nrk.no

Rydd opp i digital-livet ditt

Kategorier: Internett & Mobil

en mobiltelefon i ferd med å bli skrudd av

NRKbeta-lesernes råd om mer fokusert bruk av smarttelefon og andre distraksjoner.

en mobiltelefon i ferd med å bli skrudd av

Som så ofte før på NRKbeta ble det en god diskusjon under Fremtiden kommer subtilt annerledes om hvordan smarttelefonen har sniksparklet igjen alle livets pustehull. Vi har hentet frem noen gode råd til hvordan du bedre kan ta kontroll i samlivet med elektronikken:

Noras råd

Definer hva du vil, prioriter utifra det. Flere lesere fremhevet Noras råd som gode. Det er de absolutt:

Takket være et generelt veldig bevisst forhold til stress (og krøll med nakken i møte med min første smartphone) har jeg jobbet mye med å definere nett- og mediekonsumet mitt, slik at jeg kan prioritere hva jeg faktisk ønsker å bruke tid og krefter på.

– Hvilke blogger skal jeg bruke tid på å lese? Hvilke holder det å sjekke? Og når skal jeg bruke tid på det? (Er det når jeg er nysgjerrig, eller når jeg er rastløs? Eller når jeg har fem minutter til overs på t-banen? Eller er det sammen med en god kopp kaffe mens ungene ser barne-tv?)

– Hvilke oppgaver kan jeg gjøre på mobilen, på en måte som frigjør tid eller i hverdagen? (F.eks. sparer jeg mye tid på å sjekke mail på t-banen, uten at jeg nødvendigvis svarer på alt da. I stedet kan jeg planlegge en date med laptopen for å svare på det som krever litt tid og tanke.)

– Hvilke situasjoner hører google hjemme i, og når blir diskusjonen egentlig bedre uten? (Det er stor forskjell på å google fram svaret når ungene spør, og å tillate noen få sekunder med felles undring før man google sammen…)

– Hvor ofte (og når) gir jeg rom for sosiale medier (særlig twitter) i hverdagen? Hvorfor bruker jeg sosiale medier? (Hvis det er for å få nyheter først bør du kanskje sjekke hele tiden, men hvis det er for å få med seg spennende debatter, er det kanskje bedre å gi twitter, med tilhørende blogglesing, et kvarter to ganger om dagen…)

Jeg tror vi får mindre ut av vår mediabruk hvis den er konstant. Gleden drukner i mengden, og vi går glipp av ting som ellers ville gitt hvile, relasjoner og refleksjon i hverdagen.

Jeg jobber ikke med medier og teknologi, men jeg håper at nyheter lever i noen timer, selv i deres felt. Da kan man faktisk velge mellom det konstante og det planlagte.
– Nora på NRKbeta

a-jays råd

Lær deg å kjede deg av og til (eller som Betty Draper sier til barna sine: Bare kjedelige mennesker kjeder seg).

[…]Og å rett og slett lære seg å kjede seg litt av og til. Eller, å lære seg å få tiden til å gå i “tomrom” i hverdagen uten å måtte ty til lettvint underholdning. Da bygger man seg opp et arsenal med “våpen” som gjør det lettere å styre tidsbruken sin uten å surre for mye, uansett hvilke nye duppedingser fremtiden måtte kaste på en.
– a-jay på NRKbeta

Noirams råd

Easy on the Facebook, rydd i RSS-leseren.

[…]Jeg husker jeg droppet å sjekke Facebook mer enn en gang eller to daglig for noen måneder sida, noe som var veldig greit. (Hvorfor jeg har gått over til å sjekke den støyen igjen er jeg ikke sikker på. Jeg får absolutt ingenting ut av det.)

Jeg tror Nora sitt innlegg lenger opp her sier mye av det jeg burde gjøre og tenke over. F.eks er RSS-leseren min fyllt med alt for mange abonnementer. Jeg burde vel rydde opp litt der med tanke på hva jeg faktisk vil lese og ikke lese.
– Noiram på NRKbeta

Thomas’ råd

Gjør analoge ting også Fikk litt tvillingsjel-følelse av denne; er både glad i å svinge loddebolten inni gitarene, ble akutt oppmerksom på duften av høst igår og var en satan på pyrring i skogen som barn.

Gubedre hvor deilig det er å koble seg helt av. Skru av PC-en eller legge bort telefonen, så finne fram en bok, eller for min del, gitarnerd som jeg er, gitaren, eventuelt loddebolten og så mekke og skru litt.

Er på Facebook av rent praktiske grunner. Sjekker den ganske ofte, men aner ikke hvorfor, det går nemlig langt mellom hver gang jeg leser noe givende der. Og nyhetsavhengigheten – må liksom bla kjapt igjennom nettavisene relativt ofte – hva er vitsen?

Kjenner det lukter høst nå. Lukten av løv, regn og fulle epletrær. Det var tider, det. Da vi var ute på epleslang, syklet og syklet, pyrret i skogen, uten en eneste elektronisk duppeditt. Savner den tida, gitt.
– Thomas på NRKbeta

Truls’ råd

En ting av gangen

[…] surfer nettaviser, samtidig som jeg hører f.eks herreavdelingen, og merker at jeg egentlig ikke får med meg noen ting av hverken det som blir sagt eller hva som står skrevet.
Jeg digger å ha alt tilgjengelig til en hver tid, men jeg tror kanskje ikke jeg blir noe klokere av det…
– Truls på NRKbeta

4 kommentarer

 1. Still alltid ett enkelt spørsmål: er det jeg gjør nå en del av løsningen? Om det ikke er det, er det en del av problemet. Facebook bruker jeg til å gratulere folk med dagen, og periodevis sende noen kreative meldinger. Bruker dermed kun facebook en gang i døgnet. Bruker twitter isf nettaviser o.l. og surfer aldri på måfå. Spiller ikke. Prøver nye ting for å holde meg litt oppdatert, men dropper ting fort hvis de ikke har reell merverdi for meg. Bruker noen få apper for å bli mer organisert og effektiv. Går til sengs uten smarttelefonen.

  Svar på denne kommentaren

 2. Skjermfrie onsdager

  Spennende problemstilling. Mange interessante forslag. Jeg tror det blir litt feil å ta utgangspunkt i at alle it-aktiviteter er separat fra livet for øvrig. For min del er it en godt integrert del av livet. Lager jeg mat er internett viktigere enn kokebøker, mekker jeg bil – ditto. Vil jeg slappe av med musikk så går turen rett på nett. Samme med film og tv. Lese en bok. Slå opp et tema. Diskutere et hvilket som helst problem med et ivrig ekspertpanel. Hvordan, eller hvorfor skal alt dette avgrenses og separeres fra det fysiske livet? Nesten alle profesjonelle problemstillinger på jobb kan løses med en halvtime på Google. Hvorfor i all verden skulle jeg ønske å begrense dette?

  Men i tillegg til alt det nyttige går det nok unødig mye tid til tull og vas med all denne teknologien, ikke minst til konfigurering og tilrettelegging av løsninger. Dette tror jeg handler mer om vaner. Mange av oss svever rundt på en tekno-hype (en rus?) hvor spennende, nyttig eller morsom input alltid er to klikk unna. Hva i verden kan konkurrere med det?

  I vår familie har vi forsøkt oss på ”skjermfrie onsdager” med ganske stort hell. Mye gøy oppstår når man blir tvunget til å klare seg uten digital stimuli og det er nok sunt for de fleste av oss.

  Svar på denne kommentaren

 3. Facebook, twitter, RSS, blogger og en god del annet er bare misforståtte forløpere for det som kommer, men de legger grunnlaget for bedre ideer som gradvis vil tilpasse seg til det som er optimalt for et bedre liv. Det som finnes på tegnebrettet overgår dagens løsninger mange ganger, i alle retninger.

  Svar på denne kommentaren

 4. En gang i tiden hadde altavista kanskje en link til svaret på det man lurte på. I dag drukner jeg i treff på mitt eget spørsmål postet i ett eller annet forum ett eller annet sted i verden, men å finne et kvalifisert svar i all klinten fordrer tolmodighet og kvalifisert søkemotorkunnskap. Jan har nok rett i at tjenestene på langt nær er kommet DIT enda. Foreløpig er de godt utviklede reklamefinansierte tidstyver som gir hjernen vår tilfredsstillende doser Endorfin hver gang vi er ‘førstemann’ i vennegruppa på Facebook eller i kantina som kan resitere ‘siste’ nytt. Ære være de som lever livet analogt.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.