nrk.no

En liter med lys

Kategori: Design


Vi har sans for enkle oppfinnelser som løser enkle problem.

Blikkplater er billigere enn glass. Men er hele huset ditt laget av blikkplater blir det mørkt inne selv om det er sol ute. Et hull i blikkplaten slipper inn lys, men lyset blir ikke spredd skikkelig og du må uansett dekke hullet med noe gjennomsiktig. Og slipper du inn for mye sol blir det for varmt inne.

«A liter of light» er et nyttig prosjekt som gir folk i enkle skur bedre lys innendørs om dagen. En plastflaske med vann monteres i taket.


Link til video på YouTube.

Både miljøvennlig, nyttig og billig.

Vi arbeider til daglig med avansert teknologi som fremdeles er forbeholdt de få. Flaskelyspærene er både fascinerende og inspirerende. Og det finnes flere tilsvarende prosjekt. Hipporoller er et annet. Hvorfor bære små mengder vann på hodet når du kan rulle store mengder vann foran deg?

Og norske Jon Bøhmer har produktifisert sin enkle men effektive soldrevne kokeboks.

Kjenner dere andre tilsvarende eksempler? Inspirerende og enkle idéer som løser konkrete problemer?

13 kommentarer

 1. Sjekk ut http://thereifixedit.failblog.org/

  Er hovedsaklig mislykkede løsninger og eksempler på hvordan en ikke skal reparere ting. Men de har også mange eksempler på løsninger som faktisk fungerer. Var f.eks. der jeg la merke til «en liter med lys» løsninger for et års tid siden.

  Husk at det finnes forskjellige versjoner av denne løsningen. For det er ikke bare å skru på plass ei plastflaske med vann. En bør ha blekemiddel i flasken for å unngå algevekst og «råttent» vann. Og det finnes også en kraftigere versjon der en erstatter korken med ei billig optisk linse.

  Og her til lands så finnes det en mye enklere og mindre arbeidskrevende løsning: Lysplater. For på den tiden det tar å montere ei lysflaske, kan en montere et par kvadrat med lysplater. Og de er bedre tilpasset norske forhold både med hensyn til storm og lite sol. Så husk å alltid ta en «reality check» på slike «halleluja» oppfinnelser. At noe ser kult ut, betyr ikke at det fungerer optimalt til ditt bruk.

  Til slutt: Hvis dere ønsker lys til postkassestativ, søppelkassestativ, uthus i hagen og/eller utedoen på hytta, så finnes det nå solcellelykter til kr. 150-200 der en har ledning på et par meter til et lite solcellepanel som en så kan monterer på taket. Dermed kan en ha lykten «innendørs» og solcellepanelet utendør. Og de lyser også når det er mørkt siden de har oppladdbare batterier. 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til übernerd)

   Her i Norge ville vi fått problemer med frost også. Så dette er vel generelt en oppfinnelse som vi ikke har behov for her, men som er veldig nyttig i fattigere og varmere land.

 2. På nettsiden http://www.quirky.com kan alle som har en idé til et produkt legge inn sin idé. det kan enten være bare idéen eller et ferdig produkt. Har man bare noen tanker om produktet kan andre hjelpe deg med å utvikle det videre til et ferdig produkt. Hvis nok folk stemmer på din idé/produkt blir produktet satt i produksjon og solgt. Og de som utviklet eller var med på å utvikle produktet får en del av inntekten. Dette synes jeg er en god forretningmodell.

  Svar på denne kommentaren

 3. Interessant at Jon Bøhmers kokeboks fremdeles omtales som en oppfinnelse. Prinsippet ble oppfunnet på 1700-tallet, og enkle kokeesker i forskjellige utgave er brukt i mange år. Det er to kvinner, Barbara Kerr and Sherry Cole, som utviklet utgaven laget av to pappesker på 1970-tallet. Barbara Kerr patenterte denne oppfinnelsen i 1978 (US patent 4236508), og hun var med på å stifte organisasjonen Solar Cookers International som har distribuert tusenvis av enkle, billige solovner.

  Spennende kvinnehistorie som kommer helt i skyggen fordi norske journalister ikke gidder å gjøre enkel research.

  Svar på denne kommentaren

 4. Står jo på flaskene at de er til for kun mineralvann, så om noen finanskriserammede strømselskaper finner ut dette så krever de nok å gjøre oppfinnelsen ikke bare ulovlig men at den også bryter loven per idag.

  Tviler på at selskaper kan være så kyniske? Les om bolivias privatisering av vannressursene.

  Men, fantastisk bra oppfinnelse! Lurer på om du kunne hatt noe fluoriserende oppi vannet og dermed kanskje økt lysmengden om dagen og også beholdt den en stund utover natta.

  Et «nordisk alternativ» er vel lystunellen:

  http://www.velux.dk/Private/Produkter/Ovenlys_1,5-planshus/Lystunnel/default.aspx

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.