nrk.no

Hvordan ser egentlig 114,5 billioner dollar ut?

Kategori: Snacks

Amerikanernes kredittkortgjeld: 15 trillioner dollar
Amerikanernes kredittkortgjeld: 15 trillioner dollar

USAs samlede gjeld: 114,5 billioner dollar.
USAs samlede gjeld: 114,5 billioner dollar.

USA er i seriøse problemer når det kommer til sitt eget gjeldstak. Fortsetter trenden slik den nå gjør, vil denne gjelden komme opp i 114,5 billioner dollar.

Skrevet ut i tall blir det 114 500 000 000 000 dollar. Et tall vel ingen av oss klarer å ha noe forhold til.

For å gjøre det lettere å forstå giganttallet har nettstedet www.wtfnoway.com lagd en svært tydelig og visuell forklaring både på dette beløpet, og på de 15 billioner dollarene som vil utgjøre «nations credit card dept» ved utgangen av 2011 hvis regjeringen ikke fikser budsjettet. Enjoy!

15 billioner dollar i 100-dollar sedler
15 billioner dollar i 100-dollar sedler

(Via HackerNews)

10 kommentarer

 1. Ole Petter Talgø

  Det er vel snakk om «amerikanske trillioner», som på norsk er billion. Så det må kuttes ut noen nuller i tallet deres, men det er jo fortsatt et forholdsvis stort tall. 🙂

  Morsom artikkel!

  Edit: Ser det er ordnet i teksten mens jeg skrev.

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Ole Petter Talgø)

   Stemmer! Vi blingsa på den klassiske norske vs amerikanske billion/trillion. Det skal være riktig med norske øyne og amerikanske tall nå 🙂

   Takk for innspill!

 2. Ole Christian Meldahl

  Jeg tror dere må lese artikkelen igjen og sjekke oversettelsen

  «US unfunded liabilities» -> «usikret gjeld»

  Henger ikke på greip, artikkelen snakker om fremtidig underskudd hvis eksisterende ordninger fortsetter som nå, ikke det samme som eksisterende gjeld.

  Jeg tror også at «nation’s CREDIT CARD» ikke referer til den samlede kredittkort gjeld – «amerikanerne tilsammen har i kredittkortgjeld» – men til nasjonalgjelden som nå ligger på ca 14,3 og når sitt lovlige tak på tirsdag.

  olec

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til sdf)

   Heisann sdf!

   Jeg antar at du, hvis du tenker deg skikkelig godt om, selv også innser at du er relativt «off topic» her.

   Siden du tydeligvis likevel trenger en påminner om akkurat det, lar jeg kommentaren din stå til din spott og spe.

   Når det kommer til filming fra helikopter tar jeg gjerne diskusjonen med deg, og hører gjerne fra deg om du har flere fantastiske tips og triks å komme med.

   Jeg kan anbefale mailen min: Marius.Arnesen (at) gmail.com eller så kan vi ta den mer åpent på Twitter: @anarkistix

   Skulle du være av sorten som uttrykker deg best verbalt er du også velkommen til å ringe meg på 98230516.

   Det eneste jeg tror vi IKKE skal gjøre, er å ta denne debatten i kommentarfeltet til en artikkel som så åpenbart ikke har noe med saken å gjøre.

   Håper du har en fin fin dag videre.

 3. Hans-Christian Holm

  Ideen er muligens tatt fra Chris Martensons «Crash Course»: chrismartenson.com/crashcourse/chapter-11-how-much-trillion. Jeg syns egentlig ikke noen av visualiseringene gir noen god forståelse av beløpa i det hele tatt. Grafer er ofte bedre for å forklare stoda, sjekk f.eks. yellowroad.wallstreetexaminer.com/blogs/files/2008/06/img0009_2097970562.PNG, fra yellowroad.wallstreetexaminer.com/blogs/?p=32.

  Crash Course har flere veldig talende grafer, sjekk dem også. Crash Course er i det hele tatt et svært interessant og ytterst deprimerende kurs som jeg anbefaler på det aller varmeste. Hele DVD-en på nærmere tre og en halv time kan lastes ned gratis. Jeg så hele i strekk, og så så jeg den i strekk en gang til noen dager seinere.

  @Ole Christian Meldahl:

  Etter det jeg forstår, nådde USA gjeldstaket på 14,3 billioner dollar allerede i mai, og at de så har brukt diverse metoder for å kunne holde på litt til, men at det ikke er mulig å holde på sånn lenger enn til den 2. august. Den faktiske gjelda er vel derfor en del høyere. usdebtclock.org opererer med 14,5 billioner.

  Gjelda kan vel fort passere 15 billioner i år, noe som blir nærmere 50.000 dollar per innbygger. De siste par åra har det årlige underskuddet vært i størrelsesorden 1,5 billioner dollar, så de har litt å ta igjen. Om de hever taket, blir det enda flere fantasillioner i gjeld, og om de ikke hever, må de stoppe pensjonsutbetalinger og masse annet. Pest eller kolera. De 114,5 billionene er framtidige utgifter som de ikke har penger til, ikke bare gjelda akkurat nå. Det er diskusjoner om å redusere budsjettunderskuddet med 1 eller 2 billioner, men det er over 10 år, så det er litt gåtefullt for meg hvordan det kan minske gjelda når det ikke engang kan dekke rentene på eksisterende lån. Ikke veit jeg. Jeg er på ingen måte noen ekspert, men jeg klarer ikke helt å se hvordan dette ikke er nødt til å gå til helvete.

  (Obs. for øvrig at det skrives debt (nei, dept er ikke uttalen heller), og at engelsk har apostrof ved genitivs-s … Obs. også at det med kredittkortet er en metafor som kanskje kan bli litt forvirrende her.)

  Svar på denne kommentaren

 4. Er det noen som kan svare på: Hva skjer hvis et land ikke klarer å betale sin gjeld? Har de satt noe i sikkerhet som oss vanlige må gjøre ved et lån eller hva skjer da? Eller er rett og slett pengene tapt for alltid?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.