Ny nett-TV: Takk for hjelpen!

Kategorier: NRK, Plattformer, TV & Video


I dag pensjoneres den gamle NRK Nett-TV, og den nye spilleren tar over som vår offisielle nett-TV. I den anledning ønsker jeg å takke NRKbetas lesere for all hjelp og innspill vi har fått på veien.

Etter at vi la spilleren ut som betatjeneste i april, fikk vi flere tusen tilbakemeldinger fra dere. Dette har vært veldig nyttig for oss, både når det gjelder retting av feil og ideer som vi tar med oss videre i utviklingen.

Noen ganger er det ønsker fra enkeltpersoner som har ført til en forbedret tjeneste for de mange. For eksempel var det noen av dere som ønsket dere oversikt over hvilke programmer som er tilgjengelige fra utlandet. Vi la dette inn i spilleren, og tilbakemeldingene vi har fått i etterkant viser at dette var etterlengtet informasjon for mange.

Det har også vært nyttig med korte rapporter og tilbakemeldingsskjemaer. Da vi først la ut betaversjonen, fikk vi en del meldinger om problemer med streamingen. Å få mange like tilbakemeldinger gjorde det tydeligere hva som måtte prioriteres, og vi fikk forbedret tjenesten både hos oss og leverandøren.

Nettsjef Sindre Østgård, Foto: NRK

Vi setter med andre ord pris på alle tilbakemeldinger, både små og store!

Vi har også fått veldig stor positiv respons, både med tanke på interaksjon, design og teknologi, og vi håper og tror at nye nett-TV er en solid spiller vi kan bygge videre på.

Det er allikevel fortsatt ting som kan bli bedre, men vi har rettet de store tingene, og nå ønsker vi at dere som publikum skal kunne glede dere over høstens programmer i den nye spilleren.

Utviklingen av nett-TV er imidlertid et prosjekt som aldri blir ferdig. Det kommer ny teknologi, nye muligheter og ny konkurranse hele tiden. Det neste vi nå skal gjøre, er å lage en ny nettradiospiller. Her kommer vi med en betaversjon senere i høst, og vi håper på like mange gode tilbakemeldinger som da vi la ut TV-versjonen.

En annen ting vi vil jobbe med er å hele tiden støtte de mest populære dingsene. Det skjer mye rundt smarttelefoner og nettbrett for tiden, og du kan lese mer om dette på artikkelen om mobiler og NRK nett-TV.

Vi ønsker å videreutvikle nett-TV sammen med dere, så fortsett å sende oss tips og ideer. Uansett hvor mye eller lite du har på hjertet, så er ditt bidrag med på å forme NRKs nett-TV.

Har du spørsmål er det bare å fyre løs i kommentarfeltet. Eller delta på nettmøte om den nye løsningen i kveld fra 20:00-22:00.

Tusen takk for hjelpen!

122 kommentarer

 1. Men… what? Why? Uten at man har mulighet til å sette spesifikk båndbredde på det man spiller av? Jeg vil f.eks. gjerne ha mulighet til å sette maks avspilling på 2500 kbps, ettersom det hakker forferdelig på trådløsnettet mitt når kvaliteten er skrudd opp til tilnærmet HD… Er det ingen steder i ny nett-TV for å sette slike innstillinger? Finner det ihvertfall ikke…

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg har samme problemet.
   Selv etter at jeg har satt innstillingene til 2250 så vil de hakke, eller vel ikke hakke. Det vil droppe ned til 300 kvalitet et halvt minutt for så å stige sakte igjen.
   Dette er ved bruk av flash i allefall

  • Men er det noen mulighet for å sette minimums-kvalitet? Noen ganger blir det så dårlig at man ikke kan se noe som helst, og da venter jeg gjerne litt ekstra på bufferen og får det i god kvalitet.

  • Har prøvd å se på Tromsø-Molde kampen nå.
   Satt innstillinger på 2250 og flash, prøvde også med html5, men samme resultat.
   Jeg er på en 10mbit linje, kablet tilkobling, og 90% av tiden får jeg kun 300-600 kvalitet. Hvis jeg er heldig får jeg 20sek med 2250 kvalitet hvert tredje minutt.

   Dere må fikse en minimumsgrense, og en buffermulighet.
   Dette er helt horribelt. Kan ikke bruke denne tjenesten i det hele tatt lenger etter at dere kuttet ut den gamle versjonen helt.

 2. Fungerer ikkje i Firefox på nyoppdatert Ubuntu 12.04. Fungerer derimot i Chrome og Opera. Skulle den ikkje fungere i FF også sidan den bruker Flash?

  Ein anna ting: Er det naudsynt å bruke Flash i Chrome, når den har innebygd støtte for H.264?

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Erik

   Kan desverre ikke gi deg noen nyheter fra musikk-rettighetsfronten.

   Men radio visningen jobbes det intenst med likevel i programvare bakrommene her. NRK har alle rettigheter for avspilling på nett for live radio. Og det håper vi å kunne vise dere snart.

   GeirB

 3. I den gamle spilleren var mange av episodene delt inn i innslag på venstre side. Hvis man f.eks så på Lydverket og ville begynne å se fra et visst innslag, kunne man klikke seg direkte til dette innslaget så man slapp å spole og leite fram sjøl.

  Er dette noe som vil komme i nye spilleren? Kan ikke se detnoe sted.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Tone KK)

   Hei Tone KK

   En rekke av magasinprogrammene våre blir indeksert slik at du enkelt kan hoppe til enkelte deler av programmet. Det er imidlertid ikke alle programmer vi får til slik indeksering. Dette er en manuell jobb som gjøres i våre produksjonssystemer. Noen ganger gjøres den også litt etter at sendingen har gått på TV (særlig når dette er en direktesending). Vi publiserer ca 200-250 nye programmer pr uke i nett-tv, så indeksering må skje i så stor grad vi har kapasitet til dette.

   Under finner du et eksempel på en meget omfattende indekseringsjobb (gjort av redaksjonen bak 17. mai sendingene våre:

   http://tv.nrk.no/serie/17-mai/mdsp16000112/17-05-2012

   Her har de gjort en viktig jobb for å finne igjen enkeltelementer i en lang sending!

   Vennlig hilsen
   Geir Børdalen

 4. Hei, jeg vil gjerne plage dere med en annen utfordring 🙂

  Når vil artikkelformatet (arrester meg hvis det er feil begrep) på nettsidene endres? Så vidt jeg har skjønt skal hele nrk.no inn på samme som økonomi-delen har vært en stund, og som vel også OL- og Ytring-sidene har vært nå. Når blir alt seende slik ut? Det er så utrolig vakkert, så håper det skjer snart 🙂

  Ha en god kveld, det nye nett-tv-systemet er fantastisk, og appen ser konge ut (så langt). Må også berømme rette vedkommende for designen på applogoene!

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Mathias!

   Så bra du liker det! Vi jobber med å støtte de resterende innholdstypene i den nye responsive artikkelmalen. Vi er like utålmodige som deg i å få det på plass overalt, så ja – det skal ut over hele fjøla.

   Flere områder kommer utover høsten 🙂

 5. Siri Johannessen

  Hei, tre spørsmål / bemerkninger:

  når vil de tematiske grensesnittene bli mer oversiktlig og samlet? Nå viser for eksempel grensesnittet under serielabel’en alle episoder fra ulike serier blandet sammen på en side i kaosform. For eksempel flere episoder av Derrick, spredt ut over siden. Tidligere var den tematiske oversikten langt mer ryddig, i og med at en kunne klikke på en serie og få en oversikt over de tilgjengelige episodene.

  Noe annet jeg har lett etter er hvor den tematiske inngangen befinner seg. Jeg har lett, men finner ikke en side med oversikt over temaer, bare alt sammen alfabetisk. Den eneste muligheten ser ut til å være via de siste programmene, men jeg savner en totaloversikt. Har heller ikke funnet noen søkefunksjon eller en FAQ, så det er derfor jeg dessverre legger det her på bloggen isteden.

  Det siste er at kvaliteten på sendingen har blitt mye dårligere i den nye versjonen enn den var i den gamle – den nye er blokkete og treg, noe den har vært siden dere lanserte betaversjonen. Den gamle har ikke vært problematisk.

  Når vil dette bli rettet opp?

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Siri

   Serievisning er ingen enkel affære fordi rettighetene for disse ofte er veldig begrenset for oss. Som regel av vi bare 7 – 30 dagers visningsrettigheter for disse etter førstegangs utsendelse (evt også etter reprise sending). Vi kan legge de ut (som Derrick) med referanse til dato eller i serie (se f.eks «Boardwalk empire»). Uansett er våre visningsrettigheter ganske begrensede i tid (pga avtaler med selskapene som eier disse).

   Temaer (kategorier) vil du finne noen av i A-Å listen, men vi jobber (etter innspill fra dere)med bedre visninger av kategorier i senere utgaver. Men du finner «barn», «film og serier» og noen andre temaer i A-Å lista.

   Søk finner du for øvrig opp i øvre høyre hjørne (søk i TV).

   Dersom du får dårlig video kvalitet i spilleren betyr det at din PC/mobil/nettbrett ikke spiller av høyeste kvalitet. Dersom du høyretrykker (på PC/MAC) inne i videofeltet og velger «show player info» vil du se hva som er max kvalitet – og hvilken kvalitet din enhet faktisk spiller. Kan garantere at den beste kvaliteten vi nå sender er vesentlig bedre enn i den gamle nett-tven! 🙂
   (Live – 3,7 Mbps, on-demand («klikkvideo») – 2,6 Mbps)

   Spilleren skal normalt justere seg opp og ned i kvalitet automatisk, men skulle du oppleve fargeblokking kan en løsning være å flytte posisjon i tids»slideren» bitte litt, så prøver spilleren å laste fra denne posisjonen på nytt. Jeg har sett at dette har løst problemet for meg.

   For øvrig skal vi ta med alle dine tilbakemeldinger inn i forbedringsprosessen vi jobber med kontinuerlig. Alle tilbakemeldinger er svært verdifulle!

   mvh
   GeirB

 6. Det hadde også vært fint med en mulighet til å overstyre bitraten manuelt for å få høyere kvalitet enn nettet takler. Det forutsetter at hele videoen kan buffres lokalt. Youtube har den muligheten. Noen ganger kan det være verdt å vente litt for å få høyere kvalitet.

  Svar på denne kommentaren

  • Gir dette en mulighet til å buffre hele innslaget?

   Ofte har jeg benyttet nett-tv med hensyn å se i transport. Så jeg buffret før jeg gikk ombord f.eks. hurtigbåt, og hadde mulighet til å se hele innslaget uten nett-tilgang siden det var buffret.

  • Geir Børdalen (svar til Geir)

   Hei Geir

   Vi har dessverre pr. i dag ikke mulighet for lokal buffring. Tjenesten er basert på strømming av data fra våre (les: Akamai sine) servere.

   Grunnene for dette er ikke bare tekniske. Det er også rettighetsmessige grunner for at lokal buffring ikke kan brukes.

   mvh
   GeirB

 7. Hei,

  liker den nye spilleren veldig bra – og bedre å se på den enn analog live på tvn 🙂 Men to kommentarer: Innstillinger og avspilling uten flash.

  Som flere har kommentert er det vanskelig å finne instillinger uten å skrive inn adressen – er den i det hele tatt tilgjengelig via tv.nrk.no?

  Og det andre er hvis man spiller av på enheter som ikke har seneste flash (f.eks. BoxeeBox) så kommer bare feilmelding opp om at enheten ikke støtter flash. For å løse dette må jeg da «manuelt» skrive inn instillinger og velge at den skal bruke HTML5 i stedenfor. Da fungerer det! Så i stedenfor å bare ha «du må ha flash» feilmelding, burde det være enten en link direkte til instillinger – eller enda bedre ha et valg for å spille av i HTML5. Eller best, hvis mulig, ikke vise feilmeldingen i det hele tatt og i stedenfor spille av i HTML5.

  Svar på denne kommentaren

  • Peder Søholt (svar til Åsmund)

   Hei,
   Dette skal allerede være fikset, vet du hva slags User Agent string BoxeeBox’en din har så kan vi se nærmere på det?

 8. Ny nett-tv er bra! Har brukt beta’en siden den ble tilgjengelig.

  Tekstingen er en av tingene som har en tendens til å ikke fungere optimalt. En del av tekst-strengene forsvinner mindre enn et sekund etter at de dukket opp, lenge før de burde. Neste tekst-streng dukker så opp når man forventer at den skulle dukke opp.

  Er det flere enn meg som har opplevd det?

  Svar på denne kommentaren

  • Torbjørn (svar til Jostein)

   Jeg har et annet «problem» med tekstingen. Når jeg ser utenlandske dokumentarer med norsk kommentator kan jeg enten velge mellom å ha teksting på alt eller ingenting. Vil det komme en mulighet for å få teksting på alt som ikke er på norsk?

  • Geir Børdalen (svar til Torbjørn)

   Hei Jostein og Torbjørn

   Teksting er noe vi jobber intenst med å kunne tilby til nett-tv. Nå gjør vi en mix av fremmedspråk teksting («Åpen norsk») og lukket teksting for tekst-tv (teksting for hørselshemmede). Denne blir tilbydt på en rekke on-demand programmer (kommer til å bruke det norske begrepet «klikkvideo» som begynner å etablere seg om disse i fortsettelsen). Fordelen av å tilby disse som metadata er at de da også blir søkbare. Anbefaler noen forsøk med søk på navn (husk klammer «») i søkefeltet.

   For direkte sendinger (kanalene) blir teksten brent inn i bildet. Dette skjer i våre hovedkontroller (HK). Her håper vi å kunne tilby live teksting som metadata etter hvert. Men dette vil kreve enda mer teknisk grunnarbeid på «bakrommene».

   I tillegg jobber vi med å kunne tilby noen andre tekstetyper (hurtigteksting, samisk, og kanskje også andre typer – der hvor dette er tilgjengelig). Vi arbeider også for å kunne tilgjengeliggjøre døvetolkede utgaver på en bedre måte enn i dag.

   mvh
   Geir Børdalen

 9. Det er litt upraktisk å måtte rulle ned for å sjå botnen av sida. Den er ca dobbelt så høg som eg skulle ønske. Designmessig likar eg den gamle løysinga betre. Den hadde mindre forstyrrande grafikk, og det var avspelingsvindauget som var interessant. Førsteinntrykket er at den gamle er ryddig og at den nye er rotete og uferdig.

  Det er litt rart å ha så få nyttige alternativ for å stilla inn avspelinga(innstilling for bufring, html vs flash, kvalitet, m.m.) når det samtidig er plass til å annonsere for andre klipp under videoen. Det er ikkje interessant når ein har vald klipp. Då kan ein heller gå tilbake for å velja på nytt.

  Ved mangel på flash, eller når ein trykkjer hjelp bør sida fortelja at det eksisterer ei side for innstillingar og kvar desse ligg. Sida med innstillingar kan med fordel også ha buffer-innstilling. Med god buffer kan ein sjå innhald i høgare kvalitet enn Internett-linja skulle tilseie.

  Problemet i dag er at stilistisk design øydelegg for funksjonelt design. Det gamle funksjonelle designet kunne meir og enklare. Den var også like pen. Litt tilvendig vil nok hjelpa, men utbetring av den nye er også viktig. Det nye ser fint ut, men har fleire forstyrrande element, har færre funksjonar og er vanskelegare å finna fram i. Det vert nok betre etter kvart, men eg trur framleis eit alternativt grensesnitt(som brukar same teknologi) vil kunne hevda seg i toppen. Ny teknologi og gamalt design hadde vore perfekt.

  Kvifor er forresten den nye avspelaren merka med beta når den er standard? Dersom den er uferdig burde det ikkje vera så komplisert å finna ut kvar ein finn den gamle avspelaren. Dersom den er klar til allment bruk burde den ikkje vera i betaversjon lenger. Men som sagt over ser det ut som om den er uferdig og at den fortener å framleis berre vera beta.

  Men eg er glad for at det framleis er mogleg å bruka sida. NRK både lagar og sendar mange gode program som me er heldige som har tilgang til.

  Svar på denne kommentaren

 10. Jan Tore T. Jensen

  Heisann

  Jeg prøvde å sende inn et spørsmål til nettpraten, men tror jeg var for seint ute..

  Jeg har ikke nyeste MacBook så jeg får ikke delt via den alt dere viser til apple tv så jeg forsøkte via iPhone, og det ble jo nydelig helt til skjermen på tlf gikk i lås.. Da ble det også slutt på streamingen. Har sjekket på diverse forum og det ser ut til at dette er app spesifikt og ikke ios.. men ja.. jeg vet ikke.

  Er veldig glad i NRKs nett-tv så jeg ville jo gjerne hatt det på skjerm av og til også, så jeg håper på hjelp og svar 🙂

  Svar på denne kommentaren

 11. Den nye nettsiden er flott og et syvmilssteg (eller ca 7-årssteg i brukervennlighet) sammenlignet med den gamle. Gratulerer. Men det er to ting jeg særlig savner.

  – Savner en rød rund opptaksknapp i videonavigasjonen som lagrer programmet lokalt som en fil. Dette hadde jeg installert på forrige versjon, men ikke fikset (ennå) på den nye versjonen. Det burde være unødvendig at alle Norges husstander kan kjøpe en hardwaredings til noen tusen som gjør opptak til fil, mens retten til å gjøre private opptak av TV-programmer burde være lettere å utøve på nett-TV.

  – Savner muligheten til å forbedre programbeskrivelsene, ved at brukerne kan tagge opp programmene med stikkord (tagging / folksonomier«) Hvis et program mangler god beskrivelsestekst, forsvinner det inn i arkivet, kun med datoen som navn, og det blir umulig å gjenfinne et interessant innslag.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Harald Groven)

   Hei Harald

   Takk for meget hyggelige kommentarer.

   Opptaksknappen kan vi desverre ikke hjelpe deg med fordi nett-tv baserer seg på strømming av data. Pga rettighetshaverne til en rekke av våre programmer har vi ingen mulighet til (les: ikke rettigheter til) å tilby opptaksmulighet lokalt. Men i nett-tv legger vi programmene tilgjengelige for så lang tid som vi har rettigheter til det. Dette kan være kort tid for en del programmer 7-30 dager – eller uendelig (som for en del helt egne NRK-produksjoner). Begrensninger kommer enten fordi vi har kjøpt produksjonene eksternt – eller fordi våre egne produksjoner inneholder rettighetsbelagte biter (f.eks musikk, sport, bildekunst eller annet rettighetsbelagt materiale).

   Tagging og metadata
   Vårt mål er at alle våre programmer skal ha en rikholdig «portefølje» med metadata (beskrivende data om programmene). Derfor tilbyr vi rubrikktekster, presseinformasjon, medvirkende, tagging, indeksering, teksting og en rekke annen informasjon om programmene. Det meste av dette er også søkbart via søkefeltet i øvre høyre hjørne. Det bør gjøre at det meste lar seg gjenfinne.

   Dine ideer om brukergenererte data er interessante (og vi har diskutert dette). Men det krever at vi finner en sikker teknisk løsning for dette. Vi skal ta det med oss inn som ide til videre planlegging. (Takk!)

   mvh
   GeirB

 12. Bruker en litt eldre/svak maskin med WinXP som htpc da jeg ikke har tvsignal der jeg bor. Dette virker veldig bra med xvid og dvd, og har virket veldig bra med den gamle nettv-løsningen. Flash derimot bruker så mye ressurser at det ikke er brukbart i det hele tatt, det samme med sikkerhetssituasjonen da jeg helst ikke har flash installert i det hele tatt.

  Vil direktesendingene være tilgjengelig på gammelt format eller i en eller annen form man kan åpne i f.eks VLC?

  Burde jeg nå gå inne og lagre alt interessant fra det gamle arkivet før det eventuellt blir slettet?

  Svar på denne kommentaren

 13. Vel og bra at dere prøver å gjøre noe med nett-tv-en, men dette kan da virkelig ikke være det endelig produktet?! Hos meg faller bildet nesten ut til tider og det blir en grøt som minner mest om å se en sliten, gammel vhs (jeg overdriver ikke). Slik var det i betaen også, noe jeg meldte inn under beta-testingen. Det virker som om dere bruker en form for adaptiv komprimering som følger en algoritme som ikke er helt god.

  Løsningen for nå er å laste ned filen master.m3u8, gå inn i denne og hente url-en til tv-programmene i ønsket kvalitet og åpne disse i Quicktime. Tungvindt? Ja så absolutt, men jeg får i hvert fall sett sendingene deres slik… Forblir dette nivået på nett-TV-en får jeg vel finne en måte å automatisere denne prosessen på.

  (Dette er på en Mac og med samme maskin og nett hadde jeg ingen problemer i den gamle nett-tv-en)

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg kan også legge til at ved å manuelt velge hvilken strøm jeg bruker kan jeg helt fint se programmer på høyeste kvalitet, så det skal ikke være kapasiteten i mitt nett som er problemet.

  • Geir Børdalen (svar til Erik)

   Hei Erik

   «Grøt i videoavspillingen»

   Dårlig kvalitet i videoavspillingen vil enkelt si at du spiller av en av de strømmene med lavest bitrate som vi strømmer.

   For live strømmer vi opp til 7 forskjellige kvaliteter fra ren lyd eller ca 0,2 Mbps til 3,7 Mbps. For klikkvideo (on-demand filer) er høyeste kvalitet 2,4 Mbps (og vi sender 5 forskjellige kvaliteter. Spilleren begynner (hvis mulig) på nest høyeste kvalitet (og justerer seg deretter opp eller ned avhengig av mulig båndbredde og PC/nettbrett/mobilens prosesser/minne-muligheter/kapasitet.

   Koding av video intern i våre produksjonssystemer skjer i MPEG2 (50 Mbps) – standard def eller HD, og transkodes så til MPEG4 h.264 i forskjellige bitrater og bildestørrelser. Bildestørrelsene er tilpasset for å gjøre det enklest mulig for avspillerverktøyene (PC osv).

   Når du ser «grøt» er dette i praksis etterlatenskaper fra videokodingsteknikken i produksjon (bruker en teknikk som kalles DCT som deler opp bildet i «fargeblokker». Gjennom ytterligere en transkoding (til MPEG4 – og avspilt på stor skjerm blir dette fort grøt. (Det fungerer imidlertid ikke så verst (les: til nød…) på en liten skjerm.)

   For god kvalitet trenger du normalt å spille av en av de øverste kvaliteten vi sender. Dersom disse ikke lar seg spille av skyldes det som regel en av følgende forhold:

   – båndbredde
   – kapasitet i PC/nettbrett/minne
   – Feil/brudd i linje (pakketap)
   – Feil hos Akamai i distribusjon

   (Det siste momentet følger vi opp hele tiden, og vi ser varianter av feil av og til. Dette er ikke noe vi enkelt kan løse fra NRK. Men selvsagt følger vi opp dette hele tiden!)

   Dersom dere sender oss detaljer rundt oppsett hos dere (høyretrykk i spiller – «show player info» + «kopier teknisk rapport»), kan vi kanskje hjelpe dere. Andre viktige informasjon er avspilling av hvilken lenke, når – og fra hvor i verden.

   Tilbakemeldinger hjelper oss å luke ut feil – og gjøre dette til en enda bedre tjeneste for dere.

   mvh
   GeirB

  • Hei, takk for svar. Beklager om det blir langt, evt. litt rotete forklart.

   Hva jeg mener vi kan utelukke som feilkilde.

   For å klargjøre. Jeg klarer som sagt med mye ekstra-arbeid fint å åpne strømmen deres i Quicktime og se den på høyeste kvalitet (båndbredden og signalkvalitet bør dermed være god nok). Her vil jeg legge til at jeg får helt fantastisk kvalitet, men får ikke tekst noe som for meg er utfordrende om språket ikke er skandinavisk eller engelsk. Maskinen bør også på alle måter være mer enn sterk nok til å dekode video via flashspilleren (core2duo 2.53GHz, 8GB ram og et skjermkort som støtter hw-dekoding for flashvideo i h.264), selv om filmvising via Quictime slik jeg får til nå er ressursmessig mye mer effektivt enn flash.

   Så vi bør kunne utelukket:
   – båndbredde
   – kapasitet i PC/nettbrett/minne
   – Feil/brudd i linje (pakketap)

   Hvor jeg mistenker at feilen ligger

   Og da tenker jeg feilen heller ligger i:
   – Feil hos Akamai i distribusjon
   Eller i måten videospilleren detekterer kapasitet i nettet og velger hvilken kvalitet jeg skal få se.

   Når jeg starter en avspilling i flash vil den ende med å hoppe mellom grei kvalitet og ganske dårlig kvalitet (høy komprimering med medfølgende artefakter/tap av data i bildet), og av og til henge seg opp på dårlig kvalitet. Ofte når det siste skjer er det nok å spole litt fram og tilbake og så henter den seg inn igjen. Å bare stoppe avspillingen for å starte den igjen (tanken var at den skulle få buffre litt) har ingen effekt.

   Som sagt virker det rett og slett som om den flashbaserte videospilleren gjør feil og velger lavere kvalitet enn hva nett og maskin faktisk bør støtte.

   Skal se om jeg får lagt inn en rapport senere også, men for meg tyder alt på at feilen ikke ligger i min maskinvare eller i min nettkapasitet.

  • Hei, legger nå ved en teknisk rapport med først ett tilfelle med dramatisk fall i kvalitet, og ett der jeg ved samme sending spolte litt framover og det virker som om spilleren henter seg inn (fra erfaring kan jeg si at om jeg bare venter eller setter pause og venter for så å spille av igjen vil spilleren aldri hente seg inn).

   Her er det forskjell i båndbredde for de to (ikke nok til å forklare fallet i kvalitet mener jeg), men som oftest ligger båndbredde rundt 8000 kbps uavhengig av om jeg får bra eller dårlig bilde.

   Håper rapporten kan si dere mer enn meg. Sending er Dagsrevyen sett i Norge nå.

   Rapport med dramtaisk fall i kvalitet______
   Video Decoding: Software
   Average bandwidth: 5643
   Buffer length: 304.251
   Buffer time: 300
   Current FPS: 25.16778523489933
   Current time: 43.738
   Duration: 2644.33
   DVR availability: full
   Effective bitrate: 225.86266666666666
   Media file: http://nordond22a-f.akamaihd.net/z/wo/open/50/50c9ac96e2eab1e909d2a4f8be1b188d67d1a1cd/50c9ac96e2eab1e909d2a4f8be1b188d67d1a1cd_,141,316,563,1266,2250,.mp4.csmil/manifest.f4m
   Rolling end offset: NaN
   Server IP: 80.239.221.60
   Server time NOW: 0
   NetSession activated: false
   Dimensions: 960×540
   VBR ratio: 0.09
   Encrypted: false
   Current time: 43.738
   Queue size: 0
   Dropped frames: 0.9090909090909091
   Average dropped FPS: 3.436363636363635
   Live delay: 0
   Download ratio: 22.47191011235955
   Current index: 0
   Max allowed index: 4
   Current working bandwidth: 5538kbps
   Current bitrate playing: 213kbps
   Max bitrate available: 2401kbps
   Total memory: 830459904
   Player URL: http://psfil.nrk.no/content/flash/NRKPlayer-1.4.002.swf
   Media file: http://nordond22a-f.akamaihd.net/z/wo/open/50/50c9ac96e2eab1e909d2a4f8be1b188d67d1a1cd/50c9ac96e2eab1e909d2a4f8be1b188d67d1a1cd_,141,316,563,1266,2250,.mp4.csmil/manifest.f4m
   Audio player: false
   Caption file:
   Clip start: NaN
   Clip end: NaN
   ID player: nrkps
   QoS config: http://ma93-r.analytics.edgesuite.net/config/beacon-1728.xml
   Skin file: http://psfil.nrk.no/content/flash/skin/NRKplayerSkinGreyV1.4.1.swf
   Volume: 0.9653846153846154

   Rapport med bra kvalitet_______
   Video Decoding: Software
   Average bandwidth: 9254
   Buffer length: 3.757
   Buffer time: 300
   Current FPS: 25
   Current time: 62.227
   Duration: 2644.33
   DVR availability: full
   Effective bitrate: 2548.534666666667
   Media file: http://nordond22a-f.akamaihd.net/z/wo/open/50/50c9ac96e2eab1e909d2a4f8be1b188d67d1a1cd/50c9ac96e2eab1e909d2a4f8be1b188d67d1a1cd_,141,316,563,1266,2250,.mp4.csmil/manifest.f4m
   Rolling end offset: NaN
   Server IP: 80.239.221.60
   Server time NOW: 0
   NetSession activated: false
   Dimensions: 960×540
   VBR ratio: 1.06
   Encrypted: false
   Current time: 62.227
   Queue size: 0
   Dropped frames: 0
   Average dropped FPS: 2.3999999999999995
   Live delay: 0
   Download ratio: 4.282655246252677
   Current index: 4
   Max allowed index: 4
   Current working bandwidth: 8960kbps
   Current bitrate playing: 2401kbps
   Max bitrate available: 2401kbps
   Total memory: 852410368
   Player URL: http://psfil.nrk.no/content/flash/NRKPlayer-1.4.002.swf
   Media file: http://nordond22a-f.akamaihd.net/z/wo/open/50/50c9ac96e2eab1e909d2a4f8be1b188d67d1a1cd/50c9ac96e2eab1e909d2a4f8be1b188d67d1a1cd_,141,316,563,1266,2250,.mp4.csmil/manifest.f4m
   Audio player: false
   Caption file:
   Clip start: NaN
   Clip end: NaN
   ID player: nrkps
   QoS config: http://ma93-r.analytics.edgesuite.net/config/beacon-1728.xml
   Skin file: http://psfil.nrk.no/content/flash/skin/NRKplayerSkinGreyV1.4.1.swf
   Volume: 0.9653846153846154

 14. Kunne det ikke finnes en option her, for å bruke den gamle nett-spilleren ?
  http://tv.nrk.no/innstillinger

  For ulike Linux versjoner, skaper den nye nett-spilleren flere problemer – for utviklings versjoner, er ikke java fra oracle eller Adobe-flash tilgjengelige p.g.a. non-free/proprietary software – samt det satses på tilsvarende opensource software ( gnash, etc. )

  Den nye nett-spilleren er slett ikke så bra, synes det er tragisk om den gamle ikke skal være tilgjengelig.

  Takker for at teksting faktisk er nedlastbart – enkelte dokumentarer har hatt flere minutters synkroniserings feil, og vært vanskelig å tolke. Aldri noe problem med den gamle.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til yocan)

   Hei yocan

   Den gamle nett-tven kommer til å være tilgjengelig i noe tid til, men den blir ikke oppdatert med ny programmer. Produksjonssystemet bak den gamle nett-tven var MER enn utskiftingsklart, og har trengt avløsning i lang tid. Så når vi nå har lagt om til nytt system, tar vi alle utfordringene der.

   I gammel nett-tv ble for øvrig ikke teksting levert som metadata i det hele tatt. Dette var kun «innbrent» i video. (Det betyr at det heller ikke var søkbart.)

   I ny nett-tv er live teksting innbrent, men klippvideo teksting (on-demand) følger som metadata. Det gjør det søkbart – og på sikt gir det også muligheter til at vi kan velge flere tekstespråk (se kommentar tidligere i denne artikkelen).

   mvh
   GeirB

  • Det er teknisk mogleg å laga ein plugin som fungerer på html5-versjonen. Det er berre snakk om å laga noko som tolkar html-fila og brukar ekstern avspelar. Evt laga ein dedikert nettlesar(basert på webkit) for nettv med støtte innebygt.

  • forsøkt HTML5 Video for YouTube™ 0.2 i Chrome, men – «Det er problemer med å spille av mediainnholdet.» – er meldingen og «Les mer på hjelpesiden» – som ikke sier stort i det hele tatt.

   Forslag ?

  • Eg har diverre ikkje noko forslag som fungerer med ein gong.

   Dersom eg klarer å få til ein nsplugin(for opera, firefox, chrome m.m.) vil teknologien vera mogleg. Eg har klart å visa videoen manuelt med mplayer, så dersom eg klarer å laga nsplugin som klarer å tolka html-sida, og henta dei variablane som er aktuelle(velje kvalitet ut frå oppløysing, bandbreidde, codec), presentere dei i eit ok grensesnitt for innstillingar, og overføre rett adresse til mplayer(eller andre videospelarar) burde det vera overkommeleg.

  • Geir Børdalen (svar til yocan)

   Hei igjen yocan

   Bildekvaliteten vi sender ny nett-tv er vesentlig bedre enn i gammel nett-tv. Gammel nett-tv hadde 1,2 Mbps som høyeste kvalitet. I ny har vi 2,7 Mbps (klippvideo) og 3,7 Mbps (MPEG4, h.264) som høyeste kvaliteter. Videoen distribueres av verdens største videodistribusjonsnettverk på nett (Akamai).

   Hvis du høyretrykker i skjermbilde og velger «show player info» kan du se hvilken kvalitet som er max for deg (avhengig av linje/kapasitet på «device»). I samme meny kan du så trykke «kopier teknisk rapport». Send denne informasjonen til oss, så tar vi gjerne en titt!

   Under ser du et eksempel på hvordan rapporten ser ut:

   Video Decoding: Software
   Average bandwidth: 77925
   Buffer length: 27.225
   Buffer time: 300
   Current FPS: 9.664948453608247
   Current time: 8.759
   Duration: 2895.509
   DVR availability: full
   Effective bitrate: 2752.9493333333335
   Media file: http://nordond13b-f.akamaihd.net/z/no/open/09/093e92c32cbf5cbeb4535573b74a6551fc2a9a1e/093e92c32cbf5cbeb4535573b74a6551fc2a9a1e_,141,316,563,1266,2250,.mp4.csmil/manifest.f4m
   Rolling end offset: NaN
   Server IP: 80.239.254.22
   Server time NOW: 0
   NetSession activated: false
   Dimensions: 1099×618
   VBR ratio: 1.15
   Encrypted: false
   Current time: 8.759
   Queue size: 0
   Dropped frames: 19.09090909090909
   Average dropped FPS: 1.9090909090909092
   Live delay: 0
   Download ratio: 32.0855614973262
   Current index: 3
   Max allowed index: 4
   Current working bandwidth: 87094kbps
   Current bitrate playing: 1415kbps
   Max bitrate available: 2397kbps
   Total memory: 70815744
   Player URL: http://psfil.nrk.no/content/flash/NRKPlayer-1.4.002.swf
   Media file: http://nordond13b-f.akamaihd.net/z/no/open/09/093e92c32cbf5cbeb4535573b74a6551fc2a9a1e/093e92c32cbf5cbeb4535573b74a6551fc2a9a1e_,141,316,563,1266,2250,.mp4.csmil/manifest.f4m
   Audio player: false
   Caption file: /programsubtitles/koid23002311
   Clip start: NaN
   Clip end: NaN
   ID player: nrkps
   QoS config: http://ma93-r.analytics.edgesuite.net/config/beacon-1728.xml
   Skin file: http://psfil.nrk.no/content/flash/skin/NRKplayerSkinGreyV1.4.1.swf
   Volume: 0.5

   mvh
   GeirB

  • legger ved en utskrift av samme program til ulike tidspunkt.
   Bilder stanser opp ( få frames pr. second ) særlig ved sceneskift, samt noen ganger er pixler svært grove, eller uklare bilder og tekst. Som nevnt tidligere av andre, kan man av og til flytte tids-markøren og oppnå noe høyre hastighet og jevnere bilde. Den gamle spilleren beholdt konstant og god kvalitet.

   Video Decoding Software Software Software
   Average bandwidth 6438 3877 848
   Buffer length 237.469 282.615 276.764
   Buffer time 300 300 300
   Current FPS 25.1677852348993 24.8756218905473 2.19426565242832
   Current time 104.52 398.446 659.209
   Duration 1699.925 1699.925 1699.925
   DVR availability full full full
   Effective bitrate 214.490666666667 2320.10666666667 234.516
   Media file http //nordond23c-f.akamaihd.net/z/no/open/62/625e8ca33ff1c31ff5d225add4651cc2549df80c/625e8ca33ff1c31ff5d225add4651cc2549df80c_,141,316,563,1266,2250,.mp4.csmil/manifest.f4m
   Rolling end offset NaN NaN NaN
   Server IP 82.96.58.44 82.96.58.44 82.96.58.60
   Server time NOW 0 0 0
   NetSession activated FALSE FALSE FALSE
   Dimensions 1024×576 1024×576 1024×576
   VBR ratio 1.01 0.97 1.11
   Encrypted FALSE FALSE FALSE
   Current time 104.52 398.446 659.209
   Queue size 0 0 0
   Dropped frames 0 0 45.4545454545455
   Average dropped FPS 30.3636363636364 0 77.4909090909091
   Live delay 0 0 0
   Download ratio 45.4545454545455 1.67832167832168 4.88599348534202
   Current index 0 0 4
   Max allowed index 4 4 4
   Current working bandwidth 8635kbps 3894kbps 783kbps
   Current bitrate playing 212kbps 212kbps 2390kbps
   Max bitrate available 2390kbps 2390kbps 2390kbps
   Total memory 31768576 92884992 147181568
   Player URL http //psfil.nrk.no/content/flash/NRKPlayer-1.4.002.swf
   Media file http //nordond23c-f.akamaihd.net/z/no/open/62/625e8ca33ff1c31ff5d225add4651cc2549df80c/625e8ca33ff1c31ff5d225add4651cc2549df80c_,141,316,563,1266,2250,.mp4.csmil/manifest.f4m
   Audio player FALSE FALSE FALSE
   Caption file /programsubtitles/kmte60006609 /programsubtitles/kmte60006609 /programsubtitles/kmte60006609
   Clip start NaN NaN NaN
   Clip end NaN NaN NaN
   ID player nrkps nrkps nrkps
   QoS config http //ma93-r.analytics.edgesuite.net/config/beacon-1728.xml
   Skin file http //psfil.nrk.no/content/flash/skin/NRKplayerSkinGreyV1.4.1.swf
   Volume 0.5 0.5 0.5

 15. Kjære betafolk. Jeg er godt fornøyd med den nye nett-tv’n, og at man selv kan velge bitrate.

  Men synes det er smått irriterende at video alltid autostarter når jeg går inn på en programside. Kanskje en idé å endre til at videoen ikke starter automatisk, men at man aktivt må klikke play for å starte?

  Svar på denne kommentaren

  • Lydia Thomas (svar til Andreas)

   +1 på denne.

   Når man har klikket på en episode av en serie, er det ikke alltid den episoden man vil se, men den forrige, eller den før der. Som man kan lete seg frem til å finne gjennom den episoden man først klikket på. Men altså ikke vil se. Akkurat da.

   Må da være enkelt å endre dette?

   Savner forøvrig generelt serie-ikon (pr. serie)

 16. Hei

  Til alle som trenger litt mer direkte hjelp på ting som ikke fungerer i NRK nett-tv.

  NRK publikumsservice tar direkte henvendelser og hjelper gjerne, slik at dere får nett-tv i gang.

  Her er informasjon om ny nett-tv:
  http://www.nrk.no/informasjon/hjelp/1.2614661

  Publikumsservice tar henvendelser her:
  email: info@nrk.no

  Tlf: 815 65 900
  http://www.nrk.no/kontakt/

  Publikumsservice på Facebook:
  http://www.facebook.com/nrkinfo

  mvh
  GeirB

  Svar på denne kommentaren

 17. Hei,
  Jeg sliter veldig med den nye løsningen på min gamle laptop. Video spilles noen sekunder før den hakker ørlite, spiller noen sekunder osv. Ofte når jeg ser live-sendinger, så fungerer det fint en stund, dog med litt hakking, men så plutselig hopper den tilbake i programmet, noen sekunder, eller kanskje et halvt minutt ++. Noen ganger «henter den seg inn igjen», og spiller direkte.

  Jeg har prøvd med FF, Chrome og IE. HTML5 får jeg ikke til å fungere i noen spillere. Har prøvd å endre kvaliteten i Flash til den laveste, men synes kvaliteten er den samme. Kun i dag har jeg hatt på «standard», og da har kvaliteten blitt satt ned, men problemene har vedvart med hakking og hopping i programmet. Det virker som det er større problemer med direkte-sendingene enn å se video fra arkivet, i allefall her. Jeg hadde aldri problemer med den gamle spilleren. Tipper at det er laptopen min som ikke klarer brasene, synd det ikke fungerer med å sette ned kvaliteten hos meg.

  Svar på denne kommentaren

 18. @Grey – ser ut som vi har lignende resultar.

  komedie/tragedie – ubrukelig kvalitet, komisk ved direkte sending – folk spaserer rolig, for så å sprinte noen skritt eller stoppe opp. Man kan ofte ikke lese tekstingen.
  (direkte tv – bedre resultat for klipp)

  Forsøkt HTML5/HLS i Konqeror og det virker for klipp, men krasjer for direkte tv.
  Forsøkt HTML5/HLS i xxxterm browser som virker bedre enn det meste, med volum kontrol osv. til spilleren.

  Kvaliteten synes bedre enn ved å laste «klipp/master.m3u8» i SMPlayer.

  Ved HTML5/HLS har man ikke teksting.

  Svar på denne kommentaren

 19. Hei!

  Vet ikke om det er bevisst eller en feil, men i alle fall: Om man går inn på programsiden til et program NRK ikke har nettrettigheter til møter man beskjeden «NRK har ikke mulighet til å gi deg tilgang til dette programmet». En helt fin plakat, den, med unntak av at det i teksten «Arkiv av NRKs egne programmer finner du her.» lenkes til http://www.nrk.no/nett-tv som nå «omdirigeres» til http://tv.nrk.no/ Er det sånn det skal være?

  Svar på denne kommentaren

 20. Hmmm… Jeg har ikke klart å spille av noe som helst i dag, hverken på en Windows 7 PC eller en iPad (med iOS6). Man kan velge og vrake blant alle programmene men de starter ikke. Den start pilen kommer aldri fram…

  Svar på denne kommentaren

 21. Argh.. All denne praten om musikk som ikke har rettigheter her og der. Kan ikke NRK (og andre innholdsleverandører) bare begynne å bruke musikk med friere reggiheter? Bare på den måten vil plateselskaper etterhvert se at musikk med mye restriksjoner ikke selger like bra.

  Svar på denne kommentaren

  • Hei henriko

   Vi gjør allerede en god del for å bruke musikk uten store bindinger rettighetsmessige. En av kildene vi bruker flittig er f.eks Urørt samlingen til NRK – og så bruker vi også en del av våre egen musikkproduksjon. Eksempler på slike produksjoner er f.eks våre OL sendinger (musikk av Kringkastingsorkesteret) – og Snowboard-VM 2012(musikk fra Urørt).

   Kommentarer for øvrig rundt rettighetsområdet overlater jeg til andre som kjenner dette i mer detalj.

   mvh
   GeirB

  • Per Ole Hagen (svar til henriko)

   Hei henriko

   Men vi i NRK har ingen problemer med at det skal koste penger å bruke musikk. Det er faktisk et godt og allmennt prinsipp. Det vi kranglet om, og som førte til at vi i dag ikke har avtale med IFPI om musikk på TV, var hvor mye dette skal koste. IFPI krevde langt mer enn tidligere, og også langt mer enn vi mener det er forsvarlig å betale for bruken av musikken deres, derved fikk vi ikke til noen avtale.

   Som Geir sier, har vi avtaler med flere andre tilbydere av musikk: FONO – de norske plateselskapene, de uavhengige selskapene som ikke er medlem av hverken FONO eller IFPI, urørt, pluss flere produksjonsmusikkforlag. Felles for disse er at vi har gode avtaler for alle parter, og vi har erhvervet de rettighetene NRK trenger for at program som inneholder denne musikken bl.a. kan legges i Programspilleren.

   Det er heller ikke slik at det du kaller «musikk med frie rettigheter» selger bedre enn annen musikk, snarere tvert i mot. Når du ser på årsregnskapene til f.eks. Universal og SONY, har de økt omsetningen og overskuddet kraftig fra 2010 til 2011, og da mest på digital omsetning. Bare de to selskapene har nå en markedsandel i Norge på godt over 50%, og taperne er de mindre og uavhengige selskapene.

  • Takk for gode tilbakemeldinger.

   Hva tror dere er grunnen til at musikk med «friere rettigheter» selger dårligere enn annen musikk?

   Jeg syns fremdeles det er dumt at bakgrunnsmusikk skal være grunnen til at enkelte publikasjoner får begrenset sin eksistens på nett, men enn så lenge er vel det virkeligheten.

  • Hvis jeg skal komme med en «skyte fra hoften»-gjetning på hvorfor musikk med friere rettigheter selger dårligere enn annen musikk, er den muligens sammensatt av noen av disse elementene:

   1) Mange musikere har en ganske tradisjonell innstilling til suksess-mål; det å få kontrakt med et av de store plateselskapene er det høyeste du kommer. Det er gullstandarden. Akkurat som mange journalister har et hierarki av ulike medier med Dagsrevyen på toppen av stigen. Få store plateselskap driver med friere rettigheter. En god del av selskapets verdier ligger i langsiktige rettigheter.

   2) Trygghet vinner. Er man en suksessrik / lovende artist vil antagelig både artisten og apparatet rundt ha en tendens til å velge den etablerte karriereveien, fremfor å gamble med mulighetene til å få lønn for strevet.

   3) Selv om det er blitt betydelig billigere å spille inn og publisere musikk idag enn det var for 25 år siden, vil det ofte hjelpe å ha store navn i ryggen som produsenter, partnere og å ha et markedsapparat om man er (eller aspirerer til å bli) storselger. Dette er i stor grad storselskapenes domene.

   4) Dagens struktur er ganske etablert. Artister, apparatet rundt, plateselskaper, presse, radio- og TV-kanaler, mye av det som gjør at ting når ut og blir populært, er gearet rundt den ekstisterende modellen med de store plateselskapene Per Ole nevner. Nye modeller, selvpublisering, vekst gjennom sosiale medier, sånne ting, det kommer enkeltartister ut av det, men ikke i et slikt omfang at «listepopen» domineres av det.

   Synes jeg det er en smart markedsstrategi å være tungt beskyttende på rettigheter? Nei. Men det hører kanskje ikke hjemme i akkurat dette kommentarfeltet…

  • Hei Sjallabais

   Takk for interessen for å se våre distriktsnyheter!

   NRKs distriktssendinger på TV er (med unntak av Østlandssendingen) kun tilgjengelig på nett via «klikkvideo» (on-demand filer). Du finner disse under A-Å listen på bokstaven Å. Programmene blir tilgjengelig så snart de har blitt overført til Oslo, transkodet til 5 kvaliteter webvideo og distribuert til vår CDN (Akamai). For forskjellige regioner tar dette litt ulik tid avhengig av linjekapasitet og hvilke filer som havner først i «køen». (Alle er normalt klar (18:40) innen ca kl 21:15.

   Geir B

  • For oss som liker å se distriktssendinger på PC til planlagt sendetid er overgangen til ny TV-spiller ikke noe fremskritt. Østlandssendingen blir derfor ikke noe godt alternativ. Det er skuffende med en slik ensidig prioritering da det egentlig ikke er noen reell teknisk hindring for å distribuere distriktssendingene.

  • Det ville vel krevd et ganske høyt antall (relativt kostbare) live-encodere som jobbet parallelt under disse sendingene, og som så ville stått brakk resten av døgnet, så det er kanskje ting som enda mer spennende å gjøre for pengene (mitt halvkvalifiserte gjett).

  • Hei Børge

   Takk for din interesse for DK-sendingene på nett.

   Som Anders Hofseth kommenterer er dette ikke en teknisk utfordring, men en prioritering. Statistikk fra våre gamle nett-tv viste at det var veldig få som fulgte sendingene live over nett. Dermed ble en on-demand løsning prioritert. Det ville kreve et veldig mye større enkodersystem enn det vi har for å klare å levere DK-sendingene (12 parallelle) live til nett (og til alle hovedplattformer). (Og dette ville uansett bare bli distribuert til Norge pga rettigheter.)

   Men sendingene blir tilgjengelig (etter noe tid) som on-demand filer.

   Radio DK-sendingene er for øvrig tilgjengelig live(http:\\radio.nrk.no), og blir tilgjengelig on-demand i løpet av våren.

   Vennlig hilsen
   Geir Børdalen

  • Samme her, selv om jeg setter den helt ned til «141» på tv.nrk.no/innstillinger, så forblir kvaliteten den samme. Har prøvd med flere forskjellige nettlesere. Hadde kvaliteten blitt redusert, så vil jeg tro at min laptop hadde klart å spille av uten hakking og «skipping».

 22. kvaliteten er til tider lik med sladdet foto – kan avgjøre at det er et menneske som snakker. Lip-synk på 2 sekunder. Noen sendinger har tiltenkt kvalitet, men når man har valgt å se noe og opplever redusert kvalitet, blir man frustrert.

  Data støm kan for-eksempel ligge jevnt med av/på perioditet av 3-4 sekunder. Ergo blir teknisk rapport løgnaktig idet den oppgir gjennomsnittsverdien. Det gies ikke nok data til å få klart bilde, og flash-playeren er ikke ende-stasjon, slik at om man tenker seg en regulering-sløyfe, er det bilde som seer ser som er endestasjon. M.a.o. når flash-player mottar data er ikke relevant, men når skjermdata blir oppdatert.

  Ønsker video-link data tilbake slik at man eventuelt kan åpne en annen video avspiller. En måte å manuelt sette minimum bit-hastighet, m.m.

  Svar på denne kommentaren

  • Kommentaren gjalt Firefox i linux, mens forsøk med Opera synes å kunne gi bedre resultat under ellers like betingelser.
   Finnes det noen test metode ?

 23. Hei

  Eg kjøpte i vinter eit Samsung tv med nettleser, ein av grunnane til å kjøpe m/ nettleser var at fruen ville sjå på nrk nett tv. Skuffelsen hennar var stor da eg måtte innrømme nederlaget, eg fekk det ikkje til.
  Er det muleg med den nye versjonen?

  Svar på denne kommentaren

  • Andreas Arntsen (svar til Kjetil)

   Hei Kjetil,

   Det er ikke så rart du ikke fikk det til. Dagens såkalte smart-tver er ikke så veldig smarte. De trives fortsatt best i TV-verdenen og har så vidt begynt å prøve seg ut i den store Internett-verdenen. Med det mener jeg at de fortsatt kun takler videostrømmer som er tilpasset det vi har i tv-kabelen. Mens vi på Internett bruker en nyere standard som har vokst frem via internettdistribusjon av video.

   Den beste måten å få sett internettvideo på TV på er å bruke en eller annen boks koblet til TV’n. Selv bruker jeg AppleTV. Den synes jeg er både enkel å sette opp og enkel å bruke (styres via min iPad). Boxee Box skal også være mulig å få satt opp til å virke mot tv.nrk.no. Det finnes sikkert flere bokser som virker også. Dette er et interessant spørsmål for oss også. Så la meg spørre dere tilbake:

   Hva bruker NRKBetalesere for å se tv.nrk.no på TV? Hva virker og hvilke metoder er enklest å sette opp og enklest å bruke?

   Mvh
   Andreas (webutvikler tv.nrk.no)

  • Hei igjen, du får det til å høyrest ut som video generelt ikkje kan spelast på nettlesaren.
   Det stemmer ikkje, nettavisene sine tv tilbud og en rekke andre nettkanaler virka uten problem, eg har hittil berre møtt problem med nrk sitt tilbud.
   Å koble ei boks til tv, er sånn som eg ser det fortid. Skal nrk følge med på utviklinga bør dokke få til dette…..

 24. Eg trudde også at NRK nett-tv ville fungera på min nye Samsung Smart-tv, og blei skuffa då eg fann ut at det ikkje gjorde det. Eg prøvde etterpå å få inn nett-tv’en til Rikstoto Direkte, men rekna ikkje med at det gjekk så lenge NRK1s nett-tv ikkje fungerte på smart-tv. Men Rikstoto Direkte fungerte som bare det…

  Så derfor burde vel NRK også få det til?

  Svar på denne kommentaren

  • Andreas Arntsen (svar til Gaute)

   Hei Gaute.

   Som eksempelet ditt med Rikstoto viser; det er ikke umulig å tilpasse innhold for såkalte smart-TV’er. Men det krever ressurser, og pr. idag kreves det også endel tilpasning til flere produsenters ulike forhold til standarder. Det er dermed ikke noen kostnadsfri øvelse og kostnadene øker med mengden videoinnhold. Derfor må vi prioritere det opp mot våre øvrige uløste oppgaver.

   Smart TV har ikke vært noen umiddelbar suksess, om vi skal tro f.eks. denne artikkelen. Derfor har NRK i denne omgang sett det som viktigere å prioritere tilpasning til plattformer med betydelig høyere utbredelse, slik som vi nå har høy prioritet på å forbedre Android-opplevelsen.

   Dersom de smarte TV’ene skulle vise seg å bli smartere, mer forent rundt én standard, og – ikke minst – mer utbredt, vil vi selvsagt kikke nærmere på tilpasning, men det er idag ingenting som tilsier at de skal ligge langt fremme i køen.

   Andreas (webutvikler tv.nrk.no)

  • Det er nok fornuftig å forbedre tilbudet til Android før man går på smart TV. Det er enkelt å koble en pc/mac til en tv og derfra kjøre Nrk nett TV.

   Til Android og andre mobile enheter vil ikke
   Aadobe lenger levere Flash, dermed må man se seg om etter noe annet. Det kan sikkert bli et problem. På Win 8 RT har man innsett problemet og Flash vil fortatt bli aktivert hvis NRK nett TV står på compability list. Nå var det ikke mulig å se NRK nett TV selv fra IE10 i desktop mode. NRK viste at Javascript var avslått, men det var IE10 som ikke ble godkjent. Ved å bruke F12 og gjøre den om til IE9 virket NRK nett TV på desktop. Det er litt merkelig da det bare er uker til Win 8 er i salg.

   Dessverre var det til tider ustabil bitrate når jeg først forsøkte, den gikk helt ned i 215bits men båndvidden er på over 7000. dermed vises bilde som et ekstremt dårlig jpg. Senere på dagen gikk bitrate opp i 2300.

   Har sett på CPU belastning når den mye utskjelte Flash plug inn kjører og i Firefox bruker den minimalt, Google Chrome bruker noe mere.

   Flash er innstallert på 99% av verdens pc/mac og fungerer svært bra, på mobile enheter vil man antagelig aldri finne en god erstatning da man ikke blir enig om en standard.

   Video i HTML5 kommer nok aldri opp i samme funksjonalitet som Flashplayer.

   Mvh

 25. Hjelp. Jeg vil bare benytte den nett-tv-en NRK hadde før. Se å gjøre den tilgjengelig igjen. Eneste måten jeg kan få sett nett-tv på i fullskjerm. (På NRK blir det bare svart skjerm m/lyd, mens på Tv 2 nett-tv får man gammeldags plagsom svart felt over og under.

  Det nye nett-tv til NRK og Tv 2 passer ikke for min data fra 2005. Kan det være på tide å bytte skjermkort mon tro? Kanskje det litt toskete Windows Vista kan være en grunn?

  Har ikke peiling på skjermkort ås jeg trenger tips om et billigst mulig med brukendes kvalitet jeg kan kjøpe når jeg bare får spart opp litt penger.

  Svar på denne kommentaren

 26. Noe nytt på velge kvalitet selv-fronten? Sliter fortsatt med at kvaliteten dropper ned til laveste nivå for ingen spesiell grunn. Har en oppegående pc og current working bandwidth faller aldri under 20000 kbps. Men alikvel bruker jeg like mye tid på å se på web-tv med laveste kvalitet enn med høyeste kvalitet. Det er spesielt når jeg ser på direktesendinger dette skjer.

  Har også opplevd at når kvaliteten er på det laveste, hopper bildet gjerne flere sekunder fram eller tilbake og bildet kan også fryse et lite sekund.

  Svar på denne kommentaren

  • Mikkel-t (svar til Kjetil)

   Støtter Kjetil på dette. Opplever ofte problemer med kvaliteten – noe som jo i bunn og grunn er helt ødeleggende for hele løsningen. Er ikke vits i å ha fansy funksjoner om spilleren ikke virker.

   Kjører en relativt bra pc med 8gb minne og en i7 prosessor, med sdd-hd på en 300mbs trådløs ruter og 15Mbs linje. Tester hastigheten min til 14.9 Mbs på IT-avisens speedometer. Allikevel gir NRK. meg kun 213 kbps avspillingskvalitet. Det mest besynderlige er at løsningen buffrer masse på den lave kvaliteten … De eneste tjenestene som gir disse problemene hos meg er NRK og TV2. Har aldri samme problem på youtube, eller andre streamingtjenester.

   Har også testet på helt andre oppsett og får ofte dårlig kvalitet andre steder enn hjemme på egen pc, så dette er neppe et lokalt HW-problem.

   Er det mulig å sette opp en qos mot NRK nett-tv? Hvilke porter skal jeg eventuelt sette det opp mot?

  • Dilbert (svar til Kjetil)

   Yepp, samme skje her.
   Begynner som regel bra, men etter ca. en halv time så synker kvaliteten til et minimum (knapt mulig å se hva som foregår). Så vil bildet pendle mellom topp og bunn (i intervaller på sekunder eller max noen få minutter). Skikkelig irriterende.
   Har kommentert dette i live blogger (sportssendinger), men får som regel til svar at feilen er på min side, prøv å starte på nytt, jeg har nettverksproblemer osv.
   Dette stemmer ikke. Har 70Mbps linje, 24GB RAM, overklokket state-of-the-art CPU, 3 SSD disker, Win7 m/alle oppdateringer, osv. osv.
   Så feilen må være et annet sted…

  • Ummear Khan (svar til Dilbert)

   Hei Dilbert,
   Neste gang du ser nett-tv hadde det vært fint om du kunne høyreklikke i videoen og velge «Vis videokvalitet» / “Show player info». Da får du se hvilken kvalitet du kan forvente deg avhengig av linje/kapasitet.

   På f.eks NRK1 har vi for tiden 2492 kbps som høyeste tilgjengelige bitrate. Laveste er 164 kbps og da får du bare lyd. Dersom tilgjengelig båndbredde vises som nærmere 164 kbps så vil du få tilsvarende avspilt kvalitet – altså veldig pixelert bilde. Om du mener tilgjengelig båndbredde som nett-tv oppfatter hos deg er feil, så kan du høyreklikke i videoen igjen og klikke på «Kopier teknisk rapport» og lime inn her. Så skal vi se nærmere på saken.

  • Takk for raskt svar.

   Ser at tilgjengelig båndbredde går opp og ned hele tiden. Jo lengere du spiller, jo lavere kommer den. Tok noen speed tester fra nettleseren og den viser alltid 65-70Mbps.

   Teknisk rapport:

   Flash version: WIN 11,6,602,171
   OS version (arch): Windows 7 (x86)
   User agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.22 (KHTML, like Gecko) Chrome/25.0.1364.97 Safari/537.22
   Screen resolution: 2560×1440
   Screen DPI: 72
   Max level IDC (H.264): 5.1
   Total memory: 36515840
   Player URL: http://psfil.nrk.no/content/flash/NRKPlayer-1.7.000.swf
   Media file: http://nrkutviklingus-f.akamaihd.net/z/nrk1skivm_0@78789/manifest.f4m?ma=on
   Audio player: false
   Caption file:
   Clip start: NaN
   Clip end: NaN
   ID player: serum-2
   QoS config: http://ma93-r.analytics.edgesuite.net/config/beacon-1730.xml
   Skin file: http://psfil.nrk.no/content/flash/skin/NRKplayerSkinGreyV1.7.000.swf
   Volume: 0.5
   Video Decoding: Hardware
   Average bandwidth: 6469
   Buffer length: 0.046
   Buffer time: 3
   Current FPS: 25.33783783783784
   Current time: 10726.74800006114
   Duration: 10752
   DVR availability: limited
   Effective bitrate: NaN
   Rolling end offset: 10752
   Server IP: 92.123.64.13
   Server time NOW: 1362055763.382
   NetSession activated: false
   Dimensions: 733×412
   VBR ratio: NaN
   Encrypted: false
   Current time: 10726.74800006114
   Queue size: 0
   Dropped frames: 1
   Average dropped FPS: 0
   Live delay: 0
   Download ratio: 0
   Current index: 3
   Max allowed index: 6
   Switch count (total|up|down): (0|0|0)
   Switch requests summary:
   Dropped frames rule: 0
   Buffer rule: 0
   Bandwidth rule: 0
   Download ratio rule: 0
   Maximum bitrate rule: 0
   Maximum index rule: 0
   Video dimensions rule: 0
   Manual request: 0
   Available bitrates (% usage): 2492kbps (0%) – 1992kbps (0%) – 1428kbps (0%) – 928kbps (100%) – 464kbps (0%) – 264kbps (0%) – 164kbps (0%) –
   Buffer empty count: 1
   Current working bandwidth: 6469kbps
   Current bitrate playing: 928kbps
   Max bitrate available: 2492kbps

  • Ummear Khan (svar til Dilbert)

   Hei igjen,
   Lurer på hvor lenge du lot det spille av før du tok den tekniske rapporten. For utifra rapporten kan jeg se at du utelukkende fikk avspilt med den midterste kvaliteten (bitraten) i denne perioden. Ser også at den tilgjengelige båndbredden din ble detektert til 6469 kbps. Selv om det tilsynelatende ikke er helt riktig ift speedtesten du tok i nettleseren, så er iallfall båndbredden din mer en god nok. Spørsmålet er da om hvorfor det blir detektert at du har vært 100% på den midterste kvaliteten og hvorfor det ikke registreres noen bitrate switcher, altså bytte mellom kvaliteter.

   Om du kun har avspilt ett par minutter, så kan det kanskje hjelpe for vår feilsøking om du spiller av i minst 10-15 min før du trekker ut den tekniske rapporten.

  • Dilbert (svar til Ummear Khan)

   Hei igjen,
   beklager den lange svartiden, men etter at jeg «klaget» så har kvaliteten vært MEGET stabil og bra!
   Lot faktisk streaminga gå flere dager sammenhengende for å sjekke. Ingen problemer !
   Så glem mitt forrige innlegg.

   Takk for hjelpen 🙂

 27. Slenger meg på denne. Har 30000kbps tilgjengelig båndbredde, men rundt 70% av tiden insisterer nett-TV å spille av i dårligst kvalitet. Når man f.eks ser på ski er kvaliteten så dårlig at man knapt nok ser hva det står på tidstelleren. Kan dere ikke la oss få endre kvaliteten manuelt?

  Svar på denne kommentaren

 28. Når jeg strømmer NRK TV via min Apple iPod Touch (siste generasjon) med NRK TV app til Apple TV og videre til min TV mister jeg signalet når iPod-en går i standby. Ettersom det ikke skjer når jeg spiller av fra Netflix med samme oppsett lurer jeg på om kun jeg har dette problemet? Er dette kjent og vil dere fikse det? Ser fram til svar.

  Svar på denne kommentaren

 29. Astrid Andersen

  Hei,
  har googlet og lett etter innstillinger for nett-tv. De er ikke enkle å finne, og gir ikke svar på problemer som hvorfor det ikke er mulig å sette visningsstørrelse med ctrl-+/- og 0, men bare via nettlesermenyen – videoen er ofte ikke tilpasset vinduet, men kommer med sørgerender både her og der. Ofte ønsker jeg å ha selve programmet vindusfyllende i en del av skjermen, men det er gjort utrolig tungvint nå.

  Videre leveres også en del programmer i galt format, det å se en Poirot som er minst et hode kortere men fremdeles like bred er ikke videre artig. Hvordan kan det rettes opp? Fullscreen er ingen løsning.

  Likeså er det vanskelig å finne frem i oversiktene over programmer som kan sees på nytt. Nå er alt i en eneste graut, med flere like icons uten noen annen forklaring enn hvilken dato noe er sendt. – og klikker jeg på ett, starter videoen om jeg vil eller ikke.

  Jeg håper at dere vil samle sjangre under en egen meny ala den som er for alfabetet nå. Skjel for eksempel til den nederlandske http://www.uitzendinggemist.nl/ og gjerne også måten de viser sjangre: http://www.uitzendinggemist.nl/genres
  eller oversikter over serier: http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/8920-de-geheimen-van-barslet

  Beklager klagene, men jeg fant ingen mailadresse og jeg bruker faktisk nrks nett-tv signifikant mindre etter at dere «forbedret» den. Jo, den er glossy og fin – men den er tung i bruk, med sterkt uønsket funksjonalitet (autostart) og upraktisk å finne frem i.

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Astrid,

   Vi har diskutert mye rundt innstillingersiden og utfordringen vår er at vi lager en nett-tv først og fremst for de som ikke ønsker å fikle med innstillinger. http://tv.nrk.no/innstillinger er adressen og søker du på «innstillinger» på google så er vår innstillengerside det andre treffet. Du er altså ikke den eneste som leter etter den. De står også referert til på hjelpesidene som du finner link til i bunnen av alle våre sider.

   Det at videoen ikke er tilpasset vinduet er derimot et problem vi ikke har sett. Kan du si litt mer om det og hva slags nettleser og operativsystem du sitter på?

   Når det gjelder Poirot så er dette en gammel serie som er produsert i 4:3 format. Jeg sjekket opp og ser at det er litt ymse hvordan videoene i denne serien tatt opp i NRK TV. Spørsmålet ditt er sendt videre innover i NRK så dette skal rettes opp, men de svarte stripene blir vi ikke kvitt.

   Kategorier er vår dårlige samvittighet. Vi har lenge visst at dette er et ønske men pga. mange oppgaver bla. på radio.nrk.no så har denne havnet nederst på lista. Vi har derimot tatt opp igjen dette arbeidet nå og har en plan for å få på plass kategorier på en ordentlig måte. I mellomtiden så finner du en oversikt over kategorisidene våre her: http://tv.nrk.no/kategori/

   Leit å høre at du bruker tjenesten vår mindre nå. Vi tar innspillene dine på alvor og takker for at du tok deg bryet med å si fra. Vi vil jo gjerne ha deg tilbake og har tro på at vi skal få det til.

   mvh
   Andreas
   Webutvikler på tv.nrk.no

 30. Hei!

  Har dere gjort noe med tv.nrk.no de siste dagene?
  For ikke alt for lenge siden sluttet HTML5-instillingen å fungere på min 4.1.1 Google-TV-løsning.
  Før har dette fungert utmerket, og jeg har vært kjempefornøyd med den.
  Nå står den bare å laster til evig tid uten at noe skjer.

  – Flash fungerer tidvis, men den bytter ofte oppløsning, og da blir det kun et lite bilde øverst i venstre hjørne.

  – HLS-link fungerer bra med MX Player, men der får jeg kun 320×180-oppløsning. Vet noen hva som kan være årsaken til det?

  – Android-appen får jeg ikke til. Den står bare å laster uten at noe skjer. Finnes det en direkte-link til NRKBetaAndroid.apk? Så kunne jeg prøvd å laste den ned?

  Håper dere fikser dette fort. Har vært kjempefan av løsningen, men nå fungerer det ikke så bra…

  Svar på denne kommentaren

  • Peder Søholt (svar til Stein)

   Vi oppdaterer stadig småting på tv.nrk.no

   Det er jo uheldig at du ikke får spillt av video på Google-TV’en din. Har du user agent strengen til Google-TV’en din du kan gi oss? Så kan vi få sett nærmere på det. Du kan finne ut av hva user agent strengen din er ved å gå på denne siden:
   http://tv.nrk.no/hjelp/uasjekk

   Ellers kan du endre innstillinger for å se om det hjelper for Google TV’en din på innstillinger siden:
   http://tv.nrk.no/innstillinger

   mvh
   Peder

  • Hei!
   Nå fungerte plutselig HLS-link mot MX Player, så da er jeg fornøyd 🙂
   Før fikk jeg alltid dårlig oppløsning, men når jeg testet nå fikk jeg topp oppløsning!

   Lykke til videre med nye forbedringer!

   Har dere ellers noen planer for å konvertere/tilgjengeliggjøre gamelt arkiv-materiale?:
   http://www.nrk.no/nett-tv/bokstav/

 31. Hei. Jeg får av en eller annen uforståelig grunn ikke NRK TV til å spille i Firefox (Windows 7). På en annen PC fungerer det greit med tilsynelatende samme konfigurasjon. Det fungerer også i IE på den PCen hvor det ikke fungerer i Firefox.

  Har dere noen tips om hvordan jeg kan få fikset det?

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Olav

   Vi har testet hos oss, og alt spiller bra på våre Win 7 maskiner med Firefox. Har du mulighet til å sende oss versjonsnummeret til Firefox og Flash du bruker, så skal vi se nærmere på problemet.

   Hilsen Marte

 32. Anders Berg-Hansen

  Hei,

  Er det ikke lenger mulig å lenke til et tidspunkt i sendnger på NRK Nett-TV? Eksempelvis vil jeg lenke til et innslag som ligger 10 minutter ute i Dagsrevyen, hvordan gjør jeg det?

  Anders

  Svar på denne kommentaren

 33. Hei. Hvordan er lyd-kvaliteten på NRK Nett-TV? Hvilken bitrate kan man forvente?
  Lyden fra NRK-streamen til Uninetts IP-TV er i hvertfall 256 kbps. Hadde ikke gjort noe med høyere bitrate enn det.

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Jon.

   Livestreaming lyd på tv.nrk.no og radio.nrk.no er HE-AAC 64 eller 128kbps (avhengig av total bitrate), 48kHz stereo.

   Hilsen Marte

  • Steinar Aasheim (svar til JFP)

   Hei,

   Ja, NRK TV fungerer fint på Windows RT nettbrett. Videoavspillingen vil foregå via Flash, og for at di skal få aktivert flash-støtte, må brukerkontoen din ha administratorrettigheter.

   Steinar

  • Ummear Khan (svar til Dag Jørgensen)

   Hei, Dag Jørgensen!
   Takk for tilbakemelding. Ja, vi er klar over problemet. Det er dessverre en feil som har oppstått i forrige uke. Vi jobber med å finne en løsning på dette. Forhåpentligvis er det ikke lenge til du får tilbake tekst på bl.a TdF og kan nyte det fullt ut på iPad’en.
   I mellomtiden kan vi ikke annet enn å henvise til PC/Mac/Linux-maskiner. Der fungerer teksten fortsatt.

  • Ummear Khan (svar til Dag Jørgensen)

   Hei igjen,
   Det ser ut til at problemet er løst. Teksting-filene har begynt å komme inn i de aktuelle programmene igjen. Det vil ta noe tid før alle programmene har fått det. Jeg ser at tekstingen er inne igjen på iPad på Tour de France-programmet, iallfall. Fint om du kan sjekke at det fungerer hos deg også.

   Mvh
   Ummear

  • Her ser det ut som det er gjort 16:9 til 4:3-konvertering litt mange ganger oppå hverandre… Dette må vi prøve å få fikset opp i, selv om det jo blir veldig instagramvennlig i 1:1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.