nrk.no

Dette fungerer (ikke) i Mac OS X Lion

Kategorier: Apps & Mac

Flere programmer er bekreftet ikke-kompatible med Lion
Flere programmer er bekreftet ikke-kompatible med Lion

Mye tyder på at Apples nyeste operativsystem «Mac OS X Lion» er rett rundt hjørnet. Lion, som er arvtakeren til Snow Leopard, er å regne som en ny versjon av Apples operativsystem, og har derfor en rekke større endringer fra sin forgjenger.

Skjermdump av RoaringApps
Skjermdump av RoaringApps

Mye av usikkerheten knytter seg derfor til hvilke programmer som vil fungere med det nye operativsystemet, og hvilke som ikke vil det. Mac OS X Lion følger også Apples nye strategi om at all deres programvare skal distribueres via AppStore-plattformen, og det er derfor kun mulig å oppgradere Mac’en via AppStore.

Nettstedet RoaringApps har laget en oversikt over hvilke programmer som fungerer og ikke fungerer i Mac OS X Lion. Tjenesten er bygd opp etter crowdsourcing-prinsippet, og alle som ønsker det kan dermed bidra med reslutater rundt hvilke programmer som fungerer og ikke.

Flere programmer er bekreftet ikke-kompatible med Lion
Flere programmer er bekreftet ikke-kompatible med Lion

Vår anbefaling i timene før den forventede lanseringer er at man svinger innom og sjekker status på sine favorittprogrammer, før man svir av de drøyt 200 kronene Lion forventes å koste…

41 kommentarer

 1. Harald Korneliussen

  Og Adobes produkter er på rødlisten. Ikke noen bombe det akkurat.

  Vet ikke hvorfor macfolket finner seg i slikt. På den «fragmenterte» Linuxplattformen, kan en glatt kjøre ti år gamle binaries om det skulle være nødvendig (de gamle Loki-spillene, f.eks)

  Svar på denne kommentaren

  • Prøvde noen av disse spillene på opensuse for ett par år siden uten hell. F.eks. Civilization. Oppskrift noe sted for å få det til å funke? Husker ikke akkurat hva som feilet.

  • At noen programmer ikke fungerer med den nyeste versjonen av OSet har med at dem har endret hvordan GUIet (Finder) fungerer fordi APIen muligens har blitt endret, dermed kan du ikke lenger gjøre det du vil på samme måte som du gjorde før, og da slutter noen programmer å fungere som de skal.

   At adobe sine programmer ikke fungerer har nok med at det dem gjør krever noe som ikke lenger fins i OSet, sånn som de andre programmene, ikke at Apple med vilje har gjort det slik at Adobe sine programmer ikke fungerer.

  • Macfolket finner seg i slik fordi Adobe er sta og vil bebeholde deres flash som er størrste inngangport for virus i dag. HTML5 er like bra uten fare for å dra virus inn på maskinen. Adobe nekter å gi seg. Det er hovedgrunn hvorfor Adobe har seg selv utestengt.

   Og det å kunne kjøre gamle spill…. Jeg har kjøpt tonnsvis av gamle Dos og Windows programmer / spill, masser av lisenser til Dos, win 95, 98, 2000 og oppetter. For en sirkus med kopibeskyttelse numrer og koder, Microsoft og Adobe skulle hysterisk sjekke harddisken om ulovligheter og godkjenne hver eneste gang om programmet nå er mitt – nå ligger bare hele greia i kjelderen, absolutt lovlig og absolutt verdiløst.

   Applemaskinene hadde det meste jeg bruker ferdig installert.
   Det er så enkelt å lage en app til Mac og gamle spill eller programmer kan enkelt lages igjen – mye mer brukervennlig – og man tilpasser dem til 2011 standart. Hvis Apple hadde dratt med seg alt de gamle koder fra de siste 20 åra, ville Lion være like tungvint som Win 7 eller noe av Linux jeg har kjørt en stund. Mine Mac henger seg aldri opp, maskinene tar kun 2 sekunder å starte opp – etter 3 år – og ingenting har svikta overhode i denne tiden. Mac er i en helt annen klasse og de forandringer i Lion blir gavnlig for brukeren og ikke for Apple – som Microsoft sine nye oppdateringer med ennå mer kontrollmuligheter for dem og ennå mer plasskrevende. Bare piss når det hele ligger i kjelderen om noen få år.

   Der er ingen tøybutikk som kontrollerer om det nå er mine bukser eller min brors…

   Det er heldivis ingen hysteri hos Apple. Derfor går tilliten begge veier!

  • Vel, noen av adobes produkter er på rødlisten. Men for eksempel Premiere og Photoshop CS5 er grønne. Mulig dette har vært lagt inn etter at screencapen i artikkelen ble tatt.

 2. Å betale drøye 200 er ikke akkurat å svi lommeboka. Det er det det koster for en hamburger, med is etterpå.
  Og i verste fall er det noen programmer som ikke fungerer fra dag 1?
  Skjønner at det er sommer, men ikke alt er verdt en nyhet.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjetil Kilhavn (svar til Homeion)

   200 kroner for å oppgradere til Lion … og så 950 for å oppgradere Adobe-programmer, 595 for å oppgradere Microsoft Office pluss pluss pluss.

   Selv om heller ikke det er å svi av hele familieformuen er det kanskje ikke nødvendig hvis den maskinen du har fungerer helt greit i dag. Det er neppe *så* mange må ha-nyheter i Lion for folk flest, særlig ikke oss som har iMac og ikke en bærbar Mac.

 3. Skjønner ikke helt hva som er saken her, agurktid? Er det ikke helt normalt at en del programmer må oppdateres til en ny versjon når det kommer en ny versjon av operativsystemet?

  Når det gjelder Appstore, så er det etter min mening helt genialt, siden jeg kan få nye programmer samtidig med alle andre og slipper å sitte å vente på at snegleposten skal levere en cd… Dessuten har Apple skjønt at de sannsynligvis kan tjene mere penger på å senke prisen og tilby digital nedlasting, siden mange flere da faktisk vil kjøpe programmene isteden for å instalere piratkopier. Hvem gidder å instalere en piratversjon av Lions når originalen bare koster to hundrelapper??

  Blir spennende å se hva Bill Gates gjør ved neste oppdatering av Windows. Følger han etter eller må menigheten hans ut med flere tusen kroner for nytt os?

  Sammenlign gjerne prisene til Apple og Microsoft på officeprogramvare og Apple og Adobe på fotoredigeringsprogram. Apple har med Appstore gitt mange som tidligere var avskåret fra å kjøpe skikkelig programvare på grunn av den skyhøye prisen, et alternativ:)

  Svar på denne kommentaren

  • Arnt Joakim (svar til Gulla)

   Nei, det er ikke normalt. På Windows kan du kjøre 15 år gamle programmer uten problemer.

  • paff (svar til Gulla)

   Nå har vel windows 7 kostet under 1000 lappen rimelig lenge, og Ultimate versjonen koster ca 1500. og da snakker jeg ikke om upgrades.

  • Gulla (svar til paff)

   Jeg forholder meg til prisene i Microsoft sin nettshop og der koster den billigste «home»-pakken 1600 kroner. Vil du kjøpe «ultimate»-pakken, som jeg vil anta er den som er mest sammenlignbar med osx, så må du ut med 2500 kroner….

  • paff (svar til Gulla)

   Microsoft selger sikkert ikke OEM-versjoner i netshop tenker jeg.. Ultimate selges hos komplett i engelsk versjon for 1595,-. Home Premium koster 849,-.

  • Arild (svar til Gulla)

   Du bør nok holde deg til OEM-versjonen. Ikke bare er det den mest realistiske prisen for de som kjøper det, det er også den som er nærmest Lion rent konseptuelt (prøv å kjøpe Lion som noe annet enn OEM).

  • Einar (svar til Arild)

   OEM-lisenser er da bare gyldig solgt sammen med en ny datamaskin? Og artikkelen omhandler jo oppgradering, altså burde du sammenlikne med Microsofts oppgraderingspriser. Alle som kjøper ny Mac nå får jo uansett gratis oppgradering til Lion når det lanseres.

   Selv faser jeg ut Microsoft i heimen nå, grunnet prisene på oppgradering. I steden for å oppgradere til nyeste Windows-versjon kan jeg kjøpe meg en ny maskin fra Apple billigere. Og oppgradering av alle mine Apple maskiner koster kun 200 kr.

  • Olav (svar til Einar)

   Nope OEM er mulig å kjøpe fritt, det som er spesielt med OEM er at lisensen er koblet opp med hardwaren du installerer den på og ikke kan flyttes til en ny maskin.

  • Einar (svar til Olav)

   Joda, men er det greit i forhold til Microsofts lisensbetingelser å oppgradere en gammel maksin med ny OEM-lisens? Mulig de har gjort forandringer her, men forrige gang jeg satt opp en maskin med OEM-lisens (Windows Vista) fra Microsoft var det tydelig at dette ikke var greit.

 4. Lettvint og tendensiøs feriesak, dette her.

  For det første er tittelen på saken tvetydig på grensen til å være misvisende – et knep for kjappe og kjekke journalister. Leseren vil lett forstå tittelen som at funksjoner i operativsystemet ikke fungerer. Men saken handler om tredjeparts programmers kompatibilitet med operativsystemet.

  For det andre omtales uansett en forhåndsversjon av Mac OS Lion, en Developer Preview, men saken er skrevet som om det gjaldt det ferdige produktet, som ikke er kommet ennå.

  Selve poenget, at noen programmer ikke er kompatible med Lion fra dag 1, er ikke nødvendigvis riktig en gang. Det vil vise seg!

  Noen lesere av nrkbeta har «beskyldt» nrkbeta for å drive med propaganda FOR Apple. Det er selvfølgelig riktig å være kritisk til alt nytt som kommer fra Apple, men leseren må tydeligvis være svært årvåken og kritisk til nrkbetas «kritikk» også.

  Denn saken holder ikke mål etter NRKs journalistiske standard. Det er ikke så farlig med nrkbetas lille leserkrets og en liten sak om Mac OS, men veldig synd hvis NRKs troverdighet svekkes for det store publikum.

  Svar på denne kommentaren

  • Arild (svar til emozion)

   Bare fordi noen fanbois får bakoversveis hver gang noen skriver noe småkritisk om Apple, er det ingen grunn til å kalle det en lettvint og tendensiøs artikkel. Lion kommer ut i løpet av juli. Vi skriver nå 16. juli. Når ikke Apple selv klarer å hoste opp en kompatibilitetsoversikt, må det da være bedre at det finnes en liste med beste tilgjengelig informasjon der ute enn at man bare hopper ut i det ukjente? Det er ingen grunn å tro at ikke Apple har frosset Lion for lenge siden. De driver tross alt en bedrift og kan ikke drive å kaste nye features inn i Lion til dagen før den slippes.

   Og hva angår overskriften. Synes du «Her er en liste over tredjepartsprogramvare som basert på en utviklerutgave trolig ikke vil fungere i Lion» ruller så lett av tungen?

  • Kamel med solbriller (svar til Arild)

   Snork!
   Var det egentlig vits å svare på emozion? Det stemmer jo det han sier. Var null å rette opp. Kun ute etter å lege kvalme med å slenge ut ord som fanboy.

   Om ikke “Her er en liste over tredjepartsprogramvare som basert på en utviklerutgave trolig ikke vil fungere i Lion” Smaker like godt, så kunne NRK ha latt vær å skrive noe som helst fra starten av. For det er en overskrift som stemmer bedre. Lion har vært tilgjengelig lenge til utviklere. Så om de ikke støtter Lion nå så er det deres feil, ikke Apple.

   zZzZzzz

  • Selv blir jeg alltid i godt humør når NRK Beta har skrevet nye artikler – men liker selvsagt best når det er interessante ting. Og alt jeg kan få av nyheter om blant annet Apple og Google setter jeg stor pris på. Så, heller en artikkel for mye enn for lite, spør du meg.
   Hadde selvsagt vært bedre om de kunne hatt en noe mer utdypende artikkel om temaet, når de først tar det opp.

  • Jeg synes ikke det er så veldig interessant hvem som har skyld. Men da har vi ihvertfall fastslått at Lion har vært frosset i lang tid, og at utviklerversjonen som er der ute gir et korrekt bilde av hva som virker og ikke virker i Lion.

   Så den lenken NRKbeta har lagt ut vil være et nyttig hjelpemiddel for de som vil vite hva som kan skape problemer ved en oppgradering. Og det var vel akkurat det artikkelen i utgangspunktet sa.

 5. Jan-Erik Stette

  FCP7 skal visstnok gå fint i Lion, men Apple legger ikke opp støtte til det med HD3000 – «skjermkortet» som blir å se i de fleste laptopene fra Apple fremover. Av det jeg vet, går det meste ok siden FCP7 er ytterst CPU-basert, men man vet jo aldri… Vil anta diverse plugins vil rakne. Tørr ikke spekulere i motion. Lion blir nok siste OS med gamle FCS.

  Hvis noen sitter inne med noe annet enn det jeg har fått sopet til meg av informasjon – vennligst korriger meg!

  Svar på denne kommentaren

 6. «Mac OS X Lion følger også Apples nye strategi om at all deres programvare skal distribueres via AppStore-plattformen, og det er derfor kun mulig å oppgradere Mac’en via AppStore.»

  Dette er i og for seg riktig, men såpass unøyaktig at det kan forvirre.
  Det er altså fortsatt fullt mulig å installere programmer uten å gå via Apples AppStore.
  Tredjepartsutviklere _må_ ikke gå via AppStore. De kan fortsatt bruke egne distribusjonskanaler.

  Oppdatering til selve operativsystemet (her omtalt som «Mac’en») har foregått via internett og Software Update-funksjonen i over 10 år allerede.

  Eneste i denne artikkelen av reell verdi er linken. Dessverre.
  Jeg forventer mer av profesjonelle journalister.

  Svar på denne kommentaren

  • Sigurd (svar til lefse)

   Leser du gjennom sitatet ditt en gang til, ser du at det står

   «Mac OS X Lion følger også Apples nye strategi om at all DERES programvare skal distribueres via AppStore-plattformen, og det er derfor kun mulig å oppgradere Mac’en via AppStore.»

   Regner med at de mener at Apples programvare blir tilgjengelig via AppStore, fremfor andre steder.

   Enig i at artikkelen godt kunne vært mer utdypende, men det klarer seg. Er du ute etter mer informasjon om Lion, kan du klikke på wikipedia-linken i artikkelen, eller bruke din gode venn Google.

   Det er noe jeg liker ved NRK Beta; de setter ihvertfall meg på sporet av nyheter og andre spennende ting. Får jeg ikke nok informasjon i artikkelen, kan jeg alltids finne mer via Google. Men nå vet jeg ihvertfall hva jeg skal søke etter.

  • lefse (svar til Sigurd)

   «(…) og det er derfor kun mulig å oppgradere Mac’en via AppStore.»

   Ser du problemet bedre nå? Den siste setningen er lett å misforstå for de som ikke er like bevandret i dette som deg.
   Den er unøyaktig. Forøvrig kan «deres» programvare lett forstås som all programvaren Apple distribuerer via AppStore.

   Mange vet bedre, men ikke regn med at flertallet som klikket seg inn fra NRK’s forside skjønte dette. Flott at du bruker Google – men flere foretrekker god journalistikk fremfor søk.

 7. Ser på det som en god ting at gammelt dritt slutter å virke med tvang – ta f.eks. Adobe med lang historie med sub-optimale løsninger for plattformer utover Wintel. Synes det er helt fair for Apple å sette kjepper i hjulene på utviklere som ikke ønsker native kode / følge programming guidelines. *bort med søpla*

  Dessverre ser de ikke ut til å være like harde på Steam og deres fjas – hvem i all verden (annet enn Win-utviklere) setter filreferanser i upper/lowercase? Aktive grep for å ødelegge for case sensitive filsystem, hvordan tenker disse menneskene?

  Svar på denne kommentaren

 8. Petter Sprett

  PPC-støtte er fjernet i Lion, og dermed Rosetta. Så programvare som har vært kjørt emulert på Intel-maskiner vil ikke fungere lenger.
  I tillegg kan vel programmer som har benyttet «private» APIer slutte å virke. En «privat» API inneholder rutiner som Apple eksperimenterer med – altså rutiner som ikke er ferdige. En del utviklere benytter likevel disse, med de fordeler (større funksjonalitet) og ulemper (man risikerer at de ikke videreføres og vil kunne slutte å virke i senere versjoner av systemet) det medfører.
  Så veldig mye shareware-programvare vil ikke være kompatibel med Lion, spesielt ikke llitt eldre versjoner.

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg er INGEN ekspert, men saken er vel rett og slett at Apple endelig tar spranget bort fra PPC for godt. Det er faktisk på tide. At feks Adobe har en oppgraderingspolitikk fra helvete er vel ikke Apples feil?

  Byttet av prosessortype var uansett ingen enkel operasjon for noen, og også snøpus var belemret med en del kluss, kanskje grunnet forsøk på å både få god intel-kraft og støtte for eldre programvare. Når mye av dette nå er brukbart fikset, er det vel opp til kundene å oppgradere eller ikke.

  Selv kjører jeg en G5 pro dual core på Tiger, den er klippesolid, med bedre stabilitet enn mine to intel-maskiner på SL. Men det er null oppgraderinger for PPC/Tiger. Spiller ingen rolle så lenge maskinen primært brukes som reservemaskin for sideombrekking i quark.

  Men – den nye imac 27-maskinen jeg kjøpte nylig var det pes å få opp i knesteående basert på programvare fra G5. Det har kostet penger og mye tid. Avventer derfor Lion til mange har fått erfaringer. Ikke noe heft det, SL er ikke noe dårlig OS i siste versjon.

  Rådet må være å vente litt med oppgradering, evt vente litt med innkjøp av ny Lion-maskin om du har proudksjonskritisk programvare som kanksje ikke støttes – evt programmer koster zillioner å oppgradere til Lion. For de fleste andre er det bare å bytte.

  Svar på denne kommentaren

  • Sigurd (svar til Sigurd)

   Da er Lion tilgjengelig i App Store. Spørsmålet er da: Løp og kjøp? Eller vent på andres erfaring?

 10. En respons til Einar, jeg er ikke sikker på oppgraderingspolicy til f.eks win 8 når den tid kommer. Men jeg må fortelle en solskinnshistorie angående hardwareoppgradering, som jeg vet skal være begrenset med OEM-versjoner.

  Det har seg slik at jeg måtte kjøpe nytt skjermkort. Da jeg monterte dette viste det seg at akkurat dette hovedkortets (Nvidia 650e-sli) PCI-Express hadde problemer med det nye skjermkortet (ATI6850). En hjelpsom kompis hadde akkurat oppgradert sin maskin , så jeg fikk nytt hovedkort (annet chipset) med CPU (q6600 kontra e6400 som jeg hadde fra før) og annet minne. Byttet ut byttet ut alt dette med det jeg hadde fra før, altså hadde jeg i prinsippet en ny maskin, windows sier «hardware changes detecte, please register» eller noe sånt, jeg gjør det og alt fungerer brillefint, trengte ikke reinstallere windows heller, schmukkschmukk! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 11. Arild Hansen

  Da oppgraderte jeg Macen til kona, 200 kroner fattigere og sitter og lurer på hva som er nytt 😉 Jeg er selv ingen Macmann men det står at appen (som de kaller OS oppgraderingen) er installert. Spørsmålet mitt er derfor, skal man kunne se noen forskjell etter installajonen?

  Mvh.
  Arild

  Svar på denne kommentaren

  • Etter at du har startet den på nytt, så burde du se forskjeller 🙂 (Kan også være at det ikke er så åpenbart for alle, men jeg har ikke oppgradert ennå så jeg vet ikke)

  • Arild Hansen (svar til Arild Hansen)

   Hei,

   Det viser seg at dette er en ganske utbredt bug. Etter at Lion X er lastet ned står det at appen er installert. Dette stemmer ikke, og man må derfor manuelt installere Lion via en egen installasjonsfil 🙂 det ser ut til å fungere nå.

   Mvh.
   Arild

 12. Har nå oppdatert alle maskinene på jobben og privat og alt virket helt perfekt fra starten. Ingen bugs og alle mine apps fungerer som før. Var blitt litt skeptisk gjennom denne artikkel – det var kanskje meningen. Nå opplever jeg, at alt fungerer supert. Denne pessimistiske artikkel virket akkurat som varslen om verdens undergang 1.1.2000
  Mye skrik og liten uld…

  Tid til en kold øl nå og være enda en gang takknemlig over, at Apples folk vet hva de driver med. Har ikke tid lenger til masse tull som jeg opplevet med DOS og Windows i over 25 år.

  Svar på denne kommentaren

 13. Jens-Petter Salvesen

  Apple har oppdatert AFP. Konsekvensen er at vi som kjører AFP på de Linux-baserte NAS’ene våre for å kjøre backup (ved å få NAS’ene til å utgi seg som en Time Capsule) får problemer. Vi må rett og slett vente til netatalk kommer i versjon 2.2 – ferdig levert til NAS’en.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.