nrk.no

Hva tenker dere på idag?

Kategori: Diskusjon


Idag skal vi gjøre noe annet på NRKbeta. Fortell oss hva dere tenker på idag, temaer som opptar dere for tiden – stort og smått. Ting dere synes vi bør prate om. Forslag innen kl 0930 idag. Bruk kommentarfeltet. Sett igang!

EDIT: Vi har nå avsluttet innsamlingen av temaer og holder på å rydde i bunken som ble litt høyere enn planlagt. Hold ut!

66 kommentarer

 1. To ting; for det første at det hadde vært dritfett å være på Driv i Tromsø i kveld for å se Oslo Ess og at det på søndag er landeveisritt for herrer i Sykkel-VM. God of Thunder tar nok den! All hail!

  Svar på denne kommentaren

 2. Hvorfor så mye lenkes til Facebook som eneste informasjonskilde. Det er faktisk mange som ikke er der, og ikke kunne tenke seg det.

  Jeg var der i et halvt år, gikk lei, avviklet kontoen, og har heller ikke lyst å være der på grunn av personvernet. Hva skal vi «stakkarer» gjøre som ikke er med i FB og lenken med info. går kun dit?

  Hvorfor er VG så sterkt sammenkoblet med dem (kommentarfeltet)? Hvordan i hule skal jeg kunne kommentere? Og VG som også har skrevet om manglende personvern?

  Svar på denne kommentaren

  • Enig! Det blir en slags tvangsbruk av FB. Lokalavisen her har også koblet facebook til sine kommentarfelter, og mange jeg kjenner syns ikke noe særlig om det. Jeg for min del har sluttet å kommenterer.
   Og ja, det er faktisk mange som er FB brukere.

 3. Atle Frenvik Sveen

  Tenkte det egentlig i går (twitter.com/#!/atlefren/status/116846030057775104), men er fortsatt relevant:

  Hvorfor er det så mange som mener at iPhone/Pad/Pod er så mye enklere, mer intuitivt, ja bedre enn alternativene?

  Er det jeg som er for smart og dermed ikke ser «problemene» med min Galaxy SII? Er jeg ignorant som ikke har brukt en iPhone og sett lyset? Ser jeg ikke etter de rette tingene?

  (merk: jeg er ikke ute etter å starte en fanboy-war, jeg registrerer at Apple sine produkter er gode, såklart er de det, Apple er gode på det de driver med, men jeg unngår å kjøpe produkter fra dem av ideologiske grunner, det er dog en annen debatt. Det jeg lurer på er hvorfor så mange fremstiller (de Android-baserte) alternativene som så vanskelige å bruke.)

  Svar på denne kommentaren

  • Håvard Pedersen (svar til Atle Frenvik Sveen)

   Problemet (og grunnen til at denne krigen aldri tar slutt) er at man ikke ser en brukeropplevelsen ved et øyekast eller ved å se over en featureliste.

   Akkurat som at mange av Nokias smarttelefoner med Symbian også ser like bra ut som Android og iPhone-konkurrenter på papiret. Og de som aldri har brukt noe annet vil heller ikke skjønne forskjellen bare ved å se på et par screenshots av Android.

   Nå skal det også sies at mye av styrken med iPhone først merkes om man går «all in» for Apple-produkter så man får synergien fra all integrasjonen mellom produktene. Av en eller annen grunn grøsser folk av tanken, men har like fullt ingen problemer med å levne hele livet sitt til Google, som faktisk KUN lever av å selge tilgang til alle brukerene sine.

  • Jeg har eid både iPhone og Android (Sense), og begge har sine svakheter og fordeler.

   Men som Håvard sier, brukeropplevelsen er utvilsomt den største fordelen ved iPhone, satt opp mot Android. De har en tydeligere og mer helhetlig designfilosofi som går på enkelhet på alle plan (produkt-økosystem, design, systemarkitektur), og det fører kort og godt til en bedre brukeropplevelse for de aller fleste.

   Med mindre du har veldig spesifikke krav, er brukervennlighet og opplevelsen du får av å bruke produktet ofte den viktigste faktoren for hvorvidt du liker det.
   Android er absolutt ikke dårlig på brukeropplevelse. Sense har gjort mye bra. Men det når likevel ikke opp til Apples helhetlige og veldefinerte filosofi.

 4. Vidar Andreassen

  Hvor mye sier mine Spotify-spillelister om meg som person? Bør jeg dele alle med mine Facebook-venner, eller bør jeg filtrere litt?

  Og hva gjør jeg hvis jeg finner Justin Bieber i mine Facebook-venners Spotify-lister? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Iacob Prebensen

  Personvernissues knyttet til ansiktsgjenkjenningprogramvare. Særlig Picasa hvor det kombinereres med epostadresser. Potensielt vet Google nå hvem vennene mine er, hvor de har vært og sammen med hvem. Og det uten at noen av dem har gitt tillatelse til det.

  Hva har Google sagt om hvordan de håndterer disse dataene, og hvem regulerer det?

  Svar på denne kommentaren

 6. Péter H. Gombos

  At faktisk internettet fra nittitallet finnes og er mye i bruk. IRC og Usenet, samt ordentlig gamle websider. Mail er jo også på en måte i samme klasse. Med tanke på hvor raskt den teknologiske utviklingen har gått er jo det nesten som om mange fortsatt bodde i middelalderhus, mens det var bygget skyskraperer overalt rundt.

  Ellers tenker man da også ofte på P=NP…

  Svar på denne kommentaren

  • Atle Frenvik Sveen (svar til Péter H. Gombos)

   Du må ikke glemme email, det er jo steinalderteknologi i forhold til «SoMe».

   IRC er fortsatt helt genialt, dog til annet bruk enn jeg hadde for 10 år siden ihvertfall.

  • Kevin Brubeck Unhammer (svar til Péter H. Gombos)

   Eg synst IRC, epost og usenet er heilt fantastisk. Kan du forklara kva som har skjedd av utvikling som burde erstatta desse, for eg trur verkeleg eg ikkje fått det med meg?

   Twitter/mikroblogging er vel det einaste som ser litt nytt ut (altså, det at det er så «begrensa» er det som gjer det til noko nytt), men det kan jo ikkje erstatta IRC eller epost.

   Facebook er … vel, til «epost» er det ubrukeleg, og elles gjer det ikkje så mykje meir enn twitter/IRC.

   Gtalk osb. er jo eigentleg berre IRC, berre at tenesta er sentralisert, du har ikkje kanalar og kan ikkje køyra ein bouncer, men må i staden logga inn på ei viss nettside for å få meldingane som kom når du var borte.

   (Men kanskje eg har eit betre inntrykk av epost enn andre, sidan eg oftast skriv med folk som veit korleis dei skal svara på epost, og er teknisk nok til å konfigurera brukargrensesnittet mitt når eg vil det.)

   Det er mange som køyrer Volvo med manuellgir sjølv om det finst segways.

  • Skriver under på at generelle retningslinjer om bruk av e-post er viktig.

   Hvordan kan man få folk til å begynne å behandle innboksen sin som en postkasse, evt en arbeidsliste, og ikke som en kombinert søppelkasse og fjernarkiv?

 7. Martin Berglund

  Hvilken effekt godt design har for et produkt.

  «Facebook Timeline» design diskuteres ivrig på nettet nå. Jeg tipper det er de flinke folkene fra SOFA som har fått gjøre det de er så gode på. Mange er enige i at utformingen holder et meget høyt nivå.

  Jeg tenker på hvilken effekt en god ryddejobb og et nytt design av nrk.no vil gi.

  Svar på denne kommentaren

 8. Jeg tenker at jeg støtter Eivind 100%. Det må bli slutt på alt Facebook-maset. Å kreve medlemskap i FB for at en kunde skal kunne være bidragsyter i et forum, eller kunne lese informasjon ang et TV-program, er helt latterlig.

  Bare tanken på «www.facebook.com/utinaturen», er jo helt patetisk. NRK må slutte med dette, og lage videreutvikle egne web-sider, istedet for å støtte seg på en kommersiell hype!

  Ville dere presentert «www.tv2.no/utinaturen», dersom tv2 hadde tilbudt en gratis tjeneste som ble brukt av folket?

  Svar på denne kommentaren

 9. At nrkbeta.no har blitt en så stor suksess at man bare kan slenge ut et så åpent spørsmål som «Hva tenker dere på i dag?» – for så å få mange relevante innspill tilbake. _Det_ er imponerende!

  Svar på denne kommentaren

  • MrLockertsen (svar til Glenn Melby)

   Det er kjempeimponerande, og seier mykje om kvalitetn på NRKbeta og brukarane deira, men det hadde ikkje gått så kjapt om det ikkje var for at brukarane brukar Facebook/Twitter.

 10. Facebook og lignende sosiale medier er relativt utbredt, musikk og film streames og lastes ned og banken har man sluttet å besøke. Det man trenger av lesestoff kan man finne på nettet.

  Hvor har utviklingen tatt oss om 10 år? 30 år Hvordan ser vår teknologiske hverdag(sic) ut? De fleste her er ikke eldre enn at vi vil oppleve det, men er vi i stand til å tenke oss hvordan det vil bli? Mange har prøvd, men ingen har ennå noen fasit.

  Svar på denne kommentaren

 11. At jeg er litt sliten i hodet om dagen. Jobber som utvikler, og har en del veldig kule prosjekt på gang. Da blir det til at jeg sitter med prosjektene på jobb, men så vil jeg fortsette når jeg kommer hjem. Og det slår meg at det er veldig mange teknologer som deler denne lidenskapen. Men er den kun for oss «PC-folk»? Jeg har enda ikke møtt en rørlegger som drar hjem etter jobb, og leker seg med rør, for å teste ut nye ting.

  Så jeg lurer egentlig på hva det er med vårt yrke som gjør at folk sitter 12-16 timer om dagen med det, selv om de ikke får betalt for alle timene.

  Svar på denne kommentaren

  • MrLockertsen (svar til Pål Strøm)

   Word.
   Pre-internett jobba eg faktisk ei stund som lastebilsjåfør med levering av varer. Herregud kor greit det var. Varene stod klare om morgonen, og når dei var ferdiglevert var det INGENTING å tenkje på før neste morgon.
   Problemet var seff at det blei rutineprega og kjedelig i lengda, men _innimellom_ saknar eg det enkle yrket.
   Men eg ville ikkje bytta – ikkje for noko!

  • Og jeg tenker på hva som skjer med IT-bransjen når folk tar med jobben hjem.
   Er det det som gjør at bransjen gjør så mye spennende ting?
   Får man bare en viss type mennesker der, og hva gjør det eventuelt med miljøet?
   Skremmer man bort mangfoldet?

 12. Hvordan skal vi begrense oss når vi surfer? Det er et hav av interessant, nyttig, morsom etc. informasjon, men timene flyr… Hvordan få tak i det mest interessante (for meg) i en fart og vite når nok er nok?

  Svar på denne kommentaren

 13. Torill Ellingsen

  Tenker på to ting i dag:
  At Bjørn Erik Thon hos Datatilsynet skal presentere et prosjekt om elektronisk kjernejournal i Trondheim neste uke. Det er virkelig på tide!

  Og at jeg skal på kurs og danse hele helgen – argentinsk tango! To tango or not to tango ..

  Svar på denne kommentaren

 14. «Good enough technology».

  Trass i at kamera kjem med høgare og høgare oppløysing, og folk har fete speilreflekskamera, er det mobilkamera og billige alternativ som ruler når kvardagen dokumenterast. Mobilkameraet er «god nok».

  Samstundes som oppløysinga på TV’ar og framvoksteren av HD-kanalar er stor, er folk flest uinteresserte i Full-HD. Blu-ray-salet burde tatt større andelar av DVD-salet, men folk vel det billegaste, fordi DVD er «godt nok». Samstundes er nett-tv og TV på mobilen på frammarsj – sjølv om det også i stor grad er på bekostning av bilde- og lydkvalitet.

  CD-salet går i dass, mens salet av mp3 og streaming aukar, til trass for at lydkvaliteten udiskutabelt er dårlegare. Men for folk flest er det godt nok.

  Kvifor?

  Svar på denne kommentaren

 15. Jeg lurer mest av alt på hva som skal til for at jeg på lovlig vis skal kunne bruke min NRK-lisens og se alle NRK-programmer på min PC når jeg bor halve året i Spania. Irriterer grenseløst at det er noen som «stjeler» og videresender norske TV-kanaler inkl. NRK og tjener grovt med penger på det!
  Dette burde jo kunne løses – jeg skal love aldri å vise NRK for mine spanske venner!

  Svar på denne kommentaren

 16. Dette er kanskje ikke så teknisk, men jeg tenker på det etiske rundt TV2’s avsløringer (og dette er jo NRK). Noen spørsml jeg stiller meg: Er det ingen grenser for hvor langt journalister skal kunne gå? Hvem vil ønske å bli folkevalgt når man må forvente å bli overvåket og filmet med skjult kamera 24/7?

  Svar på denne kommentaren

 17. Om jeg skal gå for tab eller netbook.

  Hvordan jeg skal få google calendar på min nokia n8 og om nye versjoner av symbian eller windows phone blir tilgjengelig for den i framtiden..

  om nye facebook blir bra eller ikke og om ikke google+ blir nok en flopp..

  Svar på denne kommentaren

 18. Lovlig sent svar ettersom dagstenkningen er stengt, men jeg får unnskylde meg med å være litt treg i tankegangen.

  I går (og i fjor for den saks skyld), før man ikke fikk lov til å registrere tanker på NRKBeta lenger, tenkte jeg på hvorfor i all verden et land med 4,5 millioner mennesker absolutt skal ha 3 forskjellige skriftspråk. Jeg forstår at saami bør være med grunnet absurde forskjeller, men bokmål/nynorsk (eller som vi sier i Bergen norsk/nynorsk) blir egentlig bare like tåpelig som at USA skulle hatt US english og GB english som offisielle skriftspråk.

  Svar på denne kommentaren

  • Bokmål, nynorsk, nord-samisk, lule-samisk, sørsamisk og kvensk, da tror jeg de fleste er nevnt. Rom, kanskje?

  • Kevin Brubeck Unhammer (svar til Erik)

   Ja, tri er jo lovleg lite for eit land. Det finst over 6 000 språk i verda, og under 200 statar, så då har Noreg ein tidel av gjennomsnittet, per land. Men, om me ser på innbyggarar så har vel Noreg omtrent det me burde venta: 6000 * (4987900/6790000000) ~= 4,4. Men det er jo sjølvsagt ikkje så enkelt, nordsamisk osb. har aldri vore begrensa til Noreg; og så har me innvandring/utvandring …

   USA har gjort det «enkelt», dei har ikkje noko offisielt språk (sjølv om individuelle statar kan ha det annleis).

   Marit: pitesamisk, norsk teiknspråk.

  • Absurdlig hyggelig at det er 6000 språk i verden, Litt av grunnen til dette er vel at Norge har 7000 forskjellige dialekter.

   Uansett så er dette en tanke rundt SKRIFTspråk. Og herreminhatt om du finner 6000 av dem…

   Marit heter forresten også mammaen min, så kudos for relevant tillegsinformasjon akkurat som mamma ville sagt det. Og på tross av den naturlige sarkasmen som oppstod i setningen menes dette fullstendig seriøst.

 19. Kvifor skal alt delast? Alle nettsider, over alt vil at du skal dele med «venene dine». Eg har ingen ting å dele. Det eg gjer er berre trivielt tøys som bidrar til støyen på nettet. Svært få om nokon, er interessert i det eg meiner eller gjer.

  Svar på denne kommentaren

 20. Jeg vet jeg er for sen, men ikveld ble jeg tvangsinnskrevet og -logget på youtube av gmail-accounten min når jeg uforvarende klikket meg inn på en video. Er ikke interessert i å bli assimilert på slikt vis av «the hive» aka Google.

  Har lett på nett etter muligheter til å få blokkert dette – jeg ble ikke en gang spurt om jeg var interessert – men det ser ikke ut til at det er mulig å både være innlogget og lese mail mens jeg bruker youtube uten å bruke separate browsere. Er det noen som vet mer om disse borg-tendensene til google og hvordan de kan bli kill -9 for good?

  Svar på denne kommentaren

  • Kevin Brubeck Unhammer (svar til Siri J)

   spørsmålet er vel heller kor lang tid det tek før dei byrjar å automatisk gjenkjenne at du bruker separate nettlesarar …

 21. Er redd du har rett, jeg holder på å avvikle gmail og andre google-relaterte ting nå. Jeg liker ikke den vendingen de har tatt, «hjelp» til å parkere ting i googledocs som jeg ikke vil ha der, tvangsouting på google+ og deretter dette. Det hjelper ikke at jeg liker ideene, min privacy er jeg mer glad i. Nei, jeg trekker meg unna «the hive» av samme grunn som jeg kuttet ut facebook – det er som en gjærsopp som blander seg i alle aspekter av online-livet mitt. Brrr!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.