nrk.no

Minecraft, hva er det egentlig?

Kategori: Spill


Denne uken har vi har vi hatt 14 år gamle Tobias Laundal på arbeidsuke i NRKbeta. Da benyttet vi sjansen til å la ham lage en sak fra et område som vi skriver alt for lite om. Nemlig spillverden. Han har valgt å gi oss et innblikk i kultfenomenet Minecraft. Tobias har spillt Minecraft siden han var 13. Han har lært både programmering, 3D-modellering og servervedlikehold på grunn av dette fleksible og kreative spillet.

Bilde: Minecraft er et vindu til en stor og kreativ verden. Både i og utenfor spillet.

De aller fleste som er interessert i teknologi har nok hørt om Minecraft, men det virker som det er mange som ikke helt vet hva det er eller går ut på. I denne artikkelen skal jeg forklare hva Minecraft er og mulige grunner til at det er blitt så populært.


Video: De store studioene på Marienlyst var opptatt, så vi la terskelen lavt og tok med kamera til et møterom der Eirik Solheim fikk en minecraftprat med Tobias Laundal.

Hva er Minecraft?

Minecraft er enkelt fortalt digital Lego. Du styrer spilleren din gjennom en verden bygd opp av blokker. Blokkene kan ødelegges og plasseres. I verdenen lever det forskjellige typer dyr og om natten kommer det monstre. Du kan spille Minecraft på forskjellige måter, de tre mest populære er «survival», «creative» og «adventure». Spillet har blitt et stort fenomen med over syv millioner spillere globalt.

Overlev!

I survival er målet å overleve. Du må bygge deg et hus for å beskytte deg om natta, og du må skaffe deg mat enten ved å lage en åker eller slakte griser, kuer eller kyllinger. Du bør også lage gruver for å finne kull til fakler og jern, gull og diamanter for å lage bedre verktøy og våpen. Når du har kommet langt lager du deg en portal til «The Nether», som på en måte tilsvarer helvetet. Etter at du har utforsket «The Nether» kan du prøve å finne en portal til «The End». I «The End» finner du det som kan omtales som bossen, eller hovedfienden i Minecraft; enderdragen. Når du klarer å drepe enderdragen har du på en måte fullført spillet, men du har likevel ikke vunnet. Når enderdragen er død er det ikke så mye nytt du kan finne i spillet, men det er da du kan starte for alvor å bygge store slott og borger.

Survival er helt klart den mest spilte formen av Minecraft, men den blir nok litt tom etter en stund når du spiller alene. Da er neste trinn at du kobler deg til andre maskiner for å spille flere sammen. Minecraft har et velutbygd system for nettverksspilling som lar deg spille med andre i samme rom, eller mennesker over hele verden via internett.

Vær kreativ!

I creative er målet å være kreativ. Du får uendelig med byggematerialer, og du har ikke liv eller sult som i survival. Det er i creative de fleste av de virkelig store tingene blir bygd. I creative er det ikke bare bygging du gjør, det er også mange som lager «elektriske» maskiner med noe som kalles redstone. Redstone er egentlig tre ting i Minecraft. Først det som kalles Redstone Ore, som er redstone i naturlig form slik du finner det når du graver i jorden i spillet. Når du har funnet en redstoneåre i jorden knuser du den og får redstonepulver som du kan lage ledning av ved å strø det på bakken. Til slutt har du mer avanserte innretninger som styres av og med redstone. Redstone torch, som er en lysende fakkel. Og «repeater» og «pistons», som er forskjellige tekniske komponenter som du kan koble til redstone. Ut fra disse delene har spillere klart å lage alt fra fullt fungerende kalkulatorer til simple men automatiske døråpnere minecraft.

Dra ut på eventyr

Til slutt er det adventure. Der kan du ikke plassere eller ødelegge blokker. Du spiller som oftest på en ferdigbygd verden. Målet med verdenen kan være å komme seg ut av et fengsel, eller finne ut hvor en spesiell ting er. Selve spillmodusen adventure er ganske ny, men det er folk som har laget eventyrverdener helt siden survival kom inn i Minecraft. Når du har bygget en verden i Minecraft kan du nemlig lagre den og dele den med andre. Derfor kan du bygge et univers som blir en utfordring for andre.

Minecraft på YouTube

Minecraft i seg selv innbyr til kreativitet. Spillet har ikke åpen kildekode, men flinke folk lager utvidelser, ny grafikk og store nettsteder basert på informasjon om og utvidelser av spillet.

Youtube er et også en viktig del av denne verden rundt Minecraft. Spillere legger ut alt mulig av videoer om spillet. De videoene det er flest av er «Let’s play-videoer». Der er det enkelt og greit folk som har filmet mens de spiller. En annen populær ting er musikkvideoer. Det lages både egne sanger om Minecraft og Minecraft-versjoner av andre sanger. Sangene er nesten alltid med en video til. Noen ganger filmet bare i Minecraft og andre ganger er det animert i blokkgrafikk, men med litt finere utforming.


En av de mest kjente er Usher-parodien «Revenge»

Det finnes også mange videoer av typen «Real life Minecraft», hvor folk har puttet Minecraft inn i virkeligheten. Noen av dem er usedvanlig gjennomarbeidet. For eksempel MINECRAFT: The Last Minecart

Den mest populære serien er Yogscast. De er så populære at de har flere hundre tusen visninger få timer etter at de har publisert en video. Yogscast lager forskjellige «Let’s play»-serier og andre videoer, den de holder på med nå heter Tekkit. Tekkit er en pakke med modifikasjoner til minecraft som legger til alt mulig av mer moderne maskiner i spillet.


Bilde: Test av Minecraft på Windows 8 tablet.

Nå vet du mer om spillet, og for dem som allerede er langt inne i en spennende verden av firkanter er det kanskje interessant å ta det hele et hakk videre:

Hvordan modifisere Minecraft

Noe av det som har gjort Minecraft så populært er at du kan modifisere eller «modde» det. Å modde er å installere utvidelser til Minecraft som er laget av tredjeparter. Det krever litt over middels datakunnskap, men er ikke så veldig vanskelig. Her tar vi utgangspunkt i at du bruker en Windowsmaskin. Det er fullt mulig å installere mods i Minecraft på Mac OS også, men da må du endre litt på tilgangsnivå på en del filer i tillegg til det vi beskriver her.

Før du kan starte å modde er det egentlig bare to ting du trenger. Et program som kan åpne zip-filer og en mod å installere. Siden vi er NRKbeta er det ComputerCraft vi skal installere. ComputerCraft legger til datamaskiner som kan programmeres med lua i Minecraft.

ComputerCraft trenger modden «Minecraft Forge» for å fungere. Minecraft Forge er en mod som skal fikse problemer med at forskjellige modifikasjoner krasjer i hverandre.

Aller først stopper du Minecraft på maskinen din. Så går du til mappen %appdata%, det kan gjøres på flere måter, det letteste er kanskje å trykke windows og E, og skrive %appdata% i adresselinja øverst.

Så må vi åpne mappen «.minecraft» og inni den mappen «bin». Der vil det være en fil som heter minecraft.jar. Denne skal åpnes med WinRar, det kan du gjøre ved å høyreklikke på den og velge «åpne i WinRar».

Inne i WinRar skal du så slette mappen «Meta-Inf», hvis du ikke gjør det vil ikke Minecraft fungere.

Så skal vi installere moddene. Apne zipfilen til Forge. Der skal du kopiere alt som ligger inni den til minecraft.jar. Måten å gjøre det på er å åpne begge i Winrar Og markere alle filene i Forge og dra dem over til minecraft.jar. Da bør Forge fungere, det kan du teste ved å starte Minecraft. Hvis du først ser et vindu om at noe skal lastes ned til Minecraft, og etterpå får opp Minecraft, fungerer Forge.

Da gjenstår bare ComputerCraft. Siden vi installerte Forge er computercraft mye lettere å installere, det eneste du skal er å laste ned zip filen og legge den i %appdata%\.minecraft\mods, Hvis du ikke finner mappen mods må du bare starte og stoppe minecraft en gang. Når det er gjort er moden ferdig installert, når du starter Minecraft så bør du kunne bruke oppskriftene som ligger på siden til ComputerCraft.

Bilde: Minecraft finnes for mange plattformer. Inkludert i-dingser, Android og Xbox.

Hvordan sette opp en server

Å spille sammen med andre på en server er både moro og litt mer sosialt enn å spille alene. Noe av det fine med akkurat Minecraft er at det ikke behøver å være så vanskelig å sette opp en server selv. Da har du kontroll på hvem som slipper inn og eventuelt hvilke modifikasjoner du vil ha i akkurat din verden.

DU har mange valg og de kan variere i vanskelighetsgrad fra det aller letteste som er å trykke på en knapp i Minecraft, til å sette opp en dedikert maskin med Linux og serverprogramvare med egen webserver til kontrollpanel og forum.

Forskjellige servere

Den enkleste måten er å bruke knappen «open to lan» som du finner i pausemenyen i Minecraft. Den største ulempen med den innebygde serveren er at den ikke enkelt kan kjøres kontinuerlig på en fast maskin som folk kan koble seg til og fra. Den egner seg best til spontanspilling over et lokalt nett. Denne formen for server er også vanskelig å administrere, så du vil ikke ha kontroll på spillerne hvis det er mange pålogget. Og du kan heller ikke innstallere mods/plugins for ekstrafunksjonalitet.

Den litt mer avanserte metoden er å bruke serveren Mojang har laget. Den er programmert i Java. Det er litt ugunstig med tanke på ytelse, men det pleier ikke være noe stort problem. Det som derimot er en større ulempe med denne serveren er at den heller ikke har støtte for mods/plugins. Denne serveren lytter heldigvis alltid på port 25565, eller en annen spesifisert port, og er derfor lett å åpne porter til slik at du kan slippe til folk som er utenfor ditt lokale nett.

Til slutt kommer vi over på alle de serverne som er bygget på den originale minecraftservern eller laget fra grunnen av. Den serveren som er mest populær er nok Bukkit. Den bygger på minecraftserveren fra Mojang, men har støtte for plugins. Den har også det meste du trenger av administrasjon tilgjengelig. Et litt mindre populært alternativ til Bukkit er Canary Mod. Forskjellen mellom dem kan samenlignes med Microsoft Office mot Libre Office. Nesten helt likt, men Bukkit er større og har flere tilgjengelige plugins.

I tillegg til Bukkit og Canary har vi alle serverne som er laget fra grunnen av. Her er det servere laget i alle mulige programmeringsspråk, noen er med støtte for plugins, andre uten. Fordelen med mange av disse er at de har bedre ytelse enn de javabaserte serverne. Det er en liste over mange av dem her.

Sette opp en server

Selve det å sette opp en server kommer veldig an på hvilken du vil sette opp. Den letteste er selvfølgelig in game serveren. Ellers er det ca. like vanskelig på de andre.

For å sette opp en in game server trenger du bare minecraft og noen du kan spille med, som er på samme nettverk. Det første du gjør er å lage deg en verden til serveren, hva du velger av settings for verdenen har ikke så mye å si for serveren. Når du har kommet deg inn i verdenen og spiller trykker du på escape og velger «open to lan». Der kan du velge hvilken gamemode spillere som kommer inn i spillet skal være i og om de skal ha «cheats». Så er det bare å trykke «Start LAN world», og serveren din er i gang. For at andre skal kunne komme inn i spillet trenger de bare å være logget på minecraft og være på samme nettverk.

Når det gjelder Mojangs server, Bukkit og andre servere som er laget i java pleier serveren å startes med denne kommandoen:

Windows og Linux: java -Xmx1024M -Xms1024M -jar serverfil.jar

Med den kommandoen starter serveren med 1024MB minne tilgjengelig. Hvis du vil at serveren skal ha mer minne endrer du 1024 i -Xmx1024M til det antall MB du vil at serveren skal ha. Hvis den skal ha mindre endrer du –Xms.

50 kommentarer

 1. Hei!

  Spiller Minecraft selv. Etter min mening er det ikke noe voldlig som sakt, men det med å legge til spillere på Skype eller på andre mediaer er ett problem. Det må eg vere helt erlig på.
  Når det jeller det å «modde» so vill ikke eg si at du må ha middels datakunskap Mener at en ikke trenger noe serlig datakunskap når det jeller di fleste «moddene» Enkelte er verre fordi du trenger å kunne en del programerin. Når det jeller andre lignende spill som til eksempel «Tekkit» som er veldig likt Minecraft bare med ferdig instalerte mod så må du nok spille en del minecraft før du skjønner hva du skal gjøre der Til alle som ikke har spillt Minecraft anbefaler eg dette spillet mer en gjerne! Exstremt bra spill og veldig cretivt

  Svar på denne kommentaren

  • Tobias Laundal (NRK) (svar til Elias)

   Jeg tror det blir feil å si at man ikke trenger middels datakunskap for å installere mods. Blant «normale» mennesker kan datakonpetansen være overaskende lav.

   I forhold til programmering ved installering av mods lurer jeg veldig på hvilke mods det gjelder.

   Jeg tror du har rett om Tekkit. Det trengs nok litt minecraft-kunnskap for å spille Tekkit, men med en gang man får inn det grunnleggende i Minecraft går det nok ganske greit.

  • Jeg vil si jeg har gjennomsnittlige datakunskaper.
   Har klart å «modde» vanlig mincraft på min MAC, men ikke til tekkit.
   Mottar gjerne tips fra andre tekkit spillere på mac.
   Så angående dårlg grafikk. Ja det ser ikke virkelighetstro ut, men jeg vil på stå at det er et vakkert spill.

  • Her kan du laste ned Technic laucher hvor du kan velge tekkit når den starte også laster den ned og installerer alt du trenger.

   Nedlastingen er til høyre på siden
   technicpack.net/tekkit/

   Anbefaler at du bruker Sphax texturepack. Finn en video på YouTube som viser hvordan.

  • Harald Korneliussen (svar til Magnus)

   Jeg har installert noen minecraft-mods, men vil ikke si det er spesielt enkelt, for en må som regel grave i forum for å finne veiledninger. Sikkert en god del enklere for ungdom som er inni et miljø rundt spillet (slik vi var med Quake og QuakeC en gang i tiden…) og har noen som kan vise dem i praksis.

 2. OK. Jeg skal prøve dette. Virket veldig morsomt, spesielt i «creative». Har både PC og Xbox…hvilken bør jeg gå for? XBox er greiest om jeg ligger i senga, men går det på bekostning av mye funksjonalitet?

  Svar på denne kommentaren

  • Dette er et spill som er mest effektiv med mus og tastatur. Det blir veldig mye frem og tilbake i menyer, og dette er rimelig tungvindt med en kontroller.

   Det kan best sammenliknes med:

   Hva er enklest å skrive tekst på? Et fysisk tastatur, eller et tastatur på en skjerm (xbox/ps3) som du må opp, ned, bort, venstre, høyre, trykk, venstre, bort, høyre, opp, ned, trykk, osv for å skrive på. Samme prinsipp på Xbox når det kommer til Minecraft.

   Samt, så er Minecraft for Xbox en mye eldre utgave og man har få (ingen?) «oppgraderingsmuligheter», såkalte mods(/»modifikasjoner»).

   På PC, så kan man legge inn flere forskjellige modifikasjoner, og man får da tilgang til å gjøre LANGT mer avanserte ting. Som f.eks. oljeleting, maskiner som går på bensin og må ha vann som kjøling, pumper, «programmering» med red stone teknologi, etc etc..

   Så, vil som sagt anbefale PC-versjonen.

  • joveice (svar til ChrZZ)

   det er samme versjon som på pc det var bare i starten den lå langt etter, den ligger enda noen uker etter

  • Du bør absolutt spille Minecraft på pc! Xbox versjonen er mye mer kronglete laget, synes jeg… På pc går det lekende lett 🙂

  • Jeg har en sønn som spiller minecraft på en ipad vi har litt problemer med og som må resettes. Da forsvinner jo Minecraft etter hva jeg har forstått. Er det noen måte vi kan redde alle verdene hans? Det samme gjelder egentlig for et hai spill (Hungry Shark Evolution). Hvordan kan vi bevare kredden vi har opparbeidet?

 3. God artikkel! Jeg har en sønn på 13 som har spilt minecraft siden den var en tidlig betaversjon. Han og kompisene spiller sammen vha skype.
  Som forelder synes jeg at minecraft er noe av det beste spillet ungdommene spiller! Det er kreativt, utfordrende og ikke voldelig (selv om de dreper zombier ;)). Det oppfordrer også til samarbeid i gruppespill og er derfor sosialt selv når ungene sitter hjemme på eget rom og spiller.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind (svar til Hege)

   Det fungerer veldig godt som barnespill 🙂 . Selv om jeg personlig heller hadde sett at barn lekte med LEGO :p

 4. Stas at dere lager en greie på Minecraft. Etter min mening det viktigste som har skjedd på dataspillfronten på minst 10 år.

  Minecraft danner en livsviktig motvekt til den passifiserende, ultrakommersielle, ferdigtyggede dritten som kontinuerlig spys ut av en kynisk og uendelig grådig underholdningsindustri.

  Spillet baner vei for andre spilldesignere som ønsker å lage selvfornyende, genuint interaktive spill hvor fantasi og kreativt potensiale trumfer utseende og reklamebudsjett.

  Heia Minecraft.

  Svar på denne kommentaren

  • Fireluigixp (svar til Quale)

   Kjære Quale.
   Minecraft, selv om det er gøy, er faktisk ikke et originalt konsept. Jeg spiller minecraft, men jeg har lenge visst at det er basert på andre spill. Derfor synes jeg det er litt overdrevent å si at det er det viktigste som har skjedd på dataspillfronten i løpet av de sisste 10 årene, men det at det har forandret mye, det er det ingen tvil om.

  • vis du tenker på at verden genererer så genererer den ikke evig 😛 du kan komme deg til farelands men der går det ikke an og bygge eller plassere ut blocker + bakken er ikke solid så det går ikke an å stå der 😛

  • benben5000 (svar til Sigg3)

   eg syns at minecraft er det beste spillet ever
   men tante og pappa suntes det dumt at eg spiller det dei sier
   det er usosialt, de klager hele tiden 🙁
   eg håper å få dra på minecon neste år, men, pappa vil sikkert si nei. 🙁

 5. Jeg har en gutt på 8 år som nettopp har begynt å spille Minecraft. Men han klarer ikke å bygge noe, bare ødelegge ting. En kamerat av han fortalte han at han måtte trykke på høyre musknapp for å kunne bygge ting. Men for oss som har mac er ikke det så lett. Hva gjør vi når vi har lyst til å bygge noe?

  Svar på denne kommentaren

  • MacbookG4 (svar til Macbruker)

   du må bare endre på hva du skal trykke på for å sette ut en block (jegselv bruker «F» fordi den er greit tiljengelig 😀

  • Hvis du har problemer med å sette ut blokker, råder jeg deg til å sjekke ut tips på Youtube eller lignende. Der er det flere hundre kurs for nybegynnere i MC.

  • Tobias Laundal (NRK) (svar til Macbruker)

   Som MacBookG4 sier kan du endre hvilken knapp som er å plassere blokker, ellers så kan du holde inne kontroll mens du klikker med musa. I tillegg tror jeg du kan hold to fingre på trackpad’en.

 6. Jeg har selv spilt Minecraft lenge, og har 47 mods som jeg bruker. Det å laste ned mods er lett, men det er ikke lett å få dem til å virke. Det som gjør Minecraft så populært er nom at man kan bygge nesten evig store bygninger, uten at blokker «blinker bort», eller at PC-en krasjer.

  Svar på denne kommentaren

 7. Fordelen med minecraft på xbox er at man kan spille splitscreen.
  Såvidt jeg vet er det ingen andre versioner av minecraft som tillater splitscreen.

  Man slipper også å installere java, og man slipper overopphetede pcer pga for store verdener.

  I tillegg er craftingen på xbox helt klart bedre enn på pc, og så kjører pc den beste versionen av minecraft atm. (desverre kommer det straks en update dog)

  Svar på denne kommentaren

 8. Hilde Thoresen

  Fin artikkel, Tobias!

  Jeg har en sønn på 16 år som spiller Minecraft sammen med vennene sine. De spiller også i lunsjen på skolen. Nå har vi bestilt billetter til Paris for å være med på Minecon 2012. minecon.mojang.com/.

  Minecon er et stort event for Minecraft-spillere i hele verden. Billettene til arrangementet i Disneyland (Paris) ble utsolgt på under to timer.

  Det første Minecon ble holdt i Las Vegas i fjor, og da ble det laget en film som ligger på Youtube. Sønnen min har forklart meg om alle «kjendisene» i denne filmen fra 2011, blant annet skaperen av Minecraft – Notch – som heter Markus Persson i sitt virkelige liv. youtube.com/watch?v=-y2NACUlwmE.

  Kanskje møter vi Notch i Paris. Det er lov å håpe, selv om det står følgende i programmet: «Autographs and the like are not guaranteed».

  Svar på denne kommentaren

 9. jeg synes at minecraft er super gøy.
  Jeg har spilt minecraft i to år.

  Alle som begynner å bli lei av minecraft burde spille minecraft tekkit. Bare søk på Minecraft tekkit.com.
  Det er masse nye ting i tekkit. tryllestaver, flygene- tepper, mange flere dyr,fuglerog fisker.

  Det er ambefalt!

  Svar på denne kommentaren

 10. Svein Misfjord

  Jeg er onkel til en på 8 år som spiller dette spillet og liker det veldig godt:-). Men nå kommer han seg ikke ut av/ opp av en «maincart» som han sier. Noe råd her?

  Svar på denne kommentaren

 11. Bygger Norge i Minecraft

  […] spillere på serveren, noe som i Minecraft-sammenheng er stort. Laundal har tidligere skrevet NRKbetas definitive innføring i Minecraft. I tiden før sending har det blitt gjennomført flere servertester, som forhåpentlig fører til […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.