nrk.no

NRKbeta setter Android og iPhone i dårlig lys

Kategorier: Foto & Mobil


Hvilket mobilkamera er best uten blitz i dårlig lys? iPhone 4S, iPhone 5 eller Galaxy S3?

For en tid tilbake var jeg på restaurant og gjorde som mange matnerder gjør: jeg tok bilder av maten jeg spiste. Jeg hadde tilfeldigvis med meg både iPhone 4S og iPhone 5 og fikk derfor tydelig se forskjellen på kameraene i disse to telefonene.

Lyset i rommet bestod av en meget godt dempet grunnbelysning og et stearinlys på bordet.

Ingen av bildene er fotografiske mesterverk, men i den belysningen ble bildet fra 4S nærmest ubrukelig, mens bildet fra iPhone 5 var helt greit til å dokumentere måltidet.

Jeg bestemte jeg derfor for å gjøre en litt mer kontrollert test der jeg også sammenlignet med en av toppmodellene fra androidverden akkurat nå: Samsung Galaxy S3. Her er resultatet. Du kan klikke på alle bildene i testen for å få dem større.

Telefonene ble montert på stativ i et meget sparsommelig belyst rom. Alle bildene er tatt uten blitz for å kunne sammenligne kvaliteten på billedbrikken, optikken og elektronikken.

iPhone 4S

1/15 sekund, f2.4, ISO800

iPhone 5

1/15 sekund, f2.4, ISO3200

Galaxy S3

1/17 sekund, f2.6, ISO800

Her har jeg tatt bildene med standardinnstilling på alle telefonene for å prøve å presse dem til å gi noenlunde samme blender og lukkertid. iPhone 5 kommer soleklart best ut fordi den tillater mer forsterkning av signalet i form av ISO3200. Både iPhone 4S og Galaxy S3 blir tilnærmet ubrukelige i så lite lys.

Men hva om jeg begynner å grave litt i innstillingene og prøver å få mer ut enn det en vipp-opp-kamera-og-trykk-på-utløserknappen-tilnærming kan gi? iPhone 4S fikk jeg ikke mer ut av uansett hva jeg installerte av programvare og ekstra triks. Og for iPhone 5 var det heller ikke mer å hente i den innebygde kamera-applikasjonen. Jeg kommer tilbake til hva en ekstra app kunne gjøre for sistnevnte.

Nattmodus

I motsetning til epletelefonene har kamera i Galaxy S3 mange flere innstillingsmuligheter. Etter å ha eksperimentert litt fant jeg ut at den beste innstillingen i vårt lille testoppsett ikke overraskende var «Nattmodus». Med denne innstillingen på Galaxy S3 ble bildet langt bedre.

Kameraet valgte da å eksponere i et halvt sekund, fremdeles bruke blender 2.6, og gå litt ned på ISO-verdi til 640:

Her er en direkte sammenligning:

Du kan tydelig se at det er mindre støy på bildet fra Galaxy. Dette er fordi den har valgt vesentlig lavere ISO (640 mot 3200 på iPhone), noe den kan gjøre fordi den eksponerer i et halvt sekund mot iPhone som bare eksponerer i et femtendedels sekund.

Galaxy S3 til venstre, iPhone 5 til høyre

Men som dere ser er bildet fra Galaxy uskarpt. Telefonen var montert på stativ, så det er ikke bevegelsesuskarphet som følge av den lange lukkertiden. Det er rett og slett det faktum at Galaxy hadde store problemer med å fokusere i så dårlig lys. Så selv om kameraet tillater lengre lukkertid og bedre eksponering i dårlig lys, så er det et problem at autofokusen ikke klarer å finne kontraster nok til å gi et skarpt bilde.

De færreste rusler rundt med et stativ i lommen, så hva om vi øker lyset litt slik at Galaxy S3 klarer å fokusere, men går over til håndholdt?

Galaxy S3

Innebygget kamera-app i nattmodus, håndholdt med bekreftelse på at telefonen fikk fokus. 0,5 sekunder, f2.6 ISO640.

Tilsvarende fra iPhone 5, innebygget kamera-app.

Igjen er dette skarpere fordi lukkertiden er 1/15-dels sekund. f2.4. Men mer støy siden det er snakk om ISO3200.

For begge telefonene er det uansett en utfordring å fokusere i så dårlig lys. Telefonene har en innebygget blitz som kunne blitt brukt som hjelpelys for fokusen. Desverre er det ikke et valg å si at telefonen skal få bruke blitzen som hjelpelys til fokus for så så ikke bruke den under selve eksponeringen. På Galaxy S3 er blitzen helt deaktivert i nattmodus. Så enten må du fyre løs med blitz både til fokushjelp og til selve bildet, eller ingenting. I de fleste situasjoner vil en blitz bare ødelegge stemningen i bildet fremfor å hjelpe deg til å ta et bedre bilde.

Hva med alle applikasjonene?

Det fine med mobilkameraet er at telefonen tross alt er en datamaskin med et operativsystem. Så da må det jo være mulig å gjøre dette bedre ved hjelp av programvare.

Jeg innstallerte Night Camera på Galaxy S3 og Cortex Camera på iPhone 5.

Galaxy S3 med Night Camera. Håndholdt.

iPhone 5, Cortex Camera. Håndholdt.

Direkte sammenligning:
Galaxy S3 + Night Camera til venstre, iPhone 5 + Cortex Camera til høyre

Her har applikasjonene helt tydelig valgt forskjellig tilnærming for å presse mest mulig ut av kamera. Men mulighetene er endeløse. Du kan ta bildet videre inn i enda flere applikasjoner. En av mine favoritt-apper for billedbehandling både på Android og iOS er Perfectly Clear.

For bildet fra Night Vision på Galaxy S3 er det ikke så mye mer å hente. Men for det litt myke og svakt undereksponerte bildet fra Cortex Camera kunne Perfectly Clear hente ut litt mer:

Sammenlignet med et kompaktkamera

Siden jeg først hadde satt opp en liten test var det fristende å sjekke hvordan mobilkameraene gjør seg mot de beste kompaktkameraene der ute. Siden noen kanskje lurer på hva du vinner på å ta med deg noen hundre gram ekstra i form av et skikkelig kamera kan dere få to av bildene:

Sony RX100

Canon Powershot G15

Det er ingen tvil om at i dårlig lys er fremdeles et skikkelig kamera soleklart best. Men, det er mobilkameraet du har med deg oftest. Så hva blir dommen der?

Konklusjon

Det er veldig bra at Galaxy tillater lengre lukkertider. Kameraene på mobiltelefonene begynner å bli så bra at det er på tide at de putter inn mer av den funksjonaliteten vi er vant til fra kompaktkamera. Jeg skjønner at det ikke er lett å putte inn lange zoomobjektiv og mekanisk blenderåpning i en mobiltelefon, men lengre lukkertid og kontroll over ISO kan de godt gi oss på mobilen nå.

Dessuten bør de gi oss flere valgmuligheter for blitzen. At den kan brukes som hjelpelys for fokus uten å fyre av når du tar bilde og at den eventuelt kan kombineres med lang lukkertid i kameraet.

Og hvilken telefon er best uten blitz i dårlig lys? Ser du kun på det rent tekniske ved kameraet stikker iPhone 5 av med seieren. En blenderåpning på 2,4 mot Galaxy S3 sin 2,6 slipper inn litt mer lys. Og prosesseringen i iPhone 5 som tillater ISO3200 kommer deg til gode når du skal knipse håndholdt i dårlig lys. Det ser også ut til å hjelpe autofokusen slik at iPhone 5 fikk fokus i enda dårligere lys enn Galaxy S3.

Men totalt sett kommer det an på situasjonen. Er det akkurat nok lys til at Galaxy får fokus og du klarer å holde telefonen i ro i et halvt sekund gir den best bilder.

Med ekstra applikasjoner fikk jeg absolutt best resultater med Cortex Camera + Perfectly Clear på iPhone 5. Men det var bare et lite ekstra eksperiment i denne testen. Der er det nok mye mer å hente også hos Android. Androidplattformen tillater mer direkte tilgang til maskinvaren i telefonen. Så med mer forskning og testing av flere apper vil vi nok kunne få langt bedre resultater på Galaxy S3 også. Her tar vi gjerne imot tips om deres favoritter.

8 kommentarer

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Sarig)

   Vi kommer til å teste kameraene på flere telefoner fremover. Akkurat nå var det S3 og iP5 vi hadde tilgjengelig for en sammenlignende test.

  • Det sies at Nokias «siste håp» nye Lumia 920 skal være ekstremt bra til å ta bilder i mørke. At den skal være absolutt kongen på dette. Synes det var rart at du ikke ventet på denne eller nevner den når den har release denne måneden. Ellers fin artikkel!

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Sverre)

   Vi gleder oss til å teste kameraet på Lumia 920 og kommer til å sammenligne med iP5, S3 og andre når vi får tak i en til testing.

 1. Grunnen til at S3 er «softere» enn iPhone 5 har jo veldig lite med fokus å gjøre, selv om dette selvfølgelig vil gi et mindre skarpt bilde. Her er det snakk om støyreduksjon som er litt vel aggressiv, dermed har Iphone mer støy, men et videre skarpere bilde.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Kamera)

   I disse testene var det fokus og til dels bevegelsesuskarphet som gjorde bildene fra S3 uskarpe. Men det er riktig at en veldig kraftig støyreduksjon også kan få bildene til å se mindre skarpe ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.