nrk.no

Kickstarter.com – Sosial finansiering

Kategori: Nettjenester

Kilde: Kickstarter.com
Kilde: Kickstarter.com

Med oppblomstringen av start-ups og små firma med gode ideer og løsninger, dukker raskt spørsmålet rundt finansiering opp. Skal du få realisert den gode ideen, må det rett og slett en anseelig mengde penger til. De vanligste måtene å skaffe denne typen kapital på er enten gjennom såkalte Venture Capital-firmaer, ved hjelp av egne midler eller ved å ta opp lån.

I april 2009 så firmaet Kickstarter.com dagens lys, og har etter hvert vokst fram som en alternativ måte å skaffe seg oppstartskapital på. Tjenesten retter seg spesielt mot «kreative prosjekter», og prosjektene må falle inn under en av kategoriene musikk, film og video, kunst, teater, litteratur og publisering, foto, mat, dans, design, tegneserier, spill, teknologi eller mote.

Alt eller ingenting

Modellen for finansiering Kickstarter.com tilhører har blitt døpt Crowdfunding, og kan vel på godt norsk oversettes til et slags spleiselag.

eye3 finansierings-side på Kickstarter.com
eye3 finansierings-side på Kickstarter.com

Tjenesten er (dessverre) pr dags dato kun åpen for amerikanske statsborgere, som da har muligheten til å melde inn prosjekter de trenger finansiering til og sette en nedre grense på hvor mye prosjektet trenger for å kunne startes.

Hvis denne grensen oppfylles innen den tidsfristen som er satt, går pengnee, også det overskytende, til eieren av prosjektet. Kommer det ikke inn nok penger til å oppfylle minstekravet, skifter ikke pengene eier. På denne måten kan Kickstarter også brukes som et verktøy for å finne ut hva prosjektet ditt er verdt, og om folk har tro på det.

Veldedighetskapital

Kickstarter har basert modellen sin på en form for veldedighet. Man kan «investere» penger i et prosjekt man har tro på, men får ikke utbytte i form av penger.

Du velger selv hvor mye du vil støtte prosjektet med.
Du velger selv hvor mye du vil støtte prosjektet med.

De som har opprettet prosjektet bestemmer selv hvordan de belønner de ulike bidragsyterne, men Kickstarters rettningslinjer krever at det er en eller annen form for belønning, avhengig av hvor mye du ønsker å bidra med. Denne belønningen kan være alt fra en t-skjorte til et faktisk produkt hvis prosjektet får finansiering.

Funker det?

Opp gjennom de årene Kickstarter har eksistert, har nettstedet finansiert en rekke spennende tjenester. Noen med større grad av hell enn andre.

På topp tre lista over hvilke prosjekter som har klart å håve inn mest penger finner vi: «TikTok+LunaTik Multi-Touch Watch Kits» med 942 578 USD i kassen, «Printrbot: Your First 3D Printer» som dro inn 830 827 USD og «Twine: Listen to your world, talk to the internet» som endte på 556 541 USD.

Ser vi på statistikken for de årene Kickstarter.com har eksistert, kan man se en markant økning i prosjekter som blir finansiert gjennom nettstedet.

Finansierte prosjekter gjennom Kickstarter.com
Finansierte prosjekter gjennom Kickstarter.com. Kilde: Kickstarter.com

En fordeling mellom de ulike kategoriene ser slik ut:

Kilde: Kickstarter.com
Kilde: Kickstarter.com

Ingen garanti

En av de store svakhetene med Kickstarter-prosjekter, er at det ikke er noe garanti eller forpliktelser knyttet opp mot pengene prosjektene får inn.

Det er med andre ord ingen garanti for at et prosjekt som blir finansiert gjennom Kickstarter.com, faktisk bruker pengene på utvikling, eller leverer noe som helst. Kickstarter oppforderer derfor «investorene» sine til å bruke skjønn når de gir penger til prosjekter.

For å bruke Kickstarter må man foreløpig være amerikansk statsborger, ha amerikansk bank-konto og kredittkort.

Det er også flere aktører verdt å nevne seg i Crowdsourcing-verdenen: Sponsume, IndieGoGO, RocketHub og Fondomat.

Hva tror dere om denne måten å finansiere prosjekter på? Er det liv laga?

14 kommentarer

  1. Man må ikke være amerikansk statsborger for å være en «backer» på kickstarter, du trenger heller ikke amerikansk kreditt kort. Det du trenger for å støtte et prosjekt er en amazon konto (tar 30 sekunder å lage og veiledning hvordan man gjør det gis når man donerer penger) og att du har en kickstarter profil.

    Støttet et prosjekt hvor noen startet et lite plateselskap i Chicago, og ser fram i mot å få min belønning i posten snart.

    Litt mer om prosjektet jeg støttet kan leses her: testedonkids.net/stripped-chewed-vol-1-livin-for-the-city

    Svar på denne kommentaren

    • Knut (svar til MToK)

      Jeg har støttet flere kickstarter-prosjekter, og jeg mener at det går an å bruke en paypal-konto til dette også. Litt usikker akkurat nå, men jeg mener at det er det jeg har brukt.

  2. Det er riktig som MToK skriver. Det er ikke noe problem å støtte disse prosjektene i fra Norge.
    Selv så har jeg støttet et prosjekt med aluminiumskinner. kickstarter.com/projects/93832939/makerslide-open-source-linear-bearing-system?ref=live

    Har fått mine produkter og er godt fornøyd.
    I dette tilfellet så var det en lang produksjonstid, men det var ikke noe problem siden det kom jevnlige statusoppdateringer.
    Ingen problemer i det hele tattt for min del.

    Svar på denne kommentaren

    • Harald Korneliussen (svar til Frode)

      Denne siden var ny for meg, den ser også ut til å være befalingsverdig. De opererer også med den samme alt-eller-ingenting- modellen som Kickstarter (assuransekontrakt). Det er det langt fra alle Kickstarter-kloner som gjør.

  3. Harald Korneliussen

    Nrkbeta da, her var det en del feil og mangler.

    For det første trenger en ikke være amerikansk statsborger for å støtte prosjekter, det er kun å starte prosjekter som er problematisk.

    For det andre, og viktigste: Kickstarters viktigste egenskap har gått dere hus forbi. Man bidrar ikke direkte med penger, men med et løfte om penger. Penger trekkes kun fra din konto dersom prosjektets innsamlingsmål blir nådd. En risikerer dermed ingen ting på å støtte «smale» prosjekter som kanskje ikke når opp.

    Denne finansieringsmodellen kalles en assuransekontrakt. Økonomen og bloggeren Alex Tabarrok var en av de som først tok til orde for finansiering på denne måten. Han utviklet også en sterkere versjon, såkalt dominante assuransekontrakter, der prosjektstarter bidrar med en startsum som fordeles til bidragsyterne dersom innsamlingen ikke når målet. Ingen nettsider tilbyr det ennå, på grunn av at lovverket ikke legger særlig til rette for slike ting (en snubler lett i lovverk ment å regulere konvensjonelle investeringer og gambling – selv Kickstarter må være nøye med å spesifisere at bidragene ikke kan ses på som en investering, selv om det egentlig er det de er).

    Det er sant, man har ikke har noen garanti for at prosjektet gjennomføres som planlagt, skjønt Kickstarter gjør en god innsats for å filtere ut useriøse aktører. Men slik er det med alle slags investeringer i prosjektvirksomhet og avtaler – det er alltid en risiko, akkurat som det er en risiko for mislighold av lån, eller at bedriften du handlet med går konkurs før den kan oppfylle sine forpliktelser.

    Dere er i godt selskap når dere har gått glipp av assuranseaspektet ved Kickstarter. Det har også gått hus forbi de fleste av konkurrentene som gjerne vil bli nevnt i samme åndedrag som Kickstarter – Rockethub og IndieGoGo opererer IKKE med denne typen avtaler, så om du er eneste bidragsyter på et prosjekt der er det garantert penger ut vinduet.

    Den eneste konkurrenten som i mine øyne er verd å nevne, er Ulule. De baserer seg på PayPal og europeiske bankoverføringer (SWIFT og de greiene der), hvor Kickstarter baserer seg på Amazons betalingssystem. De opererer med assuransemodellen.

    Jeg har fulgt denne ideen lenge… Tabarrok så potensialet i denne finansieringsmodellen før meg, men jeg oppdaget den uavhengig av ham på egen hånd (jeg tok det dog ikke lenger enn å sende den til en nettside som het «Global Ideas Bank» for mange, mange år siden, haha). I mange år var det fundable.org som var eneste side som implementerte det. Men de baserte seg på kredittkort og mekanismen med å reservere beløp på dem (slik hoteller gjør), og de ble rammet hardt av kredittkortsvindlere som brukte siden til hvitvasking.

    Det er rart folk ikke forstår en så enkel og genial ide, og hvor verdifullt det er å kunne love støtte med det forbehold at andre støtter også. Fundable gjorde sitt beste på å forklare den, men folk forsto ikke – siden ble mest brukt til rene tiggeprosjekter. Kickstarter har ikke satset så mye på å forklare (og heller satset på «rewards» for å få folk til å bidra), men har vært desto mer kritiske til hvilke prosjekter de slipper til.

    Svar på denne kommentaren

    • Harald Korneliussen (svar til Harald Korneliussen)

      Unnskyld, NRKBeta, jeg ser nå at dere faktisk nevner alt-eller-ingenting modellen. Fatter ikke hvordan jeg kunne overse det første gang. Ja ja. Det er i alle fall et poeng at RocketHub og IndieGoGo ikke opererer med denne modellen.

    • Harald Korneliussen (svar til Jannik)

      Denne har også alt eller ingenting-modellen som jeg mener er så viktig.

      Betalingsløsningen, som er det andre viktige som varierer mellom slike tjenester, er tydeligvis Paypal i dette tilfellet.

    • Harald Korneliussen (svar til Roy Halvor Frimanslund)

      Dette er en ren fundraisingside (ikke treshold pledge), og det er ikke en gang tidsbegrensninger på prosjektene. Hva de leverer som ikke en paypal-donate knapp gjør forstår jeg ikke.

  4. En bok om reise til Norge har blitt funded og kommer muligens ut i løpet av februar.

    7 years ago, I stepped off of a plane above the Arctic Circle unaware that my life would be forever changed. Over the next five years, I studied, worked and live in Northern Norway and found it offered unique insights in how to live a conscious and active lifestyle.

    However, it’s not cheap to get to Norway. Despite multiple invitations, most of my friends couldn’t make it. Thus, this project. A Travel Hacking Guide to Norway to help anyone travel to and enjoy Norway without breaking the bank.

    This guide uncovers tricks to affordable travel that not only gets you to Norway but also uncovers the local culture, traditions and lifestyle that I came to love. With actionable steps, this uncommon guide will make your dream of visiting the world’s idyllic (and expensive) northern outpost a reality for anyone with any budget.

    kickstarter.com/projects/scottdavidmeyer/a-travel-hacking-guide-to-norway

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.