nrk.no

Twitterpolitiet

Kategorier: Det sosiale nettet,Internett & Journalistikk

svaar Peter Svaar Fullt av blålys ved lorry. Hva skjer, @oslopolitiops? RT @havard_h: Biljakt i Hegdehaugveien med sprutande gneistar frå øydelagd understell. 6 minutes ago Favorite Retweet Reply aslak_gatas Aslak Borgersrud Biljakt i Grønlandsleiret. Hva skjer a, @oslopolitiops? Sikre på at det er lurt å følge etter i så tettbygde strøk?

Op.leder @oslopolitiops Oslo Op. sentralen i Oslo prøver ut Twitter for korte meld. om hendelser. Har du spørsmål til politiet - 02800. Øyeblikkelig hjelp - 112. http://www.politi.no

Operasjonsentralen hos Oslo Politikammer begynte for et par uker siden å bruke Twitter for å formidle hendelser til publikum og presse:

Twitterstrøm: oslopolitiops Op.leder Politiet har nå innbragt 3 personer, ikke etterkommet politiets pålegg (klatret over gjerder) 10 Oct  oslopolitiops Op.leder Ca. 400 deltakere på demonstrasjonen. Litt høylytt og litt riving i gjerder, men politiet har god kontroll! 10 Oct  oslopolitiops Op.leder Vaterlandsparken, lovlig demonstrasjon mot deltagelse av Etiopias statsminister på enegikonferanse i Oslo. Politiet er på stedet. 10 Oct  oslopolitiops Op.leder Togtrafikken går nå som normalt igjen forbi brannstedet 10 Oct  oslopolitiops Op.leder E18 Mosseveien er åpnet for trafikk igjen. Brannvesenet har søkt gjennom huset. Ingen mennesker tilstede 10 Oct

@oslopolitiops er ikke første politikammer på sosiale medier, men det de er først ut med blant Norges politikamre, er at flere tjenestemenn skriver fra samme konto og at formålet er å twitre om hendelser.

Hva skjer’a?

Tidligere har mange norske redaksjoner hatt (ulovlige)* politiscannere for å holde øye med hva som skjer, men det nye nødnettet er kryptert med 80-bits stream cipher, så det er svært vanskelig å avlytte sambandstrafikken. Dermed kan kanskje Twitter fylle noe av stillheten som har oppstått hos redaksjonene.

Hva synes de selv?

NRKbeta gjorde et mini-twitterintervju med operasjonsleder Tore Solberg om erfaringene så langt. De hadde ikke gjort første evaluering ennå (den skjer idag), så han snakker (som vi oftere og oftere gjør i de sosiale medienes tid) på vegne av seg selv:

intervju fra twitter: andorand Skriver på en sak til @nrkbeta om @oslopolitiops - har dere gjort dere noen erfaringer så langt? SolbergTore Jada, vi har gjort oss en del... Skal ha møte onsdag, vil evaluere da, vil ikke uttale meg mye på vegne av alle enda... 10 Oct at 19:43 SolbergTore mye positiv respons fra media og andre følgere! Vi får finne "vår" måte å kommunisere ensartet på! 10 Oct at 19:44 andorand OK! Kan du si noe på vegne av deg selv allerede nå? 10 Oct at 19:45 SolbergTore veldig fornøyd, helt nytt for med m twitter, men ser fram til å spre viktig og relevant info tidlig! Føler info kommer ut tidligere nå 10 Oct at 21:49 SolbergTore ...mye mindre arbeid med slik form for PM. Gleder meg til fortsettelsen! 10 Oct at 21:50 andorand Takk for mikrointervju :) 10 Oct at 21:55 andorand Og håper evalueringen blir fin 10 Oct at 21:56 SolbergTore Bare hyggelig! Kan ta mer etterhvert vettu :-) 10 Oct at 22:03 andorand jo, ett spm til. Jeg telte igår 16 tweets om 5 ulike saker - hvor stor andel av totalsakene på en dag som igår er 5 saker? 11 Oct at 11:02 SolbergTore 5 saker er forsvinnende lite av alt som skjer av totalen... Den vakta var det kanskje 5% av alle saker...vil variere mye antall tweet.. 15 hours ago SolbergTore ...og antall saker som skjer i byen. Helgene er langt travlere, men kanskje ikke flere tweet, vi skal se på det :-) 15 hours ago

First!

Oslo er som sagt først ute med å ha operasjonssentralen ute på Twitter, men endel politifolk og -etater har vært på sosiale medier lenge. Politiets Sikkerhetstjeneste var først på, men ser ut til å ha blitt redusert til en mer pressemeldingsliknende tjeneste – det er nesten et år siden sist @PSTnorge @’et noen, etter først å ha vært aktivt tilstede på Twitter, og fraværet på Facebook får tidvis kommentarfeltene til å se ut som artikkelkommentarer på dagbladet.no

fra PSTs facebookside: Christian Sells ‎. Jeg mener å huske at dere gikk ut i media og snakket om viktigheten av å være tilstede i/på sosiale media og ha en tilstedeværelse - videre snakket dere vel om å blogge og interaktere. Jeg noterer meg at veggen deres etterhvert er blitt stengt for muligheter for kommentarer og at dere for øyeblikket benytter FB som ett "stilling ledig marked". Er dette det beste den Nasjonale sikkerhetstjenesten kan tilby sine abonnenter? Jeg benytter også anledningen til å stille ett par spørsmål:  Rett etter ABB's angrep gikk PST's sjef Janne K. ut og kommenterte i mediene at han var ondskapen reinkarnert.  Kan dere kommentere hva Hitler, Marx, Lenin og for den del Gadaffi da kvalifiserer til. Videre er det en utbredt oppfattning i PST å tro på reinkarnasjon og for den del at ondskap er ett hvafornoeda?  Litt mer alvorlig er vel spørsmålet om de juridiske aspekter vedrørende denne type kommentarer gitt av sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste og at JK. har benyttet mediene til å fremme sin egen skikkethet som leder for dette nasjonale sikkerhetsorgan som skal sikre den Norske borger sine lovfestede rettigheter. Og som i tillegg har øverste ansvar for at dette organs tilstedeværelse og innteraksjon med de den skal tjene er videre innskrenket. 29. august kl. 20:46 · Liker Erlend Huseby Christian: Jeg ser for meg at de stengte veggen fordi det var 95% useriøst crap som ble postet der. 30. august kl. 00:02 · Liker · 1 person
fra kommentarfeltet på stillingsannonse for operatør ved seksjon for kontraterror på PSts Facebook-side

Offentligprivate politifolk

Den første politimesteren som dukket opp, var etter sigende Anne Rygh Pedersen. Hun beskriver seg selv som Politimester i Telemark og mye annet.. På Twitter er hun aktiv – og sier hva hun mener:
Tweet fra Anne Rygh Pedersen: Har sendt en invitasjon til dialog med kommunestyrene i Telemark - nyvalgt ordfører kvitterte med å si at de ikke vil snakke med meg.... 4 Oct via TweetDeck

________________________________________
EDIT: Fikk nettopp inn denne rettelsen:
tweet fra @ryghpedersen Anne Rygh Pedersen @andorand Var nok ikke først, det var @kaaresongstad, men har nok vært hakket mer aktiv enn han. Fin sak!

Kaare Songstad er Politimester i Haugaland og Sunnhordland pd. Og litt annet.., ifølge sin Twitter-bio.
________________________________________

Telemark var også første norske politidistrikt både på Twitter og Facebook, og bruker fortsatt disse til publikumskontakt:

Fra Facebook: Thomas Olav Moll Tjønnås Hvorfor bruker Politiet i Telemark ressurser på fartskontroller midt natten? har dere ekstremt lite å finne på?Hvorfor kan dere ikke heller passe på at det er ro og orden med hensyn til vold som ofte oppstår kveld/natt? og at jenter/kvinner kan gå trygt hjem uten og engste seg, er det slik at dere har et utagerende behov for å vise makt? mangel på normalt vett og forståele for samfunnsproblemer spør du meg Liker · · 7. oktober kl. 18:10 ·  Politiet i Telemark (Telemark Politidistrikt) Hei Thomas! Det kan være at det var UP, som har trafikk som et hovedarbeidsfelt, du har sett. UP er også veldig flinke til å fange kriminelle, som ofte ferdes på veien. Trafikk-/fartskontroll kan være et godt utgangspunkt for annen kontroll... Vis mer 7. oktober kl. 19:02 · Liker · 1 person

…og godmodig dissing av nykommere 😉 :

Crielv:
Synes Oslo Politiet gjør en god jobb med å få ut informasjon @oslopolitiops, hvordan går det med @polititelemark Blir dere like aktive?
@polititelemark:
@crielv Vi kommer til å bli dobbelt så gode og aktive, når vi først kommer oss i gang. @oslopolitiops @ryghpedersen

Politimester Bastian-varianten

En annen synlig politimann på Twitter, er @PolitiStavanger, Odd Tveit Jørgensen. Inntil nylig het han @PolitiSandnes, men da han fikk ny jobb som politistasjonsjef i Stavanger fulgte kontoen mannen. Jørgensen twitrer om ulykker og væpnede ran, men innimellom deler han også hverdagsøyeblikk som gir et mer nyansert bilde enn man kanskje er vant til fra media:

Fra Twitter: @PolitiStavanger Odd Tveit Jørgensen Sauer i veien, savnet kanin med rosa halsbånd og elg på bytur er noen av de siste oppdragene i loggen. Politihverdagen er mangfoldig.

Tweet: @PolitiStavanger Odd Tveit Jørgensen Kjekt med fotpatrulje i byen i dag. Traff mange hyggelige voksne og barn i sommerstemning. Og gutta på benken hadde det også bra i varmen. 6 Jul via web

Åpen faglig diskusjon

Konstituert politimester i Vestfinnmark, Torbjørn Aas bruker både Twitter og egen blogg til å diskutere det politifaglige:

 Innbyggere og politi er tryggest med et ubevæpnet politi. Bloggpost om politi og bevæpning. http://torbjornaas.blogspot.com/ torbjornaas October 12, 2011 at 7:59 @torbjornaas Mycket dumt har jag hört från Norrmän men detta slår ALLA rekord. Obeväpnad polis i ett land med utländsk gängkriminalitet ? vonTommy October 12, 2011 at 10:46 @vonTommy Jada, jeg mener oppriktig at norsk politi fortsatt skal være ubevæpnet. torbjornaas October 12, 2011 at 10:48 @torbjornaas Ditt påstående är helt oseriöst. Feghet stoppar inte den organiserade utländska brottsligheten ni samlar på er i Norge vonTommy October 12, 2011 at 10:49 @vonTommy I Norge mener vi bekjempelse av organisert kriminalitet er et spørsmål som har andre svar enn å bevæpne politiet. torbjornaas October 12, 2011 at 10:52 @torbjornaas Du är oseriös Bara för att ni är fega att konfrontera den utländska kriminaliteten som styr i Norge. Luktar Poliskorruption vonTommy October 12, 2011 at 10:53

… og har heller ikke vært fremmed for å ta sine tjenestemenn i forsvar på Facebook

… eller for den del smile litt av media:

 @torbjornaas Torbjørn Aas Noe av det artige med @oslopolitiops sine twitringer om aktuelle hendelser, er å se at media nå er de som 'henger etter'. #rolleendring

Motforestillingene

Espen Andersen i Brennpunkt var i sin tid blant de faste lytterne på ”de lokale nyhetssendingene” i Asker og Bærum på ”Radio NFM 170.725”. Han er usikker på hvor mye vi faktisk får vite av @oslopolitiops:

«Jeg antar at de filtrerer hardt. Familievold, selvmordsforsøk, overdoser, mistenkelige dødsfall og narkospaning blir neppe twitret, for å nevne noe. Meldingene som kommer dreier seg helst om ting som er ”uproblematisk” å fortelle folk om, sett med politets øyne. Helst rapporter om hendelser i det offentlige rom som mediene likevel vil få vite om før eller senere.

[…]

Jeg tror de holder igjen det meste som kan tenkes å anspore til kritisk debatt rundt ordensmaktens arbeidsmetoder. Generelt er ikke politi og påtalemyndighet preget av noen utprega åpenhetskultur.

Et tilleggsproblem er at vaktsjefene venter så lenge med å varsle mediene om selv de mest trivielle hendelser, at huset er brent ned, bilvrakene taua bort og innbruddstyven fakket lenge før fotografene rekker frem. Mediene møter med andre ord liten forståelse for nødvendigheten av umiddelbarhet og tilstedeværelse ved større hendelser.

Politiet vil jobbe i fred – det er jo behagelig for dem.

Espen Andersens kommentarer pr mail

NRKbeta tror nok at Espen har rett i endel av dette.

Men samtidig mener vi å se at sosiale medier sakte men sikkert ser ut til å endre samfunnsinstitusjonene og hvordan de forsøker å være. Kanskje som en dreining mot at autoritet er noe de søker å få gjennom respekt for det de sier og gjør, fremfor at de lener seg på en autoritet nedfelt i lov. Det kan se litt slik ut når man leser kommunikasjonsstrategien:

Planmessig deltagelse

I innledningen til Kommunikasjonspolitikk for politi- og lensmannsetaten som kom i sommer, står det:

Politiet er en integrert del av samfunnet og må utvikle seg i takt med det. Det betyr blant annet at politiet må forholde seg til økte krav om åpenhet og tilgjengelighet, og til forventninger om dialog og medvirkning.

Politidirektør Øystein Mæland

Videre i dokumentet (som burde være pensum for enhver bedrift eller etat som skal forholde seg til mennesker i vårt årtusen) finner vi tanker som:


Vi skal alltid være åpne
, hvis vi ikke har gode grunner til å holde informasjon tilbake.
Åpenhet krever således ingen forklaring, det er valget om lukkethet som må begrunnes.

[…]

aktiv kommunikasjon innebærer at politiet tar initiativ. Gevinsten ved å være aktiv er at vi får bedre styring med vår kommunikasjon enn når vi er passive og avkreves svar.
Ved å være aktive i vår kommunikasjon med omverdenen, kan vi bedre få fram så korrekt informasjon som mulig om politiet.

NRKbeta liker denne strategien, og håper den vil sette seg inn i alle krinkelkroker etterhvert. Det blir interessant å følge med på fortsettelsen og hvordan det vil utvikle seg.

Er ditt lokale politikammer på sosiale medier, følger du dem – og i såfall, hvordan fungerer det?

32 kommentarer

 1. Frank Eivind Rundholt

  Jeg begynte å følge @oslopolitiops da de kom på Twitter. Synes det så langt har vært veldig bra. Praktisk med info om ulykker, branner og etterlysninger.

  Har et par tanker. Personvern; Hvor deltaljert kan informasjonen være? Vet et tilfellet har de twitret om en voldtekt. Jeg har ikke behov for å vite det når det skjer.

  Svar på denne kommentaren

  • Utfordringen knyttet til utsagnet «Vet et tilfellet har de twitret om en voldtekt. Jeg har ikke behov for å vite det når det skjer» er at ved å følge tweets hvor @oslopolitiops er nevnt så finner du utallige vinklinger på dette. Noen ønsker ikke info om trafikk, andre synes tweets om helserelaterte hendelser er irrelevant, mens andre igjen synes voldtekt ikke skal nevnes.

   Det kan se ut som om @oslopolitiops kommer med flere tweets som er interessante for andre enn det den gjennomsnittlige twitrer gjør.

  • Frank Eivind Rundholt (svar til Rune)

   Det gjelder selvfølgelig å finne en balansegang mellom alle hensyn politiet må ta. Men så langt synes jeg @oslopolitiops gjør en grei jobb med sine oppdateringer. Det blir på en måte en ny nyhetskilde, rett fra kilden.

 2. Politiloggen skal være offentlig, det er av allmenn interesse og viktig for offentligheten. http://www.politi.no har i ett år nå ikke offentliggjort politiloggen fra Oslo, men fra andre distrikt gjøres dette. Denne twittergreia er jo ren PR fra et Oslo politi nå totalt uten offentlig ettersyn eller informasjonsplikt, etter at nødnettet ble kryptert er det nå ingen som har en eneste anelse om hva ansatte i Oslopolitiet bedriver eller hvor det har hendt noe kriminelt i Oslo. Legg ut politiloggen fra Oslo også, slutt med dette PR tøvet – dere er i folkets tjeneste og folket har en rett både av nød og kontroll til å vite hva Oslopolitiet gjør!

  Svar på denne kommentaren

  • Hvor står det at politiloggen «skal» være offentlig? At mange politidistrikt offentliggjør deler av aktiviteten fra de siste døgn er ikke fordi de er pålagt å gjøre dette, men fordi det er noe de har valgt å gjøre.

  • Anonym (svar til Rune)

   Ja, «Hemmelig politi» er virkelig gjørnesteinen i et demokrati. Propaganda politi er jo enda bedre. Idiot.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Anonym)

   «Anonym»: om du ønsker å kalle dem du debatterer med «idiot», får du finne andre steder på nettet enn NRKbeta å gjøre det.

 3. Thomas Tjønnås:Jeg synes det er fint at Politiet er som poteten, den kan brukes til alt. Synes du er litt urettferdig. Vi har kanskje verdens aller beste Politi, som er intelligente nok til å ikke bære våpen, når det ikke er nødvendig! Støtter dere i Fellesforbundet 100%.

  Liker serien Politiet på tv. Dere er nesten for snille i visse situasjoner. Jeg hadde nok blitt forbannet mye tidligere enn dere proffene.

  Egentlig har dere en «drittjobb» som er dårlig betalt. Ofte fulle unngdommer og folk som er store i kjeften. Brannvesenet og helsevesenet jobber også natt og helger, mens dere har den farligste jobben.
  Det brenner tross alt ikke hver dag, og en syke-pleier har kort vei om hun skulle bli skadet. På nattevakt har hun sikkert også en sofa hun kan slappe av på.

  Innlegget ble desverre litt langt, men Thomas provoserte meg så utrolig mye at jeg bare måtte svare.

  Slapp av med høyrefoten på din M3M5 så mister du ikke lappen, Thomas.

  Svar på denne kommentaren

 4. @Espen Andersen
  Det er ingen grunn til å tro at familievold, selvmordsforsøk og overdoser kommer til å bli nevnt i stor grad fra noen politidistrikt. Dette er også hendelser media i liten grad (jfr bl.a. Vær Varsom-plakaten) skriver om. Men ved å følge historikken på @oslopolitiops ser du at mange forhold som aldri før eller siden er nevnt i media kommer fram.

  Når det gjelder å hindre ansporing til kritisk debatt så mener jeg den påstanden faller på sin egen urimelighet. Bortsett fra akutte hendelser og større saker er det aller meste politistoffet som media skriver om knyttet til noe negativt politiet har gjort. Hvis politiet hadde hatt Twitter-strategi med kun å få fram positive saker hadde feeden vært oversvømt av pågrepne i narkotika, tyveri- og voldssaker. Det er kanskje rart å tro, men de tusener som jobber i politiet gjør veldig mye bra arbeid hver eneste dag.

  Og ved å følge twitterfeeden til @oslopolitiops så vil du bli overrasket over hvor raskt oppdatert det er. Det er plenty av tid til å komme seg til forskjellige åsted før både bil, tyv og politifolk er borte. Velkommen!

  Svar på denne kommentaren

  • Espen Andersen (svar til Rune)

   Du har selvsagt rett i at ikke alle hendelser bør omtales. Presseetikken spiller naturligvis inn i forhold til hva mediene bringer videre fra politiets logger.

   Jeg svarte som jeg gjorde på spørsmål om hvorvidt twitterfeeden forteller om «alt» som omtales i politiloggen. Det gjør den åpenbart ikke.

   Om utelatelser av uheldige hendelser:

   Det kan selvsagt tenkes at politiet vil twitre i vei når politibilen krasjer under utrykning eller en arrestant blir funnet livløs på glattcella. Men jeg tillater meg altså å tvile.

  • Større sannsynlighet for at politiet vil twitre om politibil involvert i trafikkulykke enn dødsfall på cella. Men i Oslo ville det f.eks forklares med at det er Operasjonsleder som skriver på @oslopolitiops, og at et slikt dødsfall ikke nødvendigvis ville ført til at operasjonsleder blir involvert.

   Det er forståelig at menigmann ser på politiet som èn enhet, og det er nok politiet godt bevisst på, men det er ofte logiske forklaringer på hvorfor enkelte ting blir kommunisert ut, mens andre ting kommer som pressemelding e.l.

 5. Og: begrepet «politikammer» eksisterer ikke lenger i politispråket. I denne saken ville det vært korrekt å skrive «operasjonssentralen ved Oslo politidistrikt».

  I Oslo politidistrikt er det f.eks. 5 politistasjoner og ingen lensmannskontor. Så det så.

  Svar på denne kommentaren

 6. Det er sjelden vi @Politiet får en time til overs men nå twitrer jeg fra kaia og kikker på @Utøya. Det er visst en @Massemorder som skyter ned @Ungdom der. Forhåpentligvis kommer @Delta fra @Oslo innen en @Time og tar hånd om @Massemorderen.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Politiet)

   Dette forsøket på satire tilfører ikke debatten her særlig verdi. Og hendelsene 22/7 er ikke noe vi spøker med. Men vi har høy terskel for å slette kommentarer på NRKbeta og den er ikke direkte injurierende så vi lar den stå.

   Men med en klar oppfordring om å holde dere til saken.

 7. Hvorfor skal vi fornekte sannheten? Dette er virkeligheten, ikke en rosa sky. Hva med alle disse krimseriene vi skal gosse i oss, hører da ikke folk klager over at det er episoder som handler om voldtekt. Våkn opp, dette er virkligheten. Det er heller ingen som tvinger deg til å lese disse tweetsa, se en annen vei hvis du ikke vil se hvordan byen egentlig er.

  Svar på denne kommentaren

  • Latterligjør? Skal ikke sannheten fram? Hva er det dem gjør for å letterligjøre dette mennesket? Kan ikke se no tegn til at det er ment å latterligjøre.

  • Trond M. (svar til TG)

   De kunne godt ha spart seg kommentaren om at vedkommende sa han bodde på en annen planet. «Lettkledd, forvirret person kjørt til psykiatrisk legevakt» holder lenge.

  • Trond M. (svar til TG)

   Fordi det ikke er nødvendig å utdype hvor koko de synes fyren er. Det å ha med at personen var «lettkledd» og «forvirret» og at ble kjørt til «psykiatrisk legevakt» er adskillig mer relevant. Skulle de utelatt slike detaljer også, ville hver rapport blitt av typen: «tatt hånd om person og bragt ham til egnet sted».

  • Hans Paulsen (svar til Trond M.)

   Det sier seg vel selv at når en «pasient» sier at han kommer fra en annen planet,så er han en psykiatrisk pasient.Det kan vel enhver regne seg fram til? De alle fulleste blir selvfølgelig lagt på glattcelle til man finner ut hva han heter og hvor han bor.De som kan gjør rede for seg blir kjørt hjem.Og de gale havner på galehuset.
   Er dette virkelig nødvendig å forklare folk? Skjønner de ikke dette selv? Støtter deg TG

  • Sigrun (svar til TG)

   «Sannheten» om folks helseplager skal ikke fram i det offentlige rom. Latterliggjøringen fra politiet syntes over 70 andre fordomsfulle tvitrere var så morsom at de bare «måtte» retvitre meldingen.

 8. Hvorfor skulle denne personen til legevakten? Er det ulovlig å gå lettkledd eller er vedkommende skadet?
  Det var et psykisk tilfelle.Dette var rene fakta.
  På fagspråket heter det en psykose eller vrang-forestilling.Vedkommende er kanskje en scizofren som har glemt sine medisiner.

  At man er forvirret er ikke nok,da kunne politiet kjørt vedkommende hjem.

  100% enig med Politiet i denne sak.

  Har selv hatt 2 slike psykotiske episoder i livet.En pen blond dame skulle drepe meg.Hun het Sharon Stone.En annen gang trodde jeg mine katter var en løve og en tiger.

  Godt man har politi som ikke bærer våpen.Da hadde jeg trodd de ville drepe meg og ikke frakte meg på sykehus.Slapp ut etter kun 18 timer.Bruker nå zoloft.

  Svar på denne kommentaren

 9. Han kan jo bare se seg selv i speilet når han i samme innlegg kaller andre Idiot og ikke vet hvordan man skriver hjørnestein!!
  Har ikke huset 4 hjørnestein eller fler blir det jo skjevt.
  Han er heller ikke tøff nok til å stå fram med fullt navn!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.