nrk.no

Hva strømmer NRK under OL?

Kategorier: Mobil,Nett-tv,Nettbrett,NRK,Streaming & Video


I dag braker det løs med OL. Verdens øyne peker mot London og mange av dere vil følge lekene på nett. NRK sender svært mye fra lekene på 7 eventkanaler (OL1 – 7), samt at de mest vesentlige øvelsene går på NRK1 og NRK2. I tillegg er det mulig å se de grommeste videoklippene, delta i nettprat, lese siste nytt, sjekke statistikk, resultater og sendeoversikt.

Med andre ord er det mulig å geeke ut i alle retninger de kommende ukene.


Foto: AP Photo/Matt Slocum

Vi har anstrengt oss for å lage en nettopplevelse som skal fungere godt i dingsene dere bruker på http://nrk.no/ol. Når det gjelder videostrømming kjenner mange av dere utfordringene med å kunne tilby en optimal opplevelse for alle operativsystemer og fabrikanter av mobiltelefoner og nettbrett.

Etter mye eksperimentering og testing har NRK landet på Flash som hovedavspiller i OL-riggen. NRK1 og NRK2 vil leveres over RTSP til mobile enheter. For iOS vil vi levere strømmingen via HLS. Windows Phone og Symbian som hverken støtter Flash eller HLS har vi dessverre problemer med å nå, men Symbian kan se NRK1 og NRK2 over RTSP.

Og Android?

Vi skulle gjerne levert enda bedre, bl.a. for Android 4, men implementasjonen av HLS er ikke god nok fra bl.a. Samsung. I valget mellom å tilby en høyoppløselig HLS-strøm med 3t forsinkelse (!) og mangelfullt videospillergrensesnitt – eller en dårligere videoopplevelse med Flash i sanntid prioriterer vi det siste.

Vi gleder oss veldig til de kommende ukene, og håper at du vil følge med på fantastiske sportsprestasjoner  – på radio, TV, pc, brett og telefon.

Let the Games Begin!

44 kommentarer

 1. Hei!

  Likte utforminga av multimedia siden,oversiktlig og lett å orientere seg.Ser gjerne at detteer ein mal for andre store hendingar.

  Når ein for løst noen av utfordringene med videoavspillinger til t.d
  Android nettbrett ein gang i framtiden,så blir dette rating AAA+ .

  Dette er ein mulighet for å lagre den felles digitale hukommelsen.
  Sjølv om eg ser at det diverre ligger ein del rettighetsproblematikk i farvannet.

  Siden dykk i NRK,sparer non milloner på å ha mange av journalistene og teknikkerene hjemme.Så kunne ei kanskje brukt noen penger på å kjøpe årlige reprise sendinger/kavalkader ved neste felles arrangement?

  Ser no kva dei hadde rigget til i det eine store studioet på Marienlyst når eg var på omvisning der tidligere i sommer.
  Omviseren sa at dei gjorde klart til OL-sendingene,men i første augneblink minnet det på for meg litt meir som ein paneldebatt med alle katetera.

  Svar på denne kommentaren

  • Vegard Storstad (svar til Simen Ødegård)

   Hei Simen!

   Vi kjører 3 timers livebuffer i tillegg til at høydepunkter blir tilgjengelige som klipp. Inntil rettighetene går ut og alt må tas av nett.

  • Geir Børdalen (svar til Simen Ødegård)

   Hei Simen

   OL-sendingene på NRK1 og NRK2 vil også ligge som on-demand klipp i NRKs nye nett-tv (http://tv.nrk.no). Men her vil du ikke finne alle «event»-strømmene som ligger på OL-sidene (OL1-OL7). Men som Vegard sier lager vi klipp av en god del av de viktigste høydepunktene.

   Geir Børdalen
   Prosjektleder, nye nett-TV

 2. Hvilken kvalitet som 480i/p, 576i/p, 720p og/eller 1080i/p sendes NRKs OL-kanaler i på nett? Og er jeg den eneste som opplever minst 30 sekunders forsinkelse mellom TV og nett (vet, eller i alle fall tror at dette ikke er NRKs feil)?

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Anders)

   Hei Anders

   All nettstrømming vil gi tidsforsinkelse gjennom nettene. Og denne tidsforsinkelsen er helt avhengig av hvor i verden du er og hvilket nett du sitter på. Tidsforsinkelse er helt normalt 15-45 sekunder i forhold til live tv.

   Live strømmene våre går med såkalt adaptiv streaming (bitrate-svitsjing). Vi lager 6 parallele strømmer fra våre enkodere – fra 0,2 Mbps til 3,7 Mbps. Kodingsteknologien for video bruker MPEG4 h.264 (Adobe flash).

   HD produksjonen i London skjer i 1080i25 (eller muligens for noen områder også i 1080p50) og sendingene i vårt studio 1 gjøres i 1080i25 (bildestørrelse: 1920×1080 piksler). Men dette omformes så til 720p50 i våre hovedkontroller pga sendekjeden i bakkenettet i Norge (som er 720p50).

   Dette er en veldig tøff «live» tallknuserprosess som det sitter en meget god enkoder imellom (boksen heter faktisk «alkymisten», så denne lager gull :.) ) Etter hovedkontrollene sitter våre enkodere som henter 720p50 signalet. I de 6 NRK strømmene er det bare de 2 øverste som bruker 720p50 (1280×720). De 4 øvrige omformes etter andre bildestørrelser – for å kunne gi bedre kvalitet til andre skjermtyper også (f.eks i mobil/nettbrett-verdenen.)

 3. Ronny Hofsøy

  På iPad funker ikke adaptiv switching noe særlig. Mister lipsyncen totalt. Virker som audio fortsetter uavbrutt og video kommer inn ca 2 sek senere etter bw switchingen. Når man ser lowres versjonen de sekundene like før switchingen til hires er lipsync fin. Så det blir ikke noe moro å se verken på iPad eller via AirPlay til 50″. Har 70Mbit CanalDigital og en helt ny ArportExtreme. Er dette bare hos meg?

  Svar på denne kommentaren

 4. Jeg har en Samsung Galaxy S3 med Android 4, og når jeg i app’en nrk.no og velger kanalene OL1, OL2 osv., så sier den at jeg trenger Flash for å spille av. Men jeg har allerede Adobe Flash installert, så den vil ikke spille av noe. NRK1 og NRK2 fungerer mer eller mindre, men har noe dårlig kvalitet. Dette er synd…

  Svar på denne kommentaren

  • Øystein Riiser Gundersen (svar til LHB)

   Hei LHB,

   har du forsøkt å oppdatere Flash på telefonen din? Avspilleren krever minimum versjon 10.3.

  • Marte Radmann (NRK) (svar til LHB)

   Hei LHB,

   Jeg har en Samsung Galaxy S3 med Android 4.0.4 og kjører samme Flash-versjon som deg. Hos meg spiller OL-kanalene. Har du prøvd å reinstaller Flash-spilleren?

   Hilsen Marte

  • Hei Marte,

   Jeg ser at jeg også har Android 4.0.4. Nå har jeg prøvd å av-installere Adobe Flash og laste den ned på nytt igjen fra Google Play. Nrk.no app’en sier fortsatt at jeg ikke har Flash og ber meg laste det ned på OL-kanalene.

  • Kjell (svar til LHB)

   Har samme problem med Samsung Galaxy SII, Android 4.1.1 (JellyBean). Får tilbudet om å åpne strømmene i VLC og VPlayer. Dette har tidligere fungert for nett-tv-strømmene.

 5. På Galaxy Nexus og Nexus 7 som begge har Android 4.1 får jeg melding om at OL1-7 krever Flash, men Adobe støtter ikke Flash på denne plattformen. Jeg ser at andre som faktisk har Flash installert på eldre versjoner av Android også får samme feilmelding. Er dette dermed å anse som en feil som dere kommer til å rette?

  Svar på denne kommentaren

  • Ståle (svar til Alf)

   Jeg fikk installert flash ved hjelp av denne tråden: forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1774336. På min Galaxy Nexus trengte jeg kun den ene flash apk-filen, og brukte deretter den innebygde nettleseren (ikke chrome) til å se flash-video fra nrk.no. På Nexus 7 (hvor Chrome er standard?) må du nok også installere Dolphin browser eller annen tredjeparts nettleser.

  • Kjell (svar til Alf)

   Som kjent slutter Adobe å tilby Flashstøtte for senere versjoner av Android. Hva har NRK tenkt til å gjøre i forhold til Android-søtte for nett-tv? Så vidt jeg vet er HLS i utgangspunktet en Apple-teknologi (som en del av QuickTime- og iPhone-systemet, en.wikipedia.org/wiki/HTTP_Live_Streaming). Vil det ikke kunne tenkes at dette er problematisk for søtte under Android?

  • Kjell (svar til N)

   «I valget mellom å tilby en høyoppløselig HLS-strøm med 3t forsinkelse (!) og mangelfullt videospillergrensesnitt – eller en dårligere videoopplevelse med Flash i sanntid prioriterer vi det siste.»

   Hvorfor er dette hva NRK anser som «beste» løsning for Android? Direktelinkene (av type nrk1-i.akamaihd.net/hls/live/201543/nrk1/master_Layer4.m3u8) fungerer utmerket i avspillere som VPlayer (og andre, gratis og betalende). Hvorfor kan de ikke tilby direktelinker slik at vi får sett i god kvalitet, og slippe flash?

  • Andreas Arntsen (svar til Andreas)

   Altibox har nettopp skaffet seg nye ipranger. Vi skal oppdatere dette hos oss så fort som mulig. Så snart vil det være i orden igjen 🙂

   mvh Andreas
   webutvikler i NRK

  • Andreas (svar til Andreas)

   Da har jeg løst problemet. Tweaket litt på squid3 konfigurasjon, så fungerte det.

   forwarded_for delete
   Endret dette i /etc/squid3/squid.conf så vil NRKs OL-sendinger fungere for de som er bak en squid-proxy.

 6. Kan vi få ut noe info angående streamingen? Hvor mye brukes av kapasiteten? Regner med dette er blandt toppene i internettbruk til nå, med såppas mange som streamer rundt om kring i verden.

  Svar på denne kommentaren

 7. Har trøbbel med hakkete streaming. Er det mulig å velge visning i en lavere kvalitet som til gjengjeld gir bedre flyt, eller er det annet som kan gjøres? Ber om råd på enkel norsk for edb-idioter.

  Svar på denne kommentaren

  • Øystein Riiser Gundersen (svar til Bent)

   Hei Bent,

   Ytelsen på video-avspillingen er en funksjon av ytelsen på enheten din, nettleseren og linjen du sitter på. Det kan være verdt et forsøk å bytte nettleser (prøv f.eks. Chome eller Firefox).

   Bortsett fra det har vi noen tredjepartskomponenter på siden som kan forårsake ytelsesproblemer for enkelte brukere. Å bytte til f.eks. videoklipp– eller nyhetssiden og se strømmene derfra kan også hjelpe på hakkete strøm.

 8. Direktesendingene hakker skikkelig for meg òg. Virker som om alt er 15 fps eller noe. Hvilken kvalitet jeg setter spiller ingen rolle. Det er rart, for videoer som er i opptak hakker ikke. Bare direktesendinger..

  Svar på denne kommentaren

 9. Hei!

  Streaming av nettkanalene på nrk.nio/ol funker ikke på min ipad? Øverst på denne siden står det at det skal fungere, men ikke hos meg… Er det noen fix for dette/noe jeg kan gjøre? Streaming på tv.nrk.no funger bra, dog noe hakkete til tider…

  Svar på denne kommentaren

  • Knut Harald (svar til Knut Harald)

   Da er problemet løst. Installerte Chrome, går så det spruter med alle nettkanalene, uten lag problemer med usynk lyd…

 10. Morten Tindvik

  Hei.
  Kanskje dere kan hjelpe, når jeg prøver se klipp fra OL legger preview bildet til videoen seg over videoen slik at jeg ser gjennom dette. Funker greit når jeg utvider til fullskjerm. Win7 64, IE 9, Adobe Flash v11,3,300.
  Kanskje feil tråd da direktestreaming ser ut til å fungere greit men ikke klipp i artikler.

  Svar på denne kommentaren

  • Øystein Riiser Gundersen (svar til Morten Tindvik)

   Hei Morten,

   dette er en kjent bug som inntreffer ved en kombinasjon av Internet Explorer og enkelte grafikkort. Løsningen (inntil vi løser problemet) er å bruke en annen nettleser, som f.eks. Chrome eller Firefox.

 11. Helge Karl Nyhamn Hajnal

  Streaming med flash har tidlegare fungert greit for meg, men i det siste har eg berre fått feilmeldinga om at flash må oppdaterast. Det stemmer dårlegt med kravspesifikasjonane som er nemnt over kor det vert hevda at 10.3 er nedre grense. I og med at det har fungert før og flash versjonen min er [web 10.3.185] så ser eg inga forståeleg grunn til å nekta tilgang til straumane som diverre nrk for tida strupar tilgangen til.

  Er det no vorten slik at ein ikkje skal få multimediestraum om ein nyttar andre plattformar enn ios eller Android? Flash er vel flash uansett kva for plattform ein har flashavspelaren installert hjå skulle ein tru. Var ikkje det nett difor ein no nyttar flash eller har eg missoppfatta heile greia.

  Svar på denne kommentaren

  • Helge Karl Nyhamn Hajnal (svar til Øystein Riiser Gundersen)

   Jeg benytter en HP Touchpad med Webos 3.0.5, en HP Pre³ med Webos 2.0.4 og ellers diverse mac maskiner som forøvrig er uproblematisk.

   Faktisk så fungerer OL sendingene som de skal med unntak av direktesending til pre³’en. Det er tv.nrk.no som ikke lenger vil avspille i flash hverken på touchpad eller pre³. når det gjelder direktestrøm fra tv.nrk.no så åpnes videostrøm i videoavspiller, antar dette er likt som ipad, men altså ikke nødvendig da det jo er flash avspiller på enheten.

   Beklager at jeg blandet sammen ol-sida med tv.nrk.no sida. Ol-sida fungerer utmerket på touchpaden må vite.

   Emulator er foresten tilgjengelig her om det er av interesse: developer.palm.com/content/resources/develop/sdk_pdk_download.html

 12. Daniel Martinsen Sjølie

  Til de som måtte oppleve stadig hakking i Chrome:
  Etter at Chrome for Windows nylig ble rullet ut i versjon 21 gjennom en automatisk oppdatering vil man oppleve periodisk hakking i videoene omtrent hvert tredje sekund. Dette gjelder både på tv.nrk.no og nrk.no/ol, og kommer av at Chrome har lagt ved en ny Flash-plugin (Pepperflash) som ikke fungerer optimalt for lyd og video.

  En løsning som ser ut til å fungere bra er å deaktivere denne utvidelsen, så får man håpe at Google er raskt ute med en fix. Ettersom Pepperflash også skaper problemer for innhold på YouTube vil jeg anta at det skjer noe ganske snart.

  Slik deaktiverer du Pepperflash i Chrome:
  1. Skriv chrome://plugins i adressefeltet
  2. Klikk på Detaljer øverst til høyre i bildet
  3. Finn programtillegget pepflashplayer.dll, normalt plassert helt øverst, og trykk Deaktiver.

  Hakkingen i videostrømmene bør nå forsvinne.

  – Daniel, NRK

  Svar på denne kommentaren

  • Carl Henrik Janson (svar til Daniel Martinsen Sjølie)

   Pepflash er et mareritt, korrekt, og det gjelder også i v22+ Ubehersket CPU forbruk og mye annet tull. Ser det som et tegn på at Chrome har vunnet markedet og kan slappe av med feilrettingen.

   MEN, det er ikke korrekt at pepflash lager hakking, det er det NRKs live streamer som gjør. Gjelder ei arkiv-streaming.

   Så her bør NRK vurdere å IKKE gjøre som Google, men sette prioritet på feilsøk. Se noachsw.com for demo av problemene.

  • Jarkko Mattinen (svar til Carl Henrik Janson)

   Jeg opplever nøyaktig samme hakking.
   Bilder fryser/stopper i to sekunder, men lyden er hele tiden OK.
   Sendte mail til NRK vedrørende dette for et par uker siden, men vedkjente seg ikke problemet overhodet, og kvitterte med at dette «ikke oppleves som et utstrakt problem».
   Testet nettopp på Asus Transformeren, og der er det greit nok så lenge en kjører HTML5, men med flash hakker det som et uvær.
   Får ikke HTML5 til å fungere i Chrome, så da sitter en jo der og må godta hakking 🙁

   Om ikke noen der ute har en workaround da…

 13. Fredrik Sanne

  Opplever mye problemer med streaming, både eksisterende med wmp/silverlight og ny adaptive streaming. Null problemer med respons på linja her, har ikke pepperflash aktivt men adaptive streaming mener tydeligvis at jeg til tider sitter på hastighet tilnærmet ISDN i tilleg til mye hakking og tidvis stopp i streaming.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.