nrk.no

Endelig: last ned Telemarkskanalen, minutt for minutt!

Kategorier: Fildeling,Nett-tv,NRK & TV

Sundkilbrua er en spesiell konstruksjon, som passeres på vei inn til Kvitseid. Foto: Inge Fjelddalen

Lei av snø og vinter? Hvorfor ikke dra en tur til solrike Telemark igjen?

Etter lang tids rekoding, omkoding og rekoding igjen, er endelig filene fra Telemarkskanalen minutt for minutt tilgjengelig for nedlasting. Vi gir deg hele sendingen (dog uten musikk), i tillegg til opptak fra frontkameraet om bord — og så setter vi i gang remix-konkurransen!

Oppdatering: du kan nå også laste ned backup-opptaket vi gjorde før TV-sendingen!

MS «Victoria» på vei opp Ulefoss sluser. Foto: Inge Fjelddalen

Først og fremst kan dere laste ned hele sendingen, akkurat slik den var på TV. Det eneste som mangler er musikken og enkelte innslag vi ikke har rettigheter til å dele ut. Vi har ikke avtaler med alle involverte i sendingen, og kan derfor bare gi denne ut til påsyn — det vil si at vi ikke deler akkurat denne filen med en creative commons-lisens.

Den fullstendige TV-sendingen vil du dog fortsatt kunne se på nrk.no/telemarkskanalen.

Det som derimot deles ut med Creative Commons BY-SA 3.0 er video fra frontkameraet gjennom hele sendingen.

Det vi også har lovet dere er GPS-data og 4k-materiale fra et kamera vi hadde gående. GPS-loggen ligger klar for nedlasting nedenfor, men 4k-dataene må dere nok dessverre vente litt til på. Vi kommer med en egen sak om 4k-materialet når det er klart, men det som er klart allerede nå er at vi dessverre ikke har 4k-materiale fra hele turen – men vi skal legge ut noen smakebiter fra det vi har senere.

Grunnen til at det har tatt så lang tid å legge ut Telemarkskanalen for nedlasting er problemer med rekoding fra formatet vi bruker i produksjon og opptak, til noe dere der ute lett kan laste ned og se på. Filstørrelse, format og lengde har vist seg å være problematisk for de fleste av de vanlige programmene og systemene vi bruker til å rekode med. Hverken telestream vantage, NRKs egen programbank-løsning eller ffmpeg x264 på Linux klarte oppgaven. Til slutt endte vi opp med Elgato Turbo.264, som tygget seg gjennom materialet og presenterte filene dere nå får laste ned.

Fra slusene i Telemarkskanalen. Foto: Sindre Skrede

Populært

Telemarkskanalen minutt for minutt hadde et snitt på 224 000 seere gjennom hele sendingen. Totalt var 1,3 millioner innom for å se på NRK2 mens «Victoria» tøffet oppover kanalen. På nett hadde vi 37 000 unike brukere, og trafikk fra 95 ulike land.

Hvis du vil, kan du ta en titt på promo-sendingen for Telemarkskanalen, som også viser litt av teknikken bak sendingen.

Sundkilbrua er en spesiell konstruksjon, som passeres på vei inn til Kvitseid. Foto: Inge Fjelddalen

Torrents

For å laste ned filene trenger du et torrent-program. Vi anbefaler uTorrent, siden filene er så store. Du kan lese mer om hva bittorrent er i denne artikkelen.

Alle filene er i utgangspunktet full HD, det vil si 1920×1080 pixler med 25 bilder per sekund. Filene har blitt deinterlaced, og legges ut i 8 Mbit-versjoner.

Først ut er hele TV-sendingen, men uten musikk og innslag. Denne deles kun til påsyn, det betyr at du kan laste den ned, se på den og dele den, men ikke noe mer.
Last ned Telemarkskanalen minutt for minutt.

Så har vi frontkamera fra hele turen. Dette opptaket gis ut under Creative Commons Share-Alike 3.0.
Last ned frontkamera fra Telemarkskanalen minutt for minutt.

29. november 2012 la vi også ut backup-opptaket (frontkamera) for nedlasting, delt under en CC-lisens som frontkameraet fra sendingen. Her kan du laste ned backup-opptaket.

GPS-loggen for turen kan du laste ned her. Den kan du også se i google maps, om du vil.

Du kan også se en liste over POI vi laget både i forkant av og underveis på turen.

Kaptein Roy V. Glemmestad loste Victoria trygt opp slusene 28. august i år. Foto: Sindre Skrede

Konkurranse!

«Hvor blir det av konkurransen?» spør du kanskje. Den kommer her! Siden vi dessverre ikke har noe 4k-materiale å legge ut, annet enn små snutter senere, starter vi konkurransen nå, med det materialet vi har lagt ut (dog utenom selve sendingen, som altså bare kan brukes til påsyn).

Premien blir den samme som vi har annonsert: et reisegavekort på 4000 kroner, selv om det fine «4k for 4k»-ordspillet vi fant på tidligere faller bort. Så sett i gang – hva kan du lage med en GPS-logg og 11,5 timer materiale? Du kan ta en titt på Bergensbane-konkurransen eller Hurtigrute-konkurransen om du vil ha litt inspirasjon.

Frist for innsending er 1. januar, og bidraget ditt sender du inn ved hjelp av kommentarfeltet i denne artikkelen. Husk å legge til kontaktinfo (les: epostadresse).

44 kommentarer

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til jokke)

   Nordlandsbanen kommer nok, den også =) her er vi nok ikke helt ferdige ennå. Såvidt jeg vet er ikke engang TV-sendingen planlagt ennå.

 1. Oppdaget noen filer på serveren deres som jeg tror at egentlig skulle være hemmelig! Det ligger der en video kallt Bergensmotet som viser hvordan den Nye radiospilleren deres vil virke. I tillegg viser den at dere planlegger nye radiokanaler som kanskje vil pli kallt P1+ og P2+!

  Svar på denne kommentaren

 2. Kaare K. Johnsen

  Opptaket fra prøveturen viser ikke baugen, viser mer av fjell og landskap og mindre av vannet rett foran båten, og er helt stille, uten musikk og forstyrrende småbåter – legg det ut til nedlasting!

  Svar på denne kommentaren

 3. Kaare K. Johnsen

  Nedlastingsfilen dere har lagt ut med TV-sendingen (uten musikk og innslag) er IKKE helt lik TV-sendingen. Jeg oppdaget tilfeldigvis at fra Vrangfoss sluser er det noen lange sekvenser i TV-sendingen som er byttet ut med andre opptak i nedlastingsfilen. Det gjelder opptak av sluesporter og Victoria sett fra «landsiden» (opptakene ser ut til å være filmet fra bommen som sto på en dolly ved en av portene omtrent midt i anlegget), samt en sekvens filmet fra den andre siden av elven, hvor vi ser deler av sluseanlegget på avstand. Hvorfor er det slik? Er det flere forskjeller?

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Ståle Carlsen (NRK) (svar til Kaare K. Johnsen)

   Det skyldes nok at opptaket som er lagt ut nå er det som ble gjort om bord i MS Victoria. Bildene du refererer til ble nok sendt direkte til hovedkontrollen på Marienlyst, og klippet inn i sendingen der. – Om det gjelder andre bilder har jeg desverre ikke oversikt over.

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Kaare K. Johnsen)

   Hei Kaare!

   Vi setter stor pris på engasjementet ditt, og dette var et artig (og nerdete) prosjekt, men vi må få lov til å påpeke at du bryter med opphavsretten når du klipper i og legger ut dette materialet: som det tydelig står i artikkelen er det _kun_ opptak fra frontkameraet som er lagt ut med en creative commons-lisens. TV-sendingen er lagt ut til _påsyn_, og for at du skal kunne se TV-sendingen offline i din egen stue, på hytten, i båten og lignende. Denne filen kan ikke klippes i, og heller ikke videredistribueres gjennom andre kanaler.

   Grunnen til at vi ikke kan dele den komplette TV-sendingen med CC-lisens er at vi ikke har avtaler om CC-deling med alle involverte.

   Vi må derfor be deg om å fjerne filmene som gjør bruk av TV-sendingen, og heller oppfordre til bruk av det Creative Commons-delte frontkameraopptaket.

  • Kaare K. Johnsen (svar til Sindre Skrede)

   Jeg ventet dette, for jeg vet selvsagt at jeg har gjort noe «ulovlig». Så jeg skal fjerne den. Men det er synd at reglene er så stivbeinte, og det er ikke helt lett å forstå, i og med at jeg ikke tror at jeg krenker noen med videoen, hverken på den ene eller den andre måten.

   Jeg vil sitere den første kommentaren videoen har fått:
   «Heartfelt thanks for posting this blessing of a video , )
   Blessings too to the beautiful peoples of Norway ,
   the Whole N & S , E & W of this our platform-orb for soul evolution.
   Our Mother Earth º N A M A S T E
   Gracias , ) Cynthia»

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Kaare K. Johnsen)

   Hei igjen,

   Det er uten tvil mye fint man kan lage med TV-sendingen, for all del — vi er selv tilhengere av fritt materiale og Creative Commons her på NRKbeta, men denne gang må vi dessverre forholde oss til realitetene. Det betyr at vi ikke hadde mulighet, denne gang, til å legge ut TV-sendingen til fritt bruk.

   Vi prøver å dele det vi kan og har mulighet til. Denne gang var det dessverre ikke mulig å dele alt under en like fri lisens, men vi har likevel valgt å legge ut TV-sendingen til privat bruk, i håp om at folk ville respektere de reglene vi har satt.

  • Kaare K. Johnsen (svar til Sindre Skrede)

   Videoen er slettet nå. Jeg hadde lyst til å teste grensene, og derfor gikk jeg åpent ut med det her.
   Takk for at du tok det pent, og beklager at du har måttet bruke tid på det!
   (Jeg lager «Telemarkskanalen barn for barn» etter samme konsept, men den er bare til privat bruk – skal IKKE legge den ut noe sted.)

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Kaare K. Johnsen)

   Som sagt: vi setter i utgangspunktet pris på initiativet, men denne gang kunne vi altså ikke dele alt helt fritt, slik vi normalt ville ønsket å gjøre. Vi prøver å dele det vi kan, og da er det fint at folk følger reglene vi må sette fra gang til gang.

   Du har etterspurt backup-opptaket, og om du ser i artikkelen er den nå oppdatert med en lenke til dette. Vi har jobbet med koding av denne filen i lang tid, men nå ble den endelig klar.

  • Kaare K. Johnsen (svar til Sindre Skrede)

   Hjertelig takk for prøveturen, NRK er uovertruffen! Jeg er igang med nedlastingen. 🙂
   Kan ellers fortelle at «Telemarkskanalen barn for barn» ble veldig fin – 19 minutter med så å si alle klippene av herlige unger.

  • Kaare K. Johnsen (svar til Sindre Skrede)

   Er det noe i veien med serveren deres? Nedlastingen gikk fort og fint til å begynne med, men nå har det stått omtrent stille i 18-20 timer. uTorrent sier: «Seeds: 0 of 1 connected».

  • Kaare K. Johnsen (svar til Jon Ståle Carlsen)

   Nei, men nå har den plutselig begynt å laste ned igjen med brukbar fart. Må ha startet igjen en gang mellom min forrige kommentar og denne. (uTorrent sier: «Seeds: 0 of 0 connected» (1 in swarm)»)

  • Kanskje en idè å bruke litt mer tid på å finne «sammarbeidsvillige» partnere? NRK har allerede batalt for denne produksjonen, og lisensbetalerene er med på å finansiere hele dritten, og som «aksjeeiere» i produksjonen synes jeg det ville være på sinn plass at vi kan gjøre hva vi vil med opptakene.. BASTA! 😉

  • Kaare K. Johnsen (svar til Sindre Skrede)

   Takk! Men kan det stemme at hele opptaket er gjort samme dag? Begynnelsen av opptaket er i strålende vær, men midt på Norsjø er det kutt til et annet opptak hvor det regner, og så kuttes det tilbake til det første opptaket – med pent vær – i første sluse i Ulefoss. Det ser altså ut til at det er opptak fra forskjellige dager.

 4. Peter Jørgensen

  Er der noget galt med torrenten til backup-optagelsen? Jeg kan slet ikke få den til at downloade. Den kan måske ikke hentes udenfor Norges grænse?

  De andre to torrents til denne tur virker fint. Ligeledes virker Nordlandsbane-julekalenderen også fint.

  Svar på denne kommentaren

  • Kaare K. Johnsen (svar til Peter Jørgensen)

   Jeg fikk lastet den ned (men jeg er i Norge). Men det tok lang tid, og i lange perioder sto det helt stille. En gang hjalp det å restarte torrent-klienten.
   (For øvrig: Også like før Kviteseid er det klippet inn et annet opptak.)

  • Peter Jørgensen (svar til Kaare K. Johnsen)

   Hos mig kørte den meget langsomt, 25-50 kb/s, men da den nåede 31.1% gik den helt i stå. Lige nu er der 1 seeder og 1 peer, men den downloader intet. Jeg har prøvet at genstarte klienten, men det hjalp ikke.

  • Peter Jørgensen (svar til Kaare K. Johnsen)

   1000 tak – jeg havde selv tænkt mig at lave en tilsvarende video, men jeg kan simpelthen ikke få lige netop denne torrent til at virke.

   Er der for resten en årsag til, at 1 times-versionen «kun» er i 720p?

  • Kaare K. Johnsen (svar til Peter Jørgensen)

   1 times-versjonen skulle også vært 1080p. Jeg lastet den opp i 1080p, men YouTube har tydeligvis endret det – jeg vet ikke hvorfor. Synd!

  • Kaare K. Johnsen (svar til Peter Jørgensen)

   Hvis du gjerne vil ha 1 times-versjonen i 1080p, kan jeg sende den til deg via Filemail – det er en mp4-video på 1,8 GB. Du må i så fall gi meg mailadressen din. (Hvis ikke du vil offentliggjøre mailadressen her, kan du sende meg en melding på YouTube-kanalen min.)

 5. Kaare K. Johnsen

  Fryd! Sett på yndlingsmusikken din, kjør backup-opptaket av Telemarkskanalen på stor skjerm, len deg tilbake og bare ta av!
  (Fungerer like godt med Nordlandsbanen.)

  Bliss! Put on your favourite music, run the backup footage of Telemarkskanalen on a big screen, lean back and just take off!
  (Works just as good with Nordlandsbanen.)

  Svar på denne kommentaren

 6. Frede Rasmussen

  De er den trådløse tastatur der driller lidttttt der skulde have stået >> i miroen << for når jeg afspillerdem i miro afspilningsprogrammet mangler lyden den findes simpelhen ikke under afspil og det gælder for alle tre der er ingen lyd på jeg ved ikke hvorfor.

  Mvh.
  Frede Rasmussen

  Svar på denne kommentaren

 7. Frede Rasmussen

  Nu er jeg ikke så stiv i det der med elektronik jeg foretræker det foregår automatisk og det sjove er at bergensbanen minut for minut altså den på 246 GB den mangler billede alt det andet kører som det skal og når jeg kører telemarkskanelen og klikker på afspilning og derefter på audo track står der utilgængelig skulle jo synes når utorrent programmet henter på det link så burde det jo køre med lyd og det andet men det gør det altså ikke og det er alle telemarksprogrammerne der mangler lyd og bergensbanen det prorex tror jegdet er der gør at der ingen billeder er på og det er på alle afspillerne jeg har hentet dem en seks til otte gange efterhånden og som sagt så foretrækker jeg det foregår automatisk altså at afspillingsprogrammet helst selv finder ud af det med billede og lyd jeg er ikke så stiv i det så jeg helst overlader det til programmet og finde ud af det.

  Mvh.
  Frede Rasmussen

  Svar på denne kommentaren

  • Kaare K. Johnsen (svar til Frede Rasmussen)

   At du ikke har bilde på Bergensbanen og ikke lyd på Telemarkskanalen, demonstrerer med all mulig tydelighet at det ikke er noen god strategi å overlate alt til avspillingsprogrammet og forvente at ting skal gå automatisk. For Bergensbanen har faktisk bilde, og Telemarkskanalen har lyd.

 8. Frede Rasmussen

  Ja det kan godt være men når man som mi kommer op i pansionistalderen så hænger det ikke så godt ved så er lidt nemmere hvis programmet selv kan finde ud f det og hvad angår bergensbanen så tror jeg at jeg har fundet ud af årsagen for der er to versioner en der hedder prorex og en der mp4 jeg tror det r den sidst jeg skal have fadt i så må jeg se med det andet.

  Mvh.
  Frede Rasmussen

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.