nrk.no

Apple og Samsung: Kampen om den flate datamaskinen

Kategorier: Gadgets & Konferanser og messer


Da Apple lanserte sin iPad i 2010 var det usikkert om folk ville være interessert i denne nye formen for datamaskin. En forvokst telefon som du ikke kunne bruke som telefon. Men folk var tydeligvis interessert. Og Apple har solgt millioner av dem.

På IFA-messen som foregår i Berlin i disse dager var det ingen tvil om at flate datamaskiner er inn. Svarte, hvite, store og små.

(Bilde: da NRKbeta besøkte Samsungs stand på IFA dominerte Galaxy Tab 7.7. Nå er alt fjernet. Flere dager før messen er ferdig)

Konkurrentene vil ikke la Apple være alene og i Berlin i fjor var det blant annet Samsung Galaxy Tab vi hadde forventninger til. Forventninger som ikke ble innfridd. Nå, et år senere er det langt flere som har kommet seg på banen.

Men Samsung leder an og i år viste de blant annet fram sin Galaxy Tab 7.7 og Galaxy Note. De har også kommet med en ny større maskin, men på grunn av patentkrangling med Apple ble ikke Samsung Galaxy Tab 10.1 vist på IFA. Og etter at NRKbeta fikk tittet på Galaxy Tab 7.7 ble også den fjernet fra Samsungs stand. Igjen etter press fra Apple. Men vi fikk sett på den og filmet litt:


Link til video på YouTube

Men selv om produsentene krangler om patenter er det ingen tvil om at flate datamaskiner med berøringsskjerm har kommet for å bli. Og som dere skjønner er Samsung blant de hissigste. Både Tab 7.7 og Galaxy Note er fine enheter med svært god skjerm.

Galaxy Note har i tillegg til vanlig berøringsskjerm for fingre tatt frem igjen den gode gamle stylusen som Steve Jobs gjorde narr av på scenen da han lanserte iPhone.

Rett og slett fordi Samsung mener at mange kunder vil ha muligheten til å tegne og notere med penn også. Og at det er en form for behov bekrefter vel alle pennene du også får for iPad. Selv om den ikke støtter tegning med penn på en spesielt god måte.

I vår lille test kan vi slå fast at Galaxy Note fungerer greit med sin ja-takk-begge-deler-tilnærming. Størrelsesmessig er Galaxy Note midt mellom en vanlig smarttelefon og et klassisk nettbrett.

Men så må altså Apple og Samsung krangle ferdig før vi får se disse produktene i alle butikkhyller.

11 kommentarer

 1. Frank Eivind Rundholt

  Foreløpig har jeg klart å styre unna tabletten. Med både mobil (Galaxy S2), mini-PC, laptop og stasjonær PC sier fornuften i meg at det bør holde. Men geeken i meg snakker av og til med utestemme og ser klare fordeler med et nettbrett.

  Svar på denne kommentaren

 2. Er det slik å forstå at Aple vil eie markedet alene og nesten ta patent på «å ta på en skjerm», der datamaskinen kun består av en skjerm?

  Er det slik å forstå at Aple heller vil saksøke vekk konkurenter fra markedet enn å fokusere på å utvikle egne produktene sine?

  Er det slik å forstå at Aple saksøker konkurenter fordi de lager «en datamaskin, kun bestående av en skjerm, som man kan ta på»?

  Dette er vel noen av grunnene til at jeg ikke støtter og kjøper Apple.

  For øvrig prøver jeg på å ta patent på ordet «the» og «a», og gi ut lisenser for bruk av det…

  Svar på denne kommentaren

  • «Er det slik å forstå at Aple heller vil saksøke vekk konkurenter fra markedet enn å fokusere på å utvikle egne produktene sine?»

   Jeg er ingen Applefan, men selv jeg skjønner jo at det må være irriterende for Apple å drive utvikling for alle aktører på markedet.

   For det er jo det som skjer. Apple lager en løsning eller et produkt, og alle andre kopierer. Så venter de til Apple kommer med noe nytt igjen, før de enda en gang kaster seg over kopimaskinen. Og sånn fortsetter det.

 3. Dette løser seg. Apple sine patenter er så latterlige at de ikke vil holde behandling i noe land. Kanskje det er spikern i kista for hele patentvesenet. Pateneter er en overlevning fra middelalderen som idag ikke har noen annen dokumentert funksjon enn å gjøre produkter dyrere og stoppe inovasjonen.

  Svar på denne kommentaren

 4. Og Apple har vel klart å verta stempla som IT-verdens største fiende, Google og Microsoft verkar som snille gutar i forhold.

  Apple har vore flinke og skapa eit behov for tablet, som i noverande form er ein stoor mobiltelefon, uten tilknyting til din datamaskin.

  OS som støttar både tablet og datamaskin er «missing link» for tablet, i allefall i forretningsverden.

  Windows 8 skal støtte begge delar, og då er muligens Lenovo sin «patent» liv laga. Ideapad U1 konseptet ville vore ideellt for samme OS på tablet og datamaskin:
  youtube.com/watch?v=Iki2ohoVyeI

  Svar på denne kommentaren

 5. Nettbrett, pad, tab, fjøl, padde… Alle vil lage flate datamaskiner.

  […] som er lettest å se på store elektronikkmesser er hovedtrendene. Og som vi har vært inne på var flate datamaskiner en av hovedtrendene på gigantmessen IFA i Berlin i […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.