nrk.no

Bokbransjen: Finn feilene

Kategorier: Netthandel & Rettighetsbransjen


Å drive hønsehold i urbant strøk er kanskje en økende trend. Vi snublet ihvertfall over eboken The Chicken Whisperer’s Guide to Keeping Chickens helt øverst i eboklisten i den øverste norske ebokhandelen på Bokskya-listen. Sånn sett blir boken et ufrivillig flaggskip for satsningen for den som vil orientere seg om Bokskya. Boken inspirerte til en kjapp quiz: Sammenlikn samme bok som ebok i disse to ulike bokhandlene, og finn forskjellene som viser hvordan norsk bokbransje griper an den elektroniske boken:

Medlemsbokhandel i Bokskya:


klikk for å se siden hos studia.no

Amazon.com:

klikk for å se siden hos Amazon.com

Det er selvfølgelig umulig og grovt urettferdig å dømme en hel bransje utifra ett enkelt produkt hos en enkelt forhandler. Men dette eksempelet var så symbolmettet at vi kunne ikke la være å vise det til dere. Hvilke feil finner dere? Klikk for å se feilene vi fant.

9 kommentarer

 1. Kanskje ingen direkte feil, men er jo symptomatisk når de nederst i produktomtalen linker til en god gammeldags analog utgave av samme bok – og at denne er priset kr 15,- lavere enn den elektroniske versjonen…

  Svar på denne kommentaren

 2. Kristian Karlsen

  Er jo også en bemerkning at studia nederst på siden linker til papirboka som «bare» koster 190kr.

  Jeg forventer ikke at den norske bokbransjen kan gjøre det helt likt som amazon/kindle, jeg forventer heller ikke like lave priser (på norske bøker), men jeg kommer ganske enkelt ikke til å kjøpe norske e-bøker før prisen synker og jeg på en ikke så altfor komplisert måte kan få bøkene over på kindle.

  Svar på denne kommentaren

 3. Om ikke annet så er det jo fint at studia.no viser både i tekst og med ikon at denne e-boken ikke er kompatibel med bokskya.

  For min del så må jeg si det er alle html kodene i bokomtalen som irriterer meg mest. Det vitner ikke akurat om profesjonalitet.

  Svar på denne kommentaren

 4. Dette er jo ganske håpløst, når skal det komme en løsning som faktisk kan måle seg med Kindle/iBooks i Norge? Jeg skjønner at man må prøve å ta vare på de norske forfatterne da det er en litt mindre lesermengde på norsk kontra engelsk, men det burde ikke koste mindre for en «gammeldags analog utgave».

  I går kjøpte jeg en tung bok på rundt 1000 sider, vel og merke en bok som skal brukes til skole. Hvorfor er dette ikke blitt lagt ut som en epub/pdf? Attpåtil er den dyr for en fattig student, men vi har ikke noe valg – det er jo pensum! Tror dere ikke det er et marked å begynne på kanskje, i med at det er så mange studenter nå til dags som har nettbrett og som skal kjøpe bøkene uansett? Om en begynner der, kan det hende at flere får øynene opp på denne tjenesten og at det er mye enklere. For akkurat nå føler jeg meg utnyttet av den grunn at jeg må kjøpe tunge «gammeldags analoge bøker».

  Svar på denne kommentaren

 5. Finne feil? Alt er jo feil…

  Mens skolebøker er tilgjengelig i Kindle for engelskspråklige fag, til en pris som gjør at studenter faktisk velger å kjøpe hele boken, fremfor å kopiere noen sider, som enkelte gjør, viser at Amazon har forstått noe.

  Har også testet bokskya og kjøpt bøker som var uleselige siden formatering av sidene ikke fungerte automatisk. På forespørsel fikk jeg som svar at slik var formateringen og den ville ikke bli endret.

  Jeg er nødt til å stille et dumt spørsmål: Hva er det som gjør at eboken skal være så vanskelig å få til en god pris og i fungerende formater? Som lærer ser jeg at elever leser mindre og mindre på fritiden, men hadde ikke det vært et godt insentiv at bøker var tilgjengelig på de plattformene som brukes? Regjeringen og Kunnskapsministeren er vel ikke så blinde at de ikke ser hvor skakkjørt dette virker?

  Et første grep der momsen på digitale bøker blir fjernet burde være et tegn til bransjen om å snu i tide.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.