nrk.no

Test: Nokia Lumia 800

Kategori: Tester

Nokia Lumia 800
Vi har testet nye Nokia Lumia 800 – som drives av Windows Phone 7.5. Foto: Sindre Skrede / NRK

I oktober i fjor lanserte den finske mobilprodusenten Nokia telefonen Lumia 800. Bak plast og glass skjuler det seg en kraftig prosessor, 512 MB RAM og 16 GB lagringsplass – det hele drevet av operativsystemet Windows Phone 7.5.

Nokia Lumia 800
Nye Nokia Lumia 800 - bygget for Windows Phone 7.5. Foto: Sindre Skrede / NRK

Å hive en Windows-basert telefon inn i NRKbeta-redaksjonen kan fort bli en stygg affære for alle involverte. Lumia 800 har dog overlevd her i flere uker – men helt overbevist er vi nok ikke.

Utseende og byggekvalitet

Lumia 800 er bygget i hard, sort plast, med glass foran skjermen. På toppen ligger lade- og dataport (micro-USB type B) gjemt under et lite lokk, og skuffe til SIM-kort. Et lokk over ladeporten er slett ikke dumt, i det man slipper at støv og lommerusk havner der det ikke skal. Skuffen til SIM-kortet er også smart utformet, og det trengs ikke noe eget verktøy for å sette i eller bytte SIM-kortet.

På toppen av telefonen finner vi også minijack til lyd ut.

Ladeport og SIM-kort, Lumia 800
Ladeport og SIM-kortskuffe finnes på toppen av Lumia 800. Foto: Sindre Skrede / NRK

Baksiden av telefonen er sort plast, kun brutt opp av en metallfarget stripe hvor kamera og LED-blitz er plassert. I bunnen av telefonen ligger en høyttaler, samt mikrofon. Telefonens framside er dominert av skjermen, som ligger under en svakt buet glassflate. Nederst er tre faste touchknapper, under samme glass som skjermen; tilbake, hjem og søk.

Høyre side av telefonen brytes opp av fire knapper: en egen kamera-knapp, én lås/lås opp-knapp og to knapper for volumkontroll.

Telefonen virker solid bygget, og ligger godt i hånden.

Operativsystem

Som nevnt kjører telefonen Windows Phone 7.5. Vår tidligere erfaring med Windows Phone her i beta-redaksjonen har vært smertefull; stor var derfor overraskelsen da telefonen gikk fra person til person, uten at vedkommende gav opp i frustrasjon etter få minutter.

Det er ikke tilfeldig: med Windows Phone 7.5 har Microsoft gjort mye bra. Telefonens hjem-skjerm og hovedmeny består av store «tiles», som gir deg tilgang til telefon, kontakter, SMS, kart og så videre. Et lite sveip med fingeren, og du har kommet til side 2 av hovedmenyen: her ligger alle programmer og funksjoner som en liste. Du kan legge hvilken som helst av disse som en stor tile på forsiden, om du vil.

Ingen av programmene lagrer dog forrige status, slik vi har blitt vant til på for eksempel iPhone: multitasking er dermed litt komplisert, omtrent slik iPhone ble kritisert for å være før Apple introduserte en slags multitasking i iOS 4.

Oppdatering: som den gode leser Bjørn Are Andreassen kommenterer, finnes det faktisk en brukbar multitasking-funksjon: ved å holde nede tilbake-tasten, får du tilgang til de fem siste programmene du har brukt/vært innom – med lagret status. Trykker du på hjem-knappen, kan du også starte nye programmer fra hovedmenyen.

De faste touch-knappene nederst under skjermen, fungerer greit. Én av dem går tilbake til forrige program, meny eller lignende, omtrent som tilbake-knappen i en nettleser. Knappen i midten tar deg alltid til hjem-skjermen og hovedmenyen. Knappen til høyre tar deg til søk – men kun et internett-søk levert av bing. Vi savner en lettere tilgjengelig søk-funksjon for applikasjoner og funksjoner på selve telefonen; en slik funksjon finnes, men burde vært integrert med den faste søk-knappen.

I tillegg er det lett for å bli litt oppgitt når man presenteres for frasen «some changes will require that you restart your phone», selv for enkle ting som å endre regionformat på datoer.

Some changes require that you restart your phone
"Some changes require that you restart your phone". Velkommen til Windows. Foto: Sindre Skrede / NRK

Kontakter og kommunikasjon

Kontaktlisten er et område hvor utviklerne av operativsystemet har gjort mye bra. Knytter du telefonen din opp mot for eksempel facebook kan vennene dine fra facebook knyttes sammen med kontaktene på telefonen. Kontaktlisten din vil da kunne inkludere siste statusoppdateringer fra personer i nettverket ditt, og kontaktinfo blir synkronisert og slått sammen med kontaktene du allerede har på telefonen.

Funksjonen gjør det også enklere å kontakte dem du vil på hvilken måte du vil: du trenger ikke starte en egen facebook-applikasjon for å sende noen en melding på facebook, det kan gjøres direkte fra kontaktlisten. Du kan eventuelt sende noen en epost i stedet, eller en vanlig SMS.

Svært mange av oss har brukerkontoer på flere ulike sosiale nettverk. Windows Phones integrasjon av disse viser seg både nyttig og velfungerende, og er noe andre produsenter også kunne sett nærmere på. Der vi før ville sendt en SMS, er det nå lettere å nå dine kontakter via andre nettverk fra én og samme applikasjon – det være seg facebook, twitter eller epost, for den saks skyld.

Det er vanskelig å kritisere et tastatur på en smarttelefon med touch-tastatur før man har fått tid til å venne seg til det. Likevel: selv etter ganske mange runder med SMS- og epostkorrespondanse via Lumia 800, klarer vi ikke helt å like tastaturet. Det er lett for å trykke feil på slike touchtastaturer, men vi opplever at for eksempel iPhonens tastatur er mye lettere å bruke. Det henger så klart sammen med hva vi er vant til, men det kan også være fordi det tilsynelatende er et par pixler større mellomrom mellom knappene på iPhonens tastatur – spesielt vertikalt.

Tastaturet er dog fullt brukbart, om enn det oppleves som litt mer knotete enn alternativene.

Lumia 800 foreslår ord for deg etter hvert som du skriver, og later til å ha en greit fungerende autokorrekturfunksjon, selv om sistnevnte kan gi seg utslag i litt rar kommunikasjon innimellom.

Synkronisering mot datamaskin fungerer også greit, skjønt vi har bare testet dette mot mac ved hjelp av «Windows Phone 7 Connector», tilgjenglig via mac app store. Man kan synkronisere musikk, bilder, podcasts og så videre.

Kamera

Lumia 800 lover et kamera med åtte megapixler, LED-blitz og optikk fra Carl Zeiss. På tross av tilsynelatende imponerende spesifikasjoner, synes vi kameraet faller litt gjennom sammenlignet med andre telefoner. Det er mest nærliggende å sammenligne med iPhone 4s (som flertallet i redaksjonen har); kameraet har vært et område hvor iPhonen tidligere har ligget etter konkurrentene, men hvor Apple har tatt grep, og introdusert et kamera som virkelig imponerer i forhold til størrelsen.

Skumring i Slottsparken, tatt med Lumia 800.
Skumring i Slottsparken, tatt med Lumia 800. Foto: Sindre Skrede / NRK

Når det gjelder kamerafunksjonalitet, vil vi dog hevde at Lumia 800 stiller sterkere enn iPhone 4s på flere områder. Her har man mulighet til å sette hvitbalanse, ISO, eksponeringsverdi og så videre manuelt. Det finnes programmer til iPhone som kan gjøre noe av dette for deg, men ikke med samme grad av frihet som kommer standard med Windows Phone 7.5.

Bildene fra Lumia 800 er dog litt skuffende. Sortnivåene er lite tilfredsstillende, og bildene blir ofte alt for mørke – eller alt for lyse. Bildene er ikke spesielt skarpe, og detaljrikdommen er heller ikke overveldende. For et kamera av sin størrelse, må vi likevel si at det er bra.

Nedenfor kan du se testbilder tatt med henholdsvis Lumia 800, iPhone 4s og Canon 5D mark II av de samme motivene med (noenlunde) samme vinkel og utsnitt. Alle bildene er råfiler rett fra kameraet.

[SlideDeck id=’21691′ width=’100%’ height=’500px’] [SlideDeck id=’21711′ width=’100%’ height=’700px’]

Lumia 800 tar også opp film i 720p. Både i film- og bildemodus mangler det også en del på autofokusfunksjonen. For å fokusere på et bestemt punkt i et bilde, trykker man på skjermen – men i stedet for å presentere brukeren for hvordan bildet da blir seende ut, tar telefonen bildet umiddelbart, og lagrer det. Det å komponere et bilde med fokus du er fornøyd med, blir dermed ganske vanskelig.

Autofokus mens man filmer er ganske skuffende. Midt under filming kan kameraet bestemme seg for å fokusere på nytt, selv om scenen ikke har endret seg. At kameraet hopper litt inn og ut av fokus kan vi akseptere, men Lumia 800 gjør dette litt for ofte. Se film av samme scene, tatt med henholdsvis Lumia 800, iPhone 4s og Canon 5D mark II:

Navigasjon

Navigasjon på Nokia Lumia 800
Lumias medfølgende kart-applikasjon "Nokia Maps" fungerer bra, og guider fint en forvillet bergenser gjennom Oslos gater. Foto: Sindre Skrede / NRK

GPS-signalene som når oss her nede på bakken, er svake. For å navigere med noenlunde akseptabel presisjon kreves det dermed svært sensitive antenner og et system for å filtrere bort uønsket støy. Å pakke dette inn i en liten mobiltelefon og fremdeles forvente navigasjonen skal gå smertefritt for seg, kan by på problemer, men det later til å være løst overraskende bra av de fleste mobilprodusenter de siste årene.

Det er verdt å merke seg at Nokia Lumia 800 også navigerer ved hjelp av GLONASS – den russiske ekvivalenten til (tidligere NAVSTAR) amerikanske GPS. Flere nyere smarttelefoner deler denne egenskapen. For oss forbrukere er dette gledelig siden det betyr raskere posisjonsfiks og større redundans, spesielt på nordligere breddegrader: her har GLONASS overlegen dekning i forhold til GPS. Nøyaktigheten blir dog ikke nødvendigvis bedre av å benytte begge systemer samtidig.

Lumia 800 kommer med to forskjellige kart/navigasjonsapplikasjoner: Nokia Maps og Nokia Drive. Sistnevnte er, som navnet tilsier, tilpasset kjøring i bil. Nokia Maps tilsvarer i stor grad Googles karttjenester, og gir kjøreanvisninger så vel som ruter for gående. Telefonen virker nøyaktig og kjapp under navigasjon, hverken bedre eller verre enn andre telefoner når vi har prøvd den i tettbygd strøk (det vil si: Oslo sentrum).

Verdt å bytte til?

Vi opplever Windows Phone 7.5 som et helt kurant operativsystem for en smarttelefon – men så var det da også på tide at Microsoft skulle klare å lage noe brukervennlig og fungerende for mobilmarkedet etter ganske mange forsøk.

Nokia Lumia 800 klarer likevel ikke å fremprovosere noen spesiell «må ha»-følelse. Den er rett og slett helt grei, men ikke noe mer spektakulært enn det. Som et alternativ til diverse Android-baserte telefoner og iPhone stiller den sterkt, og kan absolutt tas med i vurderingen om du er i markedet for en ny telefon. Om du derimot allerede har en smarttelefon du er fornøyd med, er det ikke noe poeng i å bytte.

50 kommentarer

 1. Jarle Hammen Knudsen

  Er det virkelig nødvendig med «Les også:»-lenker midt i artikkelen? Det er fryktelig irriterende å bli avbrutt på den måten. Jeg håper NRKbeta ikke har tenkt å gjøre til en vane.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Bjørn Are Andreassen)

   Når du forlater et program på Lumia 800, avsluttes programmet tilsynelatende helt. Skriver du på en SMS, for eksempel, men ønsker å hente en setning fra en epost, forsvinner det du har skrevet i SMSen når du går ut fra meldingsprogrammet.

  • Bjørn Are Andreassen (svar til Sindre Skrede)

   Hvis du trykker pil venstre så avsluttes programmet ja men ikke hvis du trykker på home-tasten.

   Når jeg skriver en melding og trykker på home-tasten eller holde nede pilvenstre-tasten (multitasking) for å gå til et annet program, kan jeg hente den teksten jeg vil og gå tilbake til melding og forsette der jeg «hoppet» ut 😉 Ingen problem dette!

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Bjørn Are Andreassen)

   Hoi! Takk for at du påpeker dette. Jeg har vært innom funksjonen, men det har gått meg hus forbi i det jeg skulle skrive artikkelen. Beklager!

  • Bjørn Are Andreassen (svar til Sindre Skrede)

   Synes for øvrig at det er noe merkelig at dere ikke sier noen om (som «alle» vet) at Nokia snart kommer med en firmware oppdatering som skal fikse problemene med kamera (dårlige bilder) og lyd i musikk spilleren. Ta gjerne med dette også 🙂

 2. Takk for en fin innføring, men lurer på noen småting:

  Hvordan håndterer systemet meldinger og ubesvarte anrop?
  Hvordan er talekvaliteten?
  Blir programmer automatisk oppdatert?
  Opplever man treghet under hurtig tasting av melding/e-post?

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til espen)

   Vi har hatt en del problemer med å få ringe med Lumia 800, men har vært litt forsiktige med å nevne det i denne testen. Personene vi har ringt til eller blitt oppringt av har stort sett vært tilknyttet leverandører med litt dekningsproblemer, så det er vanskelig å si hvor feilen ligger.

   Kort fortalt har vi opplevd at det kan ta urimelig lang tid å oppnå kontakt med andre, og telefonen kan også finne på å gi oss ringesignal, uten at telefonen i andre enden faktisk ringer.

   Talekvaliteten virker helt grei, men dette har vi ikke testet nok til at det er verdt å si om det er bedre eller dårligere enn andre telefoner.

   Telefonen skriver kjapt, og det oppleves ikke noen ubehagelig forsinkelse ved skriving. Som nevnt, dog, krever tastaturet litt tilvenning.

  • Bjørn Are Andreassen (svar til Sindre Skrede)

   «Vi har hatt en del problemer med å få ringe med Lumia 800, men har vært litt forsiktige med å nevne det i denne testen. Personene vi har ringt til eller blitt oppringt av har stort sett vært tilknyttet leverandører med litt dekningsproblemer, så det er vanskelig å si hvor feilen ligger.

   Kort fortalt har vi opplevd at det kan ta urimelig lang tid å oppnå kontakt med andre, og telefonen kan også finne på å gi oss ringesignal, uten at telefonen i andre enden faktisk ringer.»

   Dette var interessant. Nå er jeg selv en ganske aktiv bruker av Windows Phone og også svært aktiv i en del fora på internett (er selv også bruker av Lumia 800) men kan ikke si at jeg har sett noe om dette/disse problemene beskrevet skrevet noen plasser. Kan selvfølgelig ikke si at jeg kan ha oversatt noe så problemet kan jo være reelt.

   Det er jo litt trist hvis NRK Beta gjennomfører en test og skulle besitte noen «mandagstelefoner» og nesten si at «Nokia Lumia 800 bør du ligge unna for den kan du ikke stole på!»

   Det er ganske mange som følger dere og kan fort få feil inntrykk av Lumia 800. Har så lang oppfattet Nokia Lumia 800 som en fantastisk telefon med svært høy kvalitet.

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Bjørn Are Andreassen)

   @Bjørn: det er nettopp derfor jeg skriver «men har vært litt forsiktige med å nevne det i denne testen. Personene vi har ringt til eller blitt oppringt av har stort sett vært tilknyttet leverandører med litt dekningsproblemer, så det er vanskelig å si hvor feilen ligger.»

   Med andre ord: vi kritiserer ikke nødvendigvis telefonen for dette. Feilen kan like godt ligge hos telefonen i andre enden, eller leverandøren i midten. Jeg føler heller ikke at vi har sagt at noen skal ligge unna Lumia 800 – tvert imot.

   Som det står i artikkelen oppfatter vi Lumia 800 som en helt kurant og grei telefon.

  • Gunnar Bakke (svar til Sindre Skrede)

   Jeg har nå kjørt min Lumia 800 i litt over en måned, og noe av det jeg er mest imponert over er nettopp talekvaliteten. Støyreduksjonen er den beste jeg noensinne har hatt på noen telefon. I begynnelsen måtte jeg stadig spørre personen jeg snakket med om han fortsatt var tilkoblet, så stille er det. Når jeg lytter har jeg nesten aldri noen problemer med å høre det som blir sagt. Det er kun et problem når linjen er så dårlig at den begynner å miste innhold.

   Telefonen er veldig robust og føles veldig bra i hånden. I motsettning til iPhonen min og HTC telefonene mine, føles dette som en proffesjonell telefon.

   Et av mine største ankepunkter er ordlisten. Den trenger en alvorlig oppjustering. Den markerer stadig vekk norske ord med røde linjer, og endrer ordene helt vilkårlig. f.eks ordet trening ble automatisk byttet ut med terning, og helt uforståelig for meg er ordet hei blir byttet til hdi. Jeg håper på en ny ordliste veldig snart. Det blir alt for mye trøbbel med å gå tilbake å rette skrivefeil.

   Jeg har også hatt problemer med å koble til mitt Philliphs bluetooth headset til Lumiaen min.

   Etter den siste firmware oppgraderingen ble batterikapasiteten mye bedre, men som med alle smartphones, er den litt for dårlig.

   I det hele som telefon er jeg ekstremt fornøyd, MEN jeg savner en god del funksjoner fra min HTC Desire HD. Men siden jeg kan bruke Spotify samtidig med å surfe weben raskt, er ikke det noe problem.

   Sammarbeidet med Microsoft tror jeg er et veldig smart trekk. Dette kommer forhåpentlig til å få Nokia ut av skyggens dal igjen. MS har og hatt behov av å få skryt av et mobilt operativsystem, og det fortjener de for dette. Jeg gleder meg til nye oppgraderienger, og håper at vi får en ny ordliste snart.

  • Sylvi Leirbekk (svar til Sindre Skrede)

   Jeg har opplevd det samme med min tlf. Når jeg ringer,hender det at tlf. blir stående og blinke, og jeg hører ikke at det ringer. Telefonen slår seg deretter av og på, hvoretter jeg må inn med simkode. Ringer jeg da samme nr. oppfører tlf. seg normalt.

 3. Jeg syns denne annmeldelsen virker litt merkelig.
  1) Hvorfor bruker du så mye tid på kameraet når det har en kjent feil og en oppdatering er rett rundt hjørnet?
  2) Hvor mange ting er det som krever restart bortsett fra regioninnstillinger? Hvor ofte endrer du egentlig disse?
  3) Hvor lenge har du egentlig brukt mobilen som din daily driver? Jeg syns nemlig det er rart at det går ann å overse multitaskingsfunksjonen så fullstendig.
  4) Hva syns du om live-oppdateringene, dyplinkingen, det minimalistiske designet, E-mail-, Office- og Xbox Live-funksjonene? Dette er noen av WP7s aller største salgsargumenter, og jeg forstår ikke hvorfor du ignorerer dem.

  Og ja, selvsagt er jeg WP7-fan. Men jeg prøver å unngå den type «argumentasjon» som ofte kjennetegner slike debatter, og håper jeg har klart å være nogenlunde saklig her. Hvis jeg ikke har klart det så håper jeg du korrigerer meg, men hvis jeg har klart det så håper jeg du svarer på disse spørsmålene.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Øivind)

   Hei Øivind.

   Vi har kritisert en del ting ved Lumia 800, men ellers må det vel sies at telefonen kommer ganske greit ut av det.

   Som nevnt: Lumia 800 er det vi opplever som «helt grei», og har mange nyttige funksjoner, pent design og nyttige egenskaper, men noen revolusjonerende kjempenyhet føler vi ikke at den er.

  • Jada, du skriver jo aldri at den er dårlig, bare at den er «helt grei». Men det virker veldig subjektivt, siden det inntrykket skiller seg fra de fleste andre annmeldelser, og siden du ignorerer de fleste største kjøsargumentene.

   Det første (subjektiviteten) er helt greit i en sånn sak, men det andre (ignoreringen og det merkelige fokuset i artikkelen), synes jeg er mindre greit. I min forrige post så beskrev jeg hvorfor jeg synes testen er så mangelfull. Har du ingen kommentar til det?

  • Jarle Nygård (svar til Øivind)

   Må si meg svært enig i denne kommentaren. Jeg har nå levd med Lumia 800 i en god uke og hver dag merker jeg at jeg setter litt mer pris på den. E-post delen f.eks. er overlegen iOS/Android opplevelsen, men man må bruke den litt for å skjønne hvor bra den er.

 4. Feilen med Nokia er operativsystemet. Microsoft Windows bruker ikke åpne kildekoder. Overføringer av informasjon til andre operativsystemer blir umulig. Det er helt utrolig å lage noe slikt på entelfon i 2012.el tienen tiempo comi
  Prøv å overfre kalender og adressebok til et program som lever under et annet operativsystem! Det er umulig, og når du bytter ut telefonen risikerer du at du blir bundet opp til microsoft windows forever!

  Svar på denne kommentaren

  • Greit nok at du ikke liker operativsystemet. Men knyttet til overføring av informasjon så er det langt fra sannheten.

   Jeg byttet nå sist fra Android til WP7. Når jeg brukte Android så synkroniserte jeg private kontakter fra Google og jobbkontakter fra Exchange. Det var en helt smertefri overgang, jeg er nok mer knyttet til Google enn jeg er til Microsoft dog 🙂

   Snakker vi om å binde seg er nok iCloud til Apple mer relevant. Selv om en slik integrert løsning sikkert er helt supert for de som aldri kommer til å svikte Apple..

  • Sven (svar til Sven)

   .. og ville også påpeke at jeg fortsatt synkroniserer med Google når jeg nå bruker WP7. Så om jeg noen gang vil gå tilbake til f.eks Android regner jeg med at den overgangen også blir smertefri..

  • Askilladden (svar til kalle)

   Blir sikkert lurt av en som troller, men kan ikke la være.

   Åpen kildekode er ikke en nøkkel til suksess i seg selv, iOS, Bada og Meego er eksempler på suksess og nederlag.

   Jeg baserer meg på å ha kalender og adressebok hos Google, samt på Exchange (for jobb). De fleste telefonoperativsystem jeg kjenner, kan koble seg opp mot begge disse.

   Har man først gått for en mobilplattform, vil man etterhvert ha investert ein god slump i app-er for denne plattformen, penger/app-er man ikke nødvendigvis kan dra med seg til en annen plattform. Dermed vil man på sett og vis være bundet til denne plattformen, uavhengig av om den er åpen eller ikke.

  • Nå har jeg byttet mellom iOS -> Android og nå sist til WP7.. Noen apper har jeg jo kjøpt på hvert enkelt operativsystem, men de jeg _må_ ha er stort sett gratis (for nedlasting) og betalingen foregår via andre kanaler.. Spotify, Wimp, nettbank, Trafikanten etc..

  • Åpen kildekode er ikke en nøkkel til suksess i seg selv??? Har microsoft windows vært det? eller forsåvidt andre? Ingen kan fortelle at et OS skal bli en nøkkel til evigheten! Bruker man et lukket OS binder man seg opp på en ellar annen måte, og man betaler penger for det. Ja du sier at man binder seg opp med et OS med åpne kildekoder. Ja i forhold til OS med lukkede kildekoder, binder man seg opp. Men med et OS med åpne kildekoder man betaler ikke penger for å binde seg opp. Både av prinsipielle og praktiske grunner og erfaringer, er det å føre folk inn i blindgater, å anbefale dette.

   Sikkert lurt å ha kalender og adressebok hos Google, samt på Exchange (for jobb). Hvordan er det å ta disse inn i under windowsplatform, bruke dem der, for så å ta dem tilbake til Google? Dette har jeg brent meg på tidligere.

  • Tor (svar til kalle)

   Dette er faktisk bare tull. Det er et sentralt poeng med Windows Phone at du ikke lagrer kontakter, kalender osv. i telefonen i det hele tatt. I stedet kobler du deg til Google, Facebook, Twitter, Exchange, Windows Live eller andre POP/IMAP-konti. Det du har av kontakter, kalenderoppføringer, direktemeldinger osv. i alle disse kontiene blir integrert i telefonen.

   Du skal ikke behøve å «overføre» noe som helst fra en Windows Phone. Denslags er det bare iPhone-brukere som må slite med.

 5. Jeg kjenner meg litt igjen i følgende:

  Nokia Lumia 800 klarer likevel ikke å fremprovosere noen spesiell “må ha”-følelse.

  For min del synes jeg telefonen ser kjempelekker ut. Men det er de tekniske spesifikasjonene jeg synes det skorter på i forhold til konkurrentene. Jeg skulle gjerne sett en litt større skjerm, kraftigere innmat og minnekortstøtte. Lumia 800 er nok ikke et såkalt flaggskip fra Nokia, men jeg skulle gjerne sett flaggskipet dukke opp snart.

  Svar på denne kommentaren

  • Større skjerm og minnekortstøtte er jeg enig i, men kraftigere innmat er det faktisk ikke bruk for; en av fordelene med WP er at den krever ikke så mye som f.eks Android.

  • Betyr det at man ikke kan ønske seg kraftigere innmat? Om OS-et fungerer OK med innmaten som finnes i dag, så vil jo telefonen være underspekka med tanke på oppgradering til WP med flerkjernestøtte. Og, nei, jeg løper ikke til butikken for å skaffe meg det siste nye til enhver tid, så derfor ønsker jeg meg heller en telefon som kan vare ett par år.

   Og om mange uttaler seg om WP på sviktende grunnlag, så er det vel «noen» som har gjort en dårlig jobb med forbrukeropplysning?

  • Dette er jeg veldig enig i. Jeg har vært enig i at MS fortjener en god del kritikk for enkelte operativsystemer de har levert til både PC og mobil tidligere, men når jeg leste om Nokia Lumia 800 første gang, var det nettopp den nye WP7.5 som fikk meg interessert. Den ble beskrevet som rask, lite feil og veldig kraftig og en nytenking av hvordan et mobil operativsystem skal være.

   Jeg bestemte meg for å forsøke å kjøre telefonen av denne grunnen. Dersom jeg f.eks skulle dømme Windows XP ut i fra opplevelsene før Servicepackene kom, så hadde jeg i dag kjørt Mac eller Linux og ikke villet snakke MS. Alt for mange jeg snakker med har bestemt seg for å «hate» MS uten å ha noe reelt å fare med når jeg begynner å stille spørsmål.

   Jeg synes det er veldig frustrerende å måtte gå gjennom forum etter forum og skumme vekk hat kommentarer før jeg finner dem som faktisk hjelper meg.

 6. Håkon K. Olafsen

  Hadde det vært mulig å bruke et annet system for å vise sammenlignbare bilder? Det er mye enklere å sammenligne bilder hvis de ikke «sklir» over hverandre som det er gjort i artikkelen her.

  Ta en titt på foreksempel The Digital Picture og hvordan det er gjort der. Mouseover med veldig kjapt bytte mellom bildene fungerer veldig bra!

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg har hatt denne telefonen i ca en måned nå. Den er lekker og passe stor.

  WP er ett bra og stabilt operativsystem, men det mangler en del finesser som en etterhvert er blitt vant til å ha. En oppgradering og to til her så blir dette svært bra.

  Kamera er dog en skuffende opplevelse på denne.

  Svar på denne kommentaren

 8. Morten Knutsen

  Dette er litt på siden av å handle om telefonene, men jeg er litt over gjennomsnittet opptatt av metadata i bilder om dagen, og undrer på en ting..
  Jeg klikket meg frem til de største bildene jeg kunne komme til her inne, og kjørte disse gjennom en exif-extractor:
  Lumia
  iPhone
  Canon 5d

  Disse viser alle den samme exif-dataen, som ser ut til å stamme fra canonkameraet. Dere skriver at alle bildene er råflier rett fra kameraet, derfor synes jeg dette virket merkelig.
  Ikke meningen å være irriterende, bare lurer på om dere vet hvordan dette har skjedd 🙂 Kan det være publiseringssystemet som roter?
  Synes det er interessent om f.eks geo-lokasjon etc. blir lagret i selve bildet.

  Svar på denne kommentaren

  • Sindre Skrede (NRK) (svar til Morten Knutsen)

   Den eneste forklaringen jeg kan komme på er at jeg brukte photoshop til å justere bildene i forhold til hverandre, slik at utsnittet ble mest mulig likt.

   Antar at 5Dens exif-data har spist seg inn på de to andre bildene på en eller annen måte.

  • Morten Knutsen (svar til Sindre Skrede)

   At bildene har vært gjennom photoshop forklarer jo at metadataen er lik på bildene. (Man kan faktisk også se hva programmet har blitt brukt til i en av tagene : «History Action=saved, derived, saved, saved, converted, derived, saved».
   Siden dette er NRK Beta, vil jeg være så brille at jeg påpeker at det blir feil å skrive at det er råfiler rett fra kameraene som vises i testen.
   I utgangspunktet har dette ikke så mye å si, bortsett fra for folk som bryr seg om hvilke metadata kameraer produserer (muligens bare meg). Men i dette tilfellet er det en ganske stor sjanse for at test-bildene ikke ser ut som de skal, og ganske sikkert ser forskjellige ut i ulike browsere. Dette kommer av at alle bildene har blitt «smittet» med AdobeRGB-fargeprofil, noe mobilkameraene ganske sikkert ikke opererer med (de bruker sansynligvis en mere standard sRGB-profil).
   Dette var en ukjent problematikk for meg også, som jeg lærte om gjennom denne flotte oversikten.
   Det kan selvfølgelig være at photoshop har gjort alt riktig, og dette ikke har noen praktisk betydning, men jeg synes dette var en interessent problemstilling her inne, hvor dere driver mye med digitale bilder. Kanskje tema for en ny post? 🙂

 9. Jeg må være synsk! Hvordan ellers kunne jeg vite at så snart Nokia tok i bruk et amerikansk operativsystem med begrenset funksjonalitet, så ville NRK også begynne å skrive artikler om Nokia.

  Svar på denne kommentaren

 10. Jeg blir nesten litt irritert av denne testen. Jeg har hatt Iphone 4 siden desember 2010, nå ga jeg den bort med glede. Som tlf er Lumia 800 etter mitt syn overlegen Iphone.
  Jeg reagerer på fremstillingen av tastaturet, i dette øyeblikket sitter jeg med tlf i en hånd og taster, det var et helvete i Iphone. Min autokorrekt fungerer også på lett, ikke bare i sms/epost. I tilegg er forslagene ordlisten kommer med ikke rumpefyrverkeri osv som iPhone. Ordlisten lærer også ord..
  Etter mitt syn er altså meldinger, skriving mm overlegent på denne tlf.
  Når det gjelder kameraet så blir det som nevnt i test bedre, men ligger ikke bak iPhone før oppdatering.
  Office, mail integrasjon, kalender osv så er den etter mitt syn overlegen.

  Endelig en TLF!!!

  Svar på denne kommentaren

 11. Bjørn N. Colargol

  Har nå hatt min Lumia 800 i snart fjorten dager, og er svært skuffet over batterikapasiteten. Jeg har skrudd av det meste som ikke må være på, og likevel holder ikke batteriet et døgn. Nå er det 16 timer siden den ble tatt ut av laderen, og den viser nå 15% batteri igjen.
  Greit at det som står i spesifikasjonene (for denne: 335 i standbytid) gjelder når telefonen ikke brukes, alt annet enn mobilnettverk er skrudd av, og den har full dekning, samt ligger rolig. Men fra 335 timer til ca 20 timer er vel litt vel drastisk.. Spesielt siden det meste er slått av, og telefonen nesten ikke har vært brukt i dag..

  Svar på denne kommentaren

  • Rune Nokia Olsen (svar til Bjørn N. Colargol)

   Dersom du har lagt på Diagnostic saken, avinstaller denne. Suger ut masse batteri.
   Å endre til Edge (og ikke kjøre 3G) gir masse på batteritiden. Ser ut som firmwaren som er nå sliter litt med strømforbruket når 3G dekning ikke er helt ok..

  • Bjørn N. Colargol (svar til Rune Nokia Olsen)

   Vil Diagnostic-saken suge strøm når den ikke er i bruk, da? Dvs, at den ikke går i bakgrunnen?
   Jeg bruker alltid pila for å lukke den, og da skal den ikke gå i bakgrunnen, såvidt jeg har forstått..

 12. Tone Hansen

  Noen som har samme erfaring som meg? Etter å ha generert fire forskjellige certifikater klarer vi enda ikke å koble nokia lumia 800 til exhcange server på jobben. Dermed en helt ubrukelig telefon. Nokia support skylder bare på serveren og at alt er fint med telefonen. Med mindre du er sikker på at serversystemet du er knyttet til fungerer mot denne telefonen ville jeg ha holdt meg langt unna denne telefonen.

  http://news.softpedia.com/news/Nokia-Gearing-Up-for-Lumia-800-Software-Update-235319.shtml

  «Apparently, in addition to a series of fixes for various issues that have been reported
  with Microsoft Exchange 2003, the new software update will also resolve a problem with
  the voicemail notification.”

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg har en annen Windows Phone, og jeg brukte omtrent ti sekunder på å koble meg til Exchange-serveren på jobben. Det burde være det samme på Lumia.

   Jeg behøvde forresten ikke generere noe sertifikat, såvidt jeg husker. Men det har kanskje med hvordan Exchange er satt opp..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.