nrk.no

Google forbedrer bildesøket sitt

Kategorier: Internett,Nettjenester & Søk

Med fargevalg og bildetype kan du nå lettere søke etter bildefiler i Googles søkemotor.

Google lanserer stadig nye funksjoner og forbedringer i søketjenestene sine. Sist ut er muligheten til å filtrere bildesøk basert på bildenes innhold.  For lenge siden lanserte de funksjoner som gjør det lettere å filtrere resultatene i bildesøk: hva har det å si for personvernet?

Skjermdump av googles søk, hvor de nye funksjonene er fremhevet.
Med fargevalg og bildetype kan du nå lettere søke etter bildefiler i Googles søkemotor.

I venstre marg når du søker etter bilder hos Google, kan du velge å filtrere bilder etter størrelse eller når de ble lagt ut på nett. Nå kan du også sortere bilder etter fargetone, og aller sist ut er en funksjon som lar deg vise bilder etter hva bildene inneholder. Søker du etter et bilde av en person? Velg «ansikt». Vil du ha en skjematisk tegning over pippilatordemperen til bilen din? Velg «tegning».

Søk etter ansikter har vært mulig siden 2007, om enn i litt bortgjemt form i begynnelsen. For en tid tilbake dukket valget opp i venstre marg, og det er nå lettere å finne bilder om du søker etter en bestemt person, et gruppebilde eller lignende. Er det bra?

Funksjonene gjør det uten tvil  lettere å finne bilder av det du ønsker, men kanskje er de også litt skumle? En database over bilder med ansikter kan fort kobles til (og bør, kanskje, for å bli nyttig) til navn, og kanskje også stedet bildet er tatt — og derfra er veien kort til alt det Google allerede vet om personen på bildet.

Hva synes du om de nye funksjonene? Er det noe å bekymre seg over?

Merk: artikkelen er, på bakgrunn av kommentarer fra våre trofaste lesere, oppdatert siden første lansering i 1400-tiden 7. november.

12 kommentarer

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Dan)

   En del av dem er gamle, det er helt sant. Ansiktssøk har vært tilgjengelig siden 2007 (såvidt jeg kan se), men da som en mer «skjult» funksjon (under utvikling?). Det er i alle fall først nå i det siste at vi her i redaksjonen har sett disse filtreringsfuksjonene (innholdstype og fargetone) fremme som standard i venstre marg? Kanskje vi bare er eksepsjonelt trege.

  • Wilhelm Francke (svar til Sindre Skrede)

   Slik det ser ut på skjermbildet i arikkelen har det sett ut siden google foretok den store redesigningen av hele branden sin.

   Jeg tror desverre ikke dette er noe nytt.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Wilhelm Francke)

   Jeg påtar meg all skyld!

   Jeg fortalte Sindre om denne funksjonen som noe jeg ikke hadde lagt merke til tidligere. Og jeg bruker Image Search ganske mye.

   Vi får ta det som en leksjon i at selv synlige funksjoner er usynlige for mange brukere. Eller at jeg er uvanlig uobservant.

  • Nei, nytt er jo ikke dette. Men det har jo ikke noe å si. Har ikke sett så mange norske artikler om dette. Grunnen til at du først har oppdaget dette nå har kanskje noe med brukergrensesnittet på Googles nettsider. Selv er jeg langt fra fornøyd med sidene som benyttes til epost, Disk, G+ og kart. Jeg kan ikke helt sette fingeren på hva jeg ikke liker, for jeg er ingen designer. Men det er noe med at øyet ikke oppfatter mulighetene siden innehar på en rask nok måte(?).

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Wilhelm Francke)

   Kan man ønske seg bedre lesere? Her er det vel ikke annet å si enn at vi har bommet på «nyheten».

   Spørsmålet gjenstår, dog: er det grunn til bekymring, eller er dette bare hyggelige funksjoner vi alle kan ha glede av?

 1. Altså.

  Kan dere ikke rette opp blunderen med å skrive en sint og furtete artikkel der dere levner liten ære til Gramo som har klart å definere leiebiler som «offentlig rom» ?

  Jeg trenger å godte meg i en orgie av slem og presis kritikk mot en bransje som fremdeles sitter med ræva halveis ut av fuglekassen og med overkroppen fremdeles på innsiden – for å si det slik.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Yngvis)

   Dagens kommentar 😀

   Selv er jeg til halsen i et prosjekt for tiden, så det blir for lite tid til edder og galle. Men ja. Det hadde nok vært på sin plass med en milde måne-artikkel om dette. Vi får sette vår lit til Eirik eller Sindre S.

  • Morten Sickel (svar til Yngvis)

   Hoteller har visst hatt det sånn lenge. Bare så det er sagt: Når jeg bor på hotell, er ikke mitt rom å anse som «offentlig område» – samme hva GRAMO hevder.

  • Ja, jeg er klar over dette, men for meg stiller dette seg (ørlite) grann annerledes ettersom et hotell kan ha åpne, offentlige områder som barer etc.

   Uansett så synes jeg det er helt på trynet at de kan ta seg dobbelt betalt ettersom radiostasjonene allerede betaler for å offentliggjøre musikken.

 2. Google forbedrer bildesøket sitt | Skolebibliotek | Scoop.it

  […] Google lanserer stadig nye funksjoner og forbedringer i søketjenestene sine. Sist ut er muligheten til å filtrere bildesøk basert på bildenes innhold.  […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.