nrk.no

TV og radio – når du vil

Kategorier: Media,NRK,Radio & TV


NRK kommer med ny versjon av Nett-TV og Nettradio til neste år. Men allerede nå kan dere få et innblikk i prosessen og en sniktitt på hva som kommer.

Her på NRKbeta prøver vi å fortelle så mye som mulig om hva vi holder på med i NRK. Et av de mest omfattende prosjektene vi har jobbet med de siste årene er arbeidet med et forbedret tilbud for TV og radio på nett. Det beste er at dere får informasjonen direkte fra dem som er mest involvert. Vi har derfor sluppet til nettsjef Sindre Østgård og produktsjef, Trond Johansen, for å gi dere et innblikk.

Fremtidens medieopplevelse

Av Sindre Østgård

Vi er på IFA-messen i Berlin der fremtidens TV, mobiler og andre duppedingser blir presentert. Her samles både teknologipresse, utstyrsleverandører og bransjefolk. I den forbindelse har NRK presentert noen av planene vi har for TV og radio på nett og andre plattformer fremover.

NRK har bygget Nett-TV og Nettradio på nytt. Tidlig 2012 vil vi være klare med resultatet. Vi har jobbet for å utvide den visuelle opplevelsen, tilby langt høyere videokvalitet og gjøre det lettere å finne de programmene du vil se eller høre, når du vil. Vi ønsker at tjenesten blir et godt sted å være, en tilrettelegging av mer av det innholdet som interesserer og engasjerer deg. Og gi en brukeropplevelse som er tilpasset de enhetene du velger å bruke. Enten det er datamaskinen, mobilen, TV-apparatet eller nettbrettet.

For NRK som allmenkringkastinger er det viktig at flest mulig får tilgang til programmene våre. Derfor bygger vi det vi gjør på internasjonale standarder. Det betyr at vi jobber for at folk skal kunne se og høre NRKs programmer på så mange duppedingser de velger å skaffe seg, så lenge de har en nettleser og kan spille medieinnhold.

Her i Berlin ser vi flere såkalte hybrid-TV-er med tilgang til innhold fra nettet og mange nye spennende tjenester og prdukter for fremtiden. Når vi først har fornyet TV- og radiotilbudet vårt for datamaskiner, nettbrett og mobil er vår ambisjon å tilpasse tjenestene for den store skjermen i stua. Det betyr at du ikke lenger vil være avhengig av PVR-bokser for å kunne se programmene du ønsker når du selv vil. Vi skal ta med oss erfaringene og ny brukeropplevelse fra Nett-TV over til den store skjermen i stua så publikum kan se for eksempel dokumentarer, Trygdekontoret, Nytt på Nytt eller nye serier som Lilyhammer – når de selv vil.

Flere av NRKbeta-leserne har ganske lenge spurt om hvilke planer NRK har for ny Nett-TV og Nettradio. Nå er tiden inne for å gi dere innblikk i hva vi har drevet med. Vi har arbeidet med å lage neste generasjons Nett-TV og Nettradio, byttet ut alle deler både over og under panseret, og vil gi folk den brukeropplevelsen de fortjener.

Mange av oss er glade i de store TV-opplevelsene. Vår visjon er å frigjøre begrepet TV fra en linær fortid, og gjøre det lett for folk å se det de vil, når de vil, på den dingsen de har for hånden. I kjernen er jo innholdet: vi vil gjøre de gode historiene større, og gi dem lengre liv.

Et stort og spennende prosjekt

Av Trond Johansen

Tjenestene vil tilby vårt TV- og radioinnhold, både kanalene og de enkelte programmene som er sendt. TV og radio vil leve i to separate, nesten identiske univers – så dette blir to tjenester side ved side.

Brukeropplevelsen har blitt laget med tanke på at du som bruker enkelt skal finne de programmene som nettopp er sendt på en av våre TV- eller radiokanaler og som vi har rettigheter til å vise på internett. Vi ser at det er de nyeste programmene som er de mest populære, hovedsakelig fordi seere gikk glipp av dem da de ble sendt på «vanlig» TV eller radio. Etterhvert vil vi også tilby programmer fra vårt historiske arkiv, men det er en omfattende og utfordrende oppgave både i forhold til arbeidsmengde og rettigheter.

Spol tilbake

Vi lanserer også en funksjon som lar deg spole tilbake i direktesendingene, for alle våre TV- og radiokanaler. Her kan du når som helst flytte deg inntil tre timer tilbake i sendingen. Kommer du litt for sent til Dagsrevyen er det bare å starte NRK1 og hoppe til starten av programmet.

Flere plattformer

Et viktig mål for oss har hele tiden vært å få tjenesten til å fungere på flest mulig enheter. Disse deler vi inn i fire plattformgrupperinger: datamaskin (Win/Mac/Linux), smarttelefoner, nettbrett og TV-skjermer.

Her på den gigantiske konsumentelektronikkmessen i Berlin er det kaotiske bildet av ulike plattformer tydeligere enn noe annet sted. Å programmere vårt tilbud fra grunnen av for alle de forskjellige plattformene vil være urealistisk. Vi følger nøye med og vurderer fortløpende hva som er den beste løsningen for å nå flest mulig av dingsene. I første omgang har vi bestemt oss for å hovedsaklig satse på det som er den tydeligste fellesnevneren for alle enhetene: Nettleseren.

For at vi skal støtte en enhet må den:
a) være tilknyttet internett,
b) ha en nettleser og
c) kunne spille video og lyd.

Som punkt b) sier lager vi tjenesten med web-teknologi (HTML/JS/CSS). Foreløpig ønsker vi ikke å lage proprietære apper for smarttelefoner eller nettbrett men heller så langt det er mulig følge den åpne W3C-standarden.

Siste generasjons videoteknologi

Vi tar også steget opp til siste generasjon videoteknologi. Flere av dere la kanskje merke til at vi testet en slik løsning under Ski-VM i vinter og under direktesendingen fra Hurtigruta nå i juni. Kort fortalt baseres løsningen på videoformatet MPEG4 H264 distribuert over HTTP-protokollen med bruk av adaptive bitrater.

Avspillerklienten avhenger av hvilken enhet du benytter; for PC og Mac blir det Adobe Flash, for enheter uten Flash blir det HTML5 eller innebygde videoklienter. Vi vil tilby fem videokvaliteter som starter på 141 Kbps og slutter på 2,3 Mbps i 1280×720 oppløsning. Den høyeste kvaliteten blir HD.

Vi har landet på MPEG4 som vårt hovedvideoformat av flere grunner: Formatet har god opplevd kvalitet i forhold til båndbredde og kodingstid, det støttes av mange plattformer/nettlesere, har velfungerende distribusjonsløsninger og er enkelt for brukere som ikke er teknisk kyndige. Prinsippielt sett skulle vi gjerne benyttet et helt åpent format uten noen former for begrensninger. Men etter nøye vurdering har vi endt med at MPEG4 H264 er det beste for å nå flest mulig med best mulig kvalitet.

For Windows, Mac OSX og Linux pakkes videoen inn i en avspiller basert på Flash. Dette er heller ikke optimalt: Avspilleren er ikke helt åpen, men akkurat nå helt nødvendig for å gi best mulig kvalitet og for å kunne håndtere rettigheter.

Jeg vil senere komme tilbake med en mer detaljert artikkel om videoformater og distribusjonsvalg.

Tjenesten baserer seg på streaming, ikke nedlasting. Vi har langt færre rettigheter for nedlasting, og de fleste av våre brukere ønsker å starte videoen med en gang.

Tilpasset brukeropplevelse

Sammen med det svenske selskapet Doberman har vi jobbet iherdig for å får frem intuitive, tiltalende og funksjonelle brukeropplevelser for tre av de fire plattformene (datamaskiner, smarttelefoner, nettbrett).

Noen av utfordringene har vært å ta frem grensesnitt som fungerer for navigasjon med både mus, pekefinger og etter hvert fjernkontroll. En annen har vært å håndtere skjermoppløsninger fra 320 px opp til 1920 px. Vi har som mål å gi deg TV-følelsen når du bruker tjenesten og at du ikke trenger å være teknisk kyndig for å forstå eller bruke den.

Når kommer den?

Vi vil først lansere den nye tjenesten for datamaskiner. Sammenlignet med dagens tjeneste blir dette et generasjonsskifte (eller to!). Vi planlegger lansering av denne i starten av neste år.

Denne versjonen vil også spille video på utvalgte smarttelefoner og nettbrett, men da med et brukergrensesnitt som ikke er spesialtilpasset. Brukeropplevelsene for smarttelefoner og nettbrett slår vi på litt senere.

Sigrid mobil
Sigrid mobil

Etter hvert vil vi også tilpasse tjenesten mot TV-skjermen. Det vil si skjermer med innebygd nettleser, spillkonsoll eller digitale mottakere som har nettleser og kan spille video via internett. En spennende utfordring her er hvordan vi skal gjøre 50 000 (eller flere) programmer tilgjengelig via TV-fjernkontrollen. Fjernkontrollen ble jo egentlig designet for å zappe kanaler og stille volum opp eller ned.

Vi tar gjerne imot tips på gode TV- eller filmtjenester som løser dette på en god måte.

Kom med innspill og spørsmål!

Hva bør vi prioritere? Hva er de beste løsningene dere har sett andre steder? Hvordan skal vi ta NRK TV videre slik at flere kan bruke innholdet?

Alle kommentarer vil bli lest nøye, og vesentlige innspill går inn i prosjektplanene. Vi kommer til å holde dere løpende orientert om videre utvikling, og når vi er klar med betaversjon blir det selvsagt annonsert her slik at første versjon som møter publikum er «sertified & powered by NRKbeta».

200 kommentarer

  • Geir Børdalen (svar til Magnus)

   Hei Magnus

   Vi har faktisk jobbet med «NRK – når du vil» siden slutten av 2009. Grunnen til at dette tar tid er blant annet at leveranse mot nett krever enda bedre tilgang til interne «metadata» i NRKs produksjonssystemer. Vi har i løpet av 2010 og 2011 gått igjennom en rekke av disse og endre en masse prosesser. Vi har også endret databasestrukturer og integrasjonsprosesser (hvordan vi flytter data mellom systemene). Dette gjør at vi nå kan «beite» på metadata fra f.eks Digitalt Musikkarkiv (all musikken vår), Programbanken (lagringsbanken vår for alle TV-programmene, PRF (her ligger f.eks alle sendeplanene for både radio og TV, rubrikktekster, medvirkende og en masse annet), Digas (produksjonssystemet for radio) og en rekke andre systemer. Det har også vært en stor jobb å systematisere dataene bedre. Alt dette er gjort for at prosesser skal gå mest mulig automatisk internt.

   «NRK-når du vil» er også en utfordring i redaksjonene våre i både radio og TV. En rekke av de metadataene som blir lagt inn har ikke vært godt nok tilpasset bruk for nett. Dette gjør at vi nå holder på med et stort opplæringsløp som vil gå utover høsten. Når vi går «live» håper vi at alle arbeidsprosessene internt også er på plass. (Det er faktisk mange hundre som skal læres opp i nye rutiner.)

   Men så håper vi at det skal bli bra også – for deg som bruker! :.)

 1. Arne Pihl Bordi

  Her er noen synspunkter fra meg:
  Spillelister for wimp og spotify med i programinfoen (radio).
  Mulighet for å skru på twitterstrøm med aktuell hashtag rullende over skjermen.
  Bruke smarttelefon som fjernkontroll for tv-versjon/pc-versjon (typ stuepc)
  Brukerkonto for å favorittmerke sendinger for senere gjensyn.
  Favorittmerkene må kunne brukes på flere platformer, og deles på sosiale media.-
  Programmer dere selv har lagt ut på offisiell YouTubekanal lenkes inn.
  Så store deler av NRK-arkivet som mulig inn i avspilleren.
  God metatagging av f.eks. deltagere i programmer, for gode søkemuligheter.
  Lett synlig hva som er med og uten ip-sperre for utlandsavspilling.

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Johansen (svar til Arne Pihl Bordi)

   Takk for gode forslag! Mer informasjon om programmene og tydelig rettighetsinformasjonen er på plass i første lansering.
   Flere av de andre tingene du nevner ligger i våre planer, f.eks. spillelister, favorittmerking , deling, kobling til kortere klippvideoer og tilgjengeliggjøring av arkiv-programmer.
   Å bruke smarttelefon for å styre den store skjermen er også et spennende scenario. Er det noen som har sett gode løsninger for dette?

   Trond Johansen
   Produktsjef

  • Trond Johansen (svar til Fredrik)

   Ja det får du. Vi har jobbet hardt for å gi deg en velfungerende opplevelse på iPad og andre nettbrett. Det blir da via nettleseren. En såkalt web-app.

   Trond Johansen
   Produktsjef

 2. børge / forteller

  Mye flott her!

  Men: «Avspillerklienten avhenger av hvilken enhet du benytter; for PC og Mac blir det Adobe Flash, for enheter uten Flash blir det HTML5 eller innebygde videoklienter.»

  Jeg forstår ikke! Dere skal lage en HTML5-avspiller. Men hvis man har Flash installert, så skal man ikke få den?

  Det er vel og bra at dere lager en Flash-spiller, men den burde bare serveres til de som bruker en nettleser som ikke har støtte for HTML5. La HTML5 være standard og Flash falback, ikke omvendt. Pls!

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Børge,

   Valg av avspiller henger sammen med distribusjonteknologiene som blir brukt til å streame video og lyd i tjenesten. På grunn av våre rettighetskrav er vi avhengig av å bruke streamingprotokoller som gir oss mulighet til å styre utspilling av video basert på tidsstyring og geolokasjon av bruker. Per i dag har vi to mulige distribusjonsteknologier som støtter denne rettighetskontrollen fra vår CDN (content delivery network), Adobe HTTP Dynamic Streaming og HTTP Live Streaming (HLS). Dette betyr at vi på de dingser som støtter Flash vil bruke vår Flash avspiller, og på de enheter som støtter HLS vil vi bruke HTML5 video tag og spille av videoen i native avspiller. Per i dag er det iOS devicer og Android 3.0 som støtter HLS streaming.

   Hilsen Marte Radmann, prosjektleder for ny Nett-tv og Nettradio

  • børge / forteller (svar til børge / forteller)

   Jeg vet ikke hva som ligger i tidsstyring, men det går da fint an å geoblokke nettsider uten bruk av Flash? Flash fungerer i Linux, men det er nokså ofte fryktelig dårlig (problemer med fullskjerm, bruker alt for mye ressurser, osv.) og noen ganger til og med vanskelig å få til å fungere i det heletatt. Jeg vil oppfordre dere sterkt til å tenke over dette igjen. Og kanskje dere kan lobbye forskjellige nettleserutviklere til å støtte HLS?

  • Thomas B. Hansen (svar til børge / forteller)

   Et tips til de som har problemer med Flash (hakking, mye CPU o.l.).
   Firefox har en glimrende add-on som heter Flash Video Replacer
   [ addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/flashvideoreplacer/?src=ss ].

   Hvis denne er aktivert kan du se Flash-videoer i software-spilleren som er
   installert på PC’n isteden (f.eks. VLC eller MPlayer). Fungerer på de fleste nettsider som kjører Flash.

   Jeg kjører Firefox på Ubuntu 10.04 & Ubuntu 11.04. Har ikke hatt noen problemer
   med Flash-videoer etter at denne ble installert.

  • Asbjørn Ulsberg (svar til børge / forteller)

   Fordi NRK har valgt H.264 som videoformat, kan HTML5 bare serveres til nettlesere som kan spille av H.264 direkte. Dette er per i dag kun Internet Explorer (ved hjelp av innstallert codec i Windows) og Safari. Chrome, Firefox og Opera støtter bare WebM-formatet, som er et åpent og lisensfritt alternativ.

   Årsakene til at NRK har valgt H.264 skjønner jeg godt, selv om det helt klart er uheldig. Vi får håpe at arkitekturen de bygger for enkoding, streaming o.l. ikke blir like bundet opp mot H.264 som dagens løsning er mot WMV og at WebM om få år vil være et mer tiltalende format enn H.264. I dag er ikke situasjonen slik, det er store mangler i infrastrukturen i alt fra hardware-enkoding, redigeringsverktøy, avspillere, osv. H.264 er i dag det beste alternativet, som WMV også var for 10 år siden (alternativet da var Real Media, som alle må være enige i at er og var mye verre).

   I løpet av disse 10 årene kan man si at NRK burde hatt en nett-TV med Flash-basert avspiller, slik som YouTube, men de har her altså valgt å hoppe over det skrittet og i stedet gått direkte til HTML5, noe jeg synes er bra.

   Nå kan man si at NRK burde servere all video først som WebM, deretter som H.264 og til slutt som Flash, men dette krever enorme ressurser få andre enn YouTube kan stable på beina. Vi får håpe det dukker opp multienkodere og streaming-servere som kan servere både WebM og H.264, men så vidt jeg vet er ikke dette tilgjengelig enda.

   Jeg vil derfor berømme NRK for skrittet de nå tar inn i samtiden og er overbevist om at det blir en veldig mye bedre opplevelse for alle brukere, uavhengig av nettleser, operativsystem og dings enn dagens løsning.

  • Marte Radmann (NRK) (svar til børge / forteller)

   Hei igjen Børge,

   Det er som du sier fullt mulig å geoblokke nettsider uten å bruke flash. Men vi må også ha kontroll på utspillingen av videoen dersom noen sniker seg inn bakdøra og prøver å spille av vår videostrømmen utenfor vår tjeneste. Det må altså være sikkerhetsmekanismer på streamingserverne, og per i dag er HLS og HTTP Dynamic streaming (HDS) som støtter dette hos vår CDN. Vi håper etter hvert å kunne tilby våre brukere valget mellom å se videoen i native avspiller med HLS eller i Flash-avspilleren med HDS når det kommer dingser som støtter begge streamingprotokollene.

  • børge / forteller (svar til børge / forteller)

   Ok, Marte og Asbjørn, jeg forstår at Flash har sine fordeler som ikke kan replikeres fullt ut av HTML5 og WebM ennå. Takk for at dere tar dere tid til å forklare skikklig til en lite kunnskapsrik forståsegpåer som meg. 🙂

   Men da har jeg to bønner å legge fram:

   1) Som andre her har vært inne på: Prøv så godt dere kan å lage en backend som gjør det enkelt å bytte ut H.264 streamen med WebM eller hvilket som helst annet format og Flash med HTML5 når den tid kommer at disse systemene blir modne nok.

   2) Vær så snill å legge ut en lett tilgjengelig (Gjerne en link) mms stream-adresse slik at man kan se programmene i VLC eller hvilket som helst annet videoprogram man måtte ha lyst til. Dette har jo vært mulig til nå, hvis man leter gjennom kildekoden, så regner med at det ikke skulle være noe problem framover heller?

 3. API, API, API. Om ikkje dykk ynskjer å prioritera applikasjonar til forskjellige OS (som er heilt forståeleg, prioriter heller fleksible løysningar som fungerer overalt), så syns eg godt dykk kan operera med opent API, slik at andre har moglegheit. Om enn det gjerast delvis opent (som t.d. Trafikanten), eller heilt opent (som t.d. Kolumbus); API hadde vore spennande uansett =)

  Svar på denne kommentaren

  • Misstenker at det ikke vil fungere, pga rettighetsproblemer og slikt. Ser for meg at hvis man først åpner for APIer der du kan lage en app til iPad for nett-tv avspilling åpner du også for å lage et program som laster ned programmene, veldig veldig enkelt.

  • …bruker mye SVT Play. Den funker i Safari på iPaden. Syns NRK somler litt med å sleppe nye løsninger.

  • børge / forteller (svar til a-jay)

   Jeg tar for gitt at alt blir teksta. Skulle forundre meg om NRK har lov til å la være.

   Det som hadde vært helt fantastisk kult var om dere inngikk et samarbeid med Universal Subtitles om å bruke deres teknologi for undertekstene!

   Det som er bra med den teknologien er at:

   1) Alle undertekstene er ren tekst lagt oppå videoen, slik at den kan brukes av forskjellige typer accessibility software/hardware-systemer, slik som utstyr for blinde.

   2) Hvem som helst kan logge inn og enkelt oversette tekstene til sitt språk. Det fremmer forståelse og kunnskapsutveksling over landegrensene. Jeg vet at mye fra NRK er blokkert i andre land, men ikke alt.

   3) Universal Subtitles er 100% Fri Programvare, og utvikles av deres venner Participatory Culture Foundation, de samme som lager Miro.

   Sjekk ut universalsubtitles.org for mer info!

  • Marte Radmann (NRK) (svar til a-jay)

   Hei a-jay,

   Det vil komme mulighet til å velge om du vil skru på tekstingen til et program i den nye tjenesten, både teksting for hørselshemmede og norsk teksting av utenlandsk innhold. Hele tekstfilen til et program vil i tillegg bli lagt ut på siden til programmet slik at inneholdet i tekstefilen blir tilgjengelig for søk. Vi vil også lenke hver tekstelinje mot en tidskode i videoen slik at når du trykker på en tekstelinje vil videoen starte å spille fra der teksten ble vist i videoen.

   Hilsen Marte Radmann, prosjektleder for ny Nett-tv og Nettradio

  • børge / forteller (svar til a-jay)

   Marte: Det høres helt strålende ut! Men har du noen kommentar til det jeg sa om sammarbeid med US?

  • Marte Radmann (NRK) (svar til a-jay)

   Hei Børge,

   Takk for tipset! Jeg har ikke hørt om Universal Subtitles, og skal sjekke ut det nærmere og se hva vi kan gjøre for å tilgjengeliggjøre tekstefilene våre.

 4. Vennligst støtt HTML5 som standar! Aller best er hvis dere gjør som Google/YouTube og støtter både H.264 og WebM ettersom ikke alle støtter H.264. Liste fra youtube.com/html5:

  Firefox 4 (WebM)
  Google Chrome (WebM)
  Opera 10.6+ (WebM)
  Apple Safari (h.264, version 4+)
  Microsoft Internet Explorer 9 (h.264)

  Og for alt i verden, er det mulig å komme uten om Flash, som tar mye ressurser, bruker mye batteri og er elendig på sikkerhet, ikke bruk den.

  Svar på denne kommentaren

  • børge / forteller (svar til Harald)

   Ja, veldig viktig!

   Hva skjer om jeg går inn på den nye Nett-TVen med Firefox uten å ha installert Flash (f.eks. hvis jeg har en treg maskin som ikke takler Flash)? Da får jeg ikke tilgang på nett-tven i det heletatt om HTML5-versjonen kun bruker H.264.

  • Asbjørn Ulsberg (svar til Harald)

   Jeg er helt enig i at det optimale er å tilby både WebM og H.264, men WebM er så vidt jeg vet umulig å servere fra streaming-servere med samme funksjoner for rettighetsstyring o.l. som H.264. Med dette som utgangspunkt, vil derfor støtte for både WebM og H.264 kreve dobbelt så mange server-ressurser for enkoding, streaming o.l. som å bare støtte H.264. At ikke så mange andre enn YouTube kan ta seg rå til dette synes jeg er forståelig.

   Problemet med behov for DRM er dessuten ikke NRK sitt, men rettighetshaverne. Det er IOC og lignende rettighetshavere som krever bruk av DRM for distribusjon av deres innhold og da kan naturligvis NRK protestere, men til syvende og sist ikke gjøre annet enn å bøye seg i støvet og adlyde for å få lov til å streame f.eks. OL i sin nett-TV.

  • Andreas Arntsen (svar til Harald)

   Videotaggen i html5 er en spennende nykommer når det gjelder video på nett. Men den er foreløpig bare det, en nykommer. Selve taggen er en standard, men hvordan den implementeres i de ulike browserne er langt fra ensartet og blir vanskelig og dyrt å basere seg på når man også vil nå ikke-tekniske brukere.

   Det er forståelig at mange vegrer seg for en flashavspiller, men foreløpig leder Flash mye på html5 når det gjelder video. For eksempel har html5 ingen støtte for adaptive streaming. Adaptive streaming er teknologien som ble brukt på bl.a ski-vm og hurtigruten og som gjør at buffring blir historie. Adaptive streaming gjør at du får en videokvalitet tilpasset din til en hver tid tilgjengelige båndbredde. God linje gir god videokvalitet og dårlig linje/mye trafikk vil gi en video med lavere kvalitet men uten hakking og buffring. Bare å trykke play og lene seg tilbake.

   Live avspilling og en mer tilpasset brukeropplevelse er andre punkter der Flash fortsatt leder på html5.

   Med andre ord vil Flash gi en bedre seeropplevelse… lik det eller ikke.

   Mvh
   Andreas, utvikler på nett-tv prosjektet.

 5. Bruker selv nett-tv i utlandet og er enig i det Arne skrivere først, om å gjøre synligere ip sperrer. Det kan gjøres så enkelt som at man kan velge å skjule alle programmer som ikke er tilgjengelige i utlandet fra søk og visninger. Slik det er nå må du inn på hvert enkelt program og sjekke.
  Ser også frem til en god løsning på nettbrett (bruker selv iPad, og i likhet med det dere skriver i artikkelen, ønsker jeg ikke noen propritær løsning ala egen app kun til iPad osv.)

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Johansen (svar til Truls)

   Hei Truls

   Det vil bli tydelig hvilke programmer som kan og ikke kan sees fra utlandet. Å skjule disse fra søk og lister er et godt forslag, og for oss er det enkelt å sjekke om du er i Norge eller utlandet.

   Vi gleder oss også til å komme med en god løsning på nettbrett og setter stor pris på at du liker måten vi løser dette på.

   Trond Johansen
   Produktsjef

  • Arne Pihl Bordi (svar til Truls)

   Synes ikke ip-sperrede program bør skjules for seere i utlandet, men at man selv kan hake av for å ikke få søketreff. Hvorfor? Det må være bra å se hva man ikke får tak i slik at man enten kan anmode NRK om få rettigheter for utenlandsvisning, samt hvis man vil tipse hjemmeboende venner om et program man har funnet men ikke kan se selv. På arenan.yle.fi har de infotekst om evt ip-sperre, tidspunkt for publisering, avpublisering (bør ungås 🙂 ) Eksempel: arenan.yle.fi/video/1314481022805

 6. Er det noen begrensning på kvaliteten som leveres til HTML5-klienter i forfold til flash? Hvis ikke bør det bli mulig å fikse en klient-løsning vha en custom browser-wrapper i kombinasjon med den kommende versjonen av vlc (støtter HLS/HDP), og således få et brukbart resultat uten flash.

  Svar på denne kommentaren

 7. Anton Fredrik Augustus

  H.264 kan man vel diskutere i det vide og det brede, men det forblir vel uansett et legitimt valg, dessverre ;). ABR er vel langt på vei en uunngåelig vei å gå for HD?

  Var redd for den flash-tilknytningen for PC. Krever alt for mye resurser. Under Linux er flash i mange tilfeller et mareritt. Videre har man sikkerhetsmessige utfordringer osv. Dagens løsning, når det gjelder avspilling, er jo i så måte veldig robust.

  Med eller uten det i mente håper jeg resten av siden så langt det lar seg gjøre forholder seg til html/js/css. At dere ikke knytter noe pålegg om Facebook konto, noe jeg tviler sterkt på dere vil gjøre.

  Har uendelig mange idéer og løsninger for design, intuitive utforminger, tekniske finesser mm., men nøyer meg med, iallefall for denne gang, å ønske fokus på et rent og lett design.

  Svar på denne kommentaren

  • Vi krever selvsagt ikke Facebook konto for å se eller høre på våre TV- og radioprogram. Brukeropplevelsen er som du sier laget med html/js/css. Dette er det de teknologiene som har ligget til grunn for det åpne internettet vi kjenner og har blitt glad i.

   Vi har gjort vårt ytterste for å lage en enkel, ren og intuitiv brukeropplevelsen men er også veldig åpne for flere forslag og ideer.

   Trond Johansen
   Produktsjef

  • Trond: Man vet jo aldri, flere nrk sider krever jo allerede facebook for å kommentere..

   (og det tar 12 sekunder å lage seg en facebook konto)

  • Bjarne Andre Myklebust (svar til Anton Fredrik Augustus)

   Vi har inngått en CDN avtale med ett selskap som heter Akamai. De har mellomlagringsservere i de fleste store nettene i Norge. I tillegg har vi enkelte tjenester i Telenor sitt nett. På denne måten vil alt populært videoinnhold bli mellomlagret på servere nærmere brukeren slik at vi i mindre grad vil oppleve leveringsproblemer når trykket blir stort.

   Med andre ord vil video i NRKs nye løsning spille fra desentralisert nett av servere isteden fra en serverpark ett sted i nettet.

   Bjarne Andre Myklebust
   Sjef for IP distribusjon, NRK

 8. Roy Sigurd Karlsbakk

  Ikke for å være sutrete, men blir ikke 2,3Mbps litt lite med 720p og enkelte typer video? Vil en sildestim eller sjøsprøyt kunne vises med dette uten altfor mye MPEG-artifakter?

  roy

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Roy Sigurd

   Valget av bitrater er nøye gjennomgått for å finne et antall bitrater som passer til flest mulige «dingser». For radio vil det være 5 kvaliteter (mp3/aac). For TV har vi funnet plass til 5 kvaliteter on-demand (avpilte filer). Her er 2,4 Mbps (ink. lyd) høyeste kvalitet. For live TV har vi også funnet plass i enkoderne til en 6. kvalitet på 3,7 Mbps.

   Live enkoding gjøres av Digital Rapids og Inlet enkodere.

   On-demand enkoding for TV gjøres av Telestream Vantage software enkoderfarm.

   Kvalitet i enkoding er alltid en viktig faktor, og vi jobber kobtinuerlig med å forbedre denne. Utfordringen for oss er at tid til transport av filer og belastning på nettet også er viktige faktorer vi må vurdere. De kvaliteter som kommer med i versjon 1, er (tror vi) et godt kompromiss mellom kvalitet, tid til enkoding/transport og kapasitet.

   For øvrig er vårt interne system satt opp slik at det skal være forholdsvis enkelt å endre antall kvaliteter, og parametrene for disse.

   Vennlig hilsen Geir Børdalen
   Hovedprosjektleder NRK – når du vil

  • Håkon K. Olafsen (svar til Roy Sigurd Karlsbakk)

   Nå vet jeg ikke hvordan NRK vil gjøre det, men når man har tid til å kjøre 2-pass encoding med H.264 så blir resultatet bra selv med 2.4 Mb/s. At de har fått inn en enda høyere datarate for Live-sendinger er et stort pluss, siden disse må kjøres med 1-pass encoding.

 9. Først: Takk for at dere også tar tak i nettradioen; jeg blir digitalradiolytter når jeg en dag kan høre på nettradio på linux-pcen min… Slik det er nå fungerer nettradio av og til…
  Jeg kjører linux på en «gammel» PC som ikke takler HD-video, men jeg har kanongod nettlinje – blir det mulig å velge høy bitrate med lavere oppløsning (altså mindre komprimert video)? Eller vil bitrate/komprimering/oppløsning ha et konstant forhold for de 5 ulike bitratene man kan velge? Teaseren for Lilyhammer over har fantastisk kvalitet på skjermen min, men i likhet med hurtigrute-sendingen så hakker den fordi skjermkortet mitt ikke henger helt med…

  Ellers ønsker jeg en «spilleliste»-funkjson; for eksempel mulighet til å spille av alle episodene i en serie etter hverandre. Det er i dag et stort savn med barneTV-programmer som Sauen Shaun, Brannman Sam osv. som har forholdsvis korte episoder.

  Svar på denne kommentaren

  • Anton Fredrik Augustus (svar til Knut-Erland)

   Dette blir veldig of-topic, så bare å slette, men kan ikke dy meg.

   Har aldri hatt problemer med NRK nettradio under linux (ei på gamle PC’er). Nå benytter jeg Totem Browser Plugin og den fungerer veldig fint for nett/html radioen.

   Ellers bruker jeg oftest konsoll spiller eks mplayer. Linker ligger på denne siden: nrk.no/tjenester/lyd/

   Linkene fungerer også godt i andre avspillere (VLC etc)…

   Ellers har du denne mindre oversiktlige men finner-konge-at-de-har-liggende-ute side lyd.nrk.no/ hvor du finner link til aac i tillegg (M3U / XSPF spillelister).

   Ellers fulgte jeg en del med på prosjektet til Høyskolen i Østfold, men det ser ut til å være lagt ned / under bearbeidelse e.l. ? (Hvor man hadde radio.hiof.no media.hiof.no osv.)

   De tidligere streamene (mms / rtsp …) som eks straum.nrk.no/p3h rtsp://straumr.nrk.no /nrk_radio_p3_h malxrstream01.nrk.no tror jeg også er borte.

  • Paul Arvid Jørgensen (svar til Knut-Erland)

   Kjære Knut-Erlan og alle nettradiobruker. Må bare si jeg gleder meg voldsomt til den nye programspillerens radiodel. Den vil være en revolusjon i forhold til dagens spiller!

   For to uker siden la vi om lydstrømmene i vår trofaste gamle pop-up nettradio fra WMA til Mp3. Dette burde sørge for at nettradioen endelig spiller feilfritt på Linux og Mac. Gi beskjed hvis dere har andre erfaringer.
   Arkivet i nettradioen, som tilbyr sendinger 30 dager bakover i tid, er desverre fortsatt i WMA.

   Vårt samarbeid med Høgskolen i Østfold ble avsluttet i fjor, da vi selv tok ansvar for å tilby alternative formater for lydstrømmene.

   Alle lydstrømmene fra NRK Nettradio finner du lett tilgjengelig her. Kopier og lim inn:
   nrk.no/tjenester/lyd

   Paul Arvid Jørgensen
   NRK nettradio

 10. Slenger meg på koret om HTML5 og WebM … Som Linux bruker er jeg storfornøyd med dagens løsning. Det funker godt! (vel spoling i tidligere opptak er ikke optimalt, men hvor ofte gjør man det?)

  Flash er veldig ustabilt, spesielt hvis man er på 64bits plattform. På en av mine maskiner så er det stort sett bare YouTube som ikke har ekstra lydstøy på videoer i flash. Og Adobe kommer sjeldent med 64bits flash player updates for Linux. nswrapper som er alternativet gjør flash enda mer ustabilt.

  Så vær så snill! Ikke noe flash søl. HTML5 med videostøtte er jo nettopp her for å løse det problemet.

  Svar på denne kommentaren

 11. Vidar Andreassen

  Honnør til NRK som informerer om kommende prosjekter på denne måten. Og ikke minst til de som stiller opp og svarer godt på kommentarer og spørsmål i etterkant!

  Mye spennende her, gleder meg til iPad-versjonen som spiller av alt uten problemer 😉

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Vidar Andreassen)

   Hei Vidar

   Takk for hyggelig tilbakemelding. Vår jobb jo å lage de beste løsninger vi kan – innenfor de ressurser vi har – for dere!

 12. NRK velger med Flash bort linuxbrukere som potensielle kunder. Uten hardwareaksellerasjon blir det så godt som umulig å benytte seg av HD-kvalitetsstrømmer. Med dårlig eller manglende fullskjermsfunksjonalitet blir det så godt som latterlig å se lengre TV-sendinger.

  Løsningen som benyttes i dag fungerer bra. Linux-multimediespillere har god støtte for hardwaredekoding og for fullskjerm. Denne nyskapningen kommer til å fungere dårligere. Jeg gruer meg veldig til nye NRK nett-tv!

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til Hurra)

   Hei Hurra,

   Jeg noterer meg at flere er bekymret for kombinasjonen flash og Linux, og da særlig ved streaming av de høyeste videokvalitetene. Vi jobber nå med å ferdigstille en versjon av avspilleren vår som har støtte for hardwareaksellerasjon. Vi vil teste hvordan denne fungerer for ulike kvaliteter på både Mac, Linux og Windows. Ideelt sett ønsker vi å teste alle mulige kombinasjoner av OS og browsere, men av praktiske og tidsmessige hensyn tester vi kun de kombinasjoner som er mest brukt i Norge. Men dersom det er kombinasjoner av OS og browsere dere mener vi bør spesielt ta hensyn til vil jeg gjerne høre om de.

   Hilsen Marte Radmann,
   Prosjektleder for ny Nytt-tv og Nettradio

  • Håkon K. Olafsen (svar til Hurra)

   Jeg håper dere har tenkt til å teste alle de fem største nettleserne på alle tre operativsystemene?

   Opera, Firefox, Chrome og IE/Safari
   Mac, Windows og Linux

   Dere bør i hvert fall ikke glemme Opera!

  • børge / forteller (svar til Hurra)

   Marte: Kan dere sifra til Adobe at dere ønsker at de fokuserer mer på å forbedre Linux-støtten deres for Flash? Jeg vet ikke hvor mye de vil høre på dere, men dere er jo nokså store aktører, ihvertfall større enn oss vanlige dødlige, så kanskje det vil ha litt å si ihvertfall. Kan ikke skade å prøve?

  • Marte Radmann (svar til Hurra)

   Håkon: Både OS’ene og browserne du nevner er inne på vår testliste.
   Børge: Vi skal gjøre det vi kan for å få flash-avspilleren til å fungere bra også på Linux.

  • Trond Johansen (svar til fleksnes)

   Hei fleksnes 🙂

   Alt av radio blir tilgjengelig. For TV vil du ikke kunne se på kanalene og enkelte program. Da er det hovedsakelig utenlandske program som vi må begrense til Norge.

  • Fleksnes:
   Offtopic, men kan ikke dy meg:

   hvor mye bidrar dere norske utlendinger med i form av tv-lisensen ? 😛

   Er det rettferdig at de som ikke betaler lisens skal få fri tilgang til streamene, og dermed spise båndbredde som kan brukes av oss lisensbetalere?

   Og ontopic, det er fullt av norske proxier rundtomkring. Bruk en av dem 🙂

 13. Jeg henger meg så klart på ønsket om WebM og HTML5/H.264 (og ikke flash) , men kanskje enda viktigere er det vel at dere lager en løsning det vil være mulig å modifisere over tid, selv i formatspørsmålet. Det er vel dokumentert nå at den feteste standarden på byn’ neppe er særlig sexy om fem år.

  Viktige teknikaliteter, dog bare teknikaliteter.

  Det som er mye viktigere er indeksering, søkemotor og verdens enkleste webinterface. Ikke at dere ikke skjønner det noe dårligere enn andre, men så skjønner jo folk generelt det ganske dårlig.

  Søkefunksjonaliteten på radio og TV-program burde være det beste på hele NRK.no. Nå er det som å gå seg vill i et supermarked også kjent som NRKs Confusabar.

  Gleder meg til dere legger den tiden på hylla!

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (NRK) (svar til BjørnM)

   Hei BjørnM

   Søk blir en svært viktig funksjonalitet i tjenesten. Vi jobber med å lage et godt søk, både med tanke på å lage gode søkbare metadata og en enkel og funksjonell presentasjonen av søkeresultatet vårt. Etter hvert som vi lærer mer om hvordan søket vårt blir brukt vil vi kunne videreutvikle funksjonalitet enda mer.

   Hilsen Marte Radmann
   Prosjektleder for ny Nett-tv og Nettradio

 14. Jeg ser frem til denne løsningen!

  Som lisensbetaler er jeg glad for at NRK bruker ressurser på å formidle programmene sine selv. En slik løsning er klart å foretrekke fremfor å måtte slåss med bakstreverske kabel-TV-selskaper o.l. Med bedre videokvalitet på nett-TV er det liten grunn til å fortsatt tolerere drakoniske dekoder-bokser fra en mørk fortid. Ihvertfall hvis man primært er interessert i NRK og vil plukke programmer og tider selv.

  Som mange andre hadde jeg definitivt foretrukket en løsning som ikke bruker Flash. Jeg håper dere bytter straks dere finner et HTML-basert alternativ som dekker behovene.

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Johansen (svar til Kim S.)

   Hei Kim

   Skjønner du kommer til å bli en ivrig bruker 🙂

   Flash er ikke noe mål i seg selv, tvert imot. Så raskt en åpen HTML løsning dekker våre behov vil vi gå over til dette. Et viktig kriterie da er å kunne sikre innholdet, et annet er adaptive streaming hvor videokvaliteten automatisk tilpasser seg hastigheten på din internett forbindelse.

   Se også hva Marte og Andreas skriver lengre opp i tråden.

 15. Gleder meg til den nye løsningen er på plass. Jeg ser dere har planer for fex ipad-app.

  Får dere også en app på plass som fungerer for Boxee? Evt. API’er som gjør det mulig for andre ivrige sjeler å lage noe som fungerer for løsninger alà Boxee (Box) eller XBMC?

  I forhold til lyd på film/tv den nye løsningen, vil det være mulig å få surround (for de av oss som har den type utstyr i heimen)?

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Johansen (svar til Harald)

   Hei Harald

   Foreløpig har vi ikke noe planer om å lage en egen Boxee versjon. Men vi vil på sikt tilby en versjon tilpasset TV-skjermen og navigasjon med fjernkontroll.

   For hvert program lager vi fem videofiler (kvaliteter) og bruker disse mot alle de ulike plattformene og dingsene vi skal ut til. Lyden her er stereo. Er det mange av dere som har muligheten for surround lyd så ser vi selvsagt mer på det.

  • Asbjørn Ulsberg (svar til Harald)

   Surround-lyd er veldig interessant. Tror det er mange entusiaster med surround-forsterker tilkoblet TV-en som kunne tenke seg å få utnyttet stereoanlegget sitt også når man ser på innhold fra NRK Nett-TV.

   Å få vist videoinnhold fra nett på TV blir jo bare enklere og enklere ved hjelp av WiFi, ethernet o.l. i TV-ene, AirPlay, Apple TV, Boxee, osv. At ikke bare bildet, men også lyden, da er av aller ypperste kvalitet, hadde naturligvis vært helt eminent! 🙂

  • Jostein (svar til Harald)

   Har Boxee Box selv og er strålende fornøyd med den. Den har en innebygget Webkit-browser med Flash, så jeg ser ingen grunn til at ikke dette vil fungere på Boxee også (enten NRK prøver/vil eller ei). Men så gjenstår det å se hvordan desktop-versjonen gjør seg på en TV 🙂

   @NRK: Vil dere forsøke å sperre ute nettlesere/operativsystemer som ikke er offisielt støttet?

  • Marte Radmann (svar til Jostein)

   Hei Jostein,

   Vi vil ikke sperre ute hverken OS eller nettlesere som ikke ligger i den offisielle listen over hva det er vi støtter (nrkbeta.no/2012/02/20/nettleserstotte-i-nrk/ )

   Du må gjerne bruke både et OS eller nettleser som ikke ligger i den prioritere listen, men det kan da være at tjenesten ikke fungerer optimalt.

   Hilsen Marte

 16. Dette har jeg ventet på lenge, endelig NRK Nett-tv i HD-kvalitet.
  Men jeg syns det er veldig dumt at man ved dårlig nettlinje for et veldig pixlete bilde. Som for eksemple videon over for. Hvis man har en dårlig linje så blir bildet pixlete og dermed relativt ubrukelig. Derfor syns jeg dere kan se på hva dere kan gjøre med det. som for eks. ha flere strømmer i ulike kvalitetet slik som i dag. Ellers fungerete Silverlight løsningen som dere brukte under OL i Vancuer bedere fordi man med dårlig nettlinje fikk en bilde som ikke var maks kvalitet, men det var i alle fall ikke pixlete. Ellers gleder jeg meg til den nye løsningen. Fett og se at eksemple videon også fungerer bra på iPad.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Ingar J. F.)

   Hei Ingar

   Spilleren vi nå setter opp bruker såkalt “adaptiv streamng”. Det vil si at vi for alle klipp eller alle live-strømmer, koder i 5 eller 6 forskjellige kvaliteter. Spilleren velger automatisk den beste kvaliteten som er mulig i forhold til nettlinjen for hver enkelt bruker – og også den som er best tilpasset bildestørrelsen for hver “dings”.

   Jo bedre linje – og oppløsning på skjerm, jo bedre kvalitet vil du få.

   Problemer med pikselering (les: fargeblokker pga MPEG struktur) vil alltid være mulig, desverre. Det kan også skyldes vanskelig bildemateriale (store kontraster, mønster, bevegelse i bildet, panorering av kamera – for å nevne noe). Eller det skyldes at kodingen ikke klarer å gjengi “originalformatet” i produksjon.

   NRKs produksjonsformater er i 50 Mbps – enten XDCAM (standard def MPEG2 bildestørrelse 720×576, eller XDCAM HD422, bildestørrelse 1920×1080 (1080i25).
   NRKs sendeformat for live er 720p50, bildestørrelse 1280×720, progressiv scan (50 delbildet pr. sek).

   Vennlig hilsen

   Geir Børdalen
   Hovedprosjektleder

 17. Håper at det vil bli enklere at lytte på nettradio på Mac! Jeg syns at både nett-tv og nettradio er veldige greie at bruke idag så jeg er spent på hvordan det kommer at se ut! Jeg bor i Sverige og håper selvfølgelig på att jeg kan se og høre programmer i samme utvalg som nå, jeg lytter nesten utelukkende til norsk radio…

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Johansen (svar til Anna)

   Hei Anna

   Hyggelig å høre at du liker NRKs radiotilbud!
   Den nye tjenesten vil fungere like bra på Mac som på PC og kommer til å bli enda enklere å bruke. Her vil du finne alt av radio – både kanalene og programmene, uansett hvor i verden du oppholder deg.

 18. Så et par kommentarer om streaming til utlandet over. Som en som har bodd i utlandet i mange år, er dette noe som er veldig viktig for meg. Forstår at det er mange problemer med rettigheter etc, men det jeg er mest interessert i er egenproduserte programmer så som nyhetene, kanskje talkshow etc. Utenlandske programmer kan jeg jo lettere få direkte fra «kilden», og sport ser jeg ikke uansett…

  Det har vært to ganger i det siste året at jeg fikk se live streamet NRK. Den ene var under MGP, da dere la ut en egen internasjonal stream, og jeg satt og så på i Toronto, mens jeg chattet med et par venner rundt om i verden som også så på live, det var veldig morsomt. Den andre gangen var rett etter Utøya. Jeg var i en liten kinesisk landsby, og så på pressekonferanse med politiet i et vindu på en av avisene. Da pressekonferansen stoppet fortsatte vinduet å streame NRK, og jeg så på i mange timer den natta. Det var ganske emosjonelt å få den muligheten til å følge med live, når man er så langt fra hjemlandet. Og etterhvert som jeg får barn, som vil vokse opp i utlandet, håper jeg NRK også blir noe de kan vokse opp med!

  Svar på denne kommentaren

 19. Skulle høre på Ekko som ble sendt for noen dager siden på P2. Og det funkt som vanlig ikke på macen min (safari på 10.7) Det har det ikke gjort på lenge. «Det perfekte er det godes fiende». Husk det når dere flikker på detaljer..

  Hvordan tror dere denne spilleren vil være på Smart TVer? Jeg har ikke noe særlig oversikt over hva som fins av nettlesere på TV-skjermer og håper at fleste mulig av TV-produsenten bruker skikkelige saker basert på f.eks. firefox/safari. Jeg tror om kort tid at det blir mer vanlig å se NRKs programmer via nettet, også på TV-skjermen, så en avspiller bør virke på disse skjermene.

  Gleder meg til avspilleren omsider blir ferdig 🙂

  Svar på denne kommentaren

 20. Hei Ingar

  Spilleren vi nå setter opp bruker såkalt «adaptiv streamng». Det vil si at vi for alle klipp eller alle live-strømmer, koder i 5 eller 6 forskjellige kvaliteter. Spilleren velger automatisk den beste kvaliteten som er mulig i forhold til nettlinjen for hver enkelt bruker – og også den som er best tilpasset bildestørrelsen for hver «dings».

  Jo bedre linje – og oppløsning på skjerm, jo bedre kvalitet vil du få.

  Problemer med pikselering (les: fargeblokker pga MPEG struktur) vil alltid være mulig, desverre. Det kan også skyldes vanskelig bildemateriale (store kontraster, mønster, bevegelse i bildet, panorering av kamera – for å nevne noe). Eller det skyldes at kodingen ikke klarer å gjengi «originalformatet» i produksjon.

  NRKs produksjonsformater er i 50 Mbps – enten XDCAM (standard def MPEG2 bildestørrelse 720×576, eller XDCAM HD422, bildestørrelse 1920×1080 (1080i25).
  NRKs sendeformat for live er 720p50, bildestørrelse 1280×720, progressiv scan (50 delbildet pr. sek).

  Vennlig hilsen

  Geir Børdalen
  Hovedprosjektleder

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Geir Børdalen)

   Hei Jørgen

   NRKs produksjonsformat er 1080i25. (1080 angir antall horisontale linjer i TV-signalet, i-en angir at signalet er interlaced, og 25 antall «frames» i signalet.) Denne merkingen følger anbefalingen til den europeiske kringkastingsunionen EBU.

   Det var en periode at det samme formatet ble merket som 1080i50, men etter hvert ble EBU enige om å ikke bruke «fields», men «frames» i standarden – og dermed endte standarden opp med merking som 1080i25.
   (Opplysningene er sjekket med NRKs beste ekspert på området Per Bøhler.)

   Så med 1080i25 (og tidligere merket 1080i50) snakker vi faktisk om samme standard. :.) Verden skal ikke være enkel – og det gjelder i særdeleshet video standarder…

 21. Ronny Berg Nesbakk

  Hei,

  hvordan er det med planlagt støtte for f.eks. Windows 7 Media Center (noen av oss bruker jo slikt enda 🙂 ) eller Apples nokså ubrukelige boks her til lands, AppleTV v2? Forstår om de ikke ligger først i løypa, men er de på kartet i det hele tatt?

  mvh,
  Ronny

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Ronny
   Vi jobber for øyeblikket ikke spesielt for å støtte Windows Media Center, Apple TV, Boxee eller liknende tjenester. Vårt fokus er mot nettleseren, og det å tilby innholdet vårt på best mulig måte via denne.

  • Hei!
   Først: Takk for at dere jobber med dette, og bruker lisenspengene på nyvinning og utvikling!

   Skulle VELDIG gjerne se NRKs arkiv tilgjengelig i Apple TV 2. Men Appleproduktet er jo ikke engang i salg i Norge, så derfor er vel ikke dette på listen deres. Ville vært fint å få tilgang på alle NRK-program som live-stream. Har jo lastet ned Nordkalotten 360, Der ingen skulle tru, o.s.v. i HD, og det spiller jo som en kule på Apple-TV´n fra NAS´et mitt.

   Tenker et brukergrensesnitt tilsvarende NBL, Youtube eller Vimeo. Nå har dessverre ikke denne versjonen av Apple TV tilgang på legge inn nye URL´er for å lage egne menyer tilsvarende det som blir tilgjengelig med eks. ATVFlash – så NRK må nok gjøre en avtale med Apple på dette punktet.

   Kunne jo være en GOD deal for Apple for å få inn Apple TV på det norske markedet.

  • NRK har hyret inn de samme folka (Doberman) som lagde SVT Play til å gjøre NRK Nett-TV. SVT Play er en kanon tjeneste så det er nok et godt valg, men jeg nysgjerrig på det samme som deg – hva ser man som de største forskjellene i produktet mellom SVT og NRK?

  • Trond Johansen (svar til Eirik)

   Hei

   SVT har ikke bistått oss under utviklingen. Vi er selvsagt godt kjent med deres og andre liknende tjenester, men jeg tør påstå at vi ikke har kopiert eller stjelt fra noen som helst.

   Fokuset vårt er derimot å tilby NRKs innhold på best mulig måte for vårt publikum. Jeg har derfor ikke noe liste på likheter eller ulikheter.

 22. Arne Pihl Bordi

  Regner med at radiostrømmen fortsatt vil være tilgjengelig for andre avspillere som f.eks. den svært lettdrevne ScreamerRadio, og med metataging av programnavn, artistnavn osv. Noen av strømmene deres har dette idag, men de er litt skjult i nrk.no .

  Svar på denne kommentaren

 23. Først av alt: endelig, og på tide! Gleder meg til dere linker til en beta-versjon 😉
  Ellers lurer jeg på en liten ting. I dagens nettspiller opplever jeg både med silverlight og win media player at framraten synker som en stein når bildet har mange små detaljer, et skrekkeksempel er folkemengder eller en led-lys bakgrunn på en scene. Vil dette bli fikset? Få andre videotjenester jeg har sett sliter med dette.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til WiTo)

   Hei WiTo

   All koding for nett vil slite med bildemateriale som er utfordrende å kode. Dette ser vi til stadighet internt i produksjonslinjene til NRK også. Vi har en god bunke med testklipp vi pleier å kjøre gjennom enkoderne når vi ønsker å være «slemme» med dem. En god del av disse klippene er reelle situasjoner som vi «utsetter» TV-kameraene våre for.

   Typiske enkoder-«killere» er:

   Musikkvideoer med innslag av hvit støy
   Fotball! (gress, bevegelse, raske zoom og publikum)
   Skisport (særlig alpint) – raske bevegelser, og mye bildemateriale i grenseland mot hvitt
   Mønster – i alle former (f.eks gjerder, klær, arkitektur)

   Og for å ta et selvopplevd eksempel: Dagsrevyen skulle en gang ta hjem et signal via satellitt fra G8-møtet i Italia. Utenlandsk TV-stasjon hadde valgt en «stand-up» posisjon foran en elv med sol som gikk ned i bakgrunnen. Bildet (som kom igjennom) viste vår reporter (tror det var Jon Gelius) foran et skimrende hav av støy. Ikke mulig å se hvor reporteren sto – han kunne like gjerne ha stått inne i studio… (SD signal ført hjem på ca 4 Mbps linje.)

   Når du får bildemateriale av denne typen kan ofte selv produksjonsformatet ha store problemer med å gjengi virkeligheten. Når vi så skal kode dette til nett-kvaliteter kan du tenke deg hva som blir resultatet. (Det blir aldri bedre enn originalen…)

   For nett-brukerne er resultatet nettopp det du sier – feil i bildet (fargeblokker), uskarphet, dårligere frame-rate og når det blir helt «krise» – hakking i bildet (og enda verre: i lyden).

   Tror likevel at du vil oppleve at vår nye spiller klarer problemene MYE bedre enn den gamle.

 24. Jeg gleder meg til å se den ferdige utgaven av NRKs nye nett-tv, men det er noen ting som irriterer meg i den lille smaksprøvevideoen dere har innbakt i saken.

  For det første så går det ikke å hoppe fram og tilbake i videoen ved å trykke hvor du vil på tidslinjen. Du må treffe akkurat på avspillerhodet for så å dra den dit du vil, noe som jo er mer tungvint spør du meg.

  Det andre som irriterer er at det ikke er mulig å stoppe/starte filmen ved å bruke «space» noe som er en veldig brukervennlig funksjon som vi har blitt vant med blandt annet gjennom Youtube og VLC.

  Det skulle også vært fint om det gikk å dobbeltklikke for å slå fullskjermfunksjonen av og på, samt scrolle for å justere lydnivået.

  Dette er bare noen småting som jeg er sikker på ville gjort opplevelsen av spilleren mye bedre. Jeg jeg er overbevist om at dere kommer til å jobbe videre for å gjøre spilleren så brukervennlig som mulig, og dette er vel ting dere allerede er har tenkt på. Hadde vært interessant å høre argumenter for hvorfor disse funksjonene ikke inngår i spilleren, eller om det er funksjoner dere planlegger å legge til.

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Johansen (svar til Sigurd)

   Takk for gode tilbakemeldinger, dette tar vi med oss videre. Spilleren vi bruker i artikkelen er ikke helt ferdig og fortsatt under utvikling.

 25. Dette gleder meg. Mitt lille ønske er en spiller som automatisk fjerner musepekeren når jeg ser i fullskjerm. Rart med det, men den irriterer meg selv om jeg prøver å gjemme den i hjørnet på skjermen.

  Svar på denne kommentaren

 26. Takk for at dere deler prosessen, dette er NRKbeta på sitt beste!

  Teknologivalgene deres høres helt fornuftige ut, men det kunne vært spennende å hørt mer om hva dere tenker om konseptet nett-tv, hvilke hypoteser dere har rundt fremtidig bruk og hvilke viktigste scenarier dere jobber ut i fra.

  Kunne dere også sagt noe om hvordan dere jobber med brukerinnsikt, testing og involvering av nett-tvs brukere i utviklingsprosessen?

  Svar på denne kommentaren

 27. Kort sagt – hurra!

  Ved flere anledninger registrerer jeg at det tar lang tid fra et program (tv/radio) er ferdig til det ligger tilgjengelig som podcast eller i programlisten for nettv. Muligheten til å spole i direktesendingen løser noe av dette, feks Dagsrevyen som startet midt i ungenes leggetid, men jeg har også savnet å kunne ta med meg nyhetsmorgen på øret når jeg drar hjemmefra mellom 0730 og 0800. Gjør dere noe for å effektivisere publiseringen av programmene, evt laste ned deler av et radioprogram før det er ferdig?

  Jeg har også savnet informasjon om hvorfor et program ikke kan vises. At dere mangler rettigheter er greit nok, men hvilke? Innimellom er det vanskelig å skjønne når tilsynelatende egneproduserte programmer ikke vises, som feks da barnetv for et halvår siden viste tegnefilmene men ikke programlederen.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Torgrim)

   Hei Torgrim

   Vi gjør en masse for å effektivisere leveransene av programmene i «NRK – når du vil». I hovedtrekk vil du oppleve det slik:

   TV-programmer som ikke går live vil ligge klar i spileren fra samme øyeblikk som programmene blir sendt fra våre hovedkontroller.

   TV-programmer som går live tas opp i vår «Programbank» (NRKs hoved produksjonssystem for video), sendes til transkoding/metadatabehandling og så ut til dere. Antagelig vil dette ta ca 1,5 – 2 ganger programmets sendetid (les: 2 timer etter sending for et en times program).

   Radioprogrammer settes sammen av «timesopptakene» av radio (opprinnelig laget for Nasjonalbiblioteket), og publiseres til spilleren fortløpende (P1, P2, P3 og mPetre). Radio går som regel veldig mye kjappere pga mindre data å kode/flytte.

   Live er nesten alle radio og TV-kanaler (inkl DAB og nettkanaler) tilgjengelig – og med 3 timers «buffervindu» for tilbakespoling i livekanalen.

   Overlater til andre å svare på resterende spørsmål.

 28. Veldig bra tiltak å informere om prosessen på NRKbeta og enda mer kudos for å gi oss veldig gode svar på det vi lurer på her i kommentarfeltet.

  Hvorfor er Lilyhammer-traileren så pikslete? Dette gjelder uansett om bildet er statisk eller ikke, og pikslene synes nesten når videoen vises i den størrelsen den er embeddet i også. Håper den ferdige spilleren blir bedre enn det. I tillegg er jeg enig at spolingen ikke er optimal..

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Jørgen)

   Hei Jørgen

   Takk for hyggelig tilbakemelding.

   Hvis du får pixlete trailer av Lilyhammer kommer det av at du ser på en av de lavere kvalitetene.

   Når du starter avspilling (i dagens testversjon) er det dette som skjer. Avspilling starter alltid i laveste kvalitet, sjekker, dersom linje tilsier bedre kvalitet, justerer opp ett trinn, sjekker, dersom linje tilsier bedre kvalitet – justerer opp ett trinn osv osv. Det tar noen sekunder å få beste kvalitet, så et triks er å pause avspilling eller bevege avspillingsmarkøren litt – så har du beste kvalitet.

   Jeg sjekket akkurat «Lilyhammer» video og den ser veldig bra ut (selv på min 27″ skjerm i fullskjerm modus).

   Og så til det neste spørsmålet du kommer til å stille :.) : Dette jobber vi med å forbedre, slik at avspilling starter mer logisk i forhold til de med god linjekapasitet. (Skal være klart til offentlig Beta.)

  • Blir det mulig å overstyre den adaptive bitrate-velgeren? I Linux sliter jeg med hakking fordi skjermkortet mitt ikke takler bildefrekvensen, men jeg får automatisk tildelt beste kvalitet fordi jeg har så god nettlinje… Eller er det dette Marte prøver å svare på lenger oppe om støtte for hardwareakselereasjon? (har ikke peiling på slikt…)

  • Marte Radmann (svar til Jørgen)

   Hei nrv33b,

   Det vil ikke være mulig å låse kvaliteten i avspilleren i første versjon av tjenesten. Dersom vi ser at vi ikke klarer å løse problemene med avspilling i Linux med hardwareaksellerasjon er dette en funksjonalitet vi bør vurdere om vi skal implementere.

  • Takker for svar 🙂 Da håper jeg at dere lykkes med å implementere hardwareaksellerasjon og at det gjør susen for oss linux-brukere med kjipe skjermkort 🙂 (I motsetning til andre her bryr jeg meg fint lite om nett-tv bruker lite/mye systemressurser så lenge jeg kan få god kvalitet uten hakking 😉 )

 29. børge / forteller

  Som sagt tidligere syns jeg det er veldig mye bra med dette prosjektet!

  Men jeg er skuffet over at dere fremdeles vil droppe Ogg Vorbis i nettradio-tilbudet.

  Geir Børdalen og Marte Radmann: Har du lest og tatt stilling til argumentene i kommentarfeltet under posten om nettradio hvor NRKbeta skrev om at dere sluttet med Ogg? Helt ærlig, og ikke fordi jeg er en fanatsik Ogg-fan (men det er vel ingen som mener at de selv er fantatiske.. :)) mener jeg at argumentene for å tilby Ogg på nettradioen er overlegne de argumentene NRK-ansatte kommer med mot. Også for å gjøre det best mulig for dere selv.

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Børge

   Radio streaming har tidligere blitt produsert for NRK av Høgskolen i Østfold. I fjor ble denne produksjonen tatt tilbake til NRK, og vi måtte gjøre noen valg i forhold til hvilke formater som egnet seg best mulig for fleste mulig forskjellige «dingser».

   Vi valgte da å gå fra wma (primær) og OGG til mp3 og HE-AAC. Dette gjør bl.a. at vi klarer å dekke MAC og Linux plattformene mye bedre.

 30. Johannes Climacus

  Heisann, når dette kommer, kunne jeg gjerne tenke meg en visualisering av progresjonen i tittelfeltet på vinduet når man streamer videoene. Altså den grønne linjen som gradvis beveger seg mot høyre når man i Windows 7 f.eks. flytter filer. Hvis gjerne også spilletiden med tall også, hvis dette er praktisk. Beklager på forhånd hvis dette allerede er foreslått.

  Svar på denne kommentaren

 31. Johannes Climacus

  Ja. Du åpner to mapper i Win 7, slik at du har 2 knapper på oppgavelinjen. Når du drar en (stor) fil fra den ene mappa til den andre, vil du se at den ene knappen gradvis, mot høyre, fylles med grønt i takt med progresjonen. Husker jeg ikke helt feil, ser du samme fenomenet når du laster ned filer i Firefox også. Har du tilfeldigvis vært borti den siste versjonen av Media Player Classic, vil du se at knappen på oppgavelinjen fylles med grønt når du spiller av en fil.

  Med det samme kan jeg jo også nevne at for meg hadde det vært nyttig å kunne sortere videoer i Nett-TV kronologisk (etter dato) også, ikke bare alfabetisk og kategorisk.

  Har dere forresten tenkt å implementere kommentar/diskusjon-funksjon a la denne under videoene?

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Johansen (svar til Johannes Climacus)

   Takk.
   Vi er litt avhengig at dette funker på kryss av nettlesere, altså ligger i W3C-standarden. Men tar dette med oss.

   Du vil finne et komplett sendeskjema i spilleren og da er jo programmene sortert på sendetidspunkt/kanal.

   Vi kommer ikke med kommentarfunksjon i første versjon, men det er inne i listene våre.

  • børge / forteller (svar til Johannes Climacus)

   Dette er nok ikke noe man kan gjøre helt på samme måte inne i en nettside. Men man kan hacke seg til det på forskjellig vis. Mange nettsider endrer jo tittelen når noe nytt skjer (Identi.ca, Fb, Gmail), så man kunne endret tittel på siden med bindestreker eller noe annet for å illustrere hvor langt man har kommet, f.eks:

   Halvveis i videoen:
   |—    |

   eller

   ||||    |

   Eller noe sånt.

   Eller bare spilletiden i tall (evnt. begge deler, men det tror jeg vil ta litt mye plass?), som Johannes og foreslår.

  • Johannes Climacus (svar til Johannes Climacus)

   Nå tenkte jeg mer på mulighet for å bla i arkivet, slik at man f.eks. kunne klikke seg inn på året 1985, og se hvilke programmer som er lagt ut fra det året.

   Har dere tenkt på muligheten for å kunne logge inn og legge til notater om videoer? Denne funksjonaliteten vil vel delvis kunne dekkes gjennom spillelister. Men hva om jeg f.eks. er midt i en video, og så er det et segment som jeg syner er spesielt interessant eller morsomt; da hadde det vært briljant om jeg kunne sette på pause, og legge til en kommentar akkurat der jeg pauset. Og kanskje til og med i notatene kunne klikke på tidspunkter som er lagret, og så ville videoen hoppe dit.

  • Som Christian er jeg bekymret for xbmc støtte.

   Hvis dere på nrk som jobber med prosjektet ikke har prøvd xmbc med nrk så anbefaler jeg at dere gjør dette så dere ser hvordan brukere med xbmc kan se på nrk i dag. (NRK plug in er å finne som en official add-on repository – dette samme er SVT Play)

   Mine barn bruker denne tjenesten hele tiden og koser seg med favorittene fra barnetv om og om igjen. Selv hun på 5 år greier å finne sine egne favoritter.

   En API ville hjulpet forbrukerne til å få NRK opp på skjermen via diverse mediesenter løsninger på en elegant og brukervennligt måte.

   Synes forøverig at arbeidet dere legger ned er fantastisk og det er fint at dere bruker lisenspengene til å gjøre NRK mer tilgjenglig og brukervennlig. Nett-tv er allerede (som dere skjønner) en mye brukt løsning hjemme oss hos, og jeg er sikker på at flere vil få øynene opp for mulighetene som ligger der i tiden fremover.

 32. Jan Ivar Beddari

  Hei og takk for åpenheten! NRKbeta har de siste årene spilt en veldig viktig rolle og er med på å forsvare ideen «allmennkringkasting» på en glimrende måte!

  Et spørsmål, er avspilleren dere jobber med basert på åpen kildekode? Kanskje jwplayer?

  Ellers støtter jeg det som flere har nevnt her at formatdiskusjonen er underordnet det faktum at dere bygger et nytt system som skal levere oss innhold, nå og (forhåpentlig) en god stund framover!

  Har lyst å nevne API igjen – kompetansen har dere allerede innad på huset og den har gitt dere en av norges beste nett-tjenester for vær! 🙂 Jeg er ikke enig med de før meg her som sier at et API gjør det ekstra problematisk med rettighetskontroll. De mekanismene som gjelder for beskyttelse av innhold i en nettleser vil også kunne benyttes i et API.

  Svar på denne kommentaren

  • børge / forteller (svar til Jan Ivar Beddari)

   Godt spørsmål! Uansett om den er bygd på eksisterende Fri Programvare eller ikke håper jeg virkelig at dere slipper koden fritt! Kringkastere av tv, radio, podcasts, nett-tv, nett-radio, nettsider og kode!

  • Marte Radmann (svar til Jan Ivar Beddari)

   Hei Jan Ivar,

   Flash-avspilleren vår blir utviklet av Akamai og baserer seg på Open Source Media Framework (OSMF).

   Jeg har forståelse for at dere ønsker at vi skal tilby et API med våre metadata. NRK diskuterer hvilke konsekvenser tilgjengeliggøring av våre metadata kan få, og vi har enda ikke besluttet om vi skal ha et API til tjenesten, og eventuelt hva slags metadata vi skal gjøre tilgjengelig.

 33. Neeei. Også jeg som hadde det beste oppsettet da…

  Jeg har et skript som lagrer Nett-TV-videoen til harddisken, bufrer i 5 sek, og åpner den i mplayer. Mplayer har jeg kompilert sjøl, så den er optimalisert for min prosessor og utnytter VDPAU. Kan ikke gjøres mye bedre enn det?

  Med et tilsvarende skript for Youtube, klarer jeg faktisk å leve uten Flash. Jeg gjør det mest for god karma, må jeg innrømme. Like fanatisk som at muslimer ikke spiser svin.

  Det blir å jekke ned karmaen og installere den proprietære 32bit-blobben (som bare får gjort halve jobben i skjermkortet fordi den skal konvertere YUV til RGB underveis) i en netscape-pluginwrapper.

  Svar på denne kommentaren

  • Asbjørn Ulsberg (svar til An)

   Det er en viss mulighet for at du ikke er representativ for gjennomsnittsnordmannen, men dette er uansett en fantastisk god kommentar, med referanser til kompilering, CPU-arkitekturer, YUV, RGB, VDPAU og karma. Kudos! 🙂

 34. Er glad jeg snart slipper det h***** det er å sette opp moonlight for linux, her i heimen er vi tre brukere på en maskin, og bare min bruker kan see nrk-nett tv. Jeg har forsøkt å sette det opp på de andre kontoene også, men tydligvis er det noen versjoner som ikke helt snakker sammen.
  Det er masse bugs i moonlight spesielt fonter, og noe vises bare i fullscreen.

  Liker ikke helt å ha poden rasende rundt på min konto.

  Svar på denne kommentaren

 35. Håper ny løsning innebærer at jeg slipper å få meldingen «Klippet du ønsker å se er dessverre ikke tilgjengelig i NRK Nett-TV for mobil.» hver gang jeg klikker på noe jeg vil se. For NRK nett-TV ser jeg på iPad. Enten i senga, eller på TVen med en enkel HDMI-kabel. PCen blir for mye plunder og heft, og for dårlig.

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Jojansen (svar til Nils)

   Hei Nils

   Vi kommer også til å tilby dette. Det vil si en versjon optimalisert for de store skjermene og navigasjon med fjernkontroll. Men det vil gå en stund til før vi er klar med dette.

 36. Hvorfor får jeg på iPad plutselig «Klippet du ønsker å se er dessverre ikke tilgjengelig i NRK Nett-TV for mobil.» på absolutt ALLE klipp og direktesendinger? Er det relatert til det som nevnes i denne artikkelen? Mobilsiden i Safari. Fungerte for en uke eller to siden…..

  Svar på denne kommentaren

 37. Dette er kanskje litt «off topic» og jeg kan ikke så mye om alt dette. Det jeg lurte på er om produksjons/film selskaper osv. setter restriksjoner for hva slags teknologi dere får lov til å bruke når dere sender innhold på internett? Eller styrer dere alt selv så lenge dere har geoblock og andre hindringer?

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Superman)

   Hei Superman

   Det er en noen viktige selskaper som setter begrensninger rundt visning (også i forhold til teknologi). Noen krever f.eks av oss at vi ikke kan tilby programmene for nett i HD kvalitet. Dette ordner vi ved å luke ut beste kvalitet (ID720) i våre produksjonssystemer for nett. (Det skjer automatisk når dette selskapets rettighetsprofil er registrert på programmet.)

   For ett selskap gjelder det også at 15 sekunder svart (plakat) skal insertes på tilfeldig sted inne i programmet. Dette krever faktisk en manuell operasjon for oss – og rekutting av teksting. (Dette er ikke etter vårt valg – men selskapet krever dette over hele verden – ellers får man overhode ikke rettigheter for nett.)

   For noen program er det også slik at vi kun har rettigheter for Norge. Dette er f.eks typisk for en god del sport (særlig store arrangementer a type OL/VM). Her vil du oppleve at programmene er geoblokket for Norge (les: Kan kun avspilles med norsk IP-adresse).

   Så svaret på ditt spørsmål er at dette styrer vi langt fra bare selv :.) Og det gir oss en rekke utfordringer for våre egne produksjonssystemer og interne arbeidsprosesser.

 38. Takk for at dere jobber med et bedre tilbud på nett-TV.

  Jeg har et par spørsmål. Er ofte i utlandet, og ønsker da å kunne se NRK. Forstår det slik at dere ikke har lov til å sende enkelte produksjoner til utlandet. Dette er vel for det meste utenlandsk materiale, samt enkelte sportsbegivenheter? Jeg forstår jo logikken l dette, men er det ikke noen mulighet for å kunne få lov til dette dersom mottaker (jeg) beviselig er Norsk og lisensbetaler? Tenker da på en form for registrering og innlogging når jeg ønsker å se NRK i utlandet. For å dra en paralell: Hvis jeg er norsk og bosatt i Danmark, har jeg da mulighet til å kjøpe meg et satelitt-abonement på NRK for å lovlig se NRK i Danmark?

  Svar på denne kommentaren

  • Trond Johansen (svar til NRK-seer)

   Hei
   Har stor forståelse for det du ber om, og vi får mange forespørsler rundt dette.

   Først, det er ikke NRK som ønsker seg blokkering, men utenlandske rettighetshavere som krever dette av oss. Hovedgrunnen deres er at innholdet selges regionalt, som regel til hvert land og da må det ikke “lekke” mellom landene.

   Dersom vi skal lage en sikker løsning for nordmenn i utlandet må vi først få lov fra alle de ulike rettighetshaverne. Det er ikke sikkert vi får, men vi har heller aldri spurt om dette. Deretter må vi etablere en løsning som er sikker nok, enkel nok for dere å bruke og som ikke krever for mye administrasjon her i NRK.

   En påloggingsløsning vil kreve en form for verifikasjon i forkant, og vi må sikre at ikke kan spres vis epost eller liknende.

   Tar gjerne imot forslag til hvordan vi kan løse dette.

  • Unblockus.com funker jo flott for oss som vil bruke Hulu og andre blokkerte amerikanske tjenester, så kanskje en norsk versjon av den? Men det er vel neppe populært om det kommer i regi av NRK… 😉

   Mens du venter på unblockus.no kan du bruke et VPN hjem til et norsk nett, eller SlingBox. Dette regionsstyret er jeg redd vi må leve med til vi har en ny struktur der vi kan kjøpe innhold rett fra kilden, uten kanaler som TV2, TV-Norge, etc. For hva skal vi med lineær kringkasting av gamle TV-serier med reklame mellom?

  • Takk for at dere tar dere tid til å svare.

   Angående sikre systemer så har jo Norsk tipping et system som burde kunne fungere. Ellers så har vi jo bank-ID som vel brukes av flere.

   Vet det er mange som ønsker seg muligheten til å se NRK utenlands. For min del har jeg faktisk vurdert SlingBox, men det beste hadde jo vært om man fikk denne muligheten direkte uten å gå via 3-part.

 39. Ad søkemuligheter og spillelister i den nye nett-tv-løsningen:

  Brukerkonto!!

  Er det ikke slik at de fleste programmene folk søker etter, vil være de NYESTE?

  Jeg skal eksemplifisere hvordan jeg ønsker at brukeropplevelsen skal være:

  KVELD 1:

  1) Jeg logger inn.
  2a)Jeg VET at Nytt på nytt går 20.55 på NRK1, og rekker akkurat snutt-visning av andre, kommende programmer før kveldens fjernsmil 😀
  2b) Jeg titter på programmet og er fornøyd med det.
  2c) Jeg fortsetter å titte på samme kanal. Neste program viser seg å være episode 4 i en serie jeg ikke har fulgt med på før. (Trodde ikke den ville interessere meg da jeg leste omtalen ved lansering. Og hvor er SKAVLAN?!) «Bra-serien!» Vil se de tre foregående episodene senere, og få nye episoder automatisk lagt i spillelisten min.
  3) Jeg velger programikonet for serien, og dytter det inn i brukerkontoen min. Evt. haker av forvalg. Metoden er uvesentlig, men ENKEL og LETT Å FINNE IGJEN.
  4) Jeg tar en tidlig TV-kveld og logger ut.

  DAG 2, noen dager senere:

  1) Jeg logger inn.
  2) Jeg går til Mine spillelister og velger mellom «Gamle episoder» og «Siden sist». Den første inneholder blant annet episode 1, 2 og 3 av «Bra-serien» (hvis de er tilgjengelige).Sistnevnte inneholder NYE episoder av programmer/serier jeg har haket av for å abonnere på, og som jeg ikke har sett: Nye triks, «X-Bra-programmet», «Y-Bra-programmet» (begge «Bra-etc» er forvalgt som følge av forhåndsomtale.)
  3) Etter noe ubesluttsom vingling, blir det å flytte episode 1 av «Bra-serien» inn i Siden sist-lista, og dermed ser den sånn ut: Nye triks, «Bra-serien» (episode 1), «X-Bra-programmet» og «Y-Bra-programmet».
  4) Jeg går til «Forhåndsomtale av kommende program», og haker av et jeg synes virker spennende. Velger sms-varsling.
  5) Jeg ser meg gjennom de tre først programmene på Siden sist-listen.
  6) Jeg må ha mat, og logger ut. I Siden sist-listen ligger nå kun «Bra-programmet2», men den oppdateres jo jevnlig 🙂
  7) Jeg varsles pr. sms om 10 min til programstart for et forvalgt program, men velger å ignorere det, siden jeg er sitter i dypet av en spirituell samtale med en god venninde pr. talatut.
  8) Det nevnte programmet legger seg automatisk i Siden sist-listen, siden jeg ikke logget meg inn og tittet på det. Da blir det altså «Y-Bra-programmet» og «sms-varsletprogrammet» som ligger der.

  Ja ja. Jeg kan jo drømme.

  Søk blir mye enklere når jeg kan lagre det jeg likte sist, og abonnere på nye episoder.

  Få påminnelser om program/episoder jeg gikk glipp av.

  Favorittmerke forhåndsomtalte programmer, og bli påminnet om jeg evt. gikk glipp av dem.

  Lage spillelister basert på forvalg. Det jeg har forhåndsplukket, og som har blitt sendt på ordinær TV siden sist, blir presentert i spillelisten ‘Siden sist’. Det er bare å trykke «Køyr!»

  Svar på denne kommentaren

 40. Hei hå godt folk!

  Jeg synes det er strålende at dere er på vei til å fornye nett-tv tjenesten!

  Det hadde vært strålende om det kunne gå an å bruke nett tv tjenesten på feks ps3. Etter et raskt google søk virker det som om ps3 støtter H.264, men det er ikke dermed gitt at tjenesten vil fungere for det.

  Kan dere kaste litt lys på dette?

  Hilsen Martin

  Svar på denne kommentaren

  • hadde vært kult med xbl støtte også.
   360en støtter også h264.

   Fungerer OK via media center, men kan fungere mye bedre direkte fra live.

   Evnt hva skal til for å få nrk produsert matriale som nytt på nytt etc. tilgjengelig på Zune for norske brukere ?

   Om det blir lett nok kan jeg tilogmed betale.

 41. Men kjære deg Marte, hva er forskjellen på å tilby et api og at vi henter dataene direkte fra nettsidene deres? Foretrekker dere virkelig at vi spammer web-serverene deres med crawlere slik som vi gjør i dag? Kan jeg aldri tenke meg..

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Nils)

   Kjære deg Nils, avgjørelsen om vi skal gjøre våre metadata tilgjengelig via et API eller ikke er en strategisk beslutning som taes uavhengig av om du velger å bruke crawlere til å spamme våre web-servere.

  • Det var ikke ment som en fornemmelse, men et spørsmål. Så du kan bare la være å ta den tonen. Uansett, poeng mitt var at all metadata allerede ER tilgjengelig, så argumentet «diskuterer hvilke konsekvenser tilgjengeliggøring av våre metadata kan få» holder ikke mål. Hvorvidt dataene er pakket inn i et API eller i html som nå, har ingen betydning hvis dette er argumentet deres.

  • skeptisk (svar til Nils)

   synes nils har et godt poeng jeg.

   Hvorfor ikke api ?
   Har vi ikke betalt for metadataen også ?

   Greit at det er en strategisk beslutning, men da bør det også finnes en god begrunnelse.

   Men den strategiske grunnen er kanskje at nrk VIL ha webcrawlere som spammer nrk.no slik at de får flest mulig sidevisninger?

 42. Husk å tilrettelegg visning på tv-skjerm, ikke for desktop pc, slik at navigering, fonter osv er tilpasset visning på en 40-60 tommers skjerm i normal tv titte avstand fra disse. TV2 Sumo er ok kvalitet, men manglende gui for effektiv bruk fra TV skjerm er slitsomt.

  En remote app på ios og android er og et must. Slik at en ikke trenger å fikle med et tastatur for å velge programmer osv. IP er fremtiden for all tv titting, og dere må først som sist ta steget helt ut å tilpasse gui til tv skjermer og remotes og ikke til dataskjermer/mus/tastatur. Evt og tilpasse hele biblioteket deres slik at andre «klienter» kan ha sitt eget gui inn mot deres innhold.

  Svar på denne kommentaren

 43. Hei!

  Kva med ein litt oppsumering av status pr.no,om dere er nærmere ein dato for å sleppe betaen,kor langt dere er kommet no,har dere ein kjørande pre-release,kunne vi fått video,der vi ser systemet kjørende på ulike platformer,TVer,Mediasentere etc?

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Mr.Hassan)

   Hei Mr. Hassan,

   Det har vært noen utfordringer knyttet til leveranse av metadata og mediafiler i prosjektet, men dette er nå i orden. Brukeropplevelse vil derfor fram til jul jobbe med de siste endringene og tilpasninger av PC-versjonen av tjenesten før vi går i gang med en systemtestfase på nyåret. Etter systemtesten vil tjenesten ha en intern NRK-betaperiode hvor vi ferdigstiller siste funksjonalitet før vi legger tjenesten ut som åpen beta. Vi håper dette vil skje i løpet av våren 2012.

   I påvente av metadata- og mediafilleveransen har vi som jobber med brukeropplevelsen hatt fokus på å utvikle responsivt design av tjenesten slik at vi etter hvert får en utgave som vil fungere for ulike skjermstørrelser. Dette vil vi fortsette å jobbe med etter at vi går ut i åpen beta.

   Videre jobber vi med å se på hvordan tjenesten skal fungere på TV-plattformen. Her er det en del vi må ta hensyn til med tanke på HTML-støtte, hardware kapasitet og videoteknologi på de ulike set-top boksene, Smart-TVene og spillkonsollene. Så vi er inne i et spennende, men utfordrende konseptarbeid for tiden.

   Hilse Marte

 44. Marte, problemet er bare at de ulike set-top-boksene, smart-tvene, spillkonsollene og mediastreamerne vi har koplet til TVene og surroundanleggene våre ikke har HTML-støtte som er verdt noe. Vil ha apper til PS3, Boxee, osv! Synes dere har gjort en giganttabbe ved å si nei til det, dere lager gårsdagens løsning!

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Thor Hammer)

   Hei Thor,

   Ideelt sett skulle vi gjerne ha utviklet apper til hver enkelt enhet der ute, men vi er lite utviklerteam som jobber med denne tjenesten. Det gjør at vi nå prioriterer å lage løsninger som vi tror kan nå flest mulig brukere på en god måte. Vår strategi er derfor å lage en tjeneste med responsiv design basert på HTML 5 og med bred plattformstøtte i første omgang. Så får tiden vise om det er behov for, og vi har kapasitet til, å lage apper spesialtilpasset ulike enheter.

   Hilsen Marte

 45. Jeg synes det er riktig av NRK å ikke satse på å utvikle egne apper til alle mulige leverandører. Det burde tredjeparts progammerere gjøre.

  MEN det krever at NRK er villige til å gi fra seg metadata. Ideelt sett burde vi etterhvert få apper til dingsene våre som er generelle. Altså én nett-tv app, med tilgang til NRK, TV2, VGTV osv. Boxee er et godt tiltak, i så måte, og burde definitivt støttes av NRK. Men programmererne må få tilgang til API. Viktig viktig viktig.

  Tenk om vi måtte hatt egne set-topbokser for hhv NRK, TV2, TV3 osv.. Det er litt sånn det føles på dingsemarket.

  Tiden det har tatt for NRK å levere en ny nett-tv-løsning viser hvor viktig det er å gi fra seg metadata. Hadde metadatene vært tilgjengelige for de flinke folkene der ute, hadde gode tekniske løsninger vært på på plass for lenge siden. Og mange forskjellige løsninger, sånn at alle hadde funnet noe som hadde passet.

  Svar på denne kommentaren

  • XBMC har app for NRK nett-tv. Jeg er enig i at API er «viktig viktig viktig», men det er ikke nødvendig for å utvikle apper per se, det gjør det bare mye mye lettere.
   Når det gjelder smale plattformer som boxee, så tror jeg ikke du skal ha *for* store forhåninger. Det burde være en enkel sak å porte XBMC-appen til boxee, men ingen har gjort det enda altså..

  • Jens Christian (svar til Nils)

   Jeg ser for meg at et skikkelig støttet API vil være nødvendig for tredjepartsleverandører som gjerne vil ha en viss sikkerhet/forutigbarhet for at tjenesten han/hun har utviklet ikke plutselig slutter å fungere.

   Aller helst hadde jeg sett at det hadde blitt utviklet standardiserte metadata/api som alle leverandører benyttet seg av, slik at man kunne utvikle én tjeneste, som fungerte med alt innhold. Nettopp slik at man slipper egne programmer for hver innholdsleverandør.

   Innholdsleverandører bør være innholdsleverandører. Og innholdet bør leveres på en standardisert måte.

  • Nå må vi ikke glemme at nettopp standardiserte løsninger er hovedgrunnen til at det ikke er tilgjengelig på platformer som android, iphone og andre innebygde systemer, ikke selve APIet. NRK valgte Microsoft Media Server slik som alle brukte, og er vel så vidt jeg vet den eneste av disse som nå beveger seg vekk fra det..

  • ThorH (svar til Nils)

   Boxee Box selges på Elkjøp og Lefdal. Da er det pr def ikke så veldig smalt lenger. Dessverre dropper de videreutvikling for pc & Mac nå, så løp og last ned!

 46. ‘Glamour’ inntar nettskyen | SerieNytt

  […] de større TV-kanalene har en eller annen form for tilbud. Mest spenning er det nok knyttet til NRKs nettsatsing. I tillegg kan vi seere også håpe på at Hulu og Netflix snart tilbyr sine tjenester til oss […]

  Svar på denne kommentaren

 47. Morten Ulekleiv

  Interessant artikkel og det virker som om det er en kraftig forbedring i vente. TV-innholdet er det beste innholdet NRK har. Altfor lenge har det vært dårlig tilrettelagt og prioritert på nrk.no, der det virker som om man har hatt ambisjon om å bli mest mulig like VG Nett, Dagbladet og Aftenposten.

  Men jeg savner noe veldig viktig i denne artikkelen fra Sindre og Trond. Noe jeg håper har vært en av driverne for prosjektet.

  Fremtidens nettbrukere går til Facebook først og orienterer seg ut i nettverden derfra. Jeg har lenge ment at NRKs beste mulighet for å bli blant de to-tre største nettaktørene i Norge ligger i å kombinere fokuset på viral deling med å hente det beste ut i fra YouTube.

  Istedet for at nrk.no skal forsøke å fortelle meg hvilke videoinnslag jeg helst har lyst til å se på, vil jeg at alle vennene mine på Facebook og alle NRK.nos brukere skal fortelle meg det.

  Det burde være slik at hvis jeg er inne og ser Dagsrevyen fra 1. august 2009 og oppdager noe oppsiktsvekkende/morsomt/trist, så burde jeg ha mulighet til å sette et innpunkt og et utpunkt og lage et klipp som både kan gjøres tilgjengelig i NRKs youtube og deles med friends/followers på Facebook og andre sosiale medier. Da ville NRK lagt til rette for en potensiell stor trafikkøkning.

  De fleste nettsider har dessverre kun mulighet for å dele innholdet på artikkel eller innslagsnivå. Hvis dere gir makt til seerne til å kunne være en form for redaktør av tv-innholdet i NRK, ville dere vært ekstremt innovative.

  Denne artikkelen tolker jeg derimot til at dere fortsatt skal drive kommunikasjon nedover i en forbrukerkjede, men jeg håper at jeg har misforstått og at dere allerede har masse nye, spennende planer for viral deling av innholdet og muligheter for brukere til å hente ut og dele små deler av et lengre videoklipp.

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Morten Ulekleiv)

   Hei Morten,

   Vi ønsker at innholdet vårt skal både være tilgjengelig og delbart i så stor grad som mulig. Vi planlegger for at du som bruker både skal kunne dele innpunkt som er definert av NRK, men også sette dine egne og dele disse.

 48. Teamet som jobber med brukeropplevelsen til «NRK TV og radio – når du vil» søker forsterkninger. Akkurat nå leter vi etter deg som er testutvikler eller grensesnittutvikler og som ønsker å lage en spennende tjeneste, bruke den siste teknologien og jobbe i et kunnskapsrikt og velfungerende team. Se nrk.no/stilling/ for aktuelle stillinger.

  Svar på denne kommentaren

 49. Simon Souyris Strumse

  Testing:
  Jeg regner med at det er en bit av det nye systemet med variabel bitrate dere bruker i de nye nettseriene. Da jeg så denne merket jeg meg følgende nrk.no/monarkiet/?episode=3 :

  Når spilleren automatisk skifter bitrate under avspilling hopper også volumet. Et stykke opp til midten av volumjusteringen i mitt tilfelle. Er det en feil at volumet ikke holder seg konsistent?

  Svar på denne kommentaren

  • Hei Simon,

   Takk for at du melder fra om bugs!

   Vi har prøvd å gjenskape feilen, men vi får ikke samme feil hos oss. Har du mulighet til å sjekke monarkiet-siden, og fortsatt si om dette fortsatt er et problem hos deg? Hvilket OS og flash-versjon bruker du?

   Hilsen Marte

 50. Mobil-TV-arkivet har tidvis fungert med AirPlay. Altså, jeg har kunnet gå til http://m.nrk.no på min iPhone, søke opp forrige episode av Nytt på nytt, trykke AirPlay og få spilt av programmet på min Apple TV.

  Dette fungerer av en eller annen grunn ikke lenger, Apple TV sier noe feil har oppstått under avspilling.

  Er dette noe dere vil ha fokus på å støtte i neste nett-tv-versjon?

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Vidar Ramdal)

   Hei Vidar,

   Så absolutt! Vi har testet ut avspilling via AirPlay til Apple TV både fra iPhone og iPad 1 og 2. Ser ut ti å fungere bra.

   Hilsen Marte

 51. Jeg ser at disse nye direktesendingene (www.nrk.no/video) bruker RTMP. Ikke si at dere kommer til å gå for en slik proprietær løsning som kun kan spilles av i flash player for direktesendinger i den nye versjonen…

  Svar på denne kommentaren

  • Marte Radmann (svar til Tor)

   Hei Tor,

   nrk.no/video er en del av dagens video-i-artikkel-løsning på nrk.no. Den leverer som du sier live RTMP-strømmer, og bruker flash-avspiller til å spille av både live- og VOD-innhold. Vi jobber med å flytte denne tjenesten over til den samme distribusjonsplattformen som «NRK når du vil» tjenesten vil bruke. Dette vil gi bredere plattformstøtte og bedre avspillingsteknologi med mulighet for spoling i live-sendinger for videoer embedded i artikler på nrk.no.

   Hilsen Marte

  • Marte Radmann (svar til Sebastian)

   Hei Sebastian

   Så snart vi har kommet ut med en betaversjon av spilleren som fungerer på PC-plattformen vil vi jobbe videre med å gi tjenesten responsivt design. Når vi har implementert dette vil vi lansere spilleren både på PC, nettbrett og mobil.

   Hilsen Marte

  • Marte Radmann (svar til Torstein)

   Hei Torstein,

   Ikke dø riktig enda, vi er ikke langt unna at du skal få lov til å prøve ut en betaversjon av spilleren.

   Vi er nå midt inne i en omfattende testperiode, og hvor lenge vi må være i denne modusen avhenger litt av hva vi finner av feil.

   Og når vi kommer ut skal vi fungere på både Mac, Windows og Linux på de mest brukte browserne.

   Hilsen Marte

 52. Samsung Galaxy, mens vi venter på ny app for nett-tv

  Det er noe rart med nett-tv via m.nrk.no/ på Samsung Galaxy-produkter (testet Galaxy S i9000 og Galaxt Tab p1000, begge med Android Gingerbread). Der får jeg en videostrøm som ikke lar seg dekode av den medfølgende mediaspilleren. Man kan installere tredjeparts spiller (f.eks MoboPlayer) og dekode i software. Det funker, men gir kornete bilde med lav kvalitet.

  Dette er litt ergerlig siden den «vanlige» wmv-strømmen dekodes helt fint med den innebyggede spilleren.

  Går det an å få gjort noe med dette?

  User-agent for standard nettleser:

  Mozilla/5.0 (Linux; U; Android 2.3.3; no-no; GT-I9000 Build/GINGERBREAD) AppleWebKit/533.1 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Mobile Safari/533.1

  Svar på denne kommentaren

  • Ingvar Hagelund (svar til Ingvar)

   User-agent for p1000-tab’en er tilsvarende

   Mozilla/5.0 (Linux; U; Android 2.3.3; no-no; GT-P1000 Build/GINGERBREAD) AppleWebKit/533.1 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Mobile Safari/533.1

  • Marte Radmann (svar til Ingvar Hagelund)

   Hei Ingvar,

   Sannsynligvis får du ikke spilt av fra mobilriggen vår fordi du kjører Android 2.3.3. m.nrk.no/m/nett-tv distribuerer HLS, og for å spille av dette direkte i en native avspiller kreves enten iOS eller Android 4.0 eller høyere.

   Vi ser på hvordan vi skal nå Android versjoner lavere enn 4.0 i NRK når du vil. Vi kan vi lage vår egen Android-avspiller basert på et SDK fra Akamai som støtter HLS streaming. Dette vil kreve at bruker laster ned vår avspiller en gang fra Android Marked som deretter vil fungere som native avspiller for avspilling av video for NRK sine nettsider. Et annet alternativ eller lage en egen flash versjon for Android-enheter. Med den lille vi har gjort av testing så langt ser det ut som om det første alternativet med egen HLS-avspiller gir den beste video-opplevelsen.

   Hilsen Marte

  • Geir Børdalen (svar til Kåre Bakken)

   Hei Kåre

   Ny nett-TV vil fungere fint på alle «devicer» som har en intern nett-leser. Vi har lagt en plan for hvilke vi primært kommer til å støtte og dette har i stor grad sammenheng med hvor mange enheter som finnes på det norske markedet.

   Vi har prøvd å lage en plattform som er mest mulig åpen og ikke gått «app-løypa» selv om vi selvsagt vil legge «webapps» i App storene (lenker til ny nett-TV).

   Det betyr at spesial-bokser (medieavspillere) som Boxee og andre ikke vil bli støttet spesielt i første runde. Første runde vi legger ut vil ha PC / MAC / Linux fokus, deretter kommer mobil/nettbrett (i mange varianter) – og så vurderer vi flere plattformer på sikt. Om vi støtter vil i stor grad avhenge av om det er nok enheter der ute (og hvor mye arbeid det vil være for oss å tilpasse).

   Her må vi prioritere mellom å bruke ressurser til å videreutvikle nett-TV – og øke plattformstøtten. (Og så hører vi selvsagt på dere, når det gjelder prioritering av dette! :.) )

   GeirB

  • Jeg forstår at dere verken kan eller vil bruke ressurser på å støtte Boxee, Roku, AppleTV, PS3, Xbox og alle andre bokser som vi faktisk allerede har tilkoplet både nett, TV og surroundanlegg. Men pls gjør det mulig for produsenter, importører og andre som har interesse av det til å gjøre det selv. Det blir mer brukervennlig og bedre enn PC.

  • Geir Børdalen (svar til ThorH)

   Hei ThorH

   Vi har som hovedprinsipp for nett-TV at alle de enheter vi åpner for skal være åpne for brukerne (dvs. ikke krav om betaling for å komme inn) – dvs. at XBox havner på utsiden av dette. PS3 ligger i vurderingsløpet vårt som interessant fordi det er en åpen plattform.

   AppleTV vil faktisk fungere fra dag 1 (fra Ipad og Iphone) med oppsatt «hjemmedeling». Her vurderer vi hva som skal til fra MAC også (men aner at nytt OS Mountain Lion vil komme med denne linken til sommeren).

   Google TV boksen vil også antagelig kunne brukes (når den kommer på markedet). Den er ikke lansert i Norge enda (kun i USA).

   For de øvrige blir spørsmålet i stor grad om vi kan tilgjengeliggjøre de med enkle grep – og om hvor mange som bruker dem i det norske markedet. (Jeg kjenner ikke alle i praktisk bruk – men vi har sikkert noen i utviklergjengen som gjør det :.) .

   Nå konsentrerer vi oss om å levere til PC/MAC/Linux i første omgang, så kommer andre plattformer og ny funksjonalitet på løpende bånd så snart vi er ferdige med dette (og har testet det tilstrekkelig)!

   GeirB

  • Kåre Bakken (svar til Geir Børdalen)

   Det høres betryggende ut. Jeg ser at betaen likner veldig på SVTplay, og appen deres fungerer rimelig greit på Boxee box. Jeg testet også å se på NRK via den nye nettleseren til Boxee box, men det var ikke bare manglende støtte som var nedtur. Sjølv om den har en halvveis genial fjernkontroll, så er det vesentlig mye mer tungrodd å surfe med en slik enhet, så jeg håper appene får relativt høy prioritet. Jeg er hvertfall klar for betatesting. 🙂

  • Geir Børdalen (svar til Kåre Bakken)

   Hei Kåre Bakken

   Er helt enig med deg at en del av nettleserne i disse enhetene har sine mangler pr i dag, og datakraften bak dem er også svært varierende. Vi gjør en del vurderinger på dette akkurat nå for kommende plattformutvidelse.

   Prioritetsmessige jobber vi etter følgende liste:
   1. PC/MAC/Linux
   2. Mobil/nettbrett
   3. Andre plattformer (fortsatt i støpeskjeen hva vi prioriterer)

   Men utelukker ikke at det er noen enkle grep som kan gjøres for å gi rask tilgang (utenom «hovedkøen»). NRK beta brukerne kommer til å være de første som får høre om dette når det skjer.

   For øvrig flott at du er klar til beta testing. NRK beta brukerne vil bli de første som får høre om det – når det skjer. :.)

   GeirB

  • Geir Børdalen (svar til Kåre Bakken)

   Hei igjen Kåre

   Ville bare si at noen kolleger akkurat testet ny nett-TV med Boxee. «Funker som ei kule» var beskjeden. Tror du kan glede deg :.)

   «Vet ikke om det hjelper deg xxx, men jeg testet i går hjemmefra på iPadden, og streamet fra iPad til min Boxee på samme måte som nevnes ifht Apple-TV.
   Var ikke nødvendig å gjøre noen registrering av noe slag.
   Funker som ei kule.»

   GeirB

 53. Får ikkje nrk net-tv til å virke på min Asus transformer. Eg har Vdsl heime og må «låne» nett av mobiltelefonen min for å sjå net-tv på Asusen.
  Er dette ein enkel fiks?

  Helsing Sigbjørn.

  Svar på denne kommentaren

  • Geir Børdalen (svar til Sigbjørn)

   Hei Sigbjørn

   Svarene på dette området omhandler fremtidig nett-TV og ikke dagens løsning.

   Når du kjører Asus transformer antar jeg at du kjører Android operativsystem? (Et raskt Google søk viser at dette er en slags nettbrett/tablet/bærbar løsning – korrekt?)

   Tror ikke dagens nett-TV har god støtte for dette, men Android støtte kommer med ny nett-TV (og mobil/nettbrett release). Dette er ikke klart i første «ekstern beta», men kommer ikke lenge etter.

   Tror ikke det er noen enkel fiks før det, dessverre (men kan hende andre kolleger har tillegg her). Spill gjerne inn!

   mvh
   GeirB

  • Marte Radmann (svar til Geir Børdalen)

   Hei Sigbjørn,

   Det er som Geir sier at vi vil støtte for avspilling Android-enheter i den nye spilleren.

   Dagens Nett-tv (nrk.no/nett-tv) har ikke iPad eller Android nett-brett. Men sjekk ut om du ikke kan få spilt av fra m.nrk.no/m/nett-tv/. Dette er vår mobil-rigg som distribuerer HLS av dagens Nett-tv innhold. Alle iOS-enheter og Android-enheter med 4.0 versjon og høyere skal støtte HLS i native avspillere, men vi har sett at det kan være noen utfordringer med lyd og bilde synk med å spille av på Android-enheter. Test gjerne ut, og gi oss gjerne tilbakemelding på hvordan dette fungerer 🙂

   Hilsen Marte

  • Hei Marte.

   Får ikkje bilde eller lyd. Har Android 4.
   Prøvde igjen med tilkobling til mibiltelefonen og då fungerte det greit.
   Las ein plass at det fungerte med Adsl men ikkje med Vdsl som eg har frå Telenor.
   Leitar etter dette innlegget enda….

  • Marte Radmann (svar til Sigbjørn)

   Jeg visste ikke at Vdsl hadde betydning for HLS distribusjon. Interessante greier. Si fra hvis du finner artikkelen igjen.

  • Knut Torgersen (svar til Marte Radmann)

   Marte: «Problemer med lyd- og bildesync på ANDROID». Nåja – min iPad har nå en tendens til å skikkelig rote til dette hvis den av en eller annen grunn ikke klarer å streame f.eks. nyhetene. Eneste mulighet er da å stoppe mottak og så starte det igjen. iDings er dermed også et problem.

 54. Når kommer denne betaversjonen? Hvorfor tar dette så umenneskelig lang tid for NRK?
  Viernå i mars og det er snart ikke tidlig 2012 lenger..!!
  Andre tv produsenter har hatt dette oppe i Laaang tid, må si jeg er ekstremt skuffet over NRK her da det faktisk er den dyreste kanalen jeg har….

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Asle)

   Hei Asle
   Du har rett i at det har tatt lang tid. Det har imidlertid oppstått en komplikasjon det ikke var så lett å forutse:

   Den nye spilleren vår spiller både TV og radio. Som du muligens vet, har NRK og plateselskaporganisasjonen IFPI ikke kommet til enighet om noen ny avtale, og NRK kan derfor ikke tilby radioprogrammer i reprise.

   Dermed har vi blitt nødt til å gjøre den første betafasen lukket, slik at NRK Radio-folk kan teste at ting kom riktig inn i systemene mens de hadde sending og ser bra ut, før vi skrur av radioreprise-delen og legger ut denne versjonen til dere for testing.

   Vi er enige i at dette ikke er optimalt, men dette er øyeblikkets virkelighet, og det står ikke i vår makt å endre den.

  • Geir Børdalen (svar til Asle)

   Hei Asle

   Skjønner godt at du venter, men det er som Anders kommenterer ikke vond vilje fra vår side.

   Ny nett-TV er et veldig stort utviklingsløp fra NRKs side, og det involverer både interne produksjonssystemer, integrasjon mellom disse, web utvikling og eksterne samarbeidspartnere + en god del andre ting. I tillegg er vi som Anders kommenterer selvsagt avhengig i at vi har rettigheter til publisering for nett.

   Ny nett-TV som kommer snart er bare første del av et langt utviklingsløp. Første del er release av pc/mac/linux – men også delvis støtte for mobil/nettbrett. Denne delen av jobben er vi i sluttfasen av og løsningen går allerede i såkalt «intern beta» (som er siste del av testløpet). Dette har vi planlagt helt fra start av – og har først og fremst med interne behov rundt opplæring av redaksjoner, og sikring at alle programområder har «gjort jobben» for å tilgjengeliggjøre sine programmer. (De har en stor jobb med å legge inn metadata i en nivå som de ikke har hatt før. Men når denne jobben er gjort, skjer til gjengjeld veldig mye mer automatisk videre – bl.a. håndtering av rettigheter og flyt av metadata/filer.)

   Understreker at dette ikke er noen forsinkelse, men en planlagt del av den jobben som vi nå gjør.

   I tillegg skjer det bugfiksing (feilretting) og opptimalisering for å sikre at dette blir et godt tilbud fra dag 1 og med færrest mulig irritasjonspunkter for publikum.

   Vi har også noen momenter i forhold til eksterne sarbeidspartnere som skal rettes før «ekstern beta 1» som er første fase hvor publikum gis tilgang. Men det er ikke mange gjenstående momenter nå.

   Ta med disse momentene i tillegg til det Anders nevner rundt IFPI (de internasjonale plateselskapene), så har du et litt mer presist bilde av hvor vi er.

   Snart kommer «ekstern beta 1» :.)

   GeirB (prosjektleder)

 55. Marte Radmann

  Hei Knut,

  Noen tipset meg om at iPaden bør ha bra med strøm igjen før du bruker den til å streame, i alle fall vi Apple TV. Har du lagt merke til hvor strøm du har hatt igjen når du har hatt problemer?

  Hilsen Marte

  Svar på denne kommentaren

  • Knut Torgersen (svar til Marte Radmann)

   Heisann, Marte!

   Jeg kan vel ikke direkte sverge på at iPad’en har vært 100% fulladet, så jeg får nesten bare komme med et svar på den når jeg får surret meg til å teste. Mulig jeg får til det i kveld. Men nå er den fulladet, da………………….

  • Knut Torgersen (svar til Marte Radmann)

   Da kan jeg meddele at værdamen fortsatt snakket når nyhetsoppleseren kom på skjermen i går kveld på 2300-nyhetene. Det var snakk om forsinkelse på flere sekunder. iPad’en var 77% oppladet.

   jeg kan teste igjen i kveld, denne gang med strømledningen tilkoblet.

   I tillegg nektet nettbrettet å godkjenne snarveien til nett-TV, selv om det var samme URL jeg fikk etter å ha restartet Safari. Dette kan selvsagt være iPad som røyker.

 56. Knut Torgersen

  Me tykkjast me sjår ei endring… Ladeledningen var koblet i og den oppførte seg helt eksemplarisk, men eksperimentet kan ikke direkte gjentas, da jeg fikk IOS 5.1 i går kveld rett etter at jeg var ferdig med NRK. En av nyhetene skulle være bedre LYD på iPad på TV-sendinger. Så ser jeg at URL’en har endret seg hos NRK også: linken er nå på formen ioslive.nrk.no.edgesuite-staging.net og det er kanskje en følge av oppdateringen…?

  Svar på denne kommentaren

 57. TizzBird Stick N1 Koreansk alternativ til Cotton Candy « Atterljom

  […] hjemmefra eller fra nett (fiber på hytta så klart). Jeg kan koble meg rett opp til NRKs nettTV og etter hva de lover blir det bedre enn noen gang om ikke så lenge. Det ser jeg frem til. “NRK on […]

  Svar på denne kommentaren

 58. Hei NRK beta teamet!

  Vi legger snart «begynnelsen av 2012» bak oss, og nærmer oss nærmere midten av 2012. Men mens utålmodigheten brer seg i kroppen, må man minne seg at dere gjør sikkert alt dere kan for å få den nye nett tv tjenesten så fort som mulig. Den som venter lenge venter sikkert på noe godt.

  Men kommer jeg til å åpne dagbladet en dag som påviser at nå er den nye nett tv tjenesten er nå tilgjengelig, eller vil dere utgi en slippesdato først?

  Og sikter vi mer mot en tidlig sommer utgivelsesdato?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Kristoffer)

   Jeg kan ikke her og nå si hvor langt det er igjen til spilleren betalanseres, men du får vite om det på NRKbeta før det skjer.

  • Kai Roger (svar til Anders Hofseth)

   Er det fremdels konflikten med IFPI som ligger til grunn eller andre tekniske årsaker til at spilleren ikke er i åpen beta enda?
   Jobbes det fra NRK og IFPI om ny avtale eller har partene gravd seg ned i skyttergravene og venter på hvitt flagg fra den andre siden?

  • Geir Børdalen (svar til Kai Roger)

   Hei Kai Roger

   Vi kjører allerede ny nett-tv i det vi kaller «intern beta», dvs. en omfattende test hvor alt gås nøye igjennom. I tillegg jobbes det med noen viktige momenter (tekniske) fram mot «ekstern beta 1». En del av disse momentene relateres til radio visningen (som har måttet endres noe pga rettigheter til musikk).

   En annen viktig sak vi arbeider med er å få opp HLS strømmer (mobil/nettbrett) for live feeding av alle tv og radiokanaler. (En stor ny enkoderpark er under installasjon.)

   HLS er egentlig ikke en leveranse mot ekstern beta 1 (plattform: pc/mac/linux), men mobil/nettbrett vil delvis kunne bruke ny nett-tv fra dag 1 – og da synes vi det var dumt å ikke ha med live-strømmer for disse i «pakken». Og så er det selvsagt en liten liste med småpirk og bugfiksing igjen, men denne blir kortere for hver uke. :.)

   For øvrig god påske til alle ivrige Beta-brukere.

   GeirB

  • Geir Børdalen (svar til Øystein)

   Hei Øystein

   TV-strømmene fra NRK er allerede i HD i nye nett-TV, men her må vi være helt presise for bildet er litt mer «broget».

   For at du skal få sendingene i HD må alle ledd i kjeden være HD og det er det ikke i dag. NRK produserer fortsatt programmer i både HD og i standard definisjon (SD), og det vil fortsette i minst 2 år til.

   Fra våre hovedkontroller SENDER vi imidlertid alle programmer i bakkenettet i HD, og distributørene som videreformidler på kabel, satellitt og iptv har mulighet til å hente signalene hos oss i HD. (Det betyr ikke alltid at de gjør det – og ihvertfall ikke at de henter 5.1 lyd enda…)

   Når vi streamer TV kanalene live til PC/MAC/Linux plattformen streamer vi 2 kvaliteter i HD (i oppløsning 1280×720 pixler (som er HD), og med bitrate 3,7 Mbps og 2,5 Mbps). I tillegg streamer vi 4 ytterligere kvaliteter (som ikke er HD, men rettet mot mindre skjermstørrelser). Alt skjer med automatisk valg av kvalitet i forhold til den linjekapasitet som du har.

   Live streaming for nettbrett (basert på på HLS streaming) er ikke ferdig satt opp fra oss, så her er max kvalitet pr i dag ca 800 kbps). HD kommer etter hvert, men vi har noen tekniske utfordringer som må løses i forhold til måten HLS håndterer nettverkstrafikk. Så snart dette er løst kommer HD her også.

   On-demand klipp (f.eks fra A-Å liste)er HD for alle plattformer (max kvalitet 2,5 Mbps (Flash, MPEG4 h.264, 5 kvaliteter adaptiv streaming).

   Vennlig hilsen
   GeirB

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.