nrk.no

Old Skool-værvarsling

Kategorier: Apps, Internett, Nettjenester, Open Source & Webutvikling


Om presentasjonen av været på yr.no er for veldesignet for deg, er det fullt mulig å få en ASCII-versjon.

20120406-152017.jpg

Redaktør for yr.no, Tom-Erik Støwer, har tipset oss om raffe lille pyyrascii

Lag din egen værtjeneste

Hvemsomhelst med kreativiteten i orden og programmerings-skills kan lage tjenester basert på værdata fra yr.nos API – helt gratis.

En som har gjort dette, er Lars Falk-Petersen. Han har laget en elegant liten time-for-time-visning som istedet for smooth utglattede kurver baserer seg på  ASCII. Mange NRKbeta-lesere vet sikkert hva ASCII er, selv om kanskje ikke alle husker at det står for American Standard Code for Information Interchange. Grafikken i pyyrascii er altså laget av skrifttegn, og det er – for deg med en linux- , windows-, mac- eller androidmaskin forholdsvis enkelt og greit å dra frem et time for time-varsel.

Du kan bruke finger eller telnet og skrive inn postnummeret eller stedsnavnet ditt, og vips får du varselet i retur i herlig ascii.

Produktbeskrivelsen/bruksanvisningen er enkel:

pyyrascii
Yr sin time-for-time i ASCII. Fungerer for alle som har finger eller telnet tilgjengelig, dvs. linux, windows, mac, android. 
Bruk: 
* Åpne en terminal og skriv (0458 byttes ut med postnummeret ditt): finger 0458@graph.no
* Hvis du ikke har finger tilgjengelig kan du bruke telnet: telnet graph.no 79 0458 EDIT:
* $ telnet graph.no 79
og så skrive kodeordet (0458) etter tilkobling (etterfulgt av enter)

Kildekode: 
* https://github.com/ways/pyyrascii

pyyrascii-beskrivelse  fra yr.no

Selv sitter jeg med en iPad på sørlandet og er akkurat ikke geek nok til å få sparket igang tjenesten på den, men jeg trenger strengt tatt ingen værtjeneste for å fortelle meg at sneen blåser forbi vinduet i vater, og at temperaturen med en gang man beveger seg noen meter fra peisen er 3 grader både ute og inne. Huttetu. 

Mer nytte

Du finner flere store og små applikasjoner basert på værdata fra yr.no på tillegg.yr.no og mange deler også – som Lars – kildekoden, slik at andre kan bygge videre på arbeidet som er gjort. Dette er noe vi er veldig glade for – både vi i NRKbeta og folkene i yr.no.

Mer moro

Er du ekstra glad i ASCII, kan vi nevne ting som GlassGiant’s ASCII Art-generator, som lager ASCII-kunst av hva som helst. Et kjapt eksempel basert på yr.no-logoen (her gjort om fra tekst til bilde for å sikre formateringen på siden):

20120406-144351.jpg

Og så har vi klassiske Star Wars Asciimation, som du kan se en YouTube-smakebit fra her: 

YouTube-lenke

Har dere noen favoritter blant yr.no-baserte tjenester? Eller vet dere om noen fine ASCII-prosjekter? Kommentarfeltet er stedet.

25 kommentarer

 1. Hei!

  YR.NO – kan HINDRE innbrot :

  Ved å kjøpe seg ein Telldus duo/net

  (sjå telldus.se for meir info)

  Kople til noen NeXa straumstyringsapparat

  ( http://www.nexa.se/ )

  Og få ein av Telldus sine tredjeparter til å støtte yr.no sine data, om noen av dei ikkje allerede gjer det.

  (http://telldus.se/thirdparty/index)

  Så kan du sette opp ein ferieprofil der lys,eller andre elektriske apparat skal styres etter sol opp/nedgang eller andre lokaltilpassa vær-tilhøve.

  For å lure eventuelt tyver kan/bør ein kanskje legge inn ein tilfeldig verdi av og til,som skal bryte med mønsteret.
  (dog gjerne av lys om natta 😉 )

  Dette kan sjølvsagt overstyres fra ein smartmobiltelefon,eller fra ein verdensvevlesar..

  Svar på denne kommentaren

 2. Fantastisk! Genialt! Det er jammen mange år sidan sist det dukka opp ei ny god finger-teneste! Til no har eg basert meg på å få METAR og TAF på ein liknande måte, men det finst berre for flyplassar og er mindre detaljert.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til anonym)

   Jeg forstår at du er misfornøyd med etellerannet, men jeg skjønner ikke helt hvor du vil.

  • ASCII-versjonen er for alle oppegående mennesker (og sannsynligvis andre intelligente vesener) helt klart overlegen.

   Informasjon som er lettere å tolke (med eller uten maskin) på færre bytes.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til anonym)

   Da skjønner hva du mener, anonym.

   Det jeg prøvde å kommunisere med ingressen hadde antagelig vært lettere å forstå om jeg skrev «overdesignet» i stedet for «veldesignet» om det nåværende designet av yr.no’s meteogram:

   Problemet er at jeg ikke selv synes yr.nos meteogram er overdesignet, men veldesignet (muligens fordi jeg selv har vært med på en liten del av designprosessen). Dermed måtte jeg ofre litt forståelighet for lettlesthet og realiteter i ingressen.

   For å være mer presis enn jeg fikk plass til på 105 tegn:

   Om presentasjonen av været på yr.no (som vi personlig synes er veldesignet) er for overdesignet for din smak, er det fullt mulig å få en ASCII-versjon (som vi også synes er veldesignet, selv om vi i det daglige nok vil fortsette å bruke originalen – dette bunner blant annet i at vi tror det er lettere for øyet å lese utglattede kurver enn ASCII og at bruk av ulike farger understøtter forståelsen av komplekse ting(men også i praktiske latskapsårsaker som at det nåværende meteogrammet er integrert i mobilappen vi bruker for værsjekk)).

   Dette er antagelig ikke tilstrekkelig til at du endrer inntrykk av NRKbetas overfladiske syn på design, men så har jeg ihvertfall lagt ut bakgrunnen for formuleringen jeg til slutt valgte etter litt språkspikking hist fredag 🙂

  • Du har rett. Den er ikke helt gyldig slik den står der. Det som egentlig var meningen var

   $ telnet graph.no 79

   og så skrive kodeordet (0458) etter tilkobling (etterfulgt av enter). Netcat er selvfølgelig like bra, eller bedre.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til lars)

   Har rettet det i saken – får du rettet det på tillegg.yr.no selv, eller er det redigeringsfritt der?

   Takk for oppdatering 🙂

 3. Når man først er inne på værvarselet. Det fantastiske flotte metogrammet dere har i 828 × 272 pikseler PNG. Finnes det noen sted i et vektorisert format?
  Jeg tenkte meg en bilderamme i gangen med dagens vær så jeg kan vite hva jeg skal ta med meg. Hadde vært veldig greit her i Bergen hvor det regner 200 dager i året.
  Jeg kunne alltids tegnet et nytt metogram selv fra XMLdataene, men jeg tenkte at kanskje det hadde gått ann å få tak i «dagens meteogram» i et vektorisert format?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.