nrk.no

Luftfoto for hundrelapper

Kategorier: Det sosiale nettet,Forskning & Open Source

visning av et luftfoto med knapper under for godt, middels og dårlig

Toppen av en brusflaske, en heliumballong av søplesekker og det andre småplukket du ser på bildet er i prinsippet alt som behøves for å kunne ta luftfotografier. Mannen bak, Jeff Warren, kaller settet $100 Satellite.

plansjefoto som viser gjenstandene som behøves for ballongfotografering
$100 Satellite Grassroots Mapping poster av jeferonix på Flickr CC BY-NC-SA

Formålet med luftfotoene har for Warren vært å lage kart.

Grasrotkart

Landskap med sjø og land sett fra luften. I billedkanten sees ballonglinen som går ned til bakken
Friday Port Fourchon balloon imagery sample av jeferonix på Flickr PD

MIT Media Lab-utdannede Jeff Warren startet organsisasjonen Grassroot Mapping i 2009 for å hjelpe folk å lage oppdaterte og detaljerte flyfoto-baserte kart.

Satellittbildene som finnes på Google Maps dekker rett nok hele verden, men de er ikke alltid gode nok – det er grenser for hvor detaljerte satellittbilder som gis ut – og mange av bildene er flere år gamle. Så dersom man for eksempel skal overvåke oljesølet i Mexicogulfen, må man ha ferske bilder med høyere detaljnivå. Ballongfotoene gir 100× så god oppløsning – og til betydelig lavere pris enn satellittfoto.

foto av en mann som holder et modellfly
Jeff Warren av jeanbaptisteparis på Flickr CC BY SA

Den lange historien om Jeff Warren og Grassroot Mapping leser dere godt fortalt i Mapping the Grassroots, så den skal vi ikke forsøke å lage et fattigslig sammendrag av. Les den.

Kartleggingen av BP-oljesølet

sammenmonterte luftfoto av en kystlinje
May18-17-88-ChandeleurIslands-LA av GonzoEarth på Flickr CC BY

I 2010 dro Jeff Warren til New Orleans for å samarbeide med den lokale organisasjonen Louisiana Bucket Brigade med å få kartlagt oljesølet etter Deepwater Horizon.

Det ble laget en tutorial-video på stedet. Ett av prinsippene er at metoden skal være så enkel at man skal kunne se noen gjøre det én gang og være i stand til å gjøre det selv. På grunn av vind ble det dragefotografering og ikke ballongfotografering denne dagen, men prinsippene er mye de samme:

Grassrooots Mapping: Field Mapping Training from TungstenMonkey on Vimeo.

De frivillige kartografene fikk også en sjekkliste over hva de skulle ha med. Har man satt seg inn i disse to, skulle man i prinsippet være klar til start. Liker man å ha litt mer huskelapp, har man denne guiden, som viser teknikken.

På to timers fotografering lager man fotogrunnlaget til et lite kart fra 1000 meters høyde.

For å finansiere prosjektets forbruk av helium og annet utstyr, ble det satt opp Kickstarter-finansiering. De som bidro med litt høyere summer fikk innrammede kartbilder, og bidro du med så mye som $250, fikk du både plakatstørrelse-foto og de skrev de navnet ditt på en av heliumflaskene med store fancy bokstaver.

Pitchvideoen fra Kickstarter viser litt mer om prosjektet:

Grassroots Mapping: Kickstarter Pitch from TungstenMonkey on Vimeo.

Crowdsourcing på flere nivåer

visning av et luftfoto med knapper under for godt, middels og dårlig

Innsamlingen av foto skjedde altså ved crowdsourcing. Både organisert og gjennom folk som hadde sett prosjektet og kom og leverte ferdige bildeserier. Finansieringen skjedde ved crowdsourcing (via Kickstarter og egne lommer) og publikum ble oppfordret til å gå gjennom bildematerialet på tjenesten MapMill. De fleste riggene tar jo bilder hele tiden, og det sitter ikke en liten mann oppe i ballongen og ser i søkeren før han trykker på knappen akkurat, så det blir mye junk. Og da er det fint med en løsning der folk bidrar med kvalitetssjekken.

Sette det hele sammen

Det å ta bildene er bare en del av prosessen. Firmaet gonzo earth leverer tjenester til folk som vil lage egne luftfotokart. De forklarer prosessen her (klikk på bildet for full størrelse):

plansje som viser arbeidsflyten i produksjon av kart fra flyfoto
GonzoEarth Process av GonzoEarth på Flickr CC BY

Til slutt må det hele syes sammen av enkeltbitene. Open Source-verktøyet MapKnitter kan brukes til det. Her forklarer Jeff Warren hvordan:

YouTube-lenke

En større organisasjon

Etter at Grassroot Mapping fikk fart, ble gruppen som drev med dette enige om å utvide scopet, og grunnla en bredere organisasjon: Public Laboratory for Open Technology and Science, PLOTS. Organisasjonen fikk i 2011 et Knight Foundation-stipend og utvikler ulike prosjekter og programvare som hjelper folk å kartlegge miljøet.

Foto av en menneskegruppe i et stort landskap. En mann gir ut line opp mot en stor ballong, en gruppe mennesker står lent mot en bil og ser på ballongen. Hengende under ballongen skimtes et kamera.
JeffballoonDescent_2382 av GonzoEarth på Flickr CC BY

Avslutningsvis

Her er lenken til artikkelen Mapping the Grassroots igjen – den er som sagt lesverdig.

Vi har nevnt ballongfoto på NRKbeta tidligere, den gangen familieprosjektet Brooklyn Space Program sendte en iPhone opp i stratosfæren.

Om du er eventyrlysten og selv vil ta bilder fra det blå, er det bare å kjøre ivei, eller nesten bare å kjøre ivei. Det finnes nemlig forskrifter for hva du kan gjøre, hva du må ha lisens for å gjøre og hva du ikke kan gjøre. Det er også viktig å ha i hodet at flyvende telefoner kan føre til flykræsj, så det er lurt å balansere eventyrlysten med vett.

Om du vil ha mer kontroll enn ballonger og drager gir, er det selvsagt mulig å bruke et helikopter. Du finner det meste du trenger om det i artikkelserien om NRKbeta-quadkopteret. Serien starter med artikkelen Teknisk revolusjon i luften.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.