nrk.no

NRKs nye jibrobot

Kategorier: NRK & TV

Slik ser nyhetsstudioet ut fra programlederens plass. Snart kommer en robot i stedet for kranen du ser i bakgrunnen. Foto: Sindre Skrede

NRKs nyhetsstudio blir snart overtatt av roboter — i alle fall èn. Vi tok turen ned i kjelleren for å hilse på.

Den gjør ikke så mye, foreløpig, men snart skal roboten få ansvar for et kamera inne i NRKs nyhetsstudio. Foto: Sindre Skrede

I NRKs nyhetsstudio har det i flere år stått en kamerajib, eller en «kran» som det ofte kalles. Du ser den ikke, men du merker kanskje at kameraet på begynnelsen av nyhetssendingene våre «sklir» inn mot programlederen, og mot slutten sklir ut til et oversiktsbilde over studio?

Jiben i nyhetstudio opereres i utgangspunktet av to personer. Nå har NRK, etter en anbudskonkurranse, kjøpt inn en robot som skal erstatte jiben.

Kamera montert på jib gir en følelse av at kameraet flyr, og det brukes ofte på konserter og store sportsarrangementer — og i spillefilmer, så klart.

— Jiben har sine fordeler og ulemper. Den vi har i studio her er fire meter lang, og kameraet henger på enden av denne bommen uansett hva man gjør; kameraet vil alltid bevege seg i kanten av en sirkel med fire meter i radius, forteller Dag Gulbrandsen, som er teknologisjef i NRK Produksjon.

Mens jiben i bakgrunnen, over Gulbrandsen, er en "dum" stang, mens den nye roboten blir en smart arm med ledd i alle retninger. Foto: Sindre Skrede

Da blir det tøffere med robot, som kan bevege seg overalt innenfor en sirkel med diameter på fire meter.

— Det blir absolutt en ny måte å produsere TV på for oss. Roboten vil fjernstyres fra kamerakontrollen, altså et eget rom ved siden av selve studio. De to menneskene som tidligere betjente jiben, vil det da ikke være bruk for mer, sier Gulbrandsen.

Roboten er altså både et innsparingstiltak og et TV-teknisk prøveprosjekt. Det er i utgangspunktet en standard industrirobot, som har blitt tilpasset for å stå i et TV-studio.

— Det er klart det blir dyrt, i lengden, med to vakter som kun går på kveldstid og i helger, så roboten spares fort inn igjen, sier Gulbrandsen.

Roboten gir nye muligheter for kameraoperatøren som sitter i kontrollrommet. Nå kan jib-kameraet brukes mer aktivt, og på andre måter enn før. Ved hjelp av på forhånd programmerte sekvenser og baner kan operatøren enkelt sette i gang en spesiell kamerabevegelse, og korrigere roboten underveis dersom det er nødvendig. Kanskje blir det mer bevegelig kamera å se i nyhetssendingene fremover.

Etter montering, testing og opplæring skal roboten etter planen «på luften» 7. januar 2013.

Slik ser nyhetsstudioet ut fra programlederens plass. Snart kommer en robot i stedet for jiben du ser i bakgrunnen. Foto: Sindre Skrede

57 kommentarer

 1. Vidar Andreassen

  Kult! Vi protesterer ikke om det dukker opp en video som demonstrerer den i bruk også 🙂

  Og så får vi håpe at produsentene ikke går helt amok, jeg ser for meg at seerne kan bli sjøsjuke av overdreven bruk av denne.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til SA)

   Hehe, det kan se sånn ut! Polstringen er for støydemping. Roboten er en standard industrirobot som har blitt gearet ned, slik at den går saktere og stillere. Polstringen er lagt på for å dempe støy ytterligere.

  • Yngvill Imerslund (svar til Sindre Skrede)

   …og så er det jo fint at ingen slår seg halvt ihjel hvis man skulle forville seg inn i robotens arbeidssone! Den skal riktignok stoppe automatisk hvis så skjer, men likevel.

  • John Andreassen (svar til Yngvill Imerslund)

   Da får vi sette vår lit til Isaac Asimovs 1.st Law of Robotics: A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm…
   Forresten, har vi endelig fått programledere som finner posisjonen med 0,7 millimeters feilmargin?

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til John Andreassen)

   Det jobbes med saken 😉

   Neida, det har vi nok ikke. Derfor kan også kamerakontrolløren justere robotens bevegelse underveis, om nødvendig, hvis han eller hun ser at kameraet kommer til å ende opp i feil posisjon. Det gjøres enkelt ved hjelp av en joystick.

  • Hvis det slår veldig feil, så var det en smart fyr som en gang sa noe sånt som; If trouble hover, go to cover».

   Tipper det fungerer med roboter også 🙂

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Jon)

   Roboten vil nok bli brukt til mer enn det kranen ble. Som nevnt kan roboten bevege kameraet hvor som helst innenfor en kule med radius på to meter. Den er også ekstremt nøyaktig (feilmargin på 0,7 millimeter, sies det), og kan dermed programmeres til å kjøre nøyaktig den samme banen gang på gang.

   Det åpner for nye muligheter, som nok kommer til å bli brukt.

  • Tord Digranes (svar til Knut Tore)

   Det er nok slik stuidoet faktisk ser ut. Det «kabelrotet» er nok nødvendig for at kameraer og returer til skjermer og lyd i studio skal virke….

 2. Jørgen Leangen

  Genialt – tror jeg kanskje må låne denne roboten til de neste innslagene jeg skal lage med Phantom Flexen her i NRK – hadde vært gøy å prøvd det ut i hvertfall. Highspeed + robot er utrolig fett!! 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Phil)

   Gamle Vinten dollyer er omtrent uslitelige, så lenge de holder trykkluft. Og så lenge disse kameraene fjernstyres pan-tilt-zoom, holder de nok en stund til. :.)

  • Åsmund Voll Tesdal (svar til Geir Børdalen)

   De har kuttet ned på fjernstyringen, det er normalt bare ett fjernstyrt kamera nå, resten er bemannet. Men er jo relativt snill bruk, så vintendollyene holder nok lenge enda. 🙂

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Rattata)

   Sant nok. Men det er viktig å understreke at det NRK sparer er to _vakter_, ikke nødvendigvis to personer.

 3. Hva skjer med Ola nå? Så ham på røykerommet i Vegas her om dagen. Er han 72 nå, eller mer? Har fått inntrykk av at han fortsatt er i tjeneste pga «gammelkrana» i studio 5. Kanskje han fortsetter – still going strong – i et annet studio? Andre burde få samme sjanse, og jobbe til de er 80.

  Svar på denne kommentaren

 4. Interessante greier. Det har alltid vært fascinerende å se hva som foregår bak kamera i NRK, alt arbeidet så mange mennesker gjør for at et par personer skal yte best mulig i bildet. For hver person vi ser på skjermen, sitter det et gjeng og styrer lyd, klipper, filmer, alt det der.
  Kunne vært et interessant utgangspunkt for en dokumentar eller noe? Gå litt bak kamera for å se hvem det er som skriver manuset til Dagsrevyen, hvem som filmer når skiskyterne går for gull i Kollen, eller stemningsrapporter fra flokken med ventende journalister utenfor Stortinget den dagen noe viktig skal offentliggjøres. Hadde vært spennende å se noen NRK-personligheter utenom TV-fjesene.

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Stabell Sauge (svar til Vidar VV)

   – det kommer an på hva du mener med skikkelig 😉
   De gamle med glass på skrå var noe herk på mange måter.

  • Oddgeir Johansen (svar til Jon Stabell Sauge)

   Hvordan får dere til programledernes «blikkontakt» med seerne når skjermen til prompteren er montert ovenfor objektivet på kameraene, og ikke foran objektivet, slik de gamle prompterne med skrått glass var?

  • Jon Stabell Sauge (svar til Oddgeir Johansen)

   På normal avstand er avviket så lite at du ikke ser forskjell.
   Kommer du for nær er det flakkende blikket, som leser bortover tekstlinjen, langt mer irriterende enn en anelse overlegen synsvinkel.

 5. Jon Stabell Sauge

  Forøvrig er ikke «jib» et norsk ord, annet enn i seilerkretser, i en helt annen betydning. «jibbe»

  «Kamerakran» er etter min erfaring gjennomført navn på denne mekanikken i NRK, og jeg hører også de fleste i studio 5 samt fotogruppen også kaller vårt nye familiemedlem robotkran.

  Hvordan roboten takler direktesendt nyhetsproduksjon med ofte overraskende momenter, blir, vel, interessant.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.