nrk.no

360-gradersforsats til mobilkameraet

Kategorier: Foto & Gadgets

skjermskudd fra mobiltelefon. Et sort bilde, med unntak av en konsentrisk ring i hjørnet der man ser deler av en PC.

Med en snerten liten sak smokket på mobilkameraet har iPhone-eiere kunnet lage 360°-film en stund. Nå blir dingsen tilgjengelig for Android og GoPro-kameraer også. Engadget skrev torsdag at Kogeto har vist frem en Android-prototyp av 360°-dingsen DOT på CES-messen. Vi ønsker oss GoPro-versjonen. Nå !

Reklamefoto av en kvinne som holder opp en mobiltelefon med 360-gradersforsats
Faksimile fra Kogetos informasjonsside om Dot

Hvordan virker det?

Dot-forsatsen er et såkalt katadioptrisk objektiv – et system av linser og speil. Speilet er formet som en halvkule. Dermed «ser» kameraet alt 360° rundt i horisontalplanet – men svært fordreid. Om du ikke er helt ferdig med å stable bort julepynten, kan du legge deg på ryggen og holde en juletrekule over øyet, så ser du hva kameraet ser. Etter filming fordreies bildet slik at det blir «vanlig» og kan panoreres i.

Det er kanskje lettest å forstå om vi sier at området kamera fotograferer ser slik ut, og så har julekulen sentrum over den sorte ringen:
skjermskudd fra mobiltelefon. Et sort bilde, med unntak av en konsentrisk ring i hjørnet der man ser deler av en PC.

og om man bretter ut et vanlig bilde fra mobilkameraet (altså uten forsatsen) ser resultatet slik ut:

I praktisk bruk

360graders bilde av en fyr som står snowboard i et hvitt landskap. Vi ser hånden hans holde en mobiltelefon

Magnus Lian fra NTNU har iPhone-versjonen. På Twitter skriver han at han har lagt ut sesongens første snowboardtur – visst ser det ut som mye fotomoro for 79 dollar? NRKbeta ringte Magnus, han gir den terningkast 4. Det er bra nok for oss…

Under 360° grader finnes også

Om 360 blir litt mange grader, finnes det også andre forsatslinser for mobilkameraer, vi har testet disse tidligere.

3 kommentarer

  1. Odin Hørthe Omdal

    Kult!

    Ja, skulle gjerne hatt ein slik i god kvalitet. Moro å sjå rundt på turen ned. Ikkje revolusjonerande nyttig, men det er nok ein del ymse plassar slikt kan brukast med stor suksess.

    Svar på denne kommentaren

  2. Ja gøy at de fikk de til via Kickstarter. Kommer stadig nye dingser til mobilen. Kunne vært gøy å teste et stativ med plass til fire iPhoner så kunne man filmet i panorama og vist fram i 4k oppløsning etterpå. (960*4)Hvis du skal ta panoramabilder uten forsats anbefaler jeg autostitch eller norske 360.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.