nrk.no

Nå kan du sette opp ditt eget geografiske gjerde på Flickr

Kategorier: Det sosiale nettet & Foto


Flickr har fått en ny funksjon: «geofence». Eller «geografisk gjerde». Funksjonen lar deg sette opp geografiske områder og så bestemme hvem som skal få se posisjonsdata for bildene dine innen akkurat det området.

Flickr er et av verdens største steder for å dele bilder på internett. Og som de fleste slike nettsteder støtter de geografisk posisjonering av bildene dine.

Du kan plassere bildene dine på kartet selv eller la det hele skje automatisk dersom du knipser med et kamera som inneholder GPS. Dette er vanlig i nyere mobiltelefoner og blir mer og mer vanlig i både kompaktkamera og speilreflekskamera. Og med en liten ekstern GPS er det enkelt å automatisere jobben selv om det ikke er GPS innebygget i kameraet du bruker.

Derfor blir fler og fler bilder på Flickr mulig å plassere på kartet. Og flinke folk som Eric Fischer kan lage spennede prosjekt som dette: Turist-hotspots i Oslo.

Men den såkalte geotaggingen er svært nyttig når du skal prøve å finne frem i din egen billedsamling. De færreste av oss er flinke til å merke alle bilder med hvor de er tatt osv. Og det er sikkert ikke bare meg som baserer mye av navigeringen i billedsamlingen på tidspunkt. Og bare det. «Hmm, det må ha vært en gang i mai i fjor at jeg tok det bildet av den fine bilen i Oslo sentrum…»

Den automatiske posisjonsmarkeringen er så nyttig at de fleste av oss slår den på og bruker den. Men når vi deler bilder på nett kan den avsløre mer enn du ønsker. Samtidig taper du mye funksjonalitet i nettalbumet ditt om du slår posisjoneringen helt av.

Finnes det ikke en mellomting? Jo, på Flickr har de nå implementert en mellomting. Du kan velge å ha posisjonsmarkering slått på slik at alle kan se hvor bildene dine er tatt, men sette opp enkelte unntak. Det tidligere nevnte geografiske gjerdet.

Du setter enkelt og greit opp områder på kartet. Og velger så hvem som skal få se hvor bildet er tatt om det er innenfor det området. Om du ikke vil at folk skal vite nøyaktig hvor du bor eller hvor du har hytte kan du sette opp unntak rundt de områdene.

Så blir det litt vanskeligere for folk å avsløre alle dine bevegelser. Vi liker løsninger som dette. Funksjoner som gjør at du kan begrense litt men ikke alt. Det er dumt at du slik det har vært til nå har blitt tvunget til å ta et meget polarisert valg: alt eller ingenting. Nå kan du finjustere.

Men vi skulle gjerne sett funksjonen enda mer avansert. Nå kan du velge at bilder som er postet innenfor et visst område skal skjule sine posisjonsdata basert på dine valg. Du skal ikke se bort fra at det kunne vært nyttig å sette dette opp slik at du kunne velge å ikke bare skjule posisjonsdata, men automatisk gjøre hele bildet privat basert på geodata. At for eksempel «alle bilder som er tatt i nærheten av landstedet vårt skal settes som private».

Uansett, funksjonen blir en slags geografisk versjon av kretsene i Google+ som lar deg bestemme om du vil dele med alle eller bare noen. Og det var nettop i den diskusjonen at Kevin Brubeck Unhammer tipset oss om geofence-funksjonen i Flickr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.