nrk.no

Memoto: Kameraet som fanger de små øyeblikkene

Kategorier: Foto & Internett

Faksimile fra Memoto

Det er mange som har dokumentert livet sitt over både korte og lengre perioder. En av de største internettsuksessene må være Noah Kalinas video «Everyday», der Noah tar et bilde av seg selv hver eneste dag, i seks år. Fellesnevneren for denne type prosjekter er at de har brukt et tradisjonelt kamera, og selv trykket på utløserknappen. Kickstarter-prosjektet Memoto har en litt annen tilnærming.

Faksimile fra Memoto

Tar automatisk bilder

Memoto er en svenskutviklet liten kvadratisk boks som du enkelt fester på kroppen, som tar bilder hvert 30. sekund. Den har ikke en eneste knapp, og hele prosessen er automatisert. Inne i boksen har du blant annet et kamera, en GPS-mottaker og 8GB flash-minne, som gjør at du får plass til en god del bilder i 5 megapikslers oppløsning før det går fullt. Produsenten hevder at kameraet har en batterilevetid på et par dager, og at bildene automatisk blir lastet opp til Memotos bildetjeneste når du kobler det til en datamaskin for oppladning. Legger du det i lommen, skrur det seg av.

Hva i alle dager skal vi med dette?

Idéen om å dokumentere hvert eneste minutt av sitt våkne liv kan kanskje høres litt ekstremt ut. Og det kan vi godt forstå – vi snakker tross alt om cirka 1500 bilder om dagen. Hvis du hadde festet et GoPro på hodet, og tatt bilder med samme intervall, ville det fort blitt veldig uoversiktlig.

Og dette har nok Memoto også tenkt. For her har de tatt noen grep som er lure: Det første er å gjøre kameraet såpass lite, lett og pent at det rett og slett ikke ser ut som et kamera; Det ser mer ut som et motetilbehør. Utover det er GPS-modulen, en tilhørende nettsky for bildene og applikasjoner til både Android og iOS, noen grep som gjør det enkelt å like Memoto.

Dette gjør det enkelt å samle opplevelsene dine, ikke bare i tid, men også posisjon.

Her er prosjektets Kickstarter-video:

Prosjektet ble lansert på Kickstarter i dag, og har nesten nådd målet om 50,000.00 USD i bidrag. Prisen ser i følge Kickstarter ut til å havne på rundt $200-300.

Vi i NRKbeta-redaksjonen har flere ganger tenkt på hvordan denne form for dokumentering kan gjøres best mulig. Gårsdagens artikkel om Lightt er et eksempel på dette. Og vi tror at Memoto kan være inne på noe: Ved å tilby et lite, lett og relativt rimelig kamera, som jobber helt på egen hånd og geoposisjonerer bildene, kan dingsen raskt oppklare diverse saker og ting. For eksempel om den dama du møtte på en litt for fuktig lørdagskveld egentlig var så søt likevel. 🙂

Hva tror du? Er dette noe som du kunne tenke deg å ha? Eller kjenner du kanskje til lignende produkter som allerede er tilgjengelig i dag?

9 kommentarer

  • Det første eg tenkte var at det kunne vore noko å feste på bikkja!

   Men så kom eg til å tenke på at som fjellklatrar er ikkje dette så dumt. Komposisjon og sånt går kanskje litt til pises, men det er ikkje så veldig ofte ein har ei hand fri til å bruke kameraet med uansett, så å ha denne dingsen med ein plass på kroppen kunne nok vore ganske morsomt!

   Om prisen kjem på 2000kr eller mindre er eg genuint interessert i produktet.

 1. Håvard Espeland

  Bilder av det man foretar seg resten av livet er nok litt vel i meste laget, etter min smak. Derimot kom jeg over Fog of World her om dagen, et konsept som lagrer hvor du er basert på GPS og plotter dette på et Google Maps-kart etter fog-of-war-konseptet vi kjenner fra strategispill. For meg, langt mer fascinerende enn dette. Hvilke deler av Frognerparken har jeg ennå ikke besøkt?

  http://en.fogofworld.com/

  Svar på denne kommentaren

 2. Everyday er et rigtig fedt projekt. Har lige set videoen på YouTube, og det er spændende at se Noahs forvandling år til år.

  Memoto er bare en mere handy og brugervenlig måde at gøre det på. Jeg kan godt lide tanken, men man skal passe på, da man med et kamera om halsen ofte glemmer at leve i nuet og nyde oplevelserne, som de kommer.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.