nrk.no

På jobb med sola som energikilde

Kategorier: Foto,Gadgets & Video

Hjorts utstyrspakke
Hjorts utstyrspakke

Benjamin Hjort med systemet som utelukkende går på solkraft.
Benjamin Hjort med systemet som utelukkende går på solkraft.
Fotograf, globetrotter, kajakpadler og tusenkunstner Benjamin Hjort har i to måneder vært med på ekspedisjonen SAMDO2012 i Nepal. I løpet av disse to månedene hvor solenergi var den eneste kilden til strøm for produksjonsutstyret han hadde med seg.

Med relativt billige deler, satte Hjort sammen et system hvor han var i stand til å lade både en laptop og kameraer, og dermed kunne produsere video og ta backup av denne gjennom hele ekspedisjonens to måneder i Nepal.

SAMDO2012    Foto: Benjamin Hjort / www.hjortmedia.com
SAMDO2012 Foto: Benjamin Hjort / www.hjortmedia.com

Vi tok en prat med Hjort, og fikk ham til å forklare hvordan det hele er satt sammen og fungerer.

Solcellepanelene som er i bruk er fra firmaet Brunton Outdoor, som tilbyr en rekke sammenleggbare solcellepaneler på sine nettsider.

En detaljert beskrivelse av alle bestanddelene og hvordan de bør settes sammen finner du hos nettstedet globetrooper.com.

Hjort har også et lite knippe andre nettsteder hvor man kan handle alt man trenger for å sette sammen et bærbart solcelle-system.

Hjorts utstyrspakke
Hjorts utstyrspakke

Hos www.mytrendyphone.no finner du blant annet billige ladere og batterier, mens www.mikegyver.com har en rekke kabler og overganger som er nyttige.

SAMDO2012    Foto: Benjamin Hjort / www.hjortmedia.com
SAMDO2012 Foto: Benjamin Hjort / www.hjortmedia.com

25 kommentarer

 1. Arne Belinda

  Hvorfor benyttet du ikke en mindre og lettere maskin som MacBook Air. De bruker mye mindre strøm. Diskløsningen du valgte er den basert på SSD både inne i Macen og de eksterne.

  Svar på denne kommentaren

  • Benjamin Hjort (svar til Arne Belinda)

   Macbook air hadde ikke på dette tidspunktet USB 3, så da ville ovetføringshastigheten blitt for lang. Ønsket å kjøre alt på firewire 800 for å få god arbeidsflyt både ved film og bildebehandling. Det er i mine øyne ikke mulig med usb 2. Spesielt ikke når du skal lage back up av 70 gb i løpet av en halv time.

  • Benjamin Hjort (svar til Skeptisk)

   Alt avhenger av hva man starter med. Det er sjelden man starter på bar bakke når man skal ut på en to måneder lang tur. Kostnaden av å investerere i en pc-pakke ville blitt langt, langt dyrere enn bare å kjøpe en konverter fra solcelle panelet til macen.

   I tillegg kommer programvare og tid investert til i opplæring av nytt utstyr og programvare. Denne kostnaden er nok mye høyere. Totalsummen blir da fort mellom 20 og 30 000.

   En annen meget viktig ting er å tenke på at det er meget sannsynlig at noe vil gå i stykker på en to måneder. Spesielt når man operer på høyder over 3000 meter som er vanlig grense for elektronikk. Størsteparten av tiden var vi på høyder over 4600 meter med temperaturer fra 20 pluss om morgen til 40 minus om kvelden.

   Heldigvis var det ingen ting som gikk i stykker, noe vi er meget takknemlig for.

 2. Ikke Skeptisk

  Noe sier meg at folk er forskjellige, og liker forskjellige ting. Om du er vant til ditt system, så er noe andre vant til et annet system. Tåpelig kommentar.

  I tillegg ser jeg helt klart fordelen med å ta med seg aluminumsklump på tur, i forhold til noe plastrææl.

  Svar på denne kommentaren

 3. Ikke relgiøs

  Tja – har PC laget av alu, som er kraftigere enn MAC’ene og som bruker mindre strøm. Det her handler ikke om å velget det utstyret som er best, men at man er relgiøs på det ustyret man ønsker å ta med.

  Dog er artikkelen spennede den – artig å se hva man kan få til på en enkel måte…

  Undrer meg hvorfor man ikke valge en slik sak man kan feste til sekken og som således kan ligge å lade baterier etc mens man labber rundt…

  Svar på denne kommentaren

  • Benjamin Hjort (svar til Ikke relgiøs)

   En løsning å feste på ryggen ble ikke valgt, selv om det ville vært mulig med det utstyret vi hadde fordi effekten av det meget for forsvinner om en kabel hopper ut av kontakten. Det gjør den meget for ved bevegelse. I tillegg er sjansen for å ødelegge noe utstyr langt, langt større når man bærer det på ryggen.

   Husk at om vi ville fått ET kabelbrudd, så ville det meget fort ha fått meget store konsekvenser for resten av turen.

   Videre er det ikke særlig praktisk å ha et solcelle panel på sekken når den til stadighet blir lagt ned på bakken for å få tak i kamera og annet utstyr.

 4. Backup-batteri med solcellelading | Helge Johnsen

  […] inspirert av NRK Beta sin artikkel om Benjamin Hjort sin mobile ladeløsning og med utfordring med at mitt GoPro kamera gikk tom for strøm raskere enn […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.