nrk.no

Hurtigruten: Noen glimt bak kameraene

Kategorier: Gjestebloggere,NRK,TV & Video


ekstrem kabelsalat bak en kontrollpult. I forgrunnen en rekke kabelsneller, bak i bildet skimtes en god del videoskjermer

I hjertet av NRKs sending fra Hurtigruten

Vi ble med sjefen sjøl på en guidet tur ombord på Hurtigruten. Underveis blir det mest teknikk-snakk, men også tid for refleksjon:

Jeg tror ikke vi klarer å ta inn over oss hvordan dette har slått ned i befolkningen…

Rune Møklebust

Hurtigruten Nordnorge med en stim av småbåter etter

Sjefen for NRKs produksjon på Hurtigruten, Rune Møklebust fra NRK Hordaland, gir oss et lite blikk inn i kontrollrommet ombord:

En viktig grønn drill…

Rune øker tempoet idet han oppdager at koret Con Brio synger på fjerde dekk, før han går opp på broa og forteller om kameraene. Totalt 11 kamera, hvorav tre faste, et baugkamera og et spesialkamera av typen Cineflex skaffer bildene fra båten. Når sistnevnte er zoomet inn på det verste, tilsvarer det en brennvidde på 3000 mm for et 35mm-kamera, og zoom-omfanget er 110x, har vi blitt fortalt. Omtrent på 3:55 i videoen får du også se hva en liten grønn Makita-drill brukes til.

17. mai-følelsen

Reporter Elin Helgheim tar seg tid til å fortelle litt om jobben. Vi får også med et lite innblikk i hvordan båtfører og to mann i team jobber fra en følgebåt:

En fotograf på vei ombord i en lettbåt med kamera. Bak ham en som holder senderen. I bakgrunnen Hurtigruten Nordnorge

52 kommentarer

  • Trond Frittz (svar til Stein-Roger)

   Kompasset er utviklet i Flash med en egenutviklet løsning for keying (gjennomsiktighet), og oppdatert fra en json-feed over internett. Grafikken blir lagt på i Hovedkontrollen på Marienlyst og fortløpende synkronisert (med et par sekund forsinkelse) så lenge MS Nordnorge er online.

 1. Tøft og fengslende. Legg gjerne ut mer av slikt bakomstoff. Utrolig interessant.

  Har dere mulighet til å legge ut «hele sendinga»? Altså det samme som vi ser og har sett på TV? Med alle kamereaene og reportasjene? Gjerne etappevis som nå.
  Bare baugkamera blir en smule kjedelig. Alt rundt som gjør det interessant

  Svar på denne kommentaren

  • kan dere legge ut videoer fra side kameraene (serlig den som går mot kaier osv) og kamera som går mot skipet?

   hadde også vert fint med video fra 110x telezoom kamera

  • Om ikke på torrent vil dere la Hurtigrute opptaket ligge på nettet til vanlig streaming etter turen er over? Med andre ord, vil det være mulig å spille om igjen hele eller deler av turen slik man kan gjøre nå mens det foregår? Og da mener jeg det stoffet som ble/blir sendt, med musikk og det hele – ikke bare stoffet fra ett kamera osv.

 2. Vær så snill NRK, la oss få det som blir sendt på TV ut på DVD, eller så kan dere legge det ut på internett uten musikk eller med annen lisensfri musikk! Det blir for kjedelig med bare frontkamera 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Charly (svar til Åsmund)

   er det hele udsendelsen, syntes jeg læste i en anden tråd de ikke kunne ligge hele udsendelsen ud på grund af copy right. men det var måske noget andet.
   hilsen charly

  • Bjørnar (svar til Åsmund)

   Torrent kjenner jeg godt til 😉 Men NRK legger kun ut torrenter fra frontkameraet, og ikke det som sendes på NRK2.

  • Henrik Lied (NRK) (svar til Ketil)

   Hei, Ketil!

   Animasjonen er «falsk», men datagrunnlaget til animasjonen er kobla på skipets AIS, som får data fra radaren.

   Ein sak om dette kjem om ikkje så alt for lenge!

 3. Deltakelse i “Hurtigruten-festen” fra iPad « iPad i skolen

  […] ikke fungerer så bra for IOS. En annen side NRK har satt opp som fungerer bra for oss med iPad er “Noen glimt bak kameraene”. Bra – vi vill ha mer av den […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Kay Bærulfsen

  Takk for en titt bak kameraene. Jeg håper dere har mer slikt stoff å komme med i tiden fremover. Som en ivrig publikummer på enkelte NRK-produksjoner må jeg si at jeg bruker mer tid på å se på det tekniske, enn det jeg bruker på selve programmet som filmes. Slik er det kanskje å være nerd.

  Jeg har i mange år vært med på å arrangere datapartyet The Gathering, og dette ser virkelig ut som TV-verdens svar på det samme! Lite søvn, mange smarte ad hoc-løsninger, flinke mennesker og masse godt humør! Jeg er veldig imponert, og merker jeg misunner dere denne opplevelsen.

  Dette må jo bare bli en årlig tradisjon?

  Svar på denne kommentaren

  • Lydia Thomas (svar til Kay Bærulfsen)

   Ja, dette hadde vært en fin tradisjon 😀

   Og ikke bare baugkameraet burde taes opp, men hele smæla. Alle 11. Dette var da vel bare generalprøven? Nå vet de hvordan det kan gjøres, 😀

 5. Knut Arne Nygård

  Hadde vore fint om de kunne legge ut filmane i litt dårlegare kvalitet.
  Tek lang tid å laste ned, og er veldig tungt å jobbe med 🙁
  Hadde vore fint med ein 720/1080HD versjon.

  Svar på denne kommentaren

  • jeg tror ikke det bliver noget ved så , har kun hentet episode 02, meget dårlig billede kan ikke være hd kvalli .så hvis jeg ikke har hentet forkert version og det kan man vel ikke da der kun ligger en version ?????.så synes jeg billed mæsig desværre det er for dårlig.og jeg er ellers helt tosset med live sændingerne.

 6. Hør havet suse – minutt for minutt « Frem i lyset

  […] Og også all ære til NRK for å gjøre alt materiellet fritt tilgjengelig under Creative Commons-lisens, og til NRK Beta for å skrive om arbeidet bak, f.eks. her og her. […]

  Svar på denne kommentaren

 7. Utorlig å følge med på NRK2 og ikke minst å se disse videoene her om hvordan dere lager dette. Jeg får egentlig litt lyst til å være med å produsere direktesendinga 🙂

  Utrolig bra jobb av NRK! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. hej som jeg har sagt før, fantastisk program , kunne godt tænke mig at i fra speed båden ombord, kunne optage når vi møder en af de andre færger , så vi kan se om vi er lige så dygtige til alt det der vinkeri.har det været, har det været et af de få øjeblikke jeg har sovet hihi. så fra i morgen af tager jeg lige en lur på 24 timer ejjer mere.

  Svar på denne kommentaren

 9. morten skren

  Er det mulig å få kjøpt denne utrolige reisen på DVD ved et senere tidspunkt? Skulle gjerne sendt dette programmet i DVD til kjente og kjære rundt om i verden. Så slipper man å forklare med ord hvordan hjemlandet ser ut osv. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Fantastiskt program som var umuligt at stenge av! Herligt å slippe alle realitysåper. Fint med program som går langsomt, ger fred og ro for sjelen!!! Mer av sådana program , takk..
  Har gjort reisen for 13 år siden og det var hyggligt og återse mange favoriter. Jag er spesiellt glad i området kring Lofoten og Lyngsalperna.Allt er intressant og inget er kjedligt på reisen. Sove får vi gjøre nå.Jag er fra Sverige men har bott i Norge i 17 år, men blir aldrig lei den vakkre naturen i Norge. Gratulerer med lykket koncept!! Glad midsommar!
  Hilsen Yvonne Berg i Moelv

  Svar på denne kommentaren

 11. Olav Torvunds blogg » Blog Archive » Hvil dere, #NRK2 og #Hurtigruten, det har dere fortjent!

  […] Jeg anbe­fa­ler alle som er litt inter­es­sert i hvor­dan slikt lages å se på NRK­Be­tas “Hur­tig­ru­ten: Noen glimt bak kame­ra­ene” og “Hur­tig­ru­ten: hvor­dan sende direkte fra satel­litt­skygge”. Det er ikke bare å […]

  Svar på denne kommentaren

 12. Takker for et utrolig flott program, bare så synd at jeg måtte på jobb om dagene og sove litt om nettene, men måtte stå opp noen timer tidligere for å få med meg havnene i 4-5 tiden… Har prøvd å se det jeg har gått glipp av på nettet, men har problemer med at sendingen hopper frem og tilbake og plutselig kommer det andre sendinger som fotball osv istedet, håper dere kan se på dette. Det hadde også vært greit om det hadde stått dag og klokkeslett i avspileren og kartet, og vist hvor båten er i kartet slik det gjorde da direktesendingen pågikk. Noe av det som gjorde det spesielt var at det man så skjedde der og da. Hadde ikke det vært for at det gikk live hadde det ikke vært mye liv på kaier og «nes», hadde ikke vært noen båter som hadde fulgt heller. Genial ide å sende det live!! Hva kan overgå dette?? Hurtigruten live 2 om noen år?? Hvis dere har flere bakom filmer kan dere legge disse ut? Intressant å se hva som skjer i «kaoset» i kullissene til en tilsynelatene feilfri produksjon og hvordan ting blir gjort. Som så mange andre her kunne jeg tenkt meg at dere kunne lagt ut hele sendingen, hvis man tar bort musikk og kopibeskyttet innslag går det vel bra?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (svar til EMJ)

   Det var Cineflexkameraet som var så dyrt, heldigvis ikke baugkameraet, tror ikke de ville hengt noe i den prisklassen der nede.

   Jeg vet ikke hvordan det gikk med kamera til slutt – baserte meg på at jeg var på telefon med dem da det nettopp hadde falt ut. Men vi får sikkert vite mer slikt etterhvert.

 13. Deltakelse i Hurtigruten-festen fra iPad | Jobb lettere

  […] Youtube gir en del klipp, men det blir en mager trøst. En annen NRK-side fungerer imidlertid: “Noen glimt bak kameraene”. Dette er bra NRK, – vi vill ha mer av den […]

  Svar på denne kommentaren

 14. Ny hurtigruten minutt for minutt?

  Hva med å kjøre en feed fra ett 360 graders kamera der man selv på nett kan streame og sjekke kameravinkler (i ettertid..) hadde vært morro det 😉

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.