nrk.no

Dokumentar om en mann og hans pizzaoppskrift

Kategorier: Det sosiale nettet & Video

Skjermskudd fra YouTube

Er dette en ny måte å lage dokumentar på? Virker den? Pizzaoppskriften virker ihvertfall!

Jeg så et litt usammenhengende videointervju med en amatørkokk-turned pro-gone to the movies igår, og vet fortsatt ikke helt hva jeg skal mene. En mann som er lidenskapelig nok til å hacke pyrolyse-funksjonen på ovnen sin for å kunne bake pizza på 480 grader hjemme på sitt eget kjøkken.

Foto: En mann i pizzakokk-uniform står og lener seg på en ovn i et restaurantkjøkken
Jeff Varasano - skjermskudd fra YouTube-video

Mat! Pizza!

De fleste i NRKbeta er sykelig opptatt av matlaging. Denne kjøkkenbesettelsen (som gjerne rammer menn i en viss alder) driver oss inn i de merkeligste kroker av internettet på jakt etter de beste tricksene ved grytene. På en sånn sveip noen år tilbake kom jeg over Jeff Varasano’s Famous New York Pizza Recipe -> Er du matnerd, lukk opp denne siden i en fane i nettleseren din og dykk ned i den etterpå.

Fanatisk kjøkkenglede

Jeff Varasano er for hardcore til at jeg har adoptert mye av hans metodikk, hans hackede pyrolysekomfyr (som du finner mer om på nettsiden du har liggende på en fane i bakgrunnen) osv, men det ligger fortsatt spor av Varasano i bakhodet når jeg lager pizza. Og uansett er det umulig å ikke elske en mann som har tatt seg bryet med å systematisk teste og sammenlikne hver eneste tomatboks, hver eneste meltype i mils omkrets i jakten på den perfekte pizza.

Sånne mennesker er godt dokumentarstoff.

Du kan göra en film om en bagare, men inte vilken bagare som helst.

Opprinnelig sagt av en størrelse i svensk dokumentar, film- eller TV-miljø, sitert av min gamle NRK-mentor dokumentaristen Sten Rune Sterner

Dokumentaren starter her

Fortellingen om Jeff Varasano begynner slik:

YouTube-lenke

Og det at historien starter her, er det som var litt spennende fra et medieperspektiv. Som du ser i videoen, er det mer eller mindre et råtake, det starter røft og flere bom-takes er med. Bom-takene er med å utdype karakteren til Jeff, men gir også en humpete filmopplevelse.

Vi får være med å se filmfortellingen ta form, bit for bit. Foreløpig er det ingen ferdig dokumentar, men det kan se ut som de har tenkt å fortelle historien stykkevis, slik at det blir en serie intervju for intervju.

Hvem er de? Hva vil de?

Har ikke klart å finne ut noe om folkene bak, eller prosjektet ut over at restaurantens Facebook-side var på jakt etter medvirkende for noen år siden.

Derfor aner jeg ikke hvor dette vil bære hen; om episodene på YouTube er det ferdige formatet, eller om de har tenkt å klippe en tradisjonell versjon til slutt, men det at det er over to år siden de begynte å se etter medvirkende kan tyde på at dette er noe det har vært jobbet litt med.

Den lille diskusjonen på slutten av videoen mellom Jeff og noen bak kamera er også ganske interessant – vil det dukke opp en metafortelling, eller er det tilfeldig?

Skjermskudd fra YouTube

Uansett om til slutt blir slik eller slik, er vi begeistret over mulighetene som ligger i YouTube-distribusjonsformatet. Det at det lar folk følge en kanal og få oppdateringene i fortellingen når de enn måtte komme.

Men vi er litt nysgjerrige: Hva tenker dere om en sånn fortellermåte? Er det for fragmentert og mest for spesielt interesserte, eller er det helt OK å se historien bli til i rykk og napp?

2 kommentarer

  1. Takk skal du ha Anders Hofseth for en slik observant og intelligent artikkelen!
    Mange av spørsmålene dine er spørsmål vi stiller oss.
    Forhåpentligvis tid vil gi svar!

    Vi håper du fortsetter å følge og nyte dokumentar!

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.