nrk.no

Wikipedia-abstinenser? Her er medisinen

Kategorier: Internett & Nettkultur


I dag foregår det en stor protest mot SOPA på mange av nettets større sider. Wikipedia, Flickr, Reddit, Mozilla, WordPress.org, Good m.fl. har gjort innholdet sitt utilgjengelig for å protestere mot lovforslagene SOPA og PIPA.

Av nettstedene som er med i protesten er den engelskspråklige versjonen av Wikipedia den desidert største. Og mange av oss har nok etter hvert blitt avhengig av å ha hele verdens favorittleksikon et tastetrykk unna. Men om man i dag går inn på en artikkel, som for eksempel denne om 3D til 2D-mapping, vil du se følgende bilde:

Lille Norge

NRKbeta har liten innflytelse på amerikansk politikk. Men vi er opptatt av ytringsfrihet, og ser med bekymring på rettighetsbransjens ønsker om lover som ødelegger mer enn de reparerer – og som kanskje primært behøves for å kompensere for deres manglende evne til omstilling. Og vi skal heller ikke glemme at Norge har en åndsverklov til revidering der norsk musikkbransje ønsker seg ting som for oss virker skremmende. Vi gjør derfor en enkel markering man kan se på forsiden vår idag.

Så som dere forstår mener vi SOPA-aksjonen er sunn, og representerer en massiv motstandsbevegelse mot sensur på nettet. Dermed kan det diskuteres om det er etisk å omgå den. Men i blant er man avhengig av å ha tilgang til den informasjonen man etter hvert har blitt så vant til å ha ved fingerspissene. Slik får du tilgang til Wikipedia, også i dag:

Google Web Cache

Google har i mange år lagret og tilgjengeliggjort en bufret versjon av veldig mange nettsider. Før var linken til den mellomlagrede versjonen lett tilgjengelig, mens den nå er «gjemt». Web Cache kan i dag være behjelpelig med å vise Wikipedia (og mange av de andre sidene som deltar i protesten).

Google Translate

Googles andre produkt som hjelper deg i søket etter informasjon er Google Translate. Ved å oversette fra f.eks. engelsk til norsk, får du se den originale versjonen av Wikipedia-artikkelen.

Skru av JavaScript

Den desidert mest effektive metoden (hvis du mot all formodning skal surfe rundt på Wikipedia i hele dag) er å skru av JavaScript i nettleseren. Alan Wood har en grei oversikt som forklarer hvordan dette kan gjøres i de fleste nettlesere.

Deltar du i blackouten?

Hva synes du om å bruke denne fremgangsmåten for å omgå protesten?
Går du aktivt inn for å unngå å bruke nettsider som støtter SOPA? Eller har du kanskje selv en nettside som har gått i svart for å støtte under protesten?

3 kommentarer

  1. █████ ███████ ████████

    Eg ser ikkje noko uetisk i å skru av javascript for å lesa Wikipedia, tvert imot. På same måte som dei simulerer sensur, så simulerer eg sivil motstand 😉

    Men, at nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.7956922 ikkje ein gong nemner grunnen ordet «sensur» eller noko som har med SOPA/PIPA å gjera i tittelen, og heller fokuserer på korleis folk kan omgå eit mindre irritasjonsmoment, det synst eg er ganske trist.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.