nrk.no

YouTube satser på norsk teknologi

Kategorier: Det sosiale nettet,Nettjenester & Video

Allerede i dag finnes flere det eksportmuligheter fra WeVideo
Allerede i dag finnes flere det eksportmuligheter fra WeVideo

I dag kom nyheten om at det norske firmaet WeVideo har kapret plassen som online-videoredigeringsverktøy for nettstedet YouTube.

YouTube satser på norske WeVideo
YouTube satser på norske WeVideo

Bak WeVideo står norske Inspera, som i lang tid har utviklet redigeringsprogramvaren Creaza, rettet mot skole og utdanningsinstitusjoner. WeVideo er opprettet som et eget selskap og har i dag hovedkontoret sitt i Sunnyvale, California. WeVideo ble lansert i September 2011 og er foreløpig i Beta.

Kirsebær med de store

At en norsk bedrift tar steget ut i verden med teknologi av dette slaget, og i tillegg drar i land en svært prestisjetung avtale, tilhører sjeldenhetene.

YouTube er nettets desidert største videonettsted, og har flere eksisterende verktøy for å bearbeide video, men ingen av dem er så kraftige og fullverdige som WeVideos løsning skal vi tro Eirik Ræstad, Managing Director for WeVideo i Europa.

– Vi erstatter ikke YouTubes editor men blir et parallelt alternativ til den på youtube.com/create. Blant de øvrige verktøyene du ser her, er WeVideo den eneste fullskala editoren og YouTubes egen editor er å betrakte som et forenklet redigeringsverktøy, eller et såkalt mash-up tool, sier Ræstad.

Timeline i WeVideo
Timeline i WeVideo

Solid løsning

Løsningen YouTube nå skal bruke, er allerede tilgjengelig for folk flest på nettstedet WeVideo.com. WeVideo har fått med seg mesteparten av teknologien Creaza har brukt noen år på å utvikle, og skreddersydd dette til en løsning som alle nå kan benytte. Tjenesten framstår i dag som et solid og gjennomført klippeverktøy for amatøren.

WeVideo er etter hvert blitt et gjennomført og solid klippeverktøy for amatøren
WeVideo er etter hvert blitt et gjennomført og solid klippeverktøy for amatøren

Det er selvsagt ting som er uvant med en slik løsningen når man er vant til større profesjonelle klippeverktøy, men sammenlignet med dekstop-programvare rettet mot den gjennomsnittlige videoamatør, har WeVideo kommet et godt skritt på veien med å flytte også video fra den lokale datamaskinen til skyen.

Tjenesten lar deg gjøre de mest grunnleggende tingene man forventer av et klippeverktøy. Du kan lastet opp dine egne videoklipp, musikk og bilder til tjenesten, den har en tidslinje hvor dra-og-slipp-funksjonaliteten er enkel og intuitiv, du kan klippe og tilpasse de ulike videosegmentene på tidslinja og lyd og bilde kan krysses og fades inn og ut.

SE VIDEO:

Man kan ha flere lyd og grafikk/effekt-spor, og det er også mulig å legge video i grafikk-sporet, så lenge dette ikke spiller i full størrelse. I tidslinja opereres det med en slags «magnetic»-timeline, hvor det ikke er mulig å lage «hull» i klippen, noe som selvsagt har sine fordeler og ulemper.

Et utvalg av video-overgangene WeVideo tilbyr.
Et utvalg av video-overgangene WeVideo tilbyr.

Som ethvert videoredigeringsverktøy for amatører har også WeVideo et rikholdig bibiliotek med effekter, overganger, grafiske elementer og lydeffekter.

Fint til mye rart, men ofte også litt for mye av det rare.

Etter endt klippeøkt har du, selv i eksisterende løsning, muligheten til å eksportere direkte til YouTube, Vimeo eller som nedlastbar fil til disk.

Allerede i dag finnes flere det eksportmuligheter fra WeVideo
Allerede i dag finnes flere det eksportmuligheter fra WeVideo

WeVideo finnes i en gratisversjon, Free, samt tre ulike kommersielle versjoner, Plus, Ultra og Commercial som alle har en månedlig avgift for bruk.

Sosial videoredigering

WeVideo legger stor vekt på at det er et verktøy hvor det er mulig å samarbeide om redigeringen.

Flere brukere kan nemlig inviteres inn til å bruke det samme råstoffet og lage ulike tidslinjer inne i et og samme prosjekt. Dette er forsåvidt sosialt nok, selv om vi hadde ønsket oss muligheten for at flere personer kunne jobbe på en og samme tidslinje.

Alt bare fryd og gammen?

Det meste fungerer som det skal i WeVideo-løsningen, og det er rett og slett et godt alternativ til en desktop-applikasjon for de som kun har behov for enkel redigering. Ting vi savner er autosave av prosjektet, muligheten til ha flere «ekte» videospor, mulighet for å slå av magnetic-timeline og mulighet til å sette inn-og-utpunkt før man drar klippet ned på tidslinja.

Det er også begrensninger knyttet til redigering i skyen. Opplasting av videoklipp er kanskje den mest opplagte. Mange av bredbåndskundene i Norge sitter i dag på en eller annen form for ADSL-forbindelse til nettet.

Opplasting av videofiler kan være en tidkrevende prosess.
Opplasting av videofiler kan være en tidkrevende prosess.

Felles for ADSL-tilknytningene, eller Asymmetric Digital Subscriber Line, som det er en forkortelse for, er at den er akkurat det: Asymetrisk. Det er altså lagt størst vekt på at det skal være høy hastighet fra Internet og ned til brukeren i ADSL-teknologien. Opplastingshastigheten, er derfor ofte langt lavere enn nedlastingshastigheten, noe som gir mening for de som kun konsumerer, men ikke er ideelt når man også skal produsere mot nettskyen.

Mange vil nok derfor oppleve at det å laste opp video til WeVideo, er en relativt tidkrevende prosess. Når videoen først er oppe på serveren, redigerer man på det som på TV-språket er kjent som en offline-kvalitet. Altså en videokvalitet som er redusert, slik at det blir lettere for både maskin og nettforbindelse.

Når man så eksporterer videoen, gjøres dette i full oppløsning, slik at man sitter igjen med et så godt sluttprodukt som mulig.

Flere om beinet

Det at nordmennene i WeVideo har kapret seg en plass hos YouTube, er rett og slett et gigantisk fjær i hatten for Inspera og folkene bak WeVideo.

Online-redigeringsbransjen har vært igjennom en kraftig utvikling de siste årene, i takt med at båndbredde og raskere prosessorer har blitt tilnærmet allemannseie. Flere aktører har kommet og gått i bransjen mens WeVideo/Creaza, Kaltura og JayCut er noen av tjenestene som fortsatt finnes.

Svenskutviklede JayCut ble i juli 2011 kjøpte opp av mobiltelefonprodusenten RIM, og er ikke lenger tilgjengelig for fri bruk.

De fleste løsningene, også WeVideo, er i dag basert på Flash-teknologi fra Adobe. Noe av det som blir spennende framover, er å se om Flash klarer å holde på denne posisjonen, eller om løsninger med HTML5 kan være i stand til å tilby den samme fleksibilitet og styrken som Flash gjør rundt multimediainnhold i dag.

Til informasjon: NRK har kjøpt og benytter teknologien fra Creaza på sin skoleportal : www.nrk.no/skole

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.