nrk.no

Video fra NRK på Android-dingser

Kategorier: Mobil,Nett-tv,Nettbrett,NRK & Webutvikling


Mange av dere som bruker Android til å se video fra NRK har ikke vært fornøyd med tilbudet vi kan gi dere. Det forstår vi. Svært mange ulike Android-versjoner fra forskjellige produsenter gjør det imidlertid utfordrende for oss å nå alle de ulike dingsene. Dette jobber vi med nå.

Jeg er selv Androidbruker. Situasjonen min sier litt om hvor komplekst dette er: Jeg har to telefoner; en Samsung Galaxy S2 og en Samsung Galaxy S3, sistnevnte er den Androidtelefonen det selges mest av i Norge for tiden. Begge telefonene har samme versjon av operativsystemet; Android 4.0.4. Når vi tester ut en alternativ metode å distribuere video til Android på, klarer den eldste telefonen, S2, å spille av programmet, men min nyere S3 klarer det ikke.

Telefonprodusentenes «forbedringer»

Forskjellen på disse to telefonene ligger i hardware, og hvordan Samsung har laget videoavspilleren på de to modellene. Dette er en gjennomgående utfordring ved å utvikle for Android: Det finnes ingen standard; eller – Google har spesifisert en standard, men Samsung, HTC osv. lager sine egne ustandardiserte «forbedringer» på toppen. Det gjør at video som følger standarden ikke nødvendigvis spiller likevel.

En skog av variasjoner

Netflix forteller i en bloggpost hvordan de i de daglige androidtestene «kun» tester på 10 ulike Androidtelefoner og 4 nettbrett, mens de tester på flere før større releases, for å best mulig dekke de rundt 1000 ulike modellene de får besøk fra.

Det at mange Android-telefoner ikke kan oppgraderes til nyere versjoner av operativsystemet gjør at etterslepet av ulike modeller med ulike begrensninger bare blir lengre og bredden av individuelle utfordringer større. Det var hjertesukket.

Men selvsagt: Utbredelsen av plattformen gjør at vi gjør alt vi kan for å forbedre opplevelsen for flest mulig, raskest mulig. Det tar bare litt tid og koster endel penger.

Hvorfor virker nettsted X, men ikke nrk.no/tv på mobilen min?

Et typisk spørsmål i kommentarfeltet på artikler her på NRKbeta: Jeg får til å se video på Aftenposten sine nettsider, så jeg kan ikke forstå hvorfor NRK ikke skal kunne lage et system som virker på android. skriver Vidar. Det er et logisk spørsmål.

Forskjellen er at nettstedene som virker på mange Android-telefoner, som Aftenposten i eksempelet over, eller for den del YouTube, leverer korte videoer, der datamengden er såpass liten at de kan bruke såkalt progressive download. Da lagres hele videoen på telefonen din. Dette fungerer ikke for programmer på 30-60 minutter, som nrk.no/tv er fullt av, datamengden som skal lagres på telefonen blir alt for stor. Da må man bruke streaming media. Det er kombinasjonen streaming og Android som ikke bare er enkel.

Hva gjør vi for Android nå?

Vi har full fokus på å tilby en bedre videoopplevelse på Android, og for øyeblikket ser vi på hvordan enheter med operativsystemet Android 4.1 skal få se nett-tv. Kort oppsummert er planen vår for utvikling mot Android som følger:

Støtte avspilling av program i opptak på Android 4.1

løsning klar i løpet av uke 44

Støtte avspilling av direktestrømmer uten DVR-buffer på Android 4.1

løsning klar i løpet av uke 44

Støtte avspilling av direktestrømmer med DVR-buffer via NRK-avspiller

testversjon klar i november

Vise teksting på program i opptak via NRK-avspiller

klar vår 2013?

Tilby alle Android-versjoner NRK-avspiller

klar sommer 2013?

Om du vil ha oversikt over hvordan vi forsyner mobiler med video, og hvilke hensyn vi må ta når vi skal levere video til din Android, anbefaler jeg at du leser denne artikkelen først: NRKs mobile videolandskap.

Hvorfor vi velger denne planen

Vi har lenge jobbet med hvordan vi skal nå de ulike mobiltypene, ikke bare iPhone. Da vi begynte å jobbe med nye nett-tv så vi på hvordan vi kunne få video til å spille på Android. Etter å ha vurdert tilgjengelige muligheter, så vi at en løsning basert på Flash var best dersom målet var å:
• innen kort tid
• nå flest mulig Android-mobiler
• med best mulig kvalitet
• uten å måtte sette opp en svært kostbar løsning med helt egen koding og distribusjon for å nå Android
Men mens dere har fått spilt av video fra oss via Flash, har Flash i mellomtiden blitt fjernet fra Google Play, og muligheten for å bruke Flash er helt fjernet fra Android 4.1-versjonen. Dermed har forutsetningene endret seg underveis.

Video i mobilens egen avspiller

Det er en uoversiktlig verden å forholde seg til de ulike Android-dingsene og hva de støtter av avspilling. Forenklet sett er videosituasjonen slik akkurat nå:

Tabell som viser støtte i ulike androidversjoner: Android-versjon	Flash-støtte	"HLS-støtte" i mobilens avspiller	NRK avspiller med HLS-støtte 2.3 - 2.9	ja	nei	ja 3.0 - 4.0	ja	ja	ja 4.1 -	nei	ja	ja

Ut i fra denne tabellen skulle en tro at det bare er å sette på HLS-distribusjon til alle Androidenheter fra versjon 3.0 og høyere, og la mobilens avspiller vise videoen. Men dessverre er det ikke så enkelt. Vi bruker HTML5 video tag når vi skal fortelle en dings at de skal bruke enhetens egen avspiller og ikke vår flash-avspiller til å spille av videoen. På iPhone og iPad har dette fungert smertefritt.

På Android-telefoner ser vi derimot at dette ikke fungerer. Vi har vært nødt til å kode om nettsiden vår slik at Android 4.1 dingser får beskjed om å spille av video via såkalt rå videolenking. Det innebærer at playsymbolet på programsiden nå inneholder en direktelenke til videoen dersom du kommer til siden vår med en Android 4.1-dings. Når ikonet blir trykket starter mobilens egen avspiller å spille av videoen. Det blir derfor ikke mulig å spille av video inne på selve programsiden med en Android 4.1.

I prinsippet kunne vi ha skrudd på denne løsningen for Android 4.0-løsninger også, men der har vi støtt på andre problemstillinger. Som jeg nevnte innledningsvis, Android Galaxy S2 spiller av programmer i opptak med HLS-distribusjon ved rå videolenking, på S3 fungerer ikke dette. Begge mobilene har versjon 4.0.4 av Android. Forskjellen på disse telefonene ligger i hardware – i Samsungs implementasjon av avspilleren på de to modellene. Det ser dog ut til at det er en løsning på vei for dette problemet. I dag har vi testet en Samsung S3 med Android 4.1. Vi lastet ned Jellybean-oppdateringen som kommer nå i høst, og den ser ut til spille av rå-lenket video som andre Android 4.1-enheter vi har testet.

Nye utfordringer

Men vi har fått en ny utfordring på direktestrømmene våre. I høst tok vi i bruk en ny metode for utsending av direktestrømmene våre for å kunne gi høyere kvalitet og mer stabile strømmer. Disse strømmene koder de øverste kvalitetene med noe som heter B-frames. Grunnen til at vi tar i bruk B-frames enkoding på videostrømmene våre er for kunne tilby dere en veldig bra videokvalitet. Derimot ser vi at Android ikke har støtte for dekoding av h.264 direktevideo med B-frames. Det betyr at på enkelte Android-dingser er det ingen av HLS-direktestrømmene våre som avspilles korrekt.

I tillegg vet vi fra tidligere forsøk at når Android spiller HLS direkte, så har mobilen problemer med å spille av fra riktig sted i bufferet. Alle strømmene spilles av fra starten av bufferet, det vil si tre timer forsinket. Vi jobber derfor med å sette opp egne strømmer uten DVR-buffer uten kvalitetene som bruker B-frames til Androids. Vi har teststrømmer som er oppe og kjører, og det ser ut som om disse spiller av korrekt på Android-dingsene vi har testet på så langt. Disse strømmene vil ikke ha like godt kvalitet som videoen som leveres til Flash. Strømmene er heller ikke redundante. Det betyr at dersom en strøm går ned utenfor vakttiden vår, vil strømmen være nede til vi kommer på jobb om morgenen.

NRKs egen avspiller

Vi har lenge jobbet med å få på plass et bibliotek som lar oss bygge vår egen avspiller som kan spille av samme distribusjonen som brukes mot iPhone og iPad, altså HLS. Dette er forøvrig den samme strategien som SVT bruker for å nå Android. Denne avspilleren vil gjøre det mulig å spole i bufferet vårt, og den vil også – etter hvert – ha støtte for teksting. En annen grunn til at vi lager vår egen avspiller er at da har vi bedre kontroll på hvordan de ulike Android-telefonene spiller av video. Erfaringen vi har fått så langt, viser at hver telefon-produsent gjør sine egne justeringer til avspilleren på mobilen – som igjen gir ulik videohåndtering, som i Samsung sitt tilfelle.

Vår egen spiller vil i ferdig versjon bruke grafikk-chipen som sitter i mobilen til å vise videoen på de nyeste Androidene, og bare bruke programvare på eldre Android-telefoner. Hardware-dekoding med grafikk-chipen vil gi best videokvalitet.

Vi har en testversjon av denne spilleren klar på våre maskiner nå, og håper å kunne legge den ut som en test for dere om ikke lenge. Når vi har denne helt på plass vil vi kunne levere HLS-strømmer til alle Android-telefoner – også de som ikke støtter avspilling av HLS i enhetens egen avspiller. Vi har noen små utfordringer å løse før vi kan legge ut en betaversjon til Android 3.0 og høyere. Men når dette er på plass, vil vi gjerne ha tilbakemelding fra dere på hvordan spilleren fungerer på din telefon.  Vi sier fra så snart første versjon er klar!

88 kommentarer

 1. Flott at dere gir oss opplysninger om hvordan dere ligger an i løypa. Etter min mening burde dere utviklet en egen app helt fra starten, det hadde løst mange problemer. Som en binote kan jeg si at nye tv.nrk.no er til tider buggy, med veeeeeldig dårlig kvalitet øå tross av min 40/40 linje. Det virker som om dette ikke gjelder alle programmene. En refresh av nettleseren bruker fikse dette. Gjelder safari, chrome, firefox. Et eksempel er at grønn glede har dårlig kvalitet(må refreshe hele tiden for å få maks kvalitet) mens OL sendingene som ligger ute til 311212 fungerer smertefritt. Er det noen forklaring på dette?

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Nalle)

   Hei Nalle,

   Vi har lenge samarbeidet med vår videoleverandør for å få laget en NRK-avspiller for Android. Vi hadde første versjon av denne spilleren klar til OL, men vi bestemte oss for å ikke bruke denne siden vi ikke synes den ga god nok videovisning. Denne versjonen var basert på programvare for å vise videoen.

   Vi har siden før sommeren arbeidet med å få på plass en spiller som bruker grafikk-chipen for videovisning. Dette arbeidet er tidkrevende, da dette krever testing mot hvert enkelt mobiltelefon vi ønsker å støtte.

   Vi har ikke gjort noen endringer på vårt oppsett i det siste, så jeg vet ikke hvorfor du har problemer med å se Grønn glede. Jeg har selv ikke observert problemet som du beskriver. Kan du sende meg lenken til episoden som du har problemer med, så kan vi se på det.

   Hilsen Marte

  • Hei!
   Jeg bruker Chrome på pcen min, og jeg opplever også at videokvaliteten stadig vekk blir dårlig. Da må jeg refreshe for at det skal bli på topp igjen. Det har vært sånn på flere sendinger, men jeg kan ikke peke på eksakt hvilke episoder det dreier seg om. Jeg har Get som nettleverandør og burde ha bra nok linje til å se på vanlig nett-tv. Savner at jeg ikke kan låse videoen til beste kvalitet.

 2. Johannes Aarmo

  NRK tvang verdens beste NRK-avspiller i eksil, dessverre. Bare fordi at NRK ikke hadde utviklet den selv. Ikke sett opp NRK-nettsiden som det første som møter deg når du starter en app. (Til dette har vi browser som gjør en utmerket jobb.) Gå rett til valg om direkte avspilling av NRK-1-2-3 og opptak med nyhetsoversikt som tilleggsvalg. TV2-appen er direkte mal på hvordan det ikke burde gjøres. 14 «trykk» for å se TV er latterlig dårlig! App bør være kjAPP!

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Johannes Aarmo)

   Med forbehold om at jeg misforstår deg når du sier «Gå rett til valg om direkte avspilling av NRK-1-2-3 og opptak med nyhetsoversikt som tilleggsvalg. «; ca 80% av dem som bruker tv.nrk.no / brukte den gamle Nett-TV’en kom for å se program i reprise, ikke for å se TV direkte. Designvalgene som er gjort er gjort nettopp for at flest mulig skal få det de kom for med færrest mulig klikk.

   Dersom du skal se TV direkte fra mobil, er det idag ett klikk for å åpne menyen oppe til høyre, ett klikk for å velge kanal og så er du klar. I nettversjonen er det ett enkelt klikk for å starte NRK1 direkte, ett klikk til om du vil se en av våre andre kanaler. 14 klikk er dermed noe overdrevet 😉

  • Anders, hva om NRK husker mine preferanser til neste gang, det kan da ikke være så krevende å få til? Jeg tilhører de 20% og neste gang jeg kommer så starter nrk1 direkte uten et eneste knappetrykk, er du med?

  • Marte Radmann (NRK) (svar til carl)

   Hei Carl,

   Dette er en funkasjonalitet vi absolutt bør klare å få til når vi begynner å se på personaliering av tjenesten. Jeg legger den inn på ønskelisten.

 3. Høyres fornuftig ut å lage eigen app, istadenfor å basere seg på sammensuriumet av ulik ekstern programvare og standarder som berre delvis er implementert. Så kan ein heller lage det web basert når teknologien er modna og klar for det.

  Så kan ein også muligens rette noko skyts mot Google, som kanskje kunne ha gjort meir for å sikre at HLS var betre støtta på apparata som dei leverer programvare til?

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Håvard Risebrobakken)

   Hei Håvard,

   Flash-spilleren vår er på vei igjennom godkjenningsprossen til Microsoft, og er straks klar for Windows 8 på PC og nettbrett. Siden det ikke er mulig å bruke Flash på Windows Phone jobber vi sammen med Microsoft med å få laget en spiller som lar oss spille av HLS-videoer på telefonen.

 4. Hva med mulighet for å cache innhold på mobilen? Det er ikke alltid man har god dekning på f.eks. toget, og det hadde vært et stort pluss om man kunne laste ned innhold i forkant. Jeg skjønner at det kan være rettighetsutfordringer her, men det kunne jo være tidsbegrenset til f.eks. et døgn eller to.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Ole)

   Dette er et ønske som flere har spilt inn til oss.

   Dette vil kreve utvikling av en egen avspiller (på alle plattformer som vi ønsker å være på) for å kunne beskytte nedlastet innhold slik som Spotify og Wimp gjør. For øyeblikket prioritere vi å få på plass annen funksjonalitet i tjenesten, men kanskje dette får prioritet senere.

 5. Kommer dere til å lage en API for nett-tv, slik at vi utviklere slipper å bruke html-koden fra nettsidene til å hente ut informasjon. Når vi bruker html-koden blir programmene sårbare for endringer på nettsiden. Datamengden øker også betraktelig når vi må laste ned mye unødvendig data. Tror det er flere som ville dratt nytte av en egen API.

  Dere skal ha mye skryt for den nye nett-tv’n, men det er veldig synd at andre må utvikle løsninger for å få den til å fungere på Android(men det er bra dere jobber med det!).

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Odin)

   Hei Odin,

   API et er en av mange ting vi diskuterer om vi skal utvikle nå. Det er mye vi har lyst til å få til, og det første store vi jobber er en egen barnespiller. Kanskje API kommer inn på arbeidslisten vår etter hvert.

 6. Jørgen Østensen

  Det er greit med forklaringer og info. Men hvorfor i alle verden ende opp med Flash? Alle vet at det er ikke framtiden….Ellers er det stort sett ikke riktig det som sies om hva som kan gjøres eller ikke på Android. Telefonen støtter de fleste formater, men ikke alle slags implementeringer. Og NRK kompliserer. Sikkert for å gi bedre brukeropplevelse, men det er ikke vellykket. Android støtter både h264 og Flash. Derfor er det heller ikke problematisk å se NRK på en Samsung Galaxy SIII. En må bruke native browser ( ikke chrome eller firefox ) og ikke spille det via andre applikasjoner ( noen virker , de fleste ikke), men da funker det fint stort sett. Gå inn på tv.nrk.no . Dersom nrk forsøker å sende deg til telfonsidene så velg orginale sider. For å se fullscreen dobbelkakk på video vindu du ser i browser etter du har startet video. Dette gjelder opptak. Dersom du skal se på direkte så velg det , men når du får spørsmål om spiller så sørg for å ha installert Videospiller ( play.google.com/store/apps/details?id=yong.app.yyvideoplayer&feature=search_result#?t=W251bGwsM…..) . Jeg har ikke testet dette veldig, men jeg har prøvd flere og de programmene jeg har prøvd virker. Direkte virker også, men der fryser det på min linje og jeg må restarte fra tid til annen. Men jeg har dårlig linje så det burde funke bra for de som har bra nok linje.

  Svar på denne kommentaren

 7. Det er greit nok at det ikke funker på alle android-telefonene, men man må kunne forvente at dere har testet ut løsningene deres på toppmodellene fra HTC og Samsung som det tross alt selges mest av.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Trond)

   Det er ved testing på blant annet av HTC og Samsung at vi har sett at video på Android gir visse utfordringer. Vi vil fortsette å teste vår løsning mot de mest solgte nettbrettene og mobilene i Norge.

 8. Dan-Raoul Miranda

  Noko av det som er mest frustrerande har vore buffring. Etter å ha blitt litt vand med Netflix og nærmast saumlaus buffring av både filmar og seriar (dvs. både kortare og lengre videoar), skjønner eg ikkje kvifor det skal vere så vanskeleg å få til noko liknande for NRK (og Youtube o.l.). Teknologien er der jo…

  Svar på denne kommentaren

 9. Hva er dette for slags «sutring»? Her syter dere over teknologi som dere ikke klarer å følge med på.
  Det var dere som lanserte produktet NRK.NO (Android), og dette produktet fungerte ikke ved lansering, og produktet burde aldri ha vært publisert siden dere visste om problemene.
  Er det rart at ikke-vitende personer syntes Apple er enkelt, når «idi*ter» gir ut halvferdige produkter på Android?
  Og nå klarer dere også å skrive en «stakkars oss» kommentar når dere får for mange klager.
  Fjern nrk.no fra Google Play før dere har et produkt som fungerer. I 2013 finnes det ikke rom for «men det fungerer jo på ……». Enten fungerer det, eller så fungerer det ikke.!!!!!!!!

  Irritert Androidutvikler og lisensbetaler

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Androidbruker)

   Jeg beklager hvis du oppfatter artikkelen min som sutring. Sutring prøver jeg å bare å utsette mine nærmeste for, ikke det offentlige internettet. Artikkelen var ment som informasjon til de av dere som ønsker å vite mer rundt utfordringene vi har video på Android.

   Jeg oppfatter at det NRK appen på Google Play du refererer til. Denne appen inneholder en lenke til våre direktestrømmer for TV-og radio som bruker en gammel distribusjon med lavere kvalitet enn den vi bruker i nett-tv. Appen har ingen lenker til video i opptak i nyhetsartikler eller lenke til nett-tv.

   Vi har ventet med å lage en egen nett-tv app for Android inntil vi mener at vi ser video i opptak og direktestrømmene spiller godt nok på de meste brukte Android-dingsene. Det er dette vi nå jobber hardt med å få på plass. Vil vi lansere en egen nett-tv app, og oppdatere NRK appen for Android, så snart vi føler at vi har kontroll på at video fra oss spiller bra.

  • Marte

   Selv om «gammel distribusjon med lavere kvalitet» er en foreløpig løsning (siden sep2010), er det likevel mulig å skru på stereo lyd på disse strømmene ?

 10. På Wikisiden for H.264 står noe som kankje kan forklare Google Androids problemer med video-avspeilling på Android-dingser. Hvis en skal tro det som står på denne Wiki-siden så får f.eks SAMSUNG og HTC god hjelp av Google selv med å ikke understøtte H.264 skikkelig. I korte trekk antydes at Google er motstander av H.264 men ikke toner skikkelig flagg ved å fjerne en tydeligvis mangelfull implementasjon og heller satse helhjertet på upatenterte Ogg Theora med de konsekvenser som det eventuellt ville medføre..:

  Controversies

  Controversies surrounding the H.264 video compression standard stem primarily from its use within the HTML5 Internet standard. HTML5 adds two new tags to the HTML standard: and for direct embedding of video and audio content into a web page. HTML5 is being developed by the HTML5 working group as an open standard to be adopted by all web browser developers. In 2009, the HTML5 working group was split between supporters of Ogg Theora, a free video format whose developers believe is unencumbered by patents, and H.264 which contains patented technology. As late as July 2009, Google and Apple were said to support H.264, while Mozilla and Opera support Ogg Theora.[14] Microsoft, with the release of Internet Explorer 9, has added support for both HTML 5 and H.264. At the Gartner Symposium/ITXpo in November, 2010, Microsoft CEO Steve Ballmer answered the question «HTML 5 or Silverlight?» by saying «If you want to do something that is universal, there is no question the world is going HTML5.»[15] In January 2011, Google announced that they were pulling support for H.264 from their Chrome browser and supporting both Theora and WebM/VP8 to use only open formats.[16] However, as of September 2012, Google has not followed through with this announcement and still supports H.264 in their Chrome browser through FFMPEG. No official statement was released on the matter.
  On 18 March 2012 Mozilla announced that it will support H.264 in Firefox on mobile devices due to prevalence of H.264-encoded video and the increased power-efficiency of using dedicated H.264 decoder hardware common on such devices.[17]

  Svar på denne kommentaren

 11. Stein Runar Østigaard

  Takk for oppdatering, og det ser ut som det kommer en snarlig løsning for min del. Liker de nye tv-sidene og det skal bli godt å få se dem på brett.

  Men til senere, kunne dere ikke bare latt oss bruke den gamle løsningen som fungerte til dette var i orden?

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Anders)

   Hei Anders

   Jeg forstår behovet ditt, men det korte svaret er at vi ikke har dette på arbeidsplanen for øyeblikket.

   Det lange svaret er at vi også ønsker å lage en løsning som er tilpasset TV-plattformen. Foreløpig er det svært forskjellig hva de ulike TV- og dekoder-produsentene støtter av videodistribusjon og hvordan de ulike enhetene lar oss kommuniserer med fjernkontrollen. Dette gir oss en utfordring. Siden vi er et lite utviklingsteam må vi prøve å lage løsninger som fungere på mange ulike TVer og dekodere uten å behøve og skrive for mye skreddersøm for hver dings. Vi håper derfor at produsentene snarlig kan enes om og implementerer en felles standard for videodistribusjon og kommunikasjon mot fjernkontroll.

  • Ja, jeg skjønner jo dette, men…Nettavisen og Aftenposten har jo egne apps til Samsung smart-tver og jeg tror jo de har en mindre stab enn dere men det er jo bare meg da.Beklager dette er ikke noe kritikk av dere, men jeg ser jo bare ett behov som flere andre også vil ha:)
   Mvh: Anders A

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Anders)

   Hei Anders,

   Jeg tar det som et godt tegn at dere etterspør nett-tv på flere plattformer. Da betyr det at vi har laget noe dere vil bruke.

   Vi kunne ha laget nett-tv tilpasset TV-plattformen vi også, dersom vi begynner å lage løsninger for den plattformen må vi (kanskje i større grad enn Aftenposten) sørge for at vi fungerer på de mest solgte smart-TVene, ikke bare Samsung Smart-TV. Akkuat nå er det slik at vi prioriterer å lage en egen spiller for barn istedet for å se på hvordan vi skal kunne levere til storskjermen.

  • Flere av oss som etterspør løsninger for TV. Nå er det tross alt bedre tilbud for mobil (og potensielt ikke-lisensbetalende) enn oss som liker å se NRK på diger TV …

   Har imidlertid fått med meg at såkalte Smart-TV’r er et mareritt da ikke engang samme produsent forholder seg til samme plattform to år på rad. På den annen side, TV’n min støtter NetFlix, Viaplay etc så NRK burde kunne funke 😉

 12. Thorstein Johannessen

  Hvorfor i all verden må dere bruke Flash på desktop når det fungerer utmerket med H.264 på mobil? Jo man mistet teksting, men ærlig talt, la oss med Flash-allergi få et valg? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 13. «YouTube leverer korte videoer, der datamengden er såpass liten at de kan bruke såkalt progressive download. Da lagres hele videoen på telefonen din. Dette fungerer ikke for programmer på 30-60 minutter, som tv.nrk.no er fullt av, datamengden som skal lagres på telefonen blir alt for stor.»

  Det er mange svært lange videoer – enkelte på over 40 timer – på YouTube, og disse fungerer helt fint både på min HTC Desire Z som straks runder 2 år, og min ganske nye ASUS TF700t. Ingen av disse har noen form for 3de parts avspillingsprogramvare, annet enn at nettbrettet kjører Chrome. Det «fungerer» altså helt fint, men det er kanskje istedet ett bevisst valg gjort av deres utviklere for å unngå minneproblemer på eldre enheter med plassbegrensninger?

  Netflix strømmes jo forresten, og det fungerer på Android-enheter som ikke vil vise NRK-video i nettleseren..

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Sigrun Borlaug)

   Hei Sigrun.
   Det er ikke så mange TV-programmer vi har podkastrettigheter til. Du finner en oversikten over hvilke programmer vi har som videopokast og muligheten til å abonnere på de på nrk.no/podakst.

 14. Hei NRK betaner,

  veldig bra at dere støtter HLS. Men jeg har et fenomen som jeg ikke klarer å løse.
  Det gjelder å spille av m3u8 fila i VLC på mac.
  Jeg har hatt dialog om dette på VLC sitt forum, men uten hell.

  Det som skjer er at VLC velger den nederste linja, og det er bare lyd.
  Går det an å bytte om på rekkefølge, eller er det en dypere årsak at lyden kommer sist i denne rekka, og ikke først?

  Svar på denne kommentaren

 15. Nrk har tydeligvis lansert en app for android. Linken til nrkbeta funker ikke, og ikke appen heller for den saks skyld. Blir bare sendt til tv.nrk.no og når jeg prøver å åpne et tv-program, får jeg beskjed om å laste ned, på nytt. Er det kun jeg som har det problemet? Prøv på tv.nrk.no/betaansdroid

  Svar på denne kommentaren

  • Are Tysnes (svar til ernst)

   Ikke lett å skjule noe for brukerne våre 🙂

   Her har du litt mer info:
   nrkbeta.no/2012/12/07/android-spiller-klar-for-betatesting-2/#more-23248

   Dersom du har installert app’en og fortsatt havner på download siden når du trykker på programmer på tv.nrk.no så har vi et issue ved at enkelte telefoner ikke kaster intent fra browseren. Dersom du henter ut url’en fra linken og klikker på denne fra f.eks. en mail i gmail app’en så skal du få opp valg om å spille den av i NRKTVspiller app’en.

   Gi oss tilbakemelding på hvordan det går 🙂

   Mvh; Are Tysnes
   NRK

  • Espen Nodeland (svar til Are Tysnes)

   Det funker, men krever at man faktisk sender seg selv en mail for hvert eneste klipp/program..

   1 Åpne nrk.no i browseren
   2 Gå til det klippet du vil se
   2 Hold inne over avspillersymbolet til du får valgmeny (Doplhin nettleser, andre kan sikkert ha andre løsninger)
   3 Velg copy URL
   4 Lim inn i en epost, send til deg selv
   5 Åpne eposten, trykk på linken.

   Jeg savner den gamle uoffisielle appen dere tvang ut av google play. Det hadde vært rimelig å la den gå til dere klarte å stable opp en spiller som funker.

   Eller kjøpt hele appen, de har jo åpenbart klart noe dere ikke får til.

  • Hei Espen,

   Er selvsagt ikke meningen at man må sende mail til seg selv hver gang man skal se på et klipp, det er bare for å verifisere at app’en fungerer og at det noe snålt med enkelte browsere som ikke sender intent som forventet når man klikker på play-knappen.

   Vi ser på dette.

   Mvh; Are Tysnes
   NRK

 16. Hei! Nå har jeg prøvd alt… lastet ned mye rart! Men flash player går ikke ann å laste ned på min tlf… hva gjør jeg da? Har gått på innstillinger på tlf og på nrk.no appen.. når jeg da prøver å skal se, så kommer det opp: beklager, nrk.no har stoppet
  Kan noen forklare hvor og hva jeg må laste ned for å kunne se på nrk.no appen evt nrk.no på crome eller whatever som funker??? Har galaxy 3..

  Svar på denne kommentaren

  • Ola Nordbryhn (svar til camilla)

   Galaxy S3 kan oppdateres til Android 4.1, om du gjør dette vil den få innebygget støtte for video med HLS-lenke, noe som betyr at du kan se på nett-tv uten noe mer tilleggsprogramvare. Dette er den enkleste og beste løsningen for alle som har muligheten til det.

   Åpne http://tv.nrk.no med default browser(«Internett») og velg å åpne video med innebygget avpiller («Videospiller»). Alternativt kan du gå inn med nrk.no-appen, her må du også velge å åpne video med den innebygde spilleren.

   Dersom dette ikke virker, kan det hende det er noe galt med innstillingene på enheten din. Gå inn på tv.nrk.no/innstillinger og velger alternativet «Link til avspilling med HLS», eventuelt linken «Velg standardinntillinger for denne dingsen», så skal ting fungere som det skal.

   Ola, mobilutvikler

 17. Hei! Jeg forsøker å se NRK nett tv på ipad 4, men bildet forsvinner etter bare et par minutter og jeg får en grå skjerm med et slags QuickTime symbol som bilde. Lyden fortsetter videre. Noen ganger kan jeg se fulle program, men jeg finner ingen logikk i når og hvilke.

  Jeg ser nett tv via VPN på trådløst nettverk, men det samme skjer med programmer jeg ser via min utenlandske ip adresse.

  Har prøvd mobil appen, den fungerer og tilfeldig.

  Tips til hva som er galt?

  Svar på denne kommentaren

 18. Hei,

  har et problem med avspilling av NRK Nett-tv på min Galaxy S3. Ved avspilling av programmer i opptak er det foreløpig ingen problemer, men når jeg skal spille av direkte fra TV-kanalene fungerer det godt i ca. 30 sekunder, før bildet og lyd fryser og man faller ut av videospilleren. Har Android 4.1.1 – og lurte på om det fantes noen løsning på dette problemet?

  MVH Jonatan

  Svar på denne kommentaren

 19. Jon Ståle Carlsen (NRK)

  Spilleren vår har dynamisk skifte av kvalitet, basert blandt annet på hvilken båndbredde du har tilgjenglig.
  Det du beskriver, der du får et slags quicktime-ikon, og lyd, betyr at du får den laveste kvaliteten, som kun inneholder lyd.
  Når det skjer skyldes det at nettverksforbindelsen din har for lav hastighet frem til video-serverene.

  Svar på denne kommentaren

 20. Marius Arntsen

  Jeg har sett mye på NRK1 live med min Nexus 4 Android 4.2.2 og det fungerer utmerket, selv uten NRKbeta sin avspiller. Har ikke prøvd å se gamle programmer, men skulle tro det fungerer like bra. Starter bare linken i Chrome, og så spiller av i VLC beta.
  nrk.no appen er fullstendig ubrukelig. Mye bedre å å bare åpne siden i Chrome.

  Svar på denne kommentaren

 21. Marte Radmann

  Kjære alle tålmodige Android-brukere av NRK TV og NRK Radio.

  I går, 2. mai, la vi ut en ny NRK TV-app for Android. Appen er foreløpig uten støtte for teksting, men dette er noe vi jobber med å få på plass.

  Vi har testet appen på de Android-dingsene vi har her i huset, men vil gjerne ha tilbakemelding fra dere om hvordan den nye spilleren fungerer på din Android-dings.

  En NRK Radio-app for Android vil komme før sommeren.

  Hilsen Marte Radmann
  Prosjektleder for NRK TV og NRK Radio

  Svar på denne kommentaren

  • Endelig! Etter at NRK stanset den «private» appen, som fungerte bra på min forrige Androidtelefon, LG Optimus One P500, versjon 2.2, har den appen dere selv først la ut overhodet ikke virket verken på den telefonen eller på min nye LG Optimus 4X HD, med Android 4.0.3. Nå funker den nye appen deres helt utmerket på denne telefonen!

 22. Funker forsåvidt greit på både motorola defy og sasmung tab 7, begge med android 2.3. Noe lagg på begge, også på de laveste bps.
  Går enkelte ganger bare i svart ved f.eks overgang fra hjelpsiden og tilbake til hovedside.

  1)Altfor knotete metode for å skifte bps.

  2)Hadde vært fint å kunne endre buffermengde, andre spillere bruker jo dette som en fin workaround.

  Svar på denne kommentaren

  • Espen (svar til Espen)

   Update:

   Resetter eller feiljusterer bps hver gang jeg starter appen.

   Tungvint på grensa til ubrukelig.

 23. Hei!

  Har en Samsung Galaxy Y med android 2.3.6 som jeg tidligere har kunnet se nett-tv med. Det har vært slik at avspillingen har hoppet litt fremover i programmet her og der, ellers har det fungert greit. Nå får jeg beskjed om å laste ned androidappen deres hver gang jeg forsøker å trykke på play-knappen. Gjelder forøvrig både direktesending og programmene som er lagt ut.
  Vil det bli mulig å bruke denne telefonen mer til nett-tv, eller vil ikke avspilleren bli oppdatert slik at det fungerer for fremtiden?

  Svar på denne kommentaren

 24. Torleiv Aarrestad

  Hei, Jeg har en Samsung Gal.2 og var meget fornøyd slik det fungerte tidligere. Men så måtte jeg laste ned en app. Ja dette gjør det lettere å finne frem tenkte jeg og lastet ned. Alt virket flott i 2 min da skjermen slukket lyset. Jepp, app’n på min skrues av sammen med at skjermen slås av automatisk. Ingen overstyring slik at krampen tar pekefingeren for å holde det hele aktivt. Noe sier meg at ikke alle innstillingene på SG-II ble testet før app’n ble lagt ut.
  Har ikke forsøkt med andre innstillinger for avslåing av skjerm, for det er jo egentlig ikke aktuelt. Nå er app fjernet og tv-titting skjer nå på den slepbare win7 maskinen jeg har.
  Jeg ser frem til at dere får fikset app’n. Lykke til.

  Svar på denne kommentaren

 25. Cathrine Olsen

  Hwi, Har en samsung gal. 3, og opplevde ingen problemer når jeg så på nrk-nett-tv tidligere; dvs før jeg måtte innstallere nrk-app’en. Tidligere brukte jeg Chrome. I motsetning til tidligere, og da ved å se nett-tv via nrk-app, hakker nå bildet, og skjermen går i svart etter bare få sekunder. Det er egentlig ikke noe poeng for meg å se nrk på nett på tlf lenger, og ser frem til forbedret app.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Cathrine Olsen)

   Hei Cathrine,

   Så kjedelig å høre at appen ikke fungerer på telefonen din. Vi har testet appen på forskjellige Samsung Galaxy S3 telefoner, og den har fungert fint på våre telefoner. Inntil vi klarer å finne ut av hvorfor den ikke fungerer på din telefon kan du prøve og spille av videoen i telefonen sin egen avspiller.

   Oppskriften for å få det til å er å gå til tv.nrk.no/innstillinger i nettleseren du bruker på mobilen din, og velg «Link til avspilling med HLS», og trykk «Lagre». Neste gang du går til tv.nrk.no i nettleseren på mobilen din og prøver å spille av en video vil du få mulighet til å velge å se videoen i telefonen sin egen avspiller.

   Hilsen Marte

 26. Hans Petter Birkeland

  Android 2.3.5 på HTC Desire S: Appen hindrer ikke skjermen fra å slukke. Når jeg så skrur på skjermen igjen er avspillingen stoppet og tilbake på Nett-tv-siden.

  Svar på denne kommentaren

 27. Hei.
  Jeg ser på nettet at en mulighet for oss anvendere kan være: «Photon flashplayer and Browser».
  Den fungerer på Android 4.0 og nyere uten nedlastning av nyere adobe flashplayer som ikke er kompatibel med google chrome.

  Svar på denne kommentaren

 28. Daniel Sebastian Schøne

  Huff, jeg er glad Apple finnes, jeg vet hva jeg har og forholde meg til og alle enhetene mine snakker sammen. Skjønner ikke hvorfor alle sier du kan gjøre så mye mer med Android? Noe vet jeg man kan gjøre, men til hvilken pris? Heller stabilitet, kompatibilitet og brukervennlighet fremfor, eh, det Android tilbyr…

  Men til saken, hvis noefungerer på en versjon, mens noe annet fungerer på en annen, hvotfor gjør dere ikke spilleren deres intuitiv slik at den gjenkjenner hvilken versjon/enhet etc du er på. Kan ikke skjønne at det er SÅÅÅ kronglete med Android, eller?

  Svar på denne kommentaren

 29. Nå er det 2015 – men om kan kunne tro å se direktesendinger fra nrk.no? Neppe! Funker ikke!
  For å se en video fra nrk’s nettside MÅ man bruke appen, men der kommer det bare lyd, ikke bilde! (Samsung Galaxy S3)
  Ser ut at det ikke har skjedd noenting i løpet av de siste årene! Kjedelig!
  En missfornøyd kunde….

  Svar på denne kommentaren

 30. Et farvel til Flash og veien dit

  […] en felles standard for alle mekanismene bak videoavspilling. Slik skulle det ikke gå. Som vi har skrevet om tidligere, er årsakene til problemene rundt videoavspilling på internett sammensatte: For å […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.