nrk.no

Dugnad: Bidra til å lage et bedre norsk internett for barn

Kategorier: Apps,Internett,Nettjenester & Nettkultur

Let’s play Lego Star Wars av Stéfan på Flickr CC BY NC SA

Barn rundt dere – hvilke digitale ting leker de med?

Owain playing a Star Wars game av BryanAlexander på Flickr CC BY

Hva gjelder?

Det er store forskjeller i hva som er populært i ulike miljøer, ulike aldersklasser og kjønn.

Derfor er det ikke så lett å få den store oversikten over hva som gjelder blant barn – det blir mer gjetning basert på egne erfaringer som «min 11-åring har 8 ulike wordfeud’er gående» eller «Lego Star Wars er ikke lenger aktuelt fordi mine egne barn vokste fra det for noen år siden». Men vi behøver bedre oversikt over hva som opptar norske barn idag. Og hva er da bedre enn å spørre vårt gode lesere?

Hvorfor lurer vi?

Vi i NRKbeta har fått i oppgave å komme med innspill og inspirasjon fra det mest spennende, innovative og public service-aktige som finnes av tilbud for barn der ute. NRK Super har et populært tilbud til barn i dag. Men vi må også fornye og videreutvikle det vi lager for barn på nett. Dermed er en oversikt over hva som treffer barn verdifullt for å danne et bilde av hva som kan være god almenkringkasting i årene som kommer for dem som er store nok til å trykke på en skjerm eller et tastatur, men som ikke er blitt helt sugd inn i P3 (eller for den del Facebook) ennå.

Hjelp oss

Og dermed spør vi dere: Hva er viktig eller gøy for egne barn, tantebarn, småsøsken (eller dere selv, om dere er 0-15) for tiden; spill, tjenester, hva det måtte være. Både på nett, spillkonsoller og i app-form.

Om dere kan hjelpe oss med dette, skal vi til gjengjeld forsøke å skape et godt, trygt, relevant og ikke-kommersielt tilbud som kan treffe ungene deres også i tiden som kommer. Sleng gjerne på en aldersparentes, forresten!

Let's play Lego Star Wars av Stéfan på Flickr CC BY NC SA

41 kommentarer

 1. Eirik Andersen

  Kudos for godt initiativ – forbedring og innovasjon er en god måte å bruke lisenspengene på. Her noen verktøy og aktiviteter de liker å bruke tid på:

  (Har en gutt på 9 år og jente på 6 år).

  Picture Boot Plus – mekke og manipulere bilder, lage videoer, lage musikkvideoer, synge og dele med hverandre.

  ipad – den ser de voksne ikke så mye tid lenger. De bruker den til å sjekke lekser på Fronter, sjekke været, spill som Minecraft WE, Fifa, Tiny Zoo, Tap Zoo, Temple run, Angry birds, SnowLite, Air Hockey.

  iPhone – mindre bruk enn Ipad, mest til spill.

  Playstation 3 brukes i ny og ne – inkludert move.

  Nrk Super appen blir også hyppig brukt for å se «tv» programmer.
  Bruker også NRK Super veldig mye på nettet.

  TV programmer som Mesternes mester, Idol, The Voice osv engasjerer også barna, så et tilbud hvor man får mobile tjenester (spill, konkurranser, repriser, etc) knyttet til denne type familiprogram ville helt sikkert blitt godt mottatt.

  Internett på pc blir brukt til mange ting – gjøre lekser, finne tegninger som kan printes og deretter fargelegges, søke etter alle mulige videoer ifm Lego, Pirates of Caribien, Star Wars, Zlatan og Messi fotballtricks etc etc etc. Ser også på NRK super når de vokse «eier» tv.

  Kommer sikkert på mer etterhvert.
  God helg!

  Svar på denne kommentaren

 2. Sissil Bruun Sørensen

  Hos mine eldste barnebarn på 1,5 år og 3 år, er det iPad som er i fokus. i ettårsalderen er det interaktive Itzy Bitzy Spider, tegneprogrammer og diverse barnesanger (på engelsk) fra You Tube populære. Musikken blir gjerne satt i gang mens han leker med andre ting.

  De to eldste har vært gjennom dette stadiet, og har forskjellige programmer med sortering og puslespill som fellesnevner. Dette er oppgaver som de motorisk sett har vanskeligheter med å beherske i fysisk form, men som er langt enklere på en iPad hvor brikkene smetter op plass. I tillegg får de applaus eller anerkjennelse for riktig valg.

  You Tube-snutter med Peppa Gris på en rekke forskjellige språk er også felles. De legger yndlingsprogrammene i loggen på hver sin iPad, og med forslagene som kommer opp kan de selv utvide tilbudet.

  Gutten har spesiell interesse for programmer med bokstaver og tall, samt programmer hvor man kan styre tog. Jenta er interessert i tegneprogrammer og kakepynting, og har en logg på sin iPad med snutter av kakepynting fra You Tube. Innenfor hennes interesseområde mangler alderstilpassede programmer hvor man kan lage, bygge eller fikse forskjellige ting.

  Det jeg har merket meg er hvilken rolle musikk spiller – både som bakgrunnsmusikk til leken og som læringselement. Etter to måneder med ABC-sangen og diverse tallsanger på iPad, kunne den ene gutten, da så vidt fyllt 2 år, hele alfabetet og tallene til 10 (inkludert verdiene av tallene) – på engelsk – kun ved hjelp av «selvstudier».

  Yndlingsprogrammer: Itzy Bitzy Spider, The Wheels on the Bus, Baby Piano, Build a train, Park Math, Timmy’s Preschool Adventure, Baby Chef, Glitter Doodle, Kubbe rydder, Science Fair, Shape Puzzle, Anatomy Puzzle, Snake (puslespill), Alphabet Fun, Talkingtalkers, Fish HD, Kids Can Drive, Adding Apples, BodyWalk (spesielt morsomt når nyrene lager tisselyd), TC2 USA og Angry Birds (det kjekkeste her er er krasj og feil) og Montessories Intro to Math.

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg har en fetter på 6, som spiller en del på foreldrenes Iphone og nettbrett. Da går det gjerne i klassiske app-spill. Det kan godt være Josefine Stjernehotell eller Racing Penguin. Herme-apper av typen «Talking Santa» o.l er også populære. Super-figurer som Fantorangen og Kuraffen er også populære, men der er tilbudet heller dårlig på touch-enheter. Superia var også populært den gang det var et tilbud, både på TV og datamaskin.

  NRK Super bør også sørge for at videoklipp og liknende på siden kan kjøres i HTML5. Sånn det er nå, trenger du flash til omtrent alt, og dermed fungerer det ikke å se film eller spille på Ipad og Iphone. Mia har heldigvis nettopp aktivert HTML-spiller, etter at jeg skrev et hint om det i en kommentar. Virket som om deres spiller hadde dette innebygd, bare at de ikke visste om det – og dermed hadde den deaktivert. Men for eksempel supernytt-videoer og nett-tv er det enda ikke mulig å se på brett. Litt moderne kode bør vel gjøre det mulig å lage mobilbaserte nettleserspill.

  Selv jobbet jeg noen år som moderator i NRKSupers nettsamfunn, så blir kanskje litt for subjektiv i de kommende avsnittene, men jeg sier nå likevel min mening.

  Jeg synes det var et ekstremt merkelig valg, og et stort feilgrep å lukke de nyutviklede medlemssidene. Etter å ha kjørt elendige, dårlig utviklede løsninger for både forum og profiler i altfor lang tid, ble det endelig satt i gang utvikling av et nytt, fint samfunn basert på Buddypress. Utviklingen var kommet godt i gang, og barn og unge hadde såvidt begynt å registrere seg i det nye nettsamfunnet, da det plutselig en dag dukket opp en beskjed om at det hele var stengt.

  Det stod at NRK trengte mer tid for å utvikle et nettsamfunn. I virkeligheten betydde dette at NRKSuper ikke lenger ønsket å ha et nettsamfunn. Hverken vi moderatorene eller våre administratorer som jobber i super-redaksjonen på Marienlyst var informert om dette på forhånd, og vi hadde ikke noen som helst anelse om hvorfor det plutselig ble sånt hastverk om å stenge hele tilbudet. En av de jeg jobbet med spekulerte i om det kanskje var en misforståelse mellom nett-redaksjon og tv-redaksjon som utløste det hele. (Et samarbeid der som tydeligvis ikke var helt på topp).

  Den lille gjengen som jobbet med medlemstilbudet hadde en drøm om om et nettsamfunn som gradvis skulle utvikle seg til å bli et fantastisk sted for barn og unge, med mulighet for å oppnå ulike belønninger ved å lese og kommentere artikler, spille, skrive hyggelige meldinger og være en god venn (BlimE), si ifra hvis noen ikke oppførte seg og liknende – med årvåkne moderatorer som sørget for at alle lærte seg god nettvett årene før de skal ut i større farvann (som Facebook). Det skulle være et nettsamfunn som var gøy og trygt for barna, foreldrene skulle kunne stole på at NRKSuper passet på. Den drømmen forble altså bare en drøm.

  Når medlemssidene gikk dukken forsvant også en del andre tilbud, og det endte opp med kun å bli igjen et tilbud for de mindre barna. NRK tilbyr med andre ord ikke noe som helst for de over 10 på nett, og ikke noe særlig andre steder heller. Ok, det er Supernytt, og kanskje MIA for jentene, men det er allikevel sløvt. Guttene ser ut til å være sterkt nedprioritert på nrksuper.no – muligens på TV også.

  Svar på denne kommentaren

 4. Andreas Selfjord Eriksen

  NRK-plugin til XBMC, kategori barn – så kan vi se barne-tv når det passer. Fantorangen er den store helten – dessverre finnes han ikke i nett-tv … (1,5)

  Svar på denne kommentaren

 5. Karl Ove Hufthammer

  Nokon eg er onkel til likte «bli ny»-programmet jKiwi. Og det gjer eg òg. Det er kjempeartig. Spesielt når ein kan velja rare hårfargar- og -fasongar og overdreven sminke. 🙂

  Elles har GCompris vore populært. Her finst det veldig varierte aktivitetar for dei minste til dei største.

  Og eldstejenta (12 år) likar veldig godt eit gammalt DOS-basert teikneserie-program, der ein kunne laga ei rute i ein teikneserie ved å velja ferdige rom, personar og ting, og plassera desse. For kvar person kunne ein velja mellom mange positurar og ansiktsuttrykk. Både person, positur og ansikt kunne bytast uavhengig av kvarandre. Om ein valde eit smilande ansikt, kunne ein altså ved eit klikk byta mellom sitjande, ståande osv. kroppsstilling (i tallause variantar, for eksempel ståande med skjennande peikefinger) med smil. Ein kunne òg endra storleiken på objekta, og legga til snakke- og tenkebobler, og tekst i desse. Alle objekta kunne fargeleggast, enten med ein «magisk» farge som gav naturlige fargar til alle delar av personen (tingen/rommet/…), eller med sjølvvalde fargar til kvar del. Eit genialt program, som eg har hatt mykje moro med sjølv når eg var mindre. Eg mistenker eit slikt «lag ein historie»-program kan appellera spesielt til jenter.

  Svar på denne kommentaren

 6. Jenter på sju år.
  Jentene mine spiller diverse spill på PS3 og X-box 360. Det er særlig morsomt med Kinetics/Moves spill. Ekstra morsomt når de får de voksne med. 😉

  På PC/internett er det diverse tegne/pusle spill. «Kle på prinsessen» «Stell hundene» «Pynt brudens hår». Så søtt at det er til å sukkerslag av. Også forskjellige «matlaging» ting, der man skal følge oppskrifter (helst med bilder, de er ikke gode lesere). Bilder der man skal finne skjulte ting, likheter og forskjeller m.m.m. Og fargelegging!
  Tidligere var «Salaby» åpent for alle, men nå er det passordbelagt. Det er veldig synd, for jeg kjenner mange som elsket de sidene.

  Vi har ikke i-pod i familien, og ingen voksne har noen spennede app-er på mobilene sine. Men Onkel har pad med noen spill. Kulespill har vært spennende lenge. og et spill med en krokodille som vil bade. Tror det heter «Where’s my water».

  Svar på denne kommentaren

 7. Legend of zelda serien til nintendo er noe som passer til nesten alle spennende historie,gåter,sverd og open
  verden,(7 eller 12 aldersgrense)

  Minecraft er ganske nytt det er om å bygge,overleve og grave etter mineraler. Når monster kommer ut om natten da må du ha et hus eller grave hule, det er et stort hjemmelaga sandkasse spill der du kan gjøre hva du vill og bygge hva du vill i går kom minecraft 1.2 versjonen der det er katter du kan temme,jungel og enda mer bygge plass langt over skyene. Kjøpes på http://www.minecraft.net det er helt trygt å kjøpe i tilfelle du har internett fobi 🙂

  ps:sandkasse betyr ikke at du sitter i en sankasse

  angry birds,cut the rope og dragon fly er iphone og android spill som passer til alle (nesten alle)

  litlle big planet til ps3 er noe nesten alle kan
  like,det er best å spille med noen andre en å sitte alene, det betyr at du kan ha fire spillere localt eller på internett , du kan også lage dine egene baner eller spille leveler fra over hele verden

  Star wars battlefront. Lit rart å bli lei av lego star wars men star wars batllefront er noe som passer til unger fra 12 og opp det er ikke lego starwars dette er lit mer seriøst det er mer et
  lag basert skyte spill med alle kjøre tøyene fra filmene.

  dette er de beste eksempelene jeg har men hvis disse ikke hjelper da vet ikke jeg men jeg har spilt mange 16 til 18 års spill men er ikke mer en 13 jeg tror faktisk at jeg spilte GTA 3 allerede når jeg var 5 år jeg skjønte ingenting men jeg
  sto ofte på taket til sykehuset og skjøt politi som angriper deg hvis du stirret for hardt på dem
  det var veldig gøy å kjøre bil (:
  jeg spilte også doom 2 da jeg var liten
  men jeg har aldri vert så interisert i skytespill siden jeg var 10 og spilte Quake 4
  men poenget mit er at aldersgrenser har aldri ødelagt meg men jeg sier ikke det at jeg anbefaler skyte spill men jeg sier det at de vil spille slike spill før eller siden det er ofte call of duty og fifa som er populert med ungdomen i dag.

  Svar på denne kommentaren

 8. Tor Hogne Paulsen

  2-årig gutt:

  – Først og fremst iPad. En god del sporadiske applikasjoner, men de soleklare favorittene er for tiden Plants Vs. Zombies (han klarer de første 8-9 banene selv) og Youtube. For sistnevnte bruker vi en APP som heter iTubelist hvor man kan legge til spillelister manuelt og hvor søk/»topplister» er deaktivert – så finner han ikke så mye graps ….

  Ellers går det i alt med skjerm; Mac, TV, dymo-maskinen, klokker, iPhone, iPod etc etc etc.

  Av tv-programmer er Shaun The Sheep (timmy?) favoritt sammen med Pegga Gris & Byggmester bob… Har dere mulighet til det, burde dere laget en liten iPad-/Phone-app som linker direkte til de tv-seriene dere har rettigheter til å streame…. Hadde vært snedig hvis man som forelder kunne ha lagt inn alderen på barnet(barna), og så får man opp en velomstskjerm med store ikoner av de 4-5 mest relevante tv-seriene for det aktuelle alderssegmentet ….

  Svar på denne kommentaren

 9. Alle jeg kjenner (under 15 og over 15) synes poenget med dataspill, internett osv er å kunne spille og kommunisere med og mot venner og ukjente. Å se en film er greit når man føler seg lat, men når man har energi å brenne av er det bedre å spille noe mot/med venner. I det siste har sandbox spill blitt en erstatning for å henge på kiosken siden man ikke MÅ gjøre et eller annet, men samtidig kan gjøre hva som helst.

  Svar på denne kommentaren

 10. Blir for mye å ramse opp de enkelte spill og sånt, men Gutt (11): småspill på iPod og iPad, minecraft er populært blant gutta (de møtes på serverne og spiller og bygger sammen), minispill på PC, youtube, skype. De er mer sammen på nett nå enn før. Har vært innom feks ClubPenguin og disse pandaene, men nå har det vært stille der en stund, Minecraft har tatt over.

  Svar på denne kommentaren

 11. Jill Walker Rettberg

  Så bra at dere satser på dette!

  2-åringen og 3 1/2-åringen deler vår gamle førstegenerasjonsiPad.
  Yndlingsapps:
  – SoundTouch er topp fra ca 7 mnd til oppi 2-årsalderen
  – Elmo’s Monster Maker (UTROLIG suksess, 3-åringen syns den er litt kjedelig nå)
  – Tozzle (puslespill)
  – Dora-spillene er 3-åringen hektet på. 2-åringen får dem ikke til men liker dem
  – Cindarella (fra Nosy Crow) tror jeg 3-åringen har sett og lekt gjennom minst 50 ganger
  – IntroToLetters er en Montessori lær-å-skrive-app som 3-åringen selv velger å spille ofte
  – Karsten og Petra og Tambar – men bare hvis jeg setter meg ned og leser dem for ungene som om det er billedbøker
  – Fish School
  – Peppa Gris-videoer på YouTube, etterhvert lastet ned og lagt inn på VLC for flyturer osv
  – YouTube videoer av alt som er interessant, fra «hvordan kommer krokodilleungene ut av eggene?» til «hvordan ser det ut på månen?» YouTube er fantastisk for sånt!!
  – ThicketClassic og abcdefg er eksempler på kunstverk/dikt de syns det er kjempegøy å leke med en stund, men ikke nødvendigvis vender tilbake til
  – på PCen i stuen: NRK nett-TV og Netflix sine barneserier (med HideYourAss.com)

  11-årig nevø:
  – Minecraft
  – Twitter, Facebook osv – litt
  – en lang periode maste han på meg for å lære ham å lage dataspill. Vi prøvde oss litt på Scratch, som både han og hans da 7-årige søster likte godt. Jeg syns det var genialt! Men det krevde at jeg var tilstede og hjalp til, og siden de bor i en annen by varte det dessverre ikke.

  15-årig datter:
  – Wattpad! Utrolig kult nettsted, jeg var SÅ fornøyd da jeg skjønte at hun ikke bare drev og spilte på iPoden, hun skrev faktisk noveller og romaner! Hun begynte da hun var 13, tror jeg, har hittil skrevet ferdig en hel roman (som jeg selvsagt hjalp henne å publisere på lulu) og fått halve klassen til å bli med også. Wattpad er engelskspråklig, og jeg vet ikke hvordan få til noe lignende i Norge – det er noe med den kritiske massen, at man vet at det er en million andre tenåringer som skriver og at den romanen man leser er skrevet av en 15-åring i Sydney og da kan man jo prøve det samme selv. Nettstedet er virkelig tenåringssentrert, og virker ikke lagt opp som educational eller noe, Mange vampyrromaner for å si det sånn.
  – Mye filmer og tv-serier på laptop
  – Lekser, selvsagt. Mye skriving i word, powerpoint, og Its Learning (en LMS)
  – iPod i flere år og nå iPhone – her går det allermest i musikk, men også YouTube, nettsurfing og noen spill

  Svar på denne kommentaren

 12. Gry Monica Hellevik

  Kjempeidé å be om «dugnad» – blir gjerne med og tester løsninger når dere kommer så langt!

  Gutt på 8 og gutt på snart 11 år: Begge er helt oppslukt av Minecraft. og de bruker mye You Tube for å lære Minecraft og for å se andre morsomme snutter. Tidligere elsket de Superia, men dette er de nå helt ferdig med. (Superia var flott, men minus for at det var så tungt å laste ned. Tok og mye plass på en gammel lap top og gjorde den enda tregene).

  Før MInecraft BODDE 8-åringen på lego.com og var mye på Movieplanet.com og veldig mye på Panfu.com. Er innom der i blant fortsatt, selv om det går mest i Minecraft. Han har også likt godt å lage egne tegneserier på Donald.no.

  Begge liker også forskjellige spill på iPad / iPod Touch.

  På NRK SUper liker de mange programmer, men de var ekstremt opptatt av TEGNEBY før. Prøvde desperat å få med tegninger der.

  De har også begge hatt stor interesse for å lage animasjonsfilmer.

  Kanskje dere kunne lage Tegneby som interaktivt spill / nettsted hvor barn kan lage egne animasjonsfilmer, laste opp tegninger osv? Det hadde sikkert blitt en KJEMPEHIT her i huset.

  Alt hvor de kan LAGE eller BYGGE selv er spennende.

  Gleder meg til å høre mer om denne «dugnaden» – hold oss oppdatert!

  Svar på denne kommentaren

 13. Gutt, 8 år: MineCraft på server, bygger sammen med kompiser. Chatter. Ellers er det Stjernehotellet på iPad som spilles. Generelt har slike bygge, administrere spill slått godt an, MEN det stopper opp og blir kjedelig når jeg (den voksne) ikke vil kjøpe rubiner el.l in-app. Det blir for lenge å vente. Gode slike spill uten denne begrensningen ville vært supert. Noe ala en forenklet sim city.

  Svar på denne kommentaren

 14. Torgrim Aas

  I tillegg til spill likt innleggene over er trekk med min 2åring gleden av å se noe hyggelig gang etter gang. Han hadde først dilla på Pingu noen måneder, og Youtube/VLC gikk på repeat. I høst var det Peppa Gris på Youtbue/VLC. Etter jul har det vært den lille muldvarpen på ungarsk og tsjekkisk. Nøkkelen er altså mulighet til å lage spillekø med repeat. Noen episoder har elementer, feks en løve eller andre skumle greier, som han ikke liker og han vet når en gammel episode starter om den var skummel eller ikke og kan da hoppe videre til neste.

  I NRK nettv skulle jeg gjerne hatt et verktøy der jeg kan lage/dele/finne barnetv-spillelister som kan lages både basert på innhold og tid. Kanskje offline-mulighet også for lange bilturer.

  Svar på denne kommentaren

 15. Sissil Bruun Sørensen

  Ser at flere er inne på filmer for små barn på TV. I tillegg til alle de filmene som er nevnt i andre innlegg for barn i 2-3 årsalderen, har Baby Einstein gjort stor lykke hos alle mine barnebarn fra 2-3 måneders alder. Senere har det vørt Little Einstein, toget Thomas og Tingeling fra ca 1,5 år.

  Jeg kan også skrive under på at repeatknappen er flittig i bruk – sjeldnere etter hvert som de blir eldre.

  Svar på denne kommentaren

 16. Espen Skarsbø Olsen

  Har en 3 år gammel sønn, og må stille meg bak de andre som har barn i samme alder som bruker iPad. Han har også en egen ipod touch som er veldig grei på reiser o.l.

  Populære apper:
  – youtube
  – angry birds
  – puzzle snakes
  – dora-spillet
  – karstein og petra lydbokapp
  – facetime

  Ellers spiller han thomas toget-spillet på en egen spillkonsoll, og litt super mario på gba sp-en.

  Av filmer og serier som er populære for vår 3åring er det Dora, Timmy Tid, Sauen Shaun, Thomas toget, tøfferud, kaptein sabeltann, løven rah rah og fantorangen.

  Svar på denne kommentaren

 17. To døtre på 3 og 5 som prater dansk og norsk.

  De bruker bare én ting på datamaskinen: Oline på dr.dk. Spill, videoer fra arkivet etc i et grensesnitt som er så lett at også treåringen kan manøvrere det alene.

  (dere kjenner sikkert til Oline? Ingen norske nettsider eller dataspill som har vært i nærheten å fenge så mye)

  Svar på denne kommentaren

 18. 3-åringen min elsker android-appene «angrybirds», «kids socks», og «my baby balloon game». sistnevnte faller også i smak for ettåringen. på pc går det en del i Oso-spillet, og filmer fra youtube.

  Svar på denne kommentaren

 19. Sigurd M. Ellingsgard

  Mine to jenter på 3 år har et par andoid apper de synes er morsomme; Kids Match’em, Angry Birds, Dragon Fly!, Coloring, Talking Tom.

  På pc går det i YouTube og noen gamle Josefinespill, samt at det er gøy å bruke Word til å skrive navnet sitt (de prøver iallefall). De bruker skype for å snakke med besteforeldre som bor langt unna.

  I barnehagen har de en iPad som de kobler til prosjektor iblant. Det er stor stas. Jeg er usikker på hvilke apper de bruker der, men har sett ulike puslespill og Angry Birds.

  Det som er tydelig er at de er mye mer komfortable med å bruke touchskjerm enn mus og tastatur.

  Svar på denne kommentaren

 20. Marit Sæther

  Min gutt er 12 år, og bruker internett mye – artige.no og youtube er favorittsider.
  Playstation 3 er også i bruk, og nedlasta spill og app´s på mobilen går det mye i.

  Svar på denne kommentaren

 21. Her er femåringing forlengst hektet på iPod,iPad og pc. Ds er helt ut for øyeblikket. Han spiller mye dora, sims, minekraft, 123spill, pluss noen pc-spill.
  På Wii går det i de vanlige mario Lego star wars osv. På Xbox går det i kinektspill FIFA osv. Han er nok preget av eldre sosken.
  Niåringen er jente og her er det sims som gjelder på både pc og iPad of iPod. Ellers dansespill på Xbox kinect. Og topmodel,gosupermodel osv på nettet.
  De eldre guttene er forlengst forsvunnet inn i face, minekraft, the hunter, FIFA YouTube ,osv.
  Men akkurat nå er minekraft det store for hele gjengen.
  Så vi voksne er som vanlig SVÆRT upopulær når vi gir skjerm stopp

  Svar på denne kommentaren

 22. Geir Børdalen

  Har 2 gutter på 5 og 7 år som begge er vel bevandret med fjernkontrollen, playstation controllere (standard og move) og medieavspillere og appleTV.

  «Killer apps» er Playstations LEGO spill (det er mange av dem), med ørlite minus på at enkelte scener i disse er for hektiske og vanskelig å løse. (Kan skape frustrasjon for en 7 år – «pappa, spillet er DUMT!»)

  iPad og iphone spill brukes litt – men blir kjedelige i lengden.

  Nintendo DS er typiske bil-spill hvor andre varianter ikke er tilgjengelig.

  På TV er det Disney som er den store favorittene for tiden, mens mor og far har lagt ned forbud mot «cartoon network» (pga dårlig innhold og mye reklame).

  Siste morsomme tilbud som de har skjønt poenget med er NRKs nye nett-tv (i «intern beta») som gjør at de stadig løper rundt og ber om «ikke gjør dette hjemme» på «når du vil». (Gled dere!)

  Svar på denne kommentaren

 23. Artig å se så mye passiviserende og konsumerende ting nevnt. Nesten ingenting er produserende. MEsteparten bærer preg av underholdning for å frigjøre foreldrene fra å underholde barna.

  Ingen som har bekymringer mtp. at man IKKE tilbringer noe tid med barna sine? Lemper de i barnehage/skole,foran TV, foran datamaskiner og annet.

  Gled dere til konsekvensen av instant gratification, passive og feite unger.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til navn)

   Jeg er ikke enig med deg at mesteparten her er passiviserende og konsumerende, har selv barn som har lekt med flere ting som nevnes her, og tror ikke det som foreslås er vesentlig dårligere enn syslene jeg selv vokste opp med. Men det er selvsagt en utfordring at det også er mange digitale leketøy som (i likhet med film, tv, bøker, tegneserier, brettspill osv) ikke innebærer så mye kreativitet.

   Men – viktigere – har du noen forslag til ting du mener er gode?

  • Sissil Bruun Sørensen (svar til navn)

   Har du tenkt over at psykisk fostring er minst like viktig som fysisk?

   Mine barn lekte og lærte av både datamaskin og TV fra de var henholdsvis 4 og 6 år gamle, og det har aldri gått utover fysisk aktivitet. Tvert i mot var og er de «lettvektere» og fremdeles fysisk svært aktive. Nå er det barnebarnas tur, og dagene er fyllt av fysiske aktiviteter, mens kvelden roes ned med iPad. Det går faktisk an å sitte sammen med dem, og det er kanskje mer spennende enn å lese en bok eller spille et fysisk spill.

   Spillene og programmene er interaktive og langt fra passiviserende. Tvert i mot bidrar de ofte til læring på et langt høyere nivå enn det skolene tilbyr i dag. Der kan man kanskje i større grad snakke om passiviserende aktivitet.

 24. På dataen går det i Salaby: Det er best i test og held seg (2-4 år). NRK-super ein del i bruk, men manglar interaktivitet han lærer av. Han går fort lei av å ikkje måtte løyse noko med huet. På Ipad og telefon går det i spel (Blokcs, scoops) og bøkene frå Gyldendal (Lille Frosk).

  Svar på denne kommentaren

 25. Laila Tønder

  Dette er et veldig bra tips-prosjekt!
  Har tre små i familien som bruker digitale medier og spill.
  Gutt på 3 år er veldig opptatt av Mario på DS, tegneprogram på data (og Øysteins blyant), og elsker å ta bilder med smartphone!Hovedhobby ellers er å «lage mat» på eget kjøkken, han er dermed familiens yngste fan av div matprogram på ulike TV-kanaler.
  Bøker i digital form er også veldig populært, sist var det Reven og Reddiken som gikk i loop…Disse sees på mac (han kommer antagelig til å ønske seg et nettbrett så fort han opplever det hos venner…)

  Jente på 10 har vært oppslukt av Tetris i snart ett år, spiller mest på DS, men også på spillsider/web.
  Hun er også veldig aktiv på legofronten, bygger selv OG bruker figurene i rollespill som hun filmer og legger ut på egen konto på You Tube. Stor Hit!
  Var opptatt av Habbo, men er nå helt ferdig med dette og Top Model.

  Gutt på 12 er mest på You Tube, bruker eget hodekamera og filmer seg selv og venner hele vinteren lang i alpinbakken. Allerede på Facebook, så slikt publiseres der (gjerne i lukkede vennegrupper)Her er også Tetris veldig populær tidtrøyte. Han er forøvrig null interessert i PS3 og spill som en sitter aleine med – «Kjedelige greier»

  Svar på denne kommentaren

 26. 1. klassingen min digger spill på Ipad f.eks. angrybirds. I tillegg går det veldig mye i mario spill på nintendo DS og Wii. Han ønsker seg veldig skylanders og DS3d. Han bygger en del lego men stadig mindre av det og leker litt med Hotwheels biler (viktig at det er Hot wheels og ikke random småbil). De siste månedene er det blitt betraktlig mindre Pokemon. Han ser en del dubba tv-serier på Disney og elsker tv-serier som Akvariet og Dyrepasserne.

  Svar på denne kommentaren

 27. Har to gutter på 2 og 3 år. Begge synes Ninja Fruit er veldig morsomt, ellers har minstemann lett for å klikke seg bort fra de fleste spill (ender opp i iTunes eller i reklamer), noe som er veldig kjedelig. Vi har prøvd ut mange ulike app’er og spill, men de går fort lei – ofte fordi det er for vanskelig, eller altfor kjedelig. Jeg tror de ville likt litt mer interaktivitet, f.eks at de blir bedt om å finne ting som er «borte», hjelpe til å finne ting som hører sammen etc. De ELSKER Dora the Explorer på tv og er veldig engasjerte i å hjelpe henne med alle oppgavene, et konsept jeg tror kunne slått an på flere plattformer – og spesielt med norsk tale.

  Svar på denne kommentaren

 28. Gutten vår på 8 har enn så lenge ikke så mye omgang med hverken pad’er er konsoller. Derimot er han en veldig kreativ sjel som elsker å lage seg figurer og leker av papp og papir. Han er hekta på origami, og i disse dager er det papirfly-feber i hans vennekrets.

  Merkelig nok er han en omgjengelig og lykkelig gutt…

  Svar på denne kommentaren

  • Sissil Bruun Sørensen (svar til Ken H)

   Hvorfor er det så merkelig at han er omgjengelig og hyggelig?

   Bruk av iPad, spillkonsoller og lignende blir vel ikke først og fremst brukt for å fremme lykke og omgjengelighet? Det er fullt mulig å lage ting med egne hender og i tillegg bruke digitale verktøy.

   Den læringseffekten disse programmene gir kan vanskelig erstattes med manuelle metoder. Man blir kanskje ikke lykkeligere, men perpektivet blir nok vesentlig utvidet. Og det kan man vel anta medfører større tilfredshet?

 29. For et strålende initiativ!

  Hver gang vi betaler NRK-lisens tenker jeg at det er NRK Super vi betaler for. <3

  Min datter på drøye to år liker godt å klippe hår med Toca Boca, rydde med Kubbe, og lese bøkene om Karsten og Petra.

  Bøker, tegning og puslespill er generelt veldig populært – analogt som digitalt.

  Hvis jeg kan ønske meg noe fra NRK må det være skapende programmer. Gjerne med et sosialt element.

  Fra et UX-perspektiv må det være veldig spennende å lage sosiale applikasjoner for brukere som ikke kan skrive. Kan vi tegne eller pusle sammen fra hver vår iPad? Eller kan vi leke ved siden av hverandre uten egentlig å snakke sammen? Rune Fjeld Olsen i VG hadde nylig en anmeldelse av nybråttsspillet Journey som snuser litt innom det siste.

  Et hint av et annet barns lek fra et annet sted kan skape en egen liten magi i et leketøy.

  Jeg leser noen poster ovenfor som gir uttrykk for en frykt for at barna våre skal bli pasifisert av overdrevet digitalt forbruk. En ikke ubegrunnet frykt, tror jeg.

  Samtidig, det er ingenting i veien for å kombinere ute-lek og tur med digitalt krydder. Hva med en NRK Super-applikasjon som forteller en spennende historie om en tur gjennom vestmarka? Som opplagt kun kan nytes i marka. Kombiner med en fornuftig informasjonspakke til foreldre, og vips har vi skapt en interaktiv søndagstur for hele familien. Husk iPhone og kakao. Er man riktig heldig kan man jo treffe andre familier ute på samme turen.

  Svar på denne kommentaren

 30. Først vil jeg svare for meg selv; trygge nettsteder er en myte som oppstår fordi foreldre enten ikke gidder eller orker å sette seg inn i ny teknologi. Dersom foreldre brukte tid på å hjelpe barna å forstå problemområdene rundt fri informasjonsutveksling (aka. pur sunn fornuft) ville det ikke vært et problem. Selv lærte jeg å unngå «ukjente personer som tilbyr godteri på lekeplassen». Hvordan man kan unngå å lære dagens unger det samme slår meg som merkelig. Eller som et problem rundt forståelsen av «nye ting» som «datamaskiner» og «internett».
  Min niese (4) har en ting hun liker. Hun liker å tegne på mobilen min. Eller som hun sier det «kan jeg få tegne på mobilen din, onkl Egik?»
  Programmet heter Paint for Kids og er gratis.

  Svar på denne kommentaren

 31. Hei, godt tiltak. Jeg synes dere skal samle en gruppe barn og se selv. Fint å vite hva voksne synes om hva barn liker, men det blir enda mer treffsikkert hvis barn får vise og fortelle selv. Ofte blir vi voksne litt sånn «min 7-åring digger å spille det og det», men så er det egentlig det vi tror og vil at han/hun skal like. La kidsa teste, så får dere nok noen gode tips 🙂

  Svar på denne kommentaren

 32. MIA – et stort og stille drama på nett

  […] starten av mars etterlyste NRKbeta hvilket innhold vi voksne vil ha for barn på nett. Det er et godt spørsmål, og jeg var spent på kommentarene som fulgte. Ville noen nevne MIA, […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.