nrk.no

Last ned «Ambulanse» — et hørespill i 5.1

Kategorier: Musikk og lyd,NRK & Radio

Radionette-radio på et bord
Det nytter nok ikke med en radio når du skal høre Radioteateret i 5.1. Radionettet i Norge sender kun i stereo. Foto: Sindre Skrede

Vi har tidligere skrevet om at NRKs TV-sendinger nå kommer med surroundlyd (5.1). For noen dager siden fikk vi tilsendt et hørespill fra Radioteateret, som er produsert i 5.1. — En enorm forskjell fra vanlig hørespill, sier Radioteatersjef Yngvil Kiran.

En ambulanse parkert utenfor Universitetssykehuset Nord-Norge
I hørespillet "Ambulanse" får du være med i en ambulanse ute på oppdrag. Hørespillet er produsert i 5.1. Foto: Universitetssykehuset Nord-Norge/flickr

Hørespillet heter «Ambulanse», og er skrevet av Johan Harstad, mens Kjetil Hansen har vært produsent.

— Det er produsert i 5.1 for nesten tre år siden. Jeg synes det er fantastisk å høre på, for du føler virkelig at du er med i en ambulanse ute på oppdrag, sier Yngvil Kiran, sjef for Radioteateret.

— For Radioteateret er 5.1 en fantastisk mulighet til å lage hørespill som gir en helt annen følelse enn i stereo, men det tar lang tid å produsere – og er dermed dyrere enn vanlig stereo-produksjon, sier hun.

Distribusjonskanalene er heller ikke så mange. Vanlig radio gir kun stereo-lyd, og NRKs avspiller for nett-radio gir også kun stereo. Derfor må du laste ned filene selv, og høre dem på 5.1-anlegget ditt der hjemme.

Radionette-radio på et bord
Det nytter nok ikke med en radio når du skal høre Radioteateret i 5.1. Radionettet i Norge sender kun i stereo. Foto: Sindre Skrede

— Drømmen er å lage en ordentlig grøsser i 5.1 – tenk på mulighetene! sier Kiran.

Foreløpig er det dog kun «Ambulanse» Radioteateret har produsert i 5.1 Vi har to filformater tilgjengelig for nedlasting eller streaming. Det ene er windows media-format ment for streaming, mens det andre er en DTS-WAV-fil. DTS-filen er beregnet på hjemmekinoanlegg eller lignende, og du kan bruke USB, optisk lyd, egenbrent CD eller lignende for å høre det på ditt eget anlegg. Sidene er litt utdaterte, men du kan fremdeles lese «Hvordan lytte til 5.1» fra NRK radio. Her ligger også en del musikk NRK har produsert i 5.1.

Du kan laste ned «Ambulanse» her:

«Ambulanse», streaming i wma / nedlasting wma
«Ambulanse» i DTS-WAV

Se også Radioteaterets artikkel om «Ambulanse».

 

Hva synes du? Er 5.1 verdt de ekstra kostnadene for Radioteateret?

9 kommentarer

 1. Karl Ove Hufthammer

  Eg er i utgangspunktet veldig begeistra for 3D-lyd, men dette fekk eg dessverre ikkje høyrt. Det viste seg at heimekinoanlegget mitt ikkje støttar WAV-filer (noko som er ganske pussig, men ingenting å gjera med det). Det støttar WMA, men det hjelper ikkje når hørespelet berre kan straumast i WMA, ikkje lastast ned.

  «Virtual Barbershop» er ein klassikar, og heilt fantastisk. Den bør alle høra! Ta på øyretelefonar (nødvendig), lukk auga, len deg tilbake og bli med inn i ein gammaldags barbersalong. Kan lastast ned i MP3-format, saman med fleire andre fine eksempel på 3D-lyd.

  For øvrig synest eg Radioteateret er kjempeflinke til å bruka dei mulegheitane stereolyd gjev til å gje djupne i lydbildet. Eit veldig godt eksempel kom faktisk allereie i 1990, med hørespelet «Kvinnen i sjøen». Dette hadde ein bruk av lyd som eg oppfatta som rein 3D. Spesielt effektivt i den tidlege scenen i første episode, der to kvinner og hovudpersonen vart i ein resepsjon, og ein kunne (med høyretelefonar) høyra kor dei ulike personane var i rommet.

  Så 3D-lyd er absolutt noko for Radioteateret. Men den tekniske biten med 5.1 er framleis eit problem. Og ein kjem jo veldig langt på veg med binaurale stereo-opptak à la QSound og Holophonics. Då treng ein ikkje nytt utstyr for lytting, og resultatet vert greitt med lytting på vanleg radio òg (ein mistar 3D-effekten utan høyretelefonar, men resultatet er likevel OK).

  Elles ventar eg framleis på at Radioteateret skal begynna med regelmessige podkastar. BBC har fått ut fingen, og legg vekentleg ut «Drama of the Week» (det som før var «Play of the Week») som ein heilt vanleg MP3-podkast. Kvar episode vert liggande ut i ei veke (noko som etter mi meining er unødvendig kort – dei burde ligga ut for evig og alltid – men går greitt om ein hugsar på å lasta ned kvar veke).

  Svar på denne kommentaren

 2. Mener jeg leste et sted at første stereosending av fjernsyn ble sendt ved at folk ble bedt om å tune inn radioen sin på tilhørende kanal og så sette den ved siden av TVen siden distribusjon av stereo ikke var på plass enda.

  Kan dette være noe for NRK å teste i 2012?

  P1/NRK1 sender 1 ting, P2 sender det samme, men bare bakgrunslyder f.eks. Folk plasserer radioene sine tilsvarende -> kvadrofoni!

  Jeg hadde hvertfall synes det hadde vært kult.

  Svar på denne kommentaren

  • Lars C. Krogenæs (svar til henriko)

   Husker NRK viste Melodi Grand Prix på TV, men «reklamerte» med at folket kunne hente stereolyd fra NRK P2 for enda bedre lyd. Det var vel midten på 80-tallet en gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.