nrk.no

Verden i sakte film

Kategorier: Film,Foto,NRK & Video


Ting som går i ekstrem sakte film er nesten alltid fascinerende. Phantom Flex heter et kamera som er i stand til å skyte film opp til rundt 2500 bilder pr sekund i full HD. NRK eier et slik kamera, og har tidligere brukt det på blant annet «Ikke gjør dette hjemme» og «Min Idrett«.

Nå håper vi imidlertid å få brukt det på enda flere produksjoner, og i den forbindelse hadde et knippe fotografer kurs i herligheten, slik at flere kan betjene det.

Triggerknapp og lukkertid i grader

Kameraet er annerledes å bruke enn et klassisk video eller film-kamera. I tillegg til å kunne stille blenderåpning, ISO, og lukkertid (i grader), bestemmer også antall bilder i sekundet hvor mye lys som treffer brikken.

Når man armerer kameraet, starter det med et kontinuerlig opptak med de innstillingene du har gitt det. Kameraet opererer ikke med start/stopp-knapp, men har en triggerknapp som forteller kameraet når det skal slutte å filme. Triggerpunktet denne knappen styrer kan settes hvor som helst i det bufferet man har til rådighet for opptak.

Har man stilt kameraet slik at man kan ta opp 8 sekunder, kan man selv bestemme om triggerpunktet ligger tidlig i disse 8 sekundene, eller helt til slutt, avhengig av om man vil at triggerknappen skal fungere som en startknapp eller en stoppknapp.

Geirr Larsen og Torje Bjellaas opererer Phantom Flex mens kursleder Sverre Ustad følger med.
Geirr Larsen og Torje Bjellaas opererer Phantom Flex mens kursleder Sverre Ustad følger med.

Hvor mye opptakstid man har til rådighet avhenger også av hvor mange bilder pr sekund man ønsker. I full HD på 2500 fps har man ca 8 sekunders opptakstid. Tar man opp hele «bufferet» på 8 sekunder, sitter man igjen med 8 x 2500 = 20 000 bilder.

Spiler man så av disse på den vanlige videohastigheten på 25 bilder pr sekund, vil opptaket vare i 20000/25 = 800 sekunder = ca 13 minutter. For å kunne gjøre et nytt opptak med kameraet, må man spille ut denne videoen til en opptaker før man kan gjøre et nytt opptak.

En vannballong. Et klimaanlegg avløp. Ei nål. En Phantom Flex.

Å leke seg med vann og et høyhastighetskamera er alltid en vinner. Så også på kurs i NRK. Vi gjorde en aldri så liten vri, og satte en vannballong på toppen av en kraftig utblåsningsvifte fra NRKs klimaanlegg… så stakk vi hull på ballongen… 🙂

Videoen over er skutt i 720P på rundt 5350 bilder i sekundet.

Det er nesten uendelige muligheter for et høyhastighetskamera. Denne muligheten er relativt ny i NRK, og iallefall som en ressurs som vi eier og kan disponere selv. Hva, hvor mye og hvordan vi skal bruke det, blir svært spennende å finne ut framover. Noe fungerer svært bra i sakte film, andre ting viser seg å ikke fungere så godt.

Hva tror dere? Hvilke ting hadde det vært morsomt å sett i ekstrem sakte film?

Hva er de feteste eksemplene på ultrasakte film dere har sett der ute på Internettet?

HIT US!

58 kommentarer

  • Per Gunnar Hansø (svar til Vidar Andreassen)

   Merkelig at ingen har nevnt hurtigmiksere.

   Jeg skulle engang rengjøre knivene i en hurtigmikser etter å ha laget smoothie, og det enkleste da er å kjøre mikseren en gang eller to med rent vann. Trenger jeg å si at jeg ble distrahert av noe og ikke satte på lokket?

   Uansett, jeg kommer aldri til å glemme det synet og den lyden av vannet som først hevet seg og i et magisk øyeblikk svevde øverst i mikser-kommen, før gravitasjonen fikk summet seg og dratt vannet ned på knivene igjen så det eksploderte ut i rommet.

   Det skulle jeg virkelig ønske jeg kunne få se i enda saktere film 🙂

   Forøvrig er det facinerende å se på ting som knuses i sakte film. Steiner som blir slått av ei slegge, glass som plutselig stopper å falle, glass og hammer, tomater og balltre, en stabel murstein/takstein knust av en karate-mester etc.

   Vann er jo allerede nevnt. Starten på en vannstråle fra den kommer ut fra kranen og ned i vasken tror jeg alle har et forhold til. Starten på dusj-strålen og den første strålen fra hageslangen. Vannstrlåle ned i akvarium. Høyttrikkspyler som spyler ned i et lag med gørr.

   Mvh
   Per Gunnar Hansø

 1. Nå vet jeg det er brukt høyhastighetskamera for å se hvordan en hest treffer bakken med hoven. Siden dette er svært vesentlig for holdbarheten på beina til hesten, og ikke kan ses med det blotte øyet, synes jeg det er svært interessant.

  Svar på denne kommentaren

 2. Knut Sigurd Senumstad

  Det er to ting eg støtt har hatt lyst til å sjå i ekstremt sakte film. Det eine er eit realt nys (gjerne lyssett slik at kvar einaste basill er tydeleg), det andre er kva som skjer med armar og bein når ein fotgjengar nesten sklir på hålka, men tek seg inn i siste liten.

  Svar på denne kommentaren

 3. Ola Løvholm

  Jeg liker slow-motion bildene fra EM og VM selv om de ikke er i nærheten av hastigheten (eller fraværet av dette) på videoen over og denne vimeo.com/19819283. Det virker som at de tar opp bildene såpass sakte at frekvensen på lyset slår inn. Vet dere hvor mange bilder de tar per sekund og hva slags kamera de benytter?

  Svar på denne kommentaren

  • Steinar Bjørlykke (svar til oddbjorn)

   Jeg kan for ordens skyld nevne at Dumt og Farlig både har «leid» formatet fra «Ikke gjør dette hjemme», og de leide kameraet i seks uker i vinter for å gjøre opptakene.

 4. Mesterne i slo-mo er «Time Warp» som har gått på Discovery. Med dette som søkeord, har jeg brukt flere timer på youtube. Deres Metallica-episode er legendarisk, men også trykkluftbor, hund som drikker, vannballong kastet i ansikt og @Knut – de har også filmet et nys.

  Svar på denne kommentaren

 5. Water ballon explosion over fan | UTSIKT FRÅ LIA ~ VIEW FROM THE HILLSIDE

  […] what happens if you pop a water balloon over a large outdoor fan? NRK found out. And posted it on YouTube. Very […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Det er alltid kjekt og komisk å se menneskeannsikt i sakte film, enten de ler, snakker, kjefter eller nyser. Særlig om det er sakte film, revers.

  Samme med maskiner, eller andre ting som gjør avanserte ting så fort det er vanskelig å følge med på. vevemaskiner foreksempel.

  Det hadde vært tøfft å se en tornardo i sakte film og god oppløsning, men det er kanskje litt utenfor skalaen.

  Svar på denne kommentaren

 7. Forskere ved MIT lagde for en tid tilbake et kamera som tar 1 billion bilder i sekundet. Det er raskt nok til å se èn lysbølge fra begynnelse, til slutt.
  Sjekk youtube eller noe, fett!

  Fred ut knut

  Svar på denne kommentaren

 8. Bjarne Betjent

  Ejakulasjon i max fps takk. Og post det med NRK-logo i nettvideoen. Nå har jeg skrevet det og da må dere gjøre det. Vedder på at dere er for feige til å gjøre det. «Å nei, jeg vil ikke miste jobben.» Pysa! Pysa! Tør ikke! Kom igjen da! Gjøøøør deeeet!

  Svar på denne kommentaren

 9. Har nettopp lest om forskere som har funnet ut hvordan insekter greier å fly i regnvær. Kunnskapen skal bruke til å lage flygende mini roboter.

  Men jeg har enda til gode å se dette i sakte film. Kan dere filme ett insekt når store regndråper treffer mens det flyr?

  Svar på denne kommentaren

 10. Litt sært, men ønsker meg rom opplyst av lysrør og gammeldagse TV-apparat med billedrør.

  Lysrør slår seg etter sigande eigentleg av og på i eit forrykande tempo. Dei fleste kan ikkje sjå dette under normale forhold, men nokon melder om irritasjon etter lengre opphold under lysrør. Hadde vore kult å sjå korleis lyset slår seg av og på i rommet, gjerne i kombinasjon med f.eks eit knusande speil eller noko 🙂

  Dei gamle TV-apparata fikk vi alltid høyre at _eigentleg_ teikna med ein liten prikk av ein elektronstråle, at det er 1 prikk som fer over skjermen men at vi ser kun heile flytande bilder. Har sett snapshot av TV-apparat der kun halve bildet er teikna, men aldri sett teikninga i bevegelse

  Svar på denne kommentaren

  • Tom (svar til Tom)

   PS: Velger ein seg bleiksstranda på Andenes til bølgebildene, kan det kombinerast med ei rakettutskytning i slow-mo like ved.

 11. Ja så må vi ikkje gløyme eit barn som plaskar i vasken/badekaret eller sjølve bølgene som slår mot stranda. Kor ‘diffuse’ er eigentleg bølger som bryter og kor mykje skuldast eigentleg at det berre går for fort for våre auger?

  Svar på denne kommentaren

 12. Lene Simonsen

  Kunne tenkt meg å se en fugl som letter. Gjerne en diger fugl, en som kanskje ikke ser så veldig flygedyktig ut.

  Også en flue som smetter unna å bli klabba av ei avis e.l.

  Og som andre også har skrevet her, hund som rister seg etter et bad er vel alltid stilig!

  Svar på denne kommentaren

 13. Kinaputt
  Egg i microbølgeovn
  Vannrakett
  Fyrstikk som blir tent
  Munningen på en hagle når den blir avfyrt
  Lynnedslag
  Snøball i ansiktet
  Dekket på en bil som burner
  Humle som letter fra en blomst
  Motorsag som deler en trestokk

  Svar på denne kommentaren

 14. Veldig sakte film « Schogelshcmau

  […] De fleste filmer viser 24 bilder i sekundet. Det gjør ikke denne filmen av en vannballong som sprekker over en vifte. Se den fascinerende filmen her […]

  Svar på denne kommentaren

 15. Jeg tror det å finne et studio med ok størrelse, sette opp kamera og hva ellers dere måtte trenge. Deretter gå på skift de som kan med kameraet og slipp ellers inn kolleger fra hele NRK, enten det er progamledere eller støvete kontorrotter ingen ante jobbet på et fjernt kontor, vil gi et spennende resultat.

  Bare sett opp et enkelt bookingsystem for å booke seg inn. Når alle disse få utløp for sine ideer gjennom kameraet tror jeg resultatet kan være interessant. Og, dere har lært en hel ny del om begrensningene og mulighetene det gir.

  Svar på denne kommentaren

 16. Vegard Schow

  Hei! Denne kommentaren gjelder ikke akkurat sakte film, men har et spørsmål:
  Så akkurat det siste programmet fra Ekstremsportveko. Var det du Marius som hadde foto der? Hva slags kamera og utstyr brukte du/dere på kommentarene fra Anne Rimman? Veldig klare og shiny bilder!

  Svar på denne kommentaren

 17. Jeg kunne tenke meg å se hjulet på et fly akkurat når det treffer rullebanen. Eller hva med å gjøre opptak i sakte film av flyturen mellom Oslo – Tromsø en dag det er fint vær?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.