nrk.no

Hackere løser verdensproblemer

Kategorier: Forskning & Konferanser og messer


En maskin som skyter malariamygg med laser, en atomreaktor som går på atomavfall, en antenne som gir deg stabilt høyhastighetsnett til mobilen og en robot som stjeler passord. Dette er noe av det du kan få når du fyller laboratoriet med hackere.

Pablos Holman karaktiriserer seg selv som en hacker. Eller som han presenterte seg på DLD-konferansen i München da vi hørte på ham for noen år siden: «I’m a total badass». Han er tilknyttet Intellectual Ventures Lab i Seattle og jobber enkelt og greit med oppfinnelser.

Han gjestet Monaco Media Forum i høst og NRKbeta fikk en prat med ham. I følge sjefen for laboratoriet i Seattle, Nathan Myrvold jobber gjengen med følgende motivasjoner: for moro, for inntjening og for menneskeheten. I den rekkefølgen.

I saken her lar vi ham snakke ut. Men for at du skal få en liten forsmak på de spennende sakene han jobber med har vi klippet sammen denne litt tabloide sniktitten.


Link til video på youtube.

Holman er en erfaren foredragsholder og inntok scenen i Monaco mer som en rockestjerne enn en datanerd. Og prosjektene han snakket om er usedvanlig spennende.

Få hackerne ut av serverskapet

Men først, hva er det som kjennetegner en hacker i Pablos’ øyne? Og hvorfor kan de være med å løse store utfordringer?


Link til video på YouTube

Men selv om Pablos gjerne vil ha hackerne ut av ensporet fikling med datasikkerhet har han brukt sine timer på denslags selv også. Et av resultatene ble en liten robot som kunne kjøre rundt og stjele folks passord. For så å vise det til dem på en liten skjerm før den rullet videre til neste offer.


Link til video på YouTube.

Kredittkortsjokk

På scenen i Monaco demonstrerte han også hvordan han kan lese ut navn, kredittkortnummer og utløpsdato på amerikanske kredittkort uten at du trenger å ta det ut av vesken.

Da de skulle prøve å hacke det nye systemet fikk de seg en skikkelig overraskelse.


Link til video på YouTube.

Men hva med din egen sikkerhet?

Vi deler mer informasjon enn noen gang. Bør vi komme oss av Facebook, Twitter, G+ og alle de andre så fort som mulig?


Link til video på YouTube.

Den siste mekanikk

Under sitt foredrag trakk også Holman opp en god gammeldags fysisk dørlås. Som han dirket opp i løpet av sekunder. Og selv om han hovedsaklig er en dataekspert har han en forkjærlighet for denne gammeldagse mekaniske teknologien.


Link til video på YouTube.

Bli kvitt malaria med laserkanon

Men hva når du får et laboratorium og kolleger med all verdens spisskompetanse tilgjengelig? Etter å ha studert malariaproblemet i verden svært nøye begynte Pablos og hans medarbeidere å se på potensielle løsninger. De bestemte seg for å prøve å gå løs på myggen direkte. Men de ville lage et system som kun tok malariamygg, som ikke krevde veldig mye energi og som kunne bygges av rimelige komponenter.

Så hvorfor ikke prøve å skyte ned omtrent 600 mygg pr. minutt med laser?


Link til video på YouTube.

Og slik ser det ut når myggen blir truffet av en dødelig laser:

Du finner med detaljer om «The Photonic Fence» på bloggen til Intellectual Ventures. Og om du vil bygge din egen kan du begynne med guiden til Make Magazine.

Og om du vil se den i aksjon kjører de en demo på TED-scenen i slutten av denne presentasjonen.

En revolusjonerende atomreaktor

Et annet problem som denne gjengen med oppfinnere mener de kan løse handler om energi. Ved å revolusjonere atomreaktoren. Og samtidig gjøre nytte av alt atomavfallet fra eksisterende reaktorer.


Link til video på YouTube.

Mobilt gigabitbredbånd til alle

Da jeg spurte Pablos Holman om hva han syntes var aller mest spennende akkurat nå bevegde han seg fort enda lengre ut i en verden som for mannen i gaten er ren science fiction. Men som likevel kan få konkrete og tydelige konsekvenser for oss alle.


Link til video på YouTube.

Det skal bli spennende å se hva Holman og resten av gjengen får ut av laboratoriet og inn i hverdagen etter hvert som eksperimentene blir til skikkelige produkt.

10 kommentarer

 1. «The influential blog Techdirt regularly refers to Intellectual Ventures as a patent troll. IPWatchdog, an intellectual property site, called IV «patent troll public enemy #1.» These blogs write about how Intellectual Ventures has amassed one of the largest patent portfolios in existence and is going around to technology companies demanding money to license these patents.»

  «There is a lot of fear about Intellectual Ventures,» says Chris Sacca, a venture capitalist who was an early investor in Twitter, among other companies. «You don’t want to make yourself a target.»

  «IV says it has invented a nuclear technology that’s safer and greener than existing technologies. A cooler that can keep vaccines cold for months without electricity. And the world’s most high-tech mosquito zapper.

  But the lab is a tiny fraction of what IV does. The company has received about 1,000 patents on stuff it’s come up with at the lab; it’s purchased roughly 30,000 patents from other people. In fact, nothing that’s come out of this lab — not the mosquito zapper, not the nuclear technology — has made it into commercial use.»

  «When Patents Attack», This American Life

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til tanketom)

   Jeg har lest en del om den kontroversen. Og det er absolutt en sak å ta opp. Men jeg fant ut at det blir en annen diskusjon enn den jeg hadde med Pablos Holman.

   Hele patentsystemet og problemene med det er verd en egen sak.

  • Kevin Brubeck Unhammer (svar til Kevin Brubeck Unhammer)

   Sånn for å backa opp negativiteten min litt … her er programmet som gir deg RFID-infoen som ligg på kredittkort osb.:

   rfdump.org/

   Utvikla av Lukas Greenwald. Som var den som fann ut at RFID-en ikkje hadde noko kryptering, i 2004.

   Eg får dårlege vibber av han Holman-fyren.

  • We did our own work on RFID credit cards, but so did others, Karsten Nohl, Adam Laurie, Chris Paget, etc. The point of showing off these attacks is to keep people from developing a false sense of security. Once you know where you are vulnerable, you can decide for yourself if you want to do something about it.

   Credit cards with RFID didn’t begin to ship in the US until 2005.

  • Kevin Brubeck Unhammer (svar til Pablos)

   I guess I’m a stickler for the boring open science and attribution (thanks for adding those refs). However, putting my pragmatic hat on, I guess I can see how in the case of RFID the Hacker-in-a-Laboratory image gets the message across to more people than a talk at DefCon full of references 😉

   (Getting even more offtopic: A Windows user once told me he’d seen this documentary that said what Linus Torvalds did with Linux was akin to a man in a garage building a 747 by himself. I argued against that and said «Naah, there was already a text book out four years earlier which, in its pages, had the code for a complete, working Unix-like operating system. What was amazing was how he tended the community around it and how they together made the operating system so great …» – did I hurt or help Linux by taking away the glamour?)

 2. Børge / forteller

  Når dere skriver om hackere må jeg fortelle om Hackeriet minifestival, med foredragsholdere fra Telecomix, La Quadrature du Net og Holder de ord, og temaer som Arduino, krypto, quadcoptere og desentralisering! Hvordan kan det bli noe annet enn fantastisk?

  Ellers: Bra tanketom! Og utrolig kult av Pablos å komme hit og svare på kritikk selv, spess siden praten foregår på norsk. 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Børge / forteller (svar til Eirik Solheim)

   Haha. Ja, det er helt sykt!

   (Men at han gidder, da vettu!)

   NRKbetas offisielle quadcopter-mann svarer på denne kommentaren min, uten å nevne quadcopter-delen av kommentaren i det heletatt? Hva skjer med verden?

 3. Øving 1, oppgave 4 | Sjurs blogg

  […] En av faktorene som er til stede er “Rask respons”. La oss ta utgangspunkt i innlegget “Hackere løser verdensproblemer”. Innlegget ble postet den 30. januar 2012. Den første kommentaren ble postet samme dag og svaret […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.