nrk.no

Oppstartstid – en oppdatering

Kategorier: Kommentar & Windows


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Når jeg ankommer arbeidsplassen min på NRK, pleier jeg av og til å ha et lite uformelt race med PCen min: Jeg logger på, så går jeg til kjøkkenet vårt i den andre enden av bygningen, lager meg en kopp te, og rusler i rolig fart tilbake igjen. Veksler noen ord med kolleger, ser ut av vinduet og observerer verden generelt, før jeg går og setter meg. Den av oss to – PC’en og jeg – som først er klar til å begynne å jobbe, får lov til å gå hjem etter endt arbeidstid og gjøre noe morsomt. Jeg taper aldri.

Eller jo, jeg taper vel egentlig hver dag.

For selv når maskinen er ferdig med å logge på, og jeg har åpnet de to programmene jeg pleier å starte arbeidsdagen med; Microsoft Outlook for kalender og intern post, Google Chrome for resten av kalaset, blir de stående og stange, og da setter jeg gjerne igang med etellerannet analogt tidtrøyte.

Det er vel endel ulike årsaker til at det er slik. Noen av dem kunne jeg nok gjort noe med.

Den enkleste er vel at maskinen min har vært med i to år nå, og begynner å bli ganske full. Om jeg hadde satt av en arbeidsdag til å rydde den og installert alt på nytt, ville det sikkert hjulpet. Og så er det noen av programmene jeg bruker. Morgenrutinene deres virker som de krever en stor andel av maskinens oppmerksomhet på starten av min kontordag.

Dropbox, for eksempel. Det er alltid enellerannen som har delt Dropbox med meg som har lastet opp noen lange videoklipp.

Livet i en bedrift

Så kommer det det som er litt utenfor min kontroll, som at jeg er ansatt i en stor bedrift med en IT-sikkerhetspolicy og systemer som er mer rigorøse enn jeg ville valgt selv i min egen stue, men som utvilsomt har noen fordeler når tusenvis av maskiner henger på samme nettverk, brukes av folk med ulike behov og ulik kompetanse og som inneholder endel produksjonskritiske systemer.

Det betyr at det er noen innstillinger jeg kanskje ville gjort annerledes selv, men som styres sentralt.

Endel av dette manifesterer seg som at maskinen når den skrus på har fått i oppgave over nettverket å rulle ut masse endringer og forbedringer som ikke kan utsettes, og som ikke tar hensyn til om jeg har en rolig dag eller om jeg skal være i et møte om fem minutter.

Er det den store utrullingsdagen, må jeg pent vente uansett.

Oppdateringer, oppdateringer, oppdateringer…

Og så er det det siste. Det som hjemsøker både hjemme-PC og jobb-PC.

Alle disse tingene jeg ikke bryr meg om i det hele tatt, men som jevnt og trutt skal sjekke om jeg har allersiste versjon av alt mulig; Adobe Reader, Java, Windows Update…

Hvorfor i all fredens må de oppdatere så ofte? For at jeg ikke skal glemme dem?

For at de skal prøve å lure meg til å glemme å huke vekk at jeg skal få enellerannen verktøylinje installert i nettleseren?

Updates are ready for your computer, det høres ut som de tror det er en gave og ikke en forbannelse?

Men så er jeg endelig igang og maskinen ser ut til å ha blitt kampklar en kopp te senere. Da begynner maskinen å komme med advarsler.

Det er på tide å restarte.

Den første praktisk brukbare datamaskinen jeg hadde befatning med, en gang på midten av 80-tallet, var en BBC Micro model B med installert tekstbehandlingschip. Den kunne ikke gjøre så mye av gangen, men idet man trykket på den store -knappen på baksiden var den klar til innsats. Det hender jeg tar meg i å savne denne maskinen.

47 kommentarer

  • Same her 🙂 Den bærbare med xubuntu tek under halve minuttet å starta opp, logga inn og opna Firefox og eg er i gang.

   Oppdateringsvarsel; jo, dei kjem der nede i hjørnet, men det er berre eitt program som styrer heile oppdateringsstyret, og det er ikkje verre enn å høgreklikka og trykka Innstaller før eg tek lunsj. Finst ein innstilling ein stad for at det skal skje automatisk òg, har ikkje prøvd.

   Det som tek vekk arbeidstid er alle desse blogginnlegga 😛

 1. Det som virkelig hjelper på oppstartstiden, er å kvitte seg med Windows XP. Har brukt Windows 7 noen år, og det fungerer fremdeles overraskende bra, uten å ha installert dette på nytt på noe tidspunkt.

  Det lureste jeg har gjort på datafronten i hele 2012 er riktignok å bytte ut CD-rom’en med en SSD-disk, og flytte systempartisjonen til Windows over der. Det aller kjappeste er da å starte Fedora fra denne SSD-siden – da har jeg nettleseren i gang på under minuttet, inklusive passordinntasting og innlogging på trådløst nettverk.

  Svar på denne kommentaren

  • Morten (svar til Kjetil)

   Njaaaa, kommer nå an på… JEg er oppstatt med en tre måneder Dell latitiude E6510, den bruker ca fem minutter fra jeg skrur den på til jeg er på desktopen – og så starter programmene jeg jobber med (da gjerne en virtuell maskin som jeg bruker for utvikling som bruker tilsvarende lang tid)

   Og ja, her er det en IT-avdeling som har jerngrep på oppsettet – utrolig hva man kan få til om man går inn for det…

  • Kjetil (svar til Morten)

   Skjønner. Ser ut som dere har en jobb å gjøre nettverksmessig. Min Win7 laster ingen profiler/roaming over nettverket i forbindelse med pålogging. På de andre kommentarene her kan det virke som om dette har en del å si.

 2. Arnt Joakim Wrålsen

  Når jeg starter opp PCen og den er på påloggingsskjermen, logger jeg på og trykker WIN+L rett etterpå (du kan faktisk gjøre det mens den enda logger inn), så går jeg bort en stund til. Når jeg er tilbake har PCen kjørt gjennom de obligatoriske oppstartstingene og er 100% klar til bruk (trenger bare skrive passordet).

  Jeg er ganske stor på å stadig fintune oppstarten og fjerne/utsette programmer og tjenester jeg ikke trenger i oppstarten, så datamaskinen er faktisk ikke så ueffen selv om det nå begynner å bli ganske mange år siden jeg installerte Win7 sist.

  Svar på denne kommentaren

 3. Harald Ulriksen

  Dette endrer seg med Windows 8, selv med sql server og vmware + the usual suspects, snakker vi under 3 sekunder fra bios er ferdig til den er klar til login. etter dette er det heller ikke nevneverdig ventetid. Dette er dog uten gpo og på en maskin med ssd og nok minne. Jeg er i hvertfall strålende fornøyd, men forstår problemet for de som lever i et diktatur under It avdelingen.

  Svar på denne kommentaren

 4. Odin Hørthe Omdal

  I Opera so administrerer me maskinane våre sjølv. Eg fekk Ubuntu då eg starta men brukar Arch Linux no. Startar på sekunder.

  Er eigentleg veldig godt nøgd med det systemet. Sidan alle har sin eigen PC so fungerer det godt. Kan ikkje forstå kvifor eg gjorde ting so vandskeleg då eg sjølv var IT-andsvarleg på eit anna kontor.

  Fekk ein god del over på Linux då, som sjølvsagt var moro.

  I Windows tok det 3-15 minutt å få på maskina (ikkje overdriving!), med Ubuntu rundt 45 sekund.

  Svar på denne kommentaren

  • Ta-med-sjølv er ikkje alltid heilt enkelt då. Det kan henda arbeidsstaden vil ha ekstra god kontroll med kva program som kan køyra (t.d. spyware når du jobbar med sensitivt materiale, helsejournalar eller liknande), eller at dei er redde for utru tenarar (såvidt eg forstår har arbeidsgivar rett til innsyn i maskinar dei eig sjølve, medan det er ganske mykje meir juridisk styr å få innsyn i det som står på private maskinar).

 5. Trond Hindenes

  Anders, ditt er nok neppe et unikt tilfelle. Mange kjenner nok seg igjen i dette tilsynelatende evige «maset» om oppdateringer, venting, policyer og annet tjafs.

  Som systemarkitekt med spesielt fokus på Microsoft-arkitektur tillater jeg meg å komme med noen kommentarer fra «den andre siden».

  Med operativsystem følger det oppdateringer, og det gjelder om man bruker Ubuntu, Mac eller Windows – sånn er det bare. IT-avdelingen ruller ut policyer for å sørge for at løsningen og nettverket iveratar sikkerhetsstandarder og lignende, heller noe man ikke kommer unna i en mellomstor eller stor bedrift.

  Microsoft har produsert svært velfungerende løsninger som er ment å redusere denne frustrasjonen hos enkeltbrukere i en årrekke. Når det gjelder oppdateringer er det standardfunksjonalitet å rulle disse ut på kvelds- eller nattetid (for arbeidsstasjoner som står på kontoret). Løsningen kan slå på PCen din hvis den er av, patche (installere oppdateringer) og slå den av igjen. Det samme gjelder installasjon av programvare som IT-avdelingen pålegger, og ikke minst for oppdateringer fra tredjepart (Adobe og flere andre støtter denne teknologien).

  Når det gjelder treg pålogging antar jeg at dette skyldes såkalt «roaming profiles», en teknologi som gjør at du får samme miljø (innhold/innstillinger) uansett hvilken maskin du logger på. Dette gjør at alle innstillingene dine i praksis må lastes over nettet hver gang du logger på, noe som vil ta tid avhengig av nettverkshastighet. Vi ser at bedrifter i større og større grad går bort fra dette, rett og slett fordi de fleste brukere har «sin» personlige PC og i liten grad logger seg på andre. Og dersom man logger på «felles»-pcer (type møteromspcer og lignende) er det ikke krise om ikke bakgrunnsbildet på skrivebordet er likt som på den «personlige» PCen.

  En god bedriftsløsning inneholder muligheter som lar hver bruker retanke PCen sin ved behov. Klikk «installer på nytt» før du går fra jobb, så har du en splitter ny windows-maskin når du kommer på jobb dagen etter, med innstillinger og innhold klart.

  Dette er ikke rakettforskning, men relativt standard teknologi for å håndtere PCer i bedrifter med over 50-100 ansatte. I gamledager var slike løsninger kun forbeholdt store bedrifter pga kompleksiteten, men nå er alt så enkelt at det ikke lenger krever spesialkompetanse fra IT-avdelingens side, iallefall ikke mer enn hva man klarer å dekke ved å sende en mann på et 5-dagerskurs i løsningen.

  Jeg ville sagt fra til IT-avdelingen at jeg ikke er fornøyd, hadde jeg vært deg. Det er ikke bare mulig men faktisk ganske enkelt å lage PC-løsninger det svinger av, selv om det står «Windows» på skjermen når man logger på 🙂

  Svar på denne kommentaren

 6. Tor Arne Pedersen

  Dårlig OS-design. Hvor vanskelig kan det være?

  1.) Få opp et føkkings vindu man kan surfe i.
  2.) Last profiler og policyer, smånisser, troll og plunder og heft i bakgrunnen.
  3.) La funksjoner bli tilgjengelige etterhvert som de er klare.

  Kudos til den som fikser dette.
  Mvh Tor Arne (Joda, jeg bruker linux selv, men må trøste windowsbrukere hver dag.)

  Svar på denne kommentaren

 7. Jobbar sjølv med drift og eg seier berre RES, VDI og terminalserver. Maks 10 sek pålogging og 3 sek ved pålogging på møterom etc. Om ein brukar berbar fungerar res ypperleg på dei og. Trikset er å skille os, programvare og profil. Då blir det mindre «rot».

  Svar på denne kommentaren

 8. hehe etter 10 år med microsoft/windows så tok jeg kvelertak på dævelskapet med slegge når jeg fikk en apple 27″ imac inn døren. oppstartid under ett minutt ingen meldinger om restart eller slikt. livet er herlig. men jtil og med vi mekanikere bruker pc hver dag og hos oss så blir alle stasjonære maskiner slått av automatisk ved endt arbeidsdag og hver dag når folk kommer på jobb tar det ca 10-15 min før maskinen er oppe å går. selfølgelig så slipper man ikke unna oppdateringer på oppdateringer som kommer hver dag. er derfor sjeleglad for at jeg har fått lavere blodtrykk av anskaffelsen av apple maskina

  Svar på denne kommentaren

 9. Herlig å lese dette. Kjenner meg så igjen fra da jeg hadde pc med windows! var nær ved å kaste hele maskina ut vinduet, kunne ta minst to kopper kaffe og lese avisen samt rydde skrivebordet på den tiden det hele tok.

  Heldigvis fikk jeg mac på jobben, så slipper unna det verste. Men selv på den er det lagt inn kryptering som gjør at jeg må skru min macbook air helt av når den ikke er i bruk. Heldigvis starter den hvertfall kjapt. Linux ubuntu er også mye hyggeligere å bruke.

  Vi hadde besøk av et firma hos oss for to dager siden fra trondheim som har laget en usb-size data som tar over skjermen på hvilken som helst tv eller data og som man kunne ha brukt som en min tydnnklient og kunne gjort at brukerne kunne tatt med seg hvilken data de ville på jobb og styrt sjappa selv og hatt all sikkerhetsgreier på den. Kanskje nrk beta skulle testet det ut? Jeg ble imponert hvertfall. De heter FXI tech. Det bemerkes at jeg ikke jobber for dem, synes bare at det virket som et kult konsept 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Anders Hofseth (NRK)

  Bare sånn for the record: Ser at mange laster sine IT-avdelinger for oppstartstid, men jeg opplever det samme på to andre windows7-maskiner jeg har hjemme.

  Vi som driver og utforsker grensene for teknologien har ganske frie rammer i NRKs IT-regime, og installerer mye rart som legger igjen rusk og rask etter seg og som neppe gjør noe særlig for å strømlinje oppstarten.

  Dersom man skal starte skyldfordeling for at ting tar tid, vil jeg nok legge en stor del av ansvaret på en aldersstegen maskin med litt liten harddisk, en bruker som har installert mye rart over to år, Windows i seg selv og denne utingen med at ting som Adobe Reader skal oppdatere seg selv hele tiden – oftere enn jeg bruker det, faktisk – i min arbeidstid.

  Svar på denne kommentaren

 11. Et triks jeg har lært når jeg må starte maskinen kjapt før et møte på min arbeidsplass er å dra ut nettverkskontakten. Da stopper synkroniserings/oppdateringsscriptene og maskinen kommer opp mye raskere

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Johannes)

   Jeg bruker stort sett kun sleep eller lock på hverdager, men pleier å slå av i helgene – dette sparer strøm, reduserer brannrisiko og gir maskinen anledning til å starte med blanke ark.

   Dvs at scenariet jeg beskriver i artikkelen ikke inntreffer daglig, kun deler av listen. Det skumle med å slå av maskinen sjelden, er at de sentralstyrte oppdateringene hoper seg opp.

   Da kan det plutselig stå «installerer 2 av 37 oppdateringer, ikke slå av maskinen», mens man står der og tripper 😐

 12. Hei Anders. Avinstaller adobe reader og installer foxit reader. Ellers synes eg det er rart at maskinene dine er trege. Eg brukar 3 win 7 64 maskiner og alle startar raskt (SSD på 2 maskiner) og oppfører seg stort sett bra sjølv etter 3 år.

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg måtte oppdatere Foxit for litt siden, jeg synes ikke det gikk helt av seg selv. Jeg måtte også endre noen av brukerinnstillingene tilbake til det jeg hadde før. Forøvrig anbefaler jeg også Foxit reader.

  • Vil bare si at Sumatra PDF også fungerer utrolig bra. Starter momentant med et hyggelig grensesnitt og null oppdateringstull. Mangler kanskje en del funksjoner men tar det igjen på å være enkel og rask. Gikk fra Foxit og angrer ikke.

  • +1 på Sumatra, installerer det på alle maskinane til familemedlem som ikkje har gått over til ein unix.

   Prøvde Foxit først, men det var så mykje suspekt med det. Sumatra er utruleg raskt og lett og gjer alt folk flest treng.

   Sjølvsagt har Adobe sine PDF-program mange kule funksjonar for folk som jobbar med trykk, men kor mange vanlege folk treng full støtte for soft proofing osb.? Og uansett får du iallfall ikkje dei kule funksjonane i gratisutgåva, der får du berre dei ikkje-fullt-så-kule funksjonane som er fulle av tryggleikshol (javascript i PDF? kva tenkte dei med?)

  • Sist jeg oppdaterte Foxit reader fjernet jeg haken på installer dritt og datt og sett f**nskap som standard. Resultatet ble at jeg fikk en stygg verktøylinje i IE, endret standard søkemotor i søkefeltet og fra adresselinjen i IE, Opera, FF og Chrome. Neste gang den vil oppdateres kastes den ut for godt…

 13. Anders Hofseth (NRK)

  Oppdatering for spesielt interesserte: Nå ble Spotify uresponsivt, så jeg valgte å starte hele skiten på ny med stoppeklokke. Her er hvor lang tid de ulike tingene tar:

  Alle tider i min:sek fra oppstart (Lenovo ThinkPad med store bokstaver på skjermen).

  Til windows 7 får blå skjermbakgrunn: 00:48
  Login-vindu: 1:22
  Skrivebord kommer: 2:08
  «venterulle» på muspeker forsvinner: 2:50
  Chrome starter: 4:50 (delvis uresponsiv)
  Chrome virker: 6:10
  Outlook dukker opp (uresponsiv): 6:07
  Outlook virker: 7:05

  Maskinen går litt på halv fart i ytterligere et par-tre minutter mens den driver og ordner med noen windows- og Symantec-oppdateringer.

  Svar på denne kommentaren

  • Ugreit. Helt sikkert noe som kan gjøres fra IT-avdelingen sin side.

   Tok for ordens skyld å målte Fedora-oppstart også, og den skulle kreve totalt 42 sekunder fra startknapptrykk, gjennom pålogging, til nrk.no var ferdig lastet. Det skal sies at den av uviss årsak bruker vesentlig lenger tid når den er koblet til dockingstasjon og to skjermer.

  • Johannes (svar til Kjetil)

   For min del skjærte eg berre gjennom då eg begynte å jobbe der eg var no. Boota opp Ubuntu på USB-stick, ba den om å endre storleik på Windows-partisjonen, og installerte. IT-avdelingen har sidan fått nyss i det, men det verkar ikkje som dei har noko imot det. Ein gong i veka må eg boote inn Windows sidan timeføringsskjemaet, som er ein webapplikasjon, berre fungerer i IE versjon 8 eller eldre. Då får eg tilløp til mageverk og må ut og ta meg ein røyk etterpå.

  • Erling Ballestad (svar til Anders Hofseth)

   Huff! Her må det være noe alvorlig galt et eller annet sted.
   For min del tar det 15s til blå innloggingskjerm, et par sekunder på å logge inn med fingeravtrykk og på 30s er Chrome oppe og ting virker som de skal.
   Har en HP 2560p med ssd og windows 7.

 14. Er nok IT avdelingen sin skyld vis du har masse programmer som vil oppdatere seg.
  Jeg jobbet med dette selv i en IT, og eg vil se på det som en feil vis en bruker noen mld om og oppdatere noe som helst.

  Untaket er nok IT folk og utvilkere, ettersom de ofte vil ha egne programmer til forkjellige ting. Og kosten med at IT drifter disse programmene blir for høy ( Se f.eks Chrome). Men ting som Adobe reader,flash,java osv MÅ it avdelingen holde oppdatert ellers vil dere få mye virus.

  Ellers slutt og skru av pcen når du går fra jobb,eller bruker sleep/hibernation da booter den på sekunder ( Skjermen kan fort være det seneste).

  Et hint til IT avdelingen deres det går ann og få policy til og gå «litt» fortere 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Erling (svar til Erling)

   Ellers basert på det du skriver, har du en slik defekt hardisk med slike motorer som sviver 🙂 ?

   På logging fra etter du trykker enter på brukernavn og PW er veldig hardisk begresset.

   Vis du kjøper en SSD, plasere den i PCen til største sjef sitt møte rom. Garantere eg at sjefene vil komme springende etter deg for og få tak i slike magiske hardisker.

 15. Fin artikkel! Jeg startet også med BBC Micro model og «basic»-programmering på 80-tallet. Da gikk jeg på barneskolen. Gikk så over til C64, Div Amiga, Macintosh og så pc :o)

  Forøvrig måtte jeg ha jobb-pcen på i et par uker etter en Acrobat Pro-oppdatering. Den ødela printerdriverne til både plotter, farge- og sortmaskinene, og jeg var den eneste som ikke hadde installert den enda, og fortsatt hadde fungerende drivere. Kjekt å ha når man jobber med digital print og arkiv…

  Svar på denne kommentaren

 16. Hmm, er det berre meg som ikkje opplever noko problem rundt dette og Windows 7…tar jo få sekund å starte opp PC’en dei få gongane det trengs etter oppdatering. Kanskje PC’en min er spesiell 🙂

  Svar på denne kommentaren

 17. Fra IT:

  Du får denne eposten fordi en maskin du bruker har en gammel versjon av Adobe Acrobat Pro.

  Alle maskiner som har Adobe Acrobat Pro 9 installert vil få oppgradert denne til Adobe Acrobat Pro X. For at oppgraderingen skal installeres på deres maskiner er det viktig at dere unngår å slå av deres maskiner fra 27.08.2012 og 3 uker frem i tid(!!!!!)(!!!!). Etter endt arbeidsdag anbefales det at dere logger av i stedet. Oppgraderingen vil ikke fungere dersom dere er pålogget på grunn av begrensninger i Adobe-programvaren

  Svar på denne kommentaren

 18. Du er ikke alene om å irritere deg om dette, men det er rart at ikke alle tar det på alvor.

  Jeg jobbet i en offentlig etat der det gikk over 3 minutter fra jeg startet maskinen til jeg kunne begynne å jobbe. Med over 10000 ansatte tilsvarer dette 500 arbeidstimer hver dag (dvs 67 stillingshjemler) som går med til venting og irritasjon.

  Svar på denne kommentaren

  • MiniX (svar til Espen)

   Da er du dessverre «heldig». Som konsulent har jeg opplevd å være hos bedrifter der det tar 9-11 minutter fra du starter og til du får klikke på ikonene som ligger på desktoppen din. Dette er da uten roaming profiler

 19. Tror du kan få et lite tips til hos meg Anders!

  Skru at det trådløse kortet på maskinen din når den er tilkoblet Lokalnett/Plugg i veggen.
  Den 3 år game Lenovo X200 maskinen din sliter nok som det er med å finne ut hvor og hva den skal kommunisere med. OS og programvaren som er installert på maskinen din bruker 2 nettkort med 4 stk ip-addresser som den prøver å finne frem i verden på. (2x ipv4 og 2x IPv6). (Har sjekka) 🙂

  ..og hvis du bruker Fn+F5 litt oftere for å skru av det trådløse kortet når du er på LAN så går ting gjerne kjappere.

  De meste av programvare som du lister opp (samt OS oppdateringer/GroupPolicy/Antivirus/etc.) liker å «finne frem» til serverne sine.

  En annen sak er at X200 modellen kom ut i 2008 og kan vel ikke helt anses å være «moderne» lenger. På disse maskinene kan du til og med risikere å finne 5400rpm disker…
  En moderne PC med SSD gjør en Stooor forskjell!.
  Ref MacBooken din?(Og Øysteins) 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Vidar T)

   Takk for tips, Vidar.

   Den gamle X200’en er blitt forvist til reservebenken og brukes nå kun til å snakke med NRKs system for egenmeldinger og til å printe ut reiseregninger – det ser ut til å forlange Internet Explorer.

   Jeg har nemlig (for første gang siden jeg hadde en Mac IIfx for 20 år siden) gitt PC-plattformen en pause og fått meg en MacBook Air med SSD.

   Jeg kommer riktignok til å måtte kjøre Parallels så jeg kan bruke Excel, ettersom Excel for Mac er en vits og Numbers ikke når opp, men bortsett fra det, så er jeg en ex-windows-bruker pt.

   Kløner litt med endel ting fortsatt, men hardwaremessig vil jeg si det var et skritt frem. Byggkvaliteten er upåklagelig, touchpaden er såpass presis at jeg faktisk orker å bruke den og det at man kan lukke maskinen igjen, åpne den igjen, og så er den våken er rett og slett litt wow. Kan smile litt i skjegget over folk som går med en finger innimellom laptopen så ikke den skal lukkes og sovne.

   Om Mac OS og jeg blir perlevenner er for tidlig å si noe om ennå. Sitter ikke i fingrene foreløpig, men jeg kommer meg gjennom arbeidsdagen. Og av-og påskruing er en drøm.

   Venter dog med skrekk på å bli bombardert med hat-meldinger og fanboy-anklager 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.