nrk.no

Netflix slår piratene i USA

Kategorier: Film,Media & Nettjenester

Oversikt over sette episoder av Weeds på Netflix
Oversikt over sette episoder av Weeds på Netflix

Netflix på web
Netflix på web
Med unntak av teknologientusiastene har få i Norge hørt som Netflix. Enda færre vet hva netstedet faktisk driver med. Fra å være en liten aktør på det fysiske leiefilm-markedet, har Netflix vokst fram som den dominerene aktøren på streaming av film i USA.

Et Spotify for film

Kort fortalt er Netflix for film, hva Spotify er for musikk her hjemme. En abonnements-tjeneste hvor du betaler et månedlig beløp, og får tilgang til en stor katalog med filmer og tv-serier.

I mars nådde Netflix en milepæl som bør være en øyneåpner for sågar filmindustrien, som tv-bransjen. I følge målinger selskapet Sandvine har utført, er nå Netflix den største aktøren målt i overførte GB i USA. Det mest interessant i undersøkelsen er nok at Netflix til og med er større enn all BitTorrent-trafikk i USA.

Netflix utgjør 22.2 prosent av all Internett-trafikk i USA, mens BitTorrent står for 21.6 prosent.

Se hele rapporten hos Wired.

Vær den beste tilbyderen…

Å slå piratbransjen på film og tv-serier, kunne for få år siden fortone seg som en nesten umulig oppgave. Skal vi tro tallene fra Sandvine er det imidlertid akkurat det som har skjedd i USA.

I videoen nedenfor forklarer Dave Caputo fra Sandvine litt om undersøkelsen.

Så hvordan kunne så dette skje?

Spørsmålet har nok et sammensatt svar, men ser vi litt på selve tjenesten Netflix har satt sammen ligger mye av suksessen akkurat der. Netflix har rett og slett tatt mål av seg for å bli den beste tilbyderen av innholdet sitt. Tjenesten er enkel, plattform-tilgjengelighet, riktig priset, har god plattform-tilgjengelighet og nok innhold.

Vi her i NRKbeta har lenge ment at «den eneste måten man kan plattform-tilgjengelighet innholdet sitt på, er å være den beste tilbyderen av det.» Vi har til og med vært såpass heldige at vi har fått døpt dette til NRKbeta-doktrinen.

Nå er det vel lite trolig at Netflix har hørt om akkurat NRKbeta-doktrinen, men at de har blitt en bedre tilbyder av innholdet enn piratene, og dermed er i stand til å tjene penger både for seg selv og innholdsprodusentene, er ganske tydelig.

Slik det ser ut nå er Netflix et svært godt eksempel på at når brukervennligheten og opplevelsen av selve tjenesten er god nok, klarer den å utkonkurrere selveste «Gratis».

Hva har Netflix gjort som er så riktig?

Netflix er foreløpig ikke tilgjengelig i andre land enn USA og Canada. Sitter du på en amerikansk IP-adresse, enten via en VPN-tilknytning eller på andre måter, kan du likevel benytte deg av tjenesten som koster $7.99 pr måned.

På web benytter tjenesten seg av Silverlight-teknologien fra Microsoft, noe som gjør i stor grad utelukker Linux-brukere, uten at dette ser ut til å være noe Netflix tar så tungt. For Mac og PC-brukere fungerer tjenesten ypperlig, med smoothstreaming-teknologi som gjør at videoen rent kvalitetsmessig tilpasser seg den båndbredden du sitter på.

Kombinasjonen av at folk har fått høyere båndbredde hjem til seg, bedre kompresjon og bitrateswitching gjør at videokvaliteten man nå kan få levert fra skyen gjør lokale kopier unødvendig.

Netflix har tusenvis av tittler i arkivet, og mye av navigasjonen gjøres ut i fra dine preferanser og filmer du har sett før. Netflix tar i stor grad på seg jobben med å «gjette» hva du ønsker å se, noe den gjør med brukbart hell.

Navigasjonen er i tillegg såre enkel. Hovedsiden består av titler som du mest sannsynlig ønsker å se innen ulike kategorier, et søkefelt og en liten meny.

Konkurrerer med kabelselskapene

I tillegg til å konkurrere mot piratnedlasting av filmer og tv-serier, har Netflix jobbet for å stjele markedsandeler fra kabelselskapene. En del av strategien for å lykkes med dette, har vært å være tilgjengelig på flest mulig plattformer som kobles til TV-en.

Tilgjengelighet er en av nøklene
Tilgjengelighet er en av nøklene

Netflix er tilgjengelig på alle det tre største spillkonsollene, Xbox360, Playstation3 og Wii, en rekke ulike «streaming bokser» som feks Boxee og Apple TV.

I tillegg er Netflix tilgjengelig på Blu-ray-spillere, HDTV’er, DVR’er og mobile enheter. Og akkurat her ligger noe av styrken.

Sømløst mellom enheter

Netflix har mye funksjonalitet som både film og tv-bransjen her hjemme har mye å lære av. Noe av det mest praktiske er funksjonen som alltid gir deg mulighet til å starte der du slapp et videoklipp, uavhengig av hvilken enhet du benytter for å se på.

Har du startet å se en film på PC’en, kan du når som helst stoppe og fortsette å se fra samme steder hvor du avsluttet på for eksempel mobiltelefonen din.

Screenshot fra Netflix på iPad2
Screenshot fra Netflix på iPad2

Innholdet

Uansett hvor godt tjenesten er skrudd sammen, er det til syvende og sist funksjonaliteten sammen med innholdet som avgjør om folk vil holde seg trofast til en tjeneste som Netflix. Der Spotify, Wimp og Rdio stort sett har den samme musikken, er ikke det tilfellet med tjenester som Netflix.

Content is King gitt...
Content is King gitt...

«All things D»-konferansen tidligere denne måneden kunne Netflix gründer og CEO Reed Hastings fortelle at forettningsmodellen Netflix nå opererer med, på ingen måte muliggjør at man etter hvert skal kunne finne «alle verdens filmer» i tjenesten. Til det holder ikke økonomien i det hele mål. På spørsmål fra salen om hva man burde gjøre hvis man ikke fant en spesifik film for streaming hos Netflix, var svaret enkelt og greit: Kjøp den hos iTunes eller Amazon.

Rettigheter

Mengden med innhold i Netflix kommer naturligvis ann på hvilke rettigheter firmaet klarer å skaffe seg.

Nylig gikk de i strupen på selveste HBO da de snappet rettighetene til Kevin Spacey’s nyeste serie «House of Cards» foran nesen på TV-giganten, og mye tyder på at Netflix også i framtiden vil være med å konkurrere om attraktivt TV-innhold på lik linje med tv-distributørene.

Oversikt over sette episoder av Weeds på Netflix
Oversikt over sette episoder av Weeds på Netflix

Netflix har klart kunsstykket med å både ha en super tjeneste, og rikelig med kvalitetsinnhold. Kombinasjonen har vist seg som en sikker vinner.

Mye av utviklingen av tjenester som Netflix avhenger av hvordan Hollywood-studioene, TV-produksjonselskapene og ikke minst distributørene som HBO, i framtiden vil forholde seg til nykomlingene. Netflix har tradisjonelt sett drevet med film, men i den senere tiden har også tilbudet av TV-serier vokst kraftig i tjenesten, noe som har gjort at de nå også konkurrerer med en annen stor streamingaktør nemlig Hulu.

I Norge har etter hvert de fleste større TV-kanalene fått opp en web-løsning hvor TV-innholdet er tilgjengelig. På filmfronten finnes både Filmarkivet.no og Headweb.com for de som ønsker å streame film.

Tjenestene kan desverre på ingen måte måle seg med Netflix, verken på pris, kvalitet eller funksjonalitet, og har kanskje den lengste veien å gå hva plattformbredde angår.

Netflix annonserte nylig planer om å ekspandere til nye land, og forhåpentligvis vil det sette fart på denne type tjenester, også i Norge.

23 kommentarer

 1. Grei gjennomgang, og eg kan ikkje vente til me får Netflix til Noreg (når dei no endeleg har fått Spotify kan vel me få Netflix?).

  Men eg stussar litt på at dykk gjennom heile artikkelen ikkje har nemnt noko om den svært underlegne, men norsk tilgjengelege tenesta Voddler? Mykje dei same funksjonane, sjølv om det i stor grad dreiar seg om leiefilm, og eit mykje mindre bibliotek…

  Svar på denne kommentaren

 2. Thomas Skogestad

  Netflix anbefaler «The Silence of the Lambs» (Nattsvermeren) «because you enjoyed»:
  Rain Man
  Full Metal Jacket
  Pulp Fiction

  Er nok Rain Man som gjorde utslaget. (Den er «R» i USA.)

  Svar på denne kommentaren

 3. Torbjørn Skutle

  Utrolig artig å se at det kommer nye slike tjenester som ser ut til å ta forbrukerne på alvor. Ikke et sekund for tidlig. Men det viser at det går ann, som det ble sagt, å konkurrere med gratis.

  Svar på denne kommentaren

 4. Stian Håklev

  Har Netflix i Canada. Tok en stund til det kom dit, og det er mye færre filmer tilgjengelig, men fortsatt ganske ålreit. Ser en del TV-serier, og også filmer der. Skulle ønske meg større utvalg av internasjonale filmer, selv om de har noe allerede. Teknisk fungerer tjenesten veldig bra, med en Macbook Pro koblet til 42″ flatskjerm er det full filmopplevelse. (Det trues også mye med begrensning på nedlasting i Canada, landet har en veldig sær internett og kommunikasjonspolitikk, men enn så lenge er det et par uavhengige ISPer som tilbyr ubegrenset nedlasting).

  Svar på denne kommentaren

 5. Dette er bra, vi trenger slike tall slik at gamlingene i hollywoodstudioene ser at det fungerer å satse på streaming og slutter å holde tilbake…

  Jeg har selv Netflix abb. her i Norge (via vpn).
  Teknisk funker det passe greit ved avspilling på pc(småbuggy silverlight avspilling i windows), og superbra på avspilling på PS3. Akkurat blitt mulig å streame fra android tablet også..

  Problemet med netflix er at de kun har avtaler om filmer som har vært ute på dvd i en måned. Og selv ikke da har de alle de filmene som er eldre enn det. Systemet for lisensiering til selskaper som netflix er langt fra så bra som spotify som bare har noen hull med enkelte artister. Man ender opp med å måtte enten leie blu-ray når den kommer ut i Norge eller finne premium Video on Demand tjenester som spesialiserer seg på å ha lisens på nye filmer. (vudu, cinemanow)

  Vi trenger fulle kataloger tilgjengelig (og mye mer i HD) før de er på høyde med de beste tilbyderne på pirat-siden.

  Svar på denne kommentaren

 6. Jeg bodde i USA en periode fram til for et par år siden, og jeg merket veldig tydelig at med tjenester som netflix og hulu, så sluttet jeg nesten helt med ulovlig nedlasting. Det var mye enklere å bare starte en stream enn å skulle vente på at en nedlasting ble ferdig.

  I USA har man en egen «cord cutter»-bevegelse, som går ut på å si opp kabelkontrakten og kun klare seg med internett og tjenestene som er tilgjengelig der. Det eneste man trenger TV til i USA i dag er direktesendt sport, men det sendes uansett på «åpne» kanaler (NBC, ABC, CBS etc.) som kabelselskapene er pålagt å sende til alle husstander i deres område, uavhengig om man har dekoder eller ikke.

  Svar på denne kommentaren

 7. Interessant og alt det der, men statistikken er misvisende:
  Filmer på BT har normalt langt lavere kvalitet og størrelse enn filmene som stremes via Netflix, og derfor får naturligvis Netflix større andel av GB-kaka. Men antall filmer streamet overgår garantert ikke BT.

  Svar på denne kommentaren

  • Skeptisk (svar til Dan)

   filmer på torrent har ofte bedre kvalitet, men er kodet riktig av folk som forstår seg på ting.
   Og tar dermed ikke alltid like mye plass 😉

   I tillegg tar ikke artikkelen med opplastning i betrakning.
   Kun trafikk en vei, så om de fleste seeder 1/1 så bør vel strengt tatt tallene for torrent dobles ?

   I tillegg tar de ikke høyde for at en stor del av torrent trafikken er kryptert og/eller maskert som annen trafikk.

   Osv.

   Egentlig en helt meningsløs artikkel for tullinger som bruker tall til å misforstå verden.

   Siden når ble ikke youtube regnet som http ?
   Fordi det har en egen app på ipod ?

   Og se på hvem de har kjørt statistikken på lol.

 8. Hva med å nevne LoveFilm.no ? De er Europas svar på netflix, nå eid av Amazon. Driver med både DVD/BD leie via post og streaming. Kanskje ikke helt på samme nivå som netflix, men fungerer i Norge og er lovlig.

  Svar på denne kommentaren

 9. Thorstein Klingenberg

  Interessant artikkel om Netflix, og spesielt om NRKBeta-doktrinen: «“Den eneste måten man kan beskytte innholdet sitt på, er å være den beste tilbyderen av det.”»

  Som gjør det desto mer interessant at den beste tilbyderen av NRKs materiale er Youtube. Prøv f.eks å finn en Beat for Beat-video på NRK.no, lykke til! (Jada, jeg vet, musikkrettigheter, blah blah, skap bedre rettighetsavtaler!)

  Så mens tjenester som Netflix har blitt bedre og bedre har NRK, til tross for doktrinen, blitt dårligere og dårligere. Fortsetter man med eksempelet Beat for Beat kunne man før se flere år med arkivmateriale, så bare siste sesong og nå ligger altså en episode, iflg. nrk.no ute i… *trommevirvel* 21 dager…

  Svar på denne kommentaren

 10. Takk for fin artikkel. Fikk satt opp Netflix på PS3 i går, og det funker som en drøm. Selv med en relativt medioker nettlinje er lyd og bilde av veldig god kvalitet.

  Har ikke satt meg ordentlig inn i utvalget enda, men på overflaten virker også den biten svært lovende.

  Svar på denne kommentaren

 11. Har lenge venta på netflix og hulu. Når ei slik teneste kjem til landt kan ein kutte ut tv abb. og kun nytte seg av nrk gjennom bakkenettet og streame resten. Problemet i dag er at dei fleste slike tenester som er tilgjengelege for oss i Norge ikkje har abb, men pris pr stk. Nokon kan tilby innhald for ein fast månadspris, men då er det temmeleg tynt med innhald det er snakk om(feks Viaplay).
  Eg har alltid vøre tilhengar av å betale for musikk og film framfor å laste ned priatversjonar. Her kan ein stille krav til kvalitet, samstundes støttar ein «kunstnaren/skaparen» av verket til å produsere meir.
  For tida svergar eg til voddler, men konvertera sporenstreks om netflix kjem til landet.

  Svar på denne kommentaren

 12. Kristian Bysheim

  @Dan-Raoul: Ved bruk av tjenester som unblock.us eller lignende kan man få Netflix i Norge også, har jeg hørt.

  Edit: Burde visst oppdatert siden før jeg svarte, gitt. Mats Staugaard kom meg i forkjøpet.

  @Frode Kaspersen: iPad-appen skaffer du lett ved å få deg US iTunes-konto.

  Svar på denne kommentaren

 13. alt av bittorrent er ikke pirat, samt alt av pirat er ikke bittorrent.

  for et par dager siden ville jeg se noen undervisnings videoer fra mit. uheldigvis virket ikke download linken, heldigvis var det det en torrent fil tiljengelig. fikk alle videoene jeg ville ha paa under en time.

  jeg er glad i aa se filmer, men jeg er ogsaa gjerrig. google er til stor hjelp naar jeg skal finne filmer og se filmer online. ellers er det en fin side som heter letmewatchthis.ch, den har mange linker til streaming. vis jeg vil ha kvalitet sooker jeg paa google «[film] rapidshare eller mediafire eller direct download». en rask tur innom pastebin for aa finne de seneste fildelings sidene passordene.

  Svar på denne kommentaren

 14. Misvisende,
  Ja det er vel det du kan kalle dette.

  Jeg regner dette er info laget av Netflix, eller noen i samarbeid med dem.

  La oss gå til grunnen for denne statistikken. Mye av dette med vanskelighet for å gjøre riktige tall for torrent er nevnt tidligere, men dette har lite med saken å gjøre.
  Hvis du blir tatt for ulovlig nedlasting i USA én gang, får du Store bøter. Blir du tatt en gang til, så mister du rettighetene til å ha internett.

  Dette vil jeg si er den største grunnen til vekst for Netflix og Hulu.
  Selv når jeg gir lenker til lovlige torrenter til personer jeg kjenner som bor i USA, så blir de redde, og spør veldig mye angående lovligheten av torrentene.

  Beklageligvis så prøver også EU å få dette innført i Norge, de har allerede kommet langt i Frankrike og Tyskland.
  Og hvis jeg kjenner de norske politikerne godt nok, så vil de kun bli nikkedukker i denne saken også 🙁

  Svar på denne kommentaren

  • Marius Arnesen (NRK) (svar til Anja)

   Det stemmer at de ikke tar norsk PayPal, men norsk Visa og Mastercard fungerer her.

  • Da kan du prøve å laste ned filmer uten å betale.Men jeg kan ikke si hvor eller om dette er lovlig.Du kan selv søke etter torrent,sverige og filmer.De har ett svart flagg med hodeskalle og 2 kryssede ben.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.