nrk.no

Hvis all epost forsvant …

Kategorier: Diskusjon,Internett,Nettjenester & Software

Gregory Jordan - "Mailboxes". CC BY-NC-ND 2.0
Gregory Jordan – «Mailboxes». CC BY-NC-ND 2.0

Vi er kanskje litt for vant til at det som ligger på nett, i skyen eller hva vi ønsker å kalle det, er sikret, tilgjengelig og til stede til evig tid. Slik er det dessverre ikke. 

Gregory Jordan - "Mailboxes". CC BY-NC-ND 2.0
Gregory Jordan - "Mailboxes". CC BY-NC-ND 2.0

I februar i fjor opplevde 38 000 av Gmails brukere problemer, hvor epost og kontakter forsvant. Bjørn Kaupang, som vi snakket med den gang, var uten epost i 3 dager. Gmails brukere skal ha fått tilbake alle tapte data, men hendelsen synliggjør behovet for backup av også de nettbaserte delene av vårt digitale liv.

Ikke alle epostleverandører opererer med backup av din digitale postkasse; samtidig foregår store deler av vår kommunikasjon nettopp via dette mediet. I tillegg bruker vi flere andre nettbaserte løsninger, som for eksempel DropboxEvernote og Google docs. Som med alt annet av data, kan det være lurt å sikkerhetskopiere innholdet ditt jevnlig.

Selv om du bruker et program på din datamaskin (á la Thunderbird, Apple Mail, Outlook) kan det hende disse er satt opp til å kun speile innholdet som ligger på mailserveren. Forsvinner innholdet ‘i skyen’, risikerer du dermed å miste all epost.

Programmet MailStore (Windows), som er gratis, lover å gjøre backup av mail enkelt for deg, uten at vi har testet programmet selv.

Kjenner dere der ute til andre løsninger enn MailStore? Og hva gjør du med resten av ditt skybaserte innhold?

21 kommentarer

 1. Bruker OfflineIMAP (offlineimap.org/) til å ta backup av GMail. Sjekker om det er kommet ny mail hvert 5. minutt og henter den ned. Men det kan vel neppe bli beskrevet som «enkelt» eller «brukervennlig». Vet ikke om du får kjørt det på Windows heller.

  Ellers er det meget dårlig med backup av sky-tjenestene jeg bruker.

  Svar på denne kommentaren

 2. Viss du har Thunderbird el., og lastar ned alt med POP, så ligg jo alt på disken? Då er det vel ikkje verre enn å ta tryggleikskopi av det på vanleg måte, som du uansett burde gjera. jwz.org/blog/2007/09/psa-backups/ har ein av dei enklaste, men likevel trygge, strategiane eg har sett til no (men det kan jo vera ein idé å bytta ut rsync med rsnapshot viss du har nok ledig diskplass til å lagra siste N utgåver av data, og det er viktig for deg).

  Bærbare maskinar er dessverre sjeldan skrudd på om natta (og kopiering i bakgrunnen over nettverk går sjeldan raskt nok, i tillegg til at det går utover ressursane når du bruker maskinen), så der måtte eg plugga inn ein disk og så køyra ein terminalkommando … Ikkje brukarvennleg nok til at andre enn meg kjem til å gjera det 🙂 Tryggleikskopi bør vera så enkelt som mogleg, det bør aldri bli eit ork. Difor laga eg eit par skript som gjer at kvar gong eg koplar til ein viss USB-disk, så får den aktive brukaren spørsmål om å ta kopi eller ikkje, og treng berre svara ja eller nei. Plugg inn, eitt klikk, lag kaffi, plugg ut. Viss du må gjera meir enn dette for å tryggja data, så blir det aldri gjort ofte nok.

  —–

  Sjølv synkroniserer eg IMAP i staden for å lasta ned POP. Litt meir komplisert å setja opp, men det gjer det mogleg å endra på eposten og få endringane spegla på Gmail-tenaren.(Eg bruker programmet offlineimap, som synkroniserer Gmail-kontoen min med ei mappe på harddisken, saman med IMAP-tenaren Dovecot, som gjer at eg kan kopla epostlesaren min opp mot den lokale maskinen i staden for Google.)

  Heldigvis bruker eg aldri Google Docs og sånt til anna enn svært midlertidige ting (pastebin med formatering), så ingen problem der …

  Svar på denne kommentaren

  • Petter O (svar til Kevin)

   Takk for den! Jeg har likevel et par spørsmål, siden du sier «Very simple to use, and lets a non-geek use the laptop and run backups too»: Kan jeg bruke den med Windows? Hvordan?

  • Eg har verkeleg ikkje peiling på Windows, så det kan eg ikkje svara på … eg har høyrt at rsync køyrer via Cygwin då, så det bør jo vera mogleg.

   Ein ting som kanskje gjer det enklare på Windows er at du kan ha eit autorun-skript på sjølve USB-disken (då slepp du det steget med udev-regelen). Det er ikkje mogleg i GNU/Linux sidan det er eit tryggleiksproblem, men viss det enno går på Windows så bør det ikkje vera verre ennå å laga eit autorun-skript som køyrer rsync via Cygwin …

 3. hva med å IKKE basere seg på nettløsninger/pc-løsninger? det er fullt mulig uten å glipp av alt for mye.

  om man ikke har noe å ta vare på så er det heller ikke noe problem å miste det, enkelt å greit.

  mestparten av datamengden er ren søppel, og utrolig overskuddsinformasjon, og irrelevant i tillegg.

  det er en grunn til at _ett_ bilde av tippoldeforeldre er mer verdt enn ti tusen bilder man aldri ser på engang som ligger lokalt hjemme på en PC.

  brenner huset er man mer fortvilet for tippoldeforeldrebildet enn PC med ti tusen bilder…

  poenget er at har om man ser på «hva er _faktisk_ verdifullt for meg?» så er det veldig lite av den elektroniske informasjonen som er det, som man uten noe som helst problemer vil kunne klare å bevare godt nok uten alt for mye innsats…

  Svar på denne kommentaren

  • Kevin (svar til navn)

   Fordi det er så greitt å ha epost tilgjengeleg overalt, alltid.

   Eg trur den beste framtida for Gmail-fridom ligg noko à la FreedomBox. Viss du uansett har ein ruter som står på konstant, tenk deg kor greitt det ville vore å plugga ein liten dings, omtrent så stor som ein mobilladar, inn i veggen, og plutseleg få ein konto med t.d. 100GB med epost (kor mykje kostar ein harddisk med 100GB?), som var under din kontroll, i ditt juridiske område, ferdig innstilt med ein IMAP-tenar og eit vevgrensesnitt og dynamisk-DNS, sånn at du berre måtte skriva inn «epost» i adressefeltet frå ein maskin på same nettverk? Finn på eit passord og eit koseleg subdomenenamn så får du ein dyndns og kan henta ned epost frå kor enn du er i verda.

   (Har pluggen ein usb-port, så bør det ikkje vera vanskeleg å få til eit enkelt vevgrensesnitt for rsync heller, så er problemet med tryggleikskopi òg løyst.)

   Det _bør_ vera mogleg å selja noko sånt, så mange som er kritiske til Google-lagring, men ikkje orker å setja opp eposttenar og dyndns sjølve.

  • det er en vesensforskjell på «greit», «sterkt ønsket» og «livsnødvendig»…

   valgene dine av ord tilsier at jeg har «rett». bekvemelighetshensyn og overskuddsfenomener er ikke nødvendigvis gode argumenter for sløsing.

  • Kevin (svar til navn)

   Om du har «rett» så hjelper det kanskje deg, men ikkje resten av verda. Folk Flest bryr seg meir om kva som er lettvint og praktisk, og at teknologien skal vera nyttig utan å vera i vegen for dei. Eg skisserte ein mogleg måte å gi Folk Flest kontroll utan å gjera ting mindre lettvint – eg vil gjerne høyra betre forslag, som faktisk kan fungera.

   Når det gjeld «sløsing»: ein sånn plugg tek omtrent 5 watt. Skru av éi sparepære, så har du spart inn den, og vel så det.

 4. Takk for fokus på dette og en påminnelse om at jeg bør snart ta backup av ‘skyinnhold’.

  Jeg bruker Thunderbird for min GMail. Vedlegg har jeg lastet ned til egen dokumentmappe og så har jeg slettet vedleggene i epost ved hjelp av Thunderbird, for å slippe gigabyte-størrelse på epostbackupen. Så har jeg kopiert fra GMail til lokal mappe i Thunderbird og zippet denne lokale mappen for min backup.

  Fordelen med dette er at jeg på enkelt vis kan regenerere hele mappestrukturen for min GMail på en lokal mappe i Thunderbird og så kopiere dette opp til GMail (etter en evt GMail-kræsj). Ulempen er jo at denne metoden er veldig manuell og relativ omstendelig, og jeg gidder kun å gjøre dette årlig (i beste fall…). Så vil følge med på denne tråden for bedre og fritt tilgjengelige løsninger.

  Et alternativ jeg har brukt er Gmail Backup, som er fritt tilgjengelig for Windows og Linux. Denne laster ned alle epostmeldinger til filer i msg-format fra en ønsket GMail-konto (fyller inn brukernavn og passord i applikasjonen), se
  gmail-backup.com/
  Jeg er usikker på hvordan jeg kan få lastet dette opp til Gmail igjen ved en evt kræsj.

  Svar på denne kommentaren

 5. Mange av sky-tjenestene har karakter av «nifty tool» som man gjør seg avhengig av, men de er laget av tilfeldige personer/firma og en vet ikke hvor lenge tjenesten blir opprettholdt. For eksempel er Memiary-dagboken et slikt eksempel. Hvem vet når den forsvinner? Og jeg som har skrevet dagbok der i to år.

  Svar på denne kommentaren

 6. For IMAP-kontoer har jeg brukt et enkelt Python-skript kalt «imapbackup», og dette fungerer bra, også med TLS/SSL, så lenge du vet hva slags innstillinger du må bruke. Ikke noe pek-og-klikk her altså (den krever en kommandolinje), men burde fungere på alle platformer som støtter en nyere versjon av Python (har prøvd på Mac og Linux). Den fungerer bra som «inkrementell backup», dvs. den legger enkelt til nye mail som har kommet til siden sist du tok backup.

  tamale.net/imapbackup/

  For backup av øvrige tjenester på nett er Backupify et eksempel på en tjeneste som kan ta backup av din Facebook, Twitter, Gmail, Google Docs, Picasa, etc., men gratisversjonen har noen begrensninger (max 1 GB, max 3 tjenester, kun ukentlig backup). Har brukt denne en stund og den ser ut til å fungere bra. Dog var den bedre før da du fikk mer i gratisvarianten.

  backupify.com/social-media-backup

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg må innrømme at jeg aldri har vært slått av tanken om å ta backup av Google-posten min. Litt fordi jeg ikke har noe uunværlig epost der, men også fordi jeg stoler på Google.

  Jobbmailen min blir derimot lagret lokalt på PCen i en mappe som syncer mot dropbox. Så da ligger altså mailen min på mailserver og 3 andre pc’er pluss dropbox sine servere (som jeg også stoler på – foreløpig)

  Alt i alt sover jeg godt om natten hva angår mine digitale eiendeler

  Svar på denne kommentaren

  • Gmail-bruker (svar til Epost Bruker)

   Har denne løsningen du skisserer fleksibiliteten til Gmail og lagringskapasiteten også?

   I den tid jeg jobbet i NRK var lagringskapasiteten i epost-systemet så patetisk lav at det var en slags spøk blant de ansatte

 8. Som tidligere nevnt fungerer det fint å sette opp en konto med POP i f.eks. Thunderbird som laster ned all mailen som kommer. Det er vel neppe en enkel sak å eventuelt skulle tilbakeføre alle disse epostene til Gmail om man mistet alt, men man har de i alle fall tilgjengelig. Med en liten Automator-workflow i iCal har jeg fikset slik at Thunderbird åpnes i 10 minutter hver natt kl. 2, for å laste ned e-posten, og så lukkes igjen. Fungerer fint og krever ikke at jeg skal huske på noe – og sistnevnte er som regel det største problemet med backup. Jeg videresender også det meste utenom et par «tullekontoer» (som brukes for å registrere ting jeg vil bruke én gang o.l.) til denne ene mailkontoen, slik at alt er samlet.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.