Fotograf, globetrotter, kajakpadler og tusenkunstner Benjamin Hjort har i to måneder vært med på ekspedisjonen SAMDO2012 i Nepal. I løpet av disse to månedene hvor solenergi var den eneste kilden til strøm for produksjonsutstyret han hadde med seg.
Med relativt billige deler, satte Hjort sammen et system hvor han var i stand til å lade både en laptop og kameraer, og dermed kunne produsere video og ta backup av denne gjennom hele ekspedisjonens to måneder i Nepal.
Vi tok en prat med Hjort, og fikk ham til å forklare hvordan det hele er satt sammen og fungerer.
Solcellepanelene som er i bruk er fra firmaet Brunton Outdoor, som tilbyr en rekke sammenleggbare solcellepaneler på sine nettsider.
En detaljert beskrivelse av alle bestanddelene og hvordan de bør settes sammen finner du hos nettstedet globetrooper.com.
Hjort har også et lite knippe andre nettsteder hvor man kan handle alt man trenger for å sette sammen et bærbart solcelle-system.
Hos www.mytrendyphone.no finner du blant annet billige ladere og batterier, mens www.mikegyver.com har en rekke kabler og overganger som er nyttige.
Carsten Lygre
Veldig fascinerende!
Hvilke RAID disker valgte du og hva RAID oppsett stod diskene i?
Benjamin Hjort
G-Tech 500 gb mini disker. RAID 1 system. Alt kjørt på firewire 800.
Håvard Nordgård
Kjempebra, skulle bare ønske artillene var litt mer detaljert i hvordan du setter opp dette. Komplett handlelste osv. Dette er mitt i blinken for meg!!
Benjamin Hjort
Hei! Dette vil komme så fort ferien er over.
Benjamin Hjort
Hei Håvard!
Her kan du endelig få lese svar på noen av dine spørsmål:
nrkbeta.no/2012/11/17/pa-jobb-med-sola-som-energikilde-del-2
Håvard Nordgård
Takk Benjamin. Har alerede lest artikkelne din;) Jeg har utviklet min en egen batteriløsning ti min 5d mark2. Jeg bruker et batteri som leverer strøm til både ekstern 7″ monitor og lydopptaker Zoom H4n. Kan også koble videolys rett på riggen til samme batteri. Kan filme i ca 3 timer konstant uten å bytte batterier. Det vil si at jeg har størm i flere dager på tur.
Arne Belinda
Hvorfor benyttet du ikke en mindre og lettere maskin som MacBook Air. De bruker mye mindre strøm. Diskløsningen du valgte er den basert på SSD både inne i Macen og de eksterne.
Benjamin Hjort
Macbook air hadde ikke på dette tidspunktet USB 3, så da ville ovetføringshastigheten blitt for lang. Ønsket å kjøre alt på firewire 800 for å få god arbeidsflyt både ved film og bildebehandling. Det er i mine øyne ikke mulig med usb 2. Spesielt ikke når du skal lage back up av 70 gb i løpet av en halv time.
Håvard Nordgård
Er det mulig at du legger ut en komplett handlelste osv for dette oppsette.
PS! Beklager skrivefeil i innlegget over.
Daniel Holm
Hei B.
Takk for sist. Har du sjekka ut Power Traveller batteriene som Måns (Uhrweder) fører?
Meget bra saker. Sjekk det du…
God sommer, vi ses.
Daniel
Håvard Nordgård
Kan du legge ut link til hvor de selgs?
Morten
Stilig!- men sånn som været er nå, er kanskje et lite bærbart vannkraftverk bedre å satse på 😉
Roy Sigurd Karlsbakk
De panelene fra Brunton så jo snasne ut, men for oss som bare trenger litt strøm i nødsfall eller ved telttur i marka eller… Kanskje noe sånt funker bra? cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300662523523 – Det er nok i hvert fall verdt 60 spenn ferdig tilsendt 😀
Genialt for den mobile webgrunder! – Webforumet.no
[…] […]
Roy Bjørnesset
Kjempe stilig system. jeg synes at sånne innslag er morro å lese. har tenkt å kjøpe et lignende solcellepanel selv som jeg kan bruke til mitt utstyr.
Pål Ronny
Rike nordmenn på tur. Ja, artig det. Greit å ha bra anaerob kondis for å bære med seg opp bakken så man kan maile kona og barna.
Skeptisk
No sier meg at du kunne sluppet enklere (og rimligere) unna hvis du ikke _måtte_ kjøre med eplesmak 🙂
Benjamin Hjort
Alt avhenger av hva man starter med. Det er sjelden man starter på bar bakke når man skal ut på en to måneder lang tur. Kostnaden av å investerere i en pc-pakke ville blitt langt, langt dyrere enn bare å kjøpe en konverter fra solcelle panelet til macen.
I tillegg kommer programvare og tid investert til i opplæring av nytt utstyr og programvare. Denne kostnaden er nok mye høyere. Totalsummen blir da fort mellom 20 og 30 000.
En annen meget viktig ting er å tenke på at det er meget sannsynlig at noe vil gå i stykker på en to måneder. Spesielt når man operer på høyder over 3000 meter som er vanlig grense for elektronikk. Størsteparten av tiden var vi på høyder over 4600 meter med temperaturer fra 20 pluss om morgen til 40 minus om kvelden.
Heldigvis var det ingen ting som gikk i stykker, noe vi er meget takknemlig for.
Ikke Skeptisk
Noe sier meg at folk er forskjellige, og liker forskjellige ting. Om du er vant til ditt system, så er noe andre vant til et annet system. Tåpelig kommentar.
I tillegg ser jeg helt klart fordelen med å ta med seg aluminumsklump på tur, i forhold til noe plastrææl.
Ikke relgiøs
Tja – har PC laget av alu, som er kraftigere enn MAC’ene og som bruker mindre strøm. Det her handler ikke om å velget det utstyret som er best, men at man er relgiøs på det ustyret man ønsker å ta med.
Dog er artikkelen spennede den – artig å se hva man kan få til på en enkel måte…
Undrer meg hvorfor man ikke valge en slik sak man kan feste til sekken og som således kan ligge å lade baterier etc mens man labber rundt…
Benjamin Hjort
En løsning å feste på ryggen ble ikke valgt, selv om det ville vært mulig med det utstyret vi hadde fordi effekten av det meget for forsvinner om en kabel hopper ut av kontakten. Det gjør den meget for ved bevegelse. I tillegg er sjansen for å ødelegge noe utstyr langt, langt større når man bærer det på ryggen.
Husk at om vi ville fått ET kabelbrudd, så ville det meget fort ha fått meget store konsekvenser for resten av turen.
Videre er det ikke særlig praktisk å ha et solcelle panel på sekken når den til stadighet blir lagt ned på bakken for å få tak i kamera og annet utstyr.
Backup-batteri med solcellelading | Helge Johnsen
[…] inspirert av NRK Beta sin artikkel om Benjamin Hjort sin mobile ladeløsning og med utfordring med at mitt GoPro kamera gikk tom for strøm raskere enn […]
Benjamin Hjort
Hei Helge! Hyggelig at dette kan inspirere deg,og morsom lesning du publiserer. Her finner du mer informasjon om prosjektet:
nrkbeta.no/2012/11/17/pa-jobb-med-sola-som-energikilde-del-2
Helge Johnsen
Takk for det Benjamin. Jeg har selvfølgelig lest «føljetongen» til dette innlegget. Veldig bra 🙂
Vannkraft rett i lomma
[…] tidvis vekslende norske værforhold kan dette være en god utfordrer til solceller, som også kan lade det du måtte trenge på […]
Stian Nilsen
Noen som har erfaring fra Spares.no?