nrk.no

Hva blir egentlig Google+ ?

Kategorier: Det sosiale nettet & Internett

Foto av to fiskere i silhuett under et tre mot en tropisk solnedgang
Dialogue av paloetic på Flickr, CC

Skjermskudd fra Google Plus

For rundt to uker siden fikk vi nerder et nytt leketøy; Google+, et nytt sosialt medium fra internettgiganten Google. Det hadde jo svirret rykter en stund, men lanseringen kom likevel brått på og interessen for å prøve det har vært voldsom: NRKbeta skrev en liten sak om hvordan man kunne komme seg inn bakveien, og selv om bakveien viste seg ustabil, er det til nå 605 kommentarer på saken. Kommentartrykket har vært så stort at vi har blitt kontaktet av folk som har bedt om nåde og ønsket seg fjernet fra å få mail om nye kommentarer. De fleste kommentarene er fra folk som ber hverandre om hjelp til å komme inn. Og der har noen av dere vært utrolig hjelpsomme med å sende hverandre invitasjoner – all cred for det!

EDIT: Dersom dere vil gi bort eller ha invitasjoner til Google+, ikke bruk kommentarfeltet på denne saken til det; gjør det HER.

Nok et sosialt medium

Social network between the participants of "Learning environments and learning networks" course in Tallinn University. This was used as an icebreaking activity to get to know each other.

Sosiale medier spiller en viktig rolle i manges liv; av internettbefolkningen er idag nærmere 70% innom Facebook ukentlig eller oftere, tilsvarende tall for Twitter er 7%, ifølge TNS Gallup InterBuss Q1 2011. Blant folk som oss – som arbeider med medier og teknologi – er tallene antagelig høyere.

Twitter og Facebook fyller ulike funksjoner, og vi som bruker begge deler holder oss kanskje også med ulike folk de to stedene. Det interessante når det kommer en ny aktør, er hvor denne vil passe inn.

Hva vil skje med de andre?

Vi drives kanskje litt av det Nathan Meffert skriver om her: The inevitable gentrification of Google+ and what we can do about it. Og det åpner for et spennende tankespinn: Hva om de som jakter noe nytt flytter til Google+, hva skjer da med de andre?

Vi vet vel egentlig ikke så mye mer enn dere om hvor dette vil gå, om G+ vil bli stort eller ei, om det vil kutte seg ut en ny nisje og leve sammen med dagens to store, eller om Twitter og/eller Facebook vil bli det nye MySpace. Men det får vi jo tidsnok vite. Det virker uansett som Facebook ikke har tenkt å gi seg uten kamp; jeg fikk plutselig denne litt smådesperate mailen mens jeg sitter og skriver:

utsnitt av masemail fra Facebook: Hei Anders, Du har ikke vært inne på Facebook på noen dager, og det har skjedd mye i mellomtiden. Marius Arnesen, Jo Michael de Figueiredo, Oyvind Solstad, and 4 other friends have posted statuses, photos and more on Facebook. Du har gått glipp av noen populære hendelser: Audun Notevarp Sandvold, Oyvind Solstad og 2 andre venner har kommentert Marius Arnesen sitt bilde. Nina Nordbø har kommentert statusen til Jo Michael de Figueiredo.

Tjenester endrer seg med brukeren

Det er heller ikke slik at Google+ nødvendigvis kommer til å ta akkurat den formen folkene bak har planlagt; tjenester – og særlig sosiale tjenester – endrer seg med brukerne. Da Twitter dukket opp, var ikke funksjoner som @replies eller #hashtags noe som lå i planen. Dette var ting brukerne fant opp fordi de behøvdes, og de gjorde nok at Twitter utviklet seg til mer av et samtaleverktøy enn det løsrevne utsagn-verktøyet det til å begynne med var. Sannsynligvis kommer også nykommeren Google+ til å formes av brukerne i den retningen folk ønsker.

hartmanncara Cara Hartmann: Google+ feels like when you get to a party way too early, and you're awkwardly talking to the host's Uncle for like 30 minutes.

I øyeblikket er Google+ så ferskt at det fortsatt er mye metaprat om tjenesten i seg selv – såpass mye at det ikke er lett å se hvilken vei samtalene (som jo er kjerneinnholdet) skal ta.

En av mine nye G+venner hadde en fin liten betraktning:

A new Social Network is born. Geeks start using it. Hipsters follow. It goes mainstream. Kitten arrive. Lame people think they must by part of it, to be cool. Teens arrive. Geocacher posts kitten on mountain top. Everyone joins. It starts to suck. Your mother and a retard cousin join. You add them all. It starts to suck more. More kitten. You keep posting everything «public» so everyone can see, and so do others. You start to suck to other peoples eyes, as they do to yours. The Social Network decays. Founder tries to salvage it. It sucks even more… A new «cooler» more «under your control» network appears. A new Social Network is born. Let’s hope this time we use it well.

Sérgio Oliveira på Google+

Vi har også sett folk si at de ønsker at Google+ kunne være som en reset-knapp for Facebook, der man fjerner alle de feil folka og alt annet ræl og begynner på ny. Eirik Newth skriver lesverdig om noe tilsvarende i Livet med Google+ idag.

Hvem du prater med former mediet

Foto av to fiskere i silhuett under et tre mot en tropisk solnedgang
Dialogue av paloetic på Flickr, CC

Slik vi har opplevd Google+ de første dagene (som rett nok har båret preg av Summer in the City og en helt annen krets av folk lagt til enn på Face og Twitter), likner det kanskje vel så mye på Twitter som Facebook. Men det kan også være fordi hoveddelen av folkene vi har i sirklene er nye bekjentskaper og ikke gamle venner. Sosiale medier er jo for oss brukere bare en plattform, og preges i størst grad av hvem vi er der sammen med og hvordan vi velger å leke sammen.

Hva tror dere om Google+

Det vi er veldig interessert i å høre, er hvilke erfaringer dere som nå har testet G+ har gjort dere, og dere som ikke har testet det ennå; hvilke forventninger har dere?

61 kommentarer

 1. Andreas Hauge Larsen

  Personlig liker jeg Google+ veldig bra, særlig «Circles»-funksjonen. Men streamen min er lite spenningsfull mens det enda ikke er kommet så mange til G+.
  Nettstedet har enda noen bugs og uforståelige funksjoner, men det er enda lukket fase så det er jo bare naturlig.

  Vet ikke hvor mange invites jeg har, men jeg kan invitere ihvertfall noen hvis der er noen NRKBeta-bros som enda ikke har fått Google+ 😉

  Svar på denne kommentaren

 2. Henrik Solberg

  Jeg har siden starten følt at Google+ havner et sted midt i mellom Facebook og Twitter. På grunn av sirklene føler jeg at jeg kan ha flere kontakter enn jeg følte ble riktig på Facebook, der jeg kun følte at jeg kunne ha venner. Samtidig kan jeg ha venner i en egen sfære på Google+ noe som jeg personlig aldri har hatt på Twitter (dette er vel mest fordi det ikke er mange venner som bruker Twitter).

  Dermed kan jeg legge ut både helt personlige ting til venner, samtidig som jeg kan skrive om jobb-relaterte ting til andre kontakter. Plattformen er rett og slett mye mer tilpasset å snakke med mennesker i forskjellige sosiale sammenhenger.

  Svar på denne kommentaren

 3. Kristian Alnaes

  Ah, jeg ønsker meg invite. kristianalnaes «ætt» gmail com

  Forøvrig så ser jeg først og fremst på google+ som en link til resten av Googles andre tjenester som jeg benytter mye.

  Jeg har hatt lyst til å ha alt på en plass, feks når man jobber med(eller deler) google docs, kart og tegninger.

  Alikevel kan man jo også bruke eksterne applikasjoner som samler opp og lager en stream fra forskjellige sosiale nettverk. Og publiserer det til deg i en hovedstream.

  Sånn sett blir jo google+ bare ett nytt verktøy å krysse av for i lista.

  Jeg er alikevel også spent på å se hva kommunikasjonen i oppstartsfasen handler om =)

  Svar på denne kommentaren

 4. Hei,
  Jeg deaktiverte fb i mars fordi jeg faktisk ble «lei» og at det ikke ga meg så mye nytt. Jeg følte at jeg ville gjort «ting» annerledes hvis jeg skulle opprettet en profil i dag. Derfor representerer Google+ rett og slett en second chance for meg + at bruk av sirkler gjør det lett å legge til mange og samtidig nyansere hvilket forhold man skal ha til disse.

  Jeg tror også at det vil ta litt tid før G+ finner sin selvstendige form, slik det ofte gjør med nye redskaper / medier; det er jo velkjent at bilen i starten lignet en motorisert vogn bak hesten, nettsider lignet en brosjyre med strøm osv. Blir spennende å se hvordan G+ vil komme til å bli formet og forme oss. Vedkommende her har kanskje også et poeng:wired.co.uk/news/archive/2011-06/29/stop-asking-for-a-google-plus-invite

  Jeg merker også at jeg har begynt å bruke G+ som bokmerker for meg selv (vanlig bokmerkefunksjonalitet har aldri funket helt for meg) – ved å poste en link jeg kommer over, vil jeg huske den til senere når jeg har tid og lyst til å lese den. Dette kan jeg også gjøre enkelt i en egen sirkel hvis det er noe jeg ikke tror så mange andre har interesse av.

  Fortsatt god G+ til dere (og jeg inviterer gjerne):)

  Svar på denne kommentaren

 5. Frank Eivind Rundholt

  Jeg liker oppsettet til Google+, oversiktlig og greit.

  For meg blir G+ en mellomting mellom Facebook og Twitter. På Facebook har jeg kun venner. Twitter inneholder personer jeg synes er interessante å følge og G+ inneholder foreløpig folk jeg har på Twitter.

  Twitter er en smal greie i forhold til Facebook i Norge. Mange har ikke helt skjønt greia med Twitter. Jeg brukte selv et halvt år før jeg fant ut hva jeg kunne bruke det til. G+ ligger nok litt nærmere Facebook i praktisk bruk, og kan nok være lettere for mange å ta i bruk enn Twitter.

  Tror G+ kan bli en bra grei. Akkurat nå går det veldig mye i hva G+ kan brukes til.

  Svar på denne kommentaren

 6. Syns det virker veldig spennende , men spørs jo hvor lenge det forblir det som tester . Får håpe på mere trafikk . så langt syns jeg systemet fungerer bra . Saver en enklere løsning for privat mld til en i kretsene istedet for å måtte velge utifra listen med venner .

  Artig 🙂 PS , for meg med Android tlf er det et flott sted, alt under samme løsning med google, mail, bilder, kalender, dokumenter etc . Google+ appen funker bra også .

  Deler ut invites gplus.to/snekkeranders

  Svar på denne kommentaren

  • Magne G. (svar til Snekker1)

   melding til en person: det er bare å skrive @navn (evt+navn), og huke av for at den ikke skal kunne videresendes, så er den privat. 🙂

 7. Anders Hofseth (NRK)

  Veldig hyggelig at dere er flinke til å dele invitasjoner, men dersom dere vil gi bort eller ha invitasjoner til Google+, ikke bruk kommentarfeltet på denne saken til det; gjør det HER.

  Svar på denne kommentaren

 8. Signe Karin Hotvedt

  Etter 4-5 dager på G+ liker jeg godt det jeg ser. Men hvor veien går er vanskelig å spå. Startfarten på tjenesten er jo formidabel.

  Poenget med mange sosiale konti og medfølgende dobbeltposting og tidsforbruk er godt. Vil folk orke å emigrere? Jeg tviler. (Kanskje hvis FB var mer irriterende, eller det kom en skandale?) Tror derfor ikke det er stor sannnsynlighet for at G+ skal danke ut FB med det første. Nå er jo «alle» (endelig) på FB, og et sted skal man jo dele feriebilder, nytte og tøys med venner, tanter, naboer og kolleger. Det går vel i retning av at jeg «hekter» av flere perifere venner/bekjente/kontakter på FB etterhvert, og heller tar opp (noen av) de trådene på G+.

  Mitt tips er at jeg kommer til å bruke G+ mer i jobbsammenheng, og FB mer «privat». Dermed er Twitter mer utsatt enn FB. Etter bare noen få dager syns jeg det smaker «Twitter XL» av G+.

  Svar på denne kommentaren

  • «alle» (som var på et sosialt medium) var på myspace før også. og «alle» brukte hotmail eller yahoo. terskelen er ikke så høy som du tror – tror jeg.

   de fleste vil ikke emigrere, men diversifisere. deretter vil de (kanskje) bruke fb mindre og mindre, til en dag mange kontoer er i dvale (som myspace. og norske underskog (snufs)).

 9. Marius Arnesen (NRK)

  Det som gjør at G+ foreløpig ligner mest på Twitter for meg, er at det ikke er noen mulighet for å poste på «Veggen» til venner.

  Nå kan man sikkert mene mye og mangt om den funksjonaliteten, men i min vennekrets på FB er dette utvilsomt noe av det mest brukte, og på godt og vondt gjør FB til en svært personlig greie, ved at man lar andre poste på det som i utgangspunktet er ditt…

  Svar på denne kommentaren

  • men på facebook ser alle felles venner hva du poster på veggen til en vennen din. I Google+ kan du jo bare skrive navnet til en person der du velger hvilke «circles» du skal dele noe med. Dermed forblir det privat melloom deg og den personen… helt til du adder en circle eller et annet navn. Liker dette bedre jeg:)

   Vet at du kan spesifisere hvem som skal se en post på Facebook også, men det er mer knotete å fikse enn på Google+

 10. Anders Hofseth (NRK)

  Jeg har et par ganger allerede på Google+ merket meg at når jeg deler noe videre, så synes jeg det er problematisk at det ikke automatisk blir en «RT @[person]» på det jeg deler – jeg tror noe av lenkeøkonomien på Twitter består i at man synliggjør hvem noe har kommet via. Jeg løser det nå manuelt ved å skrive inn «via +[navn]», men det er litt kålete. Er det bare jeg som er overdrevent opptatt av at kilder skal krediteres, eller har det betydning?

  Svar på denne kommentaren

 11. For meg er kombinasjonen Picasa/Google+ fin, men utover det gir G+ meg ingenting. Circles? Joda, litt finere grensesnitt enn hos Facebook, men funksjonaliteten finnes der også, og jeg bruker den hele tiden. Det er kanskje ingen grense for hvor mange nisjer det er plass til, men denne er i allefall midt mellom to stoler.

  Svar på denne kommentaren

  • Magne G. (svar til ad)

   at du bruker den, er statistisk sett ikke så interessant. for fb er det interessante at «ingen» bruker funksjonen (som zuckerberg selv har sagt i intervju).

   for de fleste er intuitivt brukergrensesnitt alfa og omega.

  • Poenget er at det som i overført betydning trekkes frem som «killer app» i Google+, allerede finnes hos Facebook. Alt som behøves er at Facebook gir funksjonaliteten som allerede ligger der et penere grensesnitt, og legger litt tyngde bak, så er denne tilsynelatende fordelen for Google+ kontret.

   På denne måten ser jeg for meg at konkurransen fra Google+ vil være til glede for alle Facebook-brukere i tiden fremover 🙂

 12. Andreas Hauge Larsen

  Har ikke helt skjønt Google sin +1-knapp. Fungerer den bare som facebook sin like? Eller vil posten dukke opp på «veggen» til den som trykket +1, som en RT?

  Jeg støtte også litt problemer med Hangout-funksjonen. Når jeg inviterte en kamerat til å henge litt ut for å teste funksjonen, fikk han ingen notification. Han måtte inn på min profil, for å så trykke «Join». Er jeg alene?

  Svar på denne kommentaren

  • +1 knappen funker kun som en «like» knapp, slik jeg har forstått det til nå. men at den kommer til å bli mer nyttig ettersom den er på hver enkelt lenke i f.eks et google-søk. jo flere venner som har +’et lenken jo bedre. og du spammer ikke vennene dine på Google+ hver gang du +’er noe. I Facebook dukker jo alt du trykker på opp i feeden:/

   Jeg har altid GTalk online og da dukker Hangouts-invitasjonene opp som en chat-melding. Kanskje han ikke har aktivert GTalk nede til venstre et sted på Google+ siden?

  • Andreas Hauge Larsen (svar til Nikolas)

   Jeg tror også det er en like-knapp. Men jeg er litt usikker på hvordan den oppfører seg. Jeg kan nemlig ikke se når en person har +1 en av mine poster eller kommentarer. Derimot kan jeg se det når det er 3 personer som har trykket +1. Både digg og kjipt at jeg ikke får notification. Mindre spam, men jeg får ikke med meg alt da 😛

  • +1 er for meg 50% «Like» og 50% Delicious.

   Tanken bak +1 i Google-søk virker å være inspirert av Delicious. +1 på kommentarer etc. mer Like-button i Facebook.

   Tror enkelt og greit Vic Gundotra & Co har tatt ideer fra en rekke prosjekter i Google, slått dem sammen med ideer fra Twitter, Facebook, Digg, Delicious m.fl. og kommet frem til en miks som «skal gjøre alt».

   Må si jeg er ganske happy med G+ så langt, men det er helt klart ikke ferdig ennå. Google Enterprise-integrering og bedriftsprofiler ser jeg frem til, f.eks.

 13. Android-appen for Google+ er forresten kjempebra. Lett, rask og ryddig. Instant upload funksjonen under settings er også å anbefale. Her lastes bilder og videoer du tar umiddelbart opp i et privat album i Google+ … Konstant backup altså:) Så kan du senere dele utvalgte bilder fra det private albumet om du ønsker det.

  Men husk at Google opererer som Facebook her, du gir de rettigheter til å bruke bildet ditt om de skulle ønske det. Siden jeg ikke har planer om å tjene penger på mobilbildene mine og heller ikke tar noen av den lugubre sorten frykter jeg ikke akkurat dette;p

  Svar på denne kommentaren

 14. Visste ikke at invitasjoner kun er mulig til googlekonti. Jeg fikk en hyggelig invitasjon av Andreas til min google-apps-konto men den var tydeligvis ikke bra nok. Fikk følgende melding: «Oops… you need a Google Profile to use this feature. Google Profiles is not available for your organisation.» Noen som kan sende meg en invite til vholgerjensen ætt gmail com?

  Svar på denne kommentaren

 15. eg likar meg veldig godt på G+ om dagen. Rolige tider. Imponert over plattformen

  Merkar meg at notification-systemet funkar veldig bra. Likar at eg kan kommentere rett i notification-vindauga.

  Saknar tettare kobling mellom Google reader og G+, men reknar med dette kjem veldig snart.

  Kryssar fingrane for at ikkje Google slipper haugar med andre apps inn på G+-plattformen. Flashspel kan eg spele andre plassar.

  Svar på denne kommentaren

 16. Brukt Google+ siden slutten av juni. Liker grensesnittet, enkelt og pent. Det som også er fint er at man får ubegrenset lagringsplass på Picasa for bilder (lagres i 2000x2000px) og video (opptil 15min) som Google+ bruker. Framvisningen av bildene er også elegant og man kan kommentere, se bilde info (ISO osv) og enkelt å dele bilder med andre.

  Og fra å sett bare noen få brukere til nå rundt 10.000.000 på en uke, så ser jeg at dette fungerer bra. Men det kommer til å komme en del tweaks etterhvert etter feedback fra brukere. Er tross alt en tidlig versjon.

  Så er jeg spent på hvordan integrasjonen med Docs og Calendar blir, kan bli helt overlegent. Vet at de jobber med Google Apps kontoer også nå.

  Svar på denne kommentaren

 17. Vidar Andreassen

  På pluss-siden har jeg her kommet over mange interessante personer som poster mye spennende. Men at dette vedvarer betinger at disse personene fortsetter å poste public, eller at man tigger seg inn i deres sirkler. Litt spent på hvordan det åpne Twitter-preget det er nå vil bli når folk begynner å bruke sirklene sine mer bevist ved posting.

  På minus-siden(?) har jeg alt for mange ikke-nerder i vennekretsen, foreløpig har kun en håndfull av mine Facebook-venner funnet veien inn. Dette medfører at jeg ikke helt ser hvordan jeg selv vil planlegge sirklene mine og posting til disse.

  Svar på denne kommentaren

 18. Det interessante her er jo faktisk hva Google allerede har av systemer. Noen av systemene er jo nevnt ovenfor, men for å ramse opp de viktigste:

  Søkemotor: Google.com
  E-post: gMail
  Mobil plattform: Android
  PC: Chrome OS
  Nettleser: Chrome
  Film: Youtube
  Bilder: Picasa
  Blogg: Blogger.com
  Kontorapplikasjoner: Google Docs
  Kalender: Google Calendar
  Kart: Google Maps
  Språk: Google Language

  –Nykommere–
  Møtested: Google+ Beta
  Musikk: Google Music Beta

  + Noe jeg sikkert har glemt

  Det eneste de mangler nå er (Slik jeg ser det) er:
  Streamingtjeneste ala Ustream
  Netthandel/auksjon ala Finn.no, Amazon, Ebay
  Digital netthandel ala Itunes, Amazone, Steam

  De sniker seg til World Domination. Er bra slagordet er «Don’t be evil». ^^

  Svar på denne kommentaren

 19. Nå venter jeg bare på at det skal bli åpent for alle slik at jeg kommer inn – er nemlig under 18.
  Men jeg er veldig fornøyd med Gmail, Google Docs og liknende og av det jeg har sett virker det absolutt veldig lovende.
  Vennene mine begynner å bli lei alle de «smarte» oppdateringene på facebook. Den nye chatten er f.eks. lite populær. Tror absolutt Google har en skikkelig utfordrer og gleder meg til å få utforsket det mer.
  Liker spesielt godt «forhåndsvisning»-temaet i Gmail, som er basert på samme stil som G+ og de andre oppdaterte G-produktene.

  Svar på denne kommentaren

 20. Som en flokk med sauer drev de rundt i ring. Ingen visste hvor de skulle og ingen visste hvor de kom til å ende.

  Min mening é rett og slett at hvis man ikkje klarer å holde kontakten pr. epost eller telefon trenger man ikkje flere verktøy. Man trenger heller lære å være medmenneske.

  Flere verktøy fører bare til dårligere tid til hvert enkelt menneske og etterhvert mer stress. Hvilket igjen fører til at det oppstår en konfliktsituasjon som ikkje bedrer ens forhold til andre. Man blir rett og slett overfladisk og bryr seg mindre og mindre. Men det passer jo ypperlig med egoismen som synes å være den ismen folk flest dyrker i dag.

  Min erfaring med «tryneboka» é at alle mine venner spør meg hvorfor jeg ikke er der. Mitt svar har som regel vært: Du snakker jo med meg no, så korfor skal vi måtte snakke på en annen måte fordi at noen få tryner bare vil tjene penger på reklame?

  Send en epost, ring meg på mobil eller kontakt meg på skype. Å legge ut mye personlige opplysninger på nettet é rett og slett idiotisk og faktisk det vi advarer våre barn mot.

  Dessuten ble Facebook laget for å være på et intranett og ikkje på internett. Enhver idiot måtte jo forstå at alle opplysninger man lå ut her ville ende i hendene på noen som ville misbruke dem. Det har til og med eg, som ikkje é på Facebook, merket på spam i innboksen på eposten min.

  Nei, uansett hvor mykje Google+ blir «hypet» klarer eg nok å holde kontakten med venner og familie uten noe nytt piss på PC’en.

  PS Legg merke til hva web-leseren din venter mest på når du surfer. Det é nemlig den flaskehalsen som bremser alt på internett for tiden: Google analytics…

  Svar på denne kommentaren

  • Håkon (svar til FrodeFF)

   Sjølv om eg meiner du har eit poeng her, så vart mange av dei samme argumenta du brukar mot Google+ of Facebook også brukt mot epost, telefon eller Skype. Kvifor treng vi desse nye tinga når det vi allereie har fungerar!?

   For min del har Facebook, og sannsynlegvis også Google+, nytteverdi, samtidig som eg primært held kontakt med venner og familie ved hjelp av meir tradisjonelle metodar.

   Kvifor ikkje prøve ut nye ting? Få nokre nye impulsar? Det er slik vi veks som mennesker.

 21. Som flere andre har påpekt: Google+ er i dag en blanding mellom FB og Twitter; med færre brukere, mindre aktivitet, og større eksklusivitet.

  FB og Twitter har etablert at «sosialt» betyr at brukerne eksponerer sitt eget ego, en blanding av hvem de er og hvem de vil være. Kort sagt: Sosialt betyr å vise seg fram. Foreløpig gjør Google+ lite for å utfordre dette.

  Selv håper jeg Google+ kan bidra til at «sosialt» får mer betydning av samarbeid enn egeneksponering. Sirklene kan være et steg i den retningen, det samme gjelder Sparks og Hangouts. Men ennå mangler sentrale verktøy for samarbeid, som skriving og kommentering av felles dokumenter, kalenderplanlegging etc.

  Dessverre er jeg ikke overbevist om at det er dette Google+ faktisk ønsker å oppnå – og jeg er langt fra sikker på om det er dette folk vil ha.

  Svar på denne kommentaren

  • Fredrik Stai (svar til Magnus)

   Jeg er helt med deg der. På tide at et av de store sosiale nettverkene legger opp til faktisk samarbeid. Og er det noen som ligger an til å gjøre det, er det Google.

   De har mange gode verktøy for online kollaborasjon allerede, som google docs, kalenderen, og groups (selv om den er moden for en oppdatering).

   Mange av de kommer nok til å bli bakt inn i Google+ etterhvert. Det blir nok ikke hovedfokuset til +, men jeg er ganske sikker på at mulighetene for samarbeid vil være der om ikke så lenge.

   (Nå høres jeg ut som en Google fanboy, og det er jeg ikke. Men de skal ha for at de lager gode web apps som kan snakke med hverandre.)

 22. Jeg synes at G+ virker jævlig bra, og har mye for seg, sett bort fra den enorme mangelen ved å kunne kommunisere direkte med andre. Nei, jeg vil ikke sitte på webcam. Jeg vil skrive noen velvalgte ord. Det virker som om G+ kun har (det jeg velger å kalle) indirekte, passiv kontakt aka kommentarer på saker du poster.

  Google+ har ikke en direkte, passiv måte å kontakte folk på!

  (aktiv: realtime (chat, cam), passiv: meldinger og ikke-live tekst, direkte: fra én person til en annen; åpen eller ei, indirekte: kommentar) <- nytt system for å beskrive e-prat.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til eeeirik)

   Men får du ikke opp Google Chat på venstresiden? I fullversjonen, altså, ikke mobil?

  • Joda, men den kan jeg jo ikke bruke mens andre er offline, ja — eller på app.

   (Her skulle den være, ja. Ikke nedenfor)

  • Nikolas (svar til eeeirik)

   Når du installerer Google+ på telefonen din (foreløping bare Android) … får du da GTalk(chat) og Huddle(«sms over internett») på kjøpet. Og du kan skrive til folk i chatten i nettleseren selv om de er offline.

  • eeeirik (svar til Nikolas)

   Men det er jo fortsatt ikke en nativ måte å kommunisere direkte til en person. Savner desverre en vegg eller en innebygd PM/DM-løsning (annet enn e-post) (:

 23. Er ikke G+ bare en kopi av facebook. det eneste som er nytt er circles-funksjonen + noen interessegreie som det er umulig å funne ut nytten av.

  Jeg tror noen kommer til å ha g+ parallelt med facebook en stund, før de finner ut at det ikke er noe vits. Jeg tror g+ kommer til å bli en flopp.

  Svar på denne kommentaren

 24. Sosial oppdatering på kryss og tvers

  […] Google lanserte for knappe to uker siden sitt skippertak hva sosiale media angår. Hva Google+ er og evt skal bli, kan du lese om, og ikke minst diskutere i vår sak om akkurat dette temaet.. […]

  Svar på denne kommentaren

 25. Etter å ha brukt G+ i 4-5 er strømmen min der allerede langt mer interessant enn nyhetsoppdateringene i Facebook noensinne har vært. Det er fordi jeg følger en hel del mennesker som jeg aldri har hørt om før, men som har masse interessant å bidra med.
  Hvis man bare bruker G+ som et alternativ til Facebook, med de samme vennene, så blir det jo ingen stor forskjell. Man kan selvfølgelig gjør det også, men det blir så mye mer interessant hvis man «utvider horisonten» litt (hvis du er på G+ så les innleggene til Christina Trapolino, hun har mye vettugt å si om dette).
  Det å følge folk man ikke kjenner er jo i praksis det man gjør på Twitter, men forskjellen er at på G+ er det mye mer tilrettelagt for diskusjoner, og jeg er virkelig imponert over mange av de diskusjonene jeg ser. Det er nesten NRKBeta-kvalitet over mange av dem.

  Det store spørsmålet er om dette vil vare, eller om trollene vil komme og ødelegge etter hvert. Hvis Google (og brukerne) klarer å opprettholde kvaliteten og stemningen som er på G+ nå, så tror jeg dette kan bli veldig, veldig bra.

  Svar på denne kommentaren

  • Fredrik Stai (svar til Ketil)

   Det samme her. Når alt kommer til alt er det opp til brukermassen, og hvordan de tar i bruk den nye tjenesten.

   Om 1 års tid tror jeg vi vil begynne å se konturene av hvordan G+ vil bli. Hvis jeg skulle tippe, tror jeg Google kommer til å bake inn alle sine kollaborative web apps (docs osv.), pluss et API som lar andre lage apps til platformen, som gjør at G+ blir et mer innholds (content)-fokusert sosialt nettverk enn det Facebook er. Og med flere muligheter til å bruke/bearbeide/samarbeide om innholdet enn det Twitter har.

   Det tror jeg Google får til lett. Utfordringen for dem blir å samtidig gjøre det kult, spennende og ikke minst enkelt å bruke for folk flest, ikke bare nerder og teknologer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.