nrk.no

Girlpower

Kategori: Konferanser og messer

Oda Inspirasjonsdag

For noen uker siden var det Oda Inspirasjonsdag i Oslo. En dag arrangert av Oda-Nettverk for å inspirere kvinner som jobber i it-bransjen. Jeg har lagt merke til at flere av mine kvinnelige kolleger ikke kjenner til Oda-Nettverk eller Inspirasjonsdagen, og ønsker derfor å spre det glade budskap.

Oda Inspirasjonsdag
Foto: Silje Ingvoldstad

Skulle du tilfeldigvis være mann, er din eneste mulighet for å være med på Inspirasjonsdagen, å være foredragsholder. (Eirik Solheim var f.eks. foredragsholder på Inspirasjonsdagen i 2009.) Men du er selvsagt velkommen til å lese oppsummeringen av noen av årets foredrag under. Dette er ikke bare mat for kvinner.

Ta plass!
Therese Sinter, markedssjef for Sogeti i Norden og kommunikasjonsdirektør for Sogetigruppen globalt, var hentet inn fra Sverige som konferansier. Hun holdt også et foredrag om å ta mer plass. Entusiastisk og med glede, oppfordret hun oss til å ta plass. «Tar du plass blant mennesker du ikke kjenner?» Du må trene på å ta mer plass. «Hva er du god på?» Vi må markedsføre oss selv og la andre vite hva vi er gode på. Vi trenger ikke si vi er best. Og si aldri: «Jeg er god på dette, men ikke så god på dette.» Våg å ta plass, markedsføre deg selv både internt og i sosiale medier. Våg å si det smarte med en gang. Ikke sitt og vent, da er det en annen som sier det. Hun la også vekt på at vi må markedsføre og pushe andre, og være omgitt av mennesker som støtter oss.

Oda-Nettverk er et frivillig nettverk for kvinner i IT-bransjen. Nettverket ble etablert i 2006 og har i dag nesten 2500 medlemmer som møtes på jevnlig basis gjennom nettverksmøter, mentorprogram og andre aktiviteter. Nettverkets hovedmål er å øke andelen kvinner i salg-, teknisk og fagledende stillinger innenfor IT. Du kan lese mer på www.odanettverk.no

Leder Anne Gretland og markedssjef Ellen-Marie Bjerknes fra Oda-Nettverk i Feige IT-kvinner i sosiale medier? på digi.no

Bygg nettverk
Et annet foredrag som gjorde inntrykk på meg, var Beate Adams Størkson sitt. Den imponerende reisen hun har gjort, var til stor inspirasjon. Beate startet som 25-åring firmaet SaveIT, som tjente penger fra første dag. Det ble senere solgt til Software Innovation. Hun jobber nå som administrerende direktør i LINK Mobile Solutions.

Beate har vært veldig bevisst på relasjonsbygging og utdyper viktigheten av å selv ta kontakt for å bygge nettverk. Da hun startet SaveIT brukte hun aktivt folk i nettverket sitt. Der hun selv manglet kunnskap, knyttet hun til seg mennesker med den kunnskapen hun trengte. Hun har selv vært bevisst på hvilke kompetanse hun har og fokusert på denne. Dette har hun gjort i alle situasjoner. «Er du i et møte for eksempel, gjør det du kan, om det så er å skrive møtereferatet.» Beate har også omgitt seg med mennesker som støtter henne og som hun liker å være sammen med.

Du skal tro at du er noe!
Benja Stig Fagerland er internasjonal rådgiver, forfatter og foredragsholder. Hun snakket om talent. Hun sier: «Talent er evnen til å styre din mentale tilstand. Og suksess er måten du forvalter din kompetanse.» Hun gikk igjennom syv punkter for å lykkes:

 1. Tenk stort. For å vinne stort må vi tørre å tape stort. Bryt hovedmålene ned i mindre mål. Fokuser og tren, tren og tren!
 2. Første skritt mot effektive mål er bevisst å beslutte HVA du ønsker. Felles for vinnere er at de eier sine ambisjoner.
 3. Tro på deg selv. Vær raus, bygg andre og gi.
 4. Dans med frykten. Frykt hindrer deg i å nå dine mål. Evnen til å håndtere frykten er avgjørende for å bli en vinner.
 5. Betal prisen og forplikte deg.
 6. Trene, trene, trene. Ambisiøse mål krever energi og det skal hentes i oss selv.
 7. Gjør reisen til målet. Den personen vi blir i prosessen er målet.

Benja avsluttet med: «I’d rather have a life of ‘oh wells’ than a life of ‘what ifs’.»

Det var mye mer som skjedde på Inspirasjonsdagen. Hele programmet kan du lese her.

3 kommentarer

 1. Nina Alida Nordbø

  Så bra å få oppsummering fra Inspirasjonsdagen! Skulle gjerne vært der selv om det hadde vært plass, spesielt for å høre Beate Adams Størkson! Virker som om det er viktigere og mer relevant for kvinner å dele kunnskap og erfaring enn det er for de fleste menn.

  «Jeg er ikke feminist altså, men…» er noe jeg hører ofte i samtaler med kvinner i all slags arbeidssituasjoner. Kanskje vi helelr snakker om en redefinert feminisme?

  Jeg er med og rigger Girl Geek Dinners Oslo-treffene, et annet nettverk for jenter som er over gjennomsnittet interessert i teknologi – muligens med en mer uformell stil enn eldre Oda? Vi er på Google neste gang, og skal definere premisser for bra hverdags-teknologi. Mer om påmelding og slikt her i løpet av helgen: girlgeekdinners.origo.no/

  Svar på denne kommentaren

 2. Helene Klungvik

  Jeg la merke til oda nettverket for noen år siden, og da var de mest opptatt av å få kvinner i sjefsstillinger innenfor IT. Selv om dette er et greit mål, så må jeg si det er enda sjeldnere mellom kvinnene som jobber de tekniske yrkene.

  Og basert på din oppsummering høres det hele ut som en typisk selvhjelpssesjon som bygger oppunder stereotypene om at kvinner er unnlatende og ikke tør å si ifra og gjøre seg bemerket, vite hva vi vil med yrket vårt etc. Jeg har hørt slike ting 1000 ganger og spesielt er det rettet mot kvinnelige grundere.

  Det er ikke meningen å være så negativ som jeg vet dette kommer frem som, men jeg håper det er litt mer praktiske rettet og er istand til å vise mer gråtoner enn som så.

  Jeg har jobbet i IT yrket i over 10 år nå – og kvinner har en tendens til å gå over i mer administrative stillinger etterhvert (samme det at det er innenfor IT bransjen).

  Å takle problemer dag ut og dag inn uten at det går utover selvtilliten, utbrenthet, lure på om man er i riktig yrke og bransje, håndtere folk med meninger som «slik har vi alltid gjort det og det har da fungert så langt», takle endringer i arbeidsområde, skifte arbeidsretning men i samme bransje, holde seg oppdatert, håndtere dårlige sjefer, vanskelig situasjoner, jobbe uten en kvinne i sikte og hva det betyr for det sosiale. Det er bare noen av utfordringene som har møtt meg.

  Uttalelser som «å være raus med seg selv og andre» og lignende uttalelser stemmer forsåvidt, men blir fort klisjeer uten dybde.

  Svar på denne kommentaren

  • Anne Authen (NRK) (svar til Helene Klungvik)

   Jeg er ikke enig i det du sier om selvhjelpssesjon. Å ta plass og selge seg selv, samt bygge nettverk og ha tro på deg selv, vil jeg tro er like aktuelt for kvinner som menn. Mulig menn ofte er noe flinkere da de gir mer f…. Men jeg kjenner mange menn som ikke tenker bevisst på dette. Ønsker man en karriere og å ha de beste/mest spennende jobbene, er dette viktige ting å tenke på uansett. Jeg trenger i hvert fall å bli minnet på dette.

   Jeg personlig synes Inspirasjonsdagen er veldig inspirerende. Jeg skrev ikke noe om nettverking, men dagen er minst like viktig til det. Og da er det jo en gyllen mulighet til å treffe flere kvinner som er i samme situasjon som deg, slik at man kan utveksle erfaringer. Jeg vet også at det er folk fra rekrutteringsbransjen der.

   Jeg synes utfordringene du nevner er interessante og vil tro det er flere som møter disse. Jeg har ikke vært på noen Oda nettverkstreff selv, bortsett fra Inspirasjonsdagen. Men det er flere jeg gjerne skulle vært på. F.eks. da tema var lønnsforhandlinger.

   Jeg skal ikke overtale deg til å bli med i Oda Nettverk. Men vil fortsatt anbefale deg å prøve ut en Inspirasjonsdag:) Og hvorfor ikke melde deg inn for å få epost om nettverkstreff for å se om det er noen som kan interessere deg? Det koster jo ikke så mye da…,å få epostene 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.