nrk.no

FOR POLITIET ER ENHVER DAG CAPS LOCK DAY

Kategori: Nettkultur

CAPS LOCK-TAST PÅ PC

IDAG, 28. JUNI, ER DET CAPS LOCK DAY – EN AV ÅRETS TO OFFISIELLE DAGER FOR Å SKRIVE MED BARE STORE BOKSTAVER. BARE STORE BOKSTAVER ER NOE MAN ENKELT KAN FÅ VED Å HA CAPS LOCK-TASTEN PÅ, DERAV NAVNET PÅ DAGEN.

CAPS LOCK-TAST PÅ PC

DERSOM MAN I EN TEKST SKRIVER ENKELTORD MED STORE BOKSTAVER, VIL DE STÅ UT FRA DET ØVRIGE. PÅ INTERNETT (OG MOBILTELEFONER) ER DET Å SKRIVE MED BARE STORE BOKSTAVER NOE MAN GJØR FOR Å ROPE.

MEN DET FINNES OGSÅ MENNESKER (OFTE ELDRE SLEKTNINGER) SOM SKRIVER TEKSTMELDINGER ELLER MAILER MED BARE STORE BOKSTAVER, AV – FOR OSS – UKJENTE ÅRSAKER. ER MAN SOM LESER VANT TIL AT STORE BOKSTAVER = ROPING, KAN MAN BLI GANSKE SLITEN AV Å LESE SKRIVELSER FRA DISSE SLEKTNINGENE.

OG SÅ VAR DET POLITIET. MIN FRU BLE FRASTJÅLET SIN NYE SYKKEL FOR NOEN UKER SIDEN, OG ANMELDTE TYVERIET TIL POLITIET. I ETTERKANT MOTTOK HUN DENNE BEKREFTELSEN PÅ ANMELDELSEN:

Et brev fra Oslo Politikammer skrevet med kun store bokstaver

MAN KAN MERKE SEG AT POLITIET ØYENSYNLIG HÅNDHEVER ENHVER DAG SOM CAPS LOCK DAY. OG AKKURAT IDAG OG 22. OKTOBER ER JO DET HELT PÅ SIN PLASS, OG EN FIN MARKERING. MEN RESTEN AV ÅRET ER DET KANSKJE EN ANELSE SLITSOMT FOR MOTTAGERE AV BREV SOM DETTE AT AVSENDEREN VELGER Å ROPE UT HVERT ENESTE ORD?

MAN SPØR SEG: HVORFOR?

48 kommentarer

 1. VEDR. POLITIET SÅ HAR DET NOK MED Å GJØRE AT DATAPROGRAMMENE DE BENYTTER ER GAMLE, OG BASERT PÅ LØSNINGER SOM BLE LAGET FØR TYPOGRAFER OG GRAFIKERE BLE INVOLVERT I SOFTWARE-UTVIKLING. SAMME GREIA MED VÅRT GAMLE REGNSKAPSSYSTEM.

  Svar på denne kommentaren

 2. HUKOMMELSEN MIN SVIKTER LITT I STØYENDE OMGIVELSER, MEN JEG MENER Å HUSKE NOEN (kan det ha vært Team Antonsen?) SOM SPILTE EN SKJETSJ TO GANGER, ANDRE GANG UNDER VIGNETTEN «OG NÅ: BRØLT!».

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind (svar til KAROLINE)

   Jada, Monty Python har selvsagt gjort det også. UNNSKYLD, JEG MENTE: JADA, MONTY PYTHON HAR SELVSAGT GJORT DET OGSÅ! DE FLESTE NRK-SKETSJENE SPILT INN ETTER 1975 HAR VÆRT STERKT MP-INFLUERT.

 3. En annen ting en bør tenke på når en skriver ting med CASP LOCK, kansje spessielt når det gjelder «seriøse» offentlige brev, er at det er mye minder krevende å lese en tekst skrevet med små bokstaver!
  Dette skyldes blant annet at øyet klarer å lese ord/setninger med små bokstaver bare ved å gjenkjenne formene på ordet.

  Svar på denne kommentaren

 4. JEG FIKK LYST TIL Å HOLDE MEG FOR ØRENE NÅR JEG LESTE DENNE ARTIKKELEN. CAPS LOCK ER TASTATURETS MEST IRRITERENDE KNAPP, OG JEG SER FOR MEG ALLE SOM KONSTANT BENYTTER SEG AV DEN SOM EKSTREMT INNPÅSLITNE.
  Bra artikkel, forresten.

  Svar på denne kommentaren

 5. BEMERKNING:
  MED DETTE ANSER JEG BRUKEN AV CAPS LOCK SOM FULLBYRDET.

  Uansett, jeg vil mye heller lese tekst i caps lock fremfor alle disse nymotens, forferdelige, uforståelige og mildt sagt irriterende SMS forkortelsene folk finner på å bruke.

  (Uansett, jg vl my hlr lse txt i CL frmfr all dss mymtns, frfrdlge, ufstålge og mldt sgt iritrnde SMS forkr flk fnr p å brke)

  Svar på denne kommentaren

 6. Leste meg opp litt på typografi for noen år siden. Der sto det godt forklart hvorfor vi ikke skulle bruke store bokstaver. Det har noe med hvordan øyet ser og følger linjene bortover. Noen som har en kortversjon å komme med?

  Svar på denne kommentaren

  • Line (svar til HNR)

   Hvis du dekker over nederste delen av teksten (fra midten og ned) er det mye lettere å lese minuskler enn versaler. Det demonstrerer i alle fall hvorfor det er lettere.

   Ps: kan det ikke heller hete VERSAL-DAGEN? Mye rarere…

  • Erik (svar til HNR)

   Vet ikke akkurat om det Line sier med øvre/nedre del av teskten, men majuskler/versaler gir absolutt en annen lesbarhet enn minuskler.
   Grunnen til at akkurat Politiet benytter seg av majuskler, kan fint være (som nevnt tidligere) at dette skyldes antikvariske datasystemer (eller rutiner som følge av gamle skrivemaskiner), men jeg forestiller meg heller én av to andre muligheter:

   1: Oppmerksomhet. I likhet med de fleste troll på internett, bruker politiet majuskler fordi DISSE SIER KLART I FRA. Denne funksjonen har dog blitt litt utvasket ettersom DE ALLER FLESTE TROLL PÅ INTERNETT SIER KLART IFRA. Dette ser man ekstra bra i forbindelse med romersk arkitektur, hvor hver bokstav fort er 1/2 meter eller mer. Man kan ikke la være å legge merke til dette (TROLL OG POLITI ER VEL BEGGE ENIGE OM AT DE BØR LEGGES MERKE TIL.)

   2: Lesbarhet. Som nevnt gjentakende ganger i kommentarene, er minuskler mer lesbare (noe som er hovedårsaken til at ble utviklet til å begynne med). Majuskler vil derimot anstrenge øynene mer og føre til at man leser tregere. Når man snakker om å lese, medfører treghet nøyaktighet (NOE SOM ER BRA FOR POLITIETS KORRESPONDANSE).

   Personlig heier jeg på alternativ 2.

  • Yngvar (svar til Erik)

   Du innrømmer at gamle datasystemer er en fullgod forklaring, allikevel synes du at dine forklaringer er mer sannsynlige? *Hvorfor* synes du det? Jeg kan selv komme på diverse motargumenter til begge, men det ville ta diskusjonen for langt bort fra utgangspunktet.

   Chris nevnte Occam’s Razor. Selv liker jeg Hanlon’s Razor: «Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.» I dette tilfellet: Ikke ty til konspirasjonsteorier når alt kan forklares med dårlig håndverk og god gammeldags byråkratisk treghet.

  • Den delen som overlevde lengst, «Øst»-Romerriket/Bysants, holdt på de store bokstavene 😉

   Det var den vestlige delen med vulgær-Latin som falt [først], hehe.

  • Yngvar Følling (svar til Chris)

   HOERES VT SOM OM VI KVNNE INNFOERE ENDA EN NY DAG: ROMERSK ALFABET-DAGEN. F.EKS. DEN XIV-ENDE IANVAR, SOM ER I-STE IANVAR I DEN IVLIANSKE KALENDEREN.

 7. Thomas Eriksen

  Caps Lock er en ufin greie, tilhørte de gamle skrivemaskinen (med kulehode og rettetast) om noen husker de.

  Det første jeg gjorde da jeg ble en habil linux bruker var å koble den ut.

  Mr.T

  Svar på denne kommentaren

 8. Som kjent – STORE BOKSTAVER BETYR ROPING og det er nok bakgrunnen for at så mange eldre benytter seg av utelukkende store bokstaver. Har du snakket til en gammel, tunghørt dame noen gang? Hva gjør du? Nettopp. Du ROPER til henne for at hun skal høre. Derfor skriver så mange eldre med STORE BOKSTAVER. Og du bør hsuke på å skrive med store bokstaver når du skriver til dine tunghørte eldre.

  Svar på denne kommentaren

 9. Som så mange andre nettbrukere klikker jeg mer-eller-mindre ukritisk på «accept» knapper for å signere meg opp som bruker på tjeneste-x og nettsamfunn-y. Oppdateringer og installasjoner av programvare på ulike enheter foregår i samme stil.

  Så, etter å ha lest denne teksten: er det lik at «de kondisjonerte lag» bruker store bokstaver, ikke av uvitenhet, men for å forsikre seg om at INGEN kommer til å lese gjennom teksten?
  Politiet skriver neppe poesi her, det gjør heller ikke jurister som skriver «terms of license»-dokumenter. Sistnevnte form for prosa legger jeg stadig merke til at er skrevet med caps-lock-knappen nede. Resultatet er en enda mer uleselig tekst.

  Midlertidig konkluderer jeg stille for meg selv at dette er et virkemiddel for å sabotere leselighet, som benyttes i stor skala, bevist eller i sløvhet.

  Er det forresten noen som har et godt navn for ‘caps-lock’ på norsk? For en del år siden hadde jeg gleden av å lære et ord for ‘case sensitivity’ (skiftlägeskänslighet på Svensk) på nynorsk: bokstavkjenslevarleik. Et vakkert ord. Har vi et like frisk ord for caps-lock?

  Svar på denne kommentaren

  • Chris (svar til Eirik)

   Det sier vel mer om *deg* enn Politiet at du «konkluderer» med konspirasjonsteorier…

   Den mest logiske og åpenbare forklaringen, se for øvrig «Occam’s Razor», er at Politiet fortsatt bruker et eldre datasystem som ikke støtter moderne tekstformatering eller skrivere…

   Hvis du er eldre enn 30 burde du visst dette, er du nærmere 18 kan jeg forstå at du ikke er kjent med slike skrivere.

  • Yngvar (svar til Chris)

   Jeg er enig i at det ikke er nødvendig å ty til konspirasjonsteorier, men er allikevel ikke sikker på at man kan skylde på gamle datasystemer. Dvs, om den i det hele tatt er skrevet på en datamaskin, og ikke en gammel skrivemaskin. Brevet inneholder flere Ø-er og Å-er, og datamaskiner hadde vel små bokstaver før særnorske bokstaver ble tilgjengelige? I alle fall datamaskiner beregnet på tekstbehandling?

  • Chris (svar til Yngvar)

   Dessverre er det faktisk mulig å bruke programmet lenge etter at skriverne ble «oppgradert» til å støtte «store» utgaver av Æ, Ø og Å.

   De har nemlig ikke sluttet å lage denne typen skrivere på grunn av etterspørselen… skriveren kan være av nyere produksjonsdato, innmaten er den samme.

   Ta en typisk OKI matriseskriver, denne fungerer som de gjorde for 10-20 år siden, men nå er utskriftene litt penere. Programvaren bryr seg ikke, den vet nemlig ikke forskjell.

   Utskriftene kan faktisk se ut som de er laget på en elektronisk skrivemaskin… det er nemlig ikke langt unna.

   Beklager, dette har med erfaring med gamle datasystemer å gjøre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.