nrk.no

Idag prater vi om: internett og konsentrasjon

Kategorier: Idag prater vi om & Internett

skjermskudd fra kommentarfeltet - Hallvard sier: g tenkjer på at eg har litt for mange internettdingsar rundt meg heile tida og at eg etterkvart kan sjå langt etter god konsentrasjon

skjermskudd fra kommentarfeltet - Hallvard sier: g tenkjer på at eg har litt for mange internettdingsar rundt meg heile tida og at eg etterkvart kan sjå langt etter god konsentrasjon

I morges ba vi dere om hjelp til å velge hva vi skal prate om idag.

Vi sammenfattet 28 forslag, godt over halvparten av dem er temaer som vi tenker «oj, det har jeg lyst til å diskutere idag» om. Kanskje skulle vi lagt ut til avstemning hva som var dagens tema, men det ble det ikke tid til. I stedet har vi valgt ut et vi tenker kan gi en spennende og bred samtale:

Eg tenkjer på at eg har litt for mange internettdingsar rundt meg heile tida og at eg etterkvart kan sjå langt etter god konsentrasjon

Hallvard i kommentarfeltet på NRKbeta

Det kan vi kjenne oss igjen i. Er dette noe du selv legger merke til? Er det et problem? Har dere isåfall noen løsninger, erfaringer, annet dere kan dele?

34 kommentarer

 1. Hein Haraldson Berg

  Jeg la i går inn et par Se & Hør-lignende store norske aviser i min hosts-fil (stjal idéen av Nervetattoo), så når det nå klør i fingrene mine og jeg setter ut på min «surfe-/oppdateringsrunde», har jeg mange færre nettsteder å pløye gjennom før jeg kan si meg fornøyd og fortsette på hva det nå var jeg dreiv med, eller sette i gang med nye oppgaver.

  Jeg tror ikke på at jeg kan bli helt kvitt disse rundene mine, og konsentrasjon varer uansett bare i korte perioder av gangen (ikke time etter time sammenhengende, i alle fall), så det er greit med noen minutter innimellom.

  Svar på denne kommentaren

 2. Mista nylig iPhonen min. Bestemte meg for å vente på iPhone 5, så skaffet meg en Nokia 1616 i mellomtiden til drøye 200-lappen. Den kan man ringe og sende SMS med, og det er det. Altså ingen internettmuligheter overhodet, og Facebook, Twitter, RSS, e-post osv. osv. får nå seile sin egen sjø når jeg ikke har tilgang til PC.

  Erfaringen oppsummert så langt: Ekstremt uvant, litt upraktisk noen ganger (bruker f.eks. e-post på reise i jobben), men også særs befriende på et vis. Hallvard har et poeng, helt klart.

  Svar på denne kommentaren

 3. Omniwriter (www.ommwriter.com) har faktisk fungert til tider. Problemet er at eg ofte har bruk for andre kjelder når eg skal skrive og så plutselig må eg innom nettlesar eller epost – og så er eg fortapt.

  Svar på denne kommentaren

  • To ting eg har snappa opp ein annan stad:
   1. Skriv og dropp «det der må eg sjekke», og skriv heller inn ein kode (@@) eller noko slikt og så sjekker du når du er så godt som ferdig med heile teksten.

   2. Dropp hyperkoblingar fortløpande i teksten og legg heller inn fotnoter/kjeldeliste/lenker på slutten av teksten. Då får den som les heile teksten servert før dei eventuelt forvillar seg inn på andre tekstar.

 4. Håvard Pedersen

  Jeg har hatt veldig gode resultater med utvidelsen Chrome Nanny (midlertidig borte fra Chrome Store fordi den måtte fjerne ‘Chrome’ fra tittelen) som lar meg svarteliste enkelte nettsteder til enkelte tidspunkt. Den er selvfølgelig lett å slå av hvis man vil, men det ga meg akkurat nok motstand til å holde meg unna.

  Svar på denne kommentaren

 5. Har av og til problemer med konsentrasjonen ja. Plutselig popper det opp en melding på MSN, Skype eller Face så er en samtale i gang. Når jeg skal gjøre lekser, må jeg gå vekk fra pcen, legge igjen mobiltelefon (Så lenge jeg ikke hører på Spotify på mobilen) og logge meg av fra sosiale nettverk så jeg får konsentrert meg om det jeg skal :]

  Svar på denne kommentaren

 6. Anders Hofseth (NRK)

  Måten jeg selv prøver å løse det på (funker ikke alltid), er å maile meg selv lenker til ting jeg kommer over, evt åpne i bakgrunnsvinduer og si strengt «Nå jobber vi, denne kan du få se på når du tar pause».

  Skrev også en sak om et skrivetricks jeg nå bruker: Aldri mer distrahert! og fikk et tips til fra min gamle kollega Henrik Jørgensen jeg også har tatt i bruk. Det hjelper litt.

  I saken er det også en herlig henvisning til Cory Doctorow: Writing in the age of distraction

  Men det er nok også skjedd en permanent rewiring av hjernen min som gjør at jeg ikke orker å holde meg til samme tema like lenge som for ti år siden. Jeg merker dette både i jobb og i privatlivet, med folk som stadig får «Mona Lisa-smilet» og forsvinner inn i en telefon delvis skjult under bordet.

  Svar på denne kommentaren

  • Istedet for å maile lenker til deg selv kan du benytte en tjeneste som heter «Read it later». Veldig nyttig når man kommer over interessante artikler man ikke har tid til å lese akkurat nå. Tilgjengelig for pc/mobil

 7. Vidar Andreassen

  Konsentrasjon sitter til syvende og sist i ens eget hode, dette er som det alltid har vært. Kildene til avsporing er kanskje lettere tilgjengelig enn før, men har de ikke alltid vært der i en eller annen form? Tidligere var det kanskje ei skjære utenfor vinduet, et stykke i dagens (eller gårsdagens) papiravis du skulle ha sett litt nærmere på, eller en interessant diskusjon på radioen, men forstyrrelsene var der. Ok, de nye forstyrrelsene har kanskje kommet i tillegg til, og ikke i stedet for, de gamle – men samtidig har teknologien også gitt oss noen fordeler på dette området. Med Skype og email slipper man å ha kolleger hengene i dørkarmen hver gang det er mindre ting de lurer på – nå kan man svare på disse samtidig som man tar en pause likevel.

  Svaret er det samme som før – vi bestemmer selv. Er skjæra utenfor distraherende kan vi dra for gardina, er emailene distraherende kan vi stenge emailklienten for en tid.

  Og det var teorien, mens jeg skrev dette pågikk det en Hoksrud-diskusjon i gangen jeg bare måtte få med meg før jeg skrev ferdig…

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Vidar Andreassen)

   🙂

   ser poenget med hengende kolleger.

   Men skjærene utenfor vinduet, er ikke de en distraksjon som utspiller seg slik
   «heisan, en skjære utenfor vinduet.»
   «skjærer er jamen merkelige fugler.»
   «velvel, jeg får fortsette med det jeg holder på med» e.l.

   mens internettets herligheter har en lei tendens til å dra oss videre til neste lille munnfull?

  • Med internett så blir det lett til at man slår opp på Wikipedia for å lese mer om skjærer. Og når du først har rotet deg inn der, så er det lett å bruke to timer.

   (Hva som gjorde at jeg havnet her, når jeg egentlig prøver å skrive en mail, det husker jeg derimot ikke)

  • I boka «59 Seconds: Think a Little, Change a Lot» som jeg leser innimellom prokrastineringa mi, sies det at prokrastineringa skjer fordi en tenker på sluttproduktet av det en skal gjøre og dermed aldri orker å komme skikkelig i gang fordi en vet at det er langt fram. Et tips til å løse dette er da å dele inn ting i mindre arbeidsoppgaver som hver tar få minutter. På den måten så får en en plan på hva en skal gjøre og kan lettere ta det stegvis. Forøvrig en veldig interessant bok som er basert på forskning og ikke synsing.

 8. Ja den filmen forklarer veldig godt hva det er…
  For jeg går utifra at det Harald mener (jeg er så arrogant at jeg tolker hva andre mener nå) er at det vil bli så mange notifications å ta tak i og at de de vil generere distraksjoner som penser av i så mange spor at Kinas lyntog-boom blekner?

  OM det er noe jeg kjenner meg igjen i? Jeg som har fått feilmeldingen «There are no more pages to view in this category» på StumbleUpon om ikke regelmessig, så iallefall har det skjedd et 5-10 ganger.

  Hadde jeg bodd i Aremorica/Gallia hadde jeg hett Procrastinox (yess, jeg klarte sløse bort litt tid på wiki’en der og gitt)

  Men fra spøk til alvor så ble min prokrastinering faktisk ganske alvorlig til slutt og tok over det meste jeg drev med, og kom snikende inn som noe helt annet – tror jeg tenkte på det som research til å begynne med egentlig. Hva er 5 minutter lesing hvis jeg kan beholde det for alltid liksom?

  Lang historie kort så måtte jeg strekke strikken til bristepunktet (jobb, kjæreste) selvfølgelig. Kom ut av det med en nyvunnet respekt for psyken og psykologene som prøver forstå den…

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Haakon)

   Det er vel kanskje litt sånn «hvis du ikke vet hvor du skal, er alle retninger nøyaktig like gode»-problematikk.

   Det er jo også nytt for oss å ha tilgang til en så stor andel av verdens innholdsproduksjon fra maskinen vi også prøver å gjøre det vi bør gjøre på. Om ikke vi har en tydelig retning og en ganske sterk vilje til å gjennomføre det vi satte oss ned for å gjøre, så skal det ikke stå på fristelser…

 9. Ja det høres ut som riktig retning 😛

  Av en eller annen grunn er det så mange venteperioder i IT-yrket (lett subjektiv mening), dvs. servere skal restartes, nettverk må feilsøkes, ting skal lastes opp og ned etc…Gjør selvfølgelig unna ting i de mellomperiodene men er det da «effektiv jobbing» eller bare et annet navn på prokr.?
  Så er IT-yrket spesielt sårbart for «prokrastinatører»?

  Svar på denne kommentaren

 10. Det å reise og bo på et sted der det ikke fins internett, eller hvor en må gå på en nettkafé for å få sjekka mail, er også en kjekk måte å innse at en egentlig ikke går glipp av stort når en er offline en stund.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Harald)

   Hehe. Samme som når man hadde vært i utlandet i 3 uker og kom hjem og leste gjennom bunken med aviser naboen hadde tatt inn mens man var borte. HVA?!? Er dette alt som har skjedd i Norge; jeg har jo vært borte i TRE UKER!

   For oss som skriver på nett er det litt vanskelig at hele publiseringssystemet er nettbasert, så jeg sitter fort i nettleseren mye av dagen.

   Løsningen min på det er dels å strukturere saker med Mindnode på iPad’en og kladde for hånd før jeg setter meg til maskinen. Deretter skriver jeg saken nesten ferdig i Notepad (som jeg jo ikke kan surfe med) før jeg slenger den over i publiseringssystemet og gjør finpuss med bilder, formatering og lenker. En annen fin ting med å skrive i Notepad, er at formateringen er kjempestygg og umulig å gjøre noe med. Da driver man ikke med jobbing på finishnivå og strukturnivå samtidig.

   Klarer likevel å surre bort usannsynlig mye tid på nett, men det er kanskje mer gjensparkling av det som var tenke/pustepauser i gamle dager.

 11. Jeg har slitt veldig med at internett distraherer meg fra viktigere ting. Det jeg har kommet frem til er at når jeg først sitter foran datamaskinen, er impulsene til å gå på internett og lese diverse ting, ubevisste. Jeg tenker ikke «OK, nå skal jeg åpne internettleseren og gå på den og den siden», jeg bare gjør det uten at jeg egentlig bevisst bestemmer meg for å gjøre det. Og når jeg først har åpnet en internettside er jeg i gang og det er vanskelig å stoppe.

  Så jeg har kommet frem til at det som fungerer er å gi meg selv en eller annen form for «input» som rett og slett rister litt i meg og får meg til å tenke over hva jeg gjør før jeg går på internettet. Da får jeg muligheten til å tenke at ”oi, nå er jeg i ferd med å åpne internettleseren, jeg må stoppe nå og fortsette med det jeg skulle gjort nå, for det er viktigere enn å surfe på nettet” og dermed stoppe distraksjonene før de tar overhånd.

  Det jeg gjør helt konkret er: På skolen har jeg en fast lesesalsplass som er tilpasset for PC-bruk. Selve PCen står på en hylle og er koblet til skjerm, mus og tastatur som jeg har på pulten. For å nå den hyllen må jeg strekke meg litt. Jeg får internett gjennom en ethernettkabel som er plugget i PCen (har også trådløst, men den er slått av til vanlig). Så når jeg skal sette meg ned og gjøre noe viktige greier på PCen så drar jeg rett og slett ut kabelen. Det er utrolig effektivt. Ikke fordi det er vanskelig å sette i kabelen igjen, det tar meg bare fem sekunder. Men fordi etter en stund har jeg glemt meg av, blitt distrahert og begynt å gå på nettet. Da får jeg opp en feilmelding fordi internett ikke er tilkoblet. Denne feilmeldingen blir en «input» som vekker bevisstheten min og får meg til å innse at jeg nå er i ferd med å spore av, slik at jeg kan komme tilbake på sporet jeg var og fortsette med det jeg drev, istedenfor å kaste bort timesvis på målløs internettsurfing.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til a-jay)

   Jeg er ex-røyker og ex-snuser. Da jeg drev på med dette, satt jeg stadig med en røyk i hånden / en snus under leppen uten å ANE hvordan den kom dit.

   Det var vel kroppens indre systemer som hadde ropt «time for instant gratification», og så hadde det bare hendt. Kanskje er det slik med formålsløs surfing også; at det trigges av / trigger etellerannet pavloviansk belønningssystem i hjernen uten at bevisstheten får være med i loopen?

 12. For å ikkje bli distrahert prøver eg å lukka alle program eg ikkje bruker og så bare fokusera på det eine programmet eg har framfor meg. Ekstraskjermen er det lett å skru av når eg ikkje brukar den. Har programmet fullskjermmodus brukar eg ofte det. Varlingar (e-post, msn, twitter osb.) og slikt vert skrudd av når eg ikkje er på arbeid eller når eg har det travelt.

  Det er krevande å jobba konsentrert med noko meir enn 20 minutt for dei aller fleste…

  Svar på denne kommentaren

 13. Jeg har to triks som oftest funker.

  Det ene er en timer (sånn eggeklokke) som jeg setter på 20 minutter. Og i det tidsrommet skal jeg bare gjøre det jeg skal gjøre. Skrive, rette oppgaver, vaske vinduer… Og så kan jeg får neon minutter pause til å sjekke fb og lage mer te før klokken går på igjen. Og ofte oppdager jeg at etter to tre runder med 20 minutter så har jeg ingen problemer med å droppe pausen og fortsette arbeidet.

  Den andre er write or die ( writeordie.com/ ) som regel funker når jeg må skrive noe og har kniven på strupen. Jeg blir like glad hver gang salutten kommer.

  Svar på denne kommentaren

 14. Thomas Flemming

  Jeg kan varmt anbefale en web basert pomodoro timer som spiller en lyd etter 25 minutter på mytomatoes.com. Den er laget av Magnar Svee som til daglig jobber som frontendutvikler for finn.no.

  Svar på denne kommentaren

 15. En ting er fokusproblemer når man jobber på en pc.
  Men hvordan vasker dere gutterommet/kontoret?:D

  Vaskekosten har stått på kontoret en stund nå, men jeg mååå bare sjekke noe eller ta en runde med et spill.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (svar til Andreas)

   😉

   Prøv denne:

   Kjøp en dobbel dajm

   Finn frem vaskeutstyret

   Skru på enten NRK Alltid Radioresepsjonen eller en spilleliste med musikk av typen uptempo gladvold. Spill høyt.

   Vask ferdig

   Belønn deg selv med Dajm’en

  • jeg er som nevnt fan av å bruke en timer på alt, også ting osm å vaske (det var faktisk der det begynte). jeg setter timeren på 20 minutter og vasker (rydder etc) til det piper. Og så pause. Rinse and repeat.

   Og ja, både hus og kontor er fullt av eggetimere kjøpt på Clas Olsson.

 16. Daniel Kahneman har jo akkurat kome ut med ei bok som heiter «Thinking fast and slow» som har fått veldig gode kritikkar. Denne boka tek opp kor dårleg rask intuitiv tenkjing eigentleg er på veldig mange områder. «System 1 is fast, intuitive, and emotional; System 2 is slower, more deliberative, and more logical.»

  Dersom internettdingsar gjer til at ein ikkje greier å konsentrere seg så er det kanskje lurt å heller lese nokre gode bøker eller aviser.

  Bruksområdene til desse teoriane er stor, og internettgrunderar som Jeff Bezos, Sergey Brin, samt Storbritannias statsminister David Cameron er fan av Kahnemans teoriar.
  amazon.com/Thinking-Fast-Slow-Daniel-Kahneman/dp/0374275637

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.