Foto & Gadgets

Lekkert og imponerende kompaktkamera fra Fujifilm


Vi ble imponert da vi testet Fujifilm X100 i vår. Nå har den fått en flink lillebror som koster ca halvparten. Mens du må ut med ca kr. 9000,- for en X100, vil du slippe unna med ca 4700,- for X10.

Men da er det vel bare halvparten så bra? Vel, de to brødrene er ganske forskjellige. Mens X100 utelukkende er et kamera for entusiaster, henvender X10 seg til et bredere publikum.

Bilde: Fujifilm X10, Olympus XZ-1 og Canon S95

Det er stort om du sammenligner det med de minste kompaktkameraene, men lite om du sammenligner det med en speilrefleks.

Og billedbrikken som sitter inni havner også et sted midt mellom lite kompaktkamera og systemkamera. Den er større enn det som sitter i de fleste tradisjonelle kompaktkamera, men vestentlig mindre enn det du finner i speilreflekskamera, storebroren X100 og speilløse systemkamera som Olympus EP-3, Sonys NEX-serie og tilsvarende fra Samsung.

Leverer det?

Folk har forskjellige preferanser, og heldigvis finnes det et enormt utvalg kamera der ute. Når vi ser etter et kamera i denne klassen, teller følgende høyest:
– Må være vesentlig mindre og lettere enn speilrefleksen
– Må være vesentlig bedre enn mobiltelefonen
– Må yte usedvanlig bra i dårlig lys (et område der mobilkameraene yter dårlig)

Da kan det hende at vi av og til legger igjen speilrefleksen, men likevel gidder å ta med oss noe mer enn kamera vi allerede har på mobilen.

Og fujifilm X10 imponerer oss. Det er raskt, er solid bygget og har et nyttig zoomobjektiv som går fra 28-112 mm, om du oversetter til god gammeldags fullformatspråk. Det er lyssterkt med laveste blender fra 2-2,8 og gir deg mulighet til å fokusere nesten helt inntil ytterste linse i makromodus. Den relativt store brikken og en opptikk med stor åpning gir også mulighet til å ta bilder som har uskarp bakgrunn. Noe som også er nærmest umulig med mobilkamera.

Bilde tatt med Fujifilm X10, ISO800, Blender 2.8 og lukkertid 1/13 sekund

Vår erfaring med autofokusen på X10 er at den er veldig bra sammenlignet med mye annet vi har prøvd i denne klassen. Vi synes også den fungerte bra under videoopptak. Men her kommer det an på hvilke forventninger du har. Akam var ikke fornøyd med autofokusen under videoopptak.

For stillbilder har X10 også mulighet for manuell fokus. Noe du stiller inn med en fysisk bryter foran på kamera. Dette liker vi. Selve fokuseringen er også noenlunde brukbar for å være på et kompaktkamera. Du bruker hjulet bakpå og når du justerer forstørrer kamera bildet opp på skjermen slik at du lettere skal kunne se når du har fokus. Du kan også når som helst trykke på AFL/AEL-knappen og få autofokus. Dette likte vi svært godt.

Selve objektivet er spesielt fordi det også fungerer som av/på-bryter og har manuell zoom. Det vil si at du ikke bruker en eller annen bryter og motor i objektivet for å zoome inn og ut. Du gjør det ved å vri på objektivet. Dette liker vi også. Det er raskere og mer nøyaktig enn en motor.

Objektivet har også en innebygget optisk billedstabilisering som fungerer svært bra. Også under videofilming.

Til å begynne med var det uvant at du slår av kamera når du zoomer helt ut og enda lengre. Men det tok ikke lang tid før vi ble vant til dette og la merke til det punktet der objektivet stopper før du slår helt av.

Vi liker også at kamera har en egen fysisk bryter for over- og undereksponering. Selv om det også kan være en ulempe, ettersom det er fort gjort å glemme å stille den tilbake, og dermed eksponere feil når du tar opp kamera neste gang.

Menysystemet på X10 er bedre enn det nærmest katastrofale systemet som kom med X100. Nå skal det sies at X100 har blitt oppgradert og fungerer bedre. Og det virker som om enda noen småting er bedret på X10. Likevel må vi innrømme at vi liker både Canon, Olympus og Nikon sine menysystemer bedre.

Lysfølsomhet

Kameraet leverer svært gode resultater i forhold til de fleste andre kompaktkamera. I praktisk bruk vil det si at det er et av de få kompaktkameraene jeg føler jeg kan ta opp og knipse med i dårlig lys uten å måtte ty til blitz.

Bilde: Deltakerne på konferansen jeg var på ble overrasket av et ganske solid fyrverkeri. Og jeg fikk nok vesentlig bedre bilder enn dem som knipset med mobiltelefonene sine. Fujifilm X10, ISO800, 1/80 sekund og f2.2

Her er et testbilde tatt med ISO6400:

Og et utsnitt:

Om jeg sammenligner med mitt nåværende favorittkompaktkamera, Olympus XZ-1, så kommer forskjellen tydelig frem:

Nå skal det sies at akkurat Olympus XZ-1 er kjent for alt annet enn ytelsen på billedbrikken i dårlig lys. Det er et flott kamera, men faller gjennom akkurat her.

Tilsvarende bilde tatt med Canon 5D Mark II som referanse:

Ulempene

Men Fujifilm X10 er ikke helt uten feil. Det er som nevnt ganske stort. Det går ned i en stor jakkelomme, men ikke i innerlommen på dressen eller bukselommen. Menysystemet er brukbart, men ikke så intuitivt og bra som hos konkurrentene. Og vi liker ikke avtagbart objektivdeksel. Det er fort gjort å miste.

Og vi savner mikrofoninngang. Hadde kameraet hatt dette, ville det vært mulig å brukt det langt mer seriøst til video. Der har både Nikon Coolpix 7100 og Olympus XZ-1 en fordel.

Batterikapasiteten kunne også vært bedre. Og det er rett og slett litt komplisert å slå av og på skjermen. Noe som gjør at du stort sett lar den stå på. Her mangler også en sensor som slår av skjermen når du bruker søkeren. Og vi savner noen indikasjoner i den optiske søkeren – om ikke annet en form for fokusindikasjon. Slik det er nå, må du bare håpe på at ansiktsgjenkjenningen har truffet på fokusen, eller du må huske å legge fokuspunkt i midten og håpe du treffer.

Vi savner også muligheten til å kunne justere fokus manuelt under videoopptak. Om ikke annet så for å sette et fast fokuspunkt som ikke endrer seg.

Konklusjon

Men vi kan leve med ulempene. Og noen av dem kan vi håpe at Fuji fikser med programvareoppdateringer. Billedkvaliteten, byggekvaliteten, hastigheten og fleksibiliteten gjør dette til et strålende kamera. Sammen med et EyeFi-minnekort med trådløst nett og en mobiltelefon gir dette muligheten til å knipse og publisere med høy kvalitet i en svært liten pakke. Kort fortalt: et kamera vi ikke har noen problemer med å anbefale.

For en grundig gjennomgang og flere detaljer kan vi anbefale Akams test av Fuji X10, DPreview som har begynt å publisere om dette kamera, Steve Huffs test og PhotographyBlog.

Oppdatering:
Jeg har nå også postet et sett med testbilder fra Fujifilm X10 på Flickr.

Flere bilder

Nærbilde med fin bakgrunnsuskarphet.

Pablos Holman på scenen under Monaco Media Forum. Vanskelige lysforhold. ISO1250, F2.8 og 1/110 dels sekund.

Godt lys, kraftige farger.

Makro.

Mer både forgrunns- og bakgrunnsuskarphet.

15 kommentarer

  • Går for nye Sony Nex-5N, til rundt 5000kr. Det er rart at hverken NrkBeta eller Akam ikke har nevnt den noe sted, siden det ligger i samme prisklasse.

   Den er ikke like retro, men har utbyttbare objektiver og tar utrolig bra bilder! Har hatt den i 2måneder nå. Veldig, veldig fornøyd.

   Tok noen konsertbilder i forferdelige lysforhold (som det ofte er) med 18-55mm kit linsen… ble mektig imponert! Her er et utvalg: http://photosbymats.com/cacadou/

   Du finner masse tester og bilder rundtomkring på nettet.

   Svar på denne kommentaren

 1. Flott å se større bildebrikker bli brukt i denne kameraklassen. For noen år siden oppgraderte jeg mitt trofaste 5 Mpix-kompaktkamera til et 12 Mpix, men med mindre bildebrikke. Ble svært skuffet over det nye kameraet i forhold til det gamle.

  Ingen av disse apparatene som er med i testen har vel noen form for optisk bildestabilisering? Eller?

  Svar på denne kommentaren

  • Ja. Kan absolutt sammenlignes med Panasonic LX5. Men Fuji X10 er litt større og tyngre og har også litt større billedbrikke.

   Vi har ikke fått testet Canon S100 ennå, men det står på planen. S90, S95 og nå S100 er veldig fine kamera. De leverer høy kvalitet, full manuell justeringsmulighet og råfiler i et veldig lite og fint kamerahus. Men billedbrikken er mindre og optikken dårligere om du sammenligner med Fuji X10.

   Svar på denne kommentaren

 2. Dagens fotoapparater med HD-video har stort sett 30 eller 60 FPS rate og er således tilpasset NTSC-landene. Våre TV sett i PAL-land er 50/100 baserte. Kan dere i NRK fortelle hvilke løsninger dere velger når dere må importere kutt fra slike kamera inn på timeline under editering? (Jeg har Media Composer under Windows). Må dere kjøre en konvertering først?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *