nrk.no

Er audio den nye QR-koden?

Kategorier: Apps,Det sosiale nettet & TV


Noe av det hotteste man kunne snakke om under SXSW2011 var «The Second Screen Experience«. I år var det nok en gang duket for et panel hvor diskusjonen skulle handle om hvordan man får TV-seerne til bruke nettet samtidig som de ser på TV.

Med en stadig voksende skog av sosiale verktøy som Facebook, Twitter, Pinterest, Foursquare og Instagram, var det likevel en aktør som skilte seg ut når TV-aktørene snakket om hvordan de på best mulig forsøker å gi publikum en ekstra dimensjon på TV-tittingen.

Applikasjonen Shazam har eksistert siden 1999, og brukes hovedsakelig for å identifisere musikk. Ved å ta opp noen sekunder av lyden lager Shazam et «akustisk fingeravtrykk» som applikasjonen så sammenligner med eksisterende fingeravtrykk i en sentral database.

Last ned Shazam til din mobil.

Shazam er imidlertid også på vei inn på TV-scenen. Under Super Bowl-finalen gjorde selskapet et forsøk hvor man kunne bruke Shazam for å få en «second screen experience» ved at man «tagget» lyden under de ulike delene av programmet.

Shazam Super Bowl tag
Shazam Super Bowl tag

Under selve kampen, reklamene og pauseinnslaget, var det lagt inn ulik funksjonalitet i Shazam. Ved å tagge sendingen ble man gitt tilgang til en egen nettside hvor man fikk tilgang til live-oppdatert statistikk fra kampen, man kunne delta på avstemninger med andre fans eller handle SuperBowl-merch fra Shazams mobilbutikk.

Tagget man reklamene skjulte det seg muligheter bak de aller fleste av dem. Ved å takke Toyota-reklamen kunne man vinne to Toyota Camryer til deg og en venn, tagget du BestBuy-reklamen fikk man et gavekort på 50 dollar, mens man under Pepsi-reklamen fikk tilgang til en ekstra musikkvideo.

Har du Shazam installert på din smarttelefon, kan du spille av en av reklamene under, og teste konseptet selv.

Eksperimentet fra Super Bowl har av Shazam selv blitt beskrevet som svært vellykket, uten at det på noe måte kan beskrives som spektakulært.

Dette er heller ikke første gang Shazam lukter på TV-mediet, men Super Bowl var definitivt det største eventet som har vært «Shazamable». Årets Grammy Awards er det siste skuddet av store direktesendte TV-show som har vært mulig å «Shazame».

Spennende muligheter framover

Mulighetene med audio-gjenkjenning på TV er imidlertid mange og tilnærmet uendelige. Hvordan denne teknologien kommer til å brukes begrenses i dag bare av kreativiteten til de ulike utviklerne både på tv og applikasjons-siden.

Vi har tidligere skrevet om applikasjonen Into_Now, som lar deg identifisere TV-serier på samme måte som Shazam lar deg deg identifisere musikk, og nå også altså live-tv.

Hvordan ser dere for dere at denne teknologien kan brukes opp mot TV-titting? Er det slik at lyd-identifisering er den nye QR-koden?

En vinner eller en forsvinner?

1 kommentar

 1. Jeg synes ikke lydgjenkjenning er en direkte konkurrent til QR-koder. For det første så er QR-koder visuelle, og lyd er lyd. QR-koder kan ikke vises på radio, på samme måte som lyd ikke kan spilles av fra en melkekartong.

  De brukes også til forskjellige ting.
  – En QR-kode er egentlig bare en tekststreng, presentert på en maskinlesbar måte. I praksis en slags fysisk manifestasjon av URLer.
  – Lydgjenkjenning som Shazam driver med egner seg best til massemedia av typen TV, musikk, film osv. I det hele tatt lyd som kan indekseres og brukes av mange; ikke en sporadisk lenke her og der.

  Den visuelle motparten til Shazam er heller Google Goggles, og den lyd-baserte motparten til QR-koder er [sett inn din favoritt-modulasjon her, f.eks. FM/AM/PSK/QAM/whatnot].

  Jeg synes lydgjenkjennig av TV-programmer høres kult ut – fra et teknisk perspektiv. Men jeg ser virkelig ikke nytteverdien når jeg uansett ser mindre og mindre direkte TV, og de TV-programmene jeg ser direkte ikke akkurat er så flinke til å kommunisere med publikum.

  Det er greit nok at Dagsrevyen ikke er så knyttet opp mot Twitter. Men Debatten på NRK har jo potensiale til å kommunisere med publikum – det ser man helst direkte (ellers blir det fort gammelt nytt), og det er mye aktivitet på Twitter under programmet. Men ikke engang i debatten de hadde *om* sosiale medier for en stund siden klarte de å dra inn innspill fra Twitter.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.