nrk.no

Instagram – Ikke bare på mobil

Kategorier: Apps & Nettjenester


Uten å på noe måte overdrive må vel Instagram kunne sies å være et av de hotteste sosiale nettverkene om dagen. Tjenesten, som i utgangspunktet startet som en bildetjeneste kun for iPhone, vokser støtt og stadig hva brukere angår, og kom for ikke lenge siden også for Android-plattformen.

God hjulpet av Zuckerberg & Co i Facebook, som bladde opp 1 milliard dollar for Instagram, strømmer nå brukerne til tjenesten.

Instagram er skrudd sammen litt annerledes sammenlignet med tradisjonelle bilde-tjenester på nettet. Instagram har en svært enkel nettside hvor du kan administrere din egen profil, hvilke tredjepartsaktører som har tilgang til din Instagram, samt at du kan få en visning av dine bilder enkeltvis.

Alt annet i systemet er tilgjengelig gjennom et API. Instagram har i praksis ikke bygget funksjonalitet rundt sin tjeneste i det hele tatt, men latt utviklerne få tilgang til et rikholdig sett med funksjoner som gjør dem i stand til å bygge nær sagt hva som helst på Instagram-plattformen.

Det er imidlertid et hellig unntak. Opplasting av bilder får du ikke tilgang til gjennom API’et. Dette skal foregå gjennom mobil-appen, det være seg på Android eller iPhone.

Dette har resultert i at en mengde interessante tjenester har poppet opp. Vi har tatt en titt på noen av de tjenestene som gjør Instagram til en bedre tjeneste på nett.

1. web.stagram.com

web.stagram.com
web.stagram.com

Instagram har ikke noe egen nettside hvor man kan se bilder fra kontaktene sine, hva som er populært eller søke etter innhold. Dette behovet løser imidlertid web.stagram.com.

Web.stagr.am dekker de samme områdene som Instagram-appen gjør på mobil.

2. extragr.am

extragr.am
extragr.am

Ønsker du et alternativ til web.stagr.am, gjør extragr.am akkurat det samme 🙂

3. gramfeed.com

gramfeed.com
gramfeed.com

Har du noen ganger lurt på hvor de du følger på Instagram poster fra?

Tjenesten gramfeed.com gir deg en fin-fin oversikt over hvor de siste bildene i feeden din er postet fra.

4. pingram.me

pinstagram.me
pinstagram.me

Er du en av dem som elsker både Pinterest og Instagram, men savner måten førstnevnte viser bildene på, da er pinstagram.me midt i blinken for deg. Her får du Instagram-feeden din presentert som i Pinterest.

5. instashirt.me

instashirt.me
instashirt.me

Dine Instagram-bilder på en egen t-shirt? Med instashirt.me går det lekende lett å få omsatt dine bilder til en lekker t-shirt. Instashirt.me benytter seg av zazzle.com, som er en egen tjeneste for å trykke bortimot hva som helst, på nær sagt hva som helst.

6. stickygram.com

stickygram.com
stickygram.com

Hekta på kjøleskapmagneter? Med stickygram.com får du enkelt omsatt dine Instagram-bilder til kjøleskapmagneter. Gratis frakt til hele verden kan de også by på.

7. blurb.com

blurb.com
blurb.com

Boktrykkerne i blurb.com har også kastet seg på Instagram-bølgen og tilbyr nå muligheten til å trykke bøker med dine bilder fra Instagram.

8. Instaport.me

instaport.me
instaport.me

Har du behov for å ta vare på bildene dine på Instagram, enten som en backup til din egen hard-disk eller som et eget album på Facebook eller Flickr, er Instaport.me tjenesten for deg.

Har vi glemt noen? Hva er din favoritt blant Instagram-tjenestene?

17 kommentarer

 1. Morsom gjennomgang! Ein av dei store fordelane mellom web 2.0 skulle jo vere frigjeringa mellom form og innhold. Altså at sluttbrukaren kunne lasta opp innhald utan å måtte samtidig forhalda seg til HTML og lignande.

  Uheldigvis har det bere halvveis ført til ein frigjering av form frå andreparten. Bloggtjenestar har vel frå starten av lagt veldig langt framme – med mulighet for å få blogg frå store leverandøra (LJ, Google, etc) inn på eiga heimeside, og oppdateringa kan skje frå nær sagt kva som helst.

  Facebook har jo skuffa i lang tid der, med å ha såpass lukka API. Facebook er bere tilgjengelig på web eller deira egne mobilappar.

  Er instagram noko betre? Både ja og nei, ser det ut til. Det er jo fantastisk kor åpent innhaldet er når ein ser på nettstadene beskreve her – samstundes er det jo synd at det fortsatt er veldig lukka. Eg har verken iOS eller Android, og er dermed ute av det gode selskap. Lukka og plattformavhengig er uting. Men dei må vel tjene pengar dei og.

  Svar på denne kommentaren

 2. Frank Eivind Rundholt

  Jeg har hatt en fotoblogg som har lagt i dvale i et halvtårstid, men nå har jeg koblet den mot Instagram. Et bilde publisert på Instagram, er et bilde publisert på fotobloggen.

  Svar på denne kommentaren

 3. Instagram har irritert meg i evigheter. Man fant lenker til bilder via twitter f.eks, men kunne ikke se alle bildene til den personen fordi det var ingen oversikt der – man måtte tråle twitter-strømmen og håpe man var heldig og fant det meste.

  man kunne jo installert appen og «fulgt» dem, men da måtte man i lang tid ha en iphone. nå kan vi dødelige også lage en konto.

  bare så synd at brukergrensesnittet i appen er ræva… popular-fanen er fyllt opp med folk som «gamer»-systemet og det ser ikke ut til å være en mulighet til å browse utover de få bildene som vises der. har ikke funnet noen muilighet til å browse en bruker der heller, må vel følge dem … men da må jeg lete opp alle brukernavnene igjen, intet søk, bare automatisk-harvesting via fb/tw/epost..

  det finnes nettsteder som viser gallerier. noen av dem krever at du har en instagram konto før du kan se noe der… andre krever at brukeren selv har satt opp galleri der.

  hvis dette er fremtiden, så gir jeg opp.

  Svar på denne kommentaren

 4. 1. lær deg html. du trenger ikke lære css, javascript eller noe annet enda. bare bruk et par timer på å lære deg enkel html
  2. lag en webside der du deler bildene dine, få inn noen lenker
  3. host alt selv eller hos noen du kjenner

  følg denne oppskriften og du får et bedre liv irl

  profesjonelle «webdesignere» og overambisiøse «systemutviklere» har gjort så mye de kan for å ødelegge www men det er ikke for sent!

  si NEI til å la andre selge deg og ditt. si NEI til føydal-www. si NEI til elitens estetikk.
  si JA til drømmen.

  la datamaskinen frigjøre deg!

  Svar på denne kommentaren

 5. Benedicte Raae

  Vi har akkurat lansert ny Instagram-tjeneste hvor vi lar deg sende Instagram-bilder som brev til venner og kjente.

  Dette skjer automagisk hver måned og vi henter ut bildene som er tagget med #lillygram. Man sorterer på en måned underveis 😀

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.