nrk.no

Dugnad: NRK trenger har nå fått 500 frivillige til å teste ny Nett-TV

Kategorier: Mobil,Nett-tv,Nettbrett,NRK,NRKbeta,NRKTV,Radio,TV & Webutvikling

Feilplakat: Beklager, det har oppstått en teknisk feil, vi arbeider med saken. Forsøk igjen senere!

Nå nærmer det seg ny Nett-TV. Vi har holdt på å utvikle den svært lenge, men nå er vi endelig kommet så langt at vi kan slippe til publikum, så de kan være med på de siste testene.

eldre sorthvitt-foto av en rad menn i kø foran en campingvogn
Lining Up for Chest X-Rays in Gateway Park, Minnespolis, 1943 - Foto: Tommy Lee - via John McNab på Flickr CC BY-NC-SA

Snart åpnes døren

Vi tar mål av oss til å åpne for en såkalt åpen betatest for alle fra og med neste uke. Men først trenger vi Vi har nå samlet 500 frivillige som kan være med på å syreteste at ikke det er noen alvorlige problemer som gjør at vi må utsette den åpne testen.

Vi jobber med klargjøring nå men vil gjerne at de som vil være med registrer seg med IP-adresse nederst i denne artikkelen allerede nå. Vi anbefaler også at du legger igjen epostadressen din slik at vi kan sende deg en mail når systemet er klart.

Målet med testingen er å sjekke at det ikke er noen alvorlige, uavdekte problemer som gjør at vi må gå over ting en gang til før vi kan slå dørene opp. Og selvsagt er det ikke tilfeldig at vi åpner opp først her på NRKbeta, hvor vi møter et oppegående publikum med høy kompetanse på teknologi, medier og tilliggende herligheter, men likevel: Om dere har en gammel bestemor som prøver å henge med, tips henne gjerne om at hun kan registrere seg her – det er veldig nyttig å ikke bare ha spisskompetente testere, folk med annen erfaringsbakgrunn finner ofte andre feil.

Om alt går som håpet, og dere de frivillige testerne ikke finner graverende problemer, bør alle kunne begynne å kose seg med den nye nett-TV’en fra neste uke av.

Tester dere ikke selv i NRK?

Selvsagt tester vi selv også. Vi har egne folk som kun jobber med testing, og NRK-ansatte fra TV og radio har testet mange ting i lengre tid nå for å sikre at alle felter som skal fylles ut i produksjonssystemene for at ting skal bli bra virker og blir brukt. Men det er noen ting som først dukker opp når det store trykket kommer på, endel feil er vanskelige å fremprovosere ved rutinetester, og … ja. Dere vet hvordan det er. Buksesmekken glir ikke ned av seg selv før man reiser seg opp for å holde takk for maten-talen.

Hva får vi teste?

Skjermskudd fra ny nett-TV. Foto av menn i fargesterke T-skjorter som står med pil og bue. Tekst: Mesternes mester 8:10 Nå er finalen i sikte

Det dere får teste, er nyeste versjon av NRKs nyutviklede Nett-TV. Den rulles ut på serverne våre i løpet av natten, og dere tester parallelt med at vi tester og feilretter frem mot neste planlagte oppdatering, som skjer neste uke.

Videodistribusjonen vi bruker for eksempel, er ganske fersk på markedet. Den inneholder mye ny teknologi som gir oss spennende muligheter. Men som med alt nytt har også denne teknologien noen bugs, så det kan være du opplever at videoen ikke spiller av helt feilfritt. Vi jobber sammen med vår videoleverandør for å rette på disse feilene.

Det vil si at det kan hende at ting ikke virker som forventet, slutter å virke eller hikker.

Hva er forskjellen på den nye og den gamle?

Vi kommer ikke til å si så mye om features nå, vi tror vi vil få en mer realistisk test om dere må klare dere på egen hånd, og tenker at det som dukker opp av spørsmål og utfordringer nå gir oss en pekepinn på hva vi trenger å informere tydeligere om. Dere får sette igang med å oppdage og utforske dette nye landet.

Hvordan si fra om feil og problemer?

Bilde av tilbakemeldingsknapp

Inne i Nett-TV’en er det en stor gul knapp; trykk der for å melde inn feil. Det er bedre at dere legger inn feilrapporter der enn i kommentarfeltet, da havner de nemlig automagisk på rett plass i bug-rapportsystemet.

Hva vet dere om allerede?

Det er noen ting som ikke er oppe og står ennå, og som vi utvikler parallelt med at dere får komme inn og teste. Vi sier fra om det nå, så ikke det blir mer forvirring enn nødvendig:

Mobil og nettbrett

Den nye nett-TVen virker på mange (men ikke alle) mobiler og nettbrett. Grovt sett kan vi vel si at den ser ut til å virke på Android-enheter med systemversjon 3.0 og oppover, iPhone og iPad, og mobiltelefoner med Flash-støtte, men vi har ikke laget en berøringsskjerm-tilpasset navigasjon ennå. Det vil si at menypunkter og knapper kan være litt kluntete å treffe på en trang liten berøringsskjerm – de er laget for mus og tastatur. Dette jobber vi med parallelt, plutselig kommer det.

Teksting

Det nye systemet for teksting lar deg slå tekstingen av og på. Men det er ikke alle enheter det virker godt på ennå. Parallelt med at dere tester, jobber vi med å få orden på det, men ingen løfter. Foreløpig finnes ikke teksting på enheter som ikke støtter Flash – dette rammer f.eks. iPad-brukere.

TV direkte

I Norge kan du se sendingene på NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super direkte via Nett-TV. På plattformer som støtter Flash er videokvaliteten tilpasset din enhet og hastigheten på nettet ditt. Dersom du ikke er på enhet som har Flash, for eksempel iPad og iPhone, venter vi fortsatt på at en enkoder blir satt opp før vi kan gi god videokvalitet på direktekanalene. I mellomtiden har vi koblet inn videostrømmen fra NRK-appen. Den er tilpasset mobil bruk og har litt lurvete kvalitet for større skjerm, og kan være ustabil ved høy trafikk, men så har dere ihvertfall bilde… Vi bytter den ut så raskt vi kan.

Ny nettradio

På grunn av at NRK og organisasjonen for de store internasjonale plateselskapene IFPI ikke lenger har en avtale, er det endel av funksjonene i nettradioen (slik vi opprinnelig designet den) som ikke kan brukes: NRK har ikke rettigheter til å legge ut musikk fra IFPI-plateselskaper on demand, kun direkte eller på live radio. Det er en viss avstand mellom NRKs og IFPIs virkelighetsbilde, så det kan fort ta litt tid før denne prosessen kommer seg videre. Derfor har vi satt i gang med å bygge om nettradioen slik at den skal kunne brukes on demand uten musikk fra IFPI-plateselskaper. Vi utsetter lanseringen av radiodelen av tjenesten til denne er ferdigskrudd, og triller frem nett-TV’en nå.

Hvorfor har det tatt så lang tid?

NRKs gamle nett-TV er en aldrende kvern som skulle vært avløst for mange år siden. Det er mange grunner til at det har tatt lang tid før vi er der vi er nå. Den enkleste grunnen er at det er en ganske omfattende oppgave å utvikle noe slikt som en velfungerende nettTV-løsning som skal tåle trafikktrykket under et sportsmesterskap, virke på alskens plattformer og inneholde store mengder innhold.

Men flere av produksjonsverktøyene våre er laget av svært spesialiserte firmaer (gjerne i Nederland) for å gjøre spesifikke oppgaver for å holde TV- og radiosendinger oppe 24/7. Utviklingen av systemene ble startet mange år før (og uten tanke på) at man en dag skulle kunne komme til å distribuere video på nett. Og de er trygt plassert innenfor tykke lag av brannmurer for at sendingene skal kunne gå uforstyrret. Å lirke ut data fra alle disse ulike systemene og bygge dem sammen til noe som kan nyttiggjøres og brukes videre, har vært en svært omfattende prosess. Men nå er denne jobben, som ikke egentlig er å bygge selve nett-TV’en, men som er en forutsetning for at den blir kul, fullført.

Det har også vært varierende grad av hvor mye av programdataene som faktisk har blitt fylt ut av folk i TV og radio fordi de ikke alle har sett poenget med å fylle alle felt tidligere. Nå har vi brukt endel tid internt på opplæring og standardisering så ting skal bli brukbart for publikum.

En siste ting er at nettradioen nå er integrert med nett-TV’en. På grunn av bruddet mellom IFPI og NRK vi nettopp nevnte, var det endel sentrale funksjoner vi ikke kunne tilgjengeliggjøre for offentligheten slik de var blitt designet, men likevel måtte vi gjøre tester og intern innkjøring som planlagt. Det har sinket oss litt, men nå gjør vi nett-TV tilgjengelig uten radiodelen, og så jobber vi parallelt med noen endringer som gjør at nettradioen ikke lenger er avhengig av at vi har noen avtale med IFPI. Den kommer snart.

Veien videre

Det første som skjer nå, er at vi (dersom ikke dere rapporterer inn katastrofale feil) åpner for at alle kan teste i neste uke. Så samler vi fortløpende inn feilrapporter (det er nødvendigvis masse større og mindre feil, utelatelser og mangler i et prosjekt av denne størrelsen), prioriterer, retter og fikser, samtidig som vi driver det utviklingsløpet vi allerede har bla. med større mobiltilpasning og omkoding av gammelt innhold så det kan virke i den nye.

Når vi synes den nye Nett-TV’en fungerer godt nok til at vi kan ta med den gamle bak låven og gi den en verdig avslutning, kobler vi om til den nye, men foreløpig er det den gamle vi viser til fra forsiden, lenker til fra artikler osv. De skal nok få leve parallelt en stund.

Slik blir du en tester

EDIT: Heisann. Det var visst endel som hadde lyst til det ja. Testpanelet ble fullsatt på en drøy time. Dersom de 500 ikke finner noen alvorlige feil, åpner vi for at alle kan være med og teste i neste uke en gang. Stay tuned!

Dersom du har tid og lyst til å være en av våre forsøkskaniner, legg inn din epostadresse og trykk på knappen under. Da registrerer vi IP-adressen din og åpner for tilgang til maskiner tilknyttet denne IP-adressen når det er klart.

IP-adressen som registreres er den eneste du får tilgang fra, og den kan ikke endres. Det vil si at dersom du vil teste hjemmefra, må du registrere deg hjemmefra eller finne frem til hjemme-IP’en din og skrive inn denne. Dersom du vil teste fra jobben så – ja, du skjønner sikkert.

Vi har sett når vi har testet at hjemme-IP-adressene våre har vært uendret over flere måneder, så med mindre du bruker en VPN-løsning eller proxy når du registrerer deg, burde det fungere godt frem til vi går i åpen beta.

Registrering til NRK Nett-TV (beta)

Alle de 500 plassene er fylt opp!

Påmeldingen er nå stengt, men vi håper på å åpne for alle tidlig i neste uke.

103 kommentarer

 1. Steinar H. Gunderson

  Jeg skrev inn IPv6-adressen min, og det godtok den visst… men tv.preprod.nrk.no har ingen AAAA-record. Har NRKbeta tenkt til å ta skrittet over i fremtiden snart? Spesielt med tanke på at World IPv6 Launch er 6. juni i år. 🙂

  /* Steinar */

  Svar på denne kommentaren

 2. Einar Jørgen Haraldseid

  Woho, rakk å skaffe meg en plass. Kommer til å teste med Fedora 16 (kanskje også 17), Windows 7 og ICS. Kan dere allerede nå si noe om hvilken teknologi som ligger i bunn av løsningen deres? Dette blir spennende!

  Svar på denne kommentaren

  • Asgeir Mortensen (svar til Simen Graaten)

   Jeg var heldig nok til å få en demonstrasjon av den nye løsningen tidligere i dag. Video kvaliteten er betraktelig bedre enn tidligere.

  • Kvaliteten er veldig bra, har sett på noen dokumentarer og Valdres Teens hjemmefra og er storfornøyd. Noe rusk med at videoen stopper og tekstinga roter på noen klipp, men har meld fra om disse:)

   Funker også kjempebra via AirPlay:)

 3. Tor Henning Ueland

  Litt dårlig at ikke en gang registreringsskjemaet fungerte I Opera mobile etter mange forsøk, skiftet fra Opera til android browser og fikk da registrert melding, med info om -2 ledige plasser.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Tor Henning Ueland)

   Det var leit å høre at registreringen ikke virket i Opera Mobile. Den ble limt sammen i hui og hast av Henrik, som har drevet og trukket visdomstenner denne uken. Derfor har han vært litt på halv maskin, og ikke fått testet så mye som ideelt er.

  • Tor Henning Ueland (svar til Anders Hofseth)

   Jeg fikk nå beskjed om at jeg fikk beta-plass når jeg skiftet nettleser, selv om det i samme melding sto det var -2 ledige plasser. Så gudene vet om jeg faktisk fikk tilgang 😉

   preprod-URLen fungerer ikke for meg så jeg vet ikke om dere ikke har åpnet enda, eller jeg faktisk ikke har fått tilgang?

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Toralf Sandåker)

   Jeg vet ikke hvem av disse som faktisk fikk registrert seg, men av de 2 242 sidevisningene som til nå har vært på artikkelen, var 34% fra windowsbrukere, 28,8% macbrukere, 15,6% iPhonebrukere, 10,3% iPadbrukere, 7,6% Androidbrukere, 5,7% Linuxbrukere, 0,3% iPodbrukere, 0,2% Windows Phone-brukere, 0,1% ukjente og 1 stk BlackBerry – Det burde gi en viss bredde i testerne.

   Nett-TVen og Nettradioen har spilt uten merkbar knirking i våre interne tester, så man tør håpe at det skal gå seg til.

 4. Jeg gleder meg til ny nett-tv. Det blir gull! Samtidig kjenner jeg at jeg gruer meg til den gamle forsvinner… fordi jeg elsker å se NRK fra xbmc, og føler på meg at den muligheten forsvinner bak den låven dere snakket om.

  Har tidligere prøvd å spørre dere om hvordan ståa er med API-er for å nå nett-tv-programmer, men har ikke blitt noe klokere enda. Er det noen planer for å slippe litt opp, og la tredjeparter få kloa i noe av materialet til NRK?

  Svar på denne kommentaren

  • Andreas Munkelien (svar til Sveinung)

   Hei Sveinung
   Når vi finner ut at det nye tilbudet er godt nok testet, er planen å skru av den gamle. Det vil koste oss en del å kjøre systemene i parallell.

   Vi har ingen konkrete planer om å slippe tredjeparter så langt inn i den nye løsningen. Det har med rettigheter og vår evne til å kontrollere utspillingsstedene å gjøre.

   Vi har et ønske om å være tilstede der vårt publikum er, og vi vet det er noen brukere av Xbmc, men vi vet lite om bruken av NRK på denne plattformen og teknologien som tilgjengeligjør innholdet på denne platformen. Hvis du sitter på god innsikt, er det fint hvis du kan sende meg en epost direkte ([email protected])

   Mvh

   A.

  • Takk for svaret. Grunnen til at jeg spør, er at jeg vil at NRK skal vite at det er folk der ute som engasjerer seg for andre enheter enn telefoner og pads, spesifikt forskjellige mediespillere som blir stadig mer populære. Jeg er skjønner at dere vet dette allerede, men jeg tenker som så at det hjelper å bruke stemmen og vise at vi er her.

   Jeg liker konseptet TV-on-demand som supplement til regulære sendinger, og tror mange med meg liker å få det til TV-skjermen på en mindre plundrete måte enn via laptop eller webbrowser på HTPC.

   Tror ikke jeg kan hjelpe med teknologien som akkurat xbmc benytter, men nå blir i alle fall denne tråden indeksert og tilgjengelig via søk for de som måtte være ute etter mer informasjon fra deg/dere.

  • NRK plug-in’et til XBMC lar deg søke, spille av programmer og se direkte tv i Media Centeret. Jeg håper man kan fortsette å gjøre dette etterhvert da XBMC er en et glimrende Media Center som fungere veldig bra opp mot NRK nå. SVT Play er på plass og fungere kjempebra det også:)

  • Robert (svar til Sveinung)

   @Anders Hofseth: Vil det ikke være mulig å streame NRK nett-TV via XBMC og Plex med den nye løsningen? Dette vil i så fall bli et stort savn for mange.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Robert)

   Jeg kjenner ikke plattformene du nevner godt nok til å kunne svare på hva som går an rett ut av boksen, men man kan jo håpe noen av våre 500 nye testere sjekker dette nå som vi har IP-åpnet for dem.

   Men: Jeg har blitt tipset om en workaround som kanskje fungerer; den går ut på å bruke AirPlay til å overføre fra en Android, iPhone, iPad eller laptop. Her er en artikkel fra Lifehacker som går gjennom ulike løsninger.

  • Marte Radmann (svar til Anders Hofseth)

   Hei,

   Vi har ikke hatt kapasitet i prosjektet til å undersøke hvordan løsningen vår fungerer opp mot ulike mediasenterløsninger så vi er veldig interesserte i å høre hva dere erfarer og finner ut av.

   Hilsen Marte
   Prosjektleder NRK Nett-TV og Nettradio

 5. Marius A. Hansen

  Tester den nye løsningen på Apple TV via browseren som gjøres tilgjengelig i hovedmenyen av programvarepakken aTV Flash.

  Dette fungerer utmerket, og gir mye kortere vei til NRKs nett-tv på Apple TV enn via plugins i XBMC

  Svar på denne kommentaren

  • Fungerer også finfint å spille med airplay fra iPad eller iPhone til Apple Tv. Det er så bra at jeg får frysninger 🙂

   Blir alt gammelt innhold i dagens nett-tv konvertert inn i den nye løsningen?

  • Marte Radmann (svar til Daniel H)

   Hei Marius og Daniel

   Så fint at dere liker løsningen som spiller fra iOS-enheter til Apple TV.

   Vi jobber med å ta med oss det mest aktuelle og brukte innholdet fra gammel Nett-TV over til den nye, men vi kommer nok ikke til å flytte over alt innhold. Grunnen til dette er at flyttingen innebærer en god del manuelt arbeid.

   Er det noe spesielt dere tenker er viktig at vi tar med over til ny spiller?

   Hilsen Marte Radmann
   Prosjektleder Nett-TV og Nettradio

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Daniel H)

   Hyggelig å høre.

   Airplay fra iPad til AppleTV er kjapt blitt en favoritt i endel NRK-hjem de siste månedene, ja 🙂

   Konvertering av gammelt innhold byr på noen praktiske utfordringer og endel manuelle prosesser, så vi grunner litt på hvordan det best gjøres. Mulig vi kommer til å spørre NRKbetaleserne om hjelp etterhvert.

  • Daniel Brenden (svar til Anders Hofseth)

   Jeg synes f.eks «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», alle sesonger er fint å se på, når anledningen byr seg. Generelt synes jeg også at det innholdet som allerede er tilgjenglig på nett, bør forbli sånn.

 6. Vil det kommme eller er det planer om kategorivisning i den ny spilleren, slik det er nå kan man bare browse etter navn på program. Tenker på noe lignende som i den «gamle» versjonen. Ellers fungerer det meste knall 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Hans Werner)

   Hei Hans,

   Takk for innspill.

   Dette er noe vi har diskutert en del. Vi er opptatt av lage så enkel tjeneste som mulig. Derfor har vi gjort noen valg i denne første versjonen. Vårt mål er det skal være så enkelt som mulig for folk å finne det programmet de leter etter. 80% av brukerne våre bruker Nett-TV i dag for å se programmer de har gått glipp av. Derfor har vi prøvd å rydde tjenesten slik at det er færrest mulig valg.

   Vi kommer til å jobbe mer med hvordan vil skal presentere kategorier og innholdet i disse senere.

 7. Erling Brandvik

  Helt supert med ny nett-TV! Er også interessert i å få ny løsning til å fungere i XBMC/Plex. Etter min mening de beste medialøsningene som finnes i dag. Begge har NRK plugins som (jeg er ingen ekspert på området) bruker scraping for å hente innhold. Bruker for øyeblikket Plex. Mer info om plugin-en er tilgjengelig her: wiki.plexapp.com/index.php/NRK.

  Mener det finnes en artikkel her på NRK beta som omhandler API. Er det planlagt å tilgjengeliggjøre innhold via et API en gang i fremtiden? Det vil også forenkle plugin-utvikling til XBMC/Plex og andre.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Erling Brandvik)

   Hei Erling,

   Så bra at du liker den nye versjonen.

   Så langt har vi ikke fått sett på XBMC/Plex, men dette er noe vi bør se mer på etter hvert. Vet du hvilken videodistribusjon XMBC søtter?

   Hilsen Marte
   Prosjektleder NRK Nett-TV og Nettradio

  • Erling Brandvik (svar til Marte Radmann)

   Som Olav skriver lenger ned så støtter XBMC og Plex det man kaster på den. Plex plugins bruker som regel underliggende komponenter for å vise video (nettleser plugins som flash, silverlight etc.).

   For utviklere av plugins, ville det vært umåtelig nyttig å ha tilgang på et API for å hente ut metadata istedenfor HTML-tolking.

 8. Fikk ikke blitt med å teste, men om det bare er en uke til den nye løsningen lanseres for den gemene hop (forhåpentligvis!) så må jeg si at jeg som macbruker som begynner å bli lei av Silverlight gleder meg noe helt enormt!

  Svar på denne kommentaren

 9. Er det berre eg som gjerne skulle hatt meir kategorisering av innhaldet/lettare navigasjon inn på desse kategoriane?

  Eg såg at ein kan sjå emner under kvart enkelt klipp, og kunne på den måten kome inn på kategoriar, men det vert for tungvint for min del.

  PS: Kva er grunnen til at volumet står på halv lyd? Eg likar i alle fall å ha full utgangsvolum som standard frå nett-tv, og justere lyden gjennom hovudvolumet.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Simen Longva)

   Hei Simen,

   Takk for tilbakemeldingen din.

   Jeg har gitt et svar om kategorier under Hans Werner, kort oppsummert handler det om vi prøver å gjøre tjenesten enkel å bruke.

   Når det gjelder utgangsvolum er dette et standardvolum som er satt i spilleren i dag. Vi har som mål at en senere versjon av spilleren skal huske siste voluminnstilling du selv satte i spilleren.

   Hilsen Marte

 10. Bjørn Erik Pedersen

  Var heldig å bli mellom dei 500 betatestarane. Må seie at eg er umåteleg imponert. Kjem til å gi tilbakemeldingar på betatestinga, men so langt har alt det tekniske fungert knirkefritt. Og det på Ubuntu Linux (har testa i både Firefox og Chromium, Flash 11.2)… Der eg tidlegare har måtta gjere ymse VLC-hack for å få sett innhaldet. Skal teste ut iPad, OS X etc. når det nærmar seg helg.

  Dette er bra, NRK! Det er vel detaljar eg ville gjort annleis, men det blir pirk. Milevis den beste mediespelaren på denne sida av svenskegrensa!

  Svar på denne kommentaren

 11. Bjørn Frode Schøning Hågensen

  Har vært med på interntestinga, og er kjempefornøyd 🙂

  Ser også fram til om det lar seg gjøre å lage en addon/plug-in til Plex og XBMC, har brukt begge løsningene og bruker nå den siste.

  Wiki’en til XBMC har informasjon om addon/plug-in utvikling til XMBC.

  Svar på denne kommentaren

 12. Olav Bringedal

  Xbmc støtter det meste man kaster på den, og spesielt hvis dere går over til å bruke åpne formater.

  Jeg tror Bjørn Erik Pedersen spør mer om dere kommer til å tilgjengeliggjøre data via et api. Dvs metadata på et ordentlig format (xml eller json over REST er best 🙂 )slik at plugins slipper å tolke html sidene for å få ut informasjon.

  Svar på denne kommentaren

 13. Det ser bra ut men jeg sliter litt med kvaliteten på bildet. Det starter bra, men plutselig blir bilde mye mer uklart. Det løses enkelt med å «spole» litt. Frem eller tilbake.

  Regner med at det er et lokalt problem, men må jo spørre om det gjelder flere.

  Svar på denne kommentaren

  • Har sett noe av det samme selv, men jeg lar det være å da kommer kvaliteten tilbake etter en stund. Her er både lyd og bilde i forandring når dette skjer, vet heller ikke om det skyldes noe her hos meg eller hva det kan være.

  • Ronny P (svar til Roy)

   Litt av det samme her også. Stort sett ok, men plutslig så detter kvaliteten noen hakk.

  • Frank Eivind Rundholt (svar til Knut Erik)

   Hadde vært kjekt om man hadde hatt mulighet til å sette ønsket videokvalitet, slik man kan i gammelt nett-tv. Dermed slipper man ‘hopp’ i bildekvaliteten, og at man på mobil kan ha lavere (men akseptabel) kvalitet som den klarer å spille av uten hakking.

 14. Simon S. Strumse

  Dette blir veldig veldig bra, men må bemerke et problem som jeg kommenterte allerede da spilleren ble brukt til «monarkiet» og Lillyhammer traileren ved nyttår. Når de adaptive strømmingen skifter bitrate endres også volumnivået. Ihvertfall i Chrome på Windows 7. Det oppleves som fortyrrende, og av og til sjenerende ovenfor andre om volumet plutselig går rett i været.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Simon S. Strumse)

   Hei Simen,

   Og takk for hjelp i testinga.

   Når spilleren foretar et bytte til en lavere videokvalitet bytter den også til en lavere lydkvalitet. Jeg lurer på på om dette kan være årsaken til at du oppleve at volumet endrer seg.

   Hilsen Marte

  • Det kan stemme. Har sjekket og volumkontrollen endrer seg ikke, men det er en merkbar forskjell. Lyden oppfattes høyere når kvaliteten går ned, og lavere når den går opp. Kanskje det går an å kompensere?

 15. Jeg har nå prøvd på PC (Firefox, Windows), og det ser veldig lovende ut. Det har vært noen tekniske småproblemer (som jeg har beskrevet i feilmeldingsskjemaet), men helhetsinntrykket er veldig bra.

  Jeg har ytterligere to små tilbakemeldinger som ikke er kritisk, men som kanskje kan tas med i det videre arbeidet:
  1) Er det mulig å få musen til å «forsvinne» etter noen sekunder i fullskjerm?
  2) Når jeg skrur på fullskjermmodus på mine 16:10-skjermer kommer det opp sørgerander øverst og nederst (forsåvidt sånn det skal være). Disse randene er ikke helt svart, men ser ut til å være veldig mørk blå. Er det noen grunn til at det er akkurat den fargen? Er det mulig å gjøre den 100% svart? Ville tro svart er å foretrekke fra et estetisk standpunkt.

  Svar på denne kommentaren

 16. Hans Kristian

  Har testet løsningen en del (MacBookPro, 10.7.3), og er veldig fornøyd. Kvaliteten på klippene er høye, spoling i direktesending virker bra, og med en lang buffer tilbake i tid, og designet er veldig tiltalende.

  Jeg savner en egen kategoriside. Nå må jeg vite hva kategoriene heter for å kunne finne dem i den alfabetiske oversikten. Det virker klønete.

  Jeg opplever også noen ganger (kanskje en gang i halvtimen) at teksten forsvinner rett etter at den kommer opp på skjermen. Det gjelder kun en tekstblokk, og alle de neste kommer når de skal og oppfører seg korrekt.

  Jeg har også kort testet løsningen på iPhone 4 og iPad 2 ( begge iOS5) og det virker å fungere bra. Var spesielt glad for at spoling i direktesending også ser ut som det fungerer her, selv om bufferen kun var ca 2 og et halvt minutt.

  Svar på denne kommentaren

 17. Jens Christian

  Så langt fungerer alt strålende på min iPad!:)

  Med en så bra løsning blir savnet etter mer gammelt innhold/at ting kan ligge ute lengre mer påtrengende, men skjønner at det er juridisk komplisert/dyrt å få til.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Tommy Lind)

   Hvilken android-versjon har du? NettTVversjonen som ligger ute nå skulle i prinsippet virke fra 3.0 og oppover. Hvis du kan utdype hva som ikke virker via den gule knappen er det supert 🙂

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til truls)

   At det er 99,9% tror jeg er litt kraftig tatt i, men ja, vi vet at det finnes svært mange Androider i sirkulasjon med eldre operativsystem.

   47,5% av Android-sidevisningene på denne artikkelen (som nok har en overrepresentasjon av nyere androider) er fra devicer med versjonsnummer 3.0 eller høyere.

  • Fungerer ikke på HTC Desire.
   Er klar over at denne telefonen ikke er det hippeste og nyeste, men syns det er trist at dere blokkerer ute såpass mange mobile enheter.

   Hvis innhold hadde blitt servert via HTML5 (f.eks. som fallback-løsning) ville dere hatt gratis native støtte på mer eller mindre samtlige smarttelefoner!

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Android)

   Som det står i saken, er versjonen som tilbys nå ikke ferdig mobiltilpasset, men den spiller på mange nyere mobiler. Det arbeides parallelt med mobilversjoner som vil dukke opp så snart de er ferdige. Hold ut – det blir bra til slutt 🙂

  • Marte Radmann (svar til Tommy Lind)

   Hei Tommy.

   Takk for tilbakemeldingen din. Spilleren fungerer ikke optimalt på Android versjoner lavere enn 3.0, blant annet Samsung S2. Vi har en plan på hvordan vi skal løse dette, og vi vil gjerne at dere hjelper oss med å teste løsningen for Android mobiler når vi har fått lagt den ut.

   Hilsen Marte

  • Arnt Joakim Wrålsen (svar til Tommy Lind)

   Jeg får til å spille av på min Desire HD (Android 2.3.5, Opera Mobile 12.0, Flash Player 11.1), men det blir svært hakkete og en veldig dårlig totalopplevelse. Er det det som er problemet dere snakker om?

 18. Løsningen fungerer kjempefint i Android 4.0.4 med standardnettleseren, men jeg opplever problemer med Chrome Beta. Der får jeg opp spørsmål om jeg mangler Flash. Dette er User Agent, som forøvrig ligner veldig på standardnettleseren:

  Mozilla/5.0 (Linux; Android 4.0.4; GT-I9000 Build/IMM76D) AppleWebKit/535.19 (KHTML, like Gecko) Chrome/18.0.1025.133 Mobile Safari/535.19

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Andreas)

   Takk for tilbakemelding Andreas!

   Vi skal justere UA-konfigurasjonen vår slik at du får riktig avspilling i Chrome også.

   Hilsen Marte

  • Marte Radmann (svar til Andreas)

   Hei Andreas,

   Da har vi endret hos oss. Har du mulighet til å sjekke om du fortsatt får Flash i Chrome på Android, eller om dette har løst seg?

   Takk for hjelpen!

   Hilsen Marte

 19. Her er det bare å glede seg, folkens! Fungerer silkefint på min MacBook Air, MacBook Mini, iPad2 og iPhone 4S. Glassklare bilder fra iPhone på 40″, men kanskje enda litt bedre på Macen?

  Savner menyvalg til sjangeroversikt, men det er jo bare å skrive «film» f.eks. i fritekstsøket.

  @Edvard: Ikke noe flash på iOS-dingsene mine. Blir litt smått og knotete å manøvrere på telefonen, men det fungerer altså helt fint.

  Svar på denne kommentaren

  • ThorH (svar til ThorH)

   PS Man trenger selvsagt ikke en AppleTV for å få bildet fra iPhone/iPad til TV. En Apple Digital-adapter (299,-) og en HDMI-kabel er nok.

 20. Eivind W. Skifjeld

  Jeg tester streaming direkte fra NRK2 nå (Eric Clapton), og streaming-kvaliteten varierer veldig. Det virker som det er to «innstillinger», enten svært god eller dårlig kvalitet, ikke noe midt i mellom.

  I 75% av tiden har kvaliteten vært heller dårlig. Nå har jeg normalt sett god nettforbindelse, men det kan jo skyldes noe ekstraordinært i dag, hva vet jeg.

  (Firefox 11.0)

  Svar på denne kommentaren

 21. Jeg har så smått fått testet litt gjennom helgen, både på PC (med Chrome), Samsung Galaxy S2 og Asus Transformer Prime (begge med både native-browser, Dolphin HD og Chrome beta). På PC fungerer det ypperlig. På telefon/nettbrett er det litt varierende: hakker en del i de to førstnevnte nettleserne, og i Chrome beta får jeg av og til kun lyd uten bilde bl.a. Men alt i alt er jeg veldig imponert.

  Det jeg derimot syns dere bør gjøre noe med er selve tilbakemeldingsskjemaet (den gule knappen). Det er alt for stort og omfattende, og jeg tror det kan «skremme» vekk mange fra å bruke det. Når jeg sitter og tester så er det mange småting jeg kommer over. Jeg ønsker ikke å måtte ta stilling til dårlig/ok/bra om en masse ting, eller å si hva jeg liker og hva som irriterer meg osv. Det bør da være enkelt og fristende å sende inn en tilbakemelding, ikke et ork på linje med manuell utfylling av selvangivelsen – satt litt på spissen.

  Trykker du på den gule knappen bør det komme opp én tekstboks med «Din tilbakemelding» og en knapp «Send inn». Om dere føler behovet for det, kan dere legge til en «Utvidet tilbakemelding»-knapp for å åpne et større skjema, men jeg tror dere vil få flest tilbakemeldinger om dere gjør det enklest mulig 🙂

  Svar på denne kommentaren

 22. Anders Hofseth (NRK)

  OK, alle testere – Tusen! takk til dere for at dere har hjulpet oss å sjekke at det var klart for åpen beta, nå er det hele oppe og står på tv.nrk.no og test-url’en dere har brukt slutter å virke. Bokmerk den nye.

  Svar på denne kommentaren

 23. Eg veit ikkje om dette er relevant for denne tråden, men eg får opp meldinga; «Rettighetene for dette programmet er utløpt» samme kva program eg prøver å spele av på min HTC Desire HD. Avspelinga er forsøkt via dykkar mobilsider og ikkje nettutgåva.

  Live-straumen frå NRK1/2/3 fungerar utmerket, men den blir spelt av i MX-Player…

  Svar på denne kommentaren

 24. Sitter på et hotellrom i Brasil og tester den nye nettv’en til NRK. Endelig…

  Spiller som bare det på min Kubuntu Linux laptop!

  Kan ikke annet enn å gratulere og håpe at dere holder så mye som mulig åpent for oss som ikke sitter i Norge. Det burde jo være en måte for oss å oppgi et brukernavn og passord slik at vi kan få tilgang til andre ting…

  Svar på denne kommentaren

 25. Hmm. Jeg var inne på nye nett-tv for noen dager siden for å se et program, og visste egentlig ikke at det ikke var publisert enda. Har jeg blitt med i testgruppen da? Jeg skrev en tilbakemelding, uten å bli oppfordret til det, hehe. Så ikke denne artikkelen før i dag, torsdag.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.