nrk.no

Jeg gjør ______ for en femtilapp.

Kategorier: Det sosiale nettet,Netthandel & Nettjenester

Kimbrr på Fiverr reklamerer gladelig for NRKbeta for en femmer
Kimbrr på Fiverr reklamerer gladelig for NRKbeta for en femmer

Fiverr.com
Fiverr.com
I et Europa og USA med økonomiske kjempeutfordringer, og en arbeidsløshet blant ungdom som burde skremme vannet av enhver statsleder, har en ny form som jobbportaler vokst fram.

Velkommen til konseptet mikrojobbing.

«Mikrojobbing» er i korte trekk små jobber som du gjennom en tjeneste kan tilby til en gitt pris. Prisen avhenger av hvilken av tjenestenes du benytter. Noen er låst til fem dollar, mens andre lar deg sette prisen helt selv.

Alt for en femmer

Størst og mest kjent er fiverr.com. Tjenesten ble grunnlagt av to israelske gründere i Februar 2010, og lar folk tilby sine tjenester for en fastsatt pris på fem amerikanske dollar.

Fiverr.com
Fiverr.com

Tjenestene som tilbys variere mellom alt fra muligheten til få tilsendt bilde av en alv som holder en plakat med navnet på ditt nettsted, til mer seriøse oppdrag som en profesjonell voice-over for fem dollar minuttet.

Fiverr benytter seg av PayPal som betalingsløsning, og tar seg betalt for hver transaksjon som foregår gjennom nettstedet. På den måten sitter den som utfører tjenesten igjen med fire dollar etter at Fiverr og PayPal har fått sitt.

Etter endt betaling spesifiserer du hvordan du vil at oppdraget skal løses, og får en egen klokke som teller ned mot den tidsfristen som er satt på arbeidet.

Vi handler en slags merch online.
Vi handler en slags merch online.

I et økonomisk klima der flere og flere dyktige mennesker går uten jobb, har mikrojobb-sites som Fiverr funnet sin plass, og ser ut til å genererer penger både til deltakerne og tjenesten.

Tanken til flere av tjenestene i denne gruppen er å forsøke å opprette en direktekobling mellom kunde og den som tilbyr sitt arbeid, noe som skulle være en god ide i en økonomi der noen er på jakt etter små billige tjenester, og andre er ute etter å enten tjene litt ekstra, eller gjøre mikrojobbing til sitt freelance-domene.

Vi tenkte at det hadde passet seg greit med en pen kvinne som holdt et skilt med NRKbeta.no på, i det ellers litt mannsdominerte miljøet vi opererer i. Vi gikk derfor rett og slett til innkjøpt av bildet under. For den nette sum av fem dollar:

Kimberr på Fiverr reklamerer gladelig for NRKbeta for en femmer
Kimberr på Fiverr reklamerer gladelig for NRKbeta for en femmer

Norsk alternativ

I Norge finnes fra før tjenester som mittanbud.no og mittoppdrag.no i dette landskapet, men nylig har en ekte mikrojobbingstjeneste sett dagens lys. Nettstedet mikrojobb.no dukket nemlig opp på den norske Internetthimmelen for en liten måned siden.

Mikrojobb.no
Mikrojobb.no

Nettstedet tilbyr mye av det samme som Fiverr, men har lagt seg på en litt anderledes linje når det gjelder prisalternativer, og lar brukerne tilby jobber som matcher de norske sedlene 50, 100, 200, 500 eller 1000 NOK.

Per Harald Borgen og Kim Marius Norøm. To av folkene bak mikrojobb.no. Foto: Mikrojobb.no
Per Harald Borgen og Kim Marius Norøm. To av folkene bak mikrojobb.no. Foto: Mikrojobb.no

Bak satsingen finner vi tre kompiser fra Torshov i Oslo, Per Harlad Borgen, Kim Marius Norøm og Nghia Luu Thanh. Vi slo av en prat om hva Mikrojobb.no er, og hvordan tjenesten kom på beina.

– Vi skal bli den beste og største formidleren av mikrojobber i Norge, litt som oppslagstavlen på den lokale Coopen, bare online, svarer Borgen på spørsmålet om hva målet med tjenesten er.

Etter å ha hentet inspirasjon fra internasjonale nettsteder som akkurat fiverr.com, ble ideen om et norsk alternativ utviklet. Borgen tror det er en grunn til at denne typen tjenester nå kan vokse frem,

– Behovet har ligget der hele tiden. Mange folk har forpliktelser de skulle ønske de egentlig slapp å gjøre, og som de gjerne hadde betalt penger for å slippe. Men det er ikke alltid like enkelt å «outsource» en oppgave. Uten god infrastruktur blir selve arbeidet ved å «outsource» like masete som å gjøre jobben selv. Hadde ikke PayPal eksistert, så ville det vært umulig. Alt av struktur må ligge til rette for at forbrukeren kan utføre handelen uten bekymringer, usikkerhet og unødvendig tidsbruk, sier Borgen, som fungerer som markedsansvarlig i det lille selskapet.

Selv om tjenesten kun har vært en måned i drift begynner jobbtilfanget i tjenesten å bli relativt stort.

– Foreløpig er det en del «early adapters» som bruker Mikrojobb.no. Folk som allerede har blogger og nettsteder eller er mye på nettet, og dermed går det mest i annonsesalg på tvers av bloggene, lenker, og SEO-jobber. I tillegg er det å skaffe Facebookfans populært. Vi ser også at det selges mer og mer grafiske tjenester, feks som å lage logoer og skrive artikler. Dette syns vi er spennende. Vi ønsker gjerne at folk med kreative yrker skal få erfaring og tjene penger via Mikrojobb.no, fortsetter Borgen.

Eksempel på jobb du kan få utført på Mikrojobb.no
Eksempel på jobb du kan få utført på Mikrojobb.no

I tjenesten finner du foreløpig kategorier som Business, Film og Video, Skrivejobber, Grafisk, Lekser, Musikk og lyd samt Sosial Markedsføring.

Det opereres også med såkalte «Featured»-jobber, som er redaksjonelt desket på førstesiden. Mikrojobb.no tar på lik linje med Fiverr 20 prosent av transaksjonen, en avgift som dekker bruk av PayPal, MVA og drift.

Det finnes en god del jobber bla innen Grafikk hos mikrojobb.no
Det finnes en god del jobber bla innen Grafikk hos mikrojobb.no

På spørsmål om hvor tjenesten befinner seg om to år, kan Borgersen avsløre at firmaet har ambisjonene i orden,

– Da håper vi at mikrojobb er det naturlige stedet å dra til dersom du vil ha en tjeneste utført, enten du vil ha skiftet dekk på bilen din, designet en ny logo til prosjektet ditt eller trenger noen til å slå opp med kjæresten din. Den siste er faktisk den jobben som er den mest populære, i forhold til klikk, men som ingen har kjøpt enda.

Det er også mulighet for deg som kunde å foreslå jobber du ønsker utført, for så og krysse fingrene for at det finnes en flink sjel der ute som gjør akkurat jobben din for en femtilapp.

Oppdatering:

Vi har også blitt gjort oppmerksom på www.gigoy.no som er enda et norsk nettsted i samme sjanger.

38 kommentarer

  • martin (svar til Per)

   dette er ganske innlysende en tjeneste som baserer seg på spamming og/eller lignende ting, du kan ikke selge 50 likes/fans/friends uten at det gjøres av boter/scripts eller av hackede/falske kontoer, jeg _hater_ at spamming tjenester som dette får lov til å eksistere, ikke deres feil, men dere burde blokkere det i systemet deres.

   jeg ser veldig mye av dette, og mye av det er kommentarer i blogger/gjestebøker også.

  • martin (svar til Per)

   Dette er jo åpenbart spam tjenester, dette burde dere blokkere, eller undersøke hvordan det faktisk fungerer, jeg tviler på at facebook er så veldig glad for slik virksomhet.

   det medfører jo tap for dere så jeg forstår at dere ikke vil stoppe det, men det er faktisk en spam tjeneste dere selger, man kan ikke trylle fem 5,10,15..500 likes fra lufta, ett sted må de komme fra.

   fint om dere kan hjelpe til å motvirke salg av spamtjenester.

  • Per Borgen (svar til martin)

   Joda. Men du må huske at det finnes folk i andre, fattige land som er villige til å bytte bort likes for en bitte liten sum, via andre nettjenester. Så her er det egentlig snakk om bytteforhold som utnyttes.

   Uansett, andre skaffer likes gjennom sine venner ved å få med folk de kjenner til å like sider. Dette er snakk om de som tilbyr feks 10’stk for kr 50,

   Det er klart, denne «like»-knappen er et ekstremt godt verktøy for Facebook. De tjener millirder av kroner på å vite nøyaktig hva forbrukerne liker, slik at de kan bedrive målrettet markedsføring. At enkelte folk ser potenialet til å tjene litt penger den andre veien, skulle bare mangle.

  • Beklager, men du ror unna, du vil ikke tape penger på noe som helt åpenbart er en spam tjeneste som blir solgt, det er trist at dere er med på å finansiere dette.

  • Er ikke det å kjøpe Likes på facebook misforstått markedsføring? Slike tjenester medfører at informasjon som jeg ellers ville innhentet før et kjøp, ikke lenger er troverdig og dermed verdiløs for meg som forbruker.

 1. tar på lik linje med Fiverr 20 prosent av transaksjonen, en avgift som dekker bruk av PayPal, MVA og drift.

  Så om jeg kjøper noe til kr 100,- forsvinner 20% vekk. Altså går kr 80,- til selger. Men så var det dette med mva.. En vare til kr 80,- har jo mva på kr 20. Sum: 100,-.

  Da blir det ikke mye igjen til drift & paypal..??
  Eller har jeg mistforstått her? Hvor mye sitter selger igjen med (netto)?

  Svar på denne kommentaren

  • Per Gunnar Hansø (svar til halvor)

   Småjobbing er unntatt skatt (og moms) opp til en viss grense. Det har noe å gjøre med definisjonen av næring og næringsvirksomhet å gjøre.

   Tror det er en grense på 1000 kr du kan motta pr person pr år, samt en samlet grense på 10 eller 20 tusen eller noe slikt.

   Mvh
   Per Gunnar Hansø

  • Nja, grensen for ikke å betale skatt ligger vel på 1000 kr pr oppdragsgiver pr år (2000 kr hvis oppdragsgiver er f eks fotballklubben). Grensen på 10 000 kr gjelder kontantbetalinger gjennom året fra en oppdragsgiver. Vet ikke om hvordan betaling gjennom PayPal vil defineres her. Går det over disse grensene er det vel ikke microjobbing lenger?

   Når det gjelder momsen må nok microjobbformidleren betale moms på sine inntekter (og vil få refundert momsen på utgifter). Litt usikker på hvordan dette vil fungere når formidleren er mellom to parter som ikke er mva pliktige.

 2. «Vi ønsker gjerne at folk med kreative yrker skal få erfaring og tjene penger via Mikrojobb.no, fortsetter Borgen.»

  Ja… Vil anta at det er veldig mange med kreative yrker som selger seg for en femtilapp… En logo for 50, 100, 200, 500, 1000 kroner? Høres ikke akkurat veldig seriøst ut.

  Men de sammenlikner seg jo med oppslagstavla på Coop, der du finner «IT-eksperter» som gjør jobber for småpenger, polske vaskedamer etc. Så de er vel ikke ute etter seriøse brukere uansett.

  Svar på denne kommentaren

  • Sæmundur Björnsson (svar til Robin)

   Bare fordi en tjeneste eller et produkt er billig, er det veldig trangsynt å anse det som useriøst.

   Folk som ikke har fulgt med de siste 15 årene tror at kvalitet må koste skjorta slik som det alltid har gjort i industrialderen. Til dere vil jeg bare si Velkommen til informasjonsalderen!

   Har selv kjøpt logoer/headere o.l. for $5 pr stykk og de har vært veldig kreative og av bra kvalitet.

   Jeg har solgt flere titalls slike tjenester på Fiverr og alle mine kunder er fornøyde.
   Jeg har laget hele nettsider for $5, dette er en utmerket måte å bygge seg et navn i markedet samt få seg en kundebase som kommer tilbake om og om igjen og som anbefaler deg og dine tjenester videre, og da kan du gjennom din egen nettside ta betalt som du ønsker alt etter hvor mye arbeid som skal legges i jobben.

   Cluet her er jo nettopp det at det er billig, lett tilgjengelig og lettvint for kunden.

   Veldig bra at Norge får seg egen «fiverr» da mange småjobber umulig kan utføres gjennom originalen pga språk, geografi osv.

   Thumbs UP!

 3. Det er fullt mulig at dette kommer til å miste sin verdi og bli en spam tjeneste. Konsepetet er allikevel genialt. De problemene som oppstår tror jeg også kommer til å kunne hindres ganske billig når man får en større oversikt over hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Jeg kommer definitivt til å prøve dette nettstedet.

  Svar på denne kommentaren

 4. @FG nå åpnet vi for 1mnd siden og har i gjennomsnitt hatt 5stk ekstra pr dag .Syns det er greit jeg. Selvsagt skulle vi ønske oss flere, har du noen tips?

  @Knut du har nok rett i det, vi kan lett hindre de jobbene som skaper mer problemer enn de er verdt i profitt. Hyggelig at du vil bruke det, kom gjerne med tilbakemeldinger og erfaringer her på kommentarfeltet:)

  @Robin Slik jeg ser det er det ingen automatikk i at seriøse aktører = dyre aktører. Det er mange der ute som er i startfasen og trenger erfaring, noe å skrive på CVen. At en av disse lager en enkel logo for en tusenlapp ser jeg ikke på som useriøst.

  Svar på denne kommentaren

  • Så vel en som hadde 10 års erfaring som grafisk designer og laget 4 (!) logoer for 200 kroner der inne når jeg tok en titt… Seriøst?

   Er nok neppe noen profesjonelle som tilbyr tjenester for denne prisen for å si det mildt. At det er noen gutteromsaktører er nok mer sannsynlig. Ikke engang en student ville sunket så lavt vil jeg tro, i alle fall ikke om de er noenlunde oppegående.

 5. Hva er det du blir småkvalm av @Sindre? At fattige barn i India tjener noen dollar på å holde en reklameplakat foran et kamera? Personlig blir jeg småglad av å tenke på det. Du må huske at 5$ slett ikke er usle når man er sulten.

  Vi har en økende pågang fra profesjonelle @Robin. Og kan opplyse om at vi faktisk vurderer å utvide prisene våre slik at vi vil tiltrekke oss enda flere profesjonelle.

  Svar på denne kommentaren

 6. Det undertegnede misliker mest er et påslag på 20 % for å formidle tjenester, for deretter å bruke MVA og PayPal som to av unnskyldningene. Hvordan vil dette funke i praksis for meg som er næringsdrivende? F.eks. er det jo litt skrudd om jeg må betale MVA, men selv ikke kan legge det på tjenestene jeg tilbyr. Dessuten må jeg, uansett om jeg legger inn en tjeneste som «privatperson», sende en faktura for å få alt rett i regnskapet (og dermed foretrekker jeg også å omgå PayPal, altså bør det ikke være noe argument). Men dere har vel sikkert en plan for dette som ligger beskrevet i brukervilkårene som jeg ikke har giddet å lese. 😉

  Syns også det virker som om dere ikke har satt dere grundig nok inn i lover og regler før dere begynte. Er det litt sånn «la oss ta den gode fiverr-ideen og se om vi kan tjene oss noen raske spenn»? 😉 Pass i alle fall på så dere ikke havner i en suppe der dere står ansvarlig for uetiske eller ulovlige transaksjoner. Og vær ærlig og si: «De 20 prosentene er først og fremst direkte overskudd til oss.» Det er helt legitim argumentasjon.

  Svar på denne kommentaren

 7. Pressen har fått øynene opp for mikrojobbing |

  […] NRKbeta, statskanalens sandkasse for teknologi og nye medier, tok for seg selve konseptet mikrojobbing, inkludert siden som startet det hele, fiverr.com. Faktisk gikk de så langt som å kjøpe en “gig” på fiverr: et bilde av en pen kvinne som holder opp et ark med “NRKbeta” på. Også her ble det mye krangling og debattering i kommentarfeltet. […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Lidya Finance-firmaet gir økonomisk bistand til enkeltpersoner og juridiske personer, så vel som selskaper fra 5 000 euro til 1 000 000,00 euro, euro eller mer til en svært lav rente som 3 % rente årlig med en tilbakebetalingstid på 5 år til maksimalt 20 år.

  Vennligst kontakt oss på e-post.
  E-post: [email protected]
  http://www.lidya.info
  Whatsapp-telefon: +1 (216) 541-1721

  Lånetilbud på 3 %

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.