nrk.no

Billig og legendarisk spionkamera i papirfly og andre situasjoner

Kategorier: Forskning & Video


Hva skjer om du fester et lite kamera til et papirfly og sender det ut fra en takterrasse? Eller fester det til en frisbee? Eller et sykkelhjul?

Mulighetene er mange når kameraet veier 20 gram og koster 62,- kroner. I nerdeverden er de såkalte 808-kameraene nærmest legendariske fordi de er billige, tåler mye og er ganske åpne for modifikasjoner.

NRKbeta bestillte et par kamera fra Hong Kong tidligere i sommer og har fått lekt litt med dem de siste ukene.

Først må vi demonstrere at kamera tåler en del. Enkelt og greit ved å ta det i hånden og kaste det så langt vi klarer gjennom luften før det lander i gresset noen meter lenger fremme. Videoen blir lite spennende, men kamera overlevde uten problemer.

Okay. Kamera virker. Og det tåler mye. Da er det jo bare kreativiteten som setter grenser. Vi prøver å feste det til et lite fjernstyrt fly og sender det avgårde.

Flyet klarer bare akkurat så vidt å bære kamera. Men da snakker vi om et ekstremt lite og lett fly. Det skal med andre ord ikke mye til for å bære de 20 grammene kamera veier. Men det vi også ser er at for slike bilder hadde det vært mye kulere med videre vinkel på optikken.

Vi hadde tilfeldigvis liggende noen vidvinkelobjektiv for mobilbruk. Som viser seg å passe bra på 808 med litt kreativ modifisering. Først prøvde vi med en JellyLens, men den er så dårlig at det allerede uskarpe bildet fra det lille kamera ble nærmest ubrukelig. Så prøvde vi med en litt tyngre og bedre sak som viste seg å passe perfekt til vårt bruk.


I bildet ser dere JellyLens som vi forkastet til venstre og 808-kamera med ferdig montert Fisheye til høyre.

For å få vidvinkelen til å sitte best mulig skrudde vi kamera fra hverandre og tok ut innmaten.

Så skar vi ut et litt større hull i fronten.

…og festet objektivet med litt kraftig tape.

Originalbilde:

JellyLens:

Mobilfisheye:

Da har vi et 808 med vidvinkel. Som må testes. Men nå er det alt for tungt for det lille fjernstyrte flyet. Vi må ha større fly. Og vi har jo ikke tid til å bestille noe. Dette må testes umiddelbart! Så da er det bare å bygge. Og det enkleste flyet man kan bygge er jo et papirfly. Så jeg bretter en stor variant.

Og fester på kamera.

Så er det bare å klatre opp på takterassen og sende avgårde.

Totalkrasj

Vingene på flyet foldet seg sammen og flyet gikk rett i bakken. Grunnen til at videoen stopper så brått er at minnekortet i kamera spratt ut da flyet traff bakken. Da får du en litt skadet og avbrutt videofil på kortet, men VLC-player klarer å spille av det meste.

Vi mener fremdeles at papirflyplanen er god, men har som Marius har nevnt også en del andre ting å henge fingrene i for tiden. Heldigvis er små avkoblinger bare sunt, så redaksjonens beste flykonstruktør Anders Hofseth får seg en pust i bakken og bretter et solid og velbalansert fly av papp.

Vi fester kamera i front og tester med forskjellige opptaksvinkler.

Så var det bare å ta en tur opp på takterrassen igjen og sende flyet ut.

Uendelige muligheter

Med et 808-kamera og en rull med gaffa i lommen har du svært fleksible opptaksmuligheter med deg. Hva med å feste kamera til en frisbee?

Eller til sykkelhjulet?

Eller en luftrakett?

Du finner både frisbee, sykkel, luftrakett, papirflyene og andre forsøk i vår siste video. Siden 808-kameraet har sine tilhengere over hele verden har vi valgt å gjøre denne litt internasjonal.

Litt mer om kameraet

Generelt er dette kameraet absolutt best egnet til personer som ikke er redde for å fikle litt med teknikk og leke litt med videofiler. Det er ikke spesielt brukervennlig og blir mye morsommere å bruke om du tør å modifisere det litt.

Det har et batteri som varer mellom en og to timer når det er fullt. Det tar minnekort av typen Mikro-SD og filmer video med en oppløsning på 720×480. Det har også innebygget en liten mikrofon slik at du får lyd med på filmen din.

Det finnes i mange forskjellige varianter. Det som vi bestillte kostet ca. 62,- kroner hos dealextreme.com. Link: USB Rechargeable AV 300KP Pinhole Spy Keychain Camera w/ TF Slot.

Vidvinkelobjektivet som vi limte på er dette: 15mm Detachable 180-Degree Wide Angle Fish Eye Lens for Cell Phones and Compact Digital Cameras.

Chuck Lohr har en omfattende side om 808 og alle variantene. Det som vi fikk fra DealExtreme er versjon 8. Så langt har det oppført seg bra.

Alle videoinnstillinger gjøres av automatikken og i dårlig lys øker kameraet lukkertiden og forsterkningen. Da ender du som oftest med uskarpe og kornete bilder. Så godt lys er absolutt en fordel.

Litt avhengig av hvilket redigeringsprogram du bruker kan det hende du må konvertere filene. Til det kan vi absolutt anbefale gratisprogrammet MPEG Streamclip.

56 kommentarer

  • Kjempespennende prosjekt med billigkamera festet til quadkopter. Jeg følger prosjektet nøye og venter i spenning på del 2. Det er kamera-funksjonaliteten jeg ønsker info om. Det hadde vært ekstremt stilig å kunne bygge dette slik at man, vha briller, kunne se det kameraet ser live. Det ville være som å sitte inne i kopteret live. Finnes det måter å få dette til på uten å bruke en «årslønn»? Jeg ser for meg 808-kamera #11 streame film til briller. Hvor kan jeg lete for å finne info om slikt? Er det løsninger ferdig utprøvd som funker allerede? Sliter litt med å finne ut av dette.

  • Eirik Solheim (svar til halalgeir)

   I redaksjonen kan vi vel ikke annet enn å konkludere med at dette er mye moro for 62 kroner… Men husk at du også trenger et noenlunde raskt Mikro-SD-kort!

 1. Veldig morsomt og nerdete, hehe! Nei, altså, dette likte jeg godt som innslag på NRK Beta. Mange bruksområder ble vist og testet ut. Min favoritt er helt klar, men det kan jeg holde for meg selv. Billig er det også, som sagt NOK 62,–. Ble nysgjerrig med en gang med tanke på å bruke dette kameraet under vann i sikker beholder eller som et nyttig verktøy på trange, kronglete steder, kanskje med et LED-hjelpelys underveis, der du har et vanskelig utgangspunkt og samtidig som at det slettes ikke er sikkert at du får igjen utstyret ditt helt og udelt. Thumbs up!

  Svar på denne kommentaren

 2. Da er 720p (808 #11) bestilt! Skal etter sigende ha videre vinkel enn tidligere modeller, så avventer å kjøpe inn ekstra linse. Det er visst ikke alle selgere som er helt ærlige i produktbeskrivelsene sine, men krysser fingrene 😉

  Svar på denne kommentaren

 3. Eirik Solheim (NRK)

  Takk for mye bra info her som vanlig! Da har jeg også bestillt et 808-HD fra eBay-selgeren nevnt lenger oppe i denne tråden. Skal melde tilbake her om hvordan det gikk når/om jeg mottar kameraet. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 4. Hehe, artige greier! Tipper dealextreme går tom for slike ganske kjapt. Har selv bestilt 😀

  Må forøvrig henge meg på en tidligere kommentar her og si meg enig i at NRKbeta er svært så underholdende og informativt. Dere er en gjemt skatt på Internett!

  gplus.to/paulsen

  Svar på denne kommentaren

 5. Bruker HD kameraet både på hodet og ombord i modellflyene jeg har, og for 40$ og 18 gram må jeg si meg godt formøyd. Det sliter litt med skiftende lysforhold som kan oppstå når man har kameraet på flyet, men når jeg filmer med kameraet på capsen går det stort sett bra. Mikrofonen er heller ikke så verst. Og det er meget brukervennlig, trykk en gang på den store knappen så det lyser gult, så en gang på den lille for å starte filmen. Et trykk til på den lille knappen, og filmen stopper.

  Svar på denne kommentaren

  • Sjekk linken til rcgroups høyere opp, der fant jeg oppskriften. Kort fortalt lager man en txt fil som legges inn i kameraets mappe, så starter man det opp og så vil fila endre innstillingene. Man kan også fjerne 20 minutters sperren på denne måten (kamerate slutter å filme etter 20 min.)

 6. Haha, kjempeartig påfunn!
  Likte spesielt «tåcam». Tåcam er den nye Hurtigruten!

  Jeg må kjøpe meg noe slikt jeg også og eksperimentere og se om jeg kommer opp med noen bra ideer. Jeg ser at andre er bekymret over troverdigheten på kundevurderinger på noen nettbutikker, Amazon ser ut til å håndtere slik ganske bra siden kun kjøperne kan rankere produktene, og de har en hel haug av forskjellige 808 kamera:
  amazon.com/s?ie=UTF8&ref_=nb_sb_ss_i_0_10&field-keywords=808%20camera&url=search-alia…

  Jeg ser at et av papirflyene flyr/glider/balanserer bedre enn andre med det forholdsvis «tunge» minikamera. Det med støtfanger på. Har dere et bilde av det flyet, eller har det blitt resirkulert alt? Eller er det det store flyet som er avbildet med en Telenor logo som har sneket seg inn der?

  PS.
  Dere har vel en god del gamle kamera på NRK-kammerset dere kunne fått «revers» morro ut av også?

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (svar til Hilde H.)

   Yepp. Flyet som gikk desidert best var Hofseths klassiker med Telenor-CD og batteri bakerst. Begge deler har sin forklaring: Telenor-CD’n var det nærmeste vi fant som kunne stive opp flyet i bretten på midten. Det er en CD med noe bredbåndsmodemsoftware som vi aldri har brukt. Mao søppel. Men stivt og lett plastsøppel. Som var akkurat det vi trengte for å styrke flyet.

   Lenger bak på samme fly er det en annen bit gaffa med et AAA-batteri under seg. Det er motvekt til kameraet som ble plassert lenger frem på flyet.

  • Hilde H. (svar til Hilde H.)

   Takk for utfyldende informasjon! Nå har jeg bestillt 2 stk og skal feste et foran og et bak, høres gøy ut i teorien, så får vi se resultatet, lol.

  • Ørjan (svar til Nicolai)

   15fps….tror jeg ikke jeg ville satset på. Risikoen for at denne ikke kjører 1080p native er meget stor, spesielt til den prisen :). Tipper det er et pre-HD upscaled.

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til John S myhre)

   Beklager om det ikke falt i smak.

   Hovedpoenget var å vise hva man kunne få til med enkle midler, ikke å lage verdens beste flyvideo.

   Vi vet at det finnes videoer på YouTube som er bedre enn dette, og for den del finnes det profesjonelt produserte filmer som er bedre enn det også. Men for oss er halvparten av moroa det at man kan gjøre ting selv. Og kanskje kan våre halvgode forsøk inspirere andre til å gjøre noe bedre 🙂

 7. Når dere først skal bruke lisenspengene til slikt, kunne dere i det minste forsøkt å ikke være så amatørmessige. Underholdningsverdien på dette er nesten lik null og YouTube er fullt av videoer laget av folk som kan slikt, som faktisk får kameraet opp i luften. Barnehage!

  Svar på denne kommentaren

 8. Det er heldigvis ikke akkurat sånn at NRKbeta ikke kan skrive om noe som det finnes video av fra før selv om det er «NRKs sandkasse for utprøving av ny teknologi og nye distrubusjonsmetoder».
  Fortsett med det mindre seriøse, men vær så snill og få opp publiseringstempoet på kvalitetsartiklene deres! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 9. Thomas Kristensen

  Spenennde! Tenkte å få dette på mine fly, om dere trenger å teste dette på større fly, så er det bare å si i fra, holder til i Oslo. 🙂

  Lurer på en ting, den vidvinkel-linsa, var det kun å modifisere «skallet» som måtte til? Altså lage større hull for at det skulle passe, eller var det andre ting som også måtte justeres på?

  Takk på forhånd. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Hei!

  Fin artikkel,som heilt klart har vist at den greier å engasjere lesarane,til å tenke kreativt,og dele egne erfaringer.

  Sjølv om 808-kamerane har vært med oss ei stund,og videoane kanskje ikkje haddde den største sjåarverdien..

  Og for den som klagde på «linsenspengebruken»-vedrørende prosjeket, burde vel NRKbeta redaksjonen greie å komme seg ut av den diskusjonen ved å kalle det for «Forprosjekt for Noreg på langs/tvers sett fra lufta» eller.no i Rein Kjell fra Lunsj-stil.

  Kva med å lydsette papirflyfilmene med lyd/musikk fra eit papirpiano :
  youtu.be/FHJ_I6DmFNw
  <-Har sjølv leika litt med pianoet men,finnes ikkje musikalsk,hjalp ikkje å synge med Bjørn Eidsvåg i barndommen :/ Så noe soundtrack kan ikkje bli fra meg.Men,det finnes vel noen lesere som kan komponere noe fint,eventuelt kan dere jo spørre Gisle Børge (Styve) eller noen fra KORK..

  Akkurat no er eg litt lei meg for at eg greide å kortslutte MINI Cooperén min :/
  ( youtu.be/wAQI0ii0zX8 ) , men får bestille meg ein ny..Er litt fristende å ta hente fram amatørfilmskapren i meg igjenn,har allerede begynnt å tenkte på eit plot til ein kortfilm ,arbeidstittelen er : "Katten og bilen"..Men,faren kan være at filmen ville blitt ei kattepine..Men,med fleire biler,legofigurer,legohus etc kan eg kanskje heller lage ein actionfilm.

  Å feste fleire kamera med vidvinken på bilen for å ta bilder/videoer av stader Google streetview ikkje kommer til må eg vel kanskje søke datatilsynet om lov for å gjere 😛 😉

  Svar på denne kommentaren

 11. Hei. No har dette kameraet endeleg kome meg i hende. Etter litt minnekorttrøbbel i starten, så fungerer det no. MEN, filmane eg tek opp vert svært hakkete, og heilt ubrukelege.

  Er dette maskinvaretrøbbel? Som betyr at eg berre kan kaste det i bosset og kjøpe eit nytt?

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (svar til Raymond)

   Jeg har tre stykk med standardoppløsning og et med hd-oppløsning. alle tar opp video som spiller jevnt. om det spiller ujevnt kan det være minnekort, avspillingsmaskin eller selve kamera… så det er ikke godt å si.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.