nrk.no

Betalingsterminal i lomma

Kategorier: Apps & Mobil


I dag ble det klart at svenskutviklede iZettle blir tilgjengelig i Norge. Kredittkortleseren for iPhone og iPad har vært tilgjengelig en stund på den andre siden av kjølen, og i dag slippes kortleseren altså i beta i Norge, Danmark og Finland.

iZettle for bruk på iPhone og iPad. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta.no
iZettle for bruk på iPhone og iPad. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta.no

Kredittkortleser for iPhone og iPad

iZettle er en kredittkortleser som kan kobles til en iPhone eller iPad, og dermed fungere som din egen personlige betalingsterminal.

Kortleseren kan du bestille gratis hos iZettle, og programvaren lastes ned fra Apples AppStore. Du knytter så din kortleser til en bankkonto, og vips så er du i stand til å ta betalt for varer og tjenester med kredittkort.

Pengene fra dine transaksjoner overføres så til din bankkonto en gang pr døgn, etter at du har verifisert at den kontoen du har oppgitt, faktisk er din.

Applikasjonen kan fra i dag lastes ned fra App-Store, og du får kortleseren tilsendt i posten etter at du har registrert deg.

Vi har testet den. Både registrering og gjennomføring av betaling er enkelt og ryddig. Du kan legge til beskrivelse og bilde når du gjør overføringer. Og den som betaler kan få en fin kvittering på mail. Kvitteringen inneholder alle data som ble lagt inn samt sted for transaksjonen (hentet fra telefonens GPS i overføringsøyeblikket).

Du får selv en oversikt over alle transaksjoner på nett og i applikasjonen. Vi liker detaljer som at du kan få eksportere hele transaksjonsloggen som et regneark.

Om det er noe vi savner så er det kanskje en ytterligere tydeliggjøring av at transaksjonen er sikker.

Konkurransedyktige priser

De største kredittkort-selskapene belaster brukerne, altså de som bruker deres systemer for å ta betalt, mellom 2-5% av salgssummen. (Prisen bestemmes av mange faktorer)

Peder Stahle, Product Manager hos iZettle på scenen under AppWorks 2011
Peder Stahle, Product Manager hos iZettle på scenen under AppWorks 2011

iZettle baserer seg på samme inntjeningsmodell og tar 2,75% av kjøpesummen plus NOK 1,50 av alle transaksjoner som utføres via systemet. Dette er noe høyere enn etablerte kjeder og butikker ender opp med fra VISA og Mastercard, men er heller ikke ille for små bedrifter og enkeltpersoner som har relativt få transaksjoner og ikke har noe behov for et større kassasystem i bakkant.

Ut over dette er det ikke andre gebyrer og utgifter for den som bruker systemet.

Sikkerhet

Bruksområdene for iZettle er mange. Alt fra betaling på loppemarkedet, FINN-salg, bensinpenger eller bare rett og slett som en meget effektiv måte å få tilbake pengene den alltid kontantløse kompisen lånte i helga.

Den største motbøren en aktør som iZettle står ovenfor er naturlig nok folks skepsis. Å dytte betalingskortet sitt inn i en vilt fremmeds mobiltelefon, for å deretter taste pinkoden, kan nok få selv de mest liberale av oss til å heve øyebrynene.

iZettle ser likevel ut til å ha knekt koden på dette i Sverige og har nå 25 000 aktive brukere på hjemmebane. Dette har gjort at iZettle allerede har fått et godt fotfeste i betalingsterminal-markedet i Sverige.

Ingen data lagres på telefonen, og all datatrafikk fra mobiltelefon til server er kryptert.

Man trenger heller ikke kortleseren for å ta betalt. Man kan skrive inn kortnummer, utløpsdato og sikkerhetskode fra kortet og ta betalt på den måten.

Flere alternativer

Square. Foto: Squareup.com
Square. Foto: Squareup.com

Det finnes flere alternativer for å ta betalt som enkeltperson via smarttelefonen.

Vi har tidligere skrevet om teknologien Bump, som Paypal har integrert i sin applikasjon, men den største aktøren er likevel Square.

Square er basert på samme prinsipp som iZettle, men bruker en kredittkortleser som bruker magnetstripa på kortet og kobles til mini-jack-pluggen på iPhonen. Square er foreløpig kun tilgjengelig i USA.

Lurer du fortsatt på hvordan iZettle fungerer, kan du ta en titt på denne videoen fra selskapet:

Som vanlig lurer vi på hva NRKbetas lesere tror om slike tjenester.

Er dette måten vi i framtiden utveksler penger på?

35 kommentarer

 1. Liker godt at vi får et slikt tilbud i Norge. Viktig med konkurranse her.

  Noen spørsmål:
  – Dere nevner at man taster PIN-koden, men jeg mener å ha lest at de kun godtar signatur fra betaler. Hvordan er dette i bruk? Upraktisk? Hvor trygt er det sml. med PIN?

  – Hvordan matcher det mot andre betalingsterminaler for eieren? Og hva med kortholderens ståsted?

  Svar på denne kommentaren

 2. Daniel Döderlein

  Flott med konkurranse i dette markedet.
  Selv om kortleseren og App er gratis så koster dette altså 1,5 kroner pr transaksjon + oppgjørsprovisjon på 2,75%

  For de som ikke har en betalingsterminal er dette sikkert et alternativ til cash når de skal selge noe. For mannen i gata som skal betale en kompis 150,- er det trolig ikke spesielt aktuelt. Hvem tar regninga på gebyrene?

  Det finnes et norsk alternativ som er gebyrfritt i sammenligning.

  youtube.com/watch?v=GToNdALD9eI

  Kommer snart!

  Svar på denne kommentaren

  • Det er du som mottaker som tar gebyrene. Og, de kan nok leve litt på «en tier er ingenting»-tankegangen….
   La oss runde opp til 3% pluss 1.50, blir eksempelet ditt på 150 kroner lik 6 kroner i gebyr. Det er, økonomisk sett, bedre for deg å få 144 kroner i dag enn å glemme å få 150 kroner neste gang du møter dem….

  • Tenkte på det same … men på den andre sida: når du betaler med kort i ein drosje, så stoler du jo på at terminalen som drosjesjåføren har er trygg, men den kan jo like enkelt (eller like vanskeleg) brukast til svindel som Izettle-terminalen. Grunnen til at du stoler på den vanlege terminalen er vel heller at det er eit drosjeselskap som du er kjend med (og ikkje ein luguber pirattaxi).

 3. Stig Roar Aftret

  Noen som har funnet ut hvordan man får registrert seg selv om man ikke har gateadresse registrert i folkeregisteret? Får avvist registreringen pga at det jeg skriver inn ikke stemmer overens med folkeregisteret, men jeg kan heller ikke la gateadresse-feltet være tomt.

  Svar på denne kommentaren

  • Som bedrift trenger man ikke facebook side /konto . Tipper dette er en ekstra sikkerhet når man går ut i privatmarkedet med betalibgs system.

  • Korleis er det å ha ein facebook-konto ein sikkerheit? Viss poenget er å sjekka at det er kopla mot ein faktisk person, så feiler det (lag ein epostkonto hos yahoo/google/hotmail, sett saman tilfeldig for-/etternamn frå telefonkatalogen, så kan du oppretta ein facebook-konto). Dvs., det er i så fall ei sikkerheit som berre fangar opp dei som ikkje prøver å utnytta systemet.

 4. Hvis du ikke har kort leser kan du fortsatt ta i mot betaling ved å taste inn brukeren kort nr + CVS osv. Funker veldig bra. Testet i går kveld, er virkelig imponert over produktet. Noen % i gebyr er fortsatt mindre og bedre deal en Bank terminal fra div leverandører her til lands.

  Svar på denne kommentaren

  • Stig Roar Aftret (svar til Terje Pedersen)

   Fortsatt ingen suksess med registreringen hos meg.
   Sjekket opp min egen oppføring i folkeregisteret og der står hele den linjen med gateadresse helt tom, mens postnr+poststed står på «riktig» sted.

   Sendte uansett iZettle en mail om at dette kan skape problemer for noen av de potensielle kundene de har her i Norge. Det er godt mulig at de har oversett at det finnes personer i Norge som ikke har noen gateadresse (såvidt jeg har fått med meg finnes dette så og si overalt i Sverige – til og med langt ute på bygda).

   Får satse på at det blir en løsning på dette etter hvert. iZettle er et produkt jeg har veldig lyst til å benytte meg av, så da bør det ikke stoppe med registreringen når det praktisk talt ikke er noe feilinformasjon fra min side.

  • Stig Roar Aftret (svar til Stig Roar Aftret)

   Fikk akkurat en mail (bilde) fra de hvor de skrev at de hadde foretatt en manuell registrering. Flott kunderservice. Og klokken 7 på kvelden da, gitt.

   Så om noen andre har problemer med å få godkjent adresse, send en mail til support, så vil det nok helt sikkert ordne seg.

 5. At det er obligatorisk for privatpersoner å ha Facebook konto for å bruke tjenesten gjør at jeg går fra å være entustiastisk til tjenesten til å håpe at selskapet går nedom og hjem.

  Jeg har vanskeligheter for å ta et selskap som baserer seg på Facebook platformen på en slik måte seriøst. Samme med Spotify.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (svar til Jon S)

   Jon S: Selvsagt må man ha personnummer! Dette er en banktjeneste! Når du tar i mot betalinger ved hjelp av kort utstedet av banker, så skulle det bare mangle at banken ikke vet hvem du er? Du kan ikke hverken få kort, konto eller lån i norske banker uten personnummer.

 6. Robert Johansen

  Før man går så kraftig ut og reklamerer bør man skjekke om alt er som det skal være. App`en på Store virker ikke! Og det er jo alt for dårlig når de sier at de 5000 første skal få en kortleser gratis……

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg skal innrømme at jeg ikke har lest noe på produsentens nettside rundt dette med sikkerhet, men vil noen kortselskaper godta dette om ditt kort blir svindlet etter bruk? Her har man etter hva jeg kan skjønne tastet inn pin på en ikke autorisert enhet med kun software kryptering. Tror man kommer dårlig ut som forbruker her om det skulle skje noe.

  Svar på denne kommentaren

 8. Riesenschnauser

  I og med at dette installeres på selgers telefon så er det vel lite som hindrer en kortsvindler fra å lage en falsk versjon av iZettle som ser helt lik ut.

  Så stiller vedkommende seg opp og selger noe svært rimelig på Karl Johan, Kjøper bidrar da med sin kortinfo og kode/signatur, som kopieres av det falske iZettle programmet. Kjøper har da ingen mulighet til å vite hva som har skjedd.

  Litt av sikkerheten i kortterminaler er jo at man faktisk må gjennom en viss prosess for å få dem, og at det er rimelig lett å spore opp selskapet i ettertid. Hvis vi gir kortterminaler til hvem som helst er det jo en gavepakke til dem med skumle hensikter, nå får de en ny måte å drive phishing svindel.

  Svar på denne kommentaren

  • Litt av sikkerheten i kortterminaler er jo at man faktisk må gjennom en viss prosess for å få dem, og at det er rimelig lett å spore opp selskapet i ettertid. Hvis vi gir kortterminaler til hvem som helst er det jo en gavepakke til dem med skumle hensikter, nå får de en ny måte å drive phishing svindel.

   Beklagar, men den typen «sikkerheit» hjelper berre mot nettopp dei som ikkje har skumle hensiktar. Viss du verkeleg vil svindla nokon, så finst det nok av kortterminalar på ebay:

   ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=credit+card+terminal&_s…

   Kva er forskjellen på iZettle og ACME Kortterminalar?

   —–

   Denne er forresten òg ganske interessant om emnet: arstechnica.com/security/news/2011/01/the-security-device-that-bankers-dont-want-you-to-know-about.a…

  • G_A (svar til k)

   Forskjellen er vel at ingen stoler på en luguber fyr med en kortterminal stående. Hvorfor? Fordi vi er vant med at bankterminaler finner man hos faste utssalgssteder og etablerte bedrifter. Videre må vanlige kortterminaler som knyttes mot det norske BankAxcept eller Visa-nettverket ha verifiserte, registrerte eiere.

   Det er en grunn til at banker, paypal osv. ikke sender linker i eposten til deg til ulike banksider for å søke om lån, logge inn osv. De vet at det vil føre til at det blir enklere å utføre phishing-angrep mot kundene deres.

   Det er ingen god idé å venne folk til å ukritisk tate inn PIN-koden sin på andres telefon.

 9. En ting er i hvert fall sikkert – jeg kommer aldri til å taste inn koden min på noen annens mobiltelefon! Tar ikke lange tiden å snekre sammen en app som er identisk, men som lagrer pin-koden din og muligens kortnummeret før den sender infoen videre til den ekte appen.

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Solstad (svar til G_A)

   G_A: Du taster ikke inn koden. Du signerer slik du gjør i en drosje. Kortet brukes til å sjekke om det er dekning/sperret (som i en drosje). Og så signerer du på skjermen.

   Og jeg motstrider påstanden din om at «tar ikke lange tiden å snekre sammen en app som er identisk». For det første må appen snakke med kortleseren, som ikke er enkelt, så må den kunne lese av chipen på kortet, som er neste sikkerhetsnivå, og når det er skjedd så må den kunne verifisere at det er en reell transaksjon, som er helt inn i kjernen på sikkerheten i hele betalingssystemet vi har med kort.

   Så om det er premisset, så er alle terminaler du bruker usikre.

 10. Snap penger til en venn med Snapcash (snart)

  […] er Square (som vi vel nevnte i forbifarten for noen år siden) som står bak betalingsordningen og sikkerheten – med litt flaks er den høyere enn for bildene. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.