nrk.no

iZettle mister Visa i Norge

Kategori: Gadgets


Den svenske betalingsløsningen iZettle, som ble lansert i Norge i februar 2012, meldte i dag fra til sine kunder at de ikke lengre aksepterer Visa som betalingskort i Norge, Danmark og Finland.

iZettle i bruk. Foto: iZettle
iZettle i bruk. Foto: iZettle

iZettle melder i en mail til sine kunder at Visa bortfaller grunnet en «policy decision by Visa Europe».

We are sorry to report that based on a policy decision by Visa Europe, we have no choice but to stop processing Visa card payments in Denmark, Finland and Norway on August 1.

At iZettle nå mister en av de definitivt største betalingskortene på markedet, må sies å være et gigantisk tilbakeskritt for betalingsløsningen. iZettle aksepterer fortsatt Mastercard og Diners Club-kort.

22 kommentarer

 1. Der forsvinner i hvert fall de aller aller fleste unge med litt økonomisk vett. Jeg vet ikke om mange som bruker Diners lenger, og Mastercard prøver vel i hvert fall vi unge å holde oss borte fra.

  Svar på denne kommentaren

  • VISA og Mastercard er 2 leverandører av kredittkortløsninger som stort sett er identiske. Du kan få kort fra din bank enten med VISA eller Mastercard, som enten er debetkort eller kredittkort. (Det er ikke slik at VISA nødvendigvis er debet og MC er kredittkort)

   Visa er markedslederen, ut uten Visa vil tjenesten være ubrukelig.

 2. La de ved grunngiving? Har de hatt en dårlig avtale med Visa?

  Det ville isåfall ikke overrasket meg, Visa er såpass markedsledende at noe slik sikkert er meget fristende. Trist for iZettle, dette.

  Svar på denne kommentaren

 3. Bummer & crap… da må man kjøpe seg en mobil terminal til 10.000 i steden.

  Jeg tipper at årsaken har med sikkerhet å gjøre. Man trenger f.eks ikke å taste pinkoden når man betaler med iZettle, og dermed er det lett å misbruke kort. Regner med at iZettle blir tatt inn i visa-varmen når dette er fikset.

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg vet ikke hvor mange som har begynt å bruke iZettle som noe mer enn en løsning for å låne penger til en kompis på byen, men om folk faktisk bruker dette innen næringsvirksomhet er det jo en rimelig fortvilende situasjon. I mailen får iZettle det til å virke som en liten filleting: «men Master Card og Diners funker fortsatt», jadda for alle drar jo rundt på slike kort her til lands! Uten VISA er løsningen nærmest totalt ubrukelig, og mailen sender de ut 2 dager innen endringen trer i kraft? Hvem har vel mulighet til å få på plass en alternativ betalingsløsning til den lille landhandelen/kaffebaren sin på 2 dager?

  Betyr ikke så mye for min del, men som sagt, om noen bruker dette «profesjonellt» så syns jeg utrolig synd på de…

  Svar på denne kommentaren

 5. Problemet mitt med løsningen i mine øyne er sikkerhet. Det at man kan få tak i et kort og kun må signere for å gjøre en belastning er for dårlig sikkerhet.
  Det sagt så ville jeg heller aldri tastet inn pin koden min på en ukjent mobil. Mobilen kan være hacket og lese av pin kode.
  Personlige betalinger må nok løses på en helt annen måte.

  Svar på denne kommentaren

  • Arnt Joakim Wrålsen (svar til Thomas N)

   Ganske enig. Det er altfor mange angrepsvektorer med en mobilbasert terminal. En bedre løsning for kompisbetaling, sikkerhetsmessig sett, tror jeg vil være en løsning typ Bank-ID, hvor man har en mobilapp sammen med en kodegenerator som fungerer uavhengig av mobilen. Mer tungvint, men fortsatt bedre enn å få tømt kontoen av en tilfeldig hacker.

   Skal jeg bruke en slik mobilterminal skal det ihvertfall være med kredittkort, jeg sjanser ikke på å bruke debetkortet med en slik terminal.

 6. Det mistenkelige her er at de kan fortsette i andre land i Europa hvor de har lansert. For meg kan det virke som Nets er inne i bilde. De er store i Norge og Danmark. iZettle er en direkte konkurrent til dem på betalingsterminaler.

  For meg kom dette som en slag i trynet. Har planer å starte et firma for å yte support hjemme hos kundene. Den beste måten å få betalt på er der og da. iZettle er en ypperlig løsning for små firma i oppstartfasen. Om man ikke ønsker høye månedlige kostnader og dyr etablering. Jeg kan bruke mobilene(iPhone) jeg allerede har.

  Grunnen til at iZettle benytter underskrift er at mobiltelefoner ikke er godkjent for med PIN, men kun underskrift i følge EMV standarden.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jarle Hammen Knudsen

  Da jeg leste om dette første gang tenkte jeg med en gang at det veldig usikkert å bruke en mobiltelefon som eieren alt for enkelt kan modifisere.

  Hadde kortleseren derimot vært separat med egen skjerm og bare brukt mobilen for internettilgang kunne det vært en interessant løsning.

  Men trengs det egentlig en sånn dings? Da jeg kjøpte noe på et marked i London, ringte selgeren opp banken og tastet inn kortnummeret mitt for å reservere beløpet. Deretter ble kortnummeret preget på en blankett som jeg signerte.

  Svar på denne kommentaren

 8. Joda, det GÅR jo, akkurat som at det går å handle med sjekk…

  Men Gud så tungvindt a!

  Samme greia her.. Altså, ditt tilfelle. På et marked i London, så handler nok de fleste med cash, fordi det er det som forventes; mens i Norge, i en butikk gjerne eller liknende, så forventes det at man kan handle med kort. Derfor tar da folk ikke med cash. Kan du tenke deg den køen hvis den ansatte skal ringe opp banken for hver bidige betaling..?

  «23,- på kort ja? Vent litt. Skal bare ringe banken først…»

  Svar på denne kommentaren

 9. Det er vel en av de store nordiske aktørene som har presset på her tenker jeg. Hvis iZetle skulle ha lykkes så ville det snudd opp ned på markedet for utleie/ drift av betalingsterminaler.

  Svar på denne kommentaren

 10. Ailo Kemi Gjerpe

  Vår bedrift er en av de som kommer til å lide av dette 🙁

  Når bandet vårt er på turné så får vi faktisk god inntjening på merchandise som f.eks t-skjorter og cd’er og våre kunder har aldri reagert på at de må stappe kortet sitt inn i en iZettle. Tvert imot har de fleste valgt å betale med kort, for da slipper de å tulle med kontanter.

  Og for vår del har det også gjort det mye enklere å selge varer hvitt (i motsetning til svart) uten å måtte forholde seg til flere tusen i kontanter etter hver konsert.

  Svar på denne kommentaren

 11. Er vel rimelig tvilsom sikkerhet med iZettle. Ingen pin?
  Det er vel det som er hovedgrunnen til at VISA ikke ønsket kortet sitt der. Spesielt siden de jobber hard med sikkerhet i alle andre deler av verdikjeden (nettbetaling, chip/pin etc)

  Svar på denne kommentaren

  • Andreas (svar til Kristian)

   Er ikke helt enig i kommentarene rundt VISA og sikkerhet. Visa investerer selv i Square squareup.com/ og der drar man magnetstripen… Er ganske sikker på at Nets har noe med dette å gjøre.

   Veldig kjedelig for små bedrifter som min hvor vi har under 5 korttransaksjoner i uken… Det lønner seg aldri å leie terminal..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.