nrk.no

Verdens beste kompaktkamera?

Kategorier: Foto, Tester & Video


Har det noen gang skjedd at en idrettsutøver bare sånn plutselig hoppet dobbelt så høyt eller løp dobbelt så fort som alle de andre? Jeg leter etter en analogi for å beskrive Sonys nyeste kompaktkamera. I sommer la den japanske elektronikkgiganten listen et vesentlig hakk høyere hva små digitale fotoapparat angår.

Nyvinningen heter DSC-RX100 og er det mest imponerende vi har testet i denne klassen. Jeg får litt samme følelsen som da jeg testet Canon 5D Mark II første gang. Et aldri så lite «wow!»

Men nå er vi ikke i 5D sin speilrefleksverden. Vi befinner oss sammen med et knippe mindre venner. Sonys nyvinning konkurrerer med flere av våre andre favoritter i toppskiktet av kompaktkamera. Det ypper med glimrende apparat som Canon S100, Olympus XZ-1, Panasonic LX7 og Fujifilm X10 for å nevne noen.

RX100 er lite, gir deg bilder med en oppløsning på 20 megapixels, har imponerende lysfølsomhet, veldig bra video, fulle manuelle muligheter og er meget raskt. Kvalitet og muligheter som overgår alle konkurrentene. Men det gjør også prisen.

Ca 5200,- for et kompaktkamera er et godt hakk over kamera som det er naturlig å sammenligne med. Men spørsmålet er om vi er enige om hva vi skal sammenligne det med. Sony har nesten skapt sin egen divisjon med dette kameraet.

Størrelse

En av hovedgrunnene til å kjøpe et kamera som dette, er størrelsen. Du kan uansett få bedre billedkvalitet, lysfølsomhet og fleksibilitet om du tar med deg et speilreflekskamera eller et av de beste speilløse kameraene der ute. Men vi er på jakt etter et lite kamera som er vesentlig bedre enn mobiltelefonen og vesentlig mindre enn speilrefleksen.

Canon S100 her vært et av de mest populære kameraene i denne klassen. Lite nok til å ha det i lommen, men vesentlig bedre enn mobilkameraet. Tar bilder i RAW-kvalitet og gir deg manuelle innstillingsmuligheter.

Sony RX100 er designmessig svært likt rivalen fra Canon:

Sony til venstre. Canon til høyre.

Men Sony RX100 er større enn Canon S100. Hovedforskjellen er at RX100 er 9 mm tykkere og 42 gram tyngre. Og det at Sony er litt tykkere merker du når du putter det i lommen.

Etter å ha brukt kameraet i noen uker, vil jeg si at det går fint i lommen på en jakke, ganske greit i innerlommen på en (ikke for tettsittende) dress og akkurat så vidt i lommen på et par jeans.

I bruk

Kameraet føles solid bygget. Alt virker nøyaktig og presist. Sony har fabrikker flere steder i verden, men tingene de legger alle mest prestisje i bygges fremdeles i Japan. Og under kamera kan du lese det lille kvalitetsstempelet: «Made in Japan».

Raskt

Til å være et kompaktkamera er det meget raskt. Når jeg surrer rundt med speilrefleksen i hånden er jeg vant til å kunne ta opp kamera og knipse med en gang jeg ser noe spennende. Med de fleste kompaktkamera jeg har prøvd tar det for lang tid å slå på og så fokusere. Med Sony RX100 har jeg flere ganger rukket motivet før det var for sent.

(Du kan klikke på alle bildene i artikkelen for å se dem i bedre oppløsning enn artikkelbildene)

Kiter, Sony RX100, 1/800s, f 8, ISO 125

Fokus

Fokusen er også helt i toppklasse for så små kamera. Både for stills og for video. Og for sikkerhets skyld har kameraet også den beste manuelle fokusen vi har sett på slike små kamera. Du bruker ringen rundt objektivet og får raskt et forstørret bilde som hjelper deg med fokus.

Blomst, Sony RX100, 1/2000s, f 2.5, ISO 80

Brukervennlighet

Brukergrensesnittet er også intuitivt, raskt og bra. Her har Sony gjort enorme fremskritt siden det nærmest ubrukelige grensesnittet på de første Nex-modellene. Kameraet er bokstavelig talt fullspekket med muligheter.

Ekstradilldall

Effektbonanza: «HDR Painting»

Men de har klart kunststykket å putte inn både all verdens automatiske filter og effekter til gjennomsnittsbrukeren og fulle manuelle muligheter til entusiasten. Uten at det blir for komplekst og rotete.

Filterbonanza: «Partial colour, red»

En av disse effektene er faktisk veldig nyttig: «Hand held twilight». Den gjør noe du ikke kan gjøre i etterarbeidet, kamera fyrer 3-4-5 bilder på rappen på stedet der du er, og selv om det er håndholdt, klarer den å legge alle bildene oppå hverandre, og det blir skarpt med svært lite støy!

Dette bildet er tatt håndholdt med denne funksjonen:

Jeg tok det samme bildet med vanlig program der kamera bare knipser en enkel eksponering. Sammenligner man detaljene i disse to ser du ganske tydelig forksjell. Vanlig til venstre og «Hand Held Twilight» til høyre.

Kameraet støtter Eye-Fi-minnekort som trådløst kan laste opp bilder til telefon, nettbrett og datamaskin. Det lades via USB og kan også drives kontinuerlig med den medfølgende USB-laderen som strømforsyning. Noen mener at det er en ulempe fordi kameraet er «opptatt» mens du lader. Personlig syntes jeg USB-lading er finfint. Jeg kan få ladet kamera alle steder der det finnes en USB-port. Og til og med «etterfylle» mens jeg er på farten med et av mine eksterne ekstrabatteri.

Oppløsning

Jeg ble skeptisk da jeg leste at RX100 kunne skilte med hele 20 megapixels oppløsning. Høyere tetthet på billedbrikken går utover lysfølsomheten og du får ikke noe igjen for oppløsningen om du ikke har særdeles god optikk foran billedbrikken. Men Sony ser ut til å ha brutt noen fysiske lover og leverer både imponerende lysfølsomhet og imponerende skarphet.

Blomst, Sony RX100, 1/100s, f 4.9, ISO 250

Her er en 100% crop av det samme bildet for å vise detaljene:

Vel og bra, men kanskje enda mer nyttig når du vil ta et utsnitt av et eksisterende bilde og likevel ha høy nok oppløsning til å kunne vise det stort.

Her kan jeg ta ut en del av bildet for å fremheve en detalj.

Resultatet er fremdeles fem megapixels:

Eventuelt at du vil helt ned på 100% crop av samme bildet:

Skarphet

Som dere allerede har sett produserer RX100 imponerende skarpe og fine bilder. Optikken kombinert med billedbehandlingen internt i kamera gir nydelige resultater.

Full vidvinkel:

100% crop fra hjørnet av bildet:

Og full tele:

100% crop:

Lysfølsomhet

En av grunnene til å slepe med seg et kompaktkamera fremfor å bare bruke mobiltelefonen er muligheten til å ta bilder i skikkelig dårlig lys. Når du står der og mobilen leverer dette:

Så er det jo fint å ha med et kamera som kan levere dette:

Sony RX100 har en billedbrikke som er vesentlig større enn de fleste andre kamera i samme klasse.

Lykt, Sony RX100, 1/8s, f 1.8, ISO 2000

Og det merkes. Sony RX100 samler mye mer lys og flere ganger har jeg tatt meg i å sammenligne med et speilreflekskamera der jeg står og knipser håndholdt i svakt månelys.

Soloppgang, Sony RX100, 1/10s, f 2.8, ISO 800

Testbilder, ISO6400

Sony RX100
Blyanter, Sony RX100, 1/100s, f 4.0, ISO 6400

100% Crop

Canon S100
Blyanter, Canon S100, 1/60s, f 4, ISO 6400

100% Crop

Olympus XZ-1
Blyanter, Olympus XZ-1, 1/250s, f 2.5, ISO 6400

100% Crop

Referanse, Canon 5D Mark II

100% Crop

Sammenligning

Klikk på bildet for å få det i full størrelse.

Bakgrunnsuskarphet

Mobilkameraets lille billedbrikke gjør at det meste er i fokus hele tiden. For mange motiv er det en fordel å benytte seg av fotoapparatets mulighet til å la bakgrunnen være ut av fokus mens hovedmotivet ditt er i fokus. Å oppnå denne effekten blir lettere og lettere jo større billedbrikke du har.

Noe som kommer tydelig frem når vi knipser med vår gode gamle arbeidshest Canon 5D Mark II. Et speilreflekskamera med såkalt fullformatbrikke:

Kan vi få til noe lignende med disse små kompaktkameraene?

Sony RX100

Canon S100

Olympus XZ-1

Alle bildene er tatt med blenderåpningen helt åpen. Og her går faktisk Olympus av med en knepen seier over Sony. Det er fordi Olympus XZ-1 har en helt fantastisk bra optikk. Et objektiv som gir blender 1.8 på full vidvinkel og blender 2.5 på full tele. Disse bildene er tatt på full tele. Og da kniper Sony RX100 ned til blender 4.9 som største åpning og Canon S100 helt ned til blender 5.9. Så selv om Sony RX100 har større billedbrikke enn Olympus XZ-1, så gir Olympus bedre bakgrunnsuskarphet på full tele.

Så hva med samme test på full vidvinkel?

Sony RX100

Canon S100

Olympus XZ-1

Der kommer den store billedbrikken i Sony RX100 til sin rett og viser vesentlig finere bakgrunnsuskarphet. På denne brennvidden opererer Sony med blender 1.8, Canon med blender 2.0 og Olympus med blender 1.8.

Makro

En del kompaktkamera har imponerende bra makromuligheter. Noen lar deg fokusere helt inn til ytterste linse. Sony RX100 er bra, men ikke eksepsjonell på dette området. Du kommer tett på, og kombinert med den gode skarpheten og høye oppløsningen blir det bra resultater.

100% Crop:

Flere makrobilder

Video

Som dere skjønner er vi imponerte over billedkvaliteten. Men i løpet av de siste årene har også video blitt en viktig del av funksjonene til et kompaktkamera. Og Sony RX100 skuffer ikke her heller. Beste kvalitet er 1080 50p i 28 MB/s. Det er meget bra. De høyeste kvalitetene tas opp i AVCHD mens du kan velge vanlige MP4-filer for de lavere kvalitetene.

Sony RX100 Test clips from NRKbeta on Vimeo.

Stabiliseringsteknologien som Sony har valgt er også den beste vi har testet så langt. Er du stødig på hånden kan du få det til å se ut som om du hadde med deg en stor og dyr kran for å få bevegelse i opptakene.

Men det vi liker aller best er det at Sony har inkludert fulle manuelle innstillingsmuligheter også for video. Vi snakker ikke om en halvhjertet løsning der alle stillskameramulighetene på magisk vis bare forsvinner når du tar opp video. Her har du kontroll over blender, lukker, fokus og ISO. Også for levende bilder. Du kan til og med justere eksponeringen mens du gjør opptak.

Kvaliteten og de manuelle mulighetene gjør at en av de få manglene vi ser ved Sony RX100 bare blir enda mer irriterende: Kameraet har ikke inngang for ekstern mikrofon. Noe som er helt nødvendig dersom vi skulle brukt dette kameraet til profesjonell produksjon på en enkel måte.

Kameraet har også video ut på HDMI. Som gir levende video for påsyn mens du filmer. Veldig bra om du vil ha en ekstern monitor mens du gjør opptak. Men du har ingen valg som gir deg en helt ren videostrøm i full HD uten noen form for ekstrainformasjon. Det er også synd. Med ren HDMI ut kunne vi brukt dette som et lite studiokamera i profesjonell produksjon.

Dessuten er plasseringen av HDMI-porten et av de mest idiotiske designvalgene vi har sett noensinne. Porten er plassert under kamera, rett ved stativfestet. Dette gjør den nevnte bruken til påsyn mens du filmer langt vanskeligere enn nødvendig.

Konklusjon

Dette er uten tvil et av de beste kompaktkameraene vi noen gang har testet. Kombinasjonen stor billedbrikke, god optikk, rask prosessor og fulle manuelle muligheter gir utmerkede resultater.

Vi savner inngang for ekstern mikrofon, full kvalitet og bedre plassering av HDMI-utgangen og innebygget GPS. Vi merker at det er tykkere enn Canon S100. Og vi skulle gjerne hatt både blender 2.5 på full tele fra Olympus XZ-1 og den kraftige 24 mm vidvinkelen fra Canon S100. Blitzen har vi nesten ikke brukt, siden kameraet yter så bra som det gjør i dårlig lys. Men om du får bruk for den er dette også et svakt punkt. Den er relativt svak og den bruker litt lang tid på å lade seg opp. På den positive siden er den konstruert slik at du fysisk kan vippe den opp og la den gi et indirekte opplett via taket.

Men med den mengden kompromisser produsenten må inngå når de laget noe såpass lite og lett, er dette små problemer. Totalt sett er Sony RX100 et fantastisk bra kompaktkamera som vil tilfredsstille selv de mest kresne.

Dersom kameraet må være absolutt minst mulig og kraftig vidvinkel er meget viktig bør du også vurdere Canon Powershot S100, men utover det kårer vi Sony RX100 til den nåværende kongen på haugen av små kompaktkamera for entusiaster og profesjonelle.

23 kommentarer

  • Arne Bergan (svar til Arne Bergan)

   I det jeg postet denne meldingen ovenfor, skiftet siden plutselig til sort skrift på hvit bunn. Den er helt ok nå. Trolldom?

 1. Jeg viste ikke engang at lx7 var kommet ut. Driver febrilsk og leter etter en ny oppdatering til lx5 hvor timelapse vil bli lagt til. Også på min lommezoom
  dmc-tc30eller hva det heter mangler time-lapse. Håpløst sier nå jeg.

  Mener du virkelig at dette kan måle seg med lx7??
  Bare et spm, ikke kritikk.

  Med det samme, hvor er nyheter fra IFA-messen i Berlin???

  Svar på denne kommentaren

 2. Hvor er søkeren?
  Et «kamera» uten søker er bortimot ubrukelig i sterkt og svakt lys. I sterkt lus på grunn av at man ikke ser skjermen og i svakt lys på grunn av at bildene blir fort uskarpe når man fotograferer med kameraet i utstrakte armer. Fullstendig idiotisk!
  For se som tror jeg ikke vet hva jeg snakker om, JA, jeg har prøvd diverse «kameraer» uten søker, men kameraer med en eller form for søker gir meg bedre bilder. Til og med gamle belg-kameraer med film og rammesøker er bedre enn kompaktkameraer uten søker.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Trond)

   Enig i at jeg burde ha skrevet noe om det. Skal se om jeg får oppdatert artikkelen.

   Av kameraene jeg har nevt her har Fuji X10 fordelen av å ha en skikkelig søker. Olympus XZ-1 har elektronisk søker som ekstrautstyr.

   Sony RX100 har ikke søker, men en veldig god skjerm. Perioden jeg har brukt kamera har vært solrike sommerdager. Det har gått forbausende bra likevel. Selv om en skjerm aldri kan erstatte en skikkelig søker, så er hvertfall skjermen på RX100 bant de bedre.

   Jeg er også tilhenger av søker i tillegg til skjermen, men er ikke enig i at kameraet blir ubrukelig og fullstendig idiotisk fordi det ikke har søker.

  • Man kan ikke oppfylle alles ønsker i et kamera. Det er sikkert noen som vil påstå at ethvert kamera som ikke har «fullformat»-sensor er ubrukelig også. Grunnen er at når et kamera skal bli lite så må dessverre søkeren vike. Det finnes ikke kompaktkamera med søker. De første til Canon gjorde et forsøk, men de kunne ikke brukes til noe. G-serien til Canon har også en slags søker, men den er også ubrukelig (jeg snakker av erfaring). Dessuten er de heller ikke særlig kompakte. Det eneste kameraet med en noenlunde god søker er Fuji X100, men det er heller ikke et kompaktkamera, og søkeren i X10 er heller ikke verdt mye. Dessuten er det alt for stort. Byttet forøvrig ut mitt X100 i et X2 da jeg ikke brukte søkeren noe videre, og heller ville ha noe mindre.

   Så, la nå de av oss som trenger et jeanslommekameraet ved siden av speilrefleksen og alt annet få glede oss over RX100, selv om den ikke har optisk søker. Det finnes kamera for alle.

 3. Dette kameraet er sannsynligvis det beste kameraet som er laget så langt, størrelsen tatt i betraktning. Mitt sammenlikningsgrunnlag er andre kameraer jeg har og har hatt selv i ulike klasser (Canon 5D mk2, Sony NEX5N, Nikon P300, Panasonic TZ20, Panasonic GF1).
  Det har den største sensoren noe kamera på markedet har i denne klassen og i kombinasjon med lysstyrke 1,8 på vidvinkel gir dette mulighet til å fotografere i svært dårlig lys. Zeiss-objektivet gir sylskarpe bilder, autofokus er lynrask og skjermen er den beste jeg har sett selv i ganske skarpt lys. Det kunne vært ønskelig med en søker i tillegg til skjermen, men det ville nødvendigvis gitt et større kamera. Selvfølgelig ville mer vidvinkel og høyere lysstyrke på tele også vært bra, men også det ville gitt et større kamera.
  Skulle jeg plukke på noe vil det være at antall piksler er veldig høyt, og litt færre ville sikkert gitt enda bedre egenskaper i dårlig lys, men dette er en detalj. Den spesialtilpassede veska anbefales.

  Svar på denne kommentaren

 4. Hei.
  Veldig bra og lærerik artikkel.
  Jeg kan svært lite om dette, men skal gå til innkjøp av nytt kamera i disse dager.
  Det jeg lurer på er hvorfor ikke LEICA er nevnt og hvordan er LEICA sitt kamera sammenlignet med de nevnte.?
  Tar imot tips med stor takk.

  Svar på denne kommentaren

  • For å få tilsvarende bildekvalitet må du nok opp i X2.
   Uten zoom, større, sjekk prisen selv.

   De små Leicaene har liten sensor.
   Leica har ikke noe kamera som konkurrerer direkte med dette

 5. Arvid Børretzen

  Eirik..
  Då du skreiv om Fujhifilm X100, sette du i gong ein prosess i meg som førte til at dette er mitt reisekamera når 5D MKII vert for tungt. Godt nøgd med situasjonen. Denne artikkelen pirrar meg. Hadde det berre vore eit hol ein kunne kikka inn i når sola skin for fullt.
  Arvid

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Arvid Børretzen)

   X100 er fremdeles et fantastisk kamera og leverer nok bedre bilder enn RX100 i mange situasjoner. Med sin enda større billedbrikke og nydelige fastoptikk. Men det er vesentlig større og mye mindre fleksibelt. Og X100 har ikke like bra video som RX100.

   …alle disse vanskelige valgene.

   Når det gjelder søker, så burde kanskje noen se om det går an å bruke en av de mange DSLR-søkerne på et kompaktkamera som RX100: http://www.zacuto.com/z-finder-dslr-viewfinder ?

 6. Kjøpte dette kameraet for et par mnd siden og er kjempefornøyd! Hadde egentlig bestemt meg for å kjøpe Olympus XZ-1, men når jeg kom i butikken så hadde de nettopp fått inn RX100. Prøvde begge side om side i butikken og da ble egentlig valget enkelt. Synd ikke Olympus fikk ut en ny versjon av XZ-1 for det virker som om objektivet på XZ-1 er knivskarpt!

  Se f.eks. studio comparison til DPreview RX100 vs. XZ-1:
  Studio comparison (se på klokken f.eks.)

  RX100 har noen problemer også. Det jeg irriterer meg mest over er auto ISO. Når det er litt lite lys velger den konsekvent veldig lange lukkertider, typisk 1/30-1/60, og veldig lav ISO. Hvis man knipser bilde av et landskap eller noe annet som ikke beveger seg så kanskje man klarer å få til et OK bilde med en lukkertid på 1/30, men det holder ikke hvis man skal ta bilder av mennesker som ikke holder seg i ro. Siden det tar litt for lang tid å bytte ISO manuelt så har jeg gått over til å bruke ‘S’ mode istedet for ‘A’ når det er dårlig lys.

  Bortsett fra dette er det et knallbra kamera. Av og til klarer jeg faktisk ikke å se forskjell på bilder fra dette kameraet og min 450D.

  Svar på denne kommentaren

 7. Her har vi en kopi av Canon som overgår orginalen i ytelse. Det virker jo veldig bra, men jeg har 90SX til Canon samt Panasonic med GPS som reisekamera som er så bra at jeg ikke trenger noe nytt før det ryker. Og med dagens utskifting av produkter er nok dette helt utadert før mine ryker og jeg trenger nytt 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. Ser ut til å være imponerende både optikk og brikke. Nesten ikke fargeforvrengning på 100% beskjæringene. Den handheld-funksjonen er jo genial. Jeg antar dette kan gjøres med en app på mobilen også da, men sikkert ikke like bra. Når dette er sagt så får du et Panasonic GF3 til halve prisen og det er ikke veldig mye større, men har alle fordelene et systemkamera kan gi.

  Svar på denne kommentaren

 9. Brukt speilreflekskamera – kjøperåd ønskes

  […] bilder en rimelige "speilrefleks" og er mulig å ha i lomma, litt over budsjett da…. Verdens beste kompaktkamera? Pellesmils bilder Svar med […]

  Svar på denne kommentaren

 10. Sony QX100: Nydelig billedkvalitet – ubrukelig kamera

  […] de laget akkurat det. Og de har gjort det skikkelig. De har tatt utgangspunkt i det vi fremdeles mener er et av verdens beste kompaktkamera. Så har de fjernet det du ikke trenger: brukergrensesnitt og skjerm. Og bygget inn trådløst nett […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.