nrk.no

Test NRKs splitter nye Nett-TV!

Kategorier: Mobil,Nett-tv,Nettbrett,NRK,NRKbeta,NRKTV,TV & Webutvikling

Skjermskudd fra ny Nett-TV

portrettfoto av Nicolai Flesjø
Nicolai Flesjø er redaksjonssjef for On Demand i NRK.

Fra og med nå er tv.nrk.no åpnet for alle som ønsker å teste NRKs nye Nett-TV. Den er ikke ferdig, men det hadde vært supert om dere hadde begynt å titte på den allerede nå; velkommen skal dere være!

Skjermskudd fra Nytt På Nytt i ny Nett-TV

Nå var det på tide

Den nye nett-TV’en vil senere i år avløse vår ærverdige gamle Nett-TV som har vært med oss siden 2001. Vi ønsker f.eks. å fungere bedre på alle de apparatene dere idag bruker. Den gamle løsningen er det ikke lenger forsvarlig å bygge videre på, så vi har begynt på nytt fra bunnen av. Det har tatt en stund å gjøre det ordentlig, men vi håper det har vært verdt ventingen.

Hva er nytt

Det enkle svaret på spørsmålet «Hva er nytt?», er «ALT». Men for å plukke ut noen highlights, her har du en kjapp gjennomgang:

Kvaliteten på lyd og bilde er betydelig forbedret. tv.nrk.no velger den beste kvaliteten din maskin og dataforbindelse takler, og gir deg den. I beste fall HD-kvalitet, om du har langsommere linje, skrus kvaliteten ned til det beste du takler.

De fleste nyere smarttelefoner og nettbrett kan allerede vise den nye nett-TV’en. Denne førsteversjonen er egentlig laget for datamaskinen din, men den fungerer også på endel telefoner og nettbrett.

Den store skjermen kan enkelt og trådløst vise Nett-TV dersom man har en enhet som støtter AirPlay koblet til TV-skjermen eller projektoren, som f.eks. AppleTV og Boxee.

Lettere å finne innhold, blant annet kan man nå søke etter det som sies i undertekstingen – dermed blir videoinnholdet vårt faktisk mulig å finne på et helt annet nivå enn tidligere.

skjermskudd fra TV-guide i ny Nett-TV

Smidigere navigasjon, vi har for eksempel en ny programguide der man kan klikke seg rett inn i programmene og se dem.
 
Valgfri teksting – vil du se programmet med undertekster, skru dem på, vil du bli bedre i en films originalspråk og se bildene rene, skru av tekstene.

Skjermskudd fra ny Nett-TV

Del et øyeblikk i programmet Vi er ikke ferdig med å utvikle denne tjenesten ennå, så du må gjøre litt manuelt knot for å få det til enn så lenge, men du kan lage en lenke til et bestemt øyeblikk i et program ved å legge til en liten «hale» på lenken: Legger du til f.eks #t=3m52s på slutten av lenken, så har du en direktelenke som leder til 3 minutter og 52 sekunder uti et program. Flott om man vil dele et spesielt øyeblikk på sosiale medier, sitere noe som sies etc.

Vi behøver dine tilbakemeldinger

Den nye Nett-TV’en ser kanskje enkel ut fra utsiden, men det er et omfattende stykke maskineri som ligger bak. Derfor er det nok en rekke større og mindre feil som først dukker opp når alle publikums ulike kombinasjoner av datamaskiner, nye og gamle nettlesere, ukurante skjermer osv tygger løs på nyskapningen fra alle kanter. Da vil rusket dukke opp, og vi kan begynne å fikse. 

Derfor trenger vi deres hjelp – både til å avdekke feil og til å gi oss et bilde av hvor alvorlige og hyppige de ulike feilene er, så vi kan gjøre kursjusteringer og prioritere hva vi jobber med frem mot en ferdigere versjon senere i år.

Ingen alvorlige feil hittil

500 frivillige har testet NRKs nye nett-TV intensivt i 5 dager nå. De har funnet masse større og mindre rusk, kommet med veldig hyggelige tilbakemeldinger og vært til verdifull hjelp. Og best av alt: De har ikke avdekket feil som er så kritiske at vi må gå tilbake til tegnebrettet – vi kan slå dørene åpne for åpen testing.

utsnitt fra tilbakemeldingsrapport

Kjente feil og ting som ikke er ferdige

Det er noen ting som ikke er oppe og står ennå, og som vi jobber med parallelt med at dere får komme inn og teste. Vi sier fra om det nå, så ikke det blir mer forvirring enn nødvendig:

Mobil og nettbrett

Den nye nett-TVen virker på mange (men ikke alle) mobiler og nettbrett. Grovt sett kan vi vel si at den ser ut til å virke på Android-enheter med systemversjon 3.0 og oppover, iPhone og iPad, og mobiltelefoner med Flash-støtte, men vi har ikke laget en berøringsskjerm-tilpasset navigasjon ennå. Det vil si at menypunkter og knapper kan være litt kluntete å treffe på en trang liten berøringsskjerm – de er laget for mus og tastatur. Dette jobber vi med parallelt, plutselig kommer det.

Teksting

Det nye systemet for teksting lar deg slå tekstingen av og på. Men det er ikke alle enheter det virker godt på ennå. Parallelt med at dere tester, jobber vi med å få orden på det, men ingen løfter. Foreløpig finnes ikke teksting på enheter som ikke støtter Flash – dette rammer f.eks. iPad-brukere.

TV direkte

I Norge kan du se sendingene på NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super direkte via Nett-TV. Direktestrømmen som går til iPad og iPhone har vi nettopp satt opp. De kan fortsatt være litt ustabile.

Ny nettradio

På grunn av at NRK og organisasjonen for de store internasjonale plateselskapene IFPI ikke lenger har en avtale, er det endel av funksjonene i nettradioen (slik vi opprinnelig designet den) som ikke kan brukes: NRK har ikke rettigheter til å legge ut musikk fra IFPI-plateselskaper on demand, kun direkte eller på live radio. Det er en viss avstand mellom NRKs og IFPIs virkelighetsbilde, så det kan fort ta litt tid før denne prosessen kommer seg videre. Derfor har vi satt i gang med å bygge om nettradioen slik at den skal kunne brukes on demand uten musikk fra IFPI-plateselskaper. Vi utsetter lanseringen av radiodelen av tjenesten til denne er ferdigskrudd, og triller frem nett-TV’en nå.

Det kan hikke litt

Videodistribusjonen vi bruker for eksempel, er ganske fersk på markedet. Den inneholder mye ny teknologi som gir oss spennende muligheter. Men som med alt nytt har også denne teknologien noen bugs, så det kan være du opplever at videoen ikke spiller av helt feilfritt. Vi jobber sammen med vår videoleverandør for å rette på disse feilene.

Det vil si at det kan hende at ting ikke virker som forventet, slutter å virke eller hikker.

Hvordan kan jeg si fra om feil og problemer?

Inne i Nett-TV’en er det en stor gul knapp; trykk der for å melde inn feil. Det er bedre at dere legger inn feilrapporter der enn i kommentarfeltet, da havner de nemlig automagisk på rett plass i bug-rapportsystemet.

Hva skal jeg gjøre nå?

Skjermskudd fra Der Fartøy Flyte Kan i ny Nett-TV

Nå skal du suse inn på tv.nrk.no og bare kose deg. Lykke til – finner du noen feil, meld fra med den gule knappen.

442 kommentarer

  1. Flotte greier, men selve spilleren virket litt klunkete. Hadde vært greit med en liten timer/preview-kombinasjon à la YouTube. Når jeg prøvde å hoppe havnet den ganske fort på bærtur / begynte på nytt.

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Fredrik)

      Som vi sier i artikkelen, er systemet ferskt og kan hikke litt innimellom. Det er fint om du melder fra om feil du finner ved å trykke på den gule taleboblen i spilleren og si hvilken feil du får og hva slags maskin du har, så får vi raskere rettet det opp. JO mer detaljert du beskriver feilen, jo lettere er den for oss å reprodusere og utrydde.

      Takk for at du sa fra 🙂

  2. Det står noe om AirPlay her. Hvordan får jeg aktivert det?
    Ellers fikk jeg veldig dårlig kvalitet. Bør være en setting for å overstyre automatisk valg for oss som mener vi har maskin og linje til noe bedre enn det vi får.
    Blir spennende å se om xmbc plugin’en fortsatt fungerer.

    Svar på denne kommentaren

  3. Simen Sandberg

    Hovedinntrykket er at dette er et enormt skritt fremover. Applaus til alle som har jobbet med dette!

    Det er selvfølgelig ingen grunn til å hvile på noen laurbær før nett-TV-løsningen er et fullverdig alternativ til DVB-T/C med en god PVR, men dere kan godt sprette en champagne i dag.

    Svar på denne kommentaren

  4. savner en enklere måte å finne spennende programmer på. A-Å er kjekt hvis du vet hva du ser etter, men er umulig å finne noe nytt å se på. Savner å kunne bla gjennom beskrivelser av de ulike programmene, sortere etter sjanger osv. Dette synes jeg var dårlig på den forrige løsningen, men nå er det jo blitt ENDA vanskeligere. Dere har mye innhold og det er bra, men desto viktigere er det at dere har forskjellige løsninger for å navigere i innholdet.

    Svar på denne kommentaren

    • Nicolai Flesjø (svar til Anna)

      Dette er noe vi har diskutert en del. Vi har vært opptatt av å lage en så enkel tjeneste som mulig. Derfor har vi gjort noen valg i denne første versjonen. Målet har vært det skal være veldig lett å finne det programmet man leter etter. 80% av de som bruker Nett-TV i dag er der for å se programmer de har gått glipp av. Derfor har teamet som har laget interaksjonen valgt å lage denne biten først. Neste skritt er å lage en fin og rik oppdage noe man ikke visste man ville ha-navigasjon også, men den er et stykke frem. Vi tenkte det var best å ikke vente på denne, men har bumpet ut det vi har klart, så dere skal ha noe å kose dere med. Men det kommer mer!

    • Jeg ser ikke at tjenesten hadde blitt «vanskelig» bare fordi det hadde vært mulig å surfe gjennom og se innholdet?

      At 80% kun bruker nett-tv til å lete etter spesifikke programmer er vel fordi at 80% ikke gidder å bruke tid på å bla igjennom alt for å finne noe nytt…

    • Dette er også mitt største ankepunkt nå. Det er veldig viktig å finne det interessante innholdet, og støtter det Anna peker på.

      For eksempel med dokumentar skjønner jeg ikke hvorfor det ikke kan vises en liste over flere av de sist viste. En vanlig greie er at man snakket om en dokumentar som «gikk for litt siden», men når den ikke er blant de siste 5, så har man kun alfabetisk oversikt å støtte seg på. En utvidet liste (link med vis flere..) over de sist sendte skal være greit å integrere i designet uten å gå på bekostning av brukervennlighet.

      Ellers: Kudos for mange og gode forbedringer!

    • Knut-Erland (svar til Nicolai Flesjø)

      Jeg savner på en måte kategori:barn-oversikten fra gamle nett-tv, med bilder for hvert program som er tilgjengelig. Hvorfor? Fordi 3-åringen vår, som ikke kan lese, kan peke på skjermen og velge hva han vil se på. Hvis vi for eksempel har sett begge Postmann Pat-episodene som er tilgjengelig, er dette en bedre måte å lete etter noe han vi se, enn at vi skal foreslå 10 programmer han ikke vil se…

      Så vi gleder oss til dere har noe som er enda bedre enn dette på plass – for det er helt klar bedre å få foreslått andre programmer som passer til småbarn, enn å rulle gjennom _hele_ utvalget av barneprogrammer (for eksempel liker vi å styre unna Kaptein Sabeltann). Lykke til med siste finish!

    • Marit (svar til Anna)

      Gå inn på et program i den kategorien du ønsker å se flere programmer av. Under beskrivelsen av programmet står det listet opp kategori. Trykk på denne, og så får du opp ei liste over alle andre programmer i samme kategori.

  5. Kommer det til å bli valg for underteksting ala Hulus Caption style? Linjeavstanden var litt unødvendig stor, vel?
    Savner kanskje også valg for kvalitet, fler muligheter som i youtube og andre avspillere

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (svar til Thor J.)

      Hei Thor,

      Takk for tilbakemelding!
      Både teksting og annen funksjonalitet i avspilleren er ikke helt der det skal være enda. Vi kommer til å jobbe mer med avspilleren for å kunne tilby bedre og mer funksjonalitet.

      Hilsen Marte

  6. Marte Radmann

    Flere av dere som har testet tjenesten har lurt på hvorfor vi bruker Flash-avspiller på PC. Vi har valgt H.264 som videoformat. Videodistribusjonen av H.264 filene må støtte avspilling av store programfiler, direkteavspilling av kanalene våre, automatisk levere best videokvalitet tilpasset linja til brukeren, samt tilfredsstille krav til sikker distribusjon.
    På mobiler og nettbrett oppnår vi dette med å bruke HTTP Live Streaming (HLS) som distribusjonsprotokoll i Html5 og videoavspilling i enhetens egen avspiller. På PC er det derimot ingen nettlesere som støtter en slik distribusjon ved bruk av Html5. For å kunne støtte all ønsket videofunksjonalitet på PC, bruker vi derfor Adobe HTTP Dynamic Streaming (HDS) som distribusjon og spiller av vidoen i en Flash avspiller.

    Hilsen Marte Radmann
    Prosjektleder for NRK Nett-TV og Nettradio

    Svar på denne kommentaren

    • Kan man peke en avspiller (f.eks. VLC eller mplayer) til videostrømmen utenfor nettleseren? Flash i 2012 blir liksom et skritt tilbake 🙁

    • Hvorfor har valget falgt på flash og ikke smooth streaming?

      H.264 støttes i begge, dog breder i smooth streaming enn flash. Smooth Streaming er vel en nærmere «standard» enn flash og kombinasjonen HLS/Smooth Streaming ser jo ut til å nærmere danne «standarden» for MPEG DASH, enn det flash gjør.

      Litt rart at NRK, i en nysatsning, går for Flash på dette tidspunkt.

    • Safari på Mac støtter HLS.
      Om jeg ber den utgi seg for å være en iPad (vha user-agent) så virker den nye nett-tv fin-fint på MacBook Air. Uten Flash.

      Jeg ser ingen grunn til å prøve å påtvinge Mac-brukere Adobe Flash i 2012.

    • Marte Radmann (svar til Remi)

      Hei Remi,

      Grunnen til at vi bruker Flash også i Safari på Mac er at vi har erfart at HLS ikke fungerer godt på tilbakespoling i direktestrømmer. Så snart vi ser at dette fungerer slik vi ønsker kommer nok default avspilling i Safari på Mac til å bli HLS via Html5 videotag.

    • En notis om at vi trenger Flash for å kunne spole i direktesendinger og for å få teksting er vel bedre enn å bare gi oss en stor «Ooops»? 🙂

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Remi)

      Godt poeng Remi. Skal se om vi ikke kan gjøre noe med den teksten.

      Forresten har vi som et lite eksperiment lagt ut en side hvor dere selv kan velge mellom Flash (HDS) og HTML5 (HLS) distribusjon. Dere kan også sette bitraten som dere ønsker. Valgene ligger under tv.nrk.no/innstillinger

      Hilsen Marte

    • Ingeborg Altern Vedal (svar til Marte Radmann)

      I html5 er direkteavspilling feil. Jeg skrur på NRK Super og istedet for morrasending får jeg nattens NRK3… Ikke like passende for min 6-åring.

      Har prøvd å endre start i url uten at det gjør forskjell.

      Det er det samme i de andre kanalene, i NRK2 står klokkeslettet på 0510. klokka er 0810, så ser ut som direkteavspilling er tre timer forsinka.

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Ingeborg Altern Vedal)

      Hei Ingeborg.

      Jeg er enig i at NRK3 ikke nødvendigvis gjør seg som morgenunderholdning for en 6 åring, så takk for at du meldte fra om dette.

      Hilsen Marte

    • Harald Solheim (svar til Marte Radmann)

      Å bytte til html5-video i Safari forutsetter vel også at dere får teksting på plass. Tilbakespoling i direktestrøm fungerte forøvrig fint i min lille test tidligere i dag.

    • G_A (svar til Remi)

      Ikke noen andre heller! Gi meg hd-video UTEN flash.

      Flashavspilleren går av seg selv over til ELENDIG kvalitet selv om linjen er mer n god nok for hD. Skje på alle klippene jeg ha testet før det har gått to minutter.

      Gi meg noe om fungerer, som ikke er gammel DRIT.

    • Topp opplegg som funker bra på iPaden (selv om jeg kunne tenke meg høyere oppløsning på videoen på min 2048×1560-skjerm, da).

      MEN: Safari i OS X (Mac-stasjonære og -bærbare, altså) støtter HLS ved bruk av <video>-taggen, men per i dag får beskjed om å installere Flash når jeg besøker http://tv.nrk.no og klikker på en video.

      Fint om dere kunne kode inn en <video>-tag for oss Mac-brukere som ikke ønsker å ha Flash-plugin installert, i stedet for å anmode om Flash. Det gjelder for så vidt også nyhetsartikler med video på nrk.no, men det er en annen sak.

      For interesserte, har denne siden mer utfyllende info: developer.apple.com/library/mac/#documentation/NetworkingInternet/Conceptual/StreamingMediaGuide/

    • Sturle Sunde (svar til Marte Radmann)

      Nettlesaren min (Firefox) kan fint spele video frå dei fleste andre stader utan Flash. Eg bryr meg katten om all mogleg fancy funksjonalitet som de har funne ut at de treng fordi Flash støttar det. Eg er nøgd berre eg får gjort det eg kom for: Spele av eit opptak. Det treng ein ikkje Flash til. Kvifor krev de Flash for å spele av eit enkelt opptak frå start til slutt?

  7. Namnlaus Namnlausson

    Eg freista leita opp ein dokumentar om rolla til media i kriføring. I det gamle formatet er dokumentaren lett å finna: nrk.no/nett-tv/sok/krigen+du+ikkje+ser/

    I det nye derimot..: tv.nrk.no/sok?q=krigen+du+ikkje+ser&filter=rettigheter

    Som er synd, sidan det ser ut til at klipp som nektar å spela seg av («Klippet … er dessverre ikke tilgjegnelig.») fungerer greitt i det nye formatet.

    Saknar nokre sorteringsfunksjonar, tittelsøk osb.

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Namnlaus Namnlausson)

      Den nye Nett-TV’en har et helt annet videoformat enn den gamle Nett-TV’en, så foreløpig er lite av innholdet som ligger i den gamle overkopiert. Vi vil i tidens fylde overføre gammelt materiale til den nye, men nå i starten av testfasen er det primært ferskt TV-innhold (samt noen gamle klassikere) som er tilgjengelig.

    • Andreas Arntsen (svar til Namnlaus Namnlausson)

      Som Anders skriver så kan du ikke se programmet du leter etter i den nye spilleren, men du kan likevel finne det ved å trykke på knappen «Alle programmer» på søkesiden. Da får du søketreffene på programmer både med og uten rettigheter.

      Eller du kan manipulere urlen ved å fjerne filter=rettigheter:

      tv.nrk.no/sok?q=krigen+du+ikkje+ser

      Da ser du at programmet du leter etter er søketreff nummer en.

      Andreas Arntsen (webutvikler, NRK)

    • Marte Radmann (svar til Torleif)

      Takk for rosen!

      Alfabetlistene våre kan variere veldig i lengde, derfor har hver bokstav fått sin egen side.

      Hilsen Marte

  8. Ett par servere til kunne nok vært lurt 😉
    Kvaliteten hopper opp og ned fra brukbar til pixler på størrelse vi hadde med .rm filer fra 1998.

    Regner med at kapasiteten blir vesentlig bedre når dere tar ned det gamle nett-tv.

    Har forresten linje fra Telenor og hastighet mot HD sendinger hos NFL (gamepass.nfl.com) i over 4mbit fungerer ok så regner med det ligger hos dere men sikkert en del som er inne å tester nå.

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (svar til Kai Roger)

      Hei Kai Roger,

      Takk for at du tester!
      Vi har helt ny videodistribusjon på plass, og har ikke fått testet denne i fullskala enda. Derfor er det veldig fint at dere hjelper oss med å teste slik at vi kan få forbedret denne. Har du mulighet til å melde fra i tilbakemeldingsskjemaet vårt om hvilke feil du opplever?

      Hilsen Marte

    • Stian Håklev (svar til Anders Hofseth)

      Helt enig – for det første er det flott at jeg endelig faktisk kan se nyheter fra NRK etc i Canada. Forstår helt at det er mange programmer dere ikke har rettigheter til å sende i utlandet (selv om jeg håper det blir færre og færre, spesielt programmer på norsk), men det ville være veldig kjekt om det enten var markert på programlista programmer som kun kan vises i Norge, eller om det var et valg (default for folk fra utenlandske IPer) om å kun liste programmer jeg har rett til å se. Irriterende å klikke på programmer, for først da å finne ut at jeg ikke kan se dem.

      Ellers veldig ålreit. Det med at man kan velge norsk undertekst på noen programmer er også flott for folk som lærere seg norsk (som kona mi)!

    • henriko (svar til k)

      Det utlendingene trenger er jo norsk IP ikke amerikansk, men ja det er jo fullt mulig med VPN det også.

      Viser hvor teit landsbegrensning av innhold på internet er, men jeg vet at det ikke er NRK som bestemmer dette, men de de kjøper programmene av…

  9. Spennende med nytt utseende, var på tide!

    Savner «tannhjulet» fra Youtube: Ønsker mulighet for å manuelt velge kvalitet. Hvis jeg f eks ikke skulle være på en god nok linje til HD, så hadde det vært knall å la den bufre i noen minutter før jeg satt meg ned og trykker på play for å se at alt blir så mye bedre…

    En annen ting: Fikk nærmest migrene av å sitte å bla meg gjennom den A-Å-oversikten. Når jeg trykker på de ulike bokstav-linkene, så oppdaterer siden seg i løpet av et millisekund, men i løpet av det millisekundet dukker det opp et flashing hvitt blitz som får øyene til å lukte svidd av. Det merkes nok ekstra godt når man sitter i et litt mørkt rom, pluss at bakgrunnen på siden generelt er mørk.

    Blir spennende å følge med på utviklingen her 🙂

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (svar til anonym)

      Jeg antar tilbakemeldingen du viser til betyr at du sitter på en windows/mac/linuxmaskin og ikke har flash. Årsaken til at vi bruker flash i 2012 forklarer jeg i en kommentar litt høyere oppe; kortversjonen er at det pr idag ikke finnes noe annet som får til det vi ønsker å få til uten flash, men vi har øynene åpne for alternativer.

      Hilsen Marte

    • Hei,

      Da burde dere synliggjøre linken, slik at man kan åpne filen i fritt algt avspiller – som fungerer. S kunne man spille en av i vlc eller hva man nå ønsker. Dette burde OGSÅ være et val for de som har flash installer, fordi flash er verdens nest dårligste avspiller for video.

      Men takk i alle for at dere ikke bruker *grøss* Silverlight. Det er vel det eneste dere kunne gjort verre når det gjelder valg av aspiller. Men med de kravene dere har lagt til grunn, var det neppe enkelt å inne noe bedre valg heller.

      MEN – valget av protokoll er rimelig merkelig. Det bure da være rimelig åpenbart at MPEG Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (MPEG-DASH), eller er det noe jeg ikkehar fått med meg. Med MPEG-DASH får du jo langt større utbret støtte ut-av-esken enn Apple-løsningen. (Som er god den, men det hjelper ikke når de (som vanlig) ikke har tatt seg bryet med å få noen andre med på laget.)

    • Mattias (svar til G_A)

      Helt enig, Silverlight ville vært en katastrofe.

      Men dette er ikke godt nok, jeg bruker Gnu/Linux og har flash installert, men videoen spilles ikke en gang av… Ingen feilmelding eller noe. Jeg håper de fikser det, målet for prosjektet er jo å nå ut til flere folk, de står i fare for å gjøre det motsatte.

  10. Jeg klarer ikke å spille av NRK nett-tv, verken ny eller gammel utgave, på min Nokia Lumia 800 mobiltelefon. Hvorfor ikke? Jeg vet at Lumia 800 ikke støtter Flash, men det gjør vel ikke iPhone heller, og dere skriver at tv.nrk.no virker for iPhone.

    Hva anbefaler dere meg å gjøre?

    Svar på denne kommentaren

    • Bendik Skilbrei (svar til John)

      Nettleseren i WindowsPhone er basert på HTML5, ja. Hadde NRK valgt å satse på denne standarden, ville sannsynligvis flere brukere kunnet benytte seg av tjenesten. NRKs nye nett-tv ser imidlertid ut til å benytte seg av gode gamle (og nærmest pensjonerte) flash i kombinasjon med proprietære HLS.
      Vi WindowsPhone-brukere har imidlertid lært oss å være tålmodige. Så lenge det stemmer at mobilsidene for resten av oss er under utvikling, så skal vi nok klare å vente.. 🙂

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Rune)

      Som det står i saken, er ikke mobil-tilpasningene av den nye nett-TV’en gjort ennå, så det er mange mobilplattformer som ikke støttes ennå. Så foreløpig kan vi ikke anbefale noe annet enn å vente.

      Hovedplattformen – som er utviklet for datamaskiner (ellerhva man skal kalle ting som ikke er brett og mobiler) – er basert på Flash, fordi det ikke finnes annen teknologi som får til alt som behøves med mer moderne hjelpemidler ennå (Marte kommer med en teknisk forklaring i en kommentar her).

      I tillegg finnes det en løsning basert på HLS – vår leverandør av streaming støtter også denne. Den dekker iPad og iPhone, og dermed røft regnet 10% av brukerne våre (litt kjappe tall fra Google Analytics for nrk.no her). Windows Phone-brukerne våre er til sammenlikning i størrelsesorden 0,02% av trafikken, og kommer derfor nødvendigvis lengre ned på priolisten for plattformstøtte.

      Vi ønsker å støtte plattformen, men har ikke noen løsning pr idag. Det er ikke ideelt, men så lenge vi ikke har ubegrensede ressurser må vi prioritere ganske stramt.

    • Takk for svar. Det kan vel hende at flere Windows Phone-brukere hadde giddet å surfe innom nrk.no dersom det var mulig så på sendingene deres?

      Kan du være så vennlig å endre usannheten som står i artikkelen

      «Nyere smarttelefoner og nettbrett kan allerede vise den nye nett-TV’en.»

      Nokia Lumia 800 er bare noen måneder gammel og må vel da kunne kalles en «nyere smartelefon», om ikke annet.

    • Bendik Skilbrei (svar til Anders Hofseth)

      Som Rune påpeker: Det er kanskje ikke så rart at besøkstallet fra WindowsPhone er på 0,02% når det ikke er noe å hente? Ingen med WP bruker sidene deres fordi de ikke fungerer på platformen, og dere gidder ikke bruke ressurser på å gjøre sidene tilgjengelig for WP for de ingen av oss bruker sidene deres.. Hva kom først? Høna eller egget?
      :-p

    • Bertil Svensson (svar til arif)

      Nei, Windows Phone er ett skikkelig dårlig operativsystem – ikke en telefon.

    • henriko (svar til Herpert)

      Nå er jeg ikke sikker, men kan ikke dere med nokia lumia bare isntallere Opera mini? nrk funker i opera hvertfall.

    • Frank Eivind Rundholt (svar til Geir Børdalen)

      Regnet egentlig ikke med at tekst-tv var en del av det nye, men hadde kanskje vært praktisk med en lenke et sted på siden.

    • Marte Radmann (svar til John)

      Hei Jon,

      Vi er nok ikke ute med responsivt design enda, men det kommer.

      Hilsen Marte

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til John)

      Jeg er ikke helt sikker på hva du tenker på, men på min mobil (iPhone) får jeg et smalere bilde enn på de to lenkene du viser til – det cropper inn til bredden på aktuelt-populært-siste-boksen. Vet ikke om det er å skurre?

    • Ja, kan nok stemme at de to test sitene jeg linket til ikke gjengir mobil-opplevelsen på iPhone / iPad. Vet ikke om de tar høyde for user-agents, og bare skalerer etter forventa bredde til nettleseren i iOS osv. Finnes sikkert bedre test sites.

      Godt å høre at responsive design er på agendaen 🙂

    • Marte Radmann (svar til Lars Laading)

      Vi skal i utgangspunktet indeksere alle våre magasinsendinger. Men alle rutiner er nok ikke helt på plass enda.

    • Geir Børdalen (svar til Lars Laading)

      Hei Lars

      Indekseringer av kveldens nyhetssendinger har til nå blitt prioritert til dagens nett-TV løsning. Dette snur våre redaksjoner nå i løpet av kort tid over til ny nett-TV.

      I overgangen til nye systemer har vi selvsagt også en del utfordringer rundt logistikken, og den interne jobben med «metadata» er omfattende (opplæring av mange redaksjonelle medarbeideere og omlegging i rutiner). Men dette er godt i gang, og det du etterspør kommer snart for de viktigste nyhetssendingene.

  11. Først og fremst utrolig fin og elegant nettsiden. Ser jo faktisk like bra ut som typiske kommersielle nett TV leverandører.
    Enorm forbedring fra tidligere både visuell og funksjonelt. Likte veldig godt det at man kan spole tilbake i direktesendinger. Har savnet dette. Men jeg fant ingen mulighet til å skru av teksting under direktesendt TV, vil dette komme senere?
    Jeg fikk også noen blå kanter over og under skjermen når jeg ser i fullscreen. Kanskje det var en glitch, om ikke hadde jeg absolutt foretrukket de normale sorte kantene.

    Når jeg ser på direktesendigen så hopper også kvalitet frem og tilbake fra krystallklar HD til super pixlete. Jeg sitter på fibernett, linja er mer en bra til å kunne streame i full HD.

    Svar på denne kommentaren

    • Bendik (svar til Bendik)

      Var nok litt kjapp her. Kvalitetshoppingen tok av etter en liten stund med steaming deretter var ikke dette noe problem.

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Bendik)

      Det skal være sånn – den starter på laveste kvalitet, slik at ventetiden blir så lav som mulig uten unødig bufring, og så skrus det oppover til beste mulige kvalitet. Adaptive streaming, heter det på fint.

    • Hos meg er det motsatt. Begynner med HD-kvalitet (men i 1/2 hastighet og ute av synk). Så blir kvaliteten gradvis dårligere i løpet av de neste 20-30 sekundene. Til slutt stopper videoen helt, og det eneste som fortsetter å bevege seg er «timeglasset» som går rundt og rundt og rundt.

      Så går jeg over til full kvalitet på den gamle løsningen.

      Akk ja.

    • Bjarne Andre Myklebust (svar til Bendik)

      Husk også at det ikke er bare båndbreddekapasiteten din som avgjør hvilken kvalitet du får. Systemet måler også hvilken arbeidslast og kapasitet prosessoren på PCen din har. Med andre ord; er PCen gammel eller «har mye og gjøre» vil kvaliteten justere seg ned for at maskinen skal kunne dekode strømmen ordentlig.

      Bjarne Andre Myklebust, NRK

  12. Øystein Dale

    Dere er legendariske! Mind blown!

    Eneste jeg synes er litt merkelig er at avspillingsvinduet i seg selv ikke er et aktivt felt for start/pause av video, slik konvensjonen er hos både vimeo og Youtube, og at teksting er på som standard. Men, det kan også forsvares å la det bli slik som det er for øyeblikket, så det får være opp til dere.

    Fremdeles, dette er over all forventning, og jeg gleder meg til å ta den i bruk fremover!

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (svar til Øystein Dale)

      Takk Øystein!
      Både teksting og annen funksjonalitet i avspilleren er ikke helt ferdig utviklet enda, det kommer forhåpentligvis en avspiller med bedre og mer funksjonalitet etter hvert.

    • tom halsør (svar til Simon)

      Det er målet å kunne klikke igang/stoppe via video + bruk av spacebar for start/pause.

      tom
      Ansvarlig for design og brukeropplevelse for NRK Nett-TV og Nettradio

  13. Lekkert! Og helt herlig å kunne spille av på iPaden! Jeg takker og bukker.

    Flott design og foreløpig ingen tekniske problemer her fra Canada. Kjører Windows 7 på PCen og iPad2 i sofa’n.

    Jeg er enig med det andre sier om en noe bedre programguide. Det er ikke alltid et bestemt program jeg er ute etter. Et tydelig tegn som viser når stoff ikke er tilgjengelig i utlandet ville også være bra.

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (svar til Scott)

      Godt å høre at ting spiller bra på den andre siden av Atlanteren!
      Ønsket ditt om å markere hva som er tilgjengelig i utlandet er notert.

      Hilsen Marte

  14. Hei, dere nevner såvidt Boxee, jeg antar dette også gjelder Boxee box? Kan dere si noe mere om dette? Så langt jeg kjenner til støtter ikke dagens versjon avspilling via f.eks. DLNA-applikasjoner. Kommer dere med en plugin til Boxee?

    Svar på denne kommentaren

    • Tor Even Mathisen (svar til Frode)

      Jeg savner også støtte for boxee-box. En boxee-box app hadde vært fantastisk.

    • Jeg vil også bare tilføye at jeg savner støtte for boxee box veldig. Det er stress å måtte laste ned nett tv over på fil for så å vise den på boxee box via NFS eller Samba. En liten boxee box app eller støtte for boxee box’ nettleser hadde vært toppen.

    • Svar fra boxee box support, det ser ut til at vi må håpe at NRK lager en versjon uten flash krav. Dette føles nesten som MS video som vi hadde før, låst til en leverandør.

      Hi,

      Unfortunately due to the technical differences between Flash on a computer and Flash on a set top box, currently we do not have a quick way to upgrade Flash on the Boxee Box.

      Adobe does not support Flash 10.3 (the latest version) on connected devices like the Boxee Box. We are waiting to get a version for CE4100 devices and commence work – no timeline for that yet. As soon as we have one, we will make it known. Thanks for your patience.

      Thanks,
      Joe

    • Jo Bjørnar (svar til Frode)

      Stemmer i ynskjet om støtte for Boxee Box. Svært tungvint å måtte styre på med RSS-feeds, men det fungerer i det minste.

    • Så den nye NettTV fungerer med RSS feed ? Jeg har tidligere også hatt endel problemer med RSS feed og Boxee Box. Jeg hadde faktisk trodd at alle disse problemene med Boxee Box ville vært løst med den nye versjonen.

      Hvilken RSS feed kobler man seg opp til for å komme inn på den nye NettTV løsningen ?

      Mangel på Flash som virker med NRK nettTV på Boxee Box er irriterende, men slik går det når man legger seg flate for en leverandør. Forrige gang var det Microsoft denne gangen er det Adobe.

      Youtube og vimeo fungerer utmerket på boxee box så det burde ikke nære noe problem å få nettTV til å fungere heller.

  15. Jeg skulle gjerne sett en mulighet for å velge kvalitet selv også om det var mulig. Hver gang jeg ville spole inn i et program ble kvaliteten helt utrolig dårlig, og det går relativt langt tid før kvaliteten blir bra igjen. Av og til blir det ikke bra før jeg trykker på et nytt punkt i spilleren eller oppdaterer siden.

    Bruker Chrome, 70/10 mbit linje, Win 7.

    Men det er veldig bra at vi begynner å få bedre kvalitet 🙂

    Svar på denne kommentaren

  16. Ett savn – muligheten til å kunne endre størrelsen på avspillervinduet. For oss multitaskende er det greit å ha mulighet til å følge en sending på en mindre flate enn 960px i bredden 🙂

    Svar på denne kommentaren

    • Johan Høgåsen-Hallesby (svar til Marte Radmann)

      Den virkelige drømmen for den moderne multi-tasker er pop-out funksjonalitet. I svært mange tilfeller på desktop ønsker man fortsatt tilgang til arbeidsflaten uten tjafset rundt videovinduet og kunne plassere det der man ønsker. Hulu har f.eks. lenge hatt denne løsningen.

  17. Jan Roger Wilkens

    Jeg har testet på Android 3.2 på nettbrett (Samsung Tab 7.7) og Android 4.0 på en Galaxy S2. Bildet er knallbra, men det spiller ikke av jevnt. Det kommer 0,5 sek med video før det er 0,5 sek pause. Slik går det hele veien. Hva kan grunnen være? Har testa med Chrome Beta på Android 4.0 også. Samme resultat der. Sitter på en 4Mbit/s linje.

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (svar til Jan Roger Wilkens)

      Takk for at du melder fra om dette.

      Vi har ikke testet på veldig mange Android nettbrett selv, men vi har også sett at dette ikke alltid spiller av helt stabilt. Vi vet ikke helt hvorfor dette skjer, årsaken kan ligge i hvordan Android spiller av HLS. Opplever du usynk både på direktestrømmer og ondemand?

      Hilsen Marte

    • Jan Roger Wilkens (svar til Marte Radmann)

      Har testet litt nå. Dere prøver som default å spille av via flash, dersom nettleseren på android-enheten støtter dette. Dette er ikke noe lurt. Flash er for tregt og tungt til å spille av video på mobile enheter. Det bruker også masse batteri. Dersom jeg får skrudd av flash, f.eks. ved å endre user-agent-string til at jeg er en ipad, så får jeg opp h.264-avspilleren. Denne ser ut til å fungere fint med live-sendinger, men opptak henger fortsatt med jevne mellomrom.

  18. Håper dere ikke gjør den samme tabben som TV2; hos dem er det ikke mulig å manuelt endre kvalitet på sendingen selv. Dette gjør at HD-sendinger i TV2 Sumo hakker veldig hos meg (og flere) når det går over trådløsnettet hjemme. Fint om dere kan legge til en funksjon i videovinduet som gjør at man selv kan sette ned videokvaliteten til et ønsket antall kbps (f.eks. 600). Se problemer med TV2 Sumo over trådløs tilkobling her: google.no/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=tv2+sumo+problemer+tr%C3%A5dl%C3%B8st

    Kan dere ta med dette i vurderingen for å gjøre tv.nrk.no til en mer sømløs opplevelse for alle seere?

    Svar på denne kommentaren

  19. Hvorfor har valget falgt på flash og ikke smooth streaming?

    H.264 støttes i begge (+HLS), dog breder i smooth streaming enn flash. Smooth Streaming er vel en nærmere “standard” enn flash og kombinasjonen HLS/Smooth Streaming ser jo ut til å nærmere danne “standarden” for MPEG DASH, enn det flash gjør.

    Litt rart at NRK, i en nysatsning, går for Flash på dette tidspunkt. Da både Flash og HLS er proprietære løsninger for adaptiv koding, hvorfor går man ikke for smooth streaming som blir mer og mer «standard» rundt omkring.

    I tillegg kommer jo DASH mest sannsynlig til å begynne å se dagens lys på slutten av året. Den «standarden» blir jo meget vid, men hva er planene for å støtte dette i fremtiden. Med forhåpentligvis noen standardsettinger som kan støttes i alle enheter som brukes til å spille av multimediainnehold.

    Svar på denne kommentaren

    • Hans Kristian Flaatten (svar til Andreas)

      Hvis du hadde lest litt grundigere så kan du se at flash lastes i en native nettleser mens en H.264 stream (ingenting som heter smoth streaming) vises om du laster nett-tv på en mobil enhet. Grunnen til at flash lastes per standard i native nettlesere er det at undertekster ikke støttes i H.264 streams.

    • Ikke for å være ekkel mot deg, men tror nok du må studere litt bedre…. Smooth streaming er Microsoft sin metode for å presentere adaptiv streaming (ref: iis.net/download/SmoothStreaming ) så det finnes. Flash er Adobe sin «standard» og HLS er laget av Apple. Dette er en måte å pakke inn videoinnholdet og segmentere det for avspilling som da skal støtte den adaptive tankegangen av streaming. HLS og Smooth streaming er basert på HTTP pakker som kun trenger et playertillegg for avspilling. Detaljert på hvordan flash laster ned har jeg desverre ikke satt meg inn i ennå.

      H.264 er en video dekoder standard, der koderleverandører lages av forskjellige kodere. H.264 er en del av MPEG4 standarden (part 10 om jeg ikke husker helt feil). som da går på den direkte videkompresjonen. Flash, HLS og smooth streaming kan alle bruke en H.264 kodet strøm for å segmentere/formatere dette klart for adaptiv streaming.

      MPEG DASH er den neste planlagte «standarden» som er tiltenkt til å rydde opp i alle disse forskjellige standardene som finnes idag.

    • Ikke noe problem:)

      Men det er ikke H.264 feeden som lastes i mobile enheter, det er den HLS fomatterte videoen som lastes (for android kan begge lastes). HLS ble jo da laget i hovedsak for Apple, men de har, i likhet med microsoft, åpnet sin egen «standard» mer og mer. Android kan kjøre HLS på noen enheter med SW 3 og høyere.

      Alle disse baserer seg da på samme enkoding i H.264, men formateres til sin spesifikasjon som forteller mottakeren hvordan dette skal kunne tolkes.

      Et av problemet er at ingen snakker sammen. Smooth Streaming kan spilles av med PC/MAC (og LINUX?) + windowsbaserte mobile enheter.

      HLS kan spilles av i iOS (fra 3.0 tror jeg, gitt H.264 spesifikasjon), men en interessant bivirkning er at du må ha aktivert et lydspor på 64 kbps for at det skal kunne spilles av på telefonnett, da det er et Apple krav (kompatibelt med EDGE)

      Flash kan spilles av på PC/MAC (og LINUX) + androide enheter.

      Idag er det ingen som støtter alle, og dermed blir det ingen enkel måte å gjøre dette på.

      I og med at NRK bruker HLS for Android og iOS er det merkelig at de bruker flash for PC/MAC. Denne formatteringen er mer på vei ut.

    • Bertil Svensson (svar til Andreas)

      HLS kan også spilles av i Safari, så det er ikke kun på iOS og Android dette er støttet. VLC har også støtte, samt ett par andre åpen-kildekode-prosjekter som implementerer støtte for både kringkasting og mottak.

      For Microsofts Smooth Streaming vet jeg kun om Microsoft/Novells egen implementasjon. Avspilling på OS X og Linux er altså ikke direkte støttet – du er avhengig av å installere Silverlight/Moonlight.

      For at noe skal kunne vedtaes som Internettstandard av IETF er det forøvrig krav om alternative implementasjoner og utstrakt bruk

  20. Hans Kristian Flaatten

    Dersom du ønsker å se H.264 versjonen av nett-tv og ikke flash versjonen kan du endre user agent headeren i nettleseren din til følgende:

    Mozilla/5.0 (iPad; U; CPU OS 4_3_3 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/533.17.9 (KHTML, like Gecko) Version/5.0.2 Mobile/8J2 Safari/6533.18.5

    Svar på denne kommentaren

    • Hei, prøvde å modifisere user-agent vha Firefox-plugin’en ModifyHeaders til det du nevner her. Får bare

      «Det er problemer med å spille av mediainnholdet. Les mer på hjelpesiden»

      Tips? Vil gjerne teste forskjellene Flash kontra ren HTML5 i avspilling! 🙂

    • Mari (svar til John)

      Dersom du bare vil prøve det og ikke bryr deg så fryktelig mye om hvilken nettleser du er i, så kan du i Safari velge å vise Developer/Utvikler-menyen (nederst under Avansert i Innstillinger), og så bytte User agent til f.eks. Safari på iPad fra den menyen. Det ser ut til å fungere fint 🙂

  21. Gunnar Ture Lien

    Jeg hadde virkelig håpet at denne oppdateringen, som er mange år på overtid, hadde gjort noe med programoversiktene også. Ved å klikke på spesifikke program får en opp en vcal/ical, men den åpner ikke noe mac-program slik at at det kan legges inn som en event.
    Meldingen er som følger:
    BEGIN:VCALENDAR
    VERSION:1.0
    PRODID: NRK.no vCalendar for sendinger
    METHOD:PUBLISH
    BEGIN:VEVENT
    SUMMARY:NRK nyheter
    DESCRIPTION: Idag på NRK 1:
    NRK nyheter
    – Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon.
    DTSTART:20120424T150000Z
    DTEND:20120424T151510Z
    LOCATION:På NRK 1
    END:VEVENT
    END:VCALENDAR

    Bruker en derimot VG’s programoversikt på NRK program er det ikke noe problem. Valgte TV-program legger seg pent inn i iCal og ved å slå på alarm blir en minnet om når programmet starter. Hadde det ikke vært noe for NRK også? I det hele tatt hvorfor ikke utvide bruken av iCaler/vCaler, selv med topp promovering av program husker ikke folk sendetider. Hva med iCaler med oversikt over sportshelger, VM’er, OL’er osv. Selvfølgelig med abonnement og fortløpende oppdatering. Når Vålerenga klarte det i 2005, må vel NRK greie det idag?

    Svar på denne kommentaren

    • Når jeg prøver å spille ipad med airplay via boxee så står det ikke støttet videoformat på tv er det noe innstillinger hos meg?

  22. Bjørn Tennøe

    Det ser ut til at tekstingen foreløpig ikke er indeksert av Google. Er det fordi Google ikke har crawlet det nypubliserte innholdet ennå, eller er det utilgjengelig for Google?

    Har dere noen strategi for søkemotoroptimalisering av det nye innholdet? Eks. vil dere forsøke å få bilder (thumbnails) i Googles eventuelle resultatvisninger?

    Svar på denne kommentaren

    • Andreas Arntsen (svar til Bjørn Tennøe)

      Hva Google gjør er ikke så godt å vite, men dette er jo en tjeneste som Google ikke har sett før, så det er ikke umulig at det kan ta litt tid før den blir funnet og indeksert.

      Vårt søk internt i tjenesten bruker en søkemotor på linje med Google, så sidene skal allerede være tilpasset søkemotorer. All informasjon som lastes asynkront blir blant annet inkludert statisk i sidene dersom det er en søkemotor som etterspør siden.

      Vi har også valgt å bruke det åpne tagformatet openGraph (ogp.me/) for å tagge metadataene til sidene. Enhver søkemotor som forstår denne protokollen vil derfor enkelt kunne finne både titler, beskrivelse og bilde og forstå at dette er en videoside.
      For de som vil ta en titt under panseret så er det metataggene i htmlen som begynner med og: f.eks «meta name=»og:type» content=»tv_show» »

      Når tjenesten nå er ute og vi ser hvordan Google og de andre store søkemotorene indekserer oss vil vi nok foreta noen justeringer. Tips om forbedringer og triks mottas med takk.

      Andreas Arntsen (webutvikler, NRK)

  23. Utrolig skuffet over at dere bruker Flash. Flash under Linux har store problemer (treigt, hakking, audio lag, osv), og Adobe annonserte nylig at de ikke vil utvikle Flash for Linux mer. Tenker dere ikke på Linux-brukere?

    Svar på denne kommentaren

    • Sjølv om eg er samd i at det hadde vore betre med ei standardbasert løysing i staden for Flash, så synst eg kvaliteten på avspelinga var veldig bra (Adobe Flash 11 for Linux); absolutt enklare å ha med å gjera enn den gamle løysinga (kor eg ofte endte opp med å setja i gong ei nedlasting i bakgrunnen og sjå dei frå harddisken for å unngå spoleproblem). Og det er openbert at NRKBeta har tenkt på Linux-brukarar mtp. kor mange gonger dei har spørt om folk med alle slags ulike system skal gi tilbakemelding.

      Og for å pirka endå litt meir: Adobe kutter ikkje heile Linux-støtta, berre NPAPI-støtta som Firefox bruker. Chrome-brukarar (og eg antar Chromium-) får nye Flash-utgåver. Firefox-brukarar får berre tryggleiksoppdateringar fram til 2017 (men kanskje me får ei ekte HTML5-løysing innan då?).

    • Pingvin (svar til k)

      Vet jo egentlig at NRKbeta bryr seg, så da er det ekstra frustrerende at de likevel velger en løsning som er godt kjent å ha store problemer under Linux. Er jo fint at det fungerer bra for deg, men det betyr ikke at problemene ikke eksisterer.

      Mozilla har forresten sagt at de ikke vil implementere PPAPI.

    • Pingvin (svar til k)

      Det er forresten feil at Adobe fremdeles støtter Linux i Chrome. Vet ikke sikkert hvem som er ansvarlig for den pluginen, men tror det er Google. Adobe avviser i hvert fall alle Linux-relaterte bugs, Chrome eller ikke, ved å si at Flash i Linux ikke er støttet.

  24. Hei,

    Adobe har leverer ikke flash for mitt operativsystem (FreeBSD/amd64).

    Jeg kan spille videoer fra html5, og anser dette som den beste og mest fremtidsrettede løsningen.

    Jeg har også en opensource flash (gnash) installert. Denne fungerer med youtube, men ikke med nrk sin nye nett-tv.

    Kan dere ikke bare levere html5-video som fallback istedet for «Ooops, vi har problemer med å laste Flash for avspilling!», når dere likevel støtter html5 for mobile enheter?

    Svar på denne kommentaren

    • Prøvde just lightspark, då får eg ikkje lenger meldinga om at Flash må installerast, men i staden ei melding om at Lightspark fekk ein feil … då er vel html5 einaste utveg for BSD-brukarar?

    • Eller enda bedre – bruke HTML5 som førstealg, med fallback til flash? De fleste vil overhodet ikke ha behov for noen adaptiv streaming, og ren HTML der man kan velge kvaliteten selv burde være mer enn bra nok. Selv min mor tryker automatisk på lav kvalitet dersom netvideoen hun spiller av hakker.

    • Johnny A. Solbu (svar til Steinar)

      Jeg bruker også Gnash, og får melding om at flash ikke kan lastes når jeg tester tv.nrk.no. Jeg /Har/ faktisk flash, bare ikke Adobe sin flashplayer. Og den fungerer aldeles utmerket på YouTube, blant annet.

      Hvorfor kan ikke NRK fikse støtte for Gnash når de først er i gang med å lage flashinnhold?
      Vi er nemlig en del mennesker som nekter å bruke Adobe flash fordi vi ikke godtar EULAen vi må godta for å ta den i bruk.

  25. Kjempebra! Men en ting jeg lurer på er hvor dere har planer om å legge «kapittel»-menyen? På den gamle nett-tven har Dagsrevyen-sendingene alltid en undermeny med de forskjellige nyhetssakene. Hvordan er det meningen jeg kan velge hvilken sak jeg er på jakt etter?

    Svar på denne kommentaren

  26. Andreas Munkelien (NRK)

    API

    Vi ser ønsket for et eksternt-tilgjengelig API, men i første omgang vil den nye NRK spilleren ikke ha et åpent API. Dette er fordi våre rettighetshavere krever at vi har kontroll på hvor vi viser deres innhold og at vi ønsker å styre hvilke plattformer vi er tilgjengelige på. Vi vil vurdere å tilrettelegge programinformasjon som tilgjengelige data, men dette er ikke tidsfestet ennå.

    Vi har utarbeidet egne retningslinjer for hvordan vi skal vurdere plattformer i forhold til hvordan publikum tar dem i bruk, vi ønsker å være tilgjengelige der vårt publikum er.

    Mvh

    Andreas Munkelien
    Utviklingssjef Nye medier

    Svar på denne kommentaren

    • Muligheter og problemstillinger knyttet til rettighetsbelagt materiale, åndsverk, kopibeskyttelse og så videre – spesielt i forbindelse med distribusjon på internett – er jo noe som diskuteres i brede ordelag over hele verden.

      Heldigvis.

      Likevel merker jeg at jeg selv blir stadig mer frustrert over mangelen på utvikling innenfor disse områdene her til lands. Og det knyter seg dypt nede i magen hver gang jeg leser om interesseorganisasjoner og bransjefolk som ikke vil innse at verden i 2012 er en annen enn den var i 1992. Eller i 2002 for den saks skyld. Og som lager eller blokkerer avtaler for å begrense lytteres og seeres tilgang til det materialet de ønsker seg. Og slik begrenser sine egne og artistenes muligheter til å vokse og tjene penger.

      Dette er mye av grunnen til at jeg er mer skuffet enn jeg trodde jeg skulle bli over den nye nett-tv-en til NRK.

      Dessverre.

      Alt dette er nok for min del forsterket av at det her på NRK Beta har vært tre områder jeg har lagt merke til som har vært trukket frem som målsetninger for ny nett-TV: Moderne videostandard, åpent API og ny nettradio. Om videostandarder er det allerede sagt mye av mange som kan uendelig mer enn meg på det området. Men at både API og nettradio er blitt stoppet, forkrøplet eller utsatt på grunn av rettighetsdiskusjoner og stridigheter mellom gamle og nye syn på virkeligheten synes jeg er skuffende. Spesielt fordi det rammer NRK som lenge har gjort en fantastisk innsats for å rokke ved slike gamle og forutinntatte holdninger.

      Jeg får lese en bok istedenfor tror jeg. Kanskje skuffelsen legger seg litt da.

  27. Bruker og Linux og ser at flash løsningen ikke er optimal. Denne bruker mye mer cpu enn tidligere løsning. Og må må jeg si meg enig i en annen her som vil ha html5 til Linux også. ikke bare på mobile enheter.

    Fines det muligheter for å lese den mobile siden fra Linux?

    For å få det til å virke så måtte jeg bruke flash-aid og innstallere chrome sin flash, selv om den vanlige fungerte bra på youtube. Noen spesiell grunn til dette?

    Svar på denne kommentaren

  28. Jeg er veldig fornøyd med den gamle nett tv’en, og bruker denne til å ha direkte nrk via mms link på tv’ene rundt i huset med Geexbox installert på gamle PC’er, samt tilgang til hele biblioteket på XBMC i stua. Ingenting av dette er mulig med den nye netttv’en. Håper den gamle blir værende slik at ikke vi som ikke vil kjøpe apple tv bokser mister tilgang. Å sitte ved PC’en og se TV er ikke aktuellt lenger…

    Svar på denne kommentaren

  29. Når man velger program via «A til Å» oversikten dukker det opp programinformasjon (bilde, kort tekst om serien osv) under videoavspilleren. Dette burde vert mulig å ha i selve «A til Å» listen. Hva med at man kan trykke på titlene og så ekspanderer de seg til en firkant der programinformasjonen dukker opp, uten å måtte klikke seg inn på programmet? Hvit man klikker enda en gang trekker det seg sammen igjen. Tror dette hadde gjort det enklere å finne interessante programmer via «A til Å» oversikten.

    Svar på denne kommentaren

    • tom Halsør (svar til Daniel)

      Hei Daniel!
      Takk for gode innspill. A-Å lista vil vi videreutvikle og jeg synes ideene dine er gode. Vi har fokusert på det mest essensielle i denne omgangen, men vurderer «mer info», bildebruk, kategorier + andre utforsker/oppdage varianter.

      Tom
      Ansvarlig Design & Interaksjon for tv.nrk.no

    • Støtter Daniels gode forslag, men jeg vil heller scrolle enn å måtte trykke på en «vis info»-knapp for hvert program jeg vil vite mer om. Scrolling er lettere enn trykking, spesielt vertikal scrolling.

      Min foretrukne programliste bør ha tittel (pluss eventuell tittel på originalspråket), bilde, info om antall episoder/sesonger, omtrentlig lengde på en episode/et program, opprinnelsesland og eventuelt opphavsperson/-selskap (BBC, HBO etc.), sjanger og noen linjer som beskriver programmet. Fra den programlista bør det ikke være mer enn to klikk for å se det jeg vil se.

      Lykke til med videre utvikling av en allerede flott tjeneste!

  30. Sliter litt med flash og GNU/Linux jeg også, men for å ta det positive:

    Alt utenom avspilling virker mye bedre i det nye interfacet, godt jobbet! I tillegg så ser jeg nå at det er mulig å få sett Åpen Post episodevis fra første sesong – har savnet dette så takk!

    Svar på denne kommentaren

  31. Kjempebra! Har venta lenge på bedre nett-tvfunksjon. Eneste som burde vært bedre er kvaliteten på arkiv-sendinger. Så f.eks. Valdres Teens 6:8 idag i tv.nrk.no, og kvaliteten var utrolig lav. Kunne nesten telle antall piksler. Virket som om det var bedre grafikk i den forrige nett-tven. Supert at nrk satser mer på nett-tv. 😀 (bruker chrome, macbook pro, os x 10,6,8)

    Svar på denne kommentaren

  32. Har et sterkt ønske om å påvirke videokvaliteten manuelt, slik som i dag. Mange ganger jeg ser klipp på Nett-TV har jeg ikke behov for å «strøype» nettet for de andre brukerne lokalt.
    Husk også at mange har leverandører som f.eks. ICE, der det er meget interessant å ikke bruke opp månedlige «kvoter» med høy videokvalitet.

    Svar på denne kommentaren

  33. Marte Radmann (NRK)

    Jeg ser at flere lurer på hvorfor vi har valgt Flash på PC-plattformen, og ikke bare kjører med HTML5 tag. Jeg skal prøve å forklare hvorfor.

    Video-opplevelsen i tjenesten består av flere ting. Det ene er selve videoen, formatet den er kodet i og antall kvaliteter. Det andre er hvordan vi velger å distribuere videoen fra oss til dere. Det tredje er hvordan avspiller til sluttbruker støtter videoformat og distribusjon.

    Vi har valgt H.264 som videoformat, og hver video er kodet i 5 kvaliteteter.

    Det finnes ulike måter å distribuere video på. Nedlastning og streaming er kanskje de to mest kjente metodene. Nedlastning kan både være feks bittorrent eller progressiv download (PD). PD er teknologien vi benytter oss av i dag på videoer som ligger i artikler på nrk.no. Denne distribusjonteknologien er velegnet til å distribuere korte klipp.

    I nye Nett-TV ønsker vi derimot å støtte mer funksjonalitet enn hva vanlig nedlasting tilbyr. Vi ønsker å støtte avspilling av store programfiler, direkteavspilling av kanalene våre, spoling i livebuffer, automatisk levere best videokvalitet tilpasset linja til brukeren, samt tilfredsstille krav fra innholdsprodusenter til sikker distribusjon. Sikker distribusjon innebærer at man ikke kan laste ned filene og heller ikke videredistribuere disse. For å tilfredstille alle disse ønskene må vi bruke streaming som distribusjonsteknologi. Streaming betyr at det går en jevn strøm av videofiler fra distribusjonsserver over til sluttbruker.

    Det finnes mange ulike streamingprotokoller, avhengig av videoformat og hva slags teknologi som ligger bak streamingen. RTMP er en streamingprotokoll som brukes i dag for våre direkte livesendinger i artikler på nrk.no. Real Time Media Protocol (RTMP) streamer H.264, og det er en en-til-en distribusjon. Det betyr at det er RTMP-støttede servere som må levere en strøm til hver bruker som ønsker å se denne strømmen. For å kunne tilby videostrømmen til enda flere samtidige brukere enn vi i dag klarer via vår RTMP-løsning, er det utviklet streamingprotokoller som sender video som fragmenter over HTTP. Dette gjør at vi kan bruke vanlige web-servere til også levere video, i tillegg til vanlige web-sider, som igjen gjør at man slipper å sette opp propritære streamingservere til å levere videoen. Dermed kan vi nå ut til flere brukere. Siden disse protokollene deler opp videoen i små HTTP-pakker, kan disse pakkene mellomlagres (caches) på webserverne også. Dette letter distribusjonen, da det da er nærmeste webserver som sitter på videopakkene, og sluttbruker kan hente derifra. Adobe HTTP dynamic streaming (HDS), Apples HTTP Live Streaming (HLS) og Microsofts Smooth Streaming er tre protokoller som gjør akkurat dette med H.264 videoer. En fjerde streamingprotokoll basert på samme prinsipper er MPEG DASH som er en ISO-standard under utvikling og som det foreløpig ikke finnes støtte for å spille av på enhetene.

    Avspilling av HLS og HDS har ulik støtte på ulike plattformer. I dag er det ingen støtte på PC-plattformen (Windows/Mac/Linux) for avspilling av HLS eller HDS via HTML5 som støtter all funksjonalitet vi ønsker å tilby. HTML5 videotag på PC plattformen støtter i dag bare avspilling av nedlastet video, den støtter altså ikke streaming. Et unntak er HLS via HTML5 i Safari på Mac , men vi velger å ikke bruke den, siden den ikke støtter tilbakespoling i direktestrømmer. Derfor har vi valgt å lage en Flash-avspiller på PC-plattformen som kan spille av HDS. Vi har valgt å impelemtere avspiller i Flash, da denne har bredere utbredelse enn Silverlight (som brukes for avspilling av Smooth Streaming). På iOS-enheter og Android 3.0 og høyere er det støtte for avspilling av HLS i native avspiller. Disse enhetene når vi med bruk av HTML5 tagen. Vi følger utviklingen av HTML5 og har ikke stengt døren for en ren HTML-løsning også på PC når det blir praktisk mulig.

    Marte Radmann
    Prosjektleder for NRK Nett-TV og Nettradio

    Svar på denne kommentaren

    • Jan Roger wilkens (svar til k)

      Fint om dere på android kan spille av med hls som default. Dere foretrekker nå flash dersom webleseren støtter det. Og flash er for tungt og tregt til å få bra flyt i bildet.

    • G_A (svar til k)

      Vlc støtter ihvertfall HLS uten problemer. Det er nettopp her problemet ligger – man burde kunne VELGE hvordan man vil spilleav klippet. hvorfor er ikke linken til m3u8-filen lett tilgjengelig?

      Angående «Sikker distribusjon» Marte Radmann, anbefaler jeg at du tar deg en prat med de på teknisk avdeling (om du ikke er der selv). Om du er det, vet du godt at H.264-materiale som sendes via løsningen dere har i dag kan lagres, (og dermed distribueres videre) uten problemer. Å trekke det inn i diskusjonen er altså en dårlig vits – det burde både dere og eventuelle rettighetshavere vite. Avtalene dere evt. har med tredjeparter definerer sannsynligvis kravet til sikker distribusjon som at det ikke skal være mulig å lagre det digitale innholdet lokalt, og det er i tilfelle et krav dere bryter allerede i dag. (Forbehold: jeg har ikke testet akkurat deres løsning, eller kjenner til deres krypterings/autentikasjonsoppsett men ripping av HLS i seg selv er ikke noe nytt.

      Det er veldig flott at dere uikke har valgt Silverlight (det er rikitignok veldig åpenbart at det er et uaktuelt valg, men det forhindrer ikke at flerer andre norske aktører har prestert å gjøre det. De har imidlertid ikke noe krav om å være tilgjengelig for flest mulig lisensbetalere, slik NRK har.) Men la meg få velge å få HLS-linken også på PC. For meg vil det faktisk spilles av sutomatisk i nettleseren. Andre kan velge å åpne avspillingen i en ekstern avspiller – om de ønsker. Jeg skal ikke måtte knote med plugins, fake user agent eller kildkodefinlesing for å finne linken dere kunne publisert til meg i første omgang.

    • Andreas (svar til G_A)

      Hvorfor er Silverlight en katastrofe?

      Silverlight og Flash har sine svakheter begge deler, men å si at silverlight er katastrofe, er å ta i.

      Er det støtten til Linux som er problemet? Eller er det Microsoft? Litt interessert i hvorfor det skal være en slik katastofe å bruke en proprietær teknologi, og foretrekke en annen?

      Du nevner også MPEG DASH, noe som kan være en «redning» for adaptiv streaming i fremtiden. Desverre er «standarden» som de utvikler så vid at det faktisk en kombinasjon mellom Flash, HLS og Smooth Streaming. Blir denne derimot litt mer begrenset, så kanskje det er et håp, slik at man ikke trenger å lage allverdens enkelte formateringer for ådekke enhver duppeditt.

    • Reidar (svar til Andreas)

      Hei Andreas,

      Bare for å kommentere innlegget ditt litt, så er hovedproblemet med løsninger som Silverlight og Flash at de er dårlig optimalisert. På meg så virker det som om fokuset på å optimalisere programvare dessverre er noe som hører fortiden til. Etter min mening burde dårlige løsninger som Flash og Silverlight boikottes! Fokuset bør først og fremst være å finne løsninger som kan gi brukerene en god opplevelse (dvs. god flyt). Personlig foretrekker jeg altså å se videoklipp i lavere kvalitet med god flyt fremfor i HD-kvalitet uten denne flyten.

      Jeg synes rett og slett at NRK Nett-TV ikke bør oppgraderes i det hele tatt hvis ikke det mest fundamentale er på plass. Man bygger ikke et hus på en grunnmur av papp. Det er ikke nok at ting ser bra ut – ting skal føles bra også.

      Til syvende og sist er det helheten som teller!

      Jeg håper det ikke blir sånn at folk blir «tvunget» til å gå til anskaffelse av de nyeste PCene eller duppedingsene i nær fremtid, nettopp fordi NRK tok et valg om å benytte seg av dårlige og lite optimaliserte løsninger fra selskaper som Adobe og Microsoft.

    • Ytelsen og portabiliteten til Silverlight er så dårlig at det er åpenbart at det ville vært en katadtrofe for NRK (som allmenkrinkaster) å velge en så dårlig løsning.

    • Har dere tenkt på at Windows 8 / RT lanseres til høsten? Internet Explorer 10 på den nye Windows 8 / RT plattformen støtter ikke plug-ins. Mozilla og Google er i full gang med å tilpasse Firefox og Chrome for Windows 8 sitt metrogrensesnitt, som også vil være standard på alle PCer, bærebare maskin samt nettbrett. Plug-ins er ikke støttet!

      Dette er ikke et nettbrett problem, dette er etterfølgeren til Windows 7, og Microsoft sin løsning med ett operativsystem for alle typer datamaskiner. NRK har tydeligvis meldt seg ut av fremtiden.

      Jeg kjører testversjonen av Windows 8 med Internet Explorer 10, og får verken bilde eller lyd på NRKs fremtidsrettede løsning. Jeg får bare opp meldingen fra NRK om å installere flash, som Windows 8 sin standardnettleser ikke støtter.

    • Kommer det nett-TV støtte for Internet Explorer 10 under Windows 8?

      Med tanke på at plug-ins ikke er støttet, tenker dere at MPEG-DASH skal brukes under Windows 8?

      Hentet fra MSDN utviklerforum for Internet Explorer 10 under Windows 8:

      «ActiveX and other binary extensibility
      The Metro style browsing experience doesn’t support Microsoft ActiveX or any other binary extensibility. To ensure your site works for all customers, provide an experience that doesn’t depend on plug-ins. This helps all customers who browse without plug-ins, whether they use the Metro style browsing experience, disable plug-ins with ActiveX Filtering or a browser add-on, or browse on a device like a phone or tablet that doesn’t support plug-ins.»

    • >

      Vi ønsker å […] tilfredsstille krav fra innholdsprodusenter til sikker distribusjon. Sikker distribusjon innebærer at man ikke kan laste ned filene og heller ikke videredistribuere disse. For å tilfredstille alle disse ønskene må vi bruke streaming som distribusjonsteknologi.

      Serverer de denne skrøna til innhaldsprodusentane? Det tok ikkje lang tid frå den nye løysinga var klar til testing til dei første scripta for nedlasting av innhald var publisert. Kor lenge kan de lyge til innhaldsprodusentane om dette før de vert saksøkt? Er det ikkje då like godt å vere ærlege frå starten so vert det kanskje billigare til slutt?

      Ei ærleg løysing kan vere å ha ein nedlastingsknapp for innhald som er lov å laste ned. Då er det straks færre som har bruk for eit nedlastingsscript. For innhald som de ikkje har lov til å la brukarane laste ned direkte, kan de erstatte knappen med «ver snill å ikkje laste ned dette, for det er ikkje lov». Då er brukarane informert, og berre dei som likevel ynskjer å laste ned materialet treng eit script for det.

    • Hehe, eg lurte på kor lang tid det kom til å gå før nokon peikte på elefanten i rommet. Det er litt rart at dei her innhaldsleverandørane, som openbert jobbar med digitalt innhald, ikkje skjønner kor umogleg det vil vera for ein brukar å sjå ein digital video utan at bits og bytes frå den videoen blir overført til maskinen dei ser han på (med andre ord: lasta ned).

      +1 på forslaget om stor, venleg knapp viss det er lovleg å ikkje sletta videoen rett etter at han er lasta ned.

  34. Slik kan du (muligens) få spilt av HLS-strømmene på linux:
    1. sørg for at du har nyeste ffmpeg (alt. bruk den som følger med i ubuntu 12.04)
    2. For å identifisere HLS-strømmene, kan du be nettleseren identifisere seg som f.eks. iPhone eller annen iOS-nettleser.
    3. Let deretter etter kildekoden til dokumentet leter du så etter iden med verdi html5-video. Eks: be chrome lete etter id=»html5-video»
    4. Kopier strengen inneholdt i videoelementets src-attributt. F.eks. for nrk1 vil src inneholde noe som «http://nrk1-i.akamaihd.net/hls/live/201543/nrk1/master.m3u8#t=10,20»
    5. Åpne deretter denne med ffplay. F.eks. ffplay «url til strøm»

    Svar på denne kommentaren

    • Endre Oma (svar til G_A)

      Sikter du til gecko-mediaplayer? Det å gjøre det «sømløst» vet jeg dessverre ikke noe om.

    • Basert på kommentarer over, fungerer følgende skitne BASH-script greit:


      #!/bin/bash

      if [ -z "$2" ]
      then
      STREAM=0
      else
      STREAM=$2
      fi

      AGENT="Mozilla/5.0 (iPad; U; CPU OS OS 3_2 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/531.21.10 (KHTML, like Gecko) Version/4.0.4 Mobile/7B367 Safari/531.21.10"

      URL=$(curl -A "$AGENT" $1 | grep -o "<video id=\"html5-video\".*src=.*" | cut -d " " -f 5 | cut -d \" -f 2)

      ffplay -vst $STREAM $URL

      (Nedlastbar versjon)

      Når en kjører dette, vil ffplay dessverre velge første strøm automatisk. Dette er gjerne en lavoppløsnings-strøm, men en ser følgende output fra ffplay (ved å kjøre ny-nrk-eksempel.sh http://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/nnfa19042412/24-04-2012):

      Stream #0.0: Video: h264 (Baseline), yuv420p, 320×180 [PAR 1:1 DAR 16:9], 25 tbr, 90k tbn, 50 tbc
      Metadata:
      variant_bitrate : 213000
      Stream #0.1: Audio: aac, 48000 Hz, mono, s16
      Metadata:
      variant_bitrate : 213000
      Stream #0.2: Video: h264 (Baseline), yuv420p, 480×270 [PAR 1:1 DAR 16:9], 25 tbr, 90k tbn, 50 tbc
      Metadata:
      variant_bitrate : 388000
      Stream #0.3: Audio: aac, 48000 Hz, mono, s16
      Metadata:
      variant_bitrate : 388000
      Stream #0.4: Video: h264 (Main), yuv420p, 640×360 [PAR 1:1 DAR 16:9], 25 tbr, 90k tbn, 50 tbc
      Metadata:
      variant_bitrate : 715000
      Stream #0.5: Audio: aac, 48000 Hz, stereo, s16
      Metadata:
      variant_bitrate : 715000
      Stream #0.6: Video: h264 (Main), yuv420p, 960×540 [PAR 1:1 DAR 16:9], 25 tbr, 90k tbn, 50 tbc
      Metadata:
      variant_bitrate : 1417000
      Stream #0.7: Audio: aac, 48000 Hz, stereo, s16
      Metadata:
      variant_bitrate : 1417000
      Stream #0.8: Video: h264 (High), yuv420p, 1280×720 [PAR 1:1 DAR 16:9], 25 tbr, 90k tbn, 50 tbc
      Metadata:
      variant_bitrate : 2399000
      Stream #0.9: Audio: aac, 48000 Hz, stereo, s16
      Metadata:
      variant_bitrate : 2399000

      Vi ser at det er strøm 8 som er video i høy oppløsning, så vi kan kjøre scriptet på nytt med ny-nrk-eksempel.sh http://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/nnfa19042412/24-04-2012 8 (altså legge til «8») for å velge denne strømmen.

      (Beklager at scriptet er stygt, og at dette innlegget muligens mangler formattering… kan ikke se noen preview).

    • Endre Oma (svar til gspr)

      Nydelig med slike skript! Kan det være greit å legge det ut på github i en eller annen form? (et gist?)

      Noe helt annet: man kan bytte mellom videokvaliteater/-kanaler i ffplay ved å trykke på tasten v.

    • kanskje lurt å ha » rundt $1. Eg har nemleg store planar om å starta eit NRK-program som heiter ;rm -rf /

    • gspr (svar til k)

      Godt poeng! Det samme gjelder vel $URL. Jeg var på vei til å legge meg da jeg skrev det der, så jeg rakk ikke tenke meg så veldig om.

    • gspr (svar til k)

      Egentlig burde jeg vel også si (om det ikke var klart) at det er flere slike problemer med scriptet. Det handler tross alt ganske blindt basert på ekstern data, så vær forsiktig! (Dette var bare noe jeg slang sammen på vei til sengen).

    • G_A (svar til gspr)

      Takk, gspr!

      I går faket jeg user agent stringen, tittet på kildekoden og åpnet linken i vlc. I VLC i dag får jeg imidlertid enten en 404 på hver av de ulike streamene i m3u8-filen, eller den spiller av den strømmen med lavest kvalitet og hakker ekstremt. Men ffplay klarer brasene. 😀

    • gspr (svar til G)

      Jeg vet ikke. Selv ville jeg også foretrukket mplayer (eller VLC) fremfor ffplay, men jeg opplevde de samme 404ene som G_A beskriver.

      Hvis ingen andre lager et alternativ innen jeg kommer tilbake fra utelandsreisen jeg er på nå, skal jeg prøve å forfine scriptet litt, og gjøre avspillerklient og strømvalg enklere. Da burde det vel la seg gjøre å lage en enkel Firefox/Chrome/whatever-plugin som sparker igang scriptet når en besøker en tv.nrk.no-URL.

    • G_A (svar til gspr)

      Kommer det noe nytt script gspr? Det gamle fungerer heller ikke lenger, dessverre, pga av ny sti/navngivning hos nrk.

    • gspr (svar til G_A)

      Beklager, dette gikk litt i glemmeboken.

      Her er en ny versjon som kanskje er noe mer polert. BASH er byttet ut med Python for mer robust HTML-parsing. Krever Python 3 (backporting til Python 2 er nok enkelt). For de som etterspurte Git: Jeg kommer til å dytte eventuelle endringer til GitHub.

      Eksempel: nett-tv-nom.py -p ffplay -a 7 -v 8 tv.nrk.no/serie/kveldsnytt/nnfa23070712/07-07-2012

      Kanskje noen som er dreven på Firefox-extensions kan lage en liten knapp som dukker opp når man er på tv.nrk.no, som lar en kjøre scriptet med riktig URL? Det hadde vært ganske praktisk!

  35. Dagfinn Parnas

    Først av alt, flott løsning som kommer til å bli veldig aktivt brukt her i huset.

    Har nå fått GoogleTV(Logitech Revue) til å fungere med nett-tv. GoogleTV kjører android 3.1 og har en egen build av Chrome inkludert.

    Flash avspilling fungerte ikke, da GoogleTV foreløpig bruker flash versjon 10.1. Dersom jeg manuelt endret user-agent til iPad, ble HLS brukt og da fungerte alt meget bedre (både opptak og live tv). Eneste jeg savnet var en knapp for å trigge fullscreen, men dette må nok implementeres på GoogleTV siden.

    Kan dere legge inn en logikk slik at devicer med GoogleTV’s user-agent automatisk bruker HLS og ikke flash?
    User-agenten er:
    Mozilla/5.0 (X11; Linux i686) AppleWebKit/534.24 (KHTML, like Gecko) Chrome/11.0.696.77 Large Screen Safari/534.24 GoogleTV/b61925

    Svar på denne kommentaren

    • Mr.Hassan (svar til Marte Radmann)

      Hei Marte!

      Kan du legge til denne i UA-configen til kun å bruke HLS?:

      Mozilla/5.0(X11;U;Linux i686; en-US) AppleWebKit/533.4 (KHTML, like Gecko)Boxee/1.0.1bxapi/7.1 ?

      <-For å sjå om Boxee boxen greier å streame videoene fra tv.nrk.no ? Om det er så enkelt så er Boxee box problematikken løst 😉 *krysserfinger og tær*

      Men,det ideele burde kanskje om ein hadde mulighet til å få tilbakemelding at Flash feilet og ein da prøver HLS før ein gir opp,sjølv om det da blir mange sprørringer så vil det kanskje bli ei utfordring å holde UA-configen oppdatert?

    • Christian R (svar til Marte Radmann)

      Hvis dere kunne gjort tilsvarende for Boxee Box ville det vært fantastisk!

      fmbip.com hevder min user-agent er:
      Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US) AppleWebKit/533.4
      (KHTML, like Gecko) Boxee/1.0.1 bxapi/7.1

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Christian R)

      Vi skal se på hva vi kan juster på vår UA-konfig. Vi vil gjerne ha hjelp fra dere til å teste om vi treffer rett oppsett etter hvert, vår testlab har begrenset antall typer bokser å teste på. Sier fra så snart vi har endringer ute klare for testing.

    • Min Boxee Box rapporterer akkurat det samme. Kanskje det vil være nok å endre serveren til å følge dette ?

      Youtube etc fungerer jo meget bra.

    • Kan dere legge inn:

      Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 10.0; Windows NT 6.2; Win64; x64; Trident/6.0)

      slik at Windows 8 Internet Explorer 10, som ikke støtter plug-ins, også får HTML5 versjonen?

  36. Flott at dere jobber med ny løsning for NRK Nett-TV, men jeg synes det er sørgelig at den er basert på Adobe Flash. Avspillingen har ikke tilfredsstillende flyt og CPU-bruk er for høy, noe jeg antar kommer av manglende eller lite effektiv maskinvareakselerasjon (testet løsning på Ubuntu 12.04). Flash er generelt tregt og strømkrevende, og Adobe har kuttet støtten for Linux-plattformen i praksis. Selv om NRKs nåværende/gamle løsning er basert på Windows-media, så fungerer paradoksalt nok avspillingen mye bedre på Linux med den; Lav CPU-bruk og flytende/stødig video.

    Jeg kan forstå at teknologivalg for en streaming-løsning ikke er enkelt når man skal støtte flere plattformer. Men jeg synes det hadde vært bedre med en åpen løsning basert på HTML5, som kan videreutvikles i takt med at støtten for «video-taggen» modnes i nettlesere og operativsystemer. Mulig man må kutte noen avanserte streaming-features (tilbakespoling, dynamisk skalering av kvalitet, undertekster som overlay), men heller det enn Flash.

    Inntil dere har en ren HTML5-løsning på plass, eller i det minste som et alternativ(*), kan dere tilgjengeliggjøre stream-URLer på en enkel måte, slik at man kan prøve seg frem med andre avspillere enn Flash ? Kan dere også tilby manuell justering av kvalitet på videostrøm ?

    (*) youtube.com/html5

    Svar på denne kommentaren

    • Reidar (svar til Øyvind)

      Må si meg helt enig med deg, Øyvind! Adobe Flash er sørgelige greier! Her må noe gjøres! Hvofor basere dette på en teknologi som er på vei ut? Hadde faktisk vært bedre om NRK hadde ventet med denne oppgraderingen til HTML5 var modent nok. Flash spiser opp mesteparten av CPU-bruken på maskinen min også, og bevegelsene hakker både titt og ofte. Sånn kan vi ikke ha det! Synes det er alt for lite fokus på å få jevn flyt på ting i disse dager. Det virker på meg som om folk flest tar for lett på dette, eller kanskje de rett og slett ikke legger merke til det? Etter min mening er det en skam at vi i 2012 ikke har verktøy som er gode nok til å spille av videomateriale i nettleseren uten hakking og rykkete bevegelser.

      Synes for øvrig det høres merkelig ut at kvaliteten på det som avspilles skal justeres etter brukerenes båndbredde. Det er ikke bare båndbredden som har noe å si, men også hvilken maskinvare man har. Man burde i det minste kunne få et valg hvor man kan velge mellom forskjellige kvalitetesgrader for å få jevnere flyt på lyd og bilde – samt et valg hvor dette kan justeres automatisk for de som ikke ønsker å tenke på dette selv. Det er jo bare å se til hvordan de har gjort det på YouTube. Fungerer jo greit der, så hvorfor skal ikke folk som ønsker å se NRK Nett-TV ha de samme mulighetene til å velge kvalitetsgrad?

      De andre forslagene du kom med støttes. Håper de tas til etterretning.

  37. Jeg vil uttrykke min lykke over endelig å se en ny nett-tv hos NRK, og berømme dere med fabelaktig arbeid. Har brukt tjenesten aktivt i dag uten nevneverdige problemer.
    Hos meg er cpu-bruken betydelig lavere enn ved silverlight (selv ved visning på ekstern 1080p skjerm), og videoen hakker mye mindre. Sistnevnte er svært merkbart ved video av folkemengder, blader på et tre, led-lys på en konsert etc. der gamle nett-tv nesten stopper opp. (og dette er ikke et båndbreddeproblem fra min side)
    Har noen ubetydelige spørsmål:
    Hadde vært spennende å vite hvilken HD-kvalitet dere streamer i, og hvorvidt det kan opplyses om hvilken kvalitet videoer er tilgjengelige i? (enten er det noe galt i hodet mitt eller så er Standup med John Oliver streamet i høyere kvalitet enn top gear. )
    Jeg savner også, som andre her, muligheten til å velge streaming kvalitet, i alle fall på de enhetene som støtter flash.
    Bytte av tv-program/bilde på «forsiden» hakker under «fading» på 1080 skjerm – men det er mulig det er et lokalt problem.
    Men alt i alt er jeg storfornøyd og kommer til å bruke nett tv mye mer enn før.

    Svar på denne kommentaren

    • Andreas (svar til Arn_Thor)

      Det er nok ikke noe rart med hodet ditt. Bitratene er nok identiske, uavhengig program. Men Top Gear med mye bevegelse, fart o.l. er MYE vanskeligere å kode og krever høyere bitrate, for å få samme opplevd kvalitet som et «talking head» program. Stand Up har ikke så mye bevegelser, detaljer og forskjeller mellom hver frame/bidle, derfor blir det enklere å kode.

      Derfor vil man oppleve at programmer som top gear, fotballkamp o.l. der det er mye detaljer, bevegelse og forskjeller mellom hver frame/bilde, vil være i dårligere kvalitet enn f.eks. en nyhetsopplesning der det ikke er store forskjellene.

    • Geir Børdalen (svar til Arn_Thor)

      Hei Arn_Thor

      >Hadde vært spennende å vite hvilken HD-kvalitet dere streamer i, og hvorvidt det kan opplyses om hvilken kvalitet videoer er tilgjengelige i?

      Vi streamer on-demand fra ca. 0,2 kbps til 2,4 Mbps (inkl lyd) – og med kompressjon MPEG4, h.264. Bildestørrelse varierer fra 320×180 pixler til 1280×720. Øverste kvalitet er å betrakte som HD-kvalitet (HD= 720 linjer eller mer).

      For live sendinger streamer vi også en kvalitet på 3,7 Mbps (med samme bildestørrelse som øverste kvalitet on-demand (1280×720)).

      Lydmessig bruker vi AAC-LC med 48 kHz sampling i stereo (fra 64 til 160 kbps).

      Kvalitetsmessig vil oppfattet kvalitet likevel være avhengig av bildemateriale og kvalitet på originalprogrammet og dette varierer mye avhengig av disse faktorene. Beste kvalitet vil du finne der hvor NRK står for hele produksjonskjeden i HD-kvalitet.

      NRK produserer i formatet XDCAM HD (som er en MPEG2 variant med bildestørrelse 1920×1080 punkter). Dette heter også 1080i25. Sendeformatet til NRK (på TV) er 720p50 (bildestørrelse 1280×720). Internt i NRK produksjon er bitraten 50 Mbps.

      Her er et eksempel på beste sendekvalitet (opptak HD-buss, ikke etterarbeid på produksjon) – men likevel med meget utfordrende bildemateriale (særlig i bakgrunner!) fra Spelemannsprisen i fjor:

      tv.nrk.no/program/muhu10000112/spellemannprisen-2011

      Geir Børdalen
      Hovedprosjektleder, ny nett-TV

    • Geir Børdalen (svar til Geir Børdalen)

      Liten korreksjon her:
      Vidoekvalitet 0,2 Mbps til 2,5 Mbps (on-demand tv), og 0,2 Mbps til 3,7 Mbps (live tv).

      GeirB :.)

  38. Må si meg enig med for høy CPU bruk ihvertfall i Linux. Ser ut som flash-aid tillegget til firefox vil legge inn flash fra chrome i firefox og opera. Så dermed sannsynligvis lite problem sånnsett for fremtiden også. men CPU bruk er uforskammet høyt og går utover bildekvalitet.

    Svar på denne kommentaren

  39. Som jeg har notert tidligere er jeg meget fornøyd med det nye systemet. Virkelig flott å ha Nett-TV på iPaden i sofaen her i Toronto! Og på kjøkkenet under oppvasken!

    Men jeg opplevede et par ting i dag (jeg kjørte systemet med en Win7 desktop med Chrome samt en iPad med Safari) som jeg synes jeg burde nevne:

    1. I det gamle systemet er noen av programmene (f.eks. Dagsrevyen, Dagsnytt 18, Aktuelt) delt opp i segmenter med en kort beskrivelse. Dermed kan man gå inn på de bitene som er av interesse. Man slipper å se hele programmet og det har for meg vært svært nyttig. I det nye systemet ser jeg at Dagsrevyen har noe liknende, men så vidt jeg kan se har ikke DAX18 eller Aktuelt fått det. Kanskje det kommer?

    2. Da jeg per i dag 24/4 forsøkte å se på Aktuelt fikk jeg beskjed i det nye systemet at programmet ikke var tilgjengelig. Men på det gamle systemet derimot var Ole Torp et Co tilgjengelig. Kanskje en liten glipp?

    3. Da jeg kjørte DAX18 på iPaden kom jeg ved en feiltakelse til å trykke på en annen Safari tab. Sendingen stanset, som ikke var urimelig, men da jeg trykket på dens tab igjen gikk alt skeis. Videon hakket litt, lyden var helt ute av synk og til slutt stanset det hele. Jeg måtte lukke tabben og starte på nytt. Dette er ikke for å klage men mer for å rapportere.

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Scott)

      Magasinsendingene skal være delt i segmenter som tidligere, så det er antagelig en eller annen form for glipp du er offer for her.

      Torp & co skal også være tilgjengelig – glipp eller forsinkelse i systemet.

      Den siste feilen du nevner skyldes at fanen «mister fokus» når du bytter og er borte en stund, vi har merket at den kan slite litt med å våkne igjen, vi jobber med saken.

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Scott)

      Årsaken til at alle direktesendingene er geoblokket, er at det pr idag er en omfattende operasjon for vår streamingpartner å skru geoblokk av og på – dermed er det ikke mulig å gjøre pr program. Men vi arbeider med å lage en alternativ løsning som gjør at programmer vi ikke er kontraktsforpliktet til å geoblokke (som dagsrevyen) skal kunne sees direkte fra utlandet. Det kommer, men vi trenger litt tid – det er mye som skal fikses, som du sikkert ser på lengden av dette kommentarfeltet…

    • Det var da et merkelig svar. Dere klarte jo å sende dagsrevyen til utlandet før. Det blei slutt på det for over 1år siden, hvorfor? NRK=1 skritt fram og 2 tilbake.

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Gunder)

      Jeg forstår det er frustrerende å vente, og beklager om du opplever det som et underlig svar; skal prøve å utdype litt.

      tv.nrk.no er (som det forhåpentlig fremgår av tittelen på artikkelen) fortsatt i testfasen og ikke ferdig utviklet. Den er likevel så ferdig at vi åpner for at dere kan være med å kikke, kommentere osv. Det innebærer at mange ting ikke er klart ennå.

      Det å bygge opp et eget system for å direktevise ting vi har lov til å formidle utenfor Norges grenser er ikke umulig, det er ikke engang veldig vanskelig, men det tar likevel tid å gjøre og vi har fortsatt en liste over noen tusen små og store ting som må gjøres, og et begrenset antall mennesker som kan gjøre et begrenset antall ting samtidig.

      Da må det nødvendigvis prioriteres å løse de mest sentrale tingene og de som rammer flest først. Å få til mobilversjoner er f.eks. noe som berører langt fler av vårt publikum enn at utenlandsnordmenn kan se direkte-TV.

  40. Hei

    Vet du om tjenesten fungerer på en samsung galaxy s2

    jeg får følgende probl. Når jeg velger livesending så ligger denne en time bak.

    Forsøker å spille av andre klipp så får jeg kun lyd og den kutter etter ca ett minutt. Har android versj 4 og benytter innebygd nettleser.

    Takk

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Jørgen)

      Hei Jørgen,

      Tjenesten fungerer ikke optimalt på Android versjoner lavere enn 3.0, blant annet Samsung S2. Vi jobber med en løsning for dette problemet.

    • Til gjengjeld fungerer den ypperlig på S2 om man har oppdatert til ICS (4.0, eller strengt tatt 4.0.3). Flott kvalitet, og ingen problemer. ICS-oppdateringen skal omsider ha kommet til alle S2, inkludert de som var spå uheldige å kjøpe den av Telenor, så her er det bare å oppdatere! (Oppdateringen har for en del medført store problemer med batterilevetiden, men det jobbes det visstnok med å fikse.)

      Men ett problem jeg opplever på alle platformer: Lavkvalitetslyden er alt for høy sammenliknet med hoykvalitetslyden! Så om avspilleren bestemmer seg for å skru ned til laveste kvalitet av en eller annen grunn, ryker trommehinnene FORT dersom man sitter med in-ears i ørene (øreplugger som sitter inne i øregangene). Det var rett og slett en direkte smertefull opplevelse, og noe dere burde ta tak i før heller enn senere. Nå har jeg ikke gjentatt «suksessen» med andre klippp, og husker dessverre ikke klippet jeg så heller. Men det burde ihvertfall testes om dette er en feil som plager samtlige klipp.

    • Geir Børdalen (svar til G_A)

      Hei G_A

      >Men ett problem jeg opplever på alle platformer: Lavkvalitetslyden er alt for høy sammenliknet med hoykvalitetslyden! Så om avspilleren bestemmer seg for å skru ned til laveste kvalitet av en eller annen grunn…

      Takk for viktig tilbakemelding. Her oppdaget du en viktig feil i våre transkodingssystemer. De 2 laveste kvalitetene (ID180 og ID270) har mono lyd – og summasjon av stereo gir 3 db ekstra lydnivå (dvs dobbel effekt). Vi setter nå på 3 db dempning av dette i transkodingsprosessene, slik at all koding fra nå av blir korrekt. (Vi får dessverre ikke rettet det som er transkodet så langt.)

      Mvh
      GeirB

  41. Mange takk skal du ha for responsen! Godt å høre at magasinsendingene skal fortsatt indekseres. Det er svært så nyttig. Jeg skal smøre meg med tolmodighet ad geoblokking av direktesendinger.

    Svar på denne kommentaren

  42. Ville dele en spesiell del av et program og fant ut at jeg virkelig kunne tenkt meg muligheten til å lenke til et spesifikt tidspunkt i et program. Slik for eksempel Youtube tillater. Er det mulig? Eller er det et realistisk feature request siden dere uansett holder på å utvikle…

    Svar på denne kommentaren

    • Asbjørn Ulsberg (svar til Simon)

      Så lenge videoen du ønsker å dele er indeksert (inndelt i underkapitler) kan du henvise direkte til indeks-punktene, slik som i f.eks: Børge Ousland til Sydpolen. Hvis programmet ikke er indeksert tror jeg ikke at det er mulig å henvise til et spesielt punkt i programmet (enda i hvert fall).

    • Andreas Arntsen (svar til Simon)

      Joda, det er mulig. Vi har noen skulte skatter som vi selfølgelig deler med NRKBetas lesere:

      Legg til f.eks #t=3m52s på slutten av urlen så har du en direktelenke.

      Dersom du ser i urlen når du trykker på et indekspunkt så ser du at det er akkurat denne løsningen som brukes.

      Andreas Arntsen (webutvikler, NRK)

    • Herlig med så raskt svar og gode løsninger.
      Det eneste som gjenstår da er vel å ønske at det kommer en mer intuitiv løsning for dette, f.eks. en mulighet til å høyreklikke i tidslinja og kopiere en lenke til tidspunktet i kontekstmenyen.

  43. Asbjørn Ulsberg

    Dette er fabelaktig arbeid! Det er ikke mulig å telle hvor mange skritt bedre nye nett-tv er i forhold til den gamle; det er rett og slett for mange. Absolutt alt er etter min mening mange ganger bedre, så dette bør dere sprette sjampis for og være stolte av!

    Det eneste ankepunktet mitt er som flere andre har påpekt; bruk av Flash. I hvert fall at Flash er førstevalget. Dere bør i det minste på sikt gi folk mulighet til å velge noe annet, kanskje med et lite kontrollpanel som kan lagre ting som kvalitet, format, avspiller o.l. til en cookie. Selv om avspilling naturligvis må fungere så knirke- og knote-fritt som mulig «out of the box» bør allikevel folk som ikke har noe i mot knirk og knot og som synes «out of the box»-løsningen fungerer dårlig få lov til å knirke og knote litt.

    Ellers er det lite å sette fingeren på som feil eller åpenbare mangler. Det er mange feature-requests man allerede kan komme med, men jeg synes kanskje støvet skal få lov til å legge seg og at dere skal få nyte sjampanjerusen litt før vi begynner å klage over hvor utilstrekkelig nett-tv er. Gratulerer! 🙂

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Asbjørn Ulsberg)

      Hei Asbjørn!
      På vegne av alle oss som har jobbet med dette, tusen takk for all ros! Vi er veldig glade og stolte over å være ute til publikum. Det er et stort og omfattende stykke arbeid som ligger bak det vi nå presenterer, og alt er ikke helt der det skal være enda. Men vi lover å fortsette jobben med å løse både små og store bugs, innfri funksjonalitetsønsker og utvide vår plattformstøtte.

      Hilsen Marte

    • Asbjørn Ulsberg (svar til Marte Radmann)

      Etter å ha brukt den nye nett-TV-en en stund må jeg dessverre henge meg på dét flere andre har klaget på her, nemlig at adaptive streaming fungerer dårlig. Selv med en ellers ubrukt 20/4 Mbps-linje og en MacBook Pro som stort sett ikke benyttes til annet enn nett-TV-streaming får jeg jevnlig råtten kvalitet på lyd og bilde.

      Jeg skylder på Flash, som sikkert stjeler så mye ressurser av maskinen min at den får sine egne varsellamper til å lyse og dermed skrur ned kvaliteten for å dempe ressursbruken, for så å oppdage at «nei men her er det jo mye å gå på» og så gå i den samme fella igjen og igjen og igjen. Jeg har ikke prøvd, men tror nesten jeg kan time når jeg får dårlig kvalitet og når den går opp igjen ifht CPU-bruken i Activity Monitor.

      Uavhengig av årsak er dette noe som ødelegger såpass mye for opplevelsen av den ellers glimrende nye nett-TV-en deres at jeg vurderer å hacke meg tilgang til MPEG4-strømmen direkte. På iPad og iPhone spiller alt av helt uproblematisk i høy kvalitet, på langt skrøpeligere maskinvare enn Mac-ene jeg har i huset.

      Jeg forstår hvorfor dere må bruke Flash på kopibeskyttet materiale der opphavsmenn krever DRM og tilsvarende, men alt annet innhold kan dere vel for svingende servere uinnpakket i MPEG4 til nettlesere og operativsystemer dere vet støtter det? Dere har allerede en nokså sinnrik User-Agent-switch som det forhåpentligvis går an å utvide slik at f.eks. Safari på OS X også kan få MPEG4-strømmen. Eller hva? 🙂

  44. Hei,

    Gratulerer med ny løsning. Jeg lurer på om dere kan si litt om hvordan Akamai sin distribusjonsløsning fungerer? Jeg registrer at det er folk som sitter på fiberlinjer som opplever at kvaliteten tidvis er dårlig. Jeg lurer på om dette kan skyldes at deres ISP ikke har Akamai utstyr i sitt nett? Jeg var på en konferanse i regi av bynett foreningen, der, NRK, TV2 og flere ISPer var invitert. Der sa F.eks GET at de ikke ønsket Akamai inn i sitt nett fordi de ønsket å se på muligheten for selv å ta betalt for innholdsdistribusjon. Jeg kan ikke forstå at noen tenker slik. Hadde det ikke vært for innholdstjenesten på nett, så hadde ISPer heller ikke kunnet selge brede bredbåndslinjer.

    Svar på denne kommentaren

  45. Bjarne Andre Myklebust

    Hei Tommy,
    Takk for tilbakemeldingen! Du peker her på en av de største utfordringene store mediehus har i forhold til å levere innhold over det åpne internett. Siden internettet ikke kontrolleres av en part (og det er vi glad for) men av mange uavhengige netteiere er det alltid en utfordring å kunne garantere god kvalitet til alle. I utgangspunktet gies det ikke noen garanti da nettet er bygget rundt ett prinsipp knyttet til begrepet «best effort».

    Likevel er det tiltak vi kan gjøre som å mellomlagre innholdet vårt på flere steder i nettet. Her kommer CDN-partnere inn (Content Delivery Network). De har teknologi som sørger for at det mest populære innholdet vårt (også direkte strømmer) blir mellomlagret eller cachet på servere hos de fleste store ISPene i Norge og utlandet. For å oppnå en mest mulig effektiv leveranse samarbeider NRK ikke bare med Akamai, men også andre CDN-leverandører. Vi har i tillegg tett dialog med de norske ISPene. Dersom en ISP ikke har mellomlagringsutstyr vil brukeren bli routet til den mellomlagringsserveren som ligger nærmeste brukeren uavhengig av nett. Foreløpig fungerer dette bra.

    De fleste ISPer innser at de er avhengig av å kunne levere god kvalitet til sine brukere ellers vil brukerene bytte leverandør. NRK ønsker ikke et regime der innholdsaktørene må betale bompenger for å kunne levere innhold over en internettlinje kunden allerede har betalt for.

    Siden NRK er en aktiv innholdsleverandør på internett deltar vi også i diskusjonene og samarbeidet bransjen har for å sikre en forstatt åpen og effektiv internettinfrastruktur til glede for alle.

    Når det er sagt kan det fra tid til annen være enkelte flaskehalser i nettet vi må forholde oss til. Vi oppforderer alle som har problemer over tid, til å kontakt oss så vi kan bidra til å gjøre nettet ennå bedre!

    Bjarne Andre Myklebust, NRK

    Svar på denne kommentaren

    • Takk for utfyllende svar. Er det noen av de store ISPen e her i Norge som Ikke har Akamai eller andre typer caching servere? Jeg er tvunget til å bruke GET hjemme og lurer derfor på om de har snudd og nå har slikt utstyr eller ikke?

    • Bjarne Andre Myklebust (svar til Tommy Lind)

      Hei Tommy,
      Vi kan desverre ikke gi ut en liste over hvem som har ett Akamai cluster eller ikke da dette er ett forhold mellom ISP og Akamai. Du kan eventuelt ta kontak med Get selv og spørre. Det vi kan si er at de fleste store har, og de som ikke har serves via fete peeringer fra nærligende clustere. Vi har sjekket levereansene hos Get og de levere godt ut fra sitt kjernenettverk. Selv bruker jeg Get hjemme i Rælingen og har ikke hatt noen problemer. Heller ikke når vi testet ut distribusjonen under høytrykk under Ski VM i fjor. Tror ikke du skal oppleve noen problemer.

      Bjarne Andre Myklebust, NRK

  46. Først av alt, fantastisk player!
    Deilig å kunne se episoder av Borgen som man ikke fikk sett på tv i fullgod kvalitet via nettspilleren.
    MEN en serie som Borgen ønsker man kanskje å ha tekstet?
    Og dermed må jeg se den via laptopen (mac – med google chrome), uten å kunne kjøre den via airplay over til appletv og tv-en.

    Alternativt får jeg den via ipaden til appletv, men da uten tekster. Noen sjans for at man kan få til begge deler på sikt?

    Kanskje aller helst med en airplay-knapp i nettspilleren?

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Aage Wolff)

      Hei Aage,

      Teksting er ikke på plass enda for mobile enheter og nettbrett. Vi ser på hvordan vi skal løse dette og lover at det kommer, men vi har ingen kortsiktig løsning på dette.

    • Vidar S (svar til Marte Radmann)

      For undertekster på nettbrett:

      Hva med å bruke muligheten for ‘Closed Captions’ til undertekster?

      En mulighet da ville ha vært å legge inn ‘CEA-608 closed captions’ i HLS-MPEG2-Transport Streamene.

      Har dette vært vurdert / forsøkt?

  47. Kommer gamle klipp til å bli tilgjengelige i den nye løsningen når den blir ferdigstilt? Altså slik det var i den eksisterende løsningen på nrk.no/nett-tv/ før. Hvis man søker opp klipp man har sett tidligere så får man på nrk.no/nett-tv/ opp mange treff, men når man klikker på en av lenkene så kommer følgende melding:
    «Arkivinnhold er ikke tilgjengelig.
    Ingen tilgang
    Klippet du ønsker å se er dessverre ikke tilgjengelig.»

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Erik)

      Det er to mulige svar, ettersom jeg ikke er helt sikker på nøyaktig hva du spør om:

      1) Mange av programmene vi har sendt har vi bare tillatelse til å tilgjengeliggjøre en viss periode – ofte 7 eller 30 dager, deretter må vi fjerne dem pga. avtaler med rettighetshavere. Hovedandelen av disse programmene kommer sannsynligvis ikke tilbake i overskuelig fremtid.

      2) Det finnes mye innhold som vi har rettigheter til, men som ikke er lagt inn i den nye tv.nrk.no. Dette materialet vil over tid overføres til tv.nrk.no, men det innebærer mye manuelt arbeide.

      Utifra meldingen du får er det en viss fare for at det er alternativ 1) som er svaret…

    • Hei!

      De innslagene jeg konkret sikter til er gamle/historiske opptak foretatt av NRK.

      Et eksempel er dette søket: nrk.no/nett-tv/sok/thamshavnbanen/ – hvor jeg får tidligere nevnte melding om jeg prøver å se klippene fra 1963, 1968 og 1979.

      Samme melding får man på mange eldre innslag. Søkemotoren finner de, men man får ikke sett de….

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Erik)

      Da har du antagelig med 2) å gjøre: Vi har rettigheter til det, men det er foreløpig ikke overført.

      Videoformatet i de to nett-TV’ene er helt ulike. Dermed er det to potensielle måter å få innhold over på:

      a) ta inn programmet på ny fra et opprinnelig sendebånd (eller en digitalisert utgave av det)

      b) kode om det gamle klippet fra den gamle nett-TV’en. Den er som oftest et opptak av utgangen til NRK1 (for å si det litt upresist); altså at det ofte er med litt rester av programvertens annonseringer osv.

      a) er i utgangspunktet et mer ressurskrevende alternativ, ettersom b) i teorien kan automatiseres, men a) gir et penere resultat: videokodingen i den gamle nett-TV’en er ikke veldig pen med dagens øyne, og blir slett ikke bedre av en ny omkoding.

      For innhold som har lav bruk, slik at det er bedre at det er tilgjengelig i den gamle kvaliteten enn ikke i det hele tatt i perioden frem til vi har kommet dit ned i bunken, hadde det vært fint om vi kunne brukt b), men vi har foreløpig ikke funnet den enkle og geniale måten å automatisere dette på.

      Årsaken er: tv.nrk.no er koblet opp til data om de faktiske TV-sendingene våre og øvrig metadata, slik at tekstefiler, bilder, programinformasjon sendetidspunkter, rettigheter og det hele er koblet sammen, mens den gamle løsningen var basert på manuell input av manuelt konstruerte filnavn og metadata. Dermed har det vist seg vanskelig å automatisk bygge entydige koblinger mellom det gamle innholdet og den nye plattformen. Og da blir alt litt vanskeligere.

      Vi funderer på gode løsninger, men har ikke hittil funnet dem.

    • At de ikke er tilgjengelige i den nye spilleren, som foreløpig er i Beta, er greit. Men det jeg prøver å si er at de heller ikke er tilgjengelig i den gamle spilleren! Så spørsmålet/oppfordringen min i mitt første innlegg var at jeg håper arkivinnhold av denne typen VIL bli tilgjengelig i den nye spilleren, slik det VAR i den gamle!

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Erik)

      Vi har satt igang sjekking av hva som har skjedd, stay tuned. Det kan enten skyldes en teknisk feil eller rettighetskrøll. Er det rettighetsgreier er det nok lite vi kan gjøre, dessverre.

      Men i store trekk, så er planen å få ut mer og mer innhold som vi har rettigheter til å få ut av arkivet, ja.

  48. Flotte saker! Et par ting:

    1. «Topp-programmene» er blitt vanskeligere å navigere. Før kunne man trykke på bildet for å starte programmet, og zappe kjapt gjennom utvalget med pilene. Nå må man sikte seg inn ørsmå knapper og bruke mye musbevegelser for å få til det samme.

    2. Store bilder er flott, men på begge maskinene jeg har prøvd «lugger det» i overgangen mellom bildene. Og jeg vet ikke om det bare er fordi det er uvant, men er det ikke egentlig lettere å kjapt få oversikt når tekst og motiv er samlet på en mindre flate som i gammel versjon?

    3. I likhet med flere over savner jeg mulighet til å finne fram til ting jeg ikke vet om på forhånd, når favorittprogrammene er «oppbrukt».

    Fint med et utvalg av det nyeste dere har lagt ut, men utvalget er relativt lite – det hadde vært veldig kjekt med en «vis flere»-funksjon (ala Facebook-strøm eller Google Images) for å gå bakover i listene, sånn at man før eller senere finner noe severdig.

    Svar på denne kommentaren

  49. Synes designet på siden dere var flott, og skjønner at dere vil ha mest mulig funksjonalitet. Men må henge meg på flash kritikerne her.

    Flash er utdatert og altfor tregt. F.eks ved bruk av mini pc eller strømsvake pc’er som jeg foretrekker om bord i båt eller på reise så har jeg dårlige erfaringer med kvaliteten på den nye tjenesten.

    Svar på denne kommentaren

  50. Designet og brukervennlihet er god, men det viktigste mangler her hos meg: Et godt bilde.

    Kjører nå Flash 11.2 på XP og bildet starter stort sett ut ok. Etter 1/2 til et par minutter blir bildet svært dårlig med små ruter over det hele og uleselig tekst. Noen ganger kommer det et brukbart bilde tilbake etter en tid, andre ganger ikke.
    Dette gjelder både direkte og fra arkivet.

    Selv når bildet er på det beste, er min oppfatning at jeg får et mykere/behageligere bilde ved å bruke WMP 9 i nåværende nett-tv.

    Litt mer info: Cpu’en går svært høyt på denne netbooken(med ekstern skjerm) når jeg bruker Flashløsningen. Linja er stabil på 2 Mbits.

    Svar på denne kommentaren

    • Hvis CPUen går i taket så er dette grunnen til at du får dårlig kvalitet. Med denne type adaptive streaming så er det toveis kommunikasjon mellom klient/tjener som sjekker tilgjengelig båndbredde og CPU bruk

    • Christian x (svar til Tommy)

      Takk for info.

      Sjekket Cpu-bruken nå, ligger på 80-90 % på denne
      Atom-prosessoren på 1.6 GHz mye av tida.

      Antar at svensk nett-tv ikke bruker dette da Flash via de fungerer fint.

      @utviklere:
      Er dette noe dere vil eller kan gjøre noe med?
      Eksempelvise kunne låse bitstrømmen på 1 Megabit og
      droppe ‘adaptiviteten’. Hvis ikke blir dette et langt skritt tilbake på denne konfigurasjonen.

  51. Virker som om underteksten er borte på flere av programmene. Blant annet True Blood, Andre verdenskrig – de ukjente historiene og Derrick, for å nevne noen. Er mange flere også uten norske tekster.

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kjetil)

      Det har du forsyne meg rett i! Det skal vi få kikket på. Når det er sagt – Det er litt juks å bruke tekster på Derrick 😉

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kjetil)

      Da har jeg funnet svaret. Det er en kjent feil som skyldes noen server-endringer som ble gjort for noen dager siden. Det er reparert nå, og det jobbes med å putte inn tekstefilene som havnet feil onsdag og torsdag – sånn er det med åpne betatester… Hold ut!

  52. Dette var frustrerende. på min Ipod med 800mhz enkelkjerne cpu funker det glimrende. Men på min minipc med dobbeltkjerne 1,6 Gz cpu så blir det bare store firkanter.

    Dette var lite logisk. flashproblem?

    Svar på denne kommentaren

  53. Endelig noe som lar meg se nyhetene med en video kvalitet som kan sammenlignes med TV her ifra Sydney. Det ser bare lekkert ut fra ipad’ed min.

    Ett lite ønske:

    La det være mulig å bruke pause i playeren for å forhånds buffre video. Dette vil la det være mulig for meg å starte nyhetene, trykke pause, lage middag for så å kunne se på nyhetene uten hakking.

    -Ivar

    Svar på denne kommentaren

  54. Vet ikke om dette er rette stedet, men er jo relatert til innhold og (ny)nett-tv. Hvorfor tar det så lang tid fra visning til innholdet er på nett-tv, er det noe automatikk, tar denne prosessen lang tid eller hva? Hos andre. td tv2/tv3 er programmene der umiddelbart etter visning, mens hos dere går det gjerne til dagen etter før man kan se programmet.

    Svar på denne kommentaren

    • Geir Børdalen (NRK) (svar til Hans)

      Hei Hans

      På ny nett-TV skal alle programmer som vi har i vårt programarkiv og som er satt for sending, være klar fra det øyeblikk programmet er ferdig på sending. Vi henter her programmene fra vårt «lager» på forhånd, transkoder disse og distribuerer de ut til vår nettvideo distributør Akamai på forhånd.

      For live programmer er vi avhengig av en annen prosess, og den kan ta opp mot 1,5 – 2 ganger programmets sendetid (dvs opp mot 2 timer for ett en times program). Her tas programmet opp av våre hovedkontroller, overføres til vår sentrale videoserver, transkodes til 5 forskjellige kvaliteter (for adaptiv streaming), lagres i vårt hoved SAN (web-filer), og distribueres så opp til Akamais web-video servere (programmet spres så ut i Akamais system avhengig av bruk, så første avspilling kan ta litt lenger tid, neste avspilling er raskere fordi innholdet caches).

      Dette gjør at live innhold tar litt lenger tid – «boksmat» er klar umiddelbart ved sendingsslutt.

      Husk for øvrig at vi er i en betafase nå og tuning av hastigheter og systemet er avhengig av en rekke faktorer. En av oppgavene i beta for oss, er nettopp å sørge for at programmene blir tilgjengelig raskest mulig. Og her er all feedback fra beta brukerne veldig verdifullt (og vi setter stor pris på alle tilbakemeldinger vi har fått så langt!)

    • Geir Børdalen (svar til Arnt Joakim Wrålsen)

      Nytt på nytt produseres bare timer før sending, og det lages ikke egne tekstefiler på forhånd. Men programmet simultantekstes samtidig med sending noe som gjør at vi hat tekst innbrent i live signal for NRK1. For on-demand avspilling blir tekstefilen lagt ut etter programmet og dessverre ikke i helga (pga kapasitet). Så mandag er den nok på plass:.)

  55. Øystein Guneriussen

    Skal det gå an å spille av gjennom Opera Mini på iPhone? Får ikke det til nemlig, får ikke opp noe play-symbol som i Safari, og når jeg trykker der det burde vært lastes bare nettsida på nytt… Men det kan muligens skyldes at telefonen er jailbreaket?

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Øystein Guneriussen)

      Hei Øystein,

      Opera Mini på iPhone har vi faktisk ikke testet. Vi har ikke jobbet så mye med mobil enda, vi tar tak i den oppgaven nå. Da skal vi se på om vi kan spilleren til å fungere i Opera Mini også.

      Hilsen Marte

  56. Hei, dette er jo blitt strålende. Et spørsmål. Nyere tv modeller fra Samsung, Panasonic, Philips har jo trådløst internett og «smart-tv»-funksjon, men tror ingen unntatt LGs modeller støtter Flash. Har dere ikke noen planer om å støtte dette på en eller annen måt, er jo paradoksalt at vi ikke får nett-tv på tv som har internettfunksjonalitet.

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (NRK) (svar til gurgle)

      Hei,

      Utfordringen med å vise Nett-TV på ulike apparater er at enhetene må støtte videodistribusjonen vi bruker. For å få Nett-TV til å fungere på smart-tv må TVen derfor støtte distribusjonene HLS i native asvpillere, eller HDS i Flash-asvpiller. Så langt har vi ikke sett noen smart-tv’er som hverken støtter HLS eller HDS, men utviklingen skjer raskt på TV-markedet.

      Hilsen Marte

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til anonym utvikler)

      Vi «klarer» det meste, gitt tilstrekkelig tid og ressurser, men vi må også prioritere mellom en ganske stor mengde oppgaver. Ett av styringsprinsippene våre i dette er å prioritere ting flest mulig har nytte av.

      Skal man ta denne artikkelen alvorlig Smart TVs Fail To Score With Consumers In U.S. And Other Western Markets: GfK er kanskje ikke det å lage spesial-løsninger for enkelt-TV-apparater det som brenner mest å få til akkurat nå 😉

    • Win8-bruker (svar til Marte Radmann)

      Det er skrevet så mye om ulike plattformer, tilgang for disse, konfigurasjoner på nivå langt over en gjennomsnittilg bruker..
      Det virker tilsynelatende som dere kanskje ikke har valgt riktig teknisk plattform?

      Jeg kjører win 8, som kjent kun kjører IE 10 (av IE-leserne), og der er det ikke støtte for plug-ins/Flash. Hvordan er dette tenkt løst?

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Bjørn Are Andreassen)

      Hei Bjørn,

      Slik jeg har forstått er det slik at så lenge apparatet du bruker støtter HLS eller HDS videodistribusjon og har DLNA støtte, er det ingenting i veien for at det ikke kan streame til annet apparat med DLNA støtte. Men det kan være at jeg har misforstått ting her.

      Hilsen Marte

  57. Hallo? 2012 kallar. For nokre år sidan fekk moderne nettlesarar støtte for video rett i nettlesaren gjennom HTML5. Eg veit ikkje kvar NRK har vore dei siste åra, men dette tyder på at de i alle fall ikkje har brukt nemneverdig tid på teknologisk oppdatering:

    Ooops, vi har problemer med å laste Flash for avspilling!

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Sturle Sunde)

      Hei Sturle,

      Jeg har skrevet en forklaring til bruk av Flash og HTML5 tidligere i dette kommentarfeltet. Men jeg skjønner at det har blitt veldig mange innlegg etter hvert, og vanskelig å få oversikt. Legger det derfor inn en gang til.

      Video-opplevelsen i tjenesten består av flere ting. Det ene er selve videoen, formatet den er kodet i og antall kvaliteter. Det andre er hvordan vi velger å distribuere videoen fra oss til dere. Det tredje er hvordan avspiller til sluttbruker støtter videoformat og distribusjon.

      Vi har valgt H.264 som videoformat, og hver video er kodet i 5 kvaliteteter.

      Det finnes ulike måter å distribuere video på. Nedlastning og streaming er kanskje de to mest kjente metodene. Nedlastning kan både være feks bittorrent eller progressiv download (PD). PD er teknologien vi benytter oss av i dag på videoer som ligger i artikler på nrk.no. Denne distribusjonteknologien er velegnet til å distribuere korte klipp.

      I nye Nett-TV ønsker vi derimot å støtte mer funksjonalitet enn hva vanlig nedlasting tilbyr. Vi ønsker å støtte avspilling av store programfiler, direkteavspilling av kanalene våre, spoling i livebuffer, automatisk levere best videokvalitet tilpasset linja til brukeren, samt tilfredsstille krav fra innholdsprodusenter til sikker distribusjon. Sikker distribusjon innebærer at man ikke kan laste ned filene og heller ikke videredistribuere disse. For å tilfredstille alle disse ønskene må vi bruke streaming som distribusjonsteknologi. Streaming betyr at det går en jevn strøm av videofiler fra distribusjonsserver over til sluttbruker.

      Det finnes mange ulike streamingprotokoller, avhengig av videoformat og hva slags teknologi som ligger bak streamingen. RTMP er en streamingprotokoll som brukes i dag for våre direkte livesendinger i artikler på nrk.no. Real Time Media Protocol (RTMP) streamer H.264, og det er en en-til-en distribusjon. Det betyr at det er RTMP-støttede servere som må levere en strøm til hver bruker som ønsker å se denne strømmen. For å kunne tilby videostrømmen til enda flere samtidige brukere enn vi i dag klarer via vår RTMP-løsning, er det utviklet streamingprotokoller som sender video som fragmenter over HTTP. Dette gjør at vi kan bruke vanlige web-servere til også levere video, i tillegg til vanlige web-sider, som igjen gjør at man slipper å sette opp propritære streamingservere til å levere videoen. Dermed kan vi nå ut til flere brukere. Siden disse protokollene deler opp videoen i små HTTP-pakker, kan disse pakkene mellomlagres (caches) på webserverne også. Dette letter distribusjonen, da det da er nærmeste webserver som sitter på videopakkene, og sluttbruker kan hente derifra. Adobe HTTP dynamic streaming (HDS), Apples HTTP Live Streaming (HLS) og Microsofts Smooth Streaming er tre protokoller som gjør akkurat dette med H.264 videoer. En fjerde streamingprotokoll basert på samme prinsipper er MPEG DASH som er en ISO-standard under utvikling og som det foreløpig ikke finnes støtte for å spille av på enhetene.

      Avspilling av HLS og HDS har ulik støtte på ulike plattformer. I dag er det ingen støtte på PC-plattformen (Windows/Mac/Linux) for avspilling av HLS eller HDS via HTML5 som støtter all funksjonalitet vi ønsker å tilby. HTML5 videotag på PC plattformen støtter i dag bare avspilling av nedlastet video, den støtter altså ikke streaming. Et unntak er HLS via HTML5 i Safari på Mac , men vi velger å ikke bruke den, siden den ikke støtter tilbakespoling i direktestrømmer. Derfor har vi valgt å lage en Flash-avspiller på PC-plattformen som kan spille av HDS. Vi har valgt å impelemtere avspiller i Flash, da denne har bredere utbredelse enn Silverlight (som brukes for avspilling av Smooth Streaming). På iOS-enheter og Android 3.0 og høyere er det støtte for avspilling av HLS i native avspiller. Disse enhetene når vi med bruk av HTML5 tagen. Vi følger utviklingen av HTML5 og har ikke stengt døren for en ren HTML-løsning også på PC når det blir praktisk mulig.

      Marte Radmann
      Prosjektleder for NRK Nett-TV og Nettradio

    • Sturle Sunde (svar til Marte Radmann)

      For det første har vel NRK aldri brukt RTSP, men noko som liknar? Sjå bisqwit.iki.fi/source/ms-rtsp-dump/ for nærare forklaring. For meg har løysinga vore å erstatte rtsp med mms. Det fungerer.

      Men nok om det. At de lagar fem straumar av H.264 tyder på at de har bra kapasitet. Kva med å lage berre ein enkel versjon i tillegg på eit ope format, og servere den til oss utan Flash? Eg klarar meg fint utan alt det fancy greiene du skriv om. Om eg berre får sjå opptaket, bryr eg meg ikkje om at oppløysinga er dårleg, biletet er delt i store firkantar, bitraten er 64 kbit/s men det hakkar likevel og all annan funksjonalitet er vekke. Ja, biletet kan vere ASCII-grafikk utan at eg kjem til å klage. Det kan godt stå i ei raud råme med åtvaring om at «kvaliteten er skit elendig fordi du ikkje vil installere Flash». Alt eg ber om er å få sjå det eine programmet frå start til slutt. Det kan vel ikkje vere vanskeleg å få til?

    • Pingvin (svar til Sturle Sunde)

      Kvaliteten er allerede elendig og hakkete med Flash. Har vanskelig å se for meg hvordan HTML5 kan være værre, spesielt når den «gamle» nett-tv-løsningen uten Flash jo er silkemyk.

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Daniel Andersen)

      Hei Daniel,

      Vi har ingen konkrete planer om å lage en egen Samsung-app. For øyeblikket fokuserer vi på lage ferdig beta-versjon av radio samt lage et brukergrensesnitt som er tilpasset mobil og nettbrett.

      Dersom Samsung Smart-TV etter hvert støtter HLS eller HDS videodstribusjon vil du kunne bruke løsnignen vår rett i nettleseren på TV’en uten en egen app.

      Hilsen Marte

  58. Morten Ulekleiv

    Teknisk sett er jeg veldig fornøyd med den nye spilleren til NRK. Flyter fint og er veldig raskt å hoppe i klippet samtidig som lyd og bilde er av mye høyere kvalitet enn før.

    Men hvor er den journalistiske tankegangen i NRKs nettvideosatsing? Har skrevet en lengre blogg om dette her: mortenulekleiv.com/?p=101

    Svar på denne kommentaren

    • Tom Halsør (NRK) (svar til Morten Ulekleiv)

      Hei Morten
      Takk for gode og gjennomtenkte innspill i din bloggpost: mortenulekleiv.com/?p=101

      Fraværet av ‘oppdage-muligheter’ er ikke tilfeldig, men et bevisst valg. I denne første versjonen av Nett-TV hadde vi som mål å lage en tjeneste med en sterk følelse av ‘TV’, hvor fokuset var på det vi kaller ‘catch-up TV’. Det viste seg gjennom mange undersøkelser gjort av oss og blant annet BBC- iPlayer at de som kommer inn på Nett-TV vet hva de vil se. Og det de vil se, henger nøye sammen med hva som gikk på TV i de to foregående dagene (derav ordet ‘catch-up’).

      Vi har minimert antall funksjoner og navigasjon til fordel for redaksjonell desking og prioritering av innholdet, for å bygge opp under en enkelhet som gir en sterkere TV-følelse og mer fokusert catch-up tjeneste.
      Når vi også får TV-versjonen av denne tjenesten på plass, vil nok mange av disse valgene være lettere å forstå.

      Oppdagefunksjoner er veldig interessant for flere av oss (inkludert meg personlig), og vi har vanskelig for å tro at det ikke gjelder alle. Men vi som bruker kategorier for å oppdage, og ser mer enn ett program er i mindretall. Den store brukergruppen (over 80%) er veldig målrettet og vet hva de vil se. De er mindre opptatt av å oppdage.

      Dagens løsning er forholdsvis kontroversielt spisset som en finne-tjeneste, men bruksmønsteret vil endre seg, og vi er allerede i full gang med neste versjon hvor mulige utfall kan bli, mer utforskende/oppdagende, personifisering, mer deling etc…

      Takk igjen Morten, for en glimrende bloggpost med mange interessante punkter som vi tar med oss videre.

      Tom Halsør
      Ansvarlig for design og brukeropplevelse tv.nrk.no

  59. Som nevnt tidligere er jeg veldig fornøyd med det nye systemet. Jeg har nå en del flere ting å rapportere:

    1. Ofte er dagens utgave av magasinsendingene som Dagsrevyen, Dagsnytt 18, Aktuelt osv ikke tilgjengelig på det nye systemet mens de er tilgjengelig på det gamle. De blir som oftest tilgjengelig på et langt senere tidspunkt.

    2. Jeg opplever at streaming av video på det gamle systemet har blitt langt mer hakkete den siste uken, til tross for at jeg har lokal båndbredde her i Canada på 25Mbps og ca 10Mbps fra Norge. Det er lenge siden jeg har oppleved det. Jeg har en mistanke om at det skyldes redusert kapasitet ut fra det gamle systemet, noe jeg skjønner godt. Men kombinert med det første problemet ovenfor blir det noe irriterende!

    3. Jeg kan ikke se at innholdet av magasinsendingene er indeksert enda. Jeg kan bare se den informasjonen i det gamle systemet.

    Svar på denne kommentaren

    • Geir Børdalen (svar til Vidar S.)

      Hei Vidar S

      HLS distribusjon er ikke ferdig satt opp. Høyere kvaliteter kommer senere.

      GeirB

  60. Til å begynne med kjørte jeg det nye systemet på en iPad og der opplevde jeg fin flyt i videon. Men i dag har jeg kjørt på Win7 PC med Opera og videon flyter ikke like godt. Jeg opplever nokså mange hopp (lost frames?). Det er ikke hakk eller stopp i videon men det er som om den hopper over korte biter.

    Svar på denne kommentaren

    • Geir Børdalen (svar til Scott)

      Hei Scott

      Denne feilen har vi også observert og arbeidet med feilretting av dette er igangsatt for en stund siden. (Jeg har ikke hørt nyere rapporter som tilsier at feilen er der lenger.)

    • Geir Børdalen (svar til nicoman)

      Hei Nicoman

      Takk for innspill. Godt forslag som vi tar med oss i videre utvikling (og som vi også har fått fra flere). Stemmer bra med tilsvarende systematikk i VLC, funksjonalitet i redigeringssystemer m.fl.

  61. Fint med ny tv tjeneste hadde den bare fungert fra mitt hjemmenettverk.

    Jeg får beskjed om at nrk ikke har rettigheter til å vise programmene utenfor Norge…

    Jeg har Norsk IP adresse (Via homebase i det som tidligere het nittedalsnettet. homebase eies av Get), har sendt tilbakemelding på dette via tv.nrk.no for en stund siden, men har hverken fått tilbakemelding eller tilgang til nett tv enda.

    Dere burde kanskje verifisere at dere faktisk har alle de Norske IP rangene før det innføres begrensninger?

    Svar på denne kommentaren

    • Bjarne Andre Myklebust (svar til Arne)

      Hei !
      Våre IP-oppslagslister skal være oppdaterte. Desverr hender det at noen ranger faller ut når ISPer blir kjøpt opp eller flytter på seg. Da kan det ta noe tid før vi får beskjed.

      Vi skal sjekke denne saken med en gang!

      Kan du hjelpe oss med en IP adresse hadde det vært fint. Du kan sende den direkte til meg på [email protected]

  62. Super bra, det eneste er at jeg merker forskjell på bildekvalitet mens jeg ser program men dette blir sikkert rettet opp i den endelige versjon. Ellers imponert, dette er moderne og lekkert.

    Svar på denne kommentaren

    • Geir Børdalen (svar til Danny)

      Hei Danny

      Takk for gode kommentarer!

      At du opplever at kvaliteten på strømmen varierer kan være at belastningen på din nettlinje varierer. Vi bruker bitrate-svitsjing av strømmen (Adobe adaptiv streaming) og da velger systemet automatisk den strømmen som linjen din gir kapasitet til.

  63. Jarle Bjørgeengen

    Hei,

    takk for at dere kommer med ny løsning for nett-tv, og for at dere strekker dere så langt for å være tilgjengelig på flest mulig plattformer.

    Jeg forsøkte å teste tv.nrk.no med Playstation3, men fikk feil at javascript ikke var enabled, men javascript var slått på.

    Jeg ville tro at PS3 burde fungere med flash-avspilling. Det fungerer ihvertfall med flash-innhold fra headweb.

    Har dere noe bevisst forhold til hvilken variant dere sender til PS3 user-agents ? Hvis ikke, kunne der lagt inn agent strenger fra

    useragentstring.com/pages/Playstation%203/

    slik at flash/hds blir servert, så kan jeg teste.

    Til slutt gir jeg en +1 til de som ønsker at innhold blir tilgjengelig i patentfrie formater som f.eks. Theora.

    Forstår heller ikke argumentet om beskyttelse av innhold ift. rettighetshavere siden det uansett er superenkelt både laste ned og ta opp fra live-stream.

    Rettighetshaverne får dessuten allerede kompensert for privatkopiering av innhold via Norwace over statsbudsjettet, 42,4 millioner i 2012 iflg.
    norwaco.no/Privatkopiering

    Svar på denne kommentaren

    • strømming substantiv maskulinum: nedlasting av innhold over Internett, ofte brukt av ingeniører i samtale med rettighetshavere for å unngå visse assosiasjoner tilhørende ordet nedlasting (se det)

  64. Er veldig takknemlig for det nye Nett-TV systemet.

    Men… det tar ofte så lang tid etter direktsendingen før et program er tilgjengelig! Og det er leit.

    Jeg kan heller ikke se at nyhetsprogrammene er indeksert enda…

    Svar på denne kommentaren

    • Geir Børdalen (svar til Scott)

      Hei Scott

      Filfabrikken bak NRKs nye nett-tv er et stort system som lager filer for nett på løpende bånd – og døgnet rundt. Kjernen består av 15 Telestream Vantage systemer som lager 5 forskjellige versjoner av alle programmer som vi har nett-rettigheter for.

      Programmer som er laget på forhånd (f.eks drama serier) transkodes 3-3,5 døgn før sending slik at de er klar i god tid før nettrettighetene starter. Disse legges (som hovedregel) automatisk ut i det øyeblikk programmet er ferdig i live kanalen (tv).

      Samtidig er programmet også tilgjengelig i «live bufferet» i «se tv direkte» i 3 timer.

      Live programmer tas opp på en videoserver i våre Hovedkontroller samtidig med sending på tv (eks. Dagsrevyen). Så filoverføres denne til Telestream systemet og 5 systemer starter samtidig produksjonen av 5 forskjellige web-versjoner. Dette tar ca 1,5 ganger programmets originaltid, dvs. 1,5 timer for et en times program. Deretter overføres filene til NRKs leverandør av web video (Akamai) som distribuerer dette internasjonalt (avhengig av bruken).

      Vi produserer ca 70 TB med filer (70.000+ GB) pr. år så dette er en tallknuserjobb av dimmensjoner. Av og til er det mye «pes» på systemene og da kan leveranse ta tid. Lange programmer vil også ta noe lenger tid enn korte. Tidspunkt av døgnet hvor vi lager mange program samtidig (f.eks DK nyhetssendinger kl. 18:40) vil også kunne gi litt kø i systemet.

      Dette er for øvrig en av de tingene vi bruker Beta-perioden på å optimalisere. Men live vil alltid komme til å ta litt tid.


      indeksering av nyhetssendinger er i gang, og vil bli forbedret med det første. (Metadata flyter for øvrig raskt igjennom systemet vårt så snart det er laget.) Her ligger vår utfordring mer i nye rutiner og opplæring.

      Mvh
      Geir Børdalen

    • Tusen takk for den meget utfyllende forklaringen! Setter stor pris på det.

      Min «utolmodiget» mht ventingen skyldes at som oftest er opptakene av flere program (DAX18, DR, Aktuelt osv) tilgjengelig ganske raskt på det gamle NettTV systemet mens det tar lengre tid med det nye. Og dermed blir jeg «tvunget» til å se program på den gamle måten.

      Men jeg visste ikke om «live bufferet» av direkte sendingene så det skal jeg titte på. Nå er jeg riktignok i utlandet så da må jeg kanskje ty til min VPN tilkobling for å få adgang til det, eller hur? Jeg kan vanligvis ikke se direkte sendingene uten VPN.

      Men som sagt, ellers er jeg MEGET godt fornøyd med det nye systemet! Sylskarp video kvalitet (selv på min 42″ TV skjerm) og ikke minst iPad friendly. Det betyr mye for en utenlandsfarende nordmann!

    • Og apropos bildekvalitet så kan jeg nevne at hverken CBC eller CTV her i Canada har liknende kvalitet på sine NettTV sendinger. Bedrøvelige greier, med program ofte oppdelt i mindre snutter samt med mye reklame. Det samme gjelder USA.

      Jeg har hørt at SVT og BBC har gode ordninger men nå har vel dere et system som kan måle seg med de, om ikke enda bedre.

    • G_A (svar til Scott)

      Åh, om det bare hade vært så vel at de hadde nådd BBC til støvleskaftene. Men brukbart KAN det bli. Enda.

    • Geir Børdalen (svar til Scott)

      Hei Scott

      Vi har litt forskjellige produksjonskjeder for Dagsnytt 18 (TV) og for andre nyhetsprogrammer. Dagsnytt 18 tas opp lokalt hos Nyhetene for å sikre opptak av hele sendingen (uten trailere fra HK eller avbrudd pga nyhetshendelser/sport). Det gjør at vi har litt mer manuelle rutiner her (og dessverre da også mer mulighet for feil…)

      For andre nyhetssendinger er rutinene mye mer automatisert – og dermed som regel mindre sjanse for feil.

  65. Jeg må si jeg opplever det å finne frem til program i den nye nett-TVen som litt forvirrende og komplisert. Søker man f.eks. etter «Gratulerer med dagen» får man opp tre treff som umiddelbart ser helt like ut (tv.nrk.no/sok?q=Gratulerer+med+dagen&filter=rettigheter), og det er ingen ting på treffsiden der som sier noe om forskjellene mellom programmene. Går man inn i menyen ligger ikke programmet under «G» (for «Gratulerer med dagen»), men under «0-9» for «17. mai». Dette virker jo greit nok og forsåvidt ganske logisk etter at man har oppdaget det, men før man forstår at det ligger under «0-9» skjønner man lite. Det er jo under navnet «Gratulerer med dagen» programmet markedsføres de fleste steder.

    Når jeg sitter og tenker mens jeg ser på programsiden på tv.nrk.no (tv.nrk.no/serie/17-mai) skjønner jeg «sammenhengen» og systemet, men ved første øyekast kan ting virke litt voldsomt og man mister litt oversikten. Særlig søkeresultatsiden blir fort voldsom.

    Dette er bare noen «raske» kommentarer fra min side, og jeg vet ikke hvordan dette evt. kan utbedres, men det hadde vært fint om dere i alle fall kunne sett på dette og dermed sett om det hadde vært mulig å gjøre ting enklere og mer oversiktlig slik at man ikke mister oversikten/overblikket.

    Svar på denne kommentaren

    • Tom Halsør (NRK) (svar til Marius)

      Hei Marius!
      Her kan jeg bare si meg enig med deg. Søket vårt sitter ikke helt enda.
      Til nå, så har vi forsøkt å holde det til hva Google boksen leverer, men vi ser at dette må jobbes mer med. Både hvordan vi navngir 17 mai sendingen våre og hvordan resultatet vises.

      Takk igjen for nyttig innspill

      tom

      Tom J. Halsør
      Ansvarlig for design og brukeropplevelse for tv.nrk.no

  66. Når kommer støtte for Windows 8?

    Jeg bruker Windows 8 Release Preview med Internet Explorer 10. Ingen lyd eller bilde i NRKs nye nett-tv løsning.

    Hva skjer? Er det bare Mac, iPad og iPhone dere utvikler nettløsningen for?

    Svar på denne kommentaren

    • Geir Børdalen (svar til Meg)

      Hei Meg

      Vi har ventet på ferdig release av Windows 8 (som vel er rett rundt hjørnet). Men denne skal vi selvsagt sørge for at blir støttet.

      Ny nett-TV er foreløpig støttet for PC (alle windows versjoner fra win xp og nyere, alle viktige browsere), MAC og Linux. Det arbeides nå med støtte for andre plattformer (mobil/nettbrett), men løsningen fungerer delvis på dette allerede (noen mangler på noen plattformer).

      Kommer tilbake med mer nytt om Windows 8 når vi får testet mer.

    • Håper det er fremdrift på dette området. Jeg bruker endelig versjon av Windows 8 med Internet Explorer 10 som jeg har fått via mitt MSDN abonnement.

      Det som skjer når jeg går inn på NRK nett-TV er at meldingen med «Ooops, vi har problemer med å laste Flash for avspilling! Klikk her for å installere Flash på din maskin.» vises. Hvis jeg trykker på lenken kan Adobe opplyse om følgende:

      «Your Microsoft Internet Explorer browser already includes Adobe Flash Player built-in. Windows Update will inform you when new versions of the Flash Player are available.

      The site you are trying to open is not compatible with Windows 8»

      For eldre nettsteder som enda ikke er oppgradert til HTML5 standarden, kan det søkes om å bli inkludert på «Compatibility View list». Slik jeg forstå det er dette er da en midlertidig ordning mens man oppgraderer løsningen sin. Den integrerte flash-avspilleren vil da aktiveres for nettstedet. Følgende krav må da tilfredsstilles:

      adobe.com/go/compatibilityview

      Jeg vil anbefale NRK om å vise en annen feilmelding, for eksempel «NRK nett-TV støtter ikke nyeste versjon av Windows» frem til dere har klar en løsning.

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Meg)

      Hei Meg,

      Vi bør absolutt gjøre noe med feilplakaten for Windows 8 brukere. Takk for at du melder fra.

      Vi har utfordringer med å nå Windows 8 som plattform, men vi ser etter alternative løsninger og jobber sammen med vår videodistributør for å se hva vi kan få på plass på kort og lang sikt.

      Hilsen Marte

    • Geir Børdalen (svar til nils)

      Hei Nils

      Takk for innspill. Vi skal se på mer funksjonalitet for teksting i den videre utviklingen av prosjektet.

    • Geir Børdalen (svar til Bjørn Bergli Fodstad)

      Hei Bjørn

      Vi har foreløpig ikke kunnet prioritere jobbing mot spesifikke TV-interface bokser som Boxee, Google TV, Google Q, Apple TV (1,2 og 3) og mediesenter løsninger som xbmc. Ny nett-TV fungerer delvis mot noen av disse allerede, men vi kan ikke garantere all funksjonalitet.

      Ber om forståelse for at vi må prioritere kjernefunksjonalitet i systemet i første fase. Videre utvikling vil være avhengig av hvor mange enheter som finnes i Norge, og hvor mye arbeid det vil være å gjøre tilpasninger mot disse.

  67. Jeg har kjørt med det nye systemet på en iPad regelmessig i flere uker nå. Jeg har flere ganger opplevd at sendingen hopper til et helt annet sted innen samme program, f.eks: etter 40 minutter inn i Dagsnytt 18 hopper det plutselig til starten. I andre tilfeller tror jeg den har hoppet til et annet sted og ikke til starten men det kan jeg ikke være helt sikker på. De er nødvending å laste nettiden på nytt i ny fane for å rette det opp.

    Båndbredden er meget god og jeg har selv ikke gjort noe med iPaden når dette har skjedd.

    Svar på denne kommentaren

  68. Ettersom Adobe ikke lenger støtter Flash på Android 4.1 (Jelly Bean) fungerer ikke nett-tv overhodet på nye Android-enheter. Ved avspilling får man kun beskjed om å installere Flash (og det er ikke mulig).

    Svar på denne kommentaren

  69. Har nå fått med meg en del av OL sendingen men opplever mye lipsync problemer. Lyden ligger som oftest 1-2 sekunder foran bildet. Nå er jeg riktignok tilkoblet fra utlandet via VPN men bildekvalitetn er meget bra.

    Svar på denne kommentaren

  70. Jeg har tidligere rapportert om at videoen hopper under Dagsnytt 18 sendinger. Nå under OL opplever jeg hopping stadig vekk, sånn som under håndball kampen mot Frankrike.

    Jeg ser direkte sendingen og videoen hopper ofte 5-6 sekunder tilbake slik at man gjentar det man har nettopp sett. Nærmest som en replay.

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Scott)

      Hei Scott.

      Fint hvis du har mulighet til å hjelpe oss videre med feilsøking. Kan du si noe om hva slags enhet det er du bruker når du opplever disse problemene?

      Hilsen Marte

    • Opplevde lag på lyd i dag på NRK1 fra iPad 3 til Apple TV 2 under intervju på håndballkampen. Ikke så veldig ute av sync, men nok til at intervjuet så dubbet ut. Ol3, ol4 og de andre synces greit via airplay fra iphone 4s, så det virker som om iPad 3 ikke spiller helt på lag i dag. Opplever av og til at kvaliteten synker, men får for det meste HD. Er det mulig å oppdatere applikasjonen til NRK i xbmc, eller er det en privat piratutviklet app?

    • Det er en iPad 2 jeg anvender for det meste. Men jeg er ganske sikker på at jeg har opplevd denne hoppingen – korte tilbakespolingen – også på en Windows 7 PC.

      Under direktesending av fekting nå nettopp opplevde jeg denne korte tilbakespolingen flere ganger.

  71. Sigbjørn Berntzen

    Jeg prøver å se på tv fra en BlackBerry Playbook. Denne støtter Flash native og skulle derfor ha alle forutsetninger for å fungere uten noe krøll.

    Men av en eller annen grunn så videresendes jeg til ioslive.nrk.no isteden for å få se programmet.

    Finnes det noen direkte url som går forbi den «intelligente» routingen som tror jeg sitter på en iPad og sender meg til ios-strømmen?

    Svar på denne kommentaren

    • Sigbjørn Berntzen (svar til Andreas Arntsen)

      Useragent for min PlayBook:
      Mozilla/5.0 (PlayBook; U; RIM Tablet OS 2.1.0; en-US) AppleWebKit/536.2+ (KHTML, like Gecko) Version/7.2.1.0 Safari/536.2+

      Dette er da en BlackBerry PlayBook med WebKit basert browser som har Flash Player 11.1.121.34

  72. Kjære NRK.

    Dette er sagt mange ganger før, men la folk få bestemme hvilken kvalitet som skal kjøres fast selv!
    Den automatiske greia funkerer virkelig ikke, i allefall ikke for meg. Bare om jeg alt-tabber til noe annet et halvt sekund, så er det plutselig elendig kvalitet og det tar 20 år før den er tilbake til HD. Er raskere å refreshe siden jo!
    Sitter her med 70 mbps så en konstant HD-stream burde virkelig ikke vært noe problem…

    Svar på denne kommentaren

    • Andreas Arntsen (svar til Kjetil)

      Hei Kjetil,

      Dette var da veldig dramatisk! Jeg har nok en følelse av at du overdriver litt.

      Flere ting kan påvirke avgjørelsen om å gå ned i kvalitet. Nettverskapasitet er en. CPU-bruk er en annen. Dersom du kjører andre program eller nettsider med flere flashelementer på så kan det gjøre at spilleren går ned i kvalitet. Om operativsystemet ditt tildeler flashspilleren mindre cpu tid når den spiller i bakgrunnen (f.eks når du taber vekk) kan det også ha en effekt.

      Når det er sagt så har vi også lagt merke til at spilleren går fort ned i kvalitet, men er litt treg til å gå opp. Dette er noe vi ser på i den videre utviklingen. En mulighet for å sette kvaliteten selv har også hvert nevnt, men er ikke noe vi jobber med for øyeblikket.

      Vi tar med innspillet ditt videre i utviklingen.

      Mvh
      Andreas Arntsen (webutvikler i NRK)

    • Det er verkelig ikkje «veldig dramatisk», eg har nett den samme oppfattinga av dette systemet. Som regel er den automatiske kvaliteten heilt forferdeleg og ofte vel eg heller den gamle nett-tven pga dette. Har opplevd det på fleire datamaskinar og på fleire forskjellige nettverk.

    • Andreas Arntsen (svar til Aasmund)

      Hei Aasmund og Kjetil,

      Om dere opplever svært dårlig kvalitet så kan dere på nrk.no/ol, som har den siste versjonen av flashspilleren, høyreklikke og velge «show player info». Da får dere opp en boks med din målte båndbredde, hvilken kvalitet du spiller av nå og hva den høyeste kvaliteten på strømmen er.

      Da kan dere følge med på når spilleren går opp og ned i kvalitet. Om dere synes spilleren oppfører seg dårlig så meld gjerne fra hvor lang tid det tar før spilleren bytter kvalitet og hva den bytter til.

      Mvh
      Andreas Arntsen (webutvikler i NRK)

    • Current working bandwidht: 44139kbps
      Current bitrate playing: 205kbps
      Max bitrate available: 3660kbps

      Tok ca. 40 sekunder før videoen hoppa ned til lavest kvalitet. Båndbredden gikk aldri under 20mbps. Så tok det ca. et minutt før kvaliteten var tilbake i HD.

      Kjører minimalt med ting i bakgrunnen og jeg anser pcen min som relativt oppegående.

      Skjer også at bilde bare stopper helt opp, opp til 10 sekunder. Fortsatt lyd. Og den sliter med å spole tilbake de siste sekundene/minuttene, hopper rett tilbake 3-4 minutter. Og DIREKTE-knappen fungerer ikke alltid/stopper opp hele streamen så jeg må refreshe.

      Og SVT og DR lar jo brukerne få velge kvaliteten selv, så hvorfor ikke dere? 😉 😉 😉

      God helg!

  73. Hei, har dere gjort noen endringer som tar bort muligheten til å vise bildet i fullskjerm på en sekundær monitor? Når jeg gjør det så hopper bildet til min første monitor. Har fungert uten problemer frem til idag.

    Svar på denne kommentaren

  74. Det er umulig å spole innenfor de siste 3-4 minuttene av en livesending. Når man slipper slideren på ønsket posisjon, blir den snappet til høyrekanten og sendinga hopper til livevisning. Når man har en stor og tydelig DIREKTE-knapp ved siden, burde denne «hjelpende» snappefunksjonen være unødvendig.

    Støtter også ønsket om å kunne velge kvalitet manuelt, det er irriterende å måtte se et grøtete bilde i 15-20 sekunder hver gang man starter et klipp, eller har hatt en annen nettleserfane åpen.

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Trygve)

      Hei Trygve.

      Vi har observert det samme som deg, snapp-funksjonen skal se om vi ikke kan få fjernet i neste versjon av spilleren.

      Når det gjelder manuelt valg av kvalitet er dette litt mer krevende å få plass. Vi skal se på hva vi kan få til.

      Hilsen Marte

    • Hei,
      Mye bra med denne tv-løsningen!…Men manuelt valg av kvalitet er noe dere bør prioritere synes jeg.
      Jeg har rask linje (30Mbit) og en kraftig pc.

      Nå sitter jeg og ser p3.no/se-lordagsradet-med-tore-sagen-her/

      Det er UTROLIG irriterende når den hopper mellom god og dårlig kvalitet. 1 minutt med perfekt bilde, så 1 minutt med pixler, så bra igjen, så dårlig.
      Da vil jeg heller bufre noen minutter så jeg kan få sett det i topp kvalitet. Når den senker kvaliteten et hakk så kjenner du knapt igjen ansiktene deres.
      «Tannhjulet» til youtube er en fin løsning, og hvis det går sent så setter du bare på pause til den har bufret litt.
      Hvorfor er det vanskelig å legge inn mulighet for manuelt valg av kvalitet, pause og bufring?

    • Robert P (svar til vegard)

      Støtter ønsket om å kunne velge kvalitet manuelt, bare med motsatt fortegn; Når jeg bruker mobilt ‘bredbånd’ på PCen hadde det vært greit å kunne begrense trafikken for ikke å bruke opp månedspotten fra min mobile Internettilbyder alt for fort.

      Vet det finnes programvare for PC/Mac/Linux som kan begrense internetbruken per program men innebygget mulighet for å velge kvalitet i avspilleren deres hadde vært det beste.

  75. Jeg ser at dere har gitt opp helt med streaming av Dagsnytt 18 det nye Nett-TV systemet, og at Dagsrevyen er tilgjengelig kun enkelte dager.

    Det skyldes kanskje OL sendingene?

    Jeg sliter fortsatt med mye hopping av streamen i OL sendingene hvor streamen hopper plutselig tilbake 5-10 sekunder.

    Jeg opplever også ofte lipsync problemer i sendingene.

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Scott)

      Hei Scott.

      Hvilken enhet bruker du når du opplever hopping i sendingen og lip-sync problemer?

      Vi har hatt noen problemer med å få lagt ut opptak av helgens sendinger. Det er nok derfor Dagsrevyen for helgen mangler.

      Hilsen Marte

    • Som nevnte tidligere lengre opp i denne lange tråden så er det først og fremst iPad jeg bruker og har oppleved mye av denne tilbakespolingen – eller hoppingen som jeg har også kalt det. Jeg har også opplevd det med Chrome på en Wìndows 7 PC.

      Jeg har oppleved dette veldig mye. Har også opplved mye lipsync problemer.

  76. Jeg sliter med OL-sendingene. Etter et par minutter får jeg «Det har oppstått en feil i avspillingen. Vennligst prøv igjen senere».

    Jeg sitter for øvrig på Firefox 14.01 og Flash Player 11.3.300.268. Fikk det samme problemet da jeg hadde Flash 10.2.

    Noen grunn til dette?

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Tarjei)

      Hei Tarjei.

      Det er ingen opplagt årsak til at du skal få denne feilmeldingen. Hvilket OS har maskinen din? Hvilke av OL-sendingene, direkte eller ondemand, er det som gir denne feilmeldingen?

      Hilsen Marte

    • Takk for svar! Jeg sitter på Windows 7. Jeg får det på direktesendingene, tror ikke jeg har fått det på on-demand-sendingene, men har ikke testet det så grundig der. Meldingen kommer opp etter noen minutter nesten hver gang, og jeg må restarte sendingen.

    • Geir Børdalen (svar til Sven)

      Hei Sven

      Tv.nrk.no skal stort sett fungere fint med alle versjoner av ipad allerede nå. Vi arbeider imidlertid med mer og bedre støtte for mobil/nettbrett av mange forskjellige typer.

      Anbefaler en oppdatering av iOS til siste versjon (gjøres via iTunes).

      Vennlig hilsen GeirB (fra en ipad 3)

      Ps En teknisk feil på on-demand filer akkurat nå er under arbeid.

  77. Som nevnte tidligere lengre opp i denne lange tråden så er det først og fremst iPad jeg bruker og har oppleved mye av denne tilbakespolingen – eller hoppingen som jeg har også kalt det. Jeg har også opplevd det med Chrome på en Wìndows 7 PC.

    Jeg har oppleved dette veldig mye. Har også opplved mye lipsync problemer.

    Svar på denne kommentaren

  78. Til Marte som svar til tidligere innlegg. Jeg klarer ikke å legge det inn etter hennes innlegg.

    Som nevnte tidligere lengre opp i denne lange tråden så er det først og fremst iPad jeg bruker og har oppleved mye av denne tilbakespolingen – eller hoppingen som jeg har også kalt det. Jeg har også opplevd det med Chrome på en Wìndows 7 PC.

    Jeg har oppleved dette veldig mye. Har også opplved mye lipsync problemer.

    Svar på denne kommentaren

  79. Som nevnt en rekke ganger tidligere, opplever jeg fortsatt en del problemer med det nye Nett-TV systemet, særlig nå under OL. Et par tanker slo meg derfor i dag etter å ha tittet på BBCs nett-tv dekning av OL…

    Bildekvaliteten deres er sylskarp, trolig bedre enn det man opplever på NRK, som riktignok er langt bedre enn det gamle Nett-TV.

    Med BBCs dekning mangler det ikke på muligheter for å se alt som ble sendt tidligere på dagen, samt andre dager. Og navigeringen, grensesnittet for brukeren, er helt enestående.

    Når BBC har fått til så mye bra, og det sies at SVT også har et meget bra nett-tv tilbud, og dere i NRK har holdt på nokså lenge og sliter fortsatt med å få det til å funke ordentlig, da er det fristende å spørre: hvorfor ikke inngå en avtale med BBC eller SVT?! Jeg kan ikke tenke meg at NRKs behov er så veldig forskjellig fra disse andre kringastere. Eller hur?

    Svar på denne kommentaren

  80. (Hvor ble det av tilbakemeldingslenken på nrk nettv beta? )

    Jeg prøver å kjøre nettv på min ipad; dette har virket utmerket tidligere, rett etter at beta var satt i gang, men nå er det hele veldig ustabilt, og det er umulig å spole bakover i strømmen til tidligere programmer osv.

    Hva skyldes dette, og når vil det komme i orden igjen?

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Tor)

      Hei Tor

      Takk for at du melder dette. Vi har fått flere tilbakemeldinger om at direktestrømmene på iPad og iPhone ikke er like stabile som tidligere. Sammen med Akamai prøver vi å finne ut av hvorfor dette skjer. Vi er ikke sikre på hva som er årsaken, en teori er at et langt DVR-buffer (3 timer) kan være grunnen, men foreløpig er dette bare en teori.

      Si gjerne fra dersom du merker endringer (positivt eller negativt).

      Hilsen Marte

    • Geir Børdalen (svar til Mick)

      Hei Mick

      Vi arbeider med teksting mot ipad. Problemet var her at det overhode ikke var støtte for teksting fram til ios5. Men dette endret seg denne uken når ios6 ble lansert!!!

      Vi har allerede (som Marte Radmann kommenterer andre steder på NRKBeta) gjort de første testene (testfiler), så dette skal fungere nå.

      Men vi trenger å gjøre en jobb i våre interne produksjonssystemer for å få tekstefilene til å flyte til .srt filer (i tillegg til Timed text som vi bruker ellers). Kan fortelle dere at konvertering og sikring av tekstefiler ikke er noen spøk. Her er skjer det teknisk arbeid på høyt nivå for å sikre automatisk flyt gjennom systemene.

      Vi har litt igjen, men dette kommer til å bli bedre etter hvert 🙂 (Høyt prioritert i prosjektet at dette kommer på plass.)

      Har dere forresten tenkt på at teksting mot ipad åpner en helt ny plattform for teksting. Det er en rekke områder hvor ipad/nettbrett er i bruk – hvor det ikke er mulig å bruke lyd. Plutselig får vi en nytt bruksfelt hvor teksting blir veldig viktig.
      (les: Dagsrevy uten lyd er ikke veldig spennende – men med teksting er det mulig å se denne i et miljø hvor lyd ikke kan slås på.)

      mvh
      GeirB

  81. Hei og gratulerer!

    Først og fremst vil jeg si at den nye nett-tv-en deres er sabla flott. Og selv om jeg må forklé Macintosh-datamaskinen min som en iPad for å slippe å bruke Flash er jeg fornøyd. Jeg liker ikke Flash, men jeg liker NRK og betaler stort sett lisensen min med glede.

    Bruker gjerne VLC og fikk det til å fungere, men det plager meg at lyden «spretter» opp og ned. Som om det er en hissig lyd-kompressor et sted. Jeg tro ikke det er i VLC-en min, for den har jeg fabrikkinnstilt og undersøkt. Er det noe i HLS-duppedittene deres som gjør at lyden blir lav når den skal være høy, og til en viss grad omvendt?

    Jeg brukte denne lenken for å se på i VLC:
    nrk2-i.akamaihd.net/hls/live/201544/nrk2/playlist.m3u8
    er det lenken det er noe feil med? Bortsett fra at den sender «live»-tv som er over en halvtime gammel? Fant ut at det gikk an å spole fram til nå, men irriterende at strømmen starter så langt tilbake.

    Svar på denne kommentaren

    • Geir Børdalen (svar til Jarand)

      Hei

      Båtliv og andre serier i gamle nett-tv blir liggende en stund til, men etter hvert kommer vi til å stenge denne tilgangen.

      Men vi arbeider med å hente ut en masse arkivprogrammer til ny nett-tv. Noen er lagt ut allerede (Åpen post, Lille Lørdag m.fl). Utlegging forutsetter at vi har langsiktige (les: uendelige) rettigheter for disse seriene.

      Utfordringen for oss handler om at disse seriene må hentes ut på nytt (som nykonverterte web-videofiler inkl metadata). Det er litt jobb…

      Men fortvil ikke – dette jobber vi med. Her kommer det mer 🙂

      mvh
      GeirB

    • Hadde vært spennende med tilgang til gamle sendinger av Dagsrevyen. F.eks. fra 70-80-tallet. Kunne evt startet bare med søndagsrevyen/sportsrevyen.

      Og gammel barne-tv slik som portveien2, teodor og labbetuss o.l.

      Står dette på planen?

    • Geir Børdalen (svar til Vegard)

      Hei Vegard

      Det arbeides med å få den rettighetsmessige delen av dette i orden. Men ellers er dette noe vi helt klart ønsker at skal være mulig.

      mvh
      GeirB

  82. Dere skryter av BoxeeBox og stor skjerm høyere opp på siden:

    «Den store skjermen kan enkelt og trådløst vise Nett-TV dersom man har en enhet som støtter AirPlay koblet til TV-skjermen eller projektoren, som f.eks. AppleTV og Boxee.»

    Lengre nede skriver dere :
    «Vi har foreløpig ikke kunnet prioritere jobbing mot spesifikke TV-interface bokser som Boxee»

    Dårlig gjort, veldig mange har kjøpt BoxeeBox og forventet at NRK fungerte, men dere har valgt flash og det er en er døende teknologi. Det er derimot hyggelig å se at både BBC og SVT fungerer utmerket med BoxeeBox. Hadde dere valgt en standard løsning som ikke var flash basert ville det fungerte på flere platformer og gjort det lettere for dere selv. Igjen viser NRK at de ønsker å støtte spesifikke leverandører, først Microsoft så Adobe. Det drysser nok gaver på sjefene som beslutter slikt.

    Jeg håper imidlertid at den gamle blir liggende en stund, der kunne man fange bitstrømmen med mplayer og lagre den som wmv fil og se den offline fra disk via NFS/Samba med BoxeeBox.

    Men som sagt SVT har et utmerket alternativ! Sverige har alltid ligget 5-10 år foran Norge, synd vi ennå ikke klarer å ta dem igjen.

    Svar på denne kommentaren

    • Du har misforstått veldig. At NRK ikke er på boxee har ingen ting med flash, adobe eller microsoft å gjøre. Den SVT-appen du snakker om er utviklet av frivillige, ikke SVT.

    • Angående: «Igjen viser NRK at de ønsker å støtte spesifikke leverandører, først Microsoft så Adobe.»

      Det riktige er vel å si først Apple så Adobe. NRKs nett-TV løsning har HTTP Live Streaming (HLS), dvs. Apple sin egen distribusjonsprotokoll som spilles av i Apples avspillere. I tillegg har man Adobe HTTP Dynamic Streaming (HDS), en teknologi under avvikling, men som kan være nyttig for å støtte eldre plattformer et par år til.

      Mao. har du en Mac, iPad eller iPhone virker NRKs nettløsning helt glimrende så snart barnesykdommene er luket bort.

      Jeg sitter her med endelig versjon av Windows 8 og Internet Explorer 10 som jeg har fått via mitt MSDN abonnement. Ingen bilde eller lyd fra NRKs nett-TV «løsning». Jeg har også en Windows Phone. Ingen lyd eller bilde fra NRK. Windows nettbrett og hybridmaskiner vil lanseres i hopetall i oktober, og disse (Windows 8/RT) vil heller ikke kunne brukes sammen med NRKs nye nett-tv.

      Jeg har på følelsen at NRK her prøver å oppfylle avdøde Steve Jobs visjoner om «Apple-TV» i NRK drakt?

      Jeg synes også det er upassende av NRK å legge seg så langt opp i hendene på Apple, med tanke på NRKs uavhengighet og Apples økende kontroll med redaksjonelt innhold. Det tar vel ikke lang tid før bruk av Apples andre distribusjonskanaler, som bruk av HLS og avspilling i deres programvare på deres enheter, også underlegges en form for innholdskontroll utøvd av Apple. NRK bør være mer forsiktige, synes jeg.

  83. Jeg har prøvd NRKtvBeta siden den ble tilgjengelig, og opplever stadig at jeg ikke får sett et program ferdig før hele operativsystemet henger seg opp. Jeg har Mac, og har brukt Safari. Jeg begynte etter hvert å gå tilbake til den eldste versjonen av nett-tv, siden jeg her ikke hadde problemet. Nå har jeg bare det nye alternativet, og sliter med at hele maskinen henger seg opp midtveis i programmet.

    Er det noen som har tips om hva dette kan skyldes? Bredbåndforbindelsen skal være super.

    Svar på denne kommentaren

    • Christopher Briggs (svar til Sigrunn)

      Nei, det virker meg at NRK er så selvgode at de velger bare de positive tilbakemeldingene i sine nettdebatter. Jeg har skjønt allerede at jeg ikke er alene om akkurat de samme problemmene du beskriver.

      Jeg har prøvd oppdatering av driverne. Jeg har til og med prøvd Chrome, selv om jeg IKKE ønsker denne nettleseren. Men ingenting er til nytte. Også jeg har mistet mulighet å se på nett TV. Også hos meg spises CPU-en til maskinen etter hvert henger opp.

      NRK synes jeg er arrogant, og er redd for å miste prestisje i dette. Hvis du er interesert synes jeg det er på tid vi hadde en aksjon på dette. Jeg vil lage Yahoo eller Facebook-gruppe om andre vil melde seg på. Jeg akter ikke bare å la dem som tar lisenspengene mine bare avskriver en betydelig del av befolkning, og si at problemet ligger hos dem!

      Det er skammelig. Gamle løsningen fungerte helt fint. Nå er det bare tull!

    • Marte Radmann (NRK) (svar til Christopher Briggs)

      Hei Christopher

      Jeg beklager at du opplever NRK som arrogant. Vi prøver så godt vi kan å svare på kommentarene som kommer, men dagen har mange arbeidsoppgaver, og av til rekker vi ikke å følge opp alt som vi ønsker.

      Vi ønsker å tilby den beste videoopplevelsen til dere, og vi jobber hardt med å finne ut av hvorfor noen av dere har store problemer med å spille av videoen. For å komme til bunns i problemene trenger vi hjelp fra dere. Har du problemer med avspillingen vil vi gjerne høre fra deg. Send kontaktinformasjonen din til marte.radmann(at)nrk.no, så kan vi sammen finne ut av problemene. Vi er lei oss for at videoen ikke spiller som den skal hos deg!

      Hilsen Marte

    • tror jeg vet hvorfor (svar til Sigrunn)

      Tror jeg vet hvorfor du opplever dette. Maskinen din er rett og slett hakket for gammal og treig, i tillegg til at en del av de gammle Macene har litt for dårlig avkjøling (sorry) .Sitter selv på en gammal Macbook fra 2007 og jeg får for det meste sett nett-tv i beste kvalitet, men det er på nære nippet. Viftene går for fult og jeg har hatt ett par opplevelser der maskinen har overoppheta og fått kernel panic.

    • Christopher Briggs (svar til tror jeg vet hvorfor)

      Så DET du egentlig sier er at for å kunne benytte seg av NRK fullt ut, man hele tida må ut og kjøpe seneste maskin? Om tre år er din maskin like gammel som min, og da mener du at du bare må skifte den ut – for å få del av tilbudet? Skjønner du ikke, du som er så flink til data, at dette endrer kostnaden av din lisens? Da må du jo medberegne kostnaden av ny datamaskin tredje hvert år på toppen av lisensen.

      Med respekt, datamaskinen er ikke TREG, om så han er 3 år gammel. Med respekt har jeg ikke tenkt å skifte maskinen for NRK! Og med respekt, om du sier at da er det greit jeg ikke kan benytte meg av tilbudet lenger, sier jeg NEI DET ER DET IKKE! Så lenge jeg er tvunget til å betale lisens så har jeg like mye rett til å benytte meg av det som du.

      Og faktumet er at gamle Nett-TV virket helt perfekt. NRK har med dette ØDELAGT hele greie!

    • Grunnen til at Macer generelt vil slite litt med NRK sitt nye nett-tv, er fordi de baserer seg på flash, noe som apple sine produkter ikke liker alt for godt.

    • Hei «Virker ikke med Firefox»

      Skulle ikke være noen grunn til at NRK nett-tv ikke virker med Firefox. Firefox er støttet fullt ut – og er faktisk også nettleseren som vi bruker mye her i redaksjonen. (Vi tester for øvrig mot alle de viktigste browser utgavene – IE, Firefox, Safari, Chrome – og for foreskjellige versjoner.

      Send oss gjerne litt mer detaljer om operativsystem osv. (Vi har sett en variant av feil «uten bilde» på Linux som skal være mulig å løse.)

      Men andre enn meg kan mer detaljer rundt dette, så ta gjerne kontakt, så hjelper vi gjerne.

      mvh
      GeirB

    • Geir Børdalen (svar til Hedvig)

      Hei Hedvig

      Her gav du nok oss litt lite informasjon for at vi kan hjelpe deg.

      Hvis du bruker Internet explorer 9(?) antar jeg at du kanskje sitter på en PC.

      Første tips ville være å gå på Adobes hjemmesider (get.adobe.com/flashplayer/?promoid=JZEFT) og laste ned siste versjon av Flash player.

      Hvis ikke, får du ta kontakt (vi hjelper gjerne) eller sjekke noen flere av tipsene i kommentarspalten her.

      mvh
      GeirB

    • Brendan Eich har eit veldig godt innlegg om status på H.264 i Firefox: hacks.mozilla.org/2012/03/video-mobile-and-the-open-web/

      TL;DR er at sidan folk uansett har ein tendens til å leggja inn Flash-fallback på H.264 i staden for å transkoda til WebM (ahem), og sidan Adobe ikkje kjem til å vidareutvikla Flash på mobil, og sidan H.264-dekoding skjer i maskinvare, så vil Firefox på mobilar med H.264 i maskinvaren støtta H.264.

      Men, viss du ser H.264 på desktop, så trur eg det må vera via plugins? (Quicktime / Windows Media Player)

    • Andreas Nordal (svar til k)

      Ingen nettleser-plugin her nei!

      Det som har skjedd er at Firefox nå gjør som Opera, og bruker Gstreamer på Linux. Mulig dette er et kompileringsvalg, men tydeligvis tatt med i OpenSuse 12.2 som jeg bruker.

      bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=422540

      Jeg installerte Gstreamer-kodeken for H.264 for å se VGTV med Konqueror, og fikk en hyggelig overraskelse da det hjalp for Firefox også.

  84. Etter at dere sluttet å oppdatere på de gamle nettTV-sidene, må jeg gi opp å bruke nrk nett tv. Jeg fikk god kvalitet i WMP, men nå er alt i elendig kvalitet og det hakker selv om jeg ikke er i fullscreen.

    Kan dere gjøre det mulig å fortsatt bruke det tidligere alternativet? Alt hakker i Nye NRKtv, og mediaplayeren er forferdelig. WMP er suveren, hvorfor gå fra noe som virker til noe som ikke virker?

    Hvorfor ta noe som fungerer og legge inn et system som ikke fungerer? jeg får ikke sett Derrick episodene på kveldstid lenger. Kan noen vær så snill gjøre Derrick episodene tilgjengelig i det gamle NRK nett TV?

    mvh
    Derrick-fan

    Svar på denne kommentaren

  85. Leif Tore Markman

    Heisann,

    Jeg lurer på hvorfor det ikke finnes en lenke som gjør at vi kan laste ned innholdet i nett-tv. Dette er på ingen måte ulikt å ta opp med en PVR dekoder, eller i «gamle dager» når vi tok opp med VHS spiller!

    Er det noe måte å finne frem til lenken for å laste ned videoen man ønsker på??

    Mvh
    Leif Tore

    Svar på denne kommentaren

  86. NRK’s nye nett tv full av barnesykdommer | Noach

    […] vil bli bra, og her litt egenreklame fra NRK: http://nrkbeta.no/2012/04/23/test-nrks-splitter-nye-nett-tv/, hvor det blant annet annonseres at “Kvaliteten på lyd og bilde er betydelig forbedret. […]

    Svar på denne kommentaren

  87. Ingenting funker i nye nett-tv. Jeg får bare opp et bilde, og ingen video eller noen feilmelding. Hva er det som er galt? Jeg er tilkoblet et raskt nettverk, har kraftig maskinvare, benytter siste versjon av Windows og Internet Explorer.

    Tittet på hjelpesidene under «Jeg får ikke sett video». Der står det:

    «For å bruke tjenesten på en PC trenger du:
    a) En nettleser, for eksempel Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera eller Chrome. NRK anbefaler at du alltid har siste versjon installert på maskinen din.

    b) Får du svart skjerm behøver du kanskje ny Flash-versjon

    Bruker du PC bør du ha siste versjon av Adobe Flash installert. Sjekk oppdateringer på denne nettsiden.

    Personer som bruker FireFox har problemer med å få flash til å fungere når de benytter standard installasjon.» …

    Jeg bruker Windows 8 og Internet Explorer som fulgte med operativsystemet. Det står versjon 10. Dette er aller siste versjon. Jeg får ikke svart skjerm eller noen feilmelding. Jeg har trykket på lenken for å sjekke oppdateringer av flash. Jeg kommer da videre til en nettside hvor det står at «The site you opened is not on the Compatibility View (CV) list». Mao. ikke støttet av Internet Explorer i siste versjon fremgår det. Internet Explorer har Adobe flash integrert, og jeg har visst versjon 11.4 av flash.

    Støtter NRK nett-tv Internet Explorer eller ikke?

    Det høres rart ut om vi må installere Chrome eller rett og slett kjøpe en iPad for å se NRK nett-tv med den nye løsningen. Kan noen ansvarlige for løsningen hos NRK svare på hva jeg skal gjøre, hva som faktisk støttes, evt. når støtte for siste versjon av Internet Explorer kommer?

    Uansett vil jeg gi råd om at det vises korrekte feilmeldinger og at hjelpesidene utvides vesentlig. Hvis det er slik at Internet Explorer ikke støttes, så skriv det, gjerne med en dato for når støtten er på plass.

    Svar på denne kommentaren

    • Har faktisk samme problemet med internet explorer på pcen min.
      Nyeste flash, flash fungerer overalt ellers (youtube osv) men tv.nrk.no gir meg svart skjerm.

      Hadde vært greit om alle versioner av internet explorer faktisk virket, inkludert xbox.

      Litt rart forresten at den mest brukte browseren ikke støttes.
      Men mac-fanatikerne som drifter nrk tatt i betrakning så overrasker det meg ikke.

    • Bedriften jeg jobber i har såkalt Gold-support fra Microsoft. Jeg har ringt Microsoft sitt supportsenter i USA, og fått dem til å sjekke hvorfor NRK nett-tv ikke virker i siste versjon av Internet Explorer (versjon 10).

      Svaret er at NRKs «nye» nett-tv ikke er kompatibelt med nyeste versjon av Internet Explorer for Windows 8 / RT. Kort oppsummert bruker NRKs nett-tv eldre plug-in teknologi (flash) på en slik måte at NRK ikke kvalifiserer for å komme på Compatibility View list pt. Kun nettsteder som er på listen vil kunne bruke flashavspilleren i Internet Explorer. Slik jeg forstår det er dette en midlertidig overgangsordning mens nettstedet oppdateres til web 2 standard (HTML5 / MPEG-DASH).

      Pt. er det kun Windows 8 og Windows RT som har Internet Explorer 10 installert som standard. Microsoft vil, trolig over nyttår, starte utrullingen av Internet Explorer 10 for Windows 7 via Windows update. Internet Explorer under Windows XP kan ikke oppdateres og vil således fortsatt fungere sammen med NRKs «nye» nett-tv.

  88. Hjelp!
    Den nye nettspilleren fungerer ikke med Internet Explorer på Xbox 360`en min.

    På mandag fikk jeg ny software til 360`en, det gjorde alle som har 360 og er tilkoblet live.
    Fint er det, internet explorer får du tilogmed med.

    Men netttv sier bare at jeg trenger flash.

    Vet det ikke er så mange som bruker 360`en til nrk.no/nettspilleren siden 360en er koblet til tven.

    Men med netflix, hbo og alt piratebay har og tilby bare et klikk unna finner jeg det latterlig at tvspilleren til nrk.no ikke fungerer.

    FYI, tv2sumo og vgtv fungerer utmerket, kanskje dere skal lære litt om nye medier hos deres konkurenter?

    Svar på denne kommentaren

  89. Christian Bjørvik

    Hei nett-tv i beta var intet mindre enn strålende. Rett etter sommern ble det så værre, med bugs som hopping og sånt, men det har vært diskutert tidligere her ser jeg.
    I starten var detikke spesielt stor forskjell på å streame nett-tv fra iPad til AppleTV og å se HD-signal på getboksen. Men, i de siste ukene er nett-tv blitt kornete, virker mer som 480*320, masse komprimeringsartifakter.

    Podkaster på iDings virker heller ikke. I alle fall ikke tilfredsstillende, dvs at de begynner umiddelbart, slik f.eks Sveriges radio gjør.
    Om man velger å laste ned, står podkast-programmet og tenker lenge, forbereder nedlasting står det.
    Minner mer om dårlig båndbredde, skjønt det skal mye til, det er snakk om å streame ca 20 KB/s.

    Utstyr: iDingser/AppleTV

    Svar på denne kommentaren

  90. Det er veldig mye bra med den nye Nett-TV satsingen og jeg har stor glede av den på min Win8 PC samt iPad. Men jeg savner indeksering av en rekke program slik som Dagsrevyen har til daglig. DN18 har det ikke enda men hadde det konsekvent tidligere under det gamle systemet. Aktuelt har det ikke og hadde det bare enkelte ganger tidligere. Og Debatten har det ikke og har aldri hatt det.

    Det er STOR nytte å kunne se programinnholdet før programmet åpnes (Aktuelt og Debatten) og detaljert oversikt like etter det åpnes (DN18) slik som Dagsrevyen funker. Jeg har ikke tid til å se alt og har derfor stor nytte av å se hva som kan være av interesse.

    Svar på denne kommentaren

    • Christopher Briggs (svar til ScottR)

      «Jeg har ikke tid til å se alt og har derfor stor nytte av å se hva som kan være av interesse.»

      – jeg og, men jeg har ikke kunnet bruke det lenger siden denne forandringen. Nå er jeg blitt tvangs BBC seer, og ser på YouTube. Ut ifra tilbakemeldingene som nå kommer (over) synes jeg hele nettTV-prosjektet til NRK er en fiasko.

      Så det er BRA at det går for deg, og at du har oppdaget nettopp mange andre gjorde før… men som nå dessverre ikke lenger får nyte av. Med mindre selvsagt at de kjøper seg en spitter ny datamaskin eller Ipad.

      Når alt annet virker (også andre TV-tjenester) unntatt NRK har jeg slett ikke tenkt å gjøre det. Dessuten kjenner jeg til noen eksempler av folk som ikke merker problemene jeg irriterer meg over – dvs at de ser på løsningen, bildet hakker (men er selvsagt av veldig høy oppløsning), og CPU og vifteren går på overtid…. men disse synes NRK nettTV likevel er kjempe god.

      Det eneste jeg vet er at jeg hadde oppdaget, som du, hvor nytig det var å se på nett TV, og at alt fungerte helt topp – og så kom NRK med denne spitter nye nettTV, som skulle være så spitter bra, og jeg har ikke kunne være med noe lenger. Det fungerer meget dårlig.

    • Jeg har som sagt ikke problemer med video sendingene og bildekvaliteten. Min PC er 4-5 år gammel men iPaden er jo av nyere art. Men nå har jeg riktignok veldig god båndbredde – 25Mbps fra min leverandør og ca 10Mbps effektiv båndbredde mellom Oslo og Toronto.

      Det er rart og synd at du opplever bra video fra en rekke andre steder men ikke NRK. Jeg har ofte lurt på hvorfor de ikke «licensed» et godt system fra en av de andre store.

    • Geir Børdalen (svar til ScottR)

      Hei ScottR

      Indeksering av programmer (særlig magasin-programmer) er noe vi jobber med å forbedre. Vi har fått i gang indeksering av en del programmer, men ikke for alle. Det er redaksjonene selv som gjør dette, så vi er avhengig av prioritering av ressurser lokalt. (Dine ønsker er for øvrig sendt videre til områdene du kommenterer ..) ).

      Vennlig hilsen
      GeirB

  91. Hva blir det neste kreative forslaget:. Halve skjermen sladdet, slik at seeren kan få mulighet til å gjette seg til hva som skjer. … Eller hele skjermen i sort.. slik at seeren får en «radioteater» opplevelse.

    Svar på denne kommentaren

    • Anders Hofseth (NRK) (svar til Peder)

      Hei Peder
      Jeg forstår at du er skuffet, men jeg er ikke sikker på om vi klarer å hjelpe deg en fredag kveld… Hva eksakt er det som ikke virker for deg, og hva slags maskin er det du benytter?

  92. OS : Linux

    Har i perioder benyttet mplayer fra utlandet for
    å se på nrk. Via vpn for ikke få noe tull med
    ip addresser o.s.v.

    Litt synd at dere skal avvikle de gamle sendingene,
    Har en 10M linje, GeForce 8400 GS grafikk med
    en 0.5GB ram. Lenge har det fungert veldig bra..

    Den nye løsningen deres er ikke like god med linux

    For meg er ikke dette så kritisk men der på sin plass
    å dele noen av erfaringene med dere.

    Med firefox blir sendigen blå p.g.a flash og nvidia.
    Dette kunne dere kansje fikse da jeg ikke har tilsvarende
    problem mot youtube, bbc one o.s.v

    google-chrome + linux fungere ikke godt mot den nye
    netttv’en deres. Det hakker fælt og bilde kvaliten
    er mildt sagt variabel.

    Har også forsøkt med vlc mot hls linkene deres. Der
    blir bilde veldig bra mens lyden er noe ujevn. Sendigene
    går i rykk napp. VLC ser ikke ut til å takle hls
    sendingene deres skikkelig.

    Ett knipe feilmeldinger

    [h264 @ 0x88ead00] Missing reference picture
    [h264 @ 0x88ead00] decode_slice_header error
    [h264 @ 0x88ead00] mmco: unref short failure
    [h264 @ 0x88ead00] concealing 2040 DC, 2040 AC, 2040 MV errors in P frame

    Svar på denne kommentaren

  93. Nå har boxeebox løsningen med html5 uten flash fungert utmerket en stund. Nå gjenstår bare kosemetikk, men allikvel viktig. Det er ikke ikon for fullskjerm (eller jeg har ikke funnet det). SVT har et slikt ikon så der fungerer fullskjem utmerket.

    Jeg hadde satt stor pris på et slikt fullskjerm ikon i spilleren. Jeg er ikke helt sikker på om hvor dette ligger i spilleren dere launcher eller i applikasjonen som startes på boxeebox.

    Jeg forsøkte å velge link som avspilleren kan starte (bruker dette på brett, Android 4.0.3), men det fungerte ikke på boxeebox, siden finnes ikke.

    Svar på denne kommentaren

  94. Tekstingen på nett-tv har jeg konstant problemer med. Enten så er den totalt ute av synk (den ligger ca 5 min før det som blir sagt), eller så er den i synk, men faller plutselig ut i 30 sek før den kommer tilbake. Veldig irriterende. Det gjelder uansett om jeg bruker mac eller pc. Browser: safari, IE9 og IE10.

    Svar på denne kommentaren

  95. Frank Eivind Rundholt

    Nett-TV fungerer også fint på Nintendo Wii U. Du må velge «‘TML5-avspiller med HLS’ under tv.nrk.no/innstillinger

    Dessverre er det bare teksting når du ser kanalene direkte.

    Svar på denne kommentaren

    • Det vil si at man ikke skal ha mulighet for å se et program i etterkant hvor teksten fungerer når det f.eks er kinesisk tale? Da faller vel intressen for å se noe på nett-tv bort hvis det ikke er et norsk program…

  96. Boxee Box fungerer tilsåmye.Dumt at det ikke er full skjerm- modus tilgjengelig.
    Hadde satt STOR pris på om det hadde blitt mulig.

    Så Julekongen i vindu medmax zoom på TV de dagene det ikke passet å se den direkte. Fungerte greit nok, men savner fullskjerm.

    Rss- feedene som er laget Frank Burno er foreldet, så en annen måte var om NRK satt opp en side med Rss feed for innhold som er fritt tilgjengelig.

    Svar på denne kommentaren

    • Christopher Briggs (svar til kristian)

      Who cares? Jeg sitter fortsatt uten verken Nett-TV etter denne fantastiske «spitter» ny Nett TV. Min maskin er visst for gammal.

      Jeg har ikke problem å se på BBC, Nettflix, og TV2 en gang…. men denne fantastiske «spitter» ny Nett-TV går ikke. Gammel Nett-TV på NRK virket helt ok.

      Så tenker jeg at det er noen som vil spurre, hvorfor jeg ikke bare går ut og kjøper ny maskin. Ja! Da har du faktisk etablert en premisse, at vi må gjøre det for å bruke det vi betale lisensen for. Og så er det ingen guarantee at om tre år du må oppgradere atter en gang.

      Tatt i betraktning, øker dette hva det koster å ha NRK (og således betyr en frivillig økning i lisensen; man vil da forventes hele tiden å ha oppdaterte, nye maskiner). Det vil jeg ikke være med på.

      Jeg er veldig misfornøyd med hele pakken!

  97. Nett-tv’n er helt elendig. Når man ser et program så varierer kvaliteten fra knivskarp til grautete-pixler på en irriterende og uforutsigbar måte. Har samme problem på en gammel pc og en splitter ny pc. Helt grei datalinje (Nextgentel 5/1 Mb).

    Med den gamle løsningen hendte det at man mistet forbindelsen og måtte starte på nytt. Det var bedre det ennå lide seg gjennom graut-bildet.

    Svar på denne kommentaren

    • Christopher Briggs (svar til Anders)

      Det er også denne uoversiktlig diskusjonstråden! Det sier litt om hvor viktig redaksjonen synes denne saka er.

      Tror ikke NRK kommer til å erkjenne at noen av oss har vært stengt ute siden denne «spitter» nye nett-tv, til det er det altfor mye prestisje etter mi mening.

      Den nett-TV som er nå ser ut til å være en «løsning» utviklet av en 3.parti på anbud, om jeg tolker det jeg har lest riktig… men jeg vet selvsagt ikke. Da tror jeg det går prestisje her. Uansett irriterer jeg meg hver gang de pakker dette inn med «spitter» ny! Det er for dårlig. Hos meg virket den gamle, og BBC og Netflix gjør det fortsatt.

      Jeg hadde begynt å se på serien «skolen», som handlet om en skole i Essex da de pensjonerte gamle nett-TV. Så mistet jeg muligheten å se den, og følger med serien og ser hvordan det gikk.

      På den tida endringen skjedde hadde jeg sluttet å bruke vanlig TV, stort sett, og gjennom en Internett radio hadde radioen gjort sin «come back» hos meg. Eneste gangen jeg så på TV var nettopp når jeg brukte nettet. Det vil si at den nye nettløsningen har stengt meg helt ute.

      I begynnelsen prøvde jeg en masse forslag som kom fra NRK om dette, men jeg har a) resignert meg til at ingenting fungerer på min eldre laptop, og b) prinsipielt ikke vil gjøre noe som kanskje vil gjøre systemet ustabilt når andre leverandører synes å kunne brukes uten problem.

      Men oi, det er så «spitter» ny, vet du, så «spitter» fantastisk bra, så «spitter» du liksom. Jeg hater det.

  98. Jeg har brukt det nye NettTV systemet en god stund nå og jeg har veldig stor glede av å kunne spille av på min iPad. Men det finnes fortsatt en rekke irritasjonsmomenter:
    – mange programmer er ikke tilgjengelig før mange timer etter direkte sendingene, selv programmer som Dagsnytt18, Dagsrevyen, Aktuelt og Debatten. Jeg vet at de er tilgjengelig under direktesendings seksjonen men det gjelder kun for brukere i Norge og ikke oss i utlandet. Vi er avhengig av opptakene.
    – Dagsrevyen blir som oftest indeksert, dog ikke alltid, og andre programmer blir sjeldent indeksert. jeg synes virkelig at DAX18 og Aktuelt også burde være indeksert. Det tar vel ikke all verdens tid å få til det. DAX18 har jo 2-3 folk i studio under sendingen som kunne ta den jobben, eller hur?
    – teksting av programmene er sjeldent eller aldri tilgjengelig
    – enkelte ganger opplever jeg å få meddelt at enkelte sendinger av program (e.g. Lindmo, Migraplois) ikke er tilgjengelig utenfor Norge selv om det ikke ikke er riktig. Andre sendinger er tilgjengelig og de blokkerte blir rettet opp etter litt purring her og der. Det er alikevel irriterende.

    NettTV er et virkelig flott tilbud men jeg synes det er på tide nå at tilbudet kommer ut av sitt beta modus. Det burde være tilnærmet knirkefritt.

    Svar på denne kommentaren

  99. hmm,
    Nå har jeg desverre mistet trua. Har siste firefox 18.0.1 kjørende på linux med flash 11,2,202,261 (Verifisert hos adobe.com/products/about-flash.html). Til tros for dette får jeg den flotte feilmeldingen: Ooops, vi har problemer med å laste Flash for avspilling!

    Klikk her for å installere Flash på din maskin.

    Spesielt «Klikk her for å installere….» gjør jo at man begynner å lure.

    Hva har skjedd? Har jo fått til nettv tidligere.

    Svar på denne kommentaren

    • aldrinok (svar til Knut)

      denne har eg òg fått eit par gonger i det siste, men berre i Firefox (Chromium fungerer). Eg trudde kanskje det var adblock eller flashblock som øydela, men har ikkje fått testa grundig enno for det skjer berre av og til.

    • Jeg forsøkte med helt ren installasjon uten utvidelser for firefox. Det eneste jeg kan komme på er at man trenger en «bedre» skjermdriver for enkelte funksjoner i flash_player? Dette er dog en vil spekulasjon fra min side da jeg aldrig har satt meg inn i hvordan flash fungerer. Er det tilfelle så kunne man jo hostet opp med en litt mer informativ feilmelding.

      Får foresten samme feilmelding når jeg skal prøve den nye nett_radio spilleren.

    • Christopher Briggs (svar til Knut)

      Det er bare å lese denne uoversiktlige tråden å se at hele «spitter» ny Nett TV handler om dem som ikke får problem med det. Det er nå opplagt, selv vi skulle være et mindretall, at det er en betydelig del seere som IKKE kan bruke tjenesten – jeg er fortsatt veldig bitter over NRK sin arrogant fremferd her. At de har pensjonert en løsning som virket helt bra, og at vi andre – tross for at vi i begynnelsen prøvde løsningene NRK foreslo – som likevel ikke kan bruke det… så er det «bare dumt».

      Jeg hadde begynt å se en TV-serie, som jeg gikk altså glipp av. Siden jeg ser ikke på TV hjemme, har dette endt med at jeg får inn nyheten på min Internettradio, og så ser jeg på YouTube, Netflix og BBC når jeg skal se noe.

      Jeg synes hele denne tråden vitne om noe som ikke er bra for NRK…. da den «spitter» ny Nett TV ikke er BETA noe lenger, slik det fremstår i denne tråden. Jo snarere vi avskaffe TV-lisensen, jo bedre.

  100. Det er vel nå snart et år siden nye nett TV ble lansert. Er det ikke da på tide å få orden på tekstingen? Tenker da spesielt på strømming via PC. At tekstingen forsvinner nå og da på engelsktalende programmer er til å leve med. Verre da med andre språk…

    Svar på denne kommentaren

    • Marte Radmann (svar til Roy)

      Hei Roy,

      En ny versjon av spilleren vår med bedre tekstvisning vil bli lagt ut denne eller neste uke.

      Jeg har full forståelse for at ustabil tekstvisning er irriterende. Vi har jobbet med denne problemstillingen en god stund, og prøvde mange ulike løsninger. Derfor har ting tatt litt lengre tid enn ønsket. Nå ser det ut som vi har kommet fram til en versjon av spilleren som gir en mer stabil tekstvisning. Vi holder på å teste denne nå, og legger ut spilleren så snart vi har fått gjort ferdig de nødvendige testene.

    • Takk for raskt svar – for svar i det hele tatt. Det hadde jeg ikke ventet – med tanke på at denne tråden startet for et år siden.

      Dette er jo alle tiders… endelig kan jeg også få full utbytte av «fremmedspråklige» sendinger.

      Siden jeg nå har klaget over løsning, må jeg vel balansere det hele med å skryte av NRKs nett-TV tilbud. Fantastisk! Det er sjeldnere og sjeldnere at TV-en blir benyttet…

    • Marte Radmann (svar til Roy)

      Takk for fine ord!
      Vi prøver så godt vi kan å svare på de tilbakemeldingene vi får, innspillene fra dere er viktig for at vi skal kunne gjøre NRK TV enda bedre.

      Vi la ut ny versjon av spilleren med forbedret tekstvisning i går, og er spente på å høre om du synes visningen har blitt bedre.

  101. Teksting virker bra på iPad’en, men får ikke overført teksten til AppleTV. Sistnevnte er riktig innstilt, og tar tekst fra andre tjenester, men ikke fra NRK. Hva kan gjøres med dette?

    Svar på denne kommentaren

  102. Noen fremdrift når det gjelder native støtte på WIndows 8?

    Flash-avspilling fungerer dårlig, og jeg håper på at NRK kommer med en app eller i det minste vil støtte MPEG-DASH standarden gjennom nettleseren. MPEG-DASH er jo nå inkludert i Windows 8.

    Slik det er nå virker det som NRK bare har interesse av å tilrettelegge for Apple-produkter. Slik bør det ikke være av en allmennkringkaster, statskanal og lisensinnkrever.

    Svar på denne kommentaren

  103. Hei !

    Har problemer med at kvaliteten på bilde er for høy. Dette kommer av at jeg ser tv via 2g-3g. der jeg bor er jeg trolig i grenselandet og nettet har variabel kvalitet. Jeg skulle ønske at jeg kunne låse kvaliteten på bilde slik at hakkingen blir borte !

    Geir

    Svar på denne kommentaren

  104. Jeg har brukt http://norskinternett.com for å se NRK fra Spania, funker som en drøm 🙂 Lett å sette opp på forskjellige enheter som iPad og PC, trenger ikke installere noe programvare. De levere måneds abb. noe som gjør at det er lett å starte og stoppe abb. hvis du er i utlandet bare kortere perioder.

    Mvh
    Tore

    Svar på denne kommentaren

    • tor (svar til Boris)

      Før i tida fans eit genialt konsept som heitte «RSS-feeds» der du kunne abonnere rett frå nettlesaren eller ulike nyheitslesarar eller med eit google-produkt til og med. Dei funksjonane er vel teke over av facebook no for tida. Og seinare kjem sikkert nokon til å finne på eit genialt nytt konsept som løyser akkurat same problem som feeds løyste.

      anyywayyy..feeds ville vært kult.

  105. Noen sjanse for at det kommer MPEG-DASH støtte i NRK nett-tv?

    Det hadde vært flott å få slippe Adobe flash eller andre plug-ins. Internet Explorer 11 har integrert støtte for MPEG-DASH, og NRK nett-tv kjøres vel på Azure som selvsagt også støtter MPEG-DASH.

    For øvrig er MPEG-DASH anbefalt av EBU, og som statsfinansiert allmennkringkaster burde NRK støtte åpne standarder som MPEG-DASH. Slik det er nå støttes bare Adobe HDS og Apple HLS, løsninger som ikke er optimale for brukere på en Microsoft plattform. Håper på et positivt svar. 🙂

    Svar på denne kommentaren

    • Tobias Lundin (svar til Reidar)

      Hei Reidar!
      Vi vill självklart få till MPEG-DASH stötte från vår side, det hade antagligen förbättrat upplevelsen på både IE11, Chrome og Android!

      Fram tills nu har det delvis handlat om att vår video-provider (Akamai) inte har haft stötte för MPEG-DASH på grund av formatets smala brukerbase, men utgår man ifrån denna press-releasen ser det ut som att de är på god vei April 08, 2014 – Akamai Announces Native MPEG-DASH.

      Ytterligare en issue är att det många gånger inte är NRK som sätter gränserna för vad som går utan bolagen vi köper in content av. Dvs att kraven på DRM (eller annen content protection) i streaming-formatet kan vara avgörande för om vi kan låta saker vara tillgängliga på nett eller ikke.

      Azure Cloud Services (vilket vi bruker) har i sig varken stötte för det ena eller andra när det kommer till video-format, men Azure Media Services (en service vi ikke bruker) har som du sier stötte for MPEG-DASH sedan i höstas.

      Oavsett om vi vill stötte det eller ikke må vi förhålla oss till kostnaden for ytterligare ett video-format (utöver HDS/HLS) i förhållande till vilken verkan det får for våre brukere. För närvarande återstår det att se hur stabil standarden är och vad vi har för muligheter att införa den.

      Men som du sier, det er fint å slippe plug-ins 🙂

    • Tobias (svar til Reidar)

      Vad Akamai menar med «natively» i sin press release innebär inte att DASH är en del av deras unified streaming (multiple stream delivery alá mp4 => HDS/HLS) utan snarare att vi behöver sätta upp ett helt nytt enkoder-löp för DASH och bruke deras CDNet transpararent – och det är i nuläget inte aktuellt pga cost/benefit.

      De glädjande nyheterna är dock att de jobbar på att få in DASH som en en del av unified streaming (vilket innebär att vi ikke behöver dubbel lagringsplass) och kanske kan erbjuda det till hösten – så, stay tuned!

    • Reidar (svar til Tobias)

      Takk for svar. Da krysser jeg fingrene for potensielle muligheter rundt dette ut på høsten.

  106. Fra reprisekanal til fullverdig strømmetjeneste – Hjelp oss å gjøre overgangen god

    […] strømmetjenesten fra NRK første gang ble lansert i 2001, til og med da tjenesten ble relansert som NRK TV i 2012, har den vært en catch-up tjeneste. Det vil si at den primært var brukt til å se det folk ikke […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.